餐厅: 韓大叔大排檔
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
5天前 114 浏览
是晚和友人到銅鑼灣吃韓國菜,去了這間韓大叔大排檔。餐廳很有特色,雖然是樓上鋪,但有種韓國街邊風味,令人回想起在韓國旅行的日子。餐廳的門面有點像日式居酒屋,內裏的設計私隱度也高,每一桌之間也有一定的距離,最令人驚喜是一整個櫃都是韓式燒酒。雖然我不喝酒精類飲品,但看着也覺得很治癒。當晚朋友要了一杯益力多燒酒,而我就要了一杯水果茶,感覺吃大排檔就是要配這種特飲才有味道。首先我們先點了一碟醬油蟹和其他海鮮,裏面有蝦有鮑魚有糖心蛋,還有主角當然是醬油蟹。吃韓式大排檔,我想這是少不了要點的餐點。鮑魚和蛋是事先有煮熟過的,而蝦和蟹是生的,吃落有少少辣,但鮮味十足。這碟醬油蟹上桌的時候還附帶有膠手套濕紙巾和剪刀,非常方便大家進吃。吃完生食,我們要了一個薯仔排骨鍋。這個是我去韓國旅行每次都會必吃的料理,味道十分正宗。排骨煮得軟腍,薯仔也入口即溶,湯微微少辣,但非常暖胃。然後當然亦少不了韓式炸雞,當天我們選了這個芝士味的炸雞。滿滿的芝士配上炸雞吃落很邪惡,但是超級惹味。最後我們還要了兩個主食。牛肉韓式炒粉絲當然是必點啦。牛肉份量很多,粉絲亦煙靭有彈性,很有鑊氣,非常不錯。另一個也是經典必吃的紫菜拌飯,香味

最後我們還要了兩個主食。牛肉韓式炒粉絲當然是必點啦。牛肉份量很多,粉絲亦煙靭有彈性,很有鑊氣,非常不錯。另一個也是經典必吃的紫菜拌飯,香味可口,令人吃不停口。

最後是忌廉年糕配芒果肉。這個我們把它當作甜品呢。當天實在很想吃年糕,所以就點了這個,味道有少少甜甜的,年糕本身煮得很軟腍,而且是幼身的年糕,很易下肚。

2024-11-27
2024-08-08 4045 浏览
銅鑼灣有好多好嘅韓國餐廳,最近試咗登龍街呢間樓上餐廳,不論係食物定係裝修,都令我諗起韓劇入面主角收工會去嗰啲大排檔,掛住韓國嘅朋友不妨解一解思鄉之愁。朋友一坐低就叫咗杯益力多燒酎,呢款飲品帶有淡淡嘅益力多甜味,同燒酎完美結合。桂花烏龍水果茶,飲落去非常清新,真係清新解渴,飲完之後真係令人口齒留香。前菜有泡菜蘿蔔同涼拌海帶,簡單但開胃。主菜叫咗芝士年糕拌飯,趁熱撈埋芝士同年糕,煙韌之餘有濃沃芝士味。配埋水潤嘅珍珠米,簡直係完美配搭,仲有少少辣,唔會太膩。仲有拉絲效果,好邪惡呀!炸醬麵加咗酸蘿蔔同薯仔,口感豐富,味道有層次。蜜糖芥末炸雞亦指值得推介,加咗柚子醬同芥末醬,味道啱啱好,芥末味唔會太搶。雞皮好脆,雞肉又嫩,非常滋味。排骨薯仔湯,材料好豐富,牛肋骨煮到好入味,湯底香濃。韓大叔醬油拼盤海鮮撈飯,有鮑魚、醬油蝦、溏心蛋、醬油蟹,第一次生食蟹嘅感覺幾特別,加埋紫菜拌飯更加惹味。餐廳唔知嘢食好味,賣相仲好吸引。嗰晚影咗好多相打卡

益力多燒酎

桂花烏龍水果茶

前菜有泡菜蘿蔔同涼拌海帶,簡單但開胃。
前菜

配埋水潤嘅珍珠米,簡直係完美配搭,仲有少少辣,唔會太膩。
芝士年糕拌飯

仲有拉絲效果,好邪惡呀!
芝士年糕拌飯

炸醬麵加咗酸蘿蔔同薯仔,口感豐富,味道有層次。

蜜糖芥末炸雞

排骨薯仔湯,材料好豐富,牛肋骨煮到好入味,湯底香濃。
排骨薯仔湯

韓大叔醬油拼盤海鮮撈飯

餐廳唔知嘢食好味,賣相仲好吸引。嗰晚影咗好多相打卡

2024-07-23
益力多燒酎
前菜
排骨薯仔湯
韓大叔醬油拼盤海鮮撈飯
2024-06-27 4980 浏览
這間位於銅鑼灣的韓國菜餐廳,裝修充滿韓國地道風味,好像置身於韓國路邊攤,令人感覺舒適自在,最適合三五好友聚餐,有滿滿的韓國氣氛。.🧀韓式芝士炒雞 $148炸雞份量不少,外皮香脆,內質嫩滑富肉汁,配上香辣年糕、芝士,十分惹味。.🐔人蔘雞湯(半份)$88雞肉煮得好軟嫩,有入口即化的口感,而且人蔘味好濃,入面的糯米吸收了雞湯和人蔘精華,是養生之選。.🦐海鮮煎餅 $88煎餅煎得剛剛好,餅邊香脆,上面有滿滿的海鮮餡料,十分豐富。.🐮明洞燒汁牛肉粉絲 $88粉絲口感彈牙,而且好入味,還有不少牛肉片、雜菜,口感豐富。.🐷韓式豬五花炒年糕 $88年糕口感彈牙,每條都沾滿惹味醬汁,還有不少韓式豬五花。.🍳韓式熔岩芝士蛋卷 $78蛋卷口感嫩滑,蛋味十足,配上香濃韓式熔岩芝士,感覺邪惡但美味。.🐽慶尚道豬大腸 $118豬大腸口感有嚼勁,而且吃起來不油膩,味道香濃惹味,配上生菜一齊食,感覺較清爽。.🌼桂花鳥龍水果茶 $68水果茶果味濃郁,消暑又解渴,入面還有粒粒果肉。

🧀韓式芝士炒雞 $148

🐔人蔘雞湯(半份)$88

🦐海鮮煎餅 $88
煎餅煎得剛剛好,餅邊香脆,上面有滿滿的海鮮餡料,十分豐富。

🐮明洞燒汁牛肉粉絲 $88
粉絲口感彈牙,而且好入味,還有不少牛肉片、雜菜,口感豐富。

🐷韓式豬五花炒年糕 $88
年糕口感彈牙,每條都沾滿惹味醬汁,還有不少韓式豬五花。

🍳韓式熔岩芝士蛋卷 $78

🐽慶尚道豬大腸 $118

🌼桂花鳥龍水果茶 $68
水果茶果味濃郁,消暑又解渴,入面還有粒粒果肉。
3天前 0 浏览
餐廳內設計十分韓風,佈置精美有風格。餐牌韓大叔醬油拼盤拼盤份量非常足,有一整隻蟹蟹肉鮮甜有點像吃蟹肉啫喱,調味剛剛好不會跟外面那些醃製很久的一樣,只有鹹味其他什麼味道都沒有。鮑魚入味醂滑。醬油蝦非常大隻入味鮮甜。韓式醒酒湯醒酒湯裏面有類似菜乾有排骨非常足料飲完沒有覺得口渴。甜辣炸雞(半份)甜辣炸雞非常有驚喜外脆內嫩一口咬下去,滿口肉汁配合甜辣醬中和油膩感半份韓式熔岩芝士煎蛋卷熔岩芝士蛋卷表面鋪滿芝士,一上枱芝香撲鼻厚厚嘅芝士加上煎蛋卷口感扎實,略帶少少甜味中和油膩感。明洞燒汁牛肉粉絲韓式粉絲煙韌有咬口索滿汁加上炒牛肉時嘅肉汁非常惹味。海鮮煎餅海鮮煎餅,外面煎得焦脆裏面軟腍夾住海鮮一齊食口感非常豐富,個人比較鍾意配上泡菜一齊食。桂花烏龍水果茶桂花同烏龍茶原本應該味道好重,但係呢杯茶完全做到平衡,唔會有任何一樣搶咗其他味。
餐廳內設計十分韓風,佈置精美有風格。

餐牌

韓大叔醬油拼盤

韓式醒酒湯
醒酒湯裏面有類似菜乾有排骨非常足料飲完沒有覺得口渴。

甜辣炸雞(半份)

韓式熔岩芝士煎蛋卷

明洞燒汁牛肉粉絲
韓式粉絲煙韌有咬口索滿汁加上炒牛肉時嘅肉汁非常惹味。

海鮮煎餅

2024-12-04
4天前 0 浏览
餐廳環境恍如置身於韓國餐廳之中,並設有電視播放著潮流的韓歌,很有氣氛 。餐廳亦設有洗手間,洗手間內的海報令我眼前一亮,如果大家都想知道,記得要去一趟 。前菜:酸酸微辣的泡菜、爽脆多汁的芽菜十分開胃 。韓大叔醬油拼盤:看到賣相已經覺得吸引,有蝦、鮑魚、蟹、蒜,豐富的香濃蟹膏,配以紫菜飯太好吃了,一般的醬油蟹會調到醬油很鹹,但這個不會過鹹,能吃到蟹膏的原味;另外很喜歡這個流心蛋,流心程度做到剛剛好。韓式醒酒湯:喝起來很舒服的湯,沒有一滴油浮面,辣辣的很醒胃,蔬菜煮到很軟,而且吸滿湯汁好入味。甜辣炸雞(半份):半份是有兩隻雞髀、兩隻雞翼。很驚喜地雞肉嫩滑有肉汁,可惜炸皮略厚 。韓式熔岩芝士煎蛋卷:一上菜的時候,我「哇」了一聲,第一因為覺得芝士極多 而且畫花很美,第二會擔心芝士會很咸很膩,結果吃起來令我改觀,芝士醬偏向清新有一點乳酪的微酸味,愈食愈起勁 。明洞燒汁牛肉粉絲:煙韌爽彈的粉絲,份量多,很有嚼勁;加上燒汁甜甜地 ,挺惹味 。海鮮煎餅:極度建議要襯熱吃! 口感外脆內軟,很足料,整個餅都是滿滿的海鮮肉,有蜆肉、八爪魚、蝦等等,還有蔥、芝麻等配菜,令煎餅有很多不同的口感和香氣。桂花烏龍水果

前菜:
酸酸微辣的泡菜、爽脆多汁的芽菜十分開胃 。

韓大叔醬油拼盤:

韓式醒酒湯:

甜辣炸雞(半份):

韓式熔岩芝士煎蛋卷:

明洞燒汁牛肉粉絲:

海鮮煎餅:

桂花烏龍水果茶:
荔枝梳打:

兩杯都是餐廳推介的飲品,真的沒有推介錯,吃過比較膩的食物後喝這個很清爽,大大杯,而且甜度適中,適合香港人口味。

今天來到銅鑼灣的**韓大叔大排檔**,這是一家充滿韓國風情的餐廳,既有精緻的菜式,又不會荷包大失血!🎉餐廳的裝潢走的是當地大排檔風格,啤酒🍻和新鮮食材的佈置,讓人一進門就感受到濃濃的韓國氛圍。🌟我們點了幾道招牌菜,首先是**蜜糖芥末炸雞(半份)**🍗。這道菜的外皮炸得金黃酥脆,肉質鮮嫩,搭配的蜜糖芥末醬,甜中帶著微微的辛辣,讓人一口接一口,根本停不下來!😍這樣的口感,簡直是讓人心醉不已!接下來是**芝士泡菜煎餅**🧀🥢,煎餅表面金黃酥脆,內裡卻是芝士與泡菜的完美結合。每一口都是香濃的芝士流出,配上泡菜的酸辣,讓人回味無窮!🤤主菜的部分,我們選擇了**韓式魷魚拌麵(辣)**🌶️🍜。這道菜的麵條彈牙,魷魚鮮嫩,搭配的辣醬香氣四溢,辣味適中,讓人感受到熱情的韓國風味。每一口都讓人忍不住想要再來一碗!🔥最後,我們品嚐了**椰漿柚子年糕**🍰✨,這道甜品的口感柔軟,椰漿的香甜和柚子的清新相融合,讓整個餐點在甜蜜中結束,簡直是完美的收尾!💖飲品方面,我們選擇了**益力多味燒酒**🥂和**荔枝梳打**🍹。益力多味燒酒的獨特風味,清爽可口,非常適合搭配這些美食;而荔枝梳打則添加了一絲清新,讓整頓餐點更加

芝士泡菜煎餅

韓式魷魚拌麵(辣)

椰漿柚子年糕

飲品方面,我們選擇了**益力多味燒酒**🥂和**荔枝梳打**🍹。益力多味燒酒的獨特風味,清爽可口,非常適合搭配這些美食;而荔枝梳打則添加了一絲清新,讓整頓餐點更加完美!🌈

總之,韓大叔大排檔絕對是一個值得一去的地方!不僅能享受到美味的韓式料理,還能感受到地道的韓國文化。如果你也熱愛韓食,這裡絕對不容錯過!💖
芝士泡菜煎餅
韓式魷魚拌麵(辣)
椰漿柚子年糕
2024-12-17 0 浏览
韓式餐廳特別多、但今晚同好姊妹泥間真不錯😚點了2人餐芒果味燒酒🌟呢款燒酒帶有淡淡芒果香,同燒酒有完美結合前菜有泡菜,海帶及芽菜,簡單開胃醬油三文魚⭐️⭐️滿滿油脂感,三文魚肥美,送燒酒不錯韓大叔醬油蟹-套餐有呢個真係好鬼抵,仲有2隻鮑魚 質感彈牙,醬油蟹味道鮮甜,第一啖啜入蟹羔,真的不得了,鮮味十足。正泡菜牛肉海鮮煲⭐️牛肉滿滿,湯式韓式小辣湯底。豆腐,泡菜,粉絲,天氣開始凍特別好好飲韓式豬五花炒年糕🌟五花腩薄切易入口,唔鞋,年糕煙靭帶小小辣味,如果加入小小拉絲芝士會更一流😋蜜糖芥末炸雞🌟超級正,皮炸至香脆,肉質juicy上層有甜甜蜜糖芥末。超級甲馬格利米酒🌟好好飲,襯托炸雞更滋味雪糕窩夫⭐️細細件入面有雪糕一齊食,冰火交融感覺唧咗小小朱古力cream完全配搭地方好,食物佳,2人餐真心抵食。值得再試
韓式餐廳特別多、但今晚同好姊妹泥間真不錯😚
點了2人餐
芒果味燒酒🌟呢款燒酒帶有淡淡芒果香,同燒酒有完美結合
前菜有泡菜,海帶及芽菜,簡單開胃
醬油三文魚⭐️⭐️滿滿油脂感,三文魚肥美,送燒酒不錯
馬格利米酒🌟好好飲,襯托炸雞更滋味
地方好,食物佳,2人餐真心抵食。值得再試
  • 韓大叔醬油拼盤
2024-12-13 0 浏览
今日食韓國菜,這間店的裝潢很有韓國大排檔特色,食物很有韓國風味。韓大叔醬油併盤醬油蟹,醬油蝦及鮑魚,肉質鮮甜,非常新鮮,還有流心蛋,味道香甜,醬油蟹膏配埋紫菜伴飯,啖啖清甜好味芝士年糕伴飯用料豐富,年糕,鮮菇,芝士加美味的年糕汁,全部材料混合一齊,味道很好韓式熔岩芝士煎蛋卷香甜的厚蛋卷上加了芝士醬及沙律醬,少少酸甜,味道很夾泡菜煎餅食韓國菜通常都會食,泡菜味道很好,不太酸,煎得很香口韓式傳統鍋物湯底用韓國牛肋骨及白蘿蔔煮,非常清甜,牛肋骨很香牛肉味,配飯食很好味草梅梳打,啖啖新鮮草梅味,不太甜梅子果醋梳打,果醋味很香,可以去油膩感

韓大叔醬油併盤

芝士年糕伴飯

韓式熔岩芝士煎蛋卷
香甜的厚蛋卷上加了芝士醬及沙律醬,少少酸甜,味道很夾

泡菜煎餅
食韓國菜通常都會食,泡菜味道很好,不太酸,煎得很香口

韓式傳統鍋物

草梅梳打,啖啖新鮮草梅味,不太甜
梅子果醋梳打,果醋味很香,可以去油膩感

午餐
2024-12-09 282 浏览
相約朋友到銅鑼灣逛街,就在附近搵咗一間韓國餐廳食晏先,餐廳裝潢擺設好有懷舊韓國風味,醬油蟹、韓式煎餅,一定唔會錯過! ~韓大叔醬油拼盤~ 拼盤有醬油蟹、大蝦、鮑魚和溏心蛋,淋上精心調製的醬油,有種鹹香味道,和紫菜拌飯吃,好滋味! ~韓式熔岩芝士煎蛋卷 ~厚厚的煎蛋卷,加上濃濃的熔岩芝士,令蛋卷更嫩滑可口! ~泡菜煎餅~混和泡菜煎香,微微辣,外微脆內軟嫩,蘸上魚露,增添煎餅的鮮味!~芝士年糕拌飯~ 要趁熱把芝士年糕和飯伴混,有拉絲感覺,味道帶酸辣好特別! ~韓式傳統鍋物~ 牛味鮮濃的牛肋骨,加埋鮮甜啲蘿蔔,令整鍋湯鮮味無比!~草莓梳打~ 梅子果醋梳打~ 兩個飲品都帶微酸甜好開胃,還可幫助消化呢!

~韓大叔醬油拼盤~

~韓式熔岩芝士煎蛋卷 ~
厚厚的煎蛋卷,加上濃濃的熔岩芝士,令蛋卷更嫩滑可口!

~泡菜煎餅~

~芝士年糕拌飯~
要趁熱把芝士年糕和飯伴混,有拉絲感覺,味道帶酸辣好特別!

~韓式傳統鍋物~
牛味鮮濃的牛肋骨,加埋鮮甜啲蘿蔔,令整鍋湯鮮味無比!

~草莓梳打~ 梅子果醋梳打~
兩個飲品都帶微酸甜好開胃,還可幫助消化呢!

2024-12-08 40 浏览
餐廳設計地道,重點非常寬敞唔迫,每張枱之間唔會太埋,條走廊大到任行!食物份量夠,叫左個海鮮粉絲望落細細碗,但係夾極都有,食物水準亦高,好夠味。Staffs very nice。滿意的一餐!
2024-12-07 245 浏览
所有菜都唔地道,最可怕系個牛仔骨,沒有調味,切都切唔開,以後唔會再黎服務員除左老板之外態度都好一般,炸雞同肯德基冇分別,真系除左泡菜之外冇一碟似韓國菜,85折都冇用
2024-11-24 442 浏览
融合地道風味,這家韓國餐廳吸引了香港最具眼光的食客,擁有類似首爾餐廳的真實裝飾✨〘 韓大叔 醬油拼盤 〙沉醉在韓式海鮮拼盤中,包括兩隻螃蟹、兩隻大蝦、兩個豐滿鮑魚和韓國海苔飯——一種讓挑剔的海鮮愛好者陶醉的真正美味。〘 甜辣炸雞 〙品嚐韓式炸雞,乾燥地烤成完美的金黃色,淋上誘人的甜辣醬——一道脆口、風味十足的傑作。〘 韓式魷魚拌飯 〙享受鮮美的韓式魷魚拌飯——嫩魷魚和米飯的美味和諧,展現地道風味和烹飪精湛。〘 芝士泡菜煎餅 〙體驗美味的韓式芝士泡菜煎餅——口感均衡,微辣,配以濃厚的芝士層,每一口都能拉出誘人的絲。〘 韓式醒酒湯 〙〘 草莓牛奶 〙📍韓大叔大排檔 (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街28號永光中心10樓

〘 韓大叔 醬油拼盤 〙

〘 甜辣炸雞

〘 韓式魷魚拌飯 〙

〘 芝士泡菜煎餅 〙

〘 韓式醒酒湯 〙
〘 草莓牛奶 〙

📍韓大叔大排檔 (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街28號永光中心10樓
2024-11-23 454 浏览
銅鑼灣韓式大排檔😍餐廳嘅裝修就好似置身韓國嘅大排檔一樣🤩食物選擇非常多 鍾意食醬油蟹嘅 就一定要試呢個韓式大叔醬油拼盤 有蟹有蝦 非常新鮮 仲有鮑魚添 好開胃😋 韓式魷魚拌飯都值得一試 有少少甜辣醬提升嘅味道 魷魚彈牙香口 送飯一流👍🏻 另外一定要試嘅就係韓式醒酒湯 而家天氣涼咗 飲呢碗湯就啱晒 裏面嘅牛肋骨都煮得好腍身入味 再加埋紫菜撈飯簡直係完美嘅配合😆小食方面推薦韓式泡菜煎餅 上面鋪滿咗熱熔芝士 下面泡菜都好香口惹味 又唔會過辣☺️ 甜辣炸雞都好出色 麵粉炸得脆口 層粉又唔會過厚 雞肉肉質嫩滑多汁🥳飲品都有好多選擇 有各款梳打同埋酒類 我哋叫咗草莓牛奶 非常特別 裏面仲有蜂蜜喺度 甜味恰到好處🍓📍 韓大叔大排檔 (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街28號永光中心10樓

銅鑼灣韓式大排檔😍

餐廳嘅裝修就好似置身韓國嘅大排檔一樣🤩

📍 韓大叔大排檔 (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街28號永光中心10樓
2024-11-22 381 浏览
呢一日同朋友嚟咗韓大叔大排檔食lunch,第一次嚟食嘅,我地book咗枱,因為咁會有折🤭餐廳環境比較暗,但成個佈置都幾有韓國餐館feel😆咁我哋兩個就揀咗lunch menu,價錢都唔貴,大概$68-88,而且OpenRice訂座有八五折。我揀咗泡菜牛肉豆腐湯,lunch menu 佢會跟三色前菜同埋白飯。三色前菜味道普通,最可惜係當熱食嚟到,居然一啲都唔香,只得個樣似泡菜湯,而且食落都係無味😭,啲肉痴埋一舊,個飯只係微暖,整體黎講非常失望!😩 不會再來☹️
餐廳環境比較暗,但成個佈置都幾有韓國餐館feel😆
2024-10-07
2024-11-12 602 浏览
通常每間店都有一兩道菜特別好食,呢度分唔到呀,水準幾平均樣樣都唔錯 🦀 韓大叔醬油拼盤有齊醬油蟹、醬油蝦、鮑魚,用嚟送紫菜拌飯非常開胃~ 🐟醬油三文魚唔係度度有,第一次食又幾正,滿滿油脂感。🦑韓式魷魚拌麵熱辣辣,係你面前撈,醬汁濃魷魚彈牙!🍕海鮮煎餅口感香脆但唔會太油膩;🐤人蔘雞湯夠滋潤啱哂冬天飲,飲完個身暖笠笠;🍗芝士炸雞咬開爆汁!🥩加埋明洞燒汁牛肉粉絲飽到上心口... 呢度份量頗多,食唔哂呀,打包返去仲食到兩餐哈哈哈,返叮仲係咁好食!開心!🥳

🐟醬油三文魚唔係度度有,第一次食又幾正,滿滿油脂感。

🦑韓式魷魚拌麵熱辣辣,係你面前撈,醬汁濃魷魚彈牙!

🍕海鮮煎餅口感香脆但唔會太油膩;

🐤人蔘雞湯夠滋潤啱哂冬天飲,飲完個身暖笠笠;

🍗芝士炸雞咬開爆汁!

🥩加埋明洞燒汁牛肉粉絲飽到上心口...