2018-04-13 2986 浏览
﹣◇沙田蘋果批◇﹣內餡足料, 片片蘋果果肉清晰可見也有零星葡萄乾, 蘋果片不會太軟稔不過酥皮欠了點牛油香但份量細細,一個人就可以KO!下次可以堂食配上飲品,慢慢享受一下!
﹣◇沙田蘋果批◇﹣
2018-02-08 2930 浏览
因為酒店慶祝9週年,沙田蜂蜜柚子櫻桃酒蛋糕 只賣9蚊,2月份內每日11點後開始,我呢日特登走入大學站買,12點去到,唔洗排隊,好順利買咗返屋企試,個SIZE大約可以切4件一般西餅大小,蛋糕面係白朱古力,下面那層蛋糕的TEXTURE驟眼看很鞋身粗糙,果然食落感覺唔到滑身,因為有CREAM先不至於好乾身,食落有柚子味,不是很甜,感覺就是9蚊先會買,同一般小店賣嘅質數差唔多,除咗個盒印有佢地LOGO。
沙田蜂蜜柚子櫻桃酒蛋糕
2018-02-04
2018-01-29 2278 浏览
因為club lounge提供了蜂蜜蛋糕和蘋果批,所以買了沒人推薦的石榴奶凍,只能說,不過不失。奶味不重,石榴味也不突出,份量也小,有點失望。還是麵包看起來比較吸引。雖然不是餅店裡購買,不過蜂蜜蛋糕和蘋果批還是值得推薦的。蜂蜜蛋糕加熱了甜味會很重。蘋果派個人覺得其實是西式的外表,中式的做法,沒有什麼香料加入,一般蘋果批會使用的肉桂之類也沒有。餡料是比較純粹的蘋果味。批皮香軟,和蘋果很搭。兩樣東西總體偏甜,減肥大敵。不過臨走時還是打包了迷你蘋果批走。
  • 沙田苹果批
2017-12-08 2461 浏览
沙田凱悅酒店嘅「餅店」(Patisserie)有兩樣名物:蜂蜜蛋糕及蘋果批,早前到過酒店嘅「咖啡廳」食自助餐,咁遠水腳到嚟,就梗喺順便將佢哋嘅「沙田蜂蜜蛋糕」帶埋返屋企同家人享用啦!蛋糕表面烙有別緻嘅蜂巢坑紋喺佢嘅標記,而採用沙田一家養蜂場自家生產嘅純天然蜂蜜嚟製作喺個蛋糕嘅賣點,再者,無防腐劑,既需要雪藏,又只有幾日食用期,喺健康嘅印證,尤其呢個年代,好多人食嘢都講求健康。跟一般嘅海綿蛋糕唔同,質感綿蜜好多,亦較為實淨啲,但不失鬆軟,帶微微濕潤,有蛋香得嚟而滲出陣陣蜂蜜嘅馥郁芳香,甜味感覺似喺無修飾過嘅自然,卻唔喺死甜嗰種,老婆就勁讚佢好食,不過,定價唔便宜啊!卒之試咗其中一款名物,有機會再到訪嘅話,就要試試其蘋果批,喺咪傳說中嘅美味。
沙田蜂蜜蛋糕
,尤其呢個年代,好多人食嘢都講求健康。
沙田蜂蜜蛋糕
,老婆就勁讚佢好食,不過,定價唔便宜啊!
2017-04-21 2454 浏览
It was Joyce's birthday so this was her birthday cake, a black forest cake from Patisserie paid for by Smashingpumpkins.He made a really good choice because it was the best black forest cake I have ever tried, you can really taste the alcohol and there were generous pieces of cherries in it.The cream was delicious as well as the cake and chocolate shavings.It would be good if they had a picture for this cake on their order form.Also tried the honey cheesecake and green tea cheesecake.

2017-04-07 1908 浏览
尋日下午去沙田凱悅酒店取生日蛋糕,其實應該訂名物「沙田蜂蜜蛋糕」,但最後訂了黑森林蛋糕,既然來到Patisserie餅店,無理由唔試埋個新出品,沙田蜂蜜芝士蛋糕組合,芥末抹茶芝士蛋糕及沙田蜂蜜芝士蛋糕,(原價$108,現特價$88),而佢哋嘅蜂蜜蛋糕係用永和純正冬蜜嘅蜂蜜的。本身很喜歡食芝士,所以好難唔喜歡食呢兩件蛋糕,喜歡重口味及芝士的相信一定鍾意食,兩件蛋糕分別為芥末抹茶芝士蛋糕及沙田蜂蜜芝士蛋糕,前者芥末不會太辛辣,與抹茶都算配合,而芝士蛋糕好似半溶狀態,入口即溶;後者為原身之甜度適中之蜂蜜蛋糕再加芝士一起,蛋糕軟軟綿綿,又是入口即溶。黑森林蛋糕,朱古力味香濃又有酒味,蛋糕夠軟熟,預祝Joyce生日快樂。
沙田蜂蜜芝士蛋糕組合,芥末抹茶芝士蛋糕及沙田蜂蜜芝士蛋糕
黑森林蛋糕
2017-04-06
外卖自取
$70 (其他)
沙田蜂蜜芝士蛋糕組合,芥末抹茶芝士蛋糕及沙田蜂蜜芝士蛋糕
黑森林蛋糕
  • 沙田蜂蜜蛋糕
  • 蜂蜜蛋糕
  • 沙田蘋果批
沙田凱悅酒店為慶祝八週年推出了多個精彩優惠,甚至可以$8升級海景套房 作為身處香港的本地一群又不會突然間去住酒店,飲食優惠就顯得更為吸引 記得上月尾時酒店Facebook Page提到$8芝士蛋糕組合的優惠,與友人早早嚷著要去搶一份 結果?到二月時又忘記此事,再憶起時已經是二月中後段,唯有與就讀中大的友人即約 因著沙田蜂蜜芝士蛋糕組合早起,幾乎是上早堂的時間,為了食可以去到幾盡? 十一點鐘正式開售,每日首五十份以$8供應,其後的客人則可以$88折扣價購買 今時今日連地鐵站間唐記都賣$7一個包,$8兩件酒店芝士蛋糕不計味道賣相亦是無疑抵食 之前見到Facebook Page影片說假日要排長龍,十五分鐘就售罄,平日來到則輕鬆得多 一人限買一套,既然有貨,完全無阻,加上對其出品甚有信心,我們當然一人一盒買定先 先嚐沙田蜂蜜芝士蛋糕,像酒店的名物蜂蜜蛋糕一樣印上蜂巢格的圖樣示意 選用永和純正冬蜜製作,蜜香在芝士的濃味潤郁下仍能展現 外層有種輕芝士蛋糕的感覺,中心依然濕潤重身,粉感不算重,最核心的位置更見軟綿 芥末抹茶芝士蛋糕正是特別之選,正如樓上沙田18的甜點一樣富有玩味特色 以紫菜

十一點鐘正式開售,每日首五十份$8供應,其後的客人則可以$88折扣價購買

選用永和純正冬蜜製作,蜜香在芝士的濃味潤郁下仍能展現

以紫菜點上鹹香微甜,甚有海苔米餅的即視感,與芥末極淡香氣相襯

芝士蛋糕甜中帶鹹,沒有芥末辣嗆,加入抹茶又未見苦澀,兩味均只帶輕巧本味

一開始吃著覺得有點奇怪,然而當友人面有難色時,我卻覺得越食越滋味

這類創新的出品並非為迎合大眾市場而製,十分著重個人口味,不喜歡的話就只可當嚐鮮

迷你沙田蘋果批 $50亦為沙田凱悅酒店的名物之一,另有切件裝及原個大小可購

牆上掛板註明每日早上八時十一時下午五時新鮮出爐,一場來到順便嚐嚐也不為過

我們選了迷你版的分食,切開厚薄合宜的帶脆批皮,盡是滿密足料的蘋果果肉餡

沒有以大量糖漿果醬濫竽充數,實在的纖維嚼感及自然果酸更為討喜

最後再以果味作結,請店員翻焗鳳梨菠蘿包 $24,奉桌後是抵擋不住的可口甜美香氣

以果乾酸甜點綴,焗熱後帶焦且酥脆乾爽的外皮教人喜愛

除了大件頭加酒店價,一個賣廿幾蚊的原因是內藏實正菠蘿果肉,的確是真.菠蘿包

顛覆我們多年來對菠蘿包的既定印象,開胃又不易飽滯,只是酸度甚重不是人人會接受

這兒並非唯一如此製作菠蘿包的店家,然而同樣是視乎口味的出品,非攻大路市場

若然喜歡特色嚐鮮的話可以一試,以酒店名銜及趣味玩感而言價錢算合理了
题外话/补充资料: $8優惠只做到2月尾,每日限頭50位,平日去完全唔使排,但假日就……
2017-02-22 1455 浏览
適逢沙田凱悅酒店八周年紀念,所以推出左一系列優惠慶祝。其中一樣就係8蚊兩個芝士蛋糕,一個係蜂蜜cheese cake,另一個就係wasabi cheese cake。每個蛋糕大約手掌心咁大。蜂蜜cheese cake: 似海綿蛋糕,有濃厚嘅蜂蜜味,軟綿綿,唔太甜所以食多都唔覺膩。wasabi cheese cake: 有餅底,口感smooth,但wasabi味就唔太重,而且中間有一層軟賴賴嘅紫菜,非常奇怪。兩者唔同款式,唔同質地,唔同味道,頗有新鮮感。注意: 8蚊蛋糕優惠只做到2月28號。每日頭50個先有優惠咋。

每個蛋糕大約手掌心咁大。

兩者唔同款式,唔同質地,唔同味道,頗有新鮮感。
2017-01-10 1539 浏览
酒店嘅餅店除左價錢會比連鎖餅店eg美x,東x堂貴啲啲之外,通常比我嘅感覺就係好似高質素啲同埋應該有返咁上下好味🤔!?餅盒顏色,造型都好貼合酒店logo,成個都幾sharp醒下。但講到個糕尼一個重點就。。。買左個芒果蛋糕($280),個樣都好吸引。切開之後見到啲海綿蛋糕嘅顏色比其他舖頭嘅製成品較為淺色-接近奶白色。本以為酒店出品果然與眾不同,點知一食落口,有一半芒果係酸(因為唔當造我都理解),但啲海綿蛋糕係好似一粒粒咁散開曬,完全冇蛋糕應有嘅口感,又完全乜味都冇。再加埋啲冇味cream,真係so bad。不過都要讚下個layer,做得都幾好。芒果,cream,蛋糕都分明。不過蛋糕就可一 不可再啦,其他都仲可以試下嘅。

但講到個糕尼一個重點就。。。

不過蛋糕就可一 不可再啦,其他都仲可以試下嘅。
2016-09-21 1854 浏览
早前沙田凱悅趁暑假舉行了一個Summer fun in Shatin的小活動,完成任務的小禮物就是酒店餅店的自家小點心。雖然是免費的小禮物送給住客,但一點也不失禮。Chocolate chip cookies是脆身版本,而不是Mrs Fields的軟身美式曲奇,即使放了一兩天,曲奇依然香脆美味。曲奇內的朱古力粒下得不手軟,每一口也是濃濃的朱古力香氣。澄黃色的Yuzi madeleines小小的一個,十分優雅。味道方面淡淡的柚子味,但蛋味仍然突出,互相映襯。蛋糕口感不會過乾枯,能保持濕潤感。招牌沙田蘋果批反而叫人失望。餅店建議客人回家先焗熱,後品嚐達至最佳效果。可是蘋果批本身的餅皮麵粉比例比較多,以致口感較硬,牛油香味軟弱。內裡的蘋果餡適當加上提子乾炒香,配合肉桂香味,不錯吃。

2016-08-20
用餐优惠
試食活動
2016-06-09 2723 浏览
難得睇完畫展而沙 田實在太多人 係openrice找到這間餅店,去到只有4張2人桌,等左10分鐘有位,佢地有tea set餐甜品,鹹點加飲品$88…最後我地叫左Tea set and apple pie $130…大約坐左一小時離開,仲要冇收加一,都幾抵食,不過地方偏遠左少少。Satin apple pie 沙田蘋果批……用青蘋果和紅蘋果再加上沙田蜜糖醃制2日再焗蘋果批,所以有濃郁蜜糖香但吾太甜,皮面都夠脆Lychee, roselle layer cake 荔枝洛神花夾心蛋糕……竟然有荔枝肉係入面,再加淡淡洛神花茶香,酸酸甜甜,味道不錯

2016-06-09
2016-02-15 2991 浏览
栗子蛋糕 (~$280/1磅)話說1月係家姐既生日,咁當然要買生日蛋糕啦為左方便拎蛋糕,就揀左放工回家路程中會經過既餅店家姐最愛既係栗子蛋糕,所以無再睇其他款就訂左喇個蛋糕款好傳統,好簡單栗子cream真係超多如果鍾意食栗子蛋糕既一定會好滿足栗子蓉食落有酒香,而且栗子既比例好高不過因為無溝好多cream,所以食落無咁滑味道方面我覺得可以再甜番dTea set : 朱古力蛋糕 + 洋甘菊茶 $88上去訂蛋糕果時見到d cake又口痕所以就坐低食左個tea朱古力既quality好好,味道好濃郁個mousse好滑,又唔會太甜飲品我要左camomile tea,聞落好香飲落口都唔會有苦味成個tea set都令人好滿足栗子包 $20臨走見到個栗子包又忍唔住買左黎試栗子包同栗子蛋糕個cream雖然唔一樣但一樣都係咁足料個包一食就知係用靚麵粉食落唔似出面d科學包冇咩麥味雖然係有小小貴,不過都值得一試呢到既出品食得出用靚既食材黎做其實個栗子蛋糕都唔錯不過相對黎講,我會更推薦tea set同麵包另外店員都好有禮貌如果咁岩係附近,想搵個地方hea下不妨黎呢到試下個tea set
栗子蛋糕 (~$280/1磅)
話說1月係家姐既生日,咁當然要買生日蛋糕啦
為左方便拎蛋糕,就揀左放工回家路程中會經過既餅店
家姐最愛既係栗子蛋糕,所以無再睇其他款就訂左喇
個蛋糕款好傳統,好簡單
栗子cream真係超多
如果鍾意食栗子蛋糕既一定會好滿足
栗子蓉食落有酒香,而且栗子既比例好高
不過因為無溝好多cream,所以食落無咁滑
味道方面我覺得可以再甜番d
Tea set : 朱古力蛋糕 + 洋甘菊茶 $88
上去訂蛋糕果時見到d cake又口痕
所以就坐低食左個tea
朱古力既quality好好,味道好濃郁
個mousse好滑,又唔會太甜
飲品我要左camomile tea,聞落好香
飲落口都唔會有苦味
成個tea set都令人好滿足
栗子包 $20
臨走見到個栗子包又忍唔住買左黎試
栗子包同栗子蛋糕個cream雖然唔一樣
但一樣都係咁足料
個包一食就知係用靚麵粉
食落唔似出面d科學包冇咩麥味
雖然係有小小貴,不過都值得一試
呢到既出品食得出用靚既食材黎做
其實個栗子蛋糕都唔錯
不過相對黎講,我會更推薦tea set同麵包
另外店員都好有禮貌
如果咁岩係附近,想搵個地方hea下
不妨黎呢到試下個tea set
2016-01-21
$280 (其他)
1K
2016-01-21 2256 浏览
今天又來沙田 Hyatt,每次來都務必去餅店買番一盒蜂蜜蛋糕及蘋果批回家吃,今天當然也不例外。沙田 Hyatt 餅店剛換了新年裝飾,室內一遍喜氣洋洋,那些新年揮春曲奇十分可愛,可考慮買來做 staff party 的禮物...還是 focus 買我盒蜂蜜蛋糕先.....沙田 Hyatt 位置好近永和蜜蜂場,所以就地取材,用純正冬蜜去做蛋糕,既健康又美味。這蜂蜜蛋糕的包裝也太靚了吧!售價 $130元,算合理;因為蛋糕沒下色素及防腐劑,需要於3天內吃完,這蛋糕的份量十分大,阿P又不嗜甜,往往我都未能於到期日之前食哂佢,如果沙田 Hyatt 餅店可考慮出細 size,咁就好啦!蜂蜜蛋糕甜度適中,帶有濃郁的蜂蜜芳香,鬆軟得來亦不失蛋香!除了蜂蜜蛋糕,這裡的蘋果批亦是另一名物,採用大量青紅蘋果做餡料,再加上香軟的批皮及天然蜂蜜做調味,味道確實清新,就連阿P都食埋一份。真材實料的健康甜點,大家不防一試。
CNY cookies
蜂蜜蛋糕甜度適中,帶有濃郁的蜂蜜芳香,鬆軟得來亦不失蛋香!
真材實料的健康甜點,大家不防一試。

2016-01-19
  • 蜂蜜蛋糕
  • 蘋果批
2015-10-19 2127 浏览
十月真的挺忙碌啊,除了囝囝生日、啤酒節,很快來臨的還有Halloween萬聖節!最近都愛往沙田凱悅酒店那邊跑,早兩天又發現餅店十月推出的創意甜餅圈,包括:朱古力甜餅圈、檸檬甜餅圈、肉桂甜餅圈,還有10/15起為應 Halloween 推出黑蜘蛛朱古力甜餅圈及眼球檸檬甜餅圈!五款甜餅圈中,最搶眼當然是兩款 Halloween 的新品;兩款都是由基礎款式加上裝飾而成,要讚並不會很甜或很油,怕甜也能接受得來;而雖然我是朱古力魔,今回會較喜歡有檸檬夾心的眼球檸檬甜餅圈,加倍趣怪,也加倍清新。不過多款口味中,最美味其實還是經典肉桂甜餅圈,大大隻夠鬆化,吃下去很滿足!兩款 Halloween 新品中,囝囝對黑蜘蛛朱古力甜餅圈情有獨鍾,飛快地將蜘蛛吃掉了;妹妹就對眼球檸檬甜餅圈又愛又怕,想吃又不太敢碰的模樣十分搞笑!接下來幾天,再介紹更多的Halloween特色甜點/餐飲吧~

2015-10-17
下午茶
2015-10-12 1966 浏览
說起來有點怪,整個北區不單沒有一間戲院,就連一間酒店也沒有,最近的一間,也要數到去大學站,所以每次跟囝囝的契爺契媽飯聚,都會選沙田18,每次離開時,都不期然給Patisserie的餅包所吸引,但往往已關門,總是失之交臂。10月尾踫上萬聖節的日子,Patisserie推出了好幾款趣緻可愛的donut,又怎可以錯過 ?今次一口氣要了五款不同口味,一家人分享啱啱好。檸檬甜餅圈賣相很特別,帶有雲石色彩的其實是香甜的白朱古力醬,咬落會有淡淡的檸檬芳香,以前會認為donut太膩,但今次卻是感覺出奇地清新。肉桂甜餅圈咬落有著陣陣肉桂的香味,很傳統的口味,而donut表面灑上肉桂糖粉,外脆內軟的口感很討人喜歡。朱古力甜餅圈味道會偏濃郁,但甜度卻不會太強烈,保留了傳統的風味,只不過朱古力位置如果用手拎,過一陣便開始溶化,吃起來有點狼狽。黑蜘蛛朱古力甜餅圈畢竟快到萬聖節,店方亦將部份donut,改成帶有黑色幽默,微脆的朱古力醬上面是蜘蛛網,爬了一隻趣緻可愛的小蜘蛛及南瓜,撕開裡面,是濃濃的流心朱古力,真是相當應節的食品。眼球檸檬甜餅圈賣相真的有點嚇人,中央是一顆可怕的眼珠白朱古力,咬落酸酸甜甜,原來是濃稠
今次一口氣要了五款不同口味,一家人分享啱啱好。

眼球檸檬甜餅圈
賣相真的有點嚇人,中央是一顆可怕的眼珠白朱古力,咬落酸酸甜甜,原來是濃稠的檸檬忌廉,正好抵消了朱古力過於濃烈的味道。
想不到小小一個冬甩,可以略加變化,就成了一樣應節食品,有說甜品大師是藝術家,但在下卻相信,只要肯用心,而不是胡混過關,客人是感受得到的。