2021-11-16 81 浏览
去D2睇戲,冇咩時間淨,諗住快快趣醫肚,諗起飯丸屋!之前食過北角另一間,試過之後念念不忘!舖頭主要做外賣,出邊有張櫈,同一張三人bar檯,買完可以立食!都幾多種類揀,又可以跟餐or加料!揀咗炙燒明太子超值套餐,飯團有明太子醬,好惹味香口,飯略乾!跟餐揀咗麻薯波波,幾得意,煙煙韌韌,唔會太甜!黑糖豆漿偏甜,可能因為有黑糖,豆漿味冇咁出,個人唔係太欣賞!總括嚟講,嘢食ok,平靚快之選,幾個後生仔女睇舖,經開不妨一試!

外卖自取
2021-11-15 57 浏览
第一次試呢間喺D2 嘅沖繩飯團,以慰沖繩嘅思念!叫左個「飯團套餐」。經典中味、盃芽豆漿、炸麻薯。飯團嘅紫菜比較濕、飯較鬆、餐肉唔多香同薄。飲品就唔錯、而麻薯都夠水準!👍🏼👍🏼👍🏼因為飲品同小食都要加$2,所以係$50。 雖然個飯團有少少失望(對比沖繩機場的),但整體上係得嘅!Value for money. $50 , 個包裝咁靚,個售賣員又有禮貌,what else more you want ?會再幫襯!

因為飲品同小食都要加$2,所以係$50。

2021-11-15
2021-11-05 136 浏览
喺D2 place二期嘅飯丸屋,係台灣過江龍,主打即叫即整嘅沖繩風味飯團🍙唔好以為飯團就係細細個,佢嘅飯團餡料超足,簡直係一個飯堡~絕對夠曬飽!炙燒明太子$34呢度嘅飯團基本配備就係紫菜包住日本七星米同台灣珍珠米嘅白飯+丹麥午餐肉+雞蛋🥚自選嘅炙燒明太子鹹香十足,我仲要另外再加左芝士(+$5),入口熱辣辣,好滋味!明太子干貝酥$45干貝酥即係炸帶子,外脆內軟,食落好有口感,再加埋午餐肉雞蛋等等配料,勁厚,咬落去個口要擘到最大先咬到😂超足料!另外~仲加咗$20配成套餐,包埋飲品同埋小食小食揀咗明太子薯條🍟+日式炸雞🍗兩款都啱啱炸起好香脆,配搭嘅明太子醬同埋蛋黃醬可以點住食。炸雞口感有少少似鹽酥雞。飲品就揀咗黑芝麻豆漿+日式抹茶豆漿兩款都甜度適中,黑芝麻味好香濃但係又唔會蓋過豆漿嘅味道,感覺好養生。另外抹茶味都好特別,用嚟配搭飯團係一個唔錯嘅選擇!

炙燒明太子$34

明太子干貝酥$45

另外~仲加咗$20配成套餐,包埋飲品同埋小食

小食揀咗明太子薯條🍟+日式炸雞🍗

飲品就揀咗黑芝麻豆漿+日式抹茶豆漿

2021-11-02 1546 浏览
⭐️飯丸屋⭐️📍:荔枝角D2 Place 第二期1樓K18號舖⏰:11:00pm-9:00pm☎️:46398830⭕️:現金、八達通-超值套餐- 💰58(炸蝦天婦羅+黑芝麻豆漿+日式炸雞)🌜今次揀咗人氣排行既炸蝦天婦羅🍤係現炸 炸蝦都好大隻 外皮金黃酥脆 超級香 蝦肉爽口彈牙 再搭配埋沙律醬、午餐肉同玉子 口感超級豐富 唔會好單調!絕對足夠飽肚!炸雞既外層好酥脆 雞肉爭滑 炸粉唔會好厚 有鹹香味 熱辣辣炸起嗰陣食 超好食 一口size一粒 炸雞塔配埋蛋黃醬/蜂蜜芥末醬 好惹味架!我個人口味比較鐘意蛋黃醬🤤黑芝麻豆漿 甜度適中 好香滑 撈下啲黑芝麻 有芝麻香 好濃郁 同豆漿一齊飲真係好夾👍🏻-炙燒明太子-💰34🌜明太子醬經過炙燒後 超級香 又juicy濃郁 如果中意食醬既朋友一定要叫呢個!!🙈 再搭配埋玉子、午餐肉 口感好豐富🤣🌟飯糰係即叫即做 款式選擇都好多 有日式炸雞、咖哩可樂餅、松露炒菇、明太子干貝酥等飲品既話我就比各種味道既豆漿吸引左 有紅茶豆漿、黑芝麻豆漿、黑糖豆漿、胚芽豆漿等🌟我過到去個陣 見到好多人排隊買 好彩我提早落定單!😂 好多人食架間小店 所以都要啲時間製造 預大約10-
⭐️飯丸屋⭐️
📍:荔枝角D2 Place 第二期1樓K18號舖
⏰:11:00pm-9:00pm
☎️:46398830
⭕️:現金、八達通

-超值套餐- 💰58
(炸蝦天婦羅+黑芝麻豆漿+日式炸雞)

-炙燒明太子-💰34

🌟我過到去個陣 見到好多人排隊買 好彩我提早落定單!😂 好多人食架間小店 所以都要啲時間製造 預大約10-15分鐘架 如果唔想等既話 可以係網上落定order 先 記得寫翻到取時間
📌會在指定時間前10分鐘開始整📌
2021-10-31
  • 黑芝麻豆漿
  • 炸蝦天婦羅飯團
2021-10-26 137 浏览
握飯團係沖繩名物,去沖繩必食🇯🇵🥺,去唔到旅行,去台灣過江龍飯丸屋試下,回味下沖繩味道。————————-炸蝦天婦羅握飯團 ($38)黑芝麻豆漿 (+$15)握飯團即叫即整,上手暖粒粒。炸蝦天婦羅外脆內軟,也不會太多千島醬。如果炸蝦,玉子燒,午餐肉分量增大,賣相會更吸引,更具特色。整體味道不錯,可以一試。今日吃的不是味道,是回憶。好掛住日本🇯🇵🥲

————————-

炸蝦天婦羅握飯團 ($38)黑芝麻豆漿 (+$15)

炸蝦天婦羅握飯團

今日吃的不是味道,是回憶。好掛住日本🇯🇵🥲

炸蝦天婦羅握飯團
2021-10-08 241 浏览
成日聽飯堡飯堡 雖然都估倒味道如何 都應該要試下食😊一大啖!盡量咬曬入面所有餡✨✨✨飯堡內有蛋蛋💕(最愛蛋蛋⁽⁽ଘ( ˊᵕˋ )ଓ⁾⁾)有午餐肉有沙律醬哦,唔鍾意嘅記得走醬我額外+5蚊芝士(但根本唔夠芝士味,建議索性唔加www)炸蝦天婦羅好食🥰但我跌咗個半隻(蝦尾)落地😦好傷心(༎ຶ ෴ ༎ຶ) 我另外仲加咗20蚊 [飲品加小食]飲品揀胚芽豆漿🌟好開心佢啲胚芽係有咬口嘅!!💡😋豆漿正路小食都唔錯👍🏻 我揀咗地瓜紫薯麻薯波波好鍾意佢煙煙韌韌!~~ 🤩🤩而且個面脆脆地,入面都唔會話太辣口 太熱。✓
成日聽飯堡飯堡
雖然都估倒味道如何 都應該要試下食😊
一大啖!盡量咬曬入面所有餡✨✨✨

飯堡內有蛋蛋💕(最愛蛋蛋⁽⁽ଘ( ˊᵕˋ )ଓ⁾⁾)
有午餐肉
有沙律醬哦,唔鍾意嘅記得走醬
我額外+5蚊芝士
(但根本唔夠芝士味,建議索性唔加www)

炸蝦天婦羅好食🥰
但我跌咗個半隻(蝦尾)落地😦
好傷心(༎ຶ ෴ ༎ຶ)
我另外仲加咗20蚊 [飲品加小食]
飲品揀胚芽豆漿🌟
好開心佢啲胚芽係有咬口嘅!!💡😋
豆漿正路

小食都唔錯👍🏻 我揀咗地瓜紫薯麻薯波波
好鍾意佢煙煙韌韌!~~ 🤩🤩
而且個面脆脆地,
入面都唔會話太辣口 太熱。✓
外卖自取
  • 麻糬波波
2021-09-27 306 浏览
🌎飯丸屋 (荔枝角)咦?咁特別嘅!唔係三角形既飯團嘅?真心想買黎食 原來佢黎至台灣架 為左令台灣人熟悉傳統飯團 同品嘗沖繩飯團口味 而創辦左飯丸屋 依家香港都可以體驗到接近沖繩口味嘅飯團啦!咖喱可樂餅$38日本進口既可樂餅 分量大大舊 外表炸到黃金酥脆 食落去外脆內軟 餡料唔會濕軟同鬆散 口感唔錯 而且咖哩味香濃 加埋雞蛋食好一夾明太子干貝酥$45明太子醬原來灸燒過 香氣十足 食落去更有一番風味 干貝同樣經過灸燒 食落去香口 而且彈牙 飯團用左日本七星米同台灣珍珠米整成 口感粒粒分明 而且即叫即整 新鮮熱辣日式抹茶豆漿+黑糖豆漿麻薯波波+日式炸雞+20左右就有超值套餐 包括有一款價值$18既小食同飲品 兩款豆漿方面 我比較喜歡飲黑糖豆漿 甜度適中 黑糖唔會搶曬豆漿既味道 口感滑身 而抹茶豆漿就一般般 兩款小食方面 日式炸雞比較好食 外脆內軟 入面雞肉香滑 脆皮食落去有種鹽酥味 好正 再加埋美國進口芥末醬 另有一番風味 而麻薯波波有兩款味道 好香蕃薯味 食落去煙煙韌韌 如果軟身啲更佳💵人均消費:64✨環境及衛生:6.9/10🙋🏻‍♀️推介指數:7.1/10📍荔枝角長順街15號D2 Plac
🌎飯丸屋 (荔枝角)

咖喱可樂餅$38

✨環境及衛生:6.9/10
🙋🏻‍♀️推介指數:7.1/10

📍荔枝角長順街15號D2 Place 第二期1樓K18號舖
2021-09-20 252 浏览
餐廳位於長沙灣,距離地鐵站路程只需要五分鐘左右,地理上十分方便快捷。餐廳位於大型商場之內,內裏冷氣十分充足,環境舒適。餐廳主打的就是即叫即製的飯糰,性價比極高,味道一流,最喜愛這種日式的小品餐廳,全因為多了一份人情味。我點選的是他的新出產品,帆立貝,本來十分擔心會不會十分濕潤,因為海鮮即使經過高溫烹調,也可能會嚴重出水,而影響了口感。沒想到完全沒有這個問題,依然保持香脆可口,加上即叫即製,還帶點溫暖的感覺,配上外皮紫菜保持香脆,絕對是美味的選擇。
2021-09-19 717 浏览
約左朋友去D2 place行街,佢話肚餓但趕住走,唔夠時間坐低慢慢食。經過有間叫飯丸屋嘅鋪頭,主sell 飯團。鋪頭旁邊有少少位可以坐低或者立食,拎走都得,任君選擇。朋友喺度買個飯團邊行邊食就啱曬啦!同朋友分別嗌左兩個飯團:日式炸雞飯團同炸蝦天婦羅飯團。兩個飯團都加左$13升級做激安套餐,配飲品或小食。我同朋友都揀左配飲品,分別嗌左日式抹茶豆漿同埋蜂蜜檸檬。豆漿加抹茶crossover幾特別👍🏻我飲左蜂蜜檸檬,少少甜,甜度剛好,感覺清新。所有飯團即叫即製,食嘅時候重熱架!兩個飯團都配煎午餐肉同玉子燒。煎午餐肉較薄身,煎得香脆。飯團最外層用紫菜包住,紫菜夠乾身唔會過腍,厚薄適中唔易穿。日式炸雞飯團炸雞落左蜂蜜芥末醬,甜甜地。炸蝦天婦羅飯團炸蝦好大條,配上沙律醬入口唔會dry。飯團整到好似漢堡包咁,夾左好多食材,食起黎好方便,用飯取代包,包你夠曬飽!下次想食漢堡包嘅時候可以黎飯丸屋買個飯團,健康又飽肚。👍🏻

豆漿加抹茶crossover幾特別👍🏻

我飲左蜂蜜檸檬,少少甜,甜度剛好,感覺清新。

所有飯團即叫即製,食嘅時候重熱架!

日式炸雞飯團
炸雞落左蜂蜜芥末醬,甜甜地。

炸蝦天婦羅飯團
炸蝦好大條,配上沙律醬入口唔會dry。

下次想食漢堡包嘅時候可以黎飯丸屋買個飯團,健康又飽肚。👍🏻

2021-09-18 120 浏览
以沖繩飯團做主打既新駐飯團專門店,店內所用既包裝上印有可愛既沖繩石獅子,而且店外既設計帶有日式既簡潔及柔和感.日式炸雞飯團飯團基本以紫菜包裹住日式珍珠米飯,再加上煎雞蛋及午餐肉.而飯團可以選擇既口味一共有8款.今次就揀左日式炸雞,炸雞炸得金黃和脆唔會過火,內裏雞肉嫩滑仍然保持住肉汁,再配上蛋黃醬減輕膩感.地瓜紫薯麻糬波波同樣唔會炸得過焦及過油淋淋,外身相當香脆而入口煙煙韌韌香軟又綿糯.味道帶住淡淡地瓜及紫薯既清香又唔會過甜.黑芝麻豆漿豆漿香甜,豆香幾香而且加上黑芝麻後吸到濃郁既芝麻香.

日式炸雞飯團

地瓜紫薯麻糬波波

黑芝麻豆漿
豆漿香甜,豆香幾香而且加上黑芝麻後吸到濃郁既芝麻香.
2021-09-18 223 浏览
黑松露炒菇 $38明太子干貝酥 $45(夏天限定)兩款嘅手握飯團🍙都有午餐肉,靚靚嘅煎蛋薄片配襯作為內餡。所以,唔使擔心唔夠飽,加埋白飯,熱量都足夠可以當正餐。我覺得黑松露炒蘑菇就好食啲,明太子干貝酥就比較似係急凍一包一包嘅炸物,感覺冇咁新鮮。反而係前者就比較似係自家製,即叫即炒嘅蘑菇。不過,後者都有足夠嘅明太子醬,可以補足返味道上面。不過,兩者嘅白飯,就真係白飯,味道較為淡薄,或者餐廳可以加埋少少飯素,咁樣就會更加好。飲品方面,抹茶豆漿同埋蜂蜜檸檬茶 兩樣都係好飲嘅,算係整得幾出色。同埋包裝係容易拎走,好適合外賣。小食方面,一,麻薯波波:感覺冇咩特別二,薯條,正常質素,唔會令你失望
黑松露炒菇 $38

明太子干貝酥 $45(夏天限定)

明太子干貝酥
黑松露炒蘑菇

小食方面,
一,麻薯波波:感覺冇咩特別
二,薯條,正常質素,唔會令你失望
薯條
2021-09-17
黑松露炒蘑菇
  • 日式抹茶豆漿
2021-09-13 166 浏览
荔枝角學完瑜伽🧘🏻‍♀️,過嚟D2 Place食嘢,我哋行過見到呢間台灣/日式小店,就決定幫襯佢嘅下午茶😎叫咗個A餐”今日有點餓”,有人的炸雞🍗,麻薯波波,蜂蜜芥末薯條🍟。最主要係佢乜都有,樣樣都可以試少少,而最期待就係麻薯波波。麻薯波波,煙煙銀銀細細粒,有咬口,有層次感幾特別。紫色嘅,有少少甜味咁啦,推介🥳。炸雞同薯條就普通。新鮮即叫即炸,但始終有啲熱氣。所以佢係性價比高,但係太邪惡☺️。梗係要試吓佢嘅出色鐵板燒飯團🍙,即叫即整,所以要等一陣。有驚喜,幾好味😋,飯軟餸香。明太子干貝酥燒飯團🍙,有日本嘅味道,又夠飽,又美味,都幾抵食😚荔枝角唔錯嘅下午茶選擇😌飲品: 跟餐可點😙肧笌豆漿 - 正正常常,普普通通蜂蜜檸檬🍋因為我唔飲甜野,店主介紹我飲你杯,真係唔甜嘅,酸酸地。

荔枝角唔錯嘅下午茶選擇😌

飲品: 跟餐可點😙
肧笌豆漿 - 正正常常,普普通通

2021-09-09
  • 明太子干貝酥飯團
2021-09-12 103 浏览
經過D2 Place見到一間新開嘅飯團店,平時行過都好多人,今次見冇咁多人就過嚟試吓啦 😉嗌完之後要等一陣,因為飯團係即叫即整嘅,加少少錢就可以加埋個餐有飲品同埋一個小食,因為今日好想食薯條,所以就叫咗薯條🍟如果唔係都有其他小食好似係炸嘅芋泥丸咁樣嘅特別。見佢有個QR code好似係可以預先嗌咁返嚟嘅時候就可以即刻攞到,下次可以試吓。今次我就叫咗明太子炸帶子飯團入邊仲有餐肉,因為啱啱整好嘅關係,食落去口感非常之好,啲紫菜都好脆,明太子亦都好香。飲品方面就叫咗紅豆豆漿,係幾特別同埋健康嘅選擇。因為出邊比較少見。
1K
2021-09-08 112 浏览
“炸蝦天婦羅握飯糰”($38)“雙層起司握飯糰”($34)“麻糬波波+蜂蜜檸檬”(+$20)“日式炸雞”($22)“日式抹茶豆漿”($20)D2 Place新開咗間專賣沖繩飯糰嘅台灣品牌飯丸屋之前去沖繩食過呢種握飯糰覺得好好食宜家喺香港終於都食到啦😍握飯糰總共有8款,每款都已經包咗玉子燒同午餐肉🐷我地就揀咗炸蝦天婦羅同雙層起司呢2個口味😋飯糰即叫即整,不過好快就拎到手😆一啖咬落去多重口感真係好滿足😍炸蝦天婦羅整得夠酥脆,麵衣唔會太厚🦐同埋估唔到芝士夾午餐肉味道又幾夾🤣另外仲可以加$13/$20轉做套餐😍分別在於$13只可揀小食/飲品而$20就2樣都包哂😛可以任選$18或以下嘅飲品/小食我地揀咗麻糬波波同日式炸雞🐔麻糬波波食落超級煙韌十分推介😍日式炸雞唔會炸到太乾柴,點上蜂蜜芥末醬一齊食更正😋飲品揀咗蜂蜜檸檬🍋同日式抹茶豆漿🍵蜂蜜檸檬味道清甜,解渴一流抹茶豆漿豆乳味香濃,抹茶味同時都平衡到下次會想試埋其他口味嘅豆漿😝
“炸蝦天婦羅握飯糰”($38)
“雙層起司握飯糰”($34)
“麻糬波波+蜂蜜檸檬”(+$20)
“日式炸雞”($22)
“日式抹茶豆漿”($20)

D2 Place新開咗間專賣沖繩飯糰嘅台灣品牌飯丸屋
之前去沖繩食過呢種握飯糰覺得好好食
宜家喺香港終於都食到啦😍

握飯糰總共有8款,每款都已經包咗玉子燒同午餐肉🐷
我地就揀咗炸蝦天婦羅同雙層起司呢2個口味😋
飯糰即叫即整,不過好快就拎到手😆
一啖咬落去多重口感真係好滿足😍
炸蝦天婦羅整得夠酥脆,麵衣唔會太厚🦐
同埋估唔到芝士夾午餐肉味道又幾夾🤣

另外仲可以加$13/$20轉做套餐😍
分別在於$13只可揀小食/飲品而$20就2樣都包哂😛
可以任選$18或以下嘅飲品/小食
我地揀咗麻糬波波同日式炸雞🐔
麻糬波波食落超級煙韌十分推介😍
日式炸雞唔會炸到太乾柴,點上蜂蜜芥末醬一齊食更正😋

飲品揀咗蜂蜜檸檬🍋同日式抹茶豆漿🍵
蜂蜜檸檬味道清甜,解渴一流
抹茶豆漿豆乳味香濃,抹茶味同時都平衡到
下次會想試埋其他口味嘅豆漿😝
2021-09-08 101 浏览
好耐都未係香港見到日式三文治飯團,有好多種唔同配料同醬汁可以揀,今次同朋友就揀左兩款試下🤩—————————————————炸蝦天婦羅 $38一見到咁大隻既炸蝦都有啲嚇親,天婦羅既炸衣同一般既麵包糠唔同,係一粒粒圓既,食起身幾脆,店員炸得真係岩岩好!😍😍仲有好多沙律醬,食到後面唔怕會冇醬汁,而且配料仲有蛋同午餐肉,味道口感都唔會單調!明太子乾貝酥 $45冇諗過明太子醬店員仲會有灸燒一下,要知道灸燒過既明太子醬係會香一百倍😭真係食慾太增🔥乾貝酥都係有炸過,外脆內酥,夾係飯團到食,味道都好夾!而且即叫即製,拎上手全部都熱辣辣,真係好正!日式抹茶豆漿 $20抹茶味不嬲同豆漿好夾,鐘意圓碌碌既杯身設計,因為冇加冰所以放耐左都唔怕冰溶沖淡味道!蜂蜜芥末薯條 $18薯條屬於粗薯條,熱辣辣點埋蜂蜜芥末醬,甜甜地,冇得輸👍🏻————————————————環境:👅👅👅👅食物:👅👅👅👅性價:👅👅👅👅服務:👅👅👅👅👅

—————————————————
炸蝦天婦羅 $38
炸蝦天婦羅

明太子乾貝酥 $45

日式抹茶豆漿 $20
抹茶豆奶

蜂蜜芥末薯條 $18
薯條屬於粗薯條,熱辣辣點埋蜂蜜芥末醬,甜甜地,冇得輸👍🏻

————————————————

環境:👅👅👅👅