2024-06-13 93 浏览
《餇記冰室》採用全港銷量第一嘅《酮福堂》生酮蛋白麵包,配上懷舊茶餐廳風味,製造出港式獨有美味之餘,又能保持不升糖不破酮🥐🍳ღ 招牌生酮豬扒包 🥪 $40豬扒煎得勁香,肉好嫩,再配搭埋生菜🥬蕃茄🍅健康又美味😋ღ 首創生酮西多士配生炸雞中翼 $48同平時食嘅西多士真係冇咩分別西多士餡用咗生酮堅果醬,糖漿都係用生酮加上牛油🧈食落一樣咁香咁邪惡😋 炸雞中翼有3隻,皮脆肉嫩仲滿滿肉汁🥤 配生酮厚椰拿鐵或生酮厚椰紅茶連飲品都有得揀生酮😍+$10就有杯椰奶香十足!ღ招牌生炸大雞髀芝士撈辛辣麵 $48雞髀炸到外脆內嫩仲好juicy 添芝士撈辛辣麵,味道好夾芝士🧀呈半溶狀態,睇見都覺得勁邪惡😈ღ凍奶茶 +$2

ღ 招牌生酮豬扒包 🥪 $40
豬扒煎得勁香,肉好嫩,再配搭埋生菜🥬蕃茄🍅健康又美味😋

ღ 首創生酮西多士配生炸雞中翼 $48
同平時食嘅西多士真係冇咩分別

西多士餡用咗生酮堅果醬,

🥤 配生酮厚椰拿鐵或生酮厚椰紅茶
連飲品都有得揀生酮😍+$10就有杯
椰奶香十足!

ღ招牌生炸大雞髀芝士撈辛辣麵 $48
雞髀炸到外脆內嫩仲好juicy 添
芝士撈辛辣麵,味道好夾
芝士🧀呈半溶狀態,睇見都覺得勁邪惡😈

ღ凍奶茶 +$2
2024-06-10 88 浏览
香港竟然會有生酮茶餐廳?身為酮人一定要來試,價錢不貴,食物也很好吃,酮人又多一個外出用膳的選擇了!講返食物,炸雞髀好食,唔會炸到乾晒,西多士簡直是和正常嘅西多士一模一樣,不過如果入面係花生醬我會更喜歡!但生酮外食來講我俾95分,扣5分係因為唔係花生醬哈哈!
但生酮外食來講我俾95分,扣5分係因為唔係花生醬哈哈!
2024-06-09
2024-06-10 75 浏览
有日行經油麻地,發現開左一間新嘅茶餐廳 餇記冰室。望真啲發現個Logo有啲面善🤔,係同中環街市主打無糖、低碳、生酮健康創意美食嘅酮福堂有啲相似😆,原來餇記𣲙室係佢地嘅創辦人新開嘅社企茶餐廳,每月免費派發超過5000盒愛心飯盒❤️給予有需要長者及弱勢社群💯。餇記冰室除提供各式各樣原始風味茶餐廳美食,並加入部分生酮版菜式😍,每月仲會捐出營業額10%給予慈善基金支持擴大派飯規模。咁有意義,我點可以唔支持呀!首創生酮西多士配生炸大雞脾 $48雞脾炸脾即叫即炸,炸到卜卜脆👍,塊皮脆到好似食緊薯片咁😍,卜卜聲,但係入面啲肉就好juicy,仲有肉汁流出嚟😍。西多士係用生酮糖漿,同一般糖漿比冇咁甜,但味道一樣,邪惡食物😈都變得好健康😍。生酮鹹牛肉蛋三文治 $38三文治用上生生酮麵包🍞,口感同樣軟熟,中間夾著熱辣辣嘅鹹牛肉蛋🍳,就是好食😋。生酮厚椰拿鐵 (跟餐+$10)唔太甜嘅拿鐵 ,滲著淡淡嘅椰子香味🥥,Duck哥🦆就非常欣賞😋。常餐B沙爹牛肉麵 (炒蛋+多士) $46沙爹牛🐂份量不少,全部大大塊軟腍容易咬開,沙爹味道適中,公仔麵煮得剛剛好🥰,係少數高質素嘅沙爹牛麵🤤。炸雞翼 $28雞翼有5️⃣大

首創生酮西多士配生炸大雞脾 $48

生酮鹹牛肉蛋三文治 $38

生酮厚椰拿鐵 (跟餐+$10)

常餐B
沙爹牛肉麵 (炒蛋+多士) $46

炸雞翼 $28
雞翼有5️⃣大隻,外層薄薄嘅一層炸漿🥰,口感鬆脆,內層肉質保持濕潤,香口惹味又juicy😍。

正所謂經典美味,愛心傳承。茶餐廳價錢親民,充滿愛心,食得健康。我暫時搵唔到一個唔支持嘅理由💪。
2024-05-31
用餐时段
2024-06-08 65 浏览
得知專賣生餇產品的酮福堂最近在油麻地開了餇記冰室,非常有興趣去試試。原來地點就在我一位朋友家的對面。我這位朋友前幾年因為健康問題,開始要在飲食方面控糖,他在餇記冰室應該會有較多的選擇。西多士、三文治、炸雞髀雞翼都會出現在茶記的下午茶餐中。朋友已經很久沒吃過西多士了,因為糖漿、煉奶、花生醬等他都要避免吃。這裡既然有生餇版的西多士,當然要點一客以安撫一下他的味蕾。方包用了酮福堂自家出品的生餇方包,中間以無塗加的杏仁醬代替花生醬,加上無糖糖漿,朋友可以放心地重溫昔日的滋味。火腿奄列亦很大份,吃完很滿足。冰室也有公仔麵餐,照顧不同飲食習慣的人士。沒想到這裡除芝士撈麵外,還有芝士撈辛辣麵,很久沒吃辛辣麵的我也忍不住要叫一份,配炸雞髀,邪惡一番😈 生炸雞髀炸得很香脆,肉也很Juicy 嫩滑👍🏼👍🏼 再配一杯生餇厚椰紅茶,港式奶茶添了陣陣的椰子香甜味,喝得放心又享受。

2024-06-04 63 浏览
食開生酮餐,今日去咗一間有生酮食物嘅茶餐廳試吓。佢哋除咗生酮餐,仲有一般食物可以揀,咁樣同其他朋友一齊食飯就唔會咁麻煩,生酮有生酮食,普通有普通食。其實呢間餇記冰室都係用酮福堂啲生酮麵包製作。有炸雞脾拼生酮西多,又有生酮三文治。我就叫咗份生酮雞扒包。入面除咗有Juicy嘅雞扒,仲有生菜、蕃茄、生酮沙律醬,同埋烘咗嘅生酮麵包。成份唔講真係唔知係生酮食物。加$10就多杯生酮厚椰拿鐵,咖啡、椰子油不嬲都係生酮嘅最佳拍擋。呢杯咖啡都有啖啖椰香,簡簡單單生酮話咁易。

用餐时段
下午茶
2024-06-03 49 浏览
行緊生酮飲食法嘅你一定要知🔊🔊🔊🔊油麻地有間生酮茶餐廳呀🩵 我的主要推介:生酮西多士~~~我落緊嘅糖漿喺冇糖架👍🏻而西多士嘅麵包就亦都係用生酮蛋白麵包做🩵真係邪惡得嚟又健康😋🤭!芝士火腿三文治都好好食🫰!我有幾個朋友每次喺附近做完運動健身後,都會嚟呢度食 生酮 餐,如果你都行緊 生酮飲食 ?不妨過去試試☺️
行緊生酮飲食法嘅你一定要知🔊🔊🔊🔊
油麻地有間生酮茶餐廳呀🩵

我的主要推介:
生酮西多士~~~
我落緊嘅糖漿喺冇糖架👍🏻
而西多士嘅麵包就亦都係用生酮蛋白麵包做🩵
真係邪惡得嚟又健康😋🤭!

芝士火腿三文治都好好食🫰!

我有幾個朋友每次喺附近做完運動健身後,
都會嚟呢度食 生酮 餐,
如果你都行緊 生酮飲食 ?
不妨過去試試☺️
中環街市「酮福堂」 在油麻地開了一間愛心❤️冰室「飼記冰室」。飼記冰室不只有茶餐廳美食,亦加入部分生酮飲食簡直是生酮飲食朋友嘅福音。飼記冰室還會將每月營業額10%捐出給予慈善基金支持擴大派飯規模每月免費派發超過5000盒愛心飯盒給予有需要長者及弱勢社群。食嘢同時又可以做善舉,大家一定要多多支持💪🏻💪🏻🍞🍗首創生酮西多士配生炸大雞脾「酮福堂」生酮蛋白方包,餡料醬亦使用生酮堅果醬,糖漿都係生酮,有糖香味入口不會很甜。西多士外皮香脆包煙韌,同食正常西多士沒有分別🤭 生炸大雞脾新鮮即炸,皮脆肉嫩👍🏻🧋生酮厚椰拿鐵咖啡是配杏仁奶,淡淡的堅果味又有椰香味,恰到好處👍🏻👍🏻🍜沙嗲牛肉麵沙嗲牛肉味濃帶點花生香味,牛肉嫩口,麵質彈牙,每啖麵都掛滿濃郁嘅沙嗲汁,美味🤭👍🏻

🍞🍗首創生酮西多士配生炸大雞脾

🧋生酮厚椰拿鐵
咖啡是配杏仁奶,淡淡的堅果味又有椰香味,恰到好處👍🏻👍🏻

🍜沙嗲牛肉麵
來到油麻地搵食🍴特登來支持社企茶記📍餇記冰室 @fnhketodiet_ 係 「酮福堂」姐妹鋪主打無糖、低碳、生酮健康創意美食✌🏻好欣賞創辦人👍🏻每月免費派發超過5000盒愛心飯盒🍚給予有需要長者及弱勢社群。有意義之餘又同時可以食到健康生酮食物價錢實在~而且真係好味道👅值得推介比大家🩷社企小店🍴首創生酮西多士配生炸大雞髀 我真係好鍾意食西多士🍞🙌🩷不過每次食完都覺得好有罪惡感😂餇記冰室出品西多士使用生酮麵包同生酮糖漿😍低碳水、高蛋白生酮麵包口感鬆軟配上由羅漢果糖製成生酮糖漿~口感味道同傳統西多士一樣禁正👏🏻🍴生酮芝士火腿三文治 口感十足三文治🥪足料製作✅自家生酮麵包配上牛油、火腿、芝士~啖啖滋味🍴生酮厚椰拿鐵 椰香十足✌🏻用上自家杏仁奶更健康除左自創生酮食材~更有多款常餐派郁醬汁沙嗲牛配上公仔麵~係我每次茶記必點配火腿奄列牛油方包 👍🏻好好味餇記冰室 📍油麻地廣東道867-885號祥發大廈地下1號舖
來到油麻地搵食🍴特登來支持社企茶記📍
餇記冰室 @fnhketodiet_ 係 「酮福堂」姐妹鋪
主打無糖、低碳、生酮健康創意美食✌🏻

好欣賞創辦人👍🏻每月免費派發超過5000盒
愛心飯盒🍚給予有需要長者及弱勢社群。

有意義之餘又同時可以食到健康生酮食物
價錢實在~而且真係好味道👅
值得推介比大家🩷社企小店

🍴首創生酮西多士配生炸大雞髀
我真係好鍾意食西多士🍞🙌🩷

不過每次食完都覺得好有罪惡感😂
餇記冰室出品西多士使用生酮麵包同生酮糖漿😍
低碳水、高蛋白生酮麵包口感鬆軟

配上由羅漢果糖製成生酮糖漿~
口感味道同傳統西多士一樣禁正👏🏻

🍴生酮芝士火腿三文治
口感十足三文治🥪足料製作✅

自家生酮麵包配上牛油、火腿、芝士~啖啖滋味

🍴生酮厚椰拿鐵
椰香十足✌🏻用上自家杏仁奶更健康

除左自創生酮食材~更有多款常餐

派郁醬汁沙嗲牛配上公仔麵~係我每次茶記必點
配火腿奄列牛油方包 👍🏻好好味

餇記冰室
📍油麻地廣東道867-885號祥發大廈地下1號舖
平時食茶記都係諗住貪方便,唔會理會到底健唔健康,快捷方便先最重要,不過今日無意間俾我發現咗一間茶記有全港首創生酮茶記系列,即刻入去試咗招牌生酮豬扒包 $40推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟包身有輕輕烘過,所以食落唔會太淋,豬扒食落好嫩,唔柴,食完唔會覺得太滯,比平時健康嘅感覺首創生酮西多士配生炸大雞脾 $48推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟🌟生酮西多士味道上和平時食嘅西多差唔多,不過相對上冇咁油膩同埋冇咁甜,感覺輕盈啲,邪惡度大大減低,就算係減肥期間都可以放心食(他們的糖漿都係用酮福堂出品,成份天然啲,健康啲,但同樣都咁好食)個生炸大雞脾超級無敵脆,而且仲保持到好多肉汁,唔會好乾,而且真係好大隻,直接當一個午餐都得熱奶茶推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟講到茶記,一定要叫返杯熱奶茶,試吓師傅手勢先得,飲落茶味香濃,唔會覺得苦澀,而且好滑身✨整體來講,味道方面唔錯,而且價錢合理,唔會太貴,坐得舒服;而且生酮系列味道和平時的差別不大,好食得來又健康啲以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同,所以末必同每個人嘅用餐感覺一樣,如有不同,敬請見諒。

招牌生酮豬扒包 $40
推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟

首創生酮西多士配生炸大雞脾 $48
推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟🌟

熱奶茶
推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟

--聽朋友講有間社企茶餐廳係油麻地,就同朋友一齊去支持下,但原來呢間茶餐廳唔止係派愛心飯盒,仲要係全港唯一一間生酮既茶餐廳❤️原本唸住捐款既我都忍唔住食番個下午茶- *酮福堂 x 餇記冰室* 🥪招牌生酮豬扒包 豬扒又係勁大塊,肉好嫩,超厚肉🍗首創生酮西多士配生炸雞中翼3隻大既生炸雞翼~拎到上枱超香!配埋生酮西多士,西多士嘅糖漿仲要用keto 👍🧀生酮芝士火腿三文治 配上生酮白方包~口感會比較硬實啲🥘招牌生炸雞髀芝士撈辛辣麵呢個超好味~芝士融入辛辣麵,令麵底再濃郁啲!配埋隻生炸超大雞髀~雞髀仲要好皮脆肉嫩😋☕️生酮厚椰拿鐵好香椰子味~咖啡+椰子果然都絕配🧋生酮厚椰紅茶椰奶+紅茶=奶茶!好濃郁既椰子奶茶味全店都採用酮福堂生酮蛋白麵包🍞酮福堂會員更可以憑餇記冰室消費收據~影相send到wtsapp 66363423~所有消費均可儲分換成cash dollar購物😍真係幫您瘦又幫您慳!大家仲唔快D 落餇記茶餐廳試下! 💃🏼🍴餇記冰室 (油麻地)📍油麻地廣東道867-885號祥發大廈地下1號舖#酮記冰室 #生酮茶餐廳 #減肥餐廳 #生酮飲食 #keto #油麻地美食 #社企 #社企茶餐廳 #愛心飯盒
*酮福堂 x 餇記冰室*
🥪招牌生酮豬扒包
豬扒又係勁大塊,肉好嫩,超厚肉

🍗首創生酮西多士配生炸雞中翼

好香椰子味~咖啡+椰子果然都絕配
🧋生酮厚椰紅茶
椰奶+紅茶=奶茶!好濃郁既椰子奶茶味

全店都採用酮福堂生酮蛋白麵包🍞

餇記冰室 (油麻地)
📍油麻地廣東道867-885號祥發大廈地下1號舖

同👦約咗朋友喺油麻地又未夠鐘所以就搵個地方坐低hea吓食吓嘢見呢間餐廳係有得食keto嘅 好似幾吸引原來呢間冰室係北河明哥有份開嘅 🙏所以都有愛心飯盒派🫶 講番呢度啲食物先 佢同平時茶記食嘅嘢大致差唔多我哋就叫咗幾樣嘢食🔹️鮮油多烘到脆卜卜 正 不過如果再燶啲就perfect 😆🔹️西多士配炸雞翼配keto syrup 味道同平時食嘅完全唔同有3隻炸雞翼 🫶🔹️炸雞脾芝士撈辛辣麵芝士有用火槍燒過 🔥加咗芝士令麵質滑咗同時令湯底變杰身 掛晒上麵度 雞脾幾大隻㗎 ✨️🔹️炸豬扒芝士撈蕃茄麵 芝士加蕃茄我第一次試 撈埋一齊又幾好食喎🤗豬扒已經切好咗一塊塊 方便食
同👦約咗朋友喺油麻地又未夠鐘
所以就搵個地方坐低hea吓食吓嘢