2020-04-07 230 浏览
平時想食粥麵, 都會幫襯呢間靠得著. 今日疫情下, 想食晚飯小菜. 我晚飯多數選中餐, 要有菜最好有湯, 呢度個餐牌啱晒我要求. 入店前店員例行幫客人探熱. 卡位同卡位之間加咗膠板係坐位上面, 安全啲. 坐低冇耐, 店員就送上蘋果茶同餐牌. 我哋兩個人, 點咗特價$48鼓油皇乳鴨, 加小菜餐的 鮮魚魚湯時菜, 跟餐加咗個杏汁燉豬肺湯, 跟一碗白飯, 其實我倆係“冇飯” 夫妻, 食七成飽就最健康, 最怕飽到嘔或者食唔晒. 嘩, 条黃立䱽加魚湯一流, 魚新鮮又煮得剛剛好, 魚湯好鮮甜, 小白菜又林又甜, 好味好味. 另外杏汁湯仲正, 一盅$28, 夠兩個人飲, 足料, 杏仁味剛剛好夠味又不過於太濃 ,冇加味精, 大滿足. 乳鴿肉質幾好, 只是鹵水唔夠味, 唔夠香. 埋單$198. 今時今日咁高質素食物又唔貴, 好難得, 一定會再幫襯.
杏汁燉豬肺
2020-04-07
杏汁燉豬肺
  • 杏汁燉豬肺湯
  • 原條鮮魚魚湯浸時菜
2020-04-07 433 浏览
今天跟朋友來這家吃下午茶。朋友叫了豬軟骨麵,雖然份量不算多,但有大大塊豬軟骨,麵汁也很濃,配上幼麵,味道不錯。朋友連湯也一起喝我自己就叫了迷你心肝寶貝粥,其實是新鮮帶子和豬潤粥。帶子大大件,但個人不喜歡帶子配粥,但豬潤就十分出色,一點都不硬。而且粥煲得很綿,十分暖胃。跟餐可選小吃,我們點了油菜和混醬腸粉。油菜不過不失,腸粉幾滑,再加上甜醬麻醬,非常好吃每個餐都是三十幾,就算是帶子豬潤粥也是五十幾,價錢算抵。

而且粥煲得很綿,十分暖胃。

每個餐都是三十幾,就算是帶子豬潤粥也是五十幾,價錢算抵。
靠得住嘅下午茶真系好抵食👍🏻$35可以揀一款湯麵再加一款小食·🍜豬軟骨湯麵兩舊大大嚿嘅豬軟骨🤤睇相都流晒口水肉煮得好諗身好入味食落有黏牙感🤩滿滿嘅骨膠原·🥢混醬腸粉腸粉醬汁可以自己任意調校👍🏻有最基本嘅甜醬 花生醬仲有tasbaco辣醬🤪俾你揀腸粉爽滑 對比出面真係好食好多·🥢銀芽炒麵炒麵唔油 夠乾身鹹淡啱啱好·‼️不過要提提你 呢度服務唔太好侍應姐姐態度麻麻 舉手舉到攰先有人理你 有待改善
靠得住嘅下午茶真系好抵食👍🏻
‼️不過要提提你 呢度服務唔太好
侍應姐姐態度麻麻
舉手舉到攰先有人理你 有待改善
2020-02-28 278 浏览
講真,食物質素正常,但個經理態度十分十分差,可以用惡的程度黎形容,只不過在結帳時問個收費來源,不但不解釋,仲用很惡態度講「無收多你架,我哋呢度係咁計」,身為經理你都用咁惡嘅態度對客人,咁你班下屬會點呢,俾米芝連幾多星都冇用啦,食完背脊骨落。
2020-01-10 389 浏览
今日入靠得住食lunch, 其實佢嘅食物有些都ok, 員工態度大部分都好, 可惜有個戴眼鏡的男經理長期服務態度勁差, 已經去過幾次, 不是見佢鬧員工, 便是呼喝人客, 其實一間好的食肆, 經理態度最差真是可恥, 希望公司可以培訓一下這個男經理
2019-12-24 213 浏览
今日幫襯依間粥店,樓面嘅姐姐服務好好,但是所謂嘅經理真係差到無人有!個男人臭寸嘴,服務勁差!我好耐無係香港遇過!好耐之前幫襯過一次已經見佢同D客人鬧交,因為佢落錯單。唸住過左一段時間可能會有改善,點知個四眼男人態度一樣差!差到你估唔到!佢可以唔滿意就啤住你!簡直嚇死人!依家咁嘅態度嘅店舖仍可以生存真係難以致信!咁都唔執?!我同屋企人永遠都不會再幫襯,如果你可以受氣嘅就去啦!真的不敢同自己嘅錢作對!

2019-12-24
2019-12-13 191 浏览
平時唔會寫食評,鍾意再去唔鍾意下次唔去,但沙田連城廣場呢間唔寫唔得,靠得住食物真係唔錯,尤其混醬腸粉,下午茶餐特別抵食,可惜呢間分店服務態度十分差,有興趣自己去感受一下!
2019-11-21 317 浏览
曾聽朋友說過,這間米芝蓮食店的下午茶十分超值,而且味道也很好,終於有機會一試。我點了細蓉雲吞麵和混醬腸粉。腸粉先送上,碟內只有腸粉和豉油,甜醬、麻醬和辣醬已放在餐桌上,是由自己放的。加入各種醬料之後,吃下第一口腸粉,腸粉質感爽滑Q彈,加入各種醬料後,真的是美味無窮,真的很久沒吃過這麼美味的腸粉了!雲吞麵接着送上,先試湯頭,不錯,麵條質感也十分爽彈,也沒有鹼水味,反而雲吞令人失望,質感和味道也很一般。這店面積不太大,下午時段顧客眾多,要和別人拼桌,不過坐得也算舒適,店員的服務也不錯。
我點了細蓉雲吞麵和混醬腸粉。
2019-10-23 281 浏览
今日午餐吃粥,白鱔球粥餐配鮮榨油條,可謂一個貴族&一個平民的配搭,蘋果紅茶$92。幣傢伙! 忘記走葱添!四大片厚切白鱔魚片,肉味鮮甜,結實中又爽脆, 粥底綿滑。熱辣辣油炸鬼香脆可口,吃掉半條感覺有點兒油膩; 油炸鬼係一種進可攻退可守的地道美食, 吃餘下半條油炸鬼,可以浸泡在粥裏吃,剛炸起脆卜卜的油炸鬼和浸過在粥裏面才吃,又有不同的口感,泡過粥的油炸鬼,油香溢滿口腔,又是別有一番滋味。$3一位的蘋果茶我覺得十分抵飲,今個午餐雖然 比較貴咗一點點,不過,白鱔球片十分好吃,而且略帶鄉音的女侍應服務良好,也值得一讚!

幣傢伙! 忘記走葱添!
白鱔球粥餐配鮮榨油條

四大片厚切白鱔魚片,肉味鮮甜,結實中又爽脆, 粥底綿滑。

鮮榨油條

蘋果紅茶
2019-10-23
鮮榨油條
蘋果紅茶
2019-08-07 442 浏览
今日去咗沙田好肚餓想搵嘢食,講真太地痞我又食唔落,因為而家太地痞都要五60,即係想點先,我經過幾個商場之後搵到呢間野。佢集團式應該唔會好差,但我諗集團式都唔會好好。唔好理佢啦咁入咗去,嗰個阿姐服務尚算有禮,咁我就開始嗌嘢食,叫咗個細蓉加腸粉,叫左杯豆漿。唔知係咪我好肚餓我覺得腸粉好好食,係非一般嘅好食,之後到豆漿,可以啦唔算話最頂級,之後你嗰個細蓉三粒雲吞,感覺非常好,30零蚊,下午茶好值得試!因為我哋都睇性價比,性價比超高!

因為我哋都睇性價比,性價比超高!
2019-05-29 534 浏览
🐖🦴🍜| 豬軟骨撈麵 |豬軟骨味道唔錯,口感亦好好,但個撈麵好鹹,食到一半頂唔住,冇食了😕其實要成為米芝蓮推介小店,到底係咪單單有一兩道拿手菜就得呢⋯?🤔
🐖🦴🍜
| 豬軟骨撈麵 |
豬軟骨味道唔錯,口感亦好好,
但個撈麵好鹹,食到一半頂唔住,冇食了😕
豬軟骨撈麵
2019-03-23 673 浏览
來到沙田工作,一個人就走到連城廣場,看看有什麼地方午餐。午飯時候,那兒也很多人,來到這店前,職員告知還有空位,就二話不說走進去。店名「靠得住」,又說是「米芝蓮」食店,希望味道也是「靠得住」。午市套餐也很多選擇,可選配飲品卻不多,而且還每位要茶費,可是那杯蘋果紅茶倒是不錯,很香蘋果味。選了豬軟骨菜飯,以及一杯豆漿。不用等多久,豬軟骨菜飯已經送上。豬軟骨很軟,口感不錯,肉質也不太差,入口並不太乾,味道也剛好,還很入味,菜飯當中也很多菜,飯也不太乾,與菜很配合,只是豆漿並不太突出。雖然要茶費,也要加一服務費,但上菜速度很快,味道也不錯,在沙田工作午餐爭取時間的情況下,有此水準,可真算是「靠得住」。
來到沙田工作,一個人就走到連城廣場,看看有什麼地方午餐。

選了豬軟骨菜飯,以及一杯豆漿。

豬軟骨菜飯

豬軟骨菜飯

2019-03-20 458 浏览
我本身真係好鐘意食粥,行開沙田留意到有分店,之前食过,都好想再試。脆爽鯇魚片—$49Menu話哩個系鎮店三寶,將鯇魚背部魚皮灼熟,即時津冰水。大概有六七片,爽脆系真既,但其實無咩味道,一定要點辣椒油。兩三個人share就ok,食得多估計會少少漏,無特別驚艷既感覺。珍珠蠔仔粥—$42(凈點)$65(套餐價,多蝶菜)我點左哩個蠔仔粥,覺得好清甜同好鮮。如果唔鐘意蠔既人可能會覺得好腥。用料好足,感覺都有十三四粒,而且又唔算細粒。哩碗粥真係好啱我口味啊,好好味~鱔球黃沙豬膶粥($79)哩個粥我試左少少,D豬膶都幾滑幾軟,粥都幾綿既。唐生菜 套餐配既生菜,正正常常出品。總結來講,粥既出品其實係算係高質,粥綿滑,料亦都多。當然價錢都唔算平,每人110度,但食完會覺得值既。一百蚊就食到米芝蓮餐廳,食下靚粥,OK架,久不久去食下粥,都係幾好既選擇。
脆爽鯇魚片—$49
珍珠蠔仔粥—$42(凈點)$65(套餐價,多蝶菜)
哩碗粥真係好啱我口味啊,好好味~

鱔球黃沙豬膶粥($79)
哩個粥我試左少少,D豬膶都幾滑幾軟,粥都幾綿既。
唐生菜
套餐配既生菜,正正常常出品。

2019-03-03
  • 蠔仔粥,
2019-03-16 292 浏览
今日買完餸去食粥,其實上次黎食過,味道已經一般,根本唔值米芝蓮的稱號,今次黎食主要係為左碟炒面(其實幾諷刺,係粥出名,但竟然炒面仲好食啲)但味道唔講先,服務太差,叫完粥,出埋單,但等左好耐都未有得食,另一枱迉過我地黎的,都已經上左菜.......問返佢,先知原來無出單比廚房!!!!!!!!!!連小食都未上.....只係得個侍應幫我地催單,但佢好慘,幫我地罐單仲比經理鬧。。。不過今次去啲粥比上次好食 ,炒面反而一般。。。係廚師問題定係。。。?總之水準唔穩定

2019-03-11 271 浏览
ㄧ年之計在於春,ㄧ日之計在於晨。😎早餐ㄧ定唔少得啦!不過成日食嚟食去都係煎蛋、多士、火腿通粉,真係食到悶晒!😒今日想轉下😧…不如食個粥,結果走咗去米芝蓮推介嘅「靠得住」食個早餐。 早餐有分中/西式 。中式係粥品,西式係煎蛋、多士、通粉!我當然揀中式啦!ㄧ碗魚片碎牛粥配腸粉,真係ㄧ日嘅好開始! 此店粥低用魚湯淆製,口感綿密, 稀稠適中,魚片鮮味,碎牛加入米粉碎,食落好豐富。另外,幼滑腸粉又可以任意混醬,混出個人喜好的口味。正!!
魚片碎牛粥+腸粉
$30 (早餐)
魚片碎牛粥+腸粉