2021-11-17 312 浏览
今日同朋友去左灣仔食飯食飯~我無打多左字, 我真係係"食飯"度食飯😝Lunch set有六款, $78 包埋野飲, 價錢黎講, 算係中規中矩啦~而度最出名係豬手飯, 可惜我減肥😣我就叫左碗船河+凍thai tea走甜落單一分鐘都無, 就即刻上菜, 泰快了👍🏻船河湯底賣相都唔錯, 又濃郁又唔肥, 泰靚了👍🏻Thai tea走左甜但茶底好香, 泰正了👍🏻總括而言, 而間食飯真係非常值得推介!如果又要食快飯又要食好西, 就來食飯食飯啦😋
今日同朋友去左灣仔食飯食飯~
我無打多左字, 我真係係"食飯"度食飯😝

Lunch set有六款, $78 包埋野飲,
價錢黎講, 算係中規中矩啦~

而度最出名係豬手飯, 可惜我減肥😣
我就叫左碗船河+凍thai tea走甜
落單一分鐘都無, 就即刻上菜, 泰快了👍🏻
船河湯底賣相都唔錯, 又濃郁又唔肥, 泰靚了👍🏻
Thai tea走左甜但茶底好香, 泰正了👍🏻
船河

總括而言, 而間食飯真係非常值得推介!
如果又要食快飯又要食好西, 就來食飯食飯啦😋
船河
2021-10-16 902 浏览
☾︎可能期望過高有點失望|泰國街頭風小店☽︎ 𝒂𝒕 𝑲𝒊𝒏 𝑲𝒂𝒐⠀⠀其實bookmark了@kinkao 超級久了,這次終於有機會試了!可惜可能期望過高的關係,感覺沒有其他人說的好吃呢,尤其班蘭戚風,覺得性價比極低😂🥲⠀⠀ఌ︎ 泰北咖哩湯金邊粉 $78⠀放久了湯都被吸掉了haha 幸好金邊分不算軟爛~味道方面其實是不錯的,可能因為都吸收了湯汁覺得很濃郁,椰汁味重。值得讚賞的是雞腿非常軟嫩入味,不錯!⠀⠀ఌ︎ 泰式船河 $78⠀朋友點的,就整體感覺正常地好吃那種,不會很wow~⠀⠀ఌ︎ 泰式鹹蟹青木瓜沙律 $68⠀蠻辣蠻惹味的,但點原味就好...鹹蟹超級腥....不懂欣賞😂 相信大部分香港人都接受不到這個腥味⠀⠀ఌ︎ 班蘭椰肉戚風蛋糕 $68⠀超多人推薦的,讓我非常期待,可惜真的很失望😂 班蘭蛋糕本身不錯,鬆軟濕潤。椰肉不算多,而且不甜,沒什麼味道。cream感覺是植物奶油,不會化的那種。感覺對不起這個價錢啊🤭⠀.⠀⠀⠀.⠀⠀⠀ᴛʏᴘᴇ ᴏғ ғᴏᴏᴅ #168hk_thaifood⠀ᴛᴀsᴛᴇ#168hk_mmd⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀Lᴏᴄᴀᴛion #168hk_wancha

ఌ︎ 泰北咖哩湯金邊粉 $78⠀

ఌ︎ 泰式船河 $78⠀
朋友點的,就整體感覺正常地好吃那種,不會很wow~⠀

ఌ︎ 泰式鹹蟹青木瓜沙律 $68⠀

Maybe the curry noodle⠀

📍食飯⠀
灣仔大王東街3號大旺樓地舖
2021-10-07 592 浏览
今日同事話要食泰國嘢,我唯有去search下公司附近有咩嘢好食嘅泰國菜啦!仲要坐得耐唔好趕我地走,等我地可以傾陣密計。.呢間食評都唔錯,價錢又幾合理,所以我就揀咗呢間!.一來到餐廳門口已有一堆人在排隊,我又放棄咗我小小原則,都排了一份🤣.好彩排左一陣就到了!.叫了個無骨海南雞飯,都幾好食嘅!真心好泰式做法。.周邊設計擺設都好泰式,如果係食晚餐時間坐得耐啲,更加有置身响泰國嘅感覺嘅!連杯凍檸茶都係泰國嘅凍檸檬茶味。結論都唔錯,下次可以再試下船麵,因為見隔離枱三位女仔都食船麵🤤
呢間食評都唔錯,價錢又幾合理,所以我就揀咗呢間!
好彩排左一陣就到了!
叫了個無骨海南雞飯,都幾好食嘅!真心好泰式做法。

連杯凍檸茶都係泰國嘅凍檸檬茶味。

2021-10-06
2021-10-03 461 浏览
泰國菜愛好者肉肉🦊再次上線,本身當晚是想去堅尼地城吃一家收藏已久的墨西哥菜🇲🇽,環境很好很安靜,結果去了以後被告知不能walk in,沒位置了,如果點酒勉強有兩個位置,當日不能喝酒🍺,於是果斷放棄。.不想遷就的我,於是立刻跑到灣仔吃一集垂涎已久🤤的泰國簡餐,不用排隊,味道也是相當不錯!他家的豬手真的絕了,軟滑Q彈,泰國咖喱面🍜味道也很好,還有一顆大🍗。不過我zui喜歡的是蟹肉🦀️奄列!.再說說甜品🍮,也是味道一級棒哦,糯米軟糯,芒果🥭也都好甜呀!環境就是很泰北風情的感覺啦!
2021-09-24 506 浏览
跟一般在香港的泰式餐廳不同, 這間餐廳的裝修充滿街頭風, 令人有置身於泰國街邊的感覺。員工都是泰國人, 感覺好像很正宗。 泰式炒金邊粉(蝦) $78實物賣相跟MENU一模一樣, 炒得很有鑊氣, 蝦的份量適中。味道微酸, 吃起來不會太油膩。 泰式炸腩肉 $88一上桌的時候熱辣辣, 炸得香脆, 非常惹味。其實不會蘸汁也非常夠味, 附上的醬汁有點辣, 怕辣的要留意留意。 芒果糯米飯 $40糯米飯暖暖的, 吃起來非常軟糯, 飯面上灑有脆米增加口感。芒果鮮甜多汁, 蘸點椰漿, 一冷一熱的配搭很出色。 另外,亦點了魚露炒椰菜苗, 同樣很有鑊氣。泰式奶茶也很香濃。整體來說, 這類的食物都非常正宗。

泰式炒金邊粉(蝦)
泰式炒金邊粉(蝦) $78

泰式炸腩肉

泰式炸腩肉 $88

芒果糯米飯

芒果糯米飯 $40

2021-09-17
泰式炒金邊粉(蝦)
泰式炸腩肉
芒果糯米飯
之前在灣仔 只得一小時午飯時間⏰ 朋友推介這間泰國菜 說又便宜又好吃😋 之前分享過茶餐廳 今天就來分享灣仔泰國菜吧🥬🔻🔻🔻🔻🔻✨泰式炒金邊粉 ($78)每次去泰國餐廳都喜歡要碟金邊粉😆 很欣賞這裏的金邊粉超足料 雞肉很大塊 而且有很多香蔥和芽菜 調味料都很足夠🥰🥰-✨香葉辣豬肉碎飯 ($78)這個比起金邊粉更有驚喜🌟 豬肉碎炒得很有火候 加上香葉、辣椒🌶️和醬油 旁邊雖然是一大碗飯 但我和另外一位女性朋友 可以把全部都吃光🤣 證明真的超好送飯😋-✨泰式奶茶 ($30)很正宗的泰式奶茶味 喜歡這裏的奶茶不太甜 香料味亦足夠🇹🇭-🔺🔺🔺🔺🔺🔸環境:🌕🌕🌕🌗🌑有泰國感覺的裝潢🇹🇭 而且店舖內都播放着泰文歌 店員也全都是泰國人🙋🏻‍♀️🔸價錢:🌕🌕🌕🌕🌖🔸服務:🌕🌕🌕🌕🌑🔸回頭度:🌕🌕🌕🌕🌑🔸等候時間:🌑🌑🌑🌑🌑-📍 食飯 (灣仔)🗺 灣仔大王東街3號大旺樓地舖

🔻🔻🔻🔻🔻
✨泰式炒金邊粉 ($78)

✨香葉辣豬肉碎飯 ($78)

✨泰式奶茶 ($30)
很正宗的泰式奶茶味 喜歡這裏的奶茶不太甜 香料味亦足夠🇹🇭

🔺🔺🔺🔺🔺
🔸環境:🌕🌕🌕🌗🌑

🔸價錢:🌕🌕🌕🌕🌖
🔸服務:🌕🌕🌕🌕🌑
🔸回頭度:🌕🌕🌕🌕🌑
🔸等候時間:🌑🌑🌑🌑🌑
📍 食飯 (灣仔)
🗺 灣仔大王東街3號大旺樓地舖
2021-09-11 267 浏览
食飯呢度真係咁叫架!Kin Kao 主打食泰式風味既湯麵河粉專門店今次試呢款叫左泰式酸辣豬肉丸湯粉 可選河粉金邊粉或米粉 或蛋麵滿滿既香料蓋住河粉麵條 蔥 蝦米仔 芽菜 辣椒等等配料令到湯底十分濃香 香氣十足 有肉丸3粒 2粒手打肉丸 湯底香而酸又帶辣 味道豐富有層次 岩曬夏天食既麵 超級刺激食慾!麵條吸滿酸酸辣辣既湯汁又香又滑口感有層次肉丸夠彈牙G/F, Tai Wong Building, 3 Tai Wong Street East, Wan Chai消費$80評分8/10
食飯呢度真係咁叫架!Kin Kao
肉丸夠彈牙

消費$80
評分8/10
2021-08-28 411 浏览
邪惡指數: 🐽🐽🐽好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️灣仔都算有唔少泰國餐廳,之前試完「新泰」,今次就試下都係喺同一條街嘅「食飯」💁🏻‍♀️:⭕️ 泰式船河:賣相吸引,湯底濃郁香甜,有香料味。配料方面有豬肉片同埋豬肉丸,而麵底就有得俾你揀。員工推薦金邊粉,果然掛湯一流又彈牙。⭕️ 泰式炒飯:好有鑊氣,粒粒分明🙌🏻 配料有得揀豬/蝦/雞,加埋啲芥蘭苗、洋蔥、紅蘿蔔等炒埋一齊,食落惹味又唔會覺得太鹹或太膩。(我哋食完一碟覺得唔太夠喉所以仲叫多咗碟🤣🐷)⭕️ 芒果糯米飯:都話食泰國嘢又點少得呢個甜品呢🙃 暖笠笠嘅糯米飯煙韌軟糯,芒果又香甜多汁,加埋椰漿同埋粒粒脆米,正!食埋呢個真係勁滿足🥰總括嚟講,呢間泰國嘢有驚喜喎,感覺地道又好食👍🏻 雖然Samsen都係好味啲嘅,不過如果唔想排隊等位又想食泰國嘢,我會覺得呢間係一個好唔錯(又平啲)嘅選擇😌
邪惡指數: 🐽🐽🐽
好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️

⭕️ 泰式船河:

⭕️ 泰式炒飯:

⭕️ 芒果糯米飯:

2021-08-22 446 浏览
我第二次去Kin Kao, 因為好鐘意食泰北菜,貪佢餐廳乾淨企理,所有員工都係非常友善嘅泰國人,餸菜一啲都唔馬虎仲要好地道添,價錢又合理。除咗佢嘅炆豬手我覺得比較過淋(個人口味)之外,其他嘅完全無辦法挑剔!我叫咗8樣嘢(打埋包番屋企同家人一齊嘆)&兩杯飲品1. 碎豬肉生菜包沙律,正!因為現時唔係間間餐廳都會落烤碎米2. 炸泰北香腸(如果佢哋用埋南薑,就無懈可擊)3.泰北咖喱湯麵,大大隻咖喱慢煮雞髀在入面,啲麵非常之彈牙,有蛋香和非常之掛湯,我重叫多個小食4.炸豬皮點埋佢啲咖喱汁食正呀!5.炸豬肉,絕對唔係炸到乾晒,有肉汁又香口,送啤酒一流。6.泰式炆豬手,(呢個只係我個人意見)我覺得佢過淋,如果可以有小小趙口,就好啦。7.雞肉炒河,加埋辣椒粉食冇得頂8.炒通菜 買單一共$678,好抵!。我一定會帶多啲朋友去試吓!
。我一定會帶多啲朋友去試吓!
泰北咖喱湯腿雞麵
  • 泰式船河
  • 碎豬肉生菜包
1K
2021-08-21 304 浏览
讚1.船河好味,雖然講湯底濃度就比唔上Samsun,但果邊賣百三呢邊先七十,同埋個人口味反而更鍾意呢邊,份量味道都係有泰國小店氣粉,豬肉丸爽口有肉香,船河係泰國好闊身果種,好滑又煙韌2.好高樓底下,同埋好企理彈1.侍應唔太理生客呢😬

2.好高樓底下,同埋好企理

1.侍應唔太理生客呢😬
2021-08-21 238 浏览
𝑲𝒊𝒏 𝑲𝒂𝒐 食飯-🍽 Boat Noodle Soup w/ Pork Ball & Sliced Pork🍽 Pad Thai Noodle w/ Chicken🍽 Grilled Pork Skewers灣仔泰北風情畫 - 泰式平民小店🌿由泰國人打理,十分正宗٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و個人覺得好過Samsen!Kin Kao唔係好需要排隊,已經加分(*´∀`*)食物質素幾好,好有鑊氣,而且價錢比較相宜,性價比高過Samsen!首先,船麵湯底濃郁,食完唔會口渴,不太味精!加上好多香料,麵好彈牙,掛湯(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 細細粒豬肉丸加豬肉,份量十足!平靚正!到傳統Pad Thai,夠鑊氣,所有汁同埋花生沾滿每一條麵!到豬肉串!Suprisingly 好食!半肥瘦,肥肉同豬肉分明,燒到外脆內嫩!加上辣醬甜豉油,有新意,有別於傳統花生醬!好match! 唯一缺點,等嘢食有啲耐~ 但係價錢同埋食物質素可以彌補到( ͡° ͜ʖ ͡°)📍 3 Tai Wong St E, Wan Chai#jcfoodgasm
𝑲𝒊𝒏 𝑲𝒂𝒐 食飯

Pad Thai Noodle w/ Chicken
Grilled Pork Skewers
  • 泰式船河
2021-08-19 243 浏览
美食博覽喺幾個禮拜之前已經圓滿結束,我就當然唔執輸去睇吓有乜嘢平嘢買啦!喺去吓美食博覽之前,首先要醫飽個肚先有力氣作戰,即刻諗起自己一路都好想試吓嘅一間餐廳,咁就梗係唔好錯過呢個機會去試吓!呢間餐廳不論門口同裏面嘅裝修都係走泰國街頭風。全場嘅工作人員都係泰國姐姐,而且一路都播住啲泰文歌,感覺上真係好似置身喺泰國一樣超正!我今次就叫咗個我最鍾意食嘅泰式豬手飯,一個豬肉炒金邊粉(Pad Thai),一杯泰式奶茶同埋一份芒果糯米飯。呢個豬手飯我覺得有80%泰國嘅味道,佢嘅豬皮好QQ,而且豬肉只需用餐具就可以完美咁鬆開。而且佢個味道亦都有好香濃嘅滷水味,佢仲免費附上微酸嘅豬肉碎湯,啱晒夏天食用。唯一一個美中不足嘅地方就係佢冇酸菜,如果有嘅話就一定Perfect啦!至於佢嘅金邊粉入口微酸,同當地食到嘅都有啲相似㗎,不過略嫌比較濕,但係整體都不錯吃。泰式奶茶反而因為佢用咗淡奶所以感覺爭緊啲,不過因為佢用返泰國本地嘅茶葉去沖制,所以茶味同泰國飲到嘅一模一樣架。最後佢嘅芒果糯米飯我真係極度大推介!呢個芒果糯米飯只需要$40,但係份量就好多,好啱兩個人一齊share食,而且佢嘅飯係熱辣辣新鮮製造,味道同

最後佢嘅芒果糯米飯我真係極度大推介!呢個芒果糯米飯只需要$40,但係份量就好多,好啱兩個人一齊share食,而且佢嘅飯係熱辣辣新鮮製造,味道同我喺泰國食到嘅係完全一模一樣㗎!

總括嚟講我都推薦大家去呢間餐廳感受下Chill下,我喺呢個用餐時間我真係覺得自己好似去咗泰國咁㗎,喺呢個暫時冇得飛嘅情況底下,喺呢度都的確搵到一陣泰國嘅光景㗎,大家有興趣就試吓啦!

2021-08-14 327 浏览
呢間泰國菜位於大王東街,附近仲有其他食肆,容易搵到!我點了一個炒金邊粉,酸酸甜甜帶少少辣,幾開胃的,不過我之前order前已問係不係不辣😬仲有點了芒果糯米雞😍看落去細碟,但食落去幾滯的😬
2021-08-12
✨意外發掘的美食🇹🇭灣仔正宗泰國船麵▫️喺灣仔bakehouse嗰條小巷行多幾步,原來附近就有一間正宗地道泰國船面小店,店內環境好有地道feel,但絕對不地痞!店內亦播有泰國歌曲,店員都係泰國人,好似置身於泰國咁🇹🇭🥰▫️午市時段係12點至5點,$78包左一杯嘢飲,可以揀龍眼冰/泰式奶茶/凍檸茶。散叫嘅話都有好多唔同款類嘅泰式美食,好似泰式沙律、Padthai、串燒同豬手等▫️泰式船麵配料係豬肉丸、豬肉片,免面頭亦配有好多香葉、增添左湯底嘅香味,湯底味道不會死咸,好濃郁香甜😋而面底揀咗金邊粉,食落都有少許嚼口🤏🏻唔似平時啲金邊粉一樣🤔▫️整體來講,食物嘅份量都適中,而且感覺好正宗、好有feel🇹🇭回頭率極高!下次會想試吓佢哋嘅海南雞飯~🤣▫️地址:食飯Kin Kao (灣仔)灣仔大王東街3號大旺樓地舖▫️#goeat灣仔#灣仔美食#灣仔泰國菜#泰式船麵#泰式船河#泰式奶茶#海南雞飯#金邊粉#食飯kinkao#bakehouse#地道泰國菜#正宗泰國菜#thailand#thaifood#samsen#米芝蓮#michelin#michelinhk
✨意外發掘的美食🇹🇭灣仔正宗泰國船麵
泰式船麵
▫️
地址:食飯Kin Kao (灣仔)
灣仔大王東街3號大旺樓地舖
2021-08-05 260 浏览
乾淨企理嘅地道泰國菜🇨🇷boat noodle with pork ball & sliced pork 泰式船河spicy & sour soup noodle, minced pork & pork ball 泰式酸辣豬肉丸湯粉poached hainan chicken on rice 海南雞飯deep-fried chicken wings marinated with fish sauce 魚露雞翼Thai red milk tea, Thai red lemon tea, iced coffee with milk 泰式奶茶,泰式檸檬茶,泰式咖啡
乾淨企理嘅地道泰國菜🇨🇷

泰式船河

泰式酸辣豬肉丸湯粉

海南雞飯

魚露雞翼

泰式奶茶,泰式檸檬茶,泰式咖啡