2022-06-12 1401 浏览
最鐘意小店既我bookmark左呢間泰國野好耐,之前行過見佢門面幾特別,入面都幾乾淨企理。假日來食個lunch, 叫左個泰北咖喱湯麵(金邊粉)同椰子雪糕,共$148。落左單,一分鐘就上左碗熱辣辣湯麵,咖喱湯底幾香,夠味得黎唔算好咸,係天陰陰的日子食都幾comforting! 最多人讚佢個「筷子一夾就散開既雞腿肉」,呢個形容係幾貼切,佢確實係淋到呢個地部,但問心口感似濕水紙皮,好淋但趙趙下係好多渣。我自己並唔太喜歡。亦一個我睇中既係椰子雪糕,配上花生同椰肉,風味十足。雪糕帶丁點咸味,很提味。花生好脆,咬開似花生醬咁香濃,同個雪糕好夾。$68/有三球,性價比不錯。食呢個甜品令有人去渡假的感覺!有機會都可能再來,試下佢其他野。
椰子雪糕
椰子雪糕
2022-05-20 963 浏览
幾年前去清邁印象最深刻一定係khao soy即係圖中呢碗咖哩麵相信去過既人都一定認同(⌯¤̴̶̷̀ω¤̴̶̷́)✧秦國菜係就係周街都係但番到黎香港搵左好多間都無間對辦試到都就黎忘記佢本身既味道直至去到呢間食飯kin kao !今次已經第二次食了佢既咖哩湯夠濃夠辣夠惹味配料都大致還原雞髀炆到唔洗用力 用筷子輕輕都撕得開雖然係清邁港紙十蚊左右一碗其實做番一樣味唔係咁易架師傅感恩 感恩( ∩'ω'∩) ✿✿✿✿✿✿Follow @lastbitematters for more
幾年前去清邁
印象最深刻一定係khao soy
即係圖中呢碗咖哩麵
相信去過既人都一定認同(⌯¤̴̶̷̀ω¤̴̶̷́)✧

秦國菜係就係周街都係
但番到黎香港搵左好多間都無間對辦
試到都就黎忘記佢本身既味道
直至去到呢間食飯kin kao !
今次已經第二次食了
佢既咖哩湯夠濃夠辣夠惹味
配料都大致還原
雞髀炆到唔洗用力 用筷子輕輕都撕得開
雖然係清邁港紙十蚊左右一碗
其實做番一樣味唔係咁易架師傅
感恩 感恩( ∩'ω'∩)
✿✿✿✿✿✿
午餐
  • 泰北咖喱湯麵
2022-05-20 634 浏览
原本係去食小炒無開到,見到食飯就再黎食過,之前食過次係好食,唔花巧好地道,今次食隔兩條街新店。1.泰東北酸辣腸,作為小食都幾好味,送酒一流。好似脆皮腸咁啲皮,有小小酸酸地,配薑粒同辣椒粒一齊食,幾特別,但食食下有啲咸。2. 蟹肉黃咖哩,原來想食船河,但見平時其他地方冇呢個餸就試下。蟹肉食食下發現其實都幾多下,夾柱粉沾下蟹肉,味道偏淡但唔差嘅,唔會唔好食,但試過一次就够。3. 海南雞(無影到),正正常常。整體一定唔會唔好食,但都冇覺得特別好食,就係一間感覺地道嘅餐廳,就好似佢地個名食飯一樣,好似平時家常便飯個種感覺。

3. 海南雞(無影到),正正常常。

2022-05-07 825 浏览
未夠7點到,餐廳得一枱客其實有啲嚇親🙈不過後尾就開始fullhouse🙈😂Overall 係好食同道地(應該?都有泰國人幫襯同係泰國侍應)Eg 金邊粉夠硬身,糯米飯笠但唔會糊份量唔算多,但以價錢同質素黎講都幾好好👍唔會話好WOW 但係仔細食會食出心機,同埋感覺唔多味精,係會encore 嘅一間
Eg 金邊粉夠硬身,糯米飯笠但唔會糊
  • 芒果糯米飯
2022-03-24 1089 浏览
Kin Kao กินข้าว 食飯暫時在香港最愛的泰國餐廳原來已經悄悄在蘭杜街開了第二分店數不清我在這裡吃了幾多碗Khao Soi啦黃金的炸麵條 軟腍離骨的雞腿掛湯的蛋麵 濃濃的椰香咖喱湯底 吃多少次都不會厭˙ỏ˙份量是相當大碗的如果自己吃一碗的話我會打包雞腿作為下餐食糧斑蘭椰子蛋糕很細件,有點貴,味道沒甚麼特別—————————————————————𓇬 泰式酸辣豬肉丸湯粉(Lunch set) $78𓇬 泰北咖喱湯麵 (Lunch set) $78𓇬 泰式奶茶𓇬 龍眼冰𓇬 蟹肉奄列 $88𓇬 斑蘭椰子蛋糕 $68 ·͜· No service charges ·͜· 二人消費:$312—————————————————————📍食飯 (灣仔)灣仔大王東街3號大旺樓地舖
Kin Kao กินข้าว 食飯

份量是相當大碗的
如果自己吃一碗的話
我會打包雞腿作為下餐食糧

斑蘭椰子蛋糕
很細件,有點貴,味道沒甚麼特別

—————————————————————
𓇬 斑蘭椰子蛋糕 $68
·͜· No service charges
·͜· 二人消費:$312
—————————————————————
📍食飯 (灣仔)
灣仔大王東街3號大旺樓地舖
  • 泰北咖喱湯麵
2022-03-10 688 浏览
係灣仔行過見到餐廳咁搞笑叫食飯,咁岩我地又真係要食飯,所以就入左去試下。一見到咖喱麵就好想試,因為吾係到到都有得食,同埋好想好想尋回係清邁食咖喱麵既味道!泰北咖喱湯麵雞髀都算大隻,雞肉幾嫩滑,麵非常彈牙同有蛋香豬肉串燒串燒肉質好腍,同平時食開既吾同,吾係點沙爹醬,係點辣醬

泰北咖喱湯麵
雞髀都算大隻,雞肉幾嫩滑,麵非常彈牙同有蛋香

豬肉串燒
串燒肉質好腍,同平時食開既吾同,吾係點沙爹醬,係點辣醬
2022-02-14 749 浏览
係灣仔想食船麵又唔想排長龍,除左米芝蓮個間外,最近發現大王東街都有間睇落好地道既泰國餐廳,當然仲有船麵食𠻹餐廳裝修好有泰國地道色彩,簡簡單單一張木枱,用上泰國好出名既茶葉罐裝住d餐具,重點當然係泰國船麵不可缺少既調味料套裝泰式船河見到咁深色既湯底即刻好期待,先飲啖湯,濃郁得帶點甜味,一碗揀左河粉,另一碗揀左金邊粉,河粉係泰式好闊個款河粉,掛湯一流,每碗仲有豬肉丸同豬肉片,粉既份量都唔少,好味又飽肚豆瓣醬炒通菜普通一碟炒通菜,加左豆瓣醬一齊炒,幾惹味,但$78同一碗船河同價,我就覺得有點不值如果船麵癮發作又唔想排好耐隊,呢間絕對可以止止癮,價錢平一截之餘,坐位都無個邊咁迫夾,鍾意食船麵既朋友又可以有多個選擇啦

泰式船河

豆瓣醬炒通菜

2022-02-06 545 浏览
special thai cuisine unlikely the others in kowloon city.there are some special thai food here.1) curry noodle with tinder chicken thigh taste is a bit spicy, i think is my own problem. everybody must like it. there is a hugh chicken leg there, you hv to tear it into pieces and make sure its every inche are dipped with the spicy curry juice before put in your mouth.2) fries pork belly.unlikely hk style 燒肉, its deep fries belly make it very tasty and chewy. love to try it.#food #hkfood #delicious

2) fries pork belly.
love to try it.

#food #hkfood #delicious #yummy #dirty #smelly #vomit #digestion #sick #ill #igfoof #omicron #foodig #hkfoodpoet #閃電五連鞭 #ihu #deltacron

2022-02-05
2022-01-22 492 浏览
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🍴美食資訊🍴泰北咖哩湯麵($78)麵底有河粉,金邊粉,米粉同蛋麵!見蛋麵唔常見,所以就揀左嚟做我地嘅咖哩湯麵底。大大碗!湯底超濃郁,濃濃嘅椰香咖哩味,個蛋麵又掛汁。唔算好辣,唔食辣嘅朋友一定食到。配料有啲脆豬皮同一大舊雞脾肉🍗雞肉煮得好腍😹腍到大力啲都可以夾爛,但係超入味,啲肉完全吸收晒啲湯汁。嚟呢間餐廳食係必點😛😛😋泰式豬手飯+太陽蛋($78+$10)豬手好腍,皮夠彈,肉又濃濃嘅鹵水味,輕輕一撕就爛,仲跟多個微辣嘅肉碎湯🤯我嫌個飯有啲寡,就加多隻太陽蛋😋成個飯即刻昇華晒。唔敢講係最好食,但呢個份量,呢個味道,點左一定唔會後悔。蟹肉奄列($88)蛋香味好濃,呢個一定要趁熱食👍蟹肉份量好多,基本上同蛋嘅比例係難得嘅55波🤯一啲都唔孤寒。不過食嘅時候要小心啲,我第一啖食落去已經咬到一小塊蟹殼😖但就只得個一下唔好彩,之後都食唔到👌少少不完美,但完全可以接受。芒果糯米飯($40)溫熱嘅糯米飯有啲脆米鋪面,配上酸甜嘅芒果,淋埋椰漿。食落香甜軟糯,份量又唔少,抵食😋👍泰國木橘汁($30)木橘,就當係泰國版嘅羅漢果。有利尿排毒同幫助消化嘅功效。我地其實冇飲過,都係抱住獵

🍴美食資訊🍴

泰北咖哩湯麵($78)

泰式豬手飯+太陽蛋($78+$10)

唔敢講係最好食,但呢個份量,呢個味道,點左一定唔會後悔。

蟹肉奄列($88)

芒果糯米飯($40)

泰國木橘汁($30)
木橘,就當係泰國版嘅羅漢果。有利尿排毒同幫助消化嘅功效。我地其實冇飲過,都係抱住獵奇嘅心態點。估唔到甜甜地又幾好飲,涼茶味😛食完好濃嘅咖哩湯麵,飲返啖真係好舒服👍

泰式奶綠茶($30)
表現不過不失嘅奶綠茶。唔算好甜,同樣係幾好飲😋
👑評分
味道:4/5
環境:4/5
價錢:4/5
份量:4/5
服務:4/5
會否推薦:會

呢間泰式餐廳裝修簡約,但周圍嘅環境,令人感覺置身泰國街頭嘅小餐廳咁😎座位闊落,我地個陣入座冇耐,轉個頭出面已經開始有人龍🤯碗仔,紙巾同水呢啲係自助,要自己出去攞。食物同飲品份量都唔少,價錢都唔算貴,有機會會再食多次👍
2022-01-13 518 浏览
食飯,這個店名太親切了吧!非常落地親民的店名, lunch嘅價錢亦都非常落地親民。午餐只係$78set, 包飲品,凍飲不加錢。今日叫咗兩個set lunch,船麵同埋咖喱麵,好好味喎!跟餐凍飲,不需另外加錢,我們選擇最穩陣的泰式奶茶,果然係泰式奶茶的茶味!粉麵份量不少,一個女仔吃,會相當飽。朋友吃船麵,說味道唔錯, 船麵湯底沒有其他麵店般杰湯底,但味道仍是濃的。我的咖喱雞髀麵,分量很大,雞鎚很大隻,有隻碗的直徑咁大!咖喱湯底比較濃,但不辣,配蛋麵比較香。另外上面的脆脆碎碎是油炸過的蛋麵,把它浸在湯裏,口感特別,有如打邊爐炸魚皮、響鈴的口感。雞髀雖然大隻,但肉質很滑及冧身,唔柴皮唔乾。最後,我哋叫咗個椰子雪糕甜品,好正!椰子雪糕不像其他雪糕咁奶,你會覺得水份比較多,但是混入新鮮椰肉及脆花生,令口感特別有趣。椰子雪糕,不是常常有,如果有,值得、記得一試!
食飯,這個店名太親切了吧!

粉麵份量不少,一個女仔吃,會相當飽。

我的咖喱雞髀麵,分量很大,雞鎚很大隻,有隻碗的直徑咁大!

最後,我哋叫咗個椰子雪糕甜品,好正!
Set  lunch.  Boat  noodle  &  curry  soup  noodle
📍𝗞𝗜𝗡 𝗞𝗔𝗨 食飯 @ 灣仔​ღ 泰式船河 $78ღ 泰式海南雞飯 $78ღ 泰式豬手飯 $78ღ 泰式椰子雪糕 $40ღ 泰式奶綠茶沙冰 $35ღ 泰式青木瓜沙律 $68ღ 新鮮青檸梳打 $35喺灣仔都有 CP 值 OK 嘅泰菜喔(〃ω〃)店員都係泰國人 感覺好正宗稍嫌味道仲係未夠濃(食泰國菜就係要重口味🤣我哋一開頭超級肚餓就覺得好好食😂食到一半開始飽就真係試到佢嘅味道 是正常的~食物質素卡咗係中間 好似無咩特別 wow 嘅感覺但青木瓜沙律好重草青味 唔建議大家叫(>人<;)反而甜品嗰雪糕非常可以~椰子味好濃 配埋粟米同杏仁好正(我鍾意嘅口感而家呢個價錢有三大球算係咁喇嘢飲都幾清新 唔會好甜啊☺️回頭指數😼3/5(喺灣仔想食泰菜嘅選擇(^_-)
📍𝗞𝗜𝗡 𝗞𝗔𝗨 食飯 @ 灣仔

ღ 泰式船河 $78
ღ 泰式海南雞飯 $78
ღ 泰式豬手飯 $78
ღ 泰式椰子雪糕 $40
ღ 泰式奶綠茶沙冰 $35
ღ 泰式青木瓜沙律 $68
ღ 新鮮青檸梳打 $35

喺灣仔都有 CP 值 OK 嘅泰菜喔(〃ω〃)
店員都係泰國人 感覺好正宗
稍嫌味道仲係未夠濃(食泰國菜就係要重口味🤣
我哋一開頭超級肚餓就覺得好好食😂
食到一半開始飽就真係試到佢嘅味道 是正常的~
食物質素卡咗係中間 好似無咩特別 wow 嘅感覺
但青木瓜沙律好重草青味 唔建議大家叫(>人<;)
反而甜品嗰雪糕非常可以~
椰子味好濃 配埋粟米同杏仁好正(我鍾意嘅口感
而家呢個價錢有三大球算係咁喇
嘢飲都幾清新 唔會好甜啊☺️

回頭指數😼3/5(喺灣仔想食泰菜嘅選擇(^_-)
泰式船河
泰式海南雞飯
泰式豬手飯
泰式椰子雪糕
泰式奶綠茶沙冰
泰式青木瓜沙律
泰式椰子雪糕
2021-12-10 422 浏览
記得初初喺灣仔返工果陣有食過呢間餐廳,餐廳名係「食飯」 ,簡單易記:今日又去「食飯」食飯lu~~呢間係一間泰國菜餐廳,當日中午去到門口,已經有好幾個人排緊隊;對上一次嚟嘅時候都係咁,足見佢嘅受歡迎程度!好彩餐廳有兩層,我地等左3分鐘左右就入得,並獲安排坐上層一張四人枱;環境嚟講,四面牆身都有好多泰國風嘅裝飾,好有民族風情;雖然地面一層嘅裝修較華美,但同時亦較擁擠,俾我揀都係寧願行上一層,坐得舒服啲好過!食物方面,我點左泰國船麵套餐,配泰式熱奶茶,盛惠$78。味道嚟講我會覺得湯底係最吸引,簡直係成碗麵嘅精華所在!份量嚟講普普通通,男士嚟講未必夠食;不過杯野飲係意外地大杯(我嗌熱飲,估唔到都同凍飲一樣咁大杯!)食飯時候,各位經過「食飯」不忘入去食餐飯喇!

食飯時候,各位經過「食飯」不忘入去食餐飯喇!
2021-12-09
2021-11-30 627 浏览
🍜泰北咖喱湯麵 / $78平時食嘅泰國菜冇特別留意係泰北菜?定泰南菜?未去過清邁,試試當地嘅特色湯麵先,咖喱湯底配上蛋麵同埋雞肉。湯底夠濃味,有啲似喇沙湯,但椰味冇咁重,蛋麵就有小小似車仔麵嘅粗麵,雞肉煮得好好好腍身,相信係雞脾肉嚟,原舊上,好容易就用筷子扯開,唔洗成舊夾起咬,都方便。另外有樣神來之筆,麵上面撒上炸麵條碎碎,連埋湯麵食好好味,又脆又軟,口感nice。Lunch幾抵食,包埋一杯飲品,凍熱一樣價錢。
🍜泰北咖喱湯麵 / $78
泰北咖喱湯麵

Lunch幾抵食,包埋一杯飲品,凍熱一樣價錢。

2021-11-25 451 浏览
😋香葉炒辣肉碎飯 / $78這是我必點的 感覺很正宗😍調味很好 夠香辣 而且很送很容易可以吃掉整碗飯😋牛肉船河 / $88很多人點的船河味道濃郁 湯頭很惹味但不是死鹹桌上有4款調味如辣椒粉 辣椒魚露 白糖 醋等等但本身味道已很豐富夠味配上通菜 香葉等更加提升了味道🤤最後試了芒果糯米飯 / $40味道正常可惜份量有點少可以不叫🤭泰式奶茶幾好飲lunch 包飲品免加一仲有泰國歌聽住😬不過餐具衛生有時麻麻最好都抹乾淨安心d啦!
😋香葉炒辣肉碎飯 / $78

泰式奶茶幾好飲
lunch 包飲品免加一
仲有泰國歌聽住😬
不過餐具衛生有時麻麻
最好都抹乾淨安心d啦!
  • 泰式船河
2021-11-20 543 浏览
食飯 (灣仔) 發現港島區嘅泰國餐廳都幾高質!每次食完都會有好想返泰國嘅感覺✨ 個價錢係應該¼ 香港食泰國菜真係好貴😣😣今次呢一間餐廳 侍應們都係泰國人 不過佢哋都識講簡單廣東話 而且佢嘅裝修都好有泰國風味🇹🇭▫️泰式船河 HKD78湯底濃郁香甜,可選面底 我哋揀咗河粉。另外配料方面都有豬肉丸同埋豬肉片 好吃!▫️燒豬肉串 HKD68/4串因為我order完之後佢好快就到 所以本身期望太高 感覺佢唔係即整 但係!食落有驚喜 好juicy 唔會乾真真!加埋佢個醬料辣醬甜豉油 好夾!▫️豉油炒河 雞肉 HKD78配料可揀豬牛雞,我哋揀咗雞肉不過雞肉唔好食!好鞋! 但係佢個炒河 就超有鑊氣 如果唔想揀pad Thai嘅話可以揀佢👍🏻👍🏻▫️芒果糯米飯 HKD40呢個價錢都算合理 不過同泰國真係冇得比!芒果好甜 略嫌少咗啲 糯米飯都好軟糯 略嫌椰漿少咗啲 不過整體黎講都好好味!📍 食飯 (灣仔)灣仔大王東街3號大旺樓地舖
食飯 (灣仔) 發現港島區嘅泰國餐廳都幾高質!

▫️泰式船河 HKD78

▫️燒豬肉串 HKD68/4串

▫️豉油炒河 雞肉 HKD78

▫️芒果糯米飯 HKD40
呢個價錢都算合理 不過同泰國真係冇得比!

📍 食飯 (灣仔)
灣仔大王東街3號大旺樓地舖