2009-01-11 16 浏览
8/1 夜晚同個朋友食左野先番學, 太耐冇食過呢間啦, 特登過尖東食車仔麵, 我地叫左酸齋墨丸米線, 豬腸雞翼尖墨魚餅烏東, 5:00後飲品冇得送只得半價優惠, 我地叫左蜂蜜綠茶, 真係估唔到咁耐冇食, 啲水準差左好多, 同以前比簡直冇得比呀! 墨魚餅竟然係凍上囉, 感覺怪怪, 真係冰凍果隻喎! 其他料都ok既...再講埋杯野飲, 啲冰水多過綠茶囉,都唔係成杯都係蜂蜜綠茶!埋單都要成$37蚊位, 一個車仔麵咋喎, 都要咁貴, 因為佢啲餸同料係每樣計錢, 野飲雖然話半價, 但原價一杯蜂蜜綠茶都要成$14, 半價都要$7, 我寧願唔飲食完去7-11買好過!
再講埋杯野飲, 啲冰水多過綠茶囉,都唔係成杯都係蜂蜜綠茶!

酸齋墨丸米線
豬腸雞翼尖烏東
墨魚餅
2008-12-25 10 浏览
雖然同老婆已經勁熱氣同食到飽飽﹐但見到咁多人係到一串串咁買來食﹐所以同老婆買左串墨魚食。墨魚肉質好爽﹐唔會淋 zi zi。配埋芥抹同甜醬更加野味。如唔係已食飽飽﹐相信再會買好多唔同既串串食。

如唔係已食飽飽﹐相信再會買好多唔同既串串食。
明明約好人去酒店吃Lunch,所以我打算唔吃早餐,點知肥佬話很餓,于是就近來靚靚吃d嘢。我唔小心叫佐個 香茅豬扒米,肥佬要沙爹牛公仔麵,兩個餐都跟凍豆漿。早餐帶嘢飲$20/ea我個香茅豬扒好難吃,早知要軟豬骨啦~ 肥佬個沙爹牛公仔麵也很一般~豆漿煲‘籮’佐,而且太甜了,唔得!巨話好掛住豬腸粉,又叫多個豬腸粉$10,甜醬辣醬芝麻醬都要,可惜d豬腸粉不夠滑~見墻上貼了張相,炸墨魚餅(炸花枝)$25,一客有三件,于是叫來試試。個阿姐本來話賣曬,點知后來又話有了。巨拿來個陣話‘試下啦,有D馬蹄係度,好爽口好吃咖’,睇唔出有幾件,因為切開曬細細夠囉,吃落都幾好味,OK咖,不過埋單個陣發現係計我$30而唔係25囉。聽講呢檔開佐好耐的了,墻上都勁多明星相,不過我下次都唔會再試~

早餐帶嘢飲$20/ea
豆漿煲‘籮’佐,而且太甜了,唔得!

個阿姐本來話賣曬,點知后來又話有了。

炸墨魚餅
早餐menu
$40 (早餐)
炸墨魚餅
2008-11-06 1 浏览
上星期六食完板長之後, 就黎左呢度食下半場要左碗蘿蔔牛肚粗麵同埋一串串燒雞碗車仔麵就真係十分普通. 蘿蔔不夠清甜, 牛肚唔夠稔也不夠味. 粗麵麵質麻麻, 湯底也不夠味. 可能點的不是招牌餸吧.. 男友覺得食食下有點怪味, 應該是湯底中八角的味道過重了..店裡餐牌寫著串燒是"必食", 但個人就覺得不試也罷. 沙嗲醬過甜了, 雞肉是很大串, 但沒有雞的鮮味和嫩滑.. 這裡的好處大概是車仔麵既餸選擇夠多, 也有一些較特式既餸, e.g. 口水雞全餐最開心既係, 店內剛好播著國產凌凌漆, 雖然已經睇到識背, 仍然很喜歡看呢! =p
上星期六食完板長之後, 就黎左呢度食下半場
要左碗蘿蔔牛肚粗麵同埋一串串燒雞
男友覺得食食下有點怪味, 應該是湯底中八角的味道過重了..
2008-11-05 3 浏览
车仔面在香港是很普通的食品,主要靠各种配菜的选择搭配。这家能把名气做出来,靠的就是它供选择的配料种类众多,不少是一般店铺没有的。要了一碗麻辣底的河粉,配了豆卜、芫荽鱼饼和冬荫什菇,虽说面条和配菜味道上没什么特别(配菜还有点凉),但却是别的地方少有的。猪肉串烧很软,只是有点甜。
  • 車仔麵
2008-10-05 4 浏览
五月廿九‧晴在附近飲完酒,正趕下場,途經此地,聞到燒烤香味,來吃串串燒,正好。這裡是車仔麵店,但舖外兼營各式食物。見一串串的燒豬頸肉剛燒起,就來一串。說是豬頸肉,吃起來是完全沒有脆爽的口感,反而是韌韌的,似燒廋肉多一點。用蜜汁來燒,甜甜的,也燒得外皮香口,算是不難吃。一串有五大件,吃起來也很飽肚的。11蚊,當作是燒豬肉吃,一試無妨。
五月廿九‧晴

一串有五大件,吃起來也很飽肚的。

11蚊,當作是燒豬肉吃,一試無妨。

燒得幾香口就真
$11 (其他)
2008-09-23 8 浏览
08.09.10 菜干排骨粥早餐@尖沙咀靚靚車仔麵靚靚的菜干排骨粥實在是太好吃今天的早餐結果又跑到靚靚去了!點了一碗菜干排骨粥配腸粉這樣的早餐套餐才HKD20,比下午單點的便宜多了! 當然份量也相對的縮減了一半由一大湯碗變成普通湯碗的size不過又加上了腸粉,感覺比較豐盛不單調豬腸粉走麻醬(怕胖),好吃的豬腸粉只要沾醬油巳經很讚!靚靚的稍嫌不夠嫩滑,但也比我家樓下那一攤好多了靚靚的早餐很多元化有腸粉、燒賣、糯米雞、各式粥品、三文治、車仔麵早餐還有西式早餐(方包、火腿雞蛋再配一款食材的米粉或麵)而且早餐的價格算很實惠(要跟附近一堆店搶生意的嘛)難怪它從早到晚生意都好的不得了!照片及詳細網誌請看這:http://www.wretch.cc/blog/foodiebarbie/10407223
08.09.10 菜干排骨粥早餐@尖沙咀靚靚車仔麵

靚靚的菜干排骨粥實在是太好吃
今天的早餐結果又跑到靚靚去了!
點了一碗菜干排骨粥配腸粉
這樣的早餐套餐才HKD20,比下午單點的便宜多了!

當然份量也相對的縮減了一半
由一大湯碗變成普通湯碗的size
不過又加上了腸粉,感覺比較豐盛不單調

豬腸粉走麻醬(怕胖),好吃的豬腸粉只要沾醬油巳經很讚!
靚靚的稍嫌不夠嫩滑,但也比我家樓下那一攤好多了

靚靚的早餐很多元化
有腸粉、燒賣、糯米雞、各式粥品、三文治、車仔麵早餐
還有西式早餐(方包、火腿雞蛋再配一款食材的米粉或麵)
而且早餐的價格算很實惠(要跟附近一堆店搶生意的嘛)
難怪它從早到晚生意都好的不得了!

照片及詳細網誌請看這:
$20 (早餐)
  • 菜干排骨粥
2008-09-23 5 浏览
08.09.08 超好吃的菜干排骨粥@尖沙咀靚靚車仔麵晚上7點下班肚子餓的不想再走到尖沙咀或佐敦才把晚餐搞定自從上周五下班後在旺角吃小吃吃的亂七八糟後肚子一直脹脹的不太舒服(誰叫自己要是不吃,一放肆起來就一發不可收拾…)這時候整天都只想吃老火粥公司附近沒有粥店倒是賣車仔麵為主打的靚靚車仔麵有賣老火粥品在沒有期待的情況下坐下來吃結果是讚不絶口!!!客人不算多,平常午餐可擠的咧!粥的選擇不少,有最基本的豬紅粥、皮蛋瘦肉粥,還有特別的皮蛋鹹蛋粥、鹹蛋瘦肉粥、雪菜肉絲粥、榨菜肉絲粥跟菜天排骨粥點了一個菜干排骨粥,跟一客淨蘿蔔(車仔麵配料)熬菜干粥是一門大學問菜干有沙,很難好好處理在家裏媽媽都不喜歡用菜干熬粥,單是浸泡跟清理就很花時間雖然客人不多淨蘿蔔是現成的,卻等了差不多三分鐘才上菜干排骨粥更是在我差不多把蘿蔔吃一半後才上場蘿蔔沒渣,很是清甜湯頭沒味精,卻是很濃郁的高湯所以湯一點都不能留,哈哈菜干排骨粥一端上來的時候差不多“嘩”一聲叫了出來我的媽呀!菜干多的咧!差不多整碗都是菜干,我超愛的啦!今晚有很足夠的纖維質了而且粥是用大湯碗上的份量超多的!!!怪不得一碗要HKD22,以這個份量來說,很公
08.09.08 超好吃的菜干排骨粥@尖沙咀靚靚車仔麵

晚上7點下班
肚子餓的不想再走到尖沙咀或佐敦才把晚餐搞定
自從上周五下班後在旺角吃小吃吃的亂七八糟後
肚子一直脹脹的不太舒服
(誰叫自己要是不吃,一放肆起來就一發不可收拾…)
這時候整天都只想吃老火粥
公司附近沒有粥店
倒是賣車仔麵為主打的靚靚車仔麵有賣老火粥品
在沒有期待的情況下坐下來吃
結果是讚不絶口!!!

客人不算多,平常午餐可擠的咧!
粥的選擇不少,有最基本的豬紅粥、皮蛋瘦肉粥,
點了一個菜干排骨粥,跟一客淨蘿蔔(車仔麵配料)
熬菜干粥是一門大學問
菜干有沙,很難好好處理
在家裏媽媽都不喜歡用菜干熬粥,單是浸泡跟清理就很花時間

雖然客人不多
淨蘿蔔是現成的,卻等了差不多三分鐘才上
菜干排骨粥更是在我差不多把蘿蔔吃一半後才上場

蘿蔔沒渣,很是清甜
湯頭沒味精,卻是很濃郁的高湯
所以湯一點都不能留,哈哈

菜干排骨粥一端上來的時候
差不多“嘩”一聲叫了出來
我的媽呀!菜干多的咧!
差不多整碗都是菜干,我超愛的啦!
今晚有很足夠的纖維質了
而且粥是用大湯碗上的
份量超多的!!!
怪不得一碗要HKD22,以這個份量來說,很公道!

排骨帶點脂肪,先調味過,在粥裏熬著更是嫩滑無比
其中有些排骨連著軟骨,巳經熬的連軟骨都能吃掉
粥更是綿綿的,熬的米開花
實在是太好吃了啦!!!

曾經吃過海皇粥店及金寶的菜干排骨粥
本來我是覺得海皇粥店的巳經算不錯
現在靚靚的絶對是第一名!
重點是,吃第一口就知道沒什麼味精
回家後也不會猛灌水
推推推推推!

照片及詳細網誌請看這:
  • 菜干排骨粥,蘿蔔,醬燒豬軟骨
2008-08-19 7 浏览
今晚同bb睇戲之前o係呢頭搵野食~~ 見到呢間店舖有電視睇, 諗都冇諗就走入去啦~當然都因為見到有好多名人黎食過既相啦~我叫左香茅雞翼豬大腸粗麵~ bb叫左咖哩魚蛋菜莆煎蛋油麵~仲有小食炸豆腐同炸洋蔥~~我覺得d麵既湯好好味, 我諗其實好多味精既~ 不過都係好夠味, 而且好大碗~ 食極都食唔完咁呀!! 特別鍾意食雞翼呢~bb叫既豆腐真係超抵超正, $6有4件呀!!!!!!!個洋蔥就唔好食啦... 都係bb醒~平平地近近地食左一餐~~ 希望bb覺得咁簡單d都okay丫
今晚同bb睇戲之前o係呢頭搵野食~~
見到呢間店舖有電視睇, 諗都冇諗就走入去啦~
當然都因為見到有好多名人黎食過既相啦~
我叫左香茅雞翼豬大腸粗麵~ bb叫左咖哩魚蛋菜莆煎蛋油麵~
仲有小食炸豆腐同炸洋蔥~~
而且好大碗~ 食極都食唔完咁呀!! 特別鍾意食雞翼呢~
bb叫既豆腐真係超抵超正, $6有4件呀!!!!!!!
個洋蔥就唔好食啦... 都係bb醒~
平平地近近地食左一餐~~ 希望bb覺得咁簡單d都okay丫

2008-06-10 3 浏览
前日行過靚靚車仔麵, 見佢貼晒同d名星留影既相係到, 見咁多名星都黎幫襯~就試下佢先!!!一入到去, 睇睇價錢都唔平架播~~個麵底$10, 每個餸$5-$7, 心諗~應該有d料到呱! 咁我就叫左個米粉, 九轉豬腸, 豬紅同四川豬肚! 一黎到見到個橙色既四川豬肚, 已經知左野!!! 一食入口~果然野! 難食到不得了!!! 豬紅味道OK, 九轉豬腸係分上既-但係味道唔識形容(唔知咩黎既!!!) 以後都唔會再去!!!!!!!!
一入到去, 睇睇價錢都唔平架播~~個麵底$10, 每個餸$5-$7, 心諗~應該有d料到呱! 咁我就叫左個米粉, 九轉豬腸, 豬紅同四川豬肚! 一黎到見到個橙色既四川豬肚, 已經知[奶]左野!!! 一食入口~果然[奶]野! 難食到不得了!!! 豬紅味道OK, 九轉豬腸係分上既-但係味道唔識形容(唔知咩黎既!!!) 以後都唔會再去!!!!!!!!
2008-04-06
睇完演唱會有點肚餓,就行落尖東食消夜,叫咗一串龍蝦丸,一串煙肉腸仔,竟然即叫即炸,炸得不會太燶,味道很好,又不會太咸,有點喜出望外.
2008-04-01
文化中心睇電影節後,有D餓,經過靚靚食5蚊4件煎饟3寶配COKE ZERO X 2。要了2舊茄子,1舊豆腐,1舊魚旦,多鼓油,依然好味。鍾意呢度開得晏,夜一夜都有野食。

要了2舊茄子,1舊豆腐,1舊魚旦,多鼓油,依然好味。

鍾意呢度開得晏,夜一夜都有野食。
2008-01-15
晏晝見凍冰冰黎呢到食個車仔麵入到去坐低先發現加左價!!!又唔o係出面貼notice wor!擺明昆人入去!!味道唔錯~麵依然係多到食唔哂...不過今次味精好似多左少少!最唔抵係檸水!得2塊檸檬!!!!!!沖起上黎一d味都冇!埋單咁就$27!!貴到死呀!!早知上樓上美心食叉燒飯好過....
晏晝見凍冰冰黎呢到食個車仔麵
入到去坐低先發現加左價!!!
又唔o係出面貼notice wor!
擺明昆人入去!!

味道唔錯~
麵依然係多到食唔哂...
不過今次味精好似多左少少!
最唔抵係檸水!
得2塊檸檬!!!!!!
沖起上黎一d味都冇!

埋單咁就$27!!
貴到死呀!!
早知上樓上美心食叉燒飯好過....
2007-12-25 4 浏览
同老婆行完銅鑼灣,搭隧道巴返紅磡都已差不多凌晨12點,想食宵夜先返屋企. 碗仔翅- 過'杰',唔夠熱生菜魚肉湯- OK啦,蛋魚肉菜甫蛋- 好味香口,夠多菜甫韭菜蛋- 冇菜甫蛋咁好味,但都值得一試

碗仔翅- 過'杰',唔夠熱
生菜魚肉湯- OK啦,蛋魚肉
菜甫蛋- 好味香口,夠多菜甫
韭菜蛋- 冇菜甫蛋咁好味,但都值得一試
車仔麵仿彿就是像徵香港的地道美食,套用曾志偉在電視廣告的那句,"香港人終於有番自己概麵"。每逢經過此處,我都會吃番串炸大腸。那一間的炸大腸真的做得不錯,很有那種濃濃的豬大腸原味,一點都沒有被那甜酸醬蓋過,而面頭還是脆脆的。但有些檔口將炸大腸弄得很乾身,像灣仔譚臣道seven附近那間,弄得炸大腸一點大腸味都沒有,吃落還像吃錯了一粒硬物在口寰裏似的,我這個人那管地方污糟、那管他將大腸清洗得不乾淨、那管他用的是千年油來炸、來得此地方便將這一些人所共知的事實通通拋諸腦後,民已食為天最要緊。今天order了一碗油麵+魯大腸+泰式魚餅+芫茜韭菜煎魚餅(麻辣湯底),全部配料都是我最喜歡的,不過吃時有一隻蒼蠅在我身邊飛過,不要緊,因為我已有心理準備。泰式魚餅--,魚餅很爽口,內裏加入了令魚餅爽口的配料,吃落似是馬蒂,但不太肯定。魚餅混合了泰國人常用的調味料,餅面加上了甜酸醬,內裏還吃得到一條極微細的魚骨,一吃便知真材實料,真的做得不錯。芫茜韭菜煎魚餅--沒有泰式魚餅那樣好吃,此配料口感一般,像普通的煎魚餅加入了芫茜和韭菜。魯大腸--此店的魯大腸絕對可以做靚靚車仔麵的鎮店之寶,我在開始時已介紹過,很有濃
魯大腸--此店的魯大腸絕對可以做靚靚車仔麵的鎮店之寶,我在開始時已介紹過,很有濃烈的大腸原味,爽!
成碗麵最敗筆的就是麻辣湯底,一點麻味都沒有。但心知來到這些地方醫肚,不能有太高的要求。
麻辣湯底油麵配魯大腸+芫茜韭菜煎魚餅
泰式魚餅