2020-03-05 1256 浏览
九點幾先食嘅晚餐疫情關係成間餐廳得兩枱之前每次食都要排隊所以好多時候都係外賣帶走(大推南瓜牛肋骨同豬手)但少左人都完全唔會影響佢嘅味道一坐低會先上小菜(食完可以再加)同紅棗茶叫咗石頭鍋飯、牛肉炒粉絲、烤牛脷~石頭鍋飯石鍋夠熱飯焦超香同夠脆辣醬可以自己添加所以唔食辣嘅都唔驚~烤牛脷真係好正食落爽口唔膩~牛肉炒粉絲份量好多由於兩間分店距離好近我食呢間嘅想飲嘅飲品冇但係侍應都行去隔離拎比我大推佢哋嘅服務精神
九點幾先食嘅晚餐
疫情關係
成間餐廳得兩枱
之前每次食都要排隊
所以好多時候都係外賣帶走
(大推南瓜牛肋骨同豬手)
但少左人都完全唔會影響佢嘅味道
一坐低會先上小菜(食完可以再加)同紅棗茶
叫咗石頭鍋飯、牛肉炒粉絲、烤牛脷
~石頭鍋飯
但係侍應都行去隔離拎比我
大推佢哋嘅服務精神
2020-02-13
2020-02-27 1053 浏览
🇭🇰#香港捐窿捐罅記 instagram: foodkiller_dk地道韓式小店🤔食完好舒服既comfort food🥱見好耐冇食韓國菜,特登去食😌佢有兩間分店,好近大家,而其中一間係平均平十蚊既😌大家注意下🥱佢仲有免費前菜比大家食,可以增一次添🤤記得唔好唔食😛-🐄 #炆牛肋骨煲 🐄 ($218)牛肋骨好淋好重味🤤冇牙BB都食到😂而且牛肋骨都好肥美,好香牛油味🤤其他菜都煮到好軟🥱hangover 一流🖐🏻唯一缺點係份量比較少😂想食多d肉🤔.🐙 #海鮮滑豆腐辣湯 🐙 ($92)冬天恩物🥱 食完真係好暖好舒服😂而且幾足料😌 食落少少辣😌而且豆腐幾滑下😌唔錯~.🐖 #烤五花肉 🐖 ($93)呢個有少少失手🤔烤得太乾🥱食落有少少硬🤦🏻‍♂️ 老人家就唔適合😂總結來說 我覺得幾好食 可以一試😏-🎈 北角丹拿道60號地下D及E舖平均傷害:$150好味值:7.25/10..
地道韓式小店🤔食完好舒服既comfort food🥱
佢仲有免費前菜比大家食,可以增一次添🤤記得唔好唔食😛

🐄 #炆牛肋骨煲 🐄 ($218)
牛肋骨好淋好重味🤤冇牙BB都食到😂
而且牛肋骨都好肥美,好香牛油味🤤
其他菜都煮到好軟🥱hangover 一流🖐🏻
唯一缺點係份量比較少😂想食多d肉🤔

🐙 #海鮮滑豆腐辣湯 🐙 ($92)
冬天恩物🥱 食完真係好暖好舒服😂
而且幾足料😌 食落少少辣😌
而且豆腐幾滑下😌唔錯~

🐖 #烤五花肉 🐖 ($93)
呢個有少少失手🤔烤得太乾🥱
食落有少少硬🤦🏻‍♂️ 老人家就唔適合😂
總結來說 我覺得幾好食 可以一試😏

🎈 北角丹拿道60號地下D及E舖
平均傷害:$150
好味值:7.25/10
2020-02-16 559 浏览
坐低就有前菜😋😋前菜平均種類有5-6種特別鍾意食大豆芽同薯仔仲有泡菜、酸辣青瓜等等仲可以任添🥳食得好暢快.另外叫左石頭鍋飯、炒牛肉、炒牛肉粉絲全部都好足料分量好夠👏🏻👏🏻.不得不讚埋佢既紅棗茶👍🏻👍🏻清清甜甜好解油膩都一樣可以添而且店員都幾友善🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️.地點方面近北角地鐵站b4出口🚊行十分鐘唔駛就去到🍹所以都方便🍴.之後會再介紹朋友去食自己都會再去試🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️
坐低就有前菜😋😋
前菜平均種類有5-6種
特別鍾意食大豆芽同薯仔
仲有泡菜、酸辣青瓜等等
仲可以任添🥳
食得好暢快
另外叫左石頭鍋飯、炒牛肉、炒牛肉粉絲
全部都好足料
之後會再介紹朋友去食
自己都會再去試🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️
2020-02-13
2020-01-12 996 浏览
大家有無試過食到好食既野可以改變心情? 事緣係我因為少少野嬲左男友,跟住就入左呢間餐廳...呢間係新店,舊店係隔離街,新店坐得舒服好多~ 右邊係前菜 bar,係送既,可以揀食咩,由職員夾。好多款選擇,目測都起碼有十款,仲可以添一次,有得揀又唔洗錢感覺好好我地早食,大約晚上六點到,無咩人,環境舒適。枱上面一壺壺既並唔係熱水咁簡單,而係清清地既紅棗水,每枱都有嫁,又係任斟仲有個胡椒味好重既熱湯,應該係牛骨海帶湯,所以圖中既野係坐低就拎埋黎就有得食,好似番左屋企食飯咁,之後有位靚姐好好招呼,介紹下有咩好食,好好 services 我地叫左個燉牛尾,二百蚊到有點貴,但好大碟,有五六舊,燉到好入味好諗,膠質出晒黎,女仔恩物。仲有,d配菜都無hea你,煮到諗晒入晒味,唔係有時食到d配菜好似無煮過生歐歐咁放落去加大碟餸咁,佢地有誠意因為一人要叫一個餸,我地驚食唔晒,所以叫個小食。叫左呢個炸蠔餅,九十蚊左右,一碟有三個,食左一個食記得影。應該落左薯粉,所以口感有些煙un的,但略乾,蠔不新鮮,可以不試。最後再encore多碟前菜,試左唔同野,都好好味。每個晚餐都會跟一個飯,我地驚食唔晒,所以其中一碗叫

最後再encore多碟前菜,試左唔同野,都好好味。

每個晚餐都會跟一個飯,我地驚食唔晒,所以其中一碗叫少飯,最後都有淨
。總括黎講,呢間野都可以 encore, 一定食得飽,仲有 now tv睇,食完可以睇陣電視,唔洗話急住走。

圓滿既晚餐
,賣單三舊水,以我地黎講唔算平,但有少少 semi buffet既感覺,個人又開心番,都唔記得之前嬲咩lu~
2020-01-11
2019-11-02 1160 浏览
先講佢d野係好食,好大碟嘅,但我家多女士,一個人係食唔曬一份主菜。之前食過一份南瓜墩牛肋骨,食剩嘅份量包左兩大盒食物回家食左兩餐。所以今日決定4個人叫3個餸(其中一樣係$218嘅牛肋骨煲),但發現原來有規定每人要叫一個餐,侍應堅持話老闆規定,要我地叫多一個餸。唔通4個人叫4碗$90炸醬麵?咁你咪仲賺少左?點解唔係設最低消費?已包白飯前菜無小費並唔係理由,因為我根本食唔晒,又唔想浪費食物,希望可以得以改善。

2019-11-02
2019-10-18 741 浏览
薄切嘅<<燒牛脷>>($108)雖然好薄但好大塊! 所以入口都好有口感👍🏻雖然係燒~ 但佢一啲都唔乾㗎!!肉質仲好滑添呀😍佢係非一般嘅牛脷感覺😋愈講愈想食‼️
雖然係燒~ 但佢一啲都唔乾㗎!!
肉質仲好滑添呀😍
佢係非一般嘅牛脷感覺😋
愈講愈想食‼️
燒牛脷
2019-07-16
燒牛脷
2019-07-22 1380 浏览
星期日,老公想吃韓國料理,於是試試離家不遠的小店。小店坐位不多,人齊方可入座。 坐得比較迫,服務可以。 是日餐前小碟是甜薯、菠菜和辣豆卜,味道不錯。 我們點了海鮮薄餅、泡菜蒸餃子和全州石鍋拌飯。 份量大和用料足,味道也不錯,價錢也相當合理,會再光顧的!
星期日,老公想吃韓國料理,於是試試離家不遠的小店。
小店坐位不多,人齊方可入座。 坐得比較迫,服務可以。
2019-07-17 1082 浏览
北角丹拿道人氣韓式小店韓味屋。呢間舖頭我由佢一間開始食,食到佢有斜對面有另一間分店, 食物質素其實唔算話太高但係勝在抵食夾大件。 好耐未嚟過,冇為意今日出面氣溫30度,叫左個牛肋骨湯定食, 最後食到個人興合合出曬汗, 立定決心冬天先至再嚟食。環境方面其實後面好細成間餐廳望埋去應該淨係坐到廿個人左右所以門口成日都會有人排隊等入座尤其是一點打後排隊嘅情況經常發生如果你要唔想排隊就要做佢第一個客就係差唔多十二點鐘要嚟食, 位與位之間亦都好狹窄空間有限, 同埋食完佢會拿拿淋同你執曬啲嘢想講你走咁嘅樣所以如果你要食環境呢度就一定係唔啱你嘅。同一般韓式舖頭一樣,佢有前菜畀你揀,一個人呢可以揀三款小食,用一個碟仔上齊, 食完第一次可以refill第二次可以揀另外三樣小食所以真係好多選擇, 大部分前菜嘅味道都幾好例如薯仔,生菜,魚仔,都係我心水之選。至於今次個牛骨湯,我就真係冇乜心機寫食評,因為大熱天時個湯熱辣辣食到我出曬汗完全蓋過曬我啲味覺, 建議舖頭要改善下佢嘅冷氣。
北角丹拿道人氣韓式小店韓味屋。

2019-06-07 1091 浏览
餐廳有唔同lunch set可以選擇🍴心大心細唔知揀咩好 最後叫咗石鍋拌飯😬 上餐前有香濃嘅胡椒海帶湯🥣 同埋醒胃配菜(薯仔炆得好入味😋)用嚟送飯🍚真係一流!順帶一提呢度係可以refill配菜咖😆 但唔做大嘥鬼👻 配菜要食清咗至可以refill~·到主角出場——🍚石鍋拌飯!飯上配料十足🥬 生牛肉🐂遇上熱辣辣嘅石鍋 攪拌之後啱啱好熟又唔會太老👍🏻 (當然飯焦就緊係有啦🤤) ✨妹豬仔👧🏻💬: 餐廳菜式份量大又好食😋 Lunch時間人均消費HK$60-$70 而且唔收加一服務費 可以話係十分抵食!提提大家~餐廳通常出現排隊人龍 想去試下就要預番多啲時間喇💁🏻‍♀️
石鍋拌飯

午餐
石鍋拌飯
2019-04-15 1187 浏览
放工時間黎都排左30分鐘,呢間係朋友介紹話幾好食,位置唔係成日會經過係後街黎,所以我都唔知有間咁既小店添,哈哈。我地叫左辣海鮮豆腐湯定食同埋豬手生菜包!我覺得兩樣都好好味!我地得兩個人但朋友話好想食豬手生菜包所以都叫左,食到我地兩個好飽!生菜好新鮮翠綠,豬手肉都好爽!都貴嫁要2百幾蚊一份,但份量同價錢都成正比!海鮮湯都好好飲,夠辣好開胃!佢上個陣因為係石鍋所以仲係滾緊起泡泡。我地真係因為太飽,冇食晒d湯渣,但全部料都入晒味,好正!用黎撈飯食一流!另外我都好鍾意佢大大份既前菜同埋點肉既醬!不過餐廳比較逼佢d 滾緊既鍋係隔離經過都會好alert!哈哈!

我地叫左辣海鮮豆腐湯定食同埋豬手生菜包!

• 豬手生菜包
  • 辣海鮮豆腐湯
2019-03-11 1078 浏览
係北角咁見美食之中,我最常食既係呢間韓味屋!不論你叫咩野食都好,都會有個湯比你,個湯味道十足十韓國街邊小食既味。呢次我叫左泡菜五花腩,超好食,肉感非常好,汁先係精華😂我仲添左3碗飯🤤
2018-12-17 1575 浏览
北角有間地道韓式料理小店🇰🇷Lunch hours門外有好多人等候🕝👭👬小編自己都食過幾次,覺得不錯,誠意推介給大家😚他就是-韓味屋。🍲前菜- 海帶湯 冬天時節飲特別暖粒粒,有少許微辣 幾開胃😌但只限堂食‼️。🐂牛肉蓋飯 $60牛肉份量好多 而且煮得剛好 口感嫩滑 再加上大量牛肉汁精華 餸飯一流 一些配菜e.g 雞髀菇丶冬菇 索曬牛肉汁 超正。整個套餐仲包埋3️⃣款不同小菜 (單價$20💥)好多款選擇 每款都好惹味🔺韓國料理必備的泡菜- 每間口味都不同 但這間正合我心意 味道剛好酸辣 愈食愈辣🔸蘿蔔絲- 必叫之一 開胃小菜 酸辣🌶🔹辣豆卜- 必叫之一 索曬辣汁😍。📍韓味屋 (北角)北角丹拿道60號地下D及E舖

🍲前菜- 海帶湯
冬天時節飲特別暖粒粒,有少許微辣 幾開胃😌但只限堂食‼️

🐂牛肉蓋飯 $60

整個套餐仲包埋3️⃣款不同小菜 (單價$20💥)
好多款選擇 每款都好惹味
🔸蘿蔔絲- 必叫之一 開胃小菜 酸辣🌶
🔹辣豆卜- 必叫之一 索曬辣汁😍

📍韓味屋 (北角)
北角丹拿道60號地下D及E舖
2018-11-19 1491 浏览
星期日 想帶男友到北角覓食醒起之前在附近上班的一間韓國食店再次光臨 全場爆滿 門面姨姨很有禮貌 我們點了泡菜豬肉蓋飯及石頭鍋飯圖片顯示是前菜 個人很愛菠菜泡菜豬肉蓋飯 泡菜夠味 又辣豬肉可以軟身少少 有d難咬開 石頭鍋飯!饞食的男朋友又點了海鮮煎餅超推薦!不乾身 又足料!偶爾想食韓國菜 會再次光臨
星期日 想帶男友到北角覓食

豬肉可以軟身少少 有d難咬開

石頭鍋飯!

饞食的男朋友又點了海鮮煎餅
海鮮煎餅

超推薦!不乾身 又足料!
偶爾想食韓國菜 會再次光臨
海鮮煎餅
2018-11-07 971 浏览
We only ordered a kimchi stew and it tastes alright. Everything in the menu is $90 and above including side dishes. How can the main dish and side dish cost the same? It just doesn’t make sense to me. There’s a sign near the entrance (there’s only one sign and it’s our own fault to miss the sign) in Chinese that it is mandatory for every customer to order at least one meal (be careful, drinks don’t count). We (two girls) only ordered one meal and the waitress (look like shop owners and they were speaking to us in mandarin) keep coming to our table and give pressure to us to order another meal. As we didn’t meet the requirement written on the sign, we ended up paying an extra $45 as a surcharge for the tea and the appetizers on top of our Kimchi stew (it came with 1 bowl of white rice and they rejected our request to add another bowl of rice) that costs $90. The way they handle their customer is dodgy in my opinion because the surcharge is not written on the sign. We should have just walked away before even ordering the meal. Very unpleasant experience indeed.
2018-10-09 957 浏览
家人生日慶祝生日,她選了這裡,我未食過。我覺得最好味是南瓜燉牛肋骨$260,這個是招牌菜,大大份,足夠多人享用。牛肋骨的肉炆煮得很腍,而且吸收了南瓜和其他蔬菜的味道,所以非常甜美。
家人生日慶祝生日,她選了這裡,我未食過。