2016-10-10 795 浏览
成日講話要減肥,但一直都未有實際行動,而且比人撩兩撩,好容易又跟人走去食大餐。今晚都唔例外,仲要走去食任食放題Tim....諗返都好罪惡呀!但為左美食,豁出去啦。日式炸豆腐豆腐炸得岩岩好,唔會太過火。外脆內嫩,加埋個汁真係幾特別。(雖然賣相普普通通,哈哈)蒜香炒魷魚鬚魷魚鬚係我很愛的食物之一,但膽固醇一直高企,少食為妙。但今晚為佢破戒了,呢個魷魚鬚炒得一D都唔韌,而且超入味!爽口彈牙又夠惹味。香燈焗銀雪魚呢個菜的確用心制作,要食好野就要等下架啦,即叫即焗。銀雪魚唔算大塊,一個人份量,上面加埋香燈一齊焗,味道甜甜酸酸的,蠻有趣的啦。燒冬菇大大的一舊冬菇,燒完不會太乾,但味道略嫌淡了一點,加多少少調味會好D。不過,就係咁齋燒先食到冬菇既鮮味。飲品本身想飲啤酒,不過都係算啦,乖乖地飲汽水,呢個西柚味比較少見喎,都幾好飲呀!仲有細個最愛既碧泉,估唔到呢到都有!
日式炸豆腐
蒜香炒魷魚鬚
燒冬菇
飲品
2016-10-06 654 浏览
天氣開始涼,胃口又會特別好。今次同朋友仔到尖沙咀覓食去,上次行過呢頭記得開左間放題,就去試下先。每次食串燒都必點既牛舌,加埋黑椒碎一齊去燒,好香口。不過如果可以厚切DD就好啦。蟹籽沙律下面一大堆青瓜絲,再加沙律醬,上面配一堆蟹籽。將佢地撈埋晒一齊,蟹籽脆卜卜連埋爽口青瓜絲,口感夠哂清新。黎到食放題又點會唔叫刺身,款式都算多,每樣叫少少試下先。其中最欣賞既係帶子,唔會孤寒切到好薄,而且食落都幾新鮮。另外仲叫左甜蝦、玉子、鮑片、北寄貝等等,整體黎講都唔錯。我唔太好鰻魚,朋友仔叫黎自己食,份量一個人岩岩好,配埋燒汁一齊燒,佢話好正呀!飲品都值得一讚,款式都算幾多,汽水同啤酒任飲,爽呀!不過好似唔多覺有甜品、雪糕個D,有埋就perfect 啦!
2016-10-04
2016-10-05 5675 浏览
又去尖沙咀探朋友,朋友知道我喜歡吃日本菜,上次帶我去完北京道一號食好野,今次又去試新野!係北京道附近的亞士厘道的小店吃放題!😁😁朋友說他有時會到這裡吃午市套餐,價錢合理,質素良好,不過夜間放題還是頭一回嘗試!🤔🤔因在樓上鋪的緣故,地點不太好找,而且當晚的客人不多,只有四五枱客人,坐得舒適,環境清淨,比起大XX的連鎖放題店是另一種風格!👍🏻👍🏻填紙仔寫喜愛的菜式,款式頗多,令人有選擇困難症呢!飲品自取,汽水啤酒蘋果汁無限量供應,不喜歡凍飲,還會有熱茶提供!先點了一個燒鰻魚,鰻魚價錢比其他魚生類略貴,並不便宜,這店竟然還可以放題任食,有點意外!鰻魚燒得香口,吃下去口感還是爽脆的,我們當晚點的燒鰻魚比其他刺身還要多呢!😆😆刺身拼盤,冰鎮奉上保持其新鮮度!這是第二三回點的,第一回點的還更大份更吸睛,可惜忘記影相「手機食先」!特別推薦三文魚腩,厚切大件,魚香味美濃郁!😝😝軟殻蟹卷,軟殻蟹吃入口還是暖身,不是冷冰冰預先製好的,值得一讚!沾上壽司上的蟹子和沙律醬吃,更加好味!其他壽司味道亦很好,不過份量比其他放題店略為大件,叫得太多很快飽肚,宜留意!😛😛😛餐廳推介的香橙焗銀雪魚,小弟也點了一客嚐嚐,
填紙仔寫喜愛的菜式,款式頗多,令人有選擇困難症呢!
燒鰻魚
刺身拼盤
軟殻蟹卷
壽司
壽司
香燈焗銀雪魚
餐廳推介的香橙焗銀雪魚,小弟也點了一客嚐嚐,不過個人覺得味道太甜,而且無咩魚味,略嫌失望😵😵
燒牛柳
燒鰻魚
刺身拼盤
軟殻蟹卷
2016-10-04 746 浏览
食放題通常都會揀旺角, 就算係尖沙咀都唔會係呢邊, 如果唔係朋友介紹, 都唔知原來呢度有間咁正既放題先來了一大碗的刺身, 三文魚雖然是放題必食, 不過餐廳有心之處在於分開三文魚腩同三文魚身。魚腩會有刀切花, 而魚身則是平時切片當然魚腩特別入口即化的感覺吧還有餐廳特別推介的海膽手卷, 海膽手卷上海膽雖然唔多, 不過都好滿足啦…不過如果飯入面都可以包少少海膽就更滿足啦熟食方面, 點了炸蠔, 天婦羅, 燒三文魚腩, 豬骨濃湯烏冬。 最深印象就係燒三文魚腩啦…食落唔會好乾, 仲要有燒燒油擠出泥, 腩位真係入口溶化, 印象難忘。不得不提, 呢度既服務同環境都好舒服, 如果要同朋友靜靜地傾計, 慶祝生日都可以考慮

當然魚腩特別入口即化的感覺吧

2016-08-04
2016-09-30 2914 浏览
晚飯時間, TST食街就係我永遠唔洗諗既開飯地點上次食過鳴FUSHION~今次行前少少食另一間 $288一位先來一客魚生, 魚生個人覺得蝦刺身真係堅抵食牡丹蝦唔洗我講都知有幾大隻啦~ 牡丹蝦同甜蝦2款蝦刺身同樣新鮮, 色澤新鮮有光澤, 入口爽身又彈牙食落鮮甜, 不禁叫左幾轉魚生新鮮厚切, 界花增加魚生吸引度, 魚脂均勻, 入口魚香味重魚生的確抵食飲品方面供應都好充足, 果汁先生都有, 小店來說的確是值得一讚除左魚生抵讚之外, 小店仲落重本響燒物...蒲燒鰻魚原條上....鰻魚厚身, 係少有既餐廳可以做到原條上 籠仔日本番薯仔係我最愛蒸令番薯仔嘅甜味更特出,更香新鮮上台, 小心燙口串燒就點了牛舌同羊架, 牛舌入口不韌, 羊架香而不羶, 肉剛好的嫩滑質素確實不差壽司點了加州卷、鰻魚、花之戀、櫻花魷魚...加州卷看似款式平平, 但餐廳也做得別有用心排開擺位靚, 似去日式料理的餐廳用餐一樣, 用料也不會吝嗇, 大飽口福之慾壽司新鮮包上, 紫菜脆卜卜,  每樣材料不輸蝕 魷魚入口爽滑彈牙呢間餐廳更特色之處就係特設室外用餐地, 剛好秋意夜晚不佐涼爽, 仲可以食埋個VIEW有時一大班人PARTY G
晚飯時間, TST食街就係我永遠唔洗諗既開飯地點

先來一客魚生, 魚生個人覺得蝦刺身真係堅抵食

食落鮮甜, 不禁叫左幾轉

魚生的確抵食
除左魚生抵讚之外, 小店仲落重本響燒物...

蒲燒鰻魚原條上....

鰻魚厚身, 係少有既餐廳可以做到原條上
籠仔日本番薯仔係我最愛

蒸令番薯仔嘅甜味更特出,更香

新鮮上台, 小心燙口

質素確實不差
壽司點了加州卷、鰻魚、花之戀、櫻花魷魚...

加州卷看似款式平平, 但餐廳也做得別有用心

壽司新鮮包上, 紫菜脆卜卜,  每樣材料不輸蝕

魷魚入口爽滑彈牙
呢間餐廳更特色之處就係特設室外用餐地, 剛好秋意

夜晚不佐涼爽, 仲可以食埋個VIEW

有時一大班人PARTY GATHERING都OK~
2016-09-28 680 浏览
已经好耐无来过这间放题食啦!就和几个好朋友一齐再来…去到竟然是四周年大酬宾每位顾客💰228超抵食呀!好一坐低紧系叫个超大刺身啦!还有什锦寿司…还有其他熟食水准一样没有变还有很多个款饮料……唔知道四周年大酬宾做到几时呢!超抵食下次一定再来
寿司
  • 牡丹蝦
  • 刺身拼盤
  • 蒲燒鰻魚
2016-09-28 501 浏览
之前見呢度最好評香橙焗銀鱈魚,但我對橙味野一向麻麻地,但呢個真係好驚喜~首先橙味好香銀鱈魚咁好夾。 都唔識形容有幾咁好食。酸酸甜甜好開胃~串燒 同炸物叫左幾樣牛舌好爽口。一口牛好香蒜味唔會un。雞皮好脆口。小紫薯依然係好甜。另外炸物都好脆,但又唔會淨係食都炸粉,肉都大舊。另外仲有刺生值得一讚,款式夠多,樣樣都大大件好新鮮。由其係牡丹蝦好大隻好鮮甜。仲有叫左幾件壽司,啲飯唔會太大舊。不過美中不足就係冇甜品。。。呢樣係失色啲囉。。。但整體黎講值得一試

串燒 同炸物叫左幾樣
牛舌好爽口。
一口牛好香蒜味唔會un。
雞皮好脆口。
小紫薯依然係好甜。
另外炸物都好脆,但又唔會淨係食都炸粉,肉都大舊。

另外仲有刺生值得一讚,款式夠多,樣樣都大大件好新鮮。
由其係牡丹蝦好大隻好鮮甜。
仲有叫左幾件壽司,啲飯唔會太大舊。

不過美中不足就係冇甜品。。。呢樣係失色啲囉。。。

但整體黎講值得一試
  • 香橙焗銀雪魚
  • 刺身
  • 香蒜一口牛柳粒
2016-09-25 547 浏览
一黎先點刺身食啦, 都等左陣先攞到出黎,但真係好大盤又靚 。我地點左牡丹蝦,甜蝦,三文魚,墨魚,油甘魚 ,鮑片,榮螺, 帶子 咩乜都叫左啲。呢以兩個人份量真係出得好多比我地。魚類刺身三文魚油甘魚 厚切又肥美 。牡丹蝦好大隻 ,另外甜蝦都非常鮮甜 。榮螺又爽口又彈牙,其他都好新鮮好正。海膽手卷唔係度度放題有得叫,海膽唔腥夠鮮甜,size亦不會太細推介香橙焗銀鱈魚,橙味好香。之前睇評咁多好評果然好食。估唔到橙同銀鱈魚咁夾。串燒 叫左幾樣雞皮 幾脆 油香味重。牛舌好爽口味道唔太咸日本小紫薯,雖然唔係燒但都好甜。

以兩個人份量真係出得好多比我地。

魚類刺身三文魚油甘魚 厚切又肥美 。

牡丹蝦好大隻 ,另外甜蝦都非常鮮甜 。

榮螺又爽口又彈牙,其他都好新鮮好正。

海膽手卷唔係度度放題有得叫,

海膽唔腥夠鮮甜,size亦不會太細

串燒 叫左幾樣

雞皮 幾脆 油香味重。

牛舌好爽口味道唔太咸

日本小紫薯,雖然唔係燒但都好甜。
當日全場只有兩枱, 所以點既食物都好快到食物都新鮮, 其他食物平平其他食評所講必食既香橙銀雪魚, 試左只一般細細舊薄既銀雪魚加片橙加啲沙津醬囉去焗, 仲要4個人都係限一枱3客, 每次只可以叫一客,叫完一客都唔會想再叫只提供汽水啤酒, 食到太漏想話要杯茶都話無, 咁貴食一餐連茶都無得供應唔係好接受到總括黎講侍應黑口黑面, 食物選擇唔多, 要比$320蚊會有更多好既選擇,我唔會黎第二次
當日全場只有兩枱, 所以點既食物都好快到

食物都新鮮, 其他食物平平

2016-09-07 329 浏览
最近一有時間就同朋友四出捉精靈,都咪話消耗得少,朋友們最喜歡到尖沙咀捉,話要捉好幾百條死魚,就是如此,打完一日魚,我們揀了間日食店放題一下,打的魚不能吃,也要來放題補償一下心理!這間日食店是朋友帶我來的,在他工作附近,小小一間,有居酒屋的味道。食物食材貴精不貴多,也好,省得有選擇困難症的我三心二意。第一當然是要點刺身,刺身船擺得滿滿的,很有震撼感覺,只因我們都太肚餓。三文魚腩真的非常非常的香,魚脂入口即溶的感覺真的很美妙蝦刺身有種,普通的及大的,蝦肉味道帶小小清甜,雖然我非常喜歡本身蝦的口感,但大多都是沒有什麼味道,所以每次吃到有清甜味的蝦都會增加好感。隨後上來的串燒,都很香口,不會有乾的感覺燒雞皮真的非常邪惡,但吃下香,夠香惹味之餘,幸好不會覺得真的很油膩燒冬菇最怕過火,味道就會變得苦澀,他們家放了木魚,有口感有味道冬菇還保留了一點濕度,非常可口,是我預想中希望有的味道羊架及牛肉粒很嫩,羊沒有羶味,啖啖肉,令人滿足牛肉粒其實很難煮得均勻,但他們家煮得粒粒入味又嫩口天婦羅 – 我最喜歡點南瓜、蕃薯、紫薯 。 比較小,可能本身切得比較細小,如果可以大一點就更好! 外面包的炸漿不是一般見到

食物食材貴精不貴多,也好,省得有選擇困難症的我三心二意。
第一當然是要點刺身刺身船擺得滿滿的,很有震撼感覺,只因我們都太肚餓。
三文魚腩真的非常非常的香,魚脂入口即溶的感覺真的很美妙

隨後上來的串燒,都很香口,不會有乾的感覺
羊架及牛肉粒很嫩,羊沒有羶味,啖啖肉,令人滿足
牛肉粒其實很難煮得均勻,但他們家煮得粒粒入味又嫩口
天婦羅 – 我最喜歡點南瓜、蕃薯、紫薯 。 比較小,可能本身切得比較細小,如果可以大一點就更好! 外面包的炸漿不是一般見到比較「炸」的外表,他們家是包裹型,把食物整個包裹在炸漿之中,外表其實不是太討好! 但,只要一上台,熱辣辣就就吃掉的話,味道是非常好的,最重要其實炸漿是非常薄身,沒有吃到一口粉一團皮的感覺! 重點是要熱吃,這種皮冷了真的不好吃。

吃完小時的放題,又是出動的時間!

總結味道好! 地點好! 選擇精簡味道不錯!
2016-09-02 321 浏览
食物質素ok。但食物種類比其它(如大喜屋) 小很多。價錢偏貴,加埋一要每人$320。我一行人8個人食。埋單二千幾。如果是重量不重質, 就不會選它。因為款式少。如果重質不重量, 我也不會選它, 因為這個收費, 這有限的選擇, 我會選擇吃千両。
食物質素ok。
但食物種類比其它(如大喜屋) 小很多。
價錢偏貴,加埋一要每人$320。
我一行人8個人食。埋單二千幾。

如果是重量不重質, 就不會選它。因為款式少。
2016-09-02
2016-08-05 440 浏览
做完一日食野,最好食一餐,舒舒服服既放題,今日就試下呢間個名好特別,店內推介海膽手卷,當然要叫啦,果然好野,海膽新鮮滑口,夠晒口感,size亦不會太細,啖啖鮮甜,最重要唔算太大舊飯,另一樣特別食品,香橙食雪魚,好小係放題食到呢樣菜色,酸酸甜甜既汁伴住中間滑滑既銀雪魚,超好味,又有創意,正,其他刺身都不錯,夠晒新鮮,尤其是玻璃蝦,好有質感,每一隻既排位都用檸檬間住,每口都有檸檬汁味。正正
。正正
2016-07-28 490 浏览
對於放題,好多時都係一分錢一分貨,有D人喜歡極多選擇但味道無所謂,有D人追求質素多於數量,如果你係後者,我強烈推介呢間響葫蘆,雖然食物選擇比起一般放題店少,但質素可以話係相當有水準,至少我食過幾樣都係中上水平,值得一讚!刺身夠新鮮,每件都好肥美,絕唔係細細件個種。個人最愛甘甜的赤蝦,又大又軟,入口啖啖肉;三文魚油脂豐富,食落彈牙爽口,魚味非常濃郁;帶子晶瑩有光澤,甘甜味道超正!朋友獨享的手卷,聽講味道都好鮮味,而且材料超豐富,師傅不手軟。香橙焗魚,很用心的一道菜式,真的有一片香橙和厚魚柳,未食先聞到超香橙味。魚柳比想像中嫩滑,無骨,必食菜式!炸物,完全不會油膩,新鮮出爐自然好吃。軟綿的日本小紫薯,香氣四溢,入口清新甜美,而且蒸比烤更好味。最後來一碗烏冬,下單時要求麵條煮耐少少,偏軟的口感正好適合我的口味。這碗的份量有點多,幾乎和平時在餐廳吃的一樣,食完超飽就回家了。
炸物,完全不會油膩,新鮮出爐自然好吃。
同媽咪在尖沙咀亞士厘道做完facial,發現呢條街的餐廳真是很多,晚上我地揀左響葫蘆呢間樓上的日式放題試下。餐廳有室內和室外選擇,室外的都有冷氣,所以夏天都不會怕熱,亦幾適合吸煙的人士添。menu的食物選擇比較少,但見到有些食物款式幾特別的。我們就order左幾款刺身,有帶子、北寄貝和希靈魚。帶子片稍薄,但鮮甜。北寄貝都好新鮮,肉質爽口。希靈魚切得夠厚身,咬落去很彈牙。雞肉串,軟滑的口感配上日式燒醬汁,幾惹味,後來有再加單。芝麻雞翼,表面金黃香脆,好香芝麻味,而且吃落去,個肉好滑嫩。燒小辣椒,辣椒不辣的,但又會有辣椒的香味。燒多春魚,媽咪必叫的,幾香口,肉質飽滿。燒牛舌,軟腍得來帶有牛油的香味。雖然menu的食品選擇較少,但論食物質素,不錯的,食得出師傳是用心去做的,相信小編會再encall的。
menu的食物選擇比較少,但見到有些食物款式幾特別的。
我們就order左幾款刺身,有帶子、北寄貝和希靈魚。
刺身
雞肉串,軟滑的口感配上日式燒醬汁,幾惹味,後來有再加單。
燒雞肉串
芝麻雞翼
燒小辣椒
2016-07-03
芝麻雞翼
2016-07-17 540 浏览
本身SNAPPY都唔係放題FANS不過比朋友拉左泥一齊食,咁就試下啦。第一ROUND就梗係食下刺身啦,個PRESENTATION望落就唔錯啦,食又點呢。D蝦都叫做幾鮮甜,魚生都叫做唔錯。但有D略遜一籌,油脂分佈唔夠平均,油香不太足夠。食下熱野回下先。個青口SIZE都唔細,味道都唔錯,雖然冇SEASONING但咁先食得番D味道。但呢個牛肉D味有D怪。而且炒符過火了少許,比較鞋。食放題好少見有鰻魚!仲要成條上!個燒汁香甜,鰻魚又滑,絕對絕對值得ENCORE!至少我就食左幾次了。鰻魚壽司都唔錯,但最正都係成條。天婦羅都炸得幾香脆唔算油膩。但炸粉偏厚了點。軟殼蟹都幾正又香口。呵呵仲有海膽手卷。D海膽都叫新鮮,冇腥臭味。而且飯量都唔係好多,食多D都唔怕。
食下熱野回下先。
但呢個牛肉D味有D怪。而且炒符過火了少許,比較鞋。
鰻魚壽司都唔錯,但最正都係成條。
天婦羅都炸得幾香脆唔算油膩。但炸粉偏厚了點。
軟殼蟹都幾正又香口。