2016-10-10
成日講話要減肥,但一直都未有實際行動,而且比人撩兩撩,好容易又跟人走去食大餐。今晚都唔例外,仲要走去食任食放題Tim....諗返都好罪惡呀!但為左美食,豁出去啦。日式炸豆腐豆腐炸得岩岩好,唔會太過火。外脆內嫩,加埋個汁真係幾特別。(雖然賣相普普通通,哈哈)蒜香炒魷魚鬚魷魚鬚係我很愛的食物之一,但膽固醇一直高企,少食為妙。但今晚為佢破戒了,呢個魷魚鬚炒得一D都唔韌,而且超入味!爽口彈牙又夠惹味。香燈焗銀雪魚呢個菜的確用心制作,要食好野就要等下架啦,即叫即焗。銀雪魚唔算大塊,一個人份量,上面加埋香燈一齊焗,味道甜甜酸酸的,蠻有趣的啦。燒冬菇大大的一舊冬菇,燒完不會太乾,但味道略嫌淡了一點,加多少少調味會好D。不過,就係咁齋燒先食到冬菇既鮮味。飲品本身想飲啤酒,不過都係算啦,乖乖地飲汽水,呢個西柚味比較少見喎,都幾好飲呀!仲有細個最愛既碧泉,估唔到呢到都有!
豆腐炸得岩岩好,唔會太過火。外脆內嫩,加埋個汁真係幾特別。(雖然賣相普普通通,哈哈) 蒜香炒魷魚鬚
魷魚鬚係我很愛的食物之一,但膽固醇一直高企,少食為妙。但今晚為佢破戒了,呢個魷魚鬚炒得一D都唔韌,而且超入味!爽口彈牙又夠惹味。 香燈焗銀雪魚
呢個菜的確用心制作,要食好野就要等下架啦,即叫即焗。銀雪魚唔算大塊,一個人份量,上面加埋香燈一齊焗,味道甜甜酸酸的,蠻有趣的啦。 燒冬菇
大大的一舊冬菇,燒完不會太乾,但味道略嫌淡了一點,加多少少調味會好D。不過,就係咁齋燒先食到冬菇既鮮味。 飲品