2021-04-20 381 浏览
係餃子屋啱啱開嘅時候食過一次記得嗰一次啲湯真係好好飲但係我記得果次就算加咗麵都係食得晒成碗嘅不過今次叫八隻餃子兩個人都係食到第六隻就已經完全食唔落😂要嗌多個外賣盒打包可能真係年紀大食量變小定係啲餃子又再變大隻咗呢?個辣菜甫都係畫龍點睛嘅必備之物涼拌萵筍啲萵筍好新鮮而且撈得好入味食到差唔多完聽到隔離枱嗌但已經賣晒嚕真係好好彩🙈涼拌豬耳都好新鮮不過我食到有兩條豬耳有豬騷味但大部份都係撈得好入味嘅好食嘅兩碗湯餃分別係冬菇木耳雞肉餃同埋四拼餃子雞肉餃子係貴啲嘅亦都明顯地好食啲😂而且每一隻真係好大隻!我嗰碗個湯底仲有嚿花膠添而家排隊已經冇之前咁瘋狂不過見啲外賣單都係無停手
係餃子屋啱啱開嘅時候食過一次
記得嗰一次啲湯真係好好飲
但係我記得果次就算加咗麵
都係食得晒成碗嘅
不過今次叫八隻餃子
兩個人都係食到第六隻就已經完全食唔落😂
要嗌多個外賣盒打包
可能真係年紀大食量變小
定係啲餃子又再變大隻咗呢?
個辣菜甫都係畫龍點睛嘅必備之物
兩碗湯餃分別係冬菇木耳雞肉餃
同埋四拼餃子
雞肉餃子係貴啲嘅
亦都明顯地好食啲😂
而且每一隻真係好大隻!
我嗰碗個湯底仲有嚿花膠添
而家排隊已經冇之前咁瘋狂
不過見啲外賣單都係無停手
👍🏻雲耳椰菜豬肉餃 $42/8隻算係皮較厚既餃子但勝在餡靚😛豬肉醃得入味,仲有肉汁😋椰耳雲耳大小比例完美!食落味道口感都贏哂🤪粒粒都好巨型,性價比滿分👍🏻👍🏻建議湯餃配魚膠淮山豬骨湯!湯底驚為天人!好濃郁,飲緊骨膠原咁!仲有湯渣好足料😛味道:10/10性價比:10/10-👍🏻粟米香菇豬肉餃 $50/8隻冬菇味好香濃,切得大小適中👍🏻配埋爽甜多汁既粟米,口感值得一讚🤪味道:9/10性價比:9/10-👍🏻雲耳白菜豬肉餃 $42/8隻白菜比較碎而且多用菜葉,唔係好食到白菜既存在反而食到有薑味,薑味重到辣既😟改名叫薑汁白菜餃會好啲😂味道:7/10性價比:9/10-👍🏻京蔥羊肉餃 $54/8隻京蔥同羊肉比例岩岩好羊肉味好濃又唔會好羶京蔥有咬口味道好出,好香😌👍🏻味道:9/10性價比:9/10-📍#餃子屋荃灣西樓角路202-216荃昌商場1樓58號舖
👍🏻雲耳椰菜豬肉餃 $42/8隻
算係皮較厚既餃子但勝在餡靚😛
豬肉醃得入味,仲有肉汁😋
椰耳雲耳大小比例完美!食落味道口感都贏哂🤪
粒粒都好巨型,性價比滿分👍🏻👍🏻
建議湯餃配魚膠淮山豬骨湯!湯底驚為天人!
好濃郁,飲緊骨膠原咁!仲有湯渣好足料😛
味道:10/10
性價比:10/10

👍🏻粟米香菇豬肉餃 $50/8隻
冬菇味好香濃,切得大小適中👍🏻
配埋爽甜多汁既粟米,口感值得一讚🤪
味道:9/10

👍🏻雲耳白菜豬肉餃 $42/8隻
白菜比較碎而且多用菜葉,唔係好食到白菜既存在
反而食到有薑味,薑味重到辣既😟
改名叫薑汁白菜餃會好啲😂
味道:7/10

👍🏻京蔥羊肉餃 $54/8隻
京蔥同羊肉比例岩岩好
羊肉味好濃又唔會好羶
京蔥有咬口味道好出,好香😌👍🏻
味道:9/10
📍#餃子屋
荃灣西樓角路202-216荃昌商場1樓58號舖
2021-04-14
  • 雲耳椰菜豬肉餃
2021-04-18 144 浏览
第二次嚟食餃子,今日星期日多人啲,等左~20分鐘。因為有咗期望,以前就覺得冇咁驚喜,不過我鍾意佢大大粒,所以already very yummy ~ Encore 韭菜同埋芹菜餃~傳統味餃子就一定冇死試左三色椒&冬菇雞餃,幾特別 三色椒味好重!同埋口感比較特別我就啱食啦冬菇雞呢,男朋友話so, 係我又覺得OK喎不過我食嘢都幾重口味🤣🤣🤣 今日揀嘅味道其實全部都好重味,唔鍾意真係因人而異架~ 朋友依然覺得餃子餡太甜,我就都係食完有少少thirsty gum la~ 同埋街外嘅餃子為咗香口,都會偏油,一次半次就算啦🤣Anyway, dumplings size really big as usual lol, which is very jenggggggg
第二次嚟食餃子,今日星期日多人啲,等左~20分鐘。

Encore 韭菜同埋芹菜餃~傳統味餃子就一定冇死
我就啱食啦
冬菇雞呢,男朋友話so, 係我又覺得OK喎

2021-04-18
午餐
  • 芹菜豬肉餃
  • 韭菜豬肉湯餃
  • 三色椒豬肉餃
2021-04-13 217 浏览
好開心有西洋菜系列,因為西洋菜洗好麻煩,真係估吾到會出呢間餃子店係每次入荃灣都會想黎,性價比超高,湯濃、餃子足料,超贊餃子仲可以雙拼,好抵食!如果吾係要留肚飲湯,我會叫豆漿,但因為湯頭太正,帶辦法值得一試再試,所以好多人....
西洋菜豬肉湯餃

好開心有西洋菜系列,因為西洋菜洗好麻煩,真係估吾到會出

餃子仲可以雙拼,好抵食!
如果吾係要留肚飲湯,我會叫豆漿,但因為湯頭太正,帶辦法

值得一試再試,所以好多人....
西洋菜豬肉湯餃
2021-04-11 160 浏览
每次想食餃子就一定黎呢到,隻餃子真係好大隻...湯餃個湯完全係真材實料....湯餃一定食韭菜、波菜同西洋菜,煎就咖哩薯仔..京蔥羊肉..超級惹味,再配埋個辣菜蒲超正
2021-04-11 462 浏览
荃灣發現呢間餃子店,雖然店舖驟眼睇有d似街坊嘅舖頭,但食過之後覺得絕對係一間值得一試嘅舖頭。咖喱薯仔豬肉餃 (煎餃)一上檯見到係好!大!舊! 本身仲嫌有d少貴,但見到個樣就知道點解🤣煎餃又咖哩出奇地同店舖特製嘅香辣菜脯超夾,可以試試粟米香菇豬肉餃 (湯餃)除左主角係餃之外,其實個湯都好好味架!又係超大粒,好好食!餃子屋除左堂食外賣之外,都可以就咁買d未煮嘅餃返屋企自己煮,價錢方面見到平好多,都好多人買,但就唔知係咪都係咁大粒🙈🙈

咖喱薯仔豬肉餃

咖喱薯仔豬肉餃 (煎餃)
香辣菜脯

粟米香菇豬肉餃

粟米香菇豬肉餃 (湯餃)
除左主角係餃之外,其實個湯都好好味架!
又係超大粒,好好食!

香辣菜脯
2021-04-03 254 浏览
荃灣見客專登走到餃子屋食午餐,原因係去荃灣必食,大大隻貨真價實,特大餃子皮包得實實餡料,造出巨型餃子,一隻餃子起碼要分五次先可以OK ,餡料豬肉肥瘦均勻啖啖滋味,我喜歡食這家的水餃原因是湯底,這店是用了鯊魚骨同蘿蔔粟米熬製而成湯底,香氣撲鼻極之吸引,口感香甜仲有骨膠原特別滋味。🥰😋特別一提小小碟配菜,香辣菜甫先係配菜界王道,香辣惹味加了少許麻籽油勁好味。👍疫情期座位安排比以前寬鬆得多,座位間有膠板間隔,食得安心又舒服。
🥰😋
👍
2021-04-02
2021-03-21 300 浏览
成日來荃灣行街都會來食呢間餃子屋,因為真係好好味,大大隻又好足料,個湯係魚膠紅蘿蔔湯,好鮮甜好好飲👍🏻仲要可以雙併咁叫😍可以試多幾款今次我地都係叫湯餃,冇咁熱氣之前食過煎餃,熱辣辣又juicy,食落個皮好脆👍🏻👍🏻👍🏻不過好食係要付出代價咖,因為真係長期都要等位(今日係因為睇完戲過到去先12點,所以即刻有位入),同埋入面都好細,唔會坐得好舒服,食完就走
今次我地都係叫湯餃,冇咁熱氣
之前食過煎餃,熱辣辣又juicy,食落個皮好脆👍🏻👍🏻👍🏻
辣菜甫
  • 雲耳白菜豬肉餃
  • 香菇木耳雞肉餃
  • 香辣菜脯
2021-03-20 243 浏览
分別叫左:椰菜豬肉湯餃 + 花膠豬骨湯底 + 淮山麵韭菜豬肉煎餃 + 花膠豬骨湯底 + 淮山麵湯底同麵都出色 食落 似一蘭d麵質一飲就知係花膠湯 絕對落足料菜莆 麻辣到位 就甘食 同 加落湯都好味主角餃子 湯餃 椰菜爽口 大粒 爆料 正正係因為多料得制 所以一夾就散 不過湯餃就無咩所謂 煎餃 韭菜豬肉煎餃黎講 真係低分 我6隻餃4隻都穿窿 有陣苦澀煎燶味 韭菜味都唔夠 同樣一夾就散 所以係食淨左整體黎講 唔會專登再黎食 我覺得佢賣點可以係大粒足料嘅餃子 同埋 出色嘅湯底
分別叫左:
主角餃子
椰菜豬肉餃+花膠豬骨湯+淮山麵
韭菜豬肉煎餃+花膠豬骨湯+淮山麵
2021-02-28 493 浏览
周末一早去到荃灣呢間餃子店食傳說中又大又足料嘅餃子,人流唔算太多,唔使等位就入得,其他舖頭都冇人但呢間就有,繼上次食完同樣位於荃灣嘅另一間手工餃子之後,對呢間原版餃子店好好奇, 於是嗌咗同上次一樣嘅芝士豬肉同紫菜豬肉餃子。湯底係花膠豬骨湯底,可以飲得出夠灑濃嘅花膠味,直程可以feel到啲自己飲緊啲膠質,好似老火湯咁好飲,於是我fill多咗一碗。兩隻餡料嘅餃子我覺得味道冇手工餃子店嘅好食,芝士豬肉餃嘅芝士好夠味,但對我嚟講有啲鹹,紫菜豬肉餃子無粟米喺入面,唔夠第二間食嘅甜,味道偏鹹,如果鍾意食鹹可能會鍾意。不過呢間嘅菜譜同面嘅湯底就一流。各有優點。總消費:$100味道:8/10環境:7/10服務:8/10

各有優點。

總消費:$100
味道:8/10
環境:7/10
服務:8/10
韭菜豬肉湯餃🥟全香港最好食既餃子😃之一🤣🤣🤣餃子大隻足料🤤韭菜勁香🤭加菜脯食好滋味😃重點係個菜脯😍😍😍😍個湯真係鮮甜唔係個d垃圾味精🤣芝士豬肉煎餃🐷最好吹一吹先食熱到辣舌頭👅個皮偏厚身🤭但係match 豬肉😃可惜芝士沒有拉絲感🤣都係湯餃有驚艷既感覺🤣-🚻🚽(5🌟滿分)🌟🌟小店預左入面無廁所🤣本身個商場都有一定歷史😂設施全部都有泛黃感🤣有d係泛黑😫所以ummmm唔急就唔好去啦
韭菜豬肉湯餃🥟

芝士豬肉煎餃🐷
🚻🚽(5🌟滿分)
🌟🌟
今日經過荃豐中心見到呢間好多人等,就打算買外賣,點知堂食應該仲快。睇個樣好似幾掂咁,叫左雲耳白菜豬肉餃。返去一打開就見到每隻都好大粒啊~而一咬開餃子,係爆餡🥰湯底都好好飲啊😋真係飽到呢。$36有六大隻,性價比十分高!PS:麻辣菜甫好正🥰🥰
2021-02-25
外卖自取
2021-02-20 294 浏览
今日我們等了很久,次次黎親呢度都有好多人大排長龍,最後只能安排我們坐後巷,環境污糟狹窄,員工直接把客人食淨的垃圾倒出樓下馬路,十分驚人我們點了一份炸西洋菜餃,一份韮菜湯餃,配上米線。嘩,隻隻都大大舊,味道就一般般,食2舊都飽到嘔米線湯底唔錯既。想飽肚既必須黎吃,價錢都大眾化,但要能接受污糟,一邊看他在露天後巷包,一邊品嘗它,沒有衛生可言。個人感覺評分:食物味道 - 食物賣相 - 餐廳環境 - 店員服務 - 性價比 -

米線湯底唔錯既。

個人感覺評分:
食物味道 -

食物賣相 -

餐廳環境 -
店員服務 -

性價比 -
2020-12-05
2021-01-28 391 浏览
粟米香菇豬肉湯餃$50/8隻;芝士豬肉煎餃$46/8隻餃子每一隻都好飽滿紮實而且相當大隻食材都好鮮甜煎餃每隻都煎到金金黃黃,芝味突出,香口而不油膩店家標榜佢哋嘅老火湯底係冇味精,雖然我就飲唔出到底有冇落味精,至少飲完之後我的而且確無覺得口渴而附上嘅香辣菜脯都相當開胃整體會覺得呢間餃子店值得一試,性價比都算幾高另外見到佢哋餐牌上有d餃子嘅款式都幾特別,好少餃子店會有例如係香茜馬蹄豬肉餃,京蔥羊肉餃,下次都會想試試

粟米香菇豬肉湯餃$50/8隻;芝士豬肉煎餃$46/8隻

餃子每一隻都好飽滿紮實
而且相當大隻
食材都好鮮甜
煎餃每隻都煎到金金黃黃,芝味突出,香口而不油膩
而附上嘅香辣菜脯都相當開胃
整體會覺得呢間餃子店值得一試,性價比都算幾高

另外見到佢哋餐牌上有d餃子嘅款式都幾特別,好少餃子店會有
例如係香茜馬蹄豬肉餃,京蔥羊肉餃,下次都會想試試

2021-01-03 532 浏览
由於住得近荃灣,間中都會食下餃子,屋企都有包開,其實呢間長期都排滿人,我就食過2次,大致上好滿意。餃子皮偏厚,餡多,香菇玉米雞肉/豬肉湯餃都好香,香菇好吊味。另外,朋友叫的煎餃子有3種9粒,都係香辣、泡菜、芝士。老實說,煎餃子好油,好多油個種。勸大家食返湯餃子,起碼個餃子皮都唔會硬曬,又健康。個湯都係好飲,落了准山定花膠之類吧!價錢都係40-50蚊左右,但環境、衛生就唔洗強求,畢竟係小店而已。

• 粟米香菇豬肉餃
  • 魚膠淮山煲豬骨湯