2024-08-28 736 浏览
📍食神麗官😍西環超高質素酒樓👍~上湯波士頓龍蝦伊麵😍波士頓龍蝦非常之正😍極多肉🤤仲要勁新鮮👍伊麵份量非常多🥳上湯調味亦都做得好好😛😘~翡翠炒斑球😛未食過咁好食嘅斑球😍魚肉非常鮮嫩🥳炒得勁香🤤配菜亦都做得好好🤒~清蒸頭腩😘非常邪惡嘅一份魚腩🤒全部都係半肥瘦嘅肉🤤爽口彈牙👍接近入口即溶🤩餐廳環境靚😍食物質素高🥳店員服務態度好👍下次經過西環一定再嚟食😎📍港鐵西營盤站B3出口 步行約5分鐘食神麗宮 (西環)西環西營盤德輔道西308號華大盛品酒店地舖
📍食神麗官😍西環超高質素酒樓👍

魚肉非常鮮嫩🥳炒得勁香🤤
配菜亦都做得好好🤒

~清蒸頭腩😘

📍港鐵西營盤站B3出口 步行約5分鐘

食神麗宮 (西環)

西環西營盤德輔道西308號華大盛品酒店地舖
2024-07-21 758 浏览
酒樓晚市有套餐優惠,仲送綠豆沙糖水。裝修以白色及金色為主調,充滿港式酒樓風格。食神醬燒乳鴿 $48酒樓有提供即棄膠手套以便食用,乳鴿唔算好大隻厚肉,但勝在皮脆肉嫩,食落好juicy,唔需要點野食都好好味。上湯波士頓龍蝦伊麵 $298伊麵都幾多,咬落軟硬適中。龍蝦🦞有一隻,肉質鮮嫩彈牙,食落非常滋味。原件花膠濃湯煲雞 $98雞湯飲落香濃,花膠煮得夠腍,美味可口。📍食神麗宮西環西營盤德輔道西308號華大盛品酒店地舖

食神醬燒乳鴿 $48

上湯波士頓龍蝦伊麵 $298

原件花膠濃湯煲雞 $98
雞湯飲落香濃,花膠煮得夠腍,美味可口。

📍食神麗宮
西環西營盤德輔道西308號華大盛品酒店地舖
這家中菜館是由香港名廚食神戴龍主理,堅持以天然山珍野菌及生曬醬油代替味精調味👍的確,食完完全不會有頸渴的感覺特醬燒乳鴿(隻)|$48|7.5/10原隻乳鴿皮脆多汁,肉香味濃,吃起來肉質幾幼嫩上湯波士頓龍蝦伊麵|$298|8/10龍蝦切件舖滿在伊麵上,蝦肉嫩滑爽口,勝在夠新鮮,蝦肉不會痴殼,伊麵味道吸收曬上湯精華,如麵條不剪太碎會更理想山楂汁咕嚕肉(例)|$128|8/10咕嚕肉外層只有一層薄漿,肉質爽甜有彈性,吃起來醬汁酸甜易入口,甘香不帶肉羶味,肉塊大小平均,啖啖肉椒絲腐乳通菜|$78|7.5/10通菜顏色翠綠,配上腐乳的鹹香和微辣,是一道很好下飯的菜式

特醬燒乳鴿(隻)|$48|7.5/10
原隻乳鴿皮脆多汁,肉香味濃,吃起來肉質幾幼嫩

上湯波士頓龍蝦伊麵|$298|8/10

山楂汁咕嚕肉(例)|$128|8/10

椒絲腐乳通菜|$78|7.5/10
通菜顏色翠綠,配上腐乳的鹹香和微辣,是一道很好下飯的菜式
2024-07-12 502 浏览
以前去西環食飯都要地鐵再轉巴士,不過自從西港島線開通,現在去西環食飯都方便好多😲。餐廳位於華大盛品酒店地舖,西營盤站B3岀口一岀,走五分鐘就到👍🏻我和朋友揀這間餐廳,除了地點方便,也得知這間是由周星馳「食神」中的飲食顧問主理😋,一於去食吓👍🏻🌟叉燒拼腩仔 $168腩仔皮燒至香脆,一口口好滋味😋。而叉燒,餐廳選用半肥瘦豬肉再配上蜜汁,入口即化😋🌟山楂汁咕嚕肉$128咕嚕肉沾上炸粉,落油炸,封上薄薄一層脆皮。再用上山楂汁,比坊間過酸的甜酸汁更好👍🏻。🌟翡翠炒鮮班球 $198用上爽脆西芹作底,再加大量由新鮮大班製成嘅魚塊,魚塊數量都頗多。大班魚塊雪白,而且香滑,推介👍🏻👍🏻👍🏻🌟金銀蛋浸時菜 $88皮蛋和蛋白比例恰當,更有鹹蛋相伴,唔鍾意食菜嘅朋友都食多幾口😋

🌟叉燒拼腩仔 $168

🌟山楂汁咕嚕肉$128

🌟翡翠炒鮮班球 $198

🌟金銀蛋浸時菜 $88
2024-07-07 586 浏览
12人 套餐非常超值 留港消費必是的餐廳 燒鵝藏鮑魚 味道非常好 鮑魚夠入味 鮑魚汁可以撈飯兩碗 都不夠 龍蝦伊麵亦非常 驚喜 廚師竟然有一手 不需要太鹹 一般龍蝦伊麵龍蝦會好鹹但這個餐廳做得啱啱好 還有 炸蟹鉗 肉質非常q彈 而且份量非常足夠 值得一試 另外服務員 非常殷勤 雖然是街坊餐廳但他們的待人熱誠 笑容滿面 非常 專業 代客之道 就是這樣可以搵得到 除咗晚飯之外日間的 早午茶都是非常有水準 我們每週都會帶同家中老人 去飲茶他們的服務員每一位都非常專業而且用心值得大同家人一起去
  • 燒鵝 藏 鮑魚
  • 食神皇帝炒飯
相信吾少人都聽過睇過周星馳「食神」電影🎬系一套好出名嘅港產片,今次有幸試到佢主理嘅中菜館,質素果真不錯。✿ 特醬燒乳鴿 $48燒乳鴿真系高質,外皮十分香脆可口,鴿肉啖啖肉又多汁,同朋友每人一隻滋味無窮🦆✿ 吊片炒粉絲 $128吊片即魷魚仔🦑粉絲充滿鑊氣🔥份量好多,調味適當,用黎送飯一流👍🏼然後魷魚仔味道新鮮。✿ 山楂汁脆蝦球 $128山楂汁拼餸真夠特色,山楂汁本身酸酸甜甜,比人感覺開胃。蝦球隻隻都好大隻🦐海鮮迷表示滿意~✿ 脆皮燒雞 $168食中菜好中意食雞🐔脆皮燒雞一定要叫🤤外皮香脆得令人回味,雞肉嫩滑可口,師傅想必花咗一定時間烹調🔥

✿ 特醬燒乳鴿 $48

✿ 吊片炒粉絲 $128

✿ 山楂汁脆蝦球 $128

✿ 脆皮燒雞 $168

2024-06-26
2024-06-27 475 浏览
今天來到西營盤覓食,和爸爸一起吃中菜,我們大概7點半到,坐下之後服務員替我們先下了喝什麼茶,我們叫了香片。 很快花生和茶就來了,我們繼續下單爸爸想喝湯,叫了雲腿螺頭鮑魚燉雞湯給他,我們還叫了一份8頭鮑魚花膠鵝掌,蒜香玉乳脆鱔球,然後是炸魚塊配山楂汁。最先來的是湯,分量和料都很足啊,爸爸還給我分了一小碗呢。湯十分的鮮甜。而且沒有味精的味道。都是原材料熬出來的精華。 而8頭鮑魚花膠鵝掌我最喜歡吃的是鮑魚,十分彈牙。 之後上來的是蒜香玉乳鱔球,味道很濃郁,用來送飯一流,很香,肉也香。 然後炸魚塊實在是令我震驚,外脆內軟,配上底下鬆軟的面包熱乎乎吃的話簡直是一個字:妙!最後還有綠豆沙糖水,滿足。 總的來說會推薦給喜歡中菜的朋友

最後還有綠豆沙糖水,滿足。 總的來說會推薦給喜歡中菜的朋友
嘩啦啦,今次有食神啦!嚟到由戴龍師傅主理嘅食神麗宮開餐!( 不過我成餐飯都忍唔住想笑😂 尤其係上炒飯嘅時候)燒味大拼盤 - 佢哋個素鵝係我食過少有咁好食香脆而不油膩;之後有個笑話係大家覺得個燒鴨個味道咁古怪嘅,原來係樟茶鴨... 笑咗。燒腩仔同叉燒反而一般般,叉燒係偏肥叉,比較偏甜咗少少紅燒海王魚翅上湯澳洲龍蝦伊麪 - 呢味好難唔好食,伊麪索曬湯係精華所在。希望某地繼續抵制澳龍,令我有平靚正龍蝦食 🦞懷舊蝦多士 夠酥脆又有蝦嘅鮮味,點埋加埋個甜酸汁係大人小朋友都鍾意食嘅一道菜清蒸大海珍珠龍躉 (又名龍虎斑或珍珠斑)分菜嘅姐姐好搞笑哋不停話出面唔係度度食到咁靚嘅魚,大讚得讚!!果然係無介紹錯,魚味鮮甜得嚟肉質細嫩蠔皇金錢扣花膠筒 花菇勁厚肉加超大又滑嘅花膠(食到好飽),自我感覺滋補食神奇香乳鴿 好食,皮脆肉厚,香而不肥😋 個調味同一般嘅唔同,食完係齒頰留香上湯野菌浸時蔬幸福炒飯 😂 炒王依家應該已經學識咗用隔夜飯嚟炒,食落唔濕好乾爽,碗底碟底都無乜油~杞子桂花糕加芝麻糊 - 杞子桂花糕好好食,桂花清香味足
嘩啦啦,今次有食神啦!
紅燒海王魚翅
上湯野菌浸時蔬

杞子桂花糕加芝麻糊 - 杞子桂花糕好好食,桂花清香味足
2024-06-22
庆祝纪念
父亲节
  • 上湯波士頓龍蝦伊麵
2024-06-03 309 浏览
📍 食神麗宮 - 西環平時住屯門嘅,我都好少會過海食飯今日同阿哥就去到西環嘅酒店酒樓到食飯~阿哥推介{食神}餐廳雖然裝修係好普通嘅酒樓,但係估唔到啲嘢食嘅質素比預期中好好食,而且份量好大碟。仲要係普通嘅酒樓價錢食酒店質素😗✨ 靚湯海味雜菜煲夠晒鮮甜嘅靚湯,仲要冇味精🍲飲完唔會口渴🫕內有什菇,魷魚,粉絲同菜心、生菜⋯菜很新鮮,唔係求其比啲菜頭菜尾俾你食,份量多個湯又好飲🤌✨ 特醬燒乳鴿非常出色!個皮超薄燒得勁脆,肉質唔乾juicy,而且好入味,超推薦💯唔使准鹽同醋,都已經有好入味。燒到金黃色,皮脆肉嫩,肉味好香,油質較多,食食下成個嘴油到閃令令😋✨ 工夫小炒皇夠晒鑊氣,食材不馬虎,夠晒份量!入面有韭菜花、魷魚、蝦仁、蝦干、腰果等,十分足料!魷魚爽口彈牙,腰果脆身,韭菜花味道香濃,味道豐富,口感十足,用黎送飯一流🍚✨ 生曬吊片炒粉絲上枱嘅時候係撲撲聲,炒粉絲嘅份量多到嚇親!粉絲入味有嚼勁,唔會炒得好乾身~仲好夠鑊氣,仲有唔少椰菜、西芹。好豐富😋
📍 食神麗宮 - 西環
平時住屯門嘅,我都好少會過海食飯
今日同阿哥就去到西環嘅酒店酒樓到食飯~
阿哥推介{食神}餐廳
仲要係普通嘅酒樓價錢食酒店質素😗

✨ 靚湯海味雜菜煲
夠晒鮮甜嘅靚湯,仲要冇味精🍲
飲完唔會口渴🫕

✨ 特醬燒乳鴿

✨ 工夫小炒皇
夠晒鑊氣,食材不馬虎,夠晒份量!

✨ 生曬吊片炒粉絲
上枱嘅時候係撲撲聲,炒粉絲嘅份量多到嚇親!
粉絲入味有嚼勁,唔會炒得好乾身~
仲好夠鑊氣,仲有唔少椰菜、西芹。
好豐富😋

2024-06-01 377 浏览
係正香港華大盛品酒店地鋪有間中式酒樓 牆身仲貼左吾少名人到訪餐廳嘅相 相信有一定歷史同埋知名度😉🍀魔汁生煎蓮藕肉餅蓮藕肉餅煎得好香脆可口 聞落去已經好香 咬落去仲有肉汁 加埋蓮藕嘅爽口 口感層次感分明 好好食一定要叫😆🍀蒜子火腩紅炆班腩火腩加埋斑腩 好夠飽😋 材料亦都好足 枝竹 火腩 斑腩嘅份量好多😗 斑腩好新鮮 有魚香味 要小心有啲骨位😝🍀食神叉燒拼腩仔半肥瘦叉燒 增加口感層次感 幾好食😉 燒腩仔嘅皮好脆口 點埋少少芥末醬食更加惹味😛🍀椒絲腐乳通菜炒牛肉牛肉好大片而且好嫩滑 通菜煮得恰到好處 口感爽口 如果腐乳味道再濃啲會更加好食🤣🍀炸魚塊配山楂汁炸魚塊熱辣辣上枱 一共有六件 每一件魚塊下面都有一塊多士 魚塊同多士一齊食 口感幾特別😜

🍀魔汁生煎蓮藕肉餅

🍀蒜子火腩紅炆班腩

🍀食神叉燒拼腩仔

🍀椒絲腐乳通菜炒牛肉

🍀炸魚塊配山楂汁
2024-06-01 491 浏览
見到網上評語不錯, 又是西環的街坊, 冇理由見到個食神牌,放咗咁耐都唔去試下 ,該酒樓又是在一間 酒店旁, 見有個叫做食神 人形紙牌放在門旁 ,因此, 充滿希望地入去晚飯,同家人一行四人 叫了一個四人套餐 包括有半隻木匠鴨, 炒斑塊,蒸斑塊, 龍蝦伊麵, 螺頭湯等等,共1280,價錢一般,古唔到食物水準.... 好耐未食過這麼難入口 的菜, 死鹹的斑片, 充滿油份嘅螺頭湯 只有鹹味的龍蝦伊麵 , 求其放埋一碟嘅西芹炒班球, 唔怪得場面冷清 ,冷清的場面 ,總是有原因的, 可一不可在。
2024-06-01
早茶時間仲有兩張吉枱,以為可以安樂飲茶。個阿姐就走過來說要我哋坐另一張枱要搭枱。我哋坐唔入果張,太窄。坐番張吉枱,點知阿姐話你哋坐一邊,要搭枱的。咁都得?揾經理投訴,點知佢話D枱係公司財產,我哋比邊個坐,點坐係佢哋決定。阿姐冇錯,亦唔介意公眾知道我哋的做法。個經理仲話戴龍師傅不是老細。咁有道理,你老細真係多謝你兩個啦。
咁有道理,你老細真係多謝你兩個啦。

2024-05-26
早餐
2024-05-16 194 浏览
睇過周星馳《食神》都唔會陌生呢度嘅老闆—戴龍師傅!如果真係唔認得,建議你要返太多次食神😏霸王別姬湯 — 古法秘製,真材實料,超多餸!所以真係個湯又濃又香又好飲!我飲左好多碗!!特醬燒乳鴿,你睇啲油光光澤都知係好味🤤仲要都幾大隻,好多肉食,真係好正!乞兒雞 — 要預先訂,戴龍師傅親自為你解釋呢度菜嘅由來,整法,啲泥係咩泥,該品嚐嘅角度,淨係呢一段都值回票價!其他小菜都一樣好食,建議人多過嚟可以叫多啲餸,因為呢度嘅份量都大大碟,一定食唔晒 。戴龍師傅亦非常好客,只要你肯敢問,佢一定會答你,佢係非常熱愛煮嘢食,食嘢,你同佢傾菜式啊,傾以前拍戲嘅事,佢都好樂意同你坐低傾偈,我感到呢餐飯係好有味道,遠遠超乎過價值。

2024-05-14 243 浏览
男人的浪漫,除卻豆腐火腩飯,尚有很多優選;就在這次好友約局於西環的食神麗宮裡面,兩人陶醉於一些精心製作的懷舊名菜食味之中,無疑是有氣氛到了一個點!撇除在星爺電影中的演出,現實中食肆的老闆本身是廚藝高超的師傅,推而及之,因此可在這裡完美地接受那些得獎/秘製菜式滋味!食肆的裝潢呈現濃郁的港式酒樓風格,以金色及白色為主調,高樓底配上大吊燈,未說得上金碧輝煌,但順眼舒服!而且冷氣/抽風系統有力,枱面,餐具都乾淨整潔,讓人甚有好感!翻開餐牌薄,重點戲就來了;裡面介紹了一些食肆/菜式的前世今生,不單有股懷舊的況味,而且選擇還相當豐富!對於這些價格相當平實的菜式,與好友沒啄磨多久就選好了,就馬上落單;一邊歎著鐵觀音,一邊再翻揭著餐牌薄來等著上菜;而上菜節奏也高效,吊片炒粉絲率先登場;說明不用味精,只用原醬/原料來烹調菜式,此粉絲一入口已經與眾不同!粉絲質地煙韌中又帶幾分爽彈,吊片的鹹鮮味巧妙地融入粉絲中,而粉絲味道雖濃郁卻又是整體偏淡的鹹味,確是美味可口而不膩!芹菜絲及吊片絲增加了味道層次與口感,整體完成度十分高!棚戲龍蝦湯泡粥,便可一嚐那懷舊滋味;在那資源及生活條件仍未算富足的年代,一代又一代的廚

一邊歎著鐵觀音,一邊再翻揭著餐牌薄來等著上菜;
吊片炒粉絲
芹菜絲及吊片絲增加了味道層次與口感,整體完成度十分高!
棚戲龍蝦湯泡粥
棚戲龍蝦湯泡粥,便可一嚐那懷舊滋味;在那資源及生活條件仍未算富足的年代,一代又一代的廚師及食客,在互動過程中留下了很多寶貴的菜式,用簡單原始的食材及烹調方法,溫暖了很多人的口味,這棚戲粥可謂在傳承基礎上再加入了龍蝦湯來提升滋味!
棚戲龍蝦湯泡粥
以十分鮮甜的龍蝦湯來做潮州粥底,加上芹菜粒,豬油渣,墨魚丸,配上泡粥呈現出味道紛陣,但又十分可口而帶飽滿感!
樟茶鴨
另一驚喜處是樟茶鴨,竟然在香江可品嚐到如此高質的川菜名菜!
樟茶鴨
皮脆肉嫩多汁,十足的煙燻味藏於帶點胭脂調而嫩滑的鴨肉中,令人欲罷不能!單憑此菜,便鐵定要約更多朋友來啖嚐一番!
皇室咖喱牛腩
食肆的皇室咖喱牛腩更是一名菜,整體上菜方式及配料別樹一幟--以火爐加熱及配炸饅頭;
皇室咖喱牛腩
夾來牛腩一嚐,肉質柔嫩,咖喱的香與辣均滲透其中,加之本身的肉味,將所有元素合而為一,完美!
皇室咖喱牛腩
作為靈魂的咖喱汁,點入炸饅頭中,甜中帶辣,別有一番滋味!
與好友淋漓盡致地享受著味覺上得好的美好,食神麗宮食物的質素如此的高,可以嚐得出的精心廚藝,但價錢卻又很相宜,十分超值!
2024-04-29
2024-05-09 239 浏览
放左工之後揀咗間由食神戴龍師傅主理嘅中菜館,師傅係香港四大名廚之一,中菜館堅持唔用味精雞精,只選用純天然山珍野菌同生曬豉油調味,非常期待嘅一餐。特醬燒乳鴿乳鴿皮脆肉嫩,肉汁豐富,特醬嘅香味係恰到好處,突出乳鴿嘅自然美味。蝦籽山根燴花膠花膠同埋山根吸收咗蝦籽精華,每一口花膠充滿住蝦籽嘅鹹香味,配料豐富,仲有燒肉、香菇、蔬菜。上湯波士頓龍蝦伊麵波士頓龍蝦肉質鮮嫩彈牙,每一口都能嚐到龍蝦嘅海洋鮮甜,伊麵吸滿哂龍蝦嘅精華,每一啖都係鮮美嘅滋味。花生糊今晚甜品係花生糊,質感細膩而香甜,飲完暖笠笠。

花生糊
今晚甜品係花生糊,質感細膩而香甜,飲完暖笠笠。