餃掂手工餃子雲吞專門店

Nom Nom Dumpling
2021-02-15 266 浏览
疫情關係,六點後冇得堂食,唯有買外賣自取😣雖然係外賣,但係其賣相都算唔差!個人本好鍾意食湯餃!所以叫左一道龍鳳松茸:入面有8隻餃子,黑白各佔一半🤭喜歡松露味道嘅朋友,真系要試下呢個!黑松露醬嘅份量足,仲好重黑松露味!白松露菇菌味道收斂少少,都幾香同有口感。餃子皮唔算厚!入面既餡料系足既!另外叫咗一個小食:黃金原味皮蛋!賣相吸引,鹹道適中,小小辣,吾會遮左皮蛋嘅原味!呢個系出面真系小食到!都吾錯!
疫情關係,六點後冇得堂食,唯有買外賣自取😣

雖然係外賣,但係其賣相都算唔差!

另外叫咗一個小食:黃金原味皮蛋!
2021-01-26
  • 黃金皮蛋
2021-02-03 487 浏览
灣仔餃子專門店!朋友介紹呢間湯餃好好味,梗係要嚟試試佢啦!我同朋友太肚餓嘅關係,叫下叫下都冇留意價錢,結果食到百二蚊一個人,不過餃子真係好好味!香煎軟心芝士餃7隻$55- 芝士味道濃郁,用咗平時食漢堡包嘅芝士片,有陣陣鹹香味,配上粟米粒啱啱好。煎餃皮脆,不過略嫌油膩左少少。壽喜燒牛肉湯餃7隻$52- 牛肉餃食落冇乜特別,唔重牛肉味,亦冇乜壽喜燒嘅感覺,可以不試。芫茜豬肉湯餃7隻$46- 要推介湯底!飲得出冇落味精,有淡淡嘅粉葛味,唔鹹。芫茜味重,正!推介!龍鳳松茸雙煎餃8隻$86- 高度推介!喜歡松露味道嘅朋友必試!黑松露醬嘅份量驚人,香氣撲鼻,一大享受。白松露菇菌味道收斂少少,都幾香同有口感。最後我忍唔住買埋龍鳳松茸生餃子、元貝豬肉生餃、芫茜豬肉生餃子,番屋企煮嚟食。
香煎軟心芝士餃7隻$55

2021-01-24
香煎軟心芝士餃
芫茜豬肉湯餃
龍鳳松茸雙煎餃
成日都會想食餃子但極少自己包🤭(懶)通常雪藏果啲個皮又好易爛,煮極都爛跌曬嘢餡出嚟😝😝😝😝難得新公司附近有間餃子專門店💥💥💥仲唔食返夠本先?點食好?灼?煎?放湯呢度全部有齊!💯👍揀唔到就唯有點曬佢啦(醫治天秤座選擇困難症最好辦法😅)肉餃放湯煮🥟究竟係咩湯呢?佢叫狀元九鼎湯(個名好勁)原來係用咗生魚、無花果、淮山去熬🥳🥳🥳唔怪得咁甜啦仲奶白色添野生松茸素煎餃個皮幾脆比較厚身但幾有質感👍最重要係唔會痴埋一餅餅咁😁但上枱果陣都排得幾肉酸要幫佢排靚靚先影相😅😅龍鳳蛋其實係溏心蛋配黑、白松露醬原本期望都幾高😔😔😔但個蛋質地偏爽,無咗溏心蛋果種軟滑🥲而且黑松露個味好淡完全唔突出配落個蛋度作用唔大,無好食到😑反而白松露出好多唔怪得賣貴啲啦😌

成日都會想食餃子
但極少自己包🤭(懶)
通常雪藏果啲個皮又好易爛,煮極都爛跌曬嘢餡出嚟😝😝😝😝
難得新公司附近有間餃子專門店💥💥💥
仲唔食返夠本先?

點食好?灼?煎?放湯
呢度全部有齊!💯👍
揀唔到就唯有點曬佢啦
(醫治天秤座選擇困難症最好辦法😅)

肉餃放湯煮🥟
究竟係咩湯呢?佢叫狀元九鼎湯(個名好勁)
原來係用咗生魚、無花果、淮山去熬🥳🥳🥳
唔怪得咁甜啦
仲奶白色添

野生松茸素煎餃個皮幾脆
比較厚身但幾有質感👍
最重要係唔會痴埋一餅餅咁😁
但上枱果陣都排得幾肉酸
要幫佢排靚靚先影相😅😅

龍鳳蛋其實係溏心蛋配黑、白松露醬

原本期望都幾高😔😔😔
但個蛋質地偏爽,無咗溏心蛋果種軟滑🥲
而且黑松露個味好淡
完全唔突出配落個蛋度作用唔大,無好食到😑

反而白松露出好多
唔怪得賣貴啲啦😌
2021-01-31 207 浏览
原來食餃子買單都可以好貴😂黎呢度食唔好預一個人三四十蚊走得,第一個原因係佢好多嘢都好吸引,不期然就會嗌好多嘢食🥲第二個原因就係本身餃子嘅定價較一般高,不過食材係對得住個價格😝.🥢至尊松茸豬肉灼餃全港首創松茸餃,就梗係要試多啲啦😌原本以為煎餃會惹味好食啲,但反而覺得灼餃更加突顯到食材嘅鮮甜味😋.🥢龍鳳松茸雙煎餃龍鳳松茸即係黑松露同白松露,黑松露嘅味道偏重,同豬肉幾夾🥳不過如果同時叫咗以上呢兩款餃子的話,建議食咗至尊先,由清淡食到重口味就唔會覺得至尊冇乜味啦‼️.🥢四川涼皮涼皮嘅味道唔太突出,比我再揀多次嘅話應該寧願用啲錢食多款餃子🤭反而皮蛋個啲小食好似幾特別,大家可以試下‼️.🍽味道: 3.5/5🏙環境: 3/5‍👨🏼‍🍳服務: 3.5/5💧衛生: 3/5💰價錢: 2.7/5
🥢至尊松茸豬肉灼餃
💧衛生: 3/5
💰價錢: 2.7/5
  • 至尊松茸豬肉餃
2021-01-27 155 浏览
六點後冇得堂食 唯有買外賣啦~成日食外賣食到厭哂:(諗唔到食咩 於是又食搞餃掂😂😂包搞掂!食到餐牌都識背 不過照影俾大家參考下~雖然係外賣 但係賣相一D都唔差 同堂食差唔多~姐姐仲好細心咁分湯!又預備左各式各樣嘅調味料!簡正就將餃掂搬左返屋企咁🤫野食水準都同堂食一樣 餃子皮薄餡靚 大大粒 食一份餃子都夠晚餐成日食外賣點可以唔食菜呢~叫碟菜芯就啱哂!至於四川涼皮就係我嘅最愛 微微辣 好開胃!講到開胃 又點少得餃掂的特產 蘿蔔!冇特別要求姐姐都會打包埋 仲唔洗加錢 正呀!
六點後冇得堂食 唯有買外賣啦~
成日食外賣食到厭哂:(

諗唔到食咩 於是又食搞餃掂😂😂包搞掂!

食到餐牌都識背 不過照影俾大家參考下~

野食水準都同堂食一樣 餃子皮薄餡靚 大大粒
食一份餃子都夠晚餐

成日食外賣點可以唔食菜呢~叫碟菜芯就啱哂!

至於四川涼皮就係我嘅最愛 微微辣 好開胃!

2021-01-27 96 浏览
今日晚上因為屋企人都唔想自己煮飯於是就買左外賣餃子食見呢間既餃子款式咁特別價錢又唔算特別貴一於去試下d特別口味同屋企人一齊食粟米芝士煎餃外皮煎得金黃香脆皮夠薄店家為左外賣時唔好焗住d煎餃會係外賣盒開一個小洞呢餃子入面既芝士帶拉絲岩哂我呢d芝士控龍鳳松茸餃有黑松露同白松露平時好少見到松露味既餃子🤤兩隻都勁香松露味個人比較鍾意黑松露手拍青瓜青瓜好爽脆而且醃料唔會過酸平時好怕食d青瓜好酸但呢間咸度酸度岩岩好唐芹配豆荀店主推介的🤤
今日晚上

但呢間咸度酸度岩岩好

唐芹配豆荀
店主推介的🤤
2021-01-26 107 浏览
坐低向上一望,就見到天下第一餃呢個大招牌,可以咁樣自稱得,令到我都好期待究竟佢有幾好食!店內環境都幾整潔,店員安排座位嘅時候都盡量會隔開少少,同隔離枱有少少距離,無論係衛生方面定係想傾偈放鬆吓,大家都食得安心,坐得開心!今次同朋友貪心少少揀咗兩款餃子同埋一款雲吞😚龍鳳松茸雙煎餃呢個餃子聽過好多人介紹,黑松露煎餃味道好香,食落啲肉汁咇哂出嚟,松露就滲透喺其中,非常香口!松茸煎餃嘅菇味都唔會被比下去架,清香嘅松茸味煎完之後,融入喺肉汁入面,令煎餃唔會太油膩。至尊松茸豬肉餃(跟狀元九鼎湯)一上枱即刻飲咗個熱辣辣嘅狀元九鼎湯先!湯嘅味道好清,好有家的感覺。湯料有粉葛、順德鯪魚球、 活鰂魚、紅蘿蔔、扁豆、赤小豆、新會陳皮、蜜棗、鮮排骨等,用料十足!至於個松茸豬肉餃,都真係名不虛傳,豬肉嫩滑多汁,松茸香而爽口。重慶鮮肉雲吞雲吞皮夠薄,餡料豐富,食落爽口彈牙。重慶辣之餘夠香同麻,加埋湯食好夾。山楂雪梨茶入口酸酸甜甜,好開胃,有自家製嘅感覺,食完煎餃飲仲可以下火。

今次同朋友貪心少少揀咗兩款餃子同埋一款雲吞😚

龍鳳松茸雙煎餃

至尊松茸豬肉餃(跟狀元九鼎湯)

重慶鮮肉雲吞

山楂雪梨茶
2021-01-13 170 浏览
疫情下實在太耐冇出去食野今晚想食下街外野禁堂食嘅情況下 只可以買外賣收工經過餃掂 之前食過2次 質素都非常好決定買煎餃子返屋企食落完order等左一陣就攞得即叫即整 攞到嘅時候仲係熱辣辣嘅叫左壽喜燒牛肉餃$75對於肉食獸黎講 每餐有肉係必須的外皮煎得香脆食落去啖啖都係肉裡面仲加左洋蔥 提高左香味而且仲好juicy 一啲都唔會乾 like!至尊松茸豬肉餃配狀元九鼎湯$119呢款每次黎都會叫餃子松茸味香濃 狀元九鼎湯係粉葛鯪魚湯飲落甜得黎好滋潤另外見小食都好抵食,叫左2款麻辣松花皮蛋$25身為皮蛋既忠實fans 呢款皮蛋完全冇得輸大大件皮蛋 麻辣度剛剛好 屋企人唔食辣都食到野味酸辣雲耳$25雲耳非常爽口 呢個較皮蛋辣少少最後飲埋自家製山渣雪梨水$28超級大樽飲落清甜解渴非常滿足既一餐!餃掂真係可以不斷encore!
疫情下實在太耐冇出去食野

對於肉食獸黎講 每餐有肉係必須的
外皮煎得香脆
食落去啖啖都係肉
裡面仲加左洋蔥 提高左香味
而且仲好juicy 一啲都唔會乾 like!

至尊松茸豬肉餃配狀元九鼎湯$119

雲耳非常爽口 呢個較皮蛋辣少少

最後飲埋自家製山渣雪梨水$28
超級大樽

飲落清甜解渴
非常滿足既一餐!
餃掂真係可以不斷encore!
外卖自取
連續打左幾日邊爐,今晚心血來潮想食餃子,一諗起就係諗起餃掂。呢間手工餃子專門店都幾出名,之前係灣仔返工,都經常去食。不過晏晝食飯時間唔多,經常都係叫湯餃,因為煎餃即叫即煎,都等得比較耐。今晚就叫外賣返屋企慢慢嘆,所以一定必點煎餃,慢慢等都唔怕。呢度最出名就係松茸餃,所以我必點龍鳳松茸雙煎餃。龍鳳松茸雙煎餃餃子分別有白松茸同黑松茸。整個餡料令到裏面的豬肉有非常香濃的松露香味,感覺清新。黑松露都用上好多,在餃子皮下都見到黑色的松茸透出黎。餃子皮薄餡多,豬肉餡調味得啱啱好,松茸味同豬肉的鮮甜做得平衡!有部份煎餃更煎雙面,更加香脆可口!壽喜燒牛肉餃餡料用上新鮮牛肉製成,有牛香!壽喜燒汁味道濃郁,所以整到餃子不用任何醬汁已經很好食!餃子帶有蔥粒,洋蔥等,所以多點爽脆的口感。壽喜燒味道讓人回想日式餃子的感覺。元貝豬肉餃配狀元九鼎湯元貝豬肉餃比較清甜,餡料亦見到一絲絲的元貝。餃子皮好滑,湯餃更配上他們特色的狀元九鼎湯,味道好夾。豬肉餃更帶點香芹粒,好好食!四川涼麵份量都唔少,四川涼麵麵質彈牙,帶有小辣,用上蔥粒,花生粒,四川辣椒醬同醋等拌在一起,非常惹味!四川粉皮粉皮滑溜無比,味道酸酸甜甜,再配上芝

今晚就叫外賣返屋企慢慢嘆,所以一定必點煎餃,慢慢等都唔怕。

呢度最出名就係松茸餃,所以我必點龍鳳松茸雙煎餃。

龍鳳松茸雙煎餃

黑松露都用上好多,在餃子皮下都見到黑色的松茸透出黎。

壽喜燒牛肉餃

元貝豬肉餃配狀元九鼎湯

豬肉餃更帶點香芹粒,好好食!

四川涼麵

四川粉皮

粉皮滑溜無比,味道酸酸甜甜,再配上芝麻醬,好惹味!

2021-01-04 185 浏览
8只龍鳳松茸雙灼餃跟壯元九鼎湯,4隻白松茸灼餃、4隻黑松茸灼餃、壯元九鼎湯,白松餃子皮層口感煙韌,白松茸份量多,味道溫和、香口,黑松茸灼餃味道獨特、濃香;壯元九鼎湯,無味精,採用粉葛、順德活鯪魚、香山活鰂魚、紅蘿蔔、扁豆、赤小豆、新會陳皮、蜜棗、鮮排骨,飲落味道鮮甜。煎餃子大碗10只香煎軟心芝士餃,好足料,餃子皮層口感香脆,味道帶有焦香,內有大量芝士、粟米,芝士味道咸香,拉絲效突出,粟米味道香甜。煎餃子中碗7只雲耳椰菜豬肉餃,皮薄餡多,雲耳口感爽口,椰菜口感爽脆、多汁。大碗18只中辣重慶鮮肉雲吞,表面鋪滿芫荽,一口一只,雲吞皮層口感滑溜、薄身,豬肉肉味濃郁,食落好入味,味道多麻少辣。冷自家製山楂雪梨水,採用山楂片、雪梨、甘草、冰糖、麥芽、水製作,味道清甜帶酸,飲落好清爽。醬料,包括有四川麻辣醬、菜甫豆豉、陳醋、醬油。

醬料,包括有四川麻辣醬、菜甫豆豉、陳醋、醬油。
  • 狀元九鼎湯
  • 山楂雪梨水
  • 龍鳳松茸雙灼餃
  • 龍鳳松茸雙灼餃(跟湯)
  • 自家制山楂雪梨水
2021-01-04 197 浏览
這間店剛開店超多人排隊,所以一直都無機會試剛好經過灣仔影燈飾,所以就試試看出名松茸餃子,那就點了一份至尊松茸豬肉餃子,跟狀元9鼎湯另外點了一份莞茜豬肉餃子湯上首先莞茜餃子,莞茜香口搭上豬肉更發輝出味道,食落去清爽鮮香,但又不會勁重莞茜味,兩者配搭非常好,如果唔太食莞茜應該都接受到松茸餃子比較清淡,所以也配上了松茸醬,松茸醬味道有點似XO醬,但又無XO醬咁濃,不過點了醬也沒有什麼驚喜。。。。兩種餃子都無點醬汁試過,還是莞茜比較優勝餃子皮都算不錯,肉質都ok9鼎湯,就是一個沒有味精,但只有粉葛味既清湯😂麻辣松花皮蛋,D皮蛋比其它店食到既靚些,但味道沒咩特別全店本人最欣賞就係那個醬汁,係唔洗錢點既汁😅,菜脯豆豉醬,因為其它店有這種醬都麻麻地,但這個醬真係👍👍,咁緊係唔係超正,但都ok因為本人唔多食豆豉同菜脯,因為太重口味,而且醃製品,都有分優劣,所以這醬👍👍總結,好彩當初無排隊,否則食完XYZ😂
這間店剛開店超多人排隊,所以一直都無機會試

剛好經過灣仔影燈飾,所以就試試看

出名松茸餃子,那就點了一份至尊松茸豬肉餃子,跟狀元9鼎湯

另外點了一份莞茜豬肉餃子湯上

兩種餃子都無點醬汁試過,還是莞茜比較優勝

餃子皮都算不錯,肉質都ok

9鼎湯,就是一個沒有味精,但只有粉葛味既清湯😂

麻辣松花皮蛋,D皮蛋比其它店食到既靚些,但味道沒咩特別

總結,好彩當初無排隊,否則食完XYZ😂
2021-01-02 99 浏览
呢排長期幫襯呢間餃子🥟店因為好多口味選擇真係食極都唔會厭次次叫take away煎餃店員都超細心會幫個盒剪個開口梳氣我呢d重口味人當然食重口味餃分別係園西煎餃同埋韭菜煎餃皮薄餡靚,菜同肉既比例好平均又唔會用好多見豬肉撈黃金皮蛋~~唔算好辣,係出面少用既黃金皮蛋辣湯小雲吞麵,可以簡要咩辣度同幾多粒雲吞D雲吞細細粒一喺一口剛剛好松茸時蔬,條條都好甜好腍,仲有幾片松茸同杞子雞翼,分三隻同五隻,鍾意偏甜味既人會好鍾意食檸檬薏米水係我每次必點,好溝潤又唔會好甜

呢排長期幫襯呢間餃子🥟店

因為好多口味選擇

真係食極都唔會厭

我呢d重口味人當然食重口味餃

分別係園西煎餃同埋韭菜煎餃

皮薄餡靚,菜同肉既比例好平均

又唔會用好多見豬肉撈

黃金皮蛋~~唔算好辣,係出面少用既黃金皮蛋

辣湯小雲吞麵,可以簡要咩辣度同幾多粒雲吞

D雲吞細細粒一喺一口剛剛好

松茸時蔬,條條都好甜好腍,仲有幾片松茸同杞子

雞翼,分三隻同五隻,鍾意偏甜味既人會好鍾意食

檸檬薏米水係我每次必點,好溝潤又唔會好甜

灣仔莊士敦道有好多平民又不失美味嘅嘢食,呢間餃掂係香港好多分店,灣仔呢間今次都係第一次食。宜家晚市只有外賣,我就買左呢啲番屋企食。龍鳳松茸雙煎餃 $86,一開蓋已經聞到超強烈嘅松露味,真係不得了!食落都依然重味,味道同傳統餃子豬肉餡都好夾。至尊松茸豬肉湯餃 $73,呢款只有松茸,食落爽口,原來松茸係有好高營養價值架。四川涼皮 $32,點左少辣不過都係幾辣,主要係用辣椒加少量醋撈起,口感就係好軟身嘅薯粉。黃金原味皮蛋$28,個黃仲係流心架!野味酸辣雲耳$25,呢個夠酸,我鍾意!秒速清光。豆漿 $15,係支裝豆漿倒出黎嘅,味道正正常常,無過甜。總體非常好,番到屋企都質素依然。注意外賣每件食物加$1。

食落都依然重味,味道同傳統餃子豬肉餡都好夾。

黃金原味皮蛋$28,個黃仲係流心架!

野味酸辣雲耳$25,呢個夠酸,我鍾意!秒速清光。

豆漿 $15,係支裝豆漿倒出黎嘅,味道正正常常,無過甜。

總體非常好,番到屋企都質素依然。注意外賣每件食物加$1。

2020-12-16
2020-12-12 182 浏览
雖然唔可以堂食,但係晚餐都係要食嘢。今次選擇咗屋企樓下嘅餃子店外賣自取。呢間都算係新式餃子店中較為老字號,問過好多人原來都有食過!松茸豬肉煎餃配狀元九鼎湯,呢款餃比較特別,定咗一盒有8隻,其他都可以揀7隻或10隻。煎餃雖然外賣,但食落都依然香脆,松茸餃仲可以配埋秘製醬一齊食,味道更昇華!湯水係老火湯,清甜解膩!飲完成碗都唔會覺得口渴。大白菜湯餃,7隻都只係$43,白菜同豬肉嘅比例調配得好好。雲耳椰菜拼芫茜湯餃,雲耳椰菜餃爽口,芫荽餃重口味,芫荽愛好者必食!牛肉壽喜燒煎餃,好有新意,牛肉甜甜地,應該有落少少馬蹄,食落口感唔錯。

湯水係老火湯,清甜解膩!飲完成碗都唔會覺得口渴。

大白菜湯餃,7隻都只係$43,白菜同豬肉嘅比例調配得好好。

2020-12-10 163 浏览
灣仔收完工,同fd過來呢邊食晚餐。.🌸龍鳳松茸雙煎餃 $86 (8隻)黑白松茸各有四隻,味道一樣濃郁香醇。建議揀煎餃,會比較香口,好入味。可以唔洗蘸其他配料。.🌸元貝豬肉餃 湯 $62 (10隻)呢度嘅餃子特色係大粒。元貝+豬肉,超足料,兩啖先食得曬。湯好好飲,鹹淡適中。豬肉餃可蘸醬油 辣椒🌶️or 醋食,會比較入味。.🌸蜜餞雞翼 $32 (5隻)甜甜地嘅蜜棗味。雞翼好入味,好淋。.🌸上湯松茸時蔬 $32時蔬上面有幾片松茸~.🌸山楂雪梨水 熱 $20 🌸蜂蜜檸檬薏米 熱 $20
灣仔收完工,同fd過來呢邊食晚餐。

🌸龍鳳松茸雙煎餃 $86 (8隻)
黑白松茸各有四隻,味道一樣濃郁香醇。
建議揀煎餃,會比較香口,好入味。
可以唔洗蘸其他配料。

🌸元貝豬肉餃 湯 $62 (10隻)
呢度嘅餃子特色係大粒。
元貝+豬肉,超足料,兩啖先食得曬。
湯好好飲,鹹淡適中。
豬肉餃可蘸醬油 辣椒🌶️or 醋食,會比較入味。

🌸蜜餞雞翼 $32 (5隻)
甜甜地嘅蜜棗味。
雞翼好入味,好淋。
🌸上湯松茸時蔬 $32
時蔬上面有幾片松茸~

🌸山楂雪梨水 熱 $20
🌸蜂蜜檸檬薏米 熱 $20