餃掂手工餃子雲吞專門店

Nom Nom Dumpling
2020-01-14 129 浏览
其實平時好鍾意食餃子,每個月都總係會想食下煎餃或者湯餃😍。因為真係好好味㗎。喺灣仔經過見到餃掂,因為見到佢個餃子款式好多所以就入咗嚟食啦😍🥺🥺😍😍😍當然一定會叫我最鍾意嘅韭菜餃啦,我哋叫咗雙拼雲耳椰菜餃。佢哋個煎出嚟嘅色水好靚,至於個餡料一啲都唔馬虎嫁。至於佢哋今日嘅湯都好好飲🤩另外叫咗湯餃,分別係元貝餃,同埋佢哋嘅龍鳳松茸餃。真係好出色喎🥰🥰, 咬落去你哋會見到黑色嘅黑松露。咩都唔會過龍搶晒肉既味道另外仲叫咗佢哋嘅涼麵同埋皮蛋都好好食

當然一定會叫我最鍾意嘅韭菜餃啦,我哋叫咗雙拼雲耳椰菜餃。
佢哋個煎出嚟嘅色水好靚,至於個餡料一啲都唔馬虎嫁。

至於佢哋今日嘅湯都好好飲🤩

另外仲叫咗佢哋嘅涼麵同埋皮蛋都好好食
2020-01-12 103 浏览
Went to this place for the first timeReally like the soup dumplings Soup is free and really rich in flavourGood for health if you don have the chance to have soup very often Love the green cucumber tooVery crunchy and rich in spiceDumplings are a bit oily if you pick the pan fried ones
Love the green cucumber too
2020-01-11 79 浏览
餃子皮薄餡靚呢間鋪頭買嘅餃子雖然冇出面嘅款式咁多但係基本上佢每種餃子餡都好味好新鮮蔬菜款都好鮮甜感覺識落好健康值得一試特別係餃子愛好者唯一唔好就係一份餃子食唔飽加多一份又食唔晒所以最好就係兩個人食三份
餃子皮薄餡靚
呢間鋪頭買嘅餃子雖然冇出面嘅款式咁多
但係基本上佢每種餃子餡都好味好新鮮
蔬菜款都好鮮甜感覺識落好健康
值得一試
特別係餃子愛好者
1K
2020-01-06 1618 浏览
講起食餃子,在我心目中有一間「餃掂手餃子專門店」是必吃的好推介。龍鳳松茸商雙灼餃/8隻(黑松露餃及白松露餃)跟狀元九鼎湯$86未食先聞都有好濃郁的黑松露味,芬香撲鼻,咬一啖即滿口充滿松露及肉香,至於狀元九鼎湯就比較淡口,感覺一般般啦。我個人較為喜歡黑松露餃,因為入口已充斥著黑松露嘅香氣,非常美味。香煎軟心芝士餃煎餃子$60蚊/10隻餡料十足,餃子包厚薄適中,煎的金黃,味道平均,不用點醬油都好夠味,粟米甜芝士鹹香,感覺跟傳統餃子不一樣。芫茜豬肉餃煎餃子$61/10隻芫茜豬肉餃是比較普通的傳統水餃,煎起來香口惹味,加上芫茜的香氣更令豬肉增添豐富口感。回味手拍青瓜$26青瓜爽脆,醋度酸味適中,十分醒胃解膩。擡面上嘅醬汁有可用途,餃子已經好夠味。原來四川辣椒醬及菜脯辣椒醬,都相當出色。先講四川辣椒醬,我食出先甜後辣,辣味攻勢相當強烈。辣醬用咗花椒,沒有鹹味只有麻且辣,香氣明顯持久, 徘徊在口腔約3分鐘, 辣味就會慢慢消散。菜脯辣椒醬,不是太辣味不鹹,有微蒜及豆豉香,相當惹味,口感豐富。餃掂手工餃子雲吞專門店,果然多人捧場,蔡瀾同明星們也是常客。

香煎軟心芝士餃煎餃子$60蚊/10隻

芫茜豬肉餃煎餃子$61/10隻

回味手拍青瓜$26
青瓜爽脆,醋度酸味適中,十分醒胃解膩。

• 香煎軟心芝士餃
  • 龍鳳松茸雙煎餃
  • 芫茜豬肉餃
  • 回味手拍青瓜
2020-01-04 148 浏览
皮薄餡多,餃子店五花八門,九龍區的地道餃子店甚多,味道,口感,湯底俱佳。而開到專門店而且水準保持的就不多,餃掂未必是最便宜,但卻是水準既穩定又好吃~鎮店之寶:龍鳯松茸灼餃「送養生湯」$86價錢不便宜但超好吃,皮薄餡多不意外,加上完全不吝嗇的黑白松露,泡在濃郁的狀元九鼎湯中,香氣在口中散發開來呢!點醋別有一番風味,但用湯的味道會比較適合松露餃唷!超抵的雙拼湯餃,雲耳椰菜餃很爽口彈牙,雲耳絲脆口又不韌,豬肉又無多餘的筋, 正!韮菜豬肉則比較平淡,除了他的韮菜口味突出以外,而且也很鮮味,口感非常juicy!黃金皮蛋$28用雞蛋取代鴨蛋,外皮呈黃金色的通透,外表非常美麗。吃下去比鴨蛋淡,口感比鴨蛋彈牙。但我覺得還是普通皮蛋比較好吃,下次點另一款吧~最後一杯開胃潤喉的山渣雪梨茶清新不滯膩~

鎮店之寶:龍鳯松茸灼餃「送養生湯」$86

點醋別有一番風味,但用湯的味道會比較適合松露餃唷!

黃金皮蛋$28

最後一杯開胃潤喉的山渣雪梨茶清新不滯膩~
午餐
2020-01-03 134 浏览
同朋友出左灣仔👭行行下肚餓🤪去充充飢門牌寫住天下第一餃🥟入到去竟坐滿人😱枱上擺放各式各樣嘅醬料🍯醋、豉油、香辣醬、四川麻辣醬、芝麻醬等等...仲有酸瓜蘿蔔任食🥒🥕呢到出名松茸🍄叫了一款灼一款煎至尊松茸豬肉餃(灼)🥟小妹第一粒無蘸醬😉餃子皮厚薄適中濃濃嘅松茸菇香🍄而無蓋過豬肉嘅鮮味🐷小妹試蘸不同醬😙都係覺得原汁原味最好味而龍鳳松茸雙煎餃🥟煎餃食落多一份甘香😌而餃皮底非常脆口各有特色😋
同朋友出左灣仔👭行行下肚餓🤪去充充飢

而龍鳳松茸雙煎餃🥟
煎餃食落多一份甘香😌而餃皮底非常脆口
各有特色😋
2020-01-02 126 浏览
又黎到我最愛既餃子店~ 呢度餃子真係隻隻皮薄餡靚,仲有好多味道可以揀,同埋分店夠晒多叫咗幾款餃子,有椰菜豬肉餃 ($42) 粟米豬肉餃( $42)芫茜豬肉餃( $49)香煎軟心芝士餃( $54) 全部餡料都好新鮮,每日新鮮製造,加埋個湯都係精萃,個湯就咁飲都好好味。最鍾意呢度嘅粟米豬肉餃同埋軟心芝士餃,因為呢度嘅粟米真係好甜☺️ 仲要好爽口。同埋芝士餃子煎得好香,芝士味重得黎都唔會蓋過左粟米嘅甜味,好高質!另外加咗山楂雪梨水 ($20) 食完煎餃飲兩啖冇咁熱氣😛

另外加咗山楂雪梨水 ($20) 食完煎餃飲兩啖冇咁熱氣😛
2020-01-01 70 浏览
近排天氣凍涷地,我同男友都作感冒😷。病病地😞就想食啲熱辣辣又健康嘅嘢😆今次係我第二次黎食餃掂嘅手工餃子🥟😋佢上次俾我嘅印象就係好味夾大件我地嗌佐招牌松茸餃、龍鳳餃、蜜餞雞翼同埋山渣雪梨水🧡✨至尊松茸豬肉灼餃有圖有真相!😆真係粒粒餃子都脹卟卟餃子點埋跟配嘅松茸醬非常惹味。依家啲豬肉咁貴,都冇偷工減料👍🏻值得一讚。我揀埋跟配✨狀元九鼎湯個湯用佐九種材料熬製而成,粉葛味為主,帶少少魚鮮味。然後就係龍鳳餃即係用白松露同黑松露製成嘅餃子,感覺好矜貴😛黑、白松露都係一樣用料冇孤寒食落啖啖松露味,齒頰留香。✨蜜餞雞翼鐘意食甜野嘅我就非常喜歡💕唔會淨係得層皮先有味,雞肉都入晒味,仲要炆得好冧。最後我地叫左兩支自家製嘅山楂雪梨水黎潤一潤。清甜嘅雪梨味帶少少酸嘅山楂味,都幾開胃。食過北方餃子源同埋餃掂呢兩間餃子專賣店,個人覺得餃掂啲餃子好味啲同埋創新啲😋

今次係我第二次黎食餃掂嘅手工餃子🥟😋
佢上次俾我嘅印象就係好味夾大件

我地嗌佐招牌松茸餃、龍鳳餃、蜜餞雞翼同埋山渣雪梨水🧡

✨至尊松茸豬肉灼餃
有圖有真相!😆
真係粒粒餃子都脹卟卟
餃子點埋跟配嘅松茸醬非常惹味。

依家啲豬肉咁貴,都冇偷工減料👍🏻值得一讚。
我揀埋跟配✨狀元九鼎湯
個湯用佐九種材料熬製而成,粉葛味為主,帶少少魚鮮味。

然後就係龍鳳餃即係用白松露同黑松露製成嘅餃子,感覺好矜貴😛

黑、白松露都係一樣用料冇孤寒

食落啖啖松露味,齒頰留香。

✨蜜餞雞翼
鐘意食甜野嘅我就非常喜歡💕
唔會淨係得層皮先有味,雞肉都入晒味,仲要炆得好冧。

最後我地叫左兩支自家製嘅山楂雪梨水黎潤一潤。
清甜嘅雪梨味帶少少酸嘅山楂味,都幾開胃。

• 龍鳳松茸雙煎餃
  • 蜜餞雞翼
2019-12-29 172 浏览
整體食物質素不好,吃餃子有很多更好選擇,留下此評希望少d人中伏。本身很喜歡吃餃子,特地前來,結果太失望了😞沒有下次。比起葵廣的餃子,這裡的餃子細隻d,不算大隻。煎芝士餃:大部分是玉米,吃不到豬肉,用的芝士量不夠、鹹香味不夠。煎得倒是挺好的。可惜玉米太多不是我喜歡的口感。湯元貝餃:菜單寫是用可以單獨淨賣的狀元做湯底,結果湯很稀,與預期中像老火湯般濃有很大落差;餃子很重調味料,吃不到元貝口感,不肯定有沒有元貝,豬肉跟元貝都打成糊狀般,以為是手剁材料,但可能只是用機器搞爛的,很失望。
本身很喜歡吃餃子,特地前來,結果太失望了😞
沒有下次。

比起葵廣的餃子,這裡的餃子細隻d,不算大隻。

2019-12-22 174 浏览
味道選擇多 小食都有 不過無哂菜 有點傷心小食叫左雲耳同青瓜 都惹味既但份量都唔係好多仲飲左雪梨水 因為想飲熱豆腐 但又賣哂唯一熱既飲野 得依個都可以既 唔太甜不過都成$20叫左餃子雙拼 雲耳同韭菜餃同埋 粟米餃 湯餃 仲有鋪頭秘製既 菜莆豆豉醬同麻辣辣椒油粟米口感非常脆 值得一試雲耳反而冇咩味所以比較推薦韭菜同粟米仲有煎餃!男朋友話依個好味我就覺得比較油但都幾惹味既!我諗會再番黎食 或者係其他分店食!不過服務有待改善想要匙羹都要碗仔又要問咩都要問先有

味道選擇多 小食都有 不過無哂菜 有點傷心

雲耳反而冇咩味所以比較推薦韭菜同粟米

仲有煎餃!男朋友話依個好味
我就覺得比較油
但都幾惹味既!

我諗會再番黎食 或者係其他分店食!
不過服務有待改善想要匙羹都要碗仔又要問咩都要問先有
  • 狀元九鼎湯
  • 粟米豬肉餃
2019-12-22 235 浏览
灣仔有間餃子專門店叫餃掂,作為餃子的愛好者,當然都要到店食下。店裡的餃子款式五花八門,由舊式至新式都有,每款都有煎餃同湯餃兩款食法。至尊松茸豬肉餃($78),是這店的皇牌餃子,松茸有好高的營養價值,餃子外皮煎到金黃色,外皮好脆口,豬肉的肉汁好出,豬肉裡的松茸碎好香,味道很好。每款餃子都有鯪魚粉葛湯,足料得黎好有營養。元貝豬肉餃($48),這款餃子我選擇了湯餃,豬肉配元貝很匹配,湯底同樣也是鯪魚粉葛湯,同樣唔錯。香煎軟心豬肉餃($54),見到呢款餃子都幾有創意,較心的芝士包住豬肉,一咬濃味的芝士湧出來,有了芝士拉絲的效果,整味味道都不俗!蜜餞雞翼($32),雞翼的蜜餞味好重,醃得非常入味,雞翼每隻都大大隻,肉質輕軟,很美味。自家制山楂雪梨水($28/支),食太多煎餃,雖然是脆卜卜,好好食,但終於有少少熱氣,不妨可以飲,滋潤返下!
至尊松茸豬肉餃

香煎軟心豬肉餃
蜜餞雞翼
自家制山楂雪梨水
2019-12-22 98 浏览
眼見門口有上10人排隊,心想這店的餃子應該不會差,正好時間多著,等了二十分鐘才入座。當我嘗到伴餃子的湯,回想剛才等待的時間都是值得的。魚湯鮮味濃厚,在冬天裡喝,身體尤感溫暖。餃子比想像中大隻,若非「大食仔」,切勿貪心叫八隻。我點的是粟米餃,香甜的粟米在齒頰留香。另外我還點了拍青瓜,就是在等待主角出場之前用來過場的。沒想到普通的前菜也非常出色,有驚喜。總括而言,這店已經登上我的餃子輪選榜,值得推介。

總括而言,這店已經登上我的餃子輪選榜,值得推介。
2019-11-28
2019-12-10 204 浏览
📍餃掂手工餃子雲吞專門店 (灣仔)灣仔莊士敦道44號地下-----B仔一向係呢間餃子店嘅常客 來自內地北方嘅朋友仔話好想食餃子 好懷念佢地家鄉成日食餃子嘅日子 所以B仔就帶左佢黎食呢間灣仔人龍餃子店到食餃🥟-#上湯松茸時蔬($32)松茸上湯泡浸下 菜心顯得格外鮮甜 唔錯 如果份量多點會更好😄-#蜜餞雞翼($32-5隻)每次黎都必叫 雞翼入味 輕咬就能離骨 蜜餞味多甜少鹹 非常滋味 我同朋友仔都食到停唔到🐥-#元貝餃子麵($60)元貝餃食落口感一絲絲咁 好特別 有些少芹菜 不過味道唔會過重 而麵條就幼細彈牙 有d似醬油湯版本嘅一蘭拉麵 整體唔錯🍜-#粟米豬肉餃(10隻$52)呢個餃子配有狀元九鼎湯所謂嘅九鼎湯就係用左粉葛 鯪魚 鯛魚 紅蘿蔔 扁豆 赤小豆 陳皮 蜜棗 同排骨等等嘅材料熬成嘅湯 飲落清清地 好重花生香 好特別 同餃子出乎意料地夾 而粟米豬肉餃亦非常高質 粟米用新鮮粟米 隻隻餃都皮薄餡足 朋友食完都讚口不絕😁 -#龍鳳松茸雙灼餃($86-8只)同樣係跟一碗狀元九鼎湯😄而所謂嘅龍鳳松茸就係黑松露豬肉餃同白松露豬肉餃 兩者味道都非常特別 食完之後 松露香氣會留係口腔久久不散 完美
📍餃掂手工餃子雲吞專門店 (灣仔)
灣仔莊士敦道44號地下
-----

#龍鳳松茸雙灼餃($86-8只)同樣係跟一碗狀元九鼎湯😄而所謂嘅龍鳳松茸就係黑松露豬肉餃同白松露豬肉餃 兩者味道都非常特別 食完之後 松露香氣會留係口腔久久不散 完美將西餐愛用嘅松露同中餐常見嘅餃子二合為一🥟

👶🏻B仔整體評價:8.4/10個👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:8.5/10個👍🏻
👶🏻B仔環境評分:7.5/10個👍🏻
👶🏻B仔味道評分:8.5/10個👍🏻
👶🏻B仔回頭機會:9/10個👍🏻
2019-12-02 271 浏览
天氣開始轉涼,凍凍地就想食碗餃子。放工就去左灣仔餃掂食晚飯。平時lunch經過都要排隊, 今日一黎到就有位。我同老公叫左個大碗至尊松茸豬肉餃,配狀元九鼎湯。呢度嘅湯餃同其他餃子店唔同,狀元九鼎湯係粉葛老火湯,覺得健康好飲。至尊松茸豬肉餃會配埋特制嘅辣醬,點餃食惹味好多。我地仲叫左個龍鳳松茸雙煎餃,煎餃煎得好香,每粒餃都好足料,點埋陳醋加菜甫豆瓣醬更加好味。我地仲叫左香煎芝士軟心餃,味道都唔錯。飲品叫左杯凍豆漿同埋山渣雪梨水,唔會厷甜,都幾好。

我地仲叫左香煎芝士軟心餃,味道都唔錯。

飲品叫左杯凍豆漿同埋山渣雪梨水,唔會厷甜,都幾好。
2019-12-01 234 浏览
我係餃子迷,餃掂呢間餃子店嘅餃子俾人感覺好貴氣,用料講究同dump本,值得一試!一入到間鋪頭,比我感覺就係啲店員超級有禮貌,心情靚晒。1️⃣四川涼麵 小辣 $30 正!少少麻辣,麻痹嘅感覺好正,麵質彈牙,花生爽脆,推薦!仲可以配芝麻醬食㗎2️⃣麻辣松花皮蛋$25 有松葉狀花紋嘅皮蛋呈流心狀態,食起黎幾冰涼😛3️⃣元貝豬肉湯餃(大碗)10隻 $60 咬開真係見到有一絲絲嘅元貝,裏面嘅菜好脆,非常唔錯!值得一提嘅係狀元九鼎湯,由九種材料煲成,真材實料,好有屋企嘅味道,幾好飲!🥰4️⃣龍鳳松茸雙煎餃 8隻 $86黑松露煎餃加白松露各佔一半,我覺得黑松露嗰款味道更加濃郁,兩款都肉質鮮嫩,好Juice !煎餃做得好好,外脆內腍,好香口!😋5️⃣山楂雪梨水 一杯 凍飲$20 甜甜嘅雪梨水帶有淡淡的山楂味,幾開胃☺️☺️
1️⃣四川涼麵 小辣 $30

2️⃣麻辣松花皮蛋$25
有松葉狀花紋嘅皮蛋呈流心狀態,食起黎幾冰涼😛

3️⃣元貝豬肉湯餃(大碗)10隻 $60

4️⃣龍鳳松茸雙煎餃 8隻 $86

5️⃣山楂雪梨水 一杯 凍飲$20
甜甜嘅雪梨水帶有淡淡的山楂味,幾開胃☺️☺️
2019-11-30