2019-02-17 113 浏览
一直以黎都想試,直到今日終於都有得食喇!點左美人鍋,湯底勁足料足料到心心眼!職員提醒我地要飲左湯先開始打邊爐由於我地坐嗰個位置係凹左入去,所以有啲焗手切牛肉- 好食夠新鮮(食開鮮牛肉既我覺得唔錯)牛柏葉 - 唔錯菜 - 超級少分量(唔太抵食)響鈴 - 唔錯丸 - 幾好食餃子 - 啲餡都唔錯湯底 - 好濃味又夠甜甜品 - 好大舊,出乎意料之外既大舊如果抽風系統再好啲會更好總結:整體黎講係一個唔錯既體驗會再試埋其他鍋唯一缺點就係太少staff serve到我地..有時想自己拎但只有豉油同湯底先係自己去拎😅
一直以黎都想試,直到今日終於都有得食喇!
點左美人鍋,湯底勁足料
足料到心心眼!
職員提醒我地要飲左湯先開始打邊爐
由於我地坐嗰個位置係凹左入去,所以有啲焗
手切牛肉- 好食
夠新鮮(食開鮮牛肉既我覺得唔錯)
牛柏葉 - 唔錯
菜 - 超級少分量(唔太抵食)
響鈴 - 唔錯
丸 - 幾好食
餃子 - 啲餡都唔錯

湯底 - 好濃味又夠甜

甜品 - 好大舊,出乎意料之外既大舊

如果抽風系統再好啲會更好

總結:整體黎講係一個唔錯既體驗
會再試埋其他鍋
唯一缺點就係太少staff serve到我地..
有時想自己拎但只有豉油同湯底先係自己去拎😅
清湯
餃子
甜品
2019-02-16 73 浏览
馬鞍山一年前仍然係沙田區著名嘅美食沙漠,估唔到養心殿會係呢度選址開分店,為附近居民帶來高質藥膳火鍋。寧神養心鍋拼美人鍋兩個湯嘅湯料十足,每邊都有半隻烏雞,藥材亦鋪滿鍋面,而美人鍋更會帶來美顏嘅效果,很多女士都聞名而至。鹽酥蚵仔一粒粒蚵仔係台灣嘅必試特色小食,每一粒都炸得金黃香脆,食落口油香十足,作為餐前小食或者伴啤酒都非常合適。即炸脆響鈴即炸嘅響鈴落鍋前都已經熱辣辣,輕輕一放入鍋兩至三秒就食得,食入口半脆半腍,係火鍋必點之選。黑松露蝦丸 墨魚丸 自家製鮮蝦雲吞當中必推黑松露蝦丸,黑松露嘅分量好多,同蝦丸嘅味道十分配搭,食落口松露香氣充滿口腔,回味無窮呀!極上雪花肥牛肥牛片一睇落去啲雪花分佈就知道係高質,卷成一卷卷賣相滿分,食落口牛有牛味。食完後餐廳亦十分細心送上袋裝Gelato作甜品,為呢餐火鍋畫上完美句號~

寧神養心鍋拼美人鍋

鹽酥蚵仔

即炸脆響鈴

黑松露蝦丸 墨魚丸 自家製鮮蝦雲吞

• 美人鍋
身為超級台式火鍋Fan 上個月就去養心殿打邊爐,馬鞍山店客人不多,坐得很舒服!湯底選擇了麻辣鍋+美人鍋!麻辣鍋之前也嘗了幾次 一如以往地惹味,而鴨血又可以免費加一次,份量也挺足的!美人鍋是我第一次試,超級推薦很美味!味道跟老火湯一樣,加上有桃膠,這個組合會令人不知不覺就會喝上一小碗湯!另外叫了一個炸午餐肉也是很推薦!表皮有點脆,厚度也很足,口感一流!每次來我也會叫黑松露蝦丸的,黑松露味很香又彈牙!今次還送了每人一個雪糕球,有挺多味道可以選的,我的是豆腐味!豆味很濃!
每次來我也會叫黑松露蝦丸的,黑松露味很香又彈牙!

2019-02-10 81 浏览
年三十收爐前同同事食咗好足料嘅火鍋我哋一行八個人,由於佢哋冇大枱所以只好分開兩個鍋打。我地叫左個美人湯底同麻辣鴛鴦鍋,過湯底黎到好多材料!足足有成半隻竹絲雞係美人湯入面飲咗一碗湯好清甜好養生😂 至於個麻辣就有好多藥材同埋鴨血都幾新鮮 係一般人接受到嘅辣!叫左我出面冇食過嘅鴨片 好特別同個麻辣湯同鴨血好夾水餃、雲吞、黑松露丸 全部都有拳頭咁大件雪花肥牛好均勻 入口即溶仲叫左個即叫即炸嘅響鈴 上枱仲係熱嘅 脆卟卟 全冇油益未
年三十收爐前同同事食咗好足料嘅火鍋
叫左我出面冇食過嘅鴨片
好特別同個麻辣湯同鴨血好夾

水餃、雲吞、黑松露丸 全部都有拳頭咁大件

雪花肥牛好均勻 入口即溶

仲叫左個即叫即炸嘅響鈴 上枱仲係熱嘅 脆卟卟 全冇油益未
2019-02-04
  • 即炸脆響鈴
2019-02-05 1463 浏览
臨近新年,都想把身子養好,想一想便會想到養心殿台式養生鍋。以養生鍋為主題,可以選上美人鍋、養心或養生,更合符這個養好身子的想法。養心殿台式養生鍋分店不少,也不止第一次而吃,這次為了方便和家人前來,選上了馬鞍山分店。同樣有著優質食材、相同服務等,不管任何分店也能享用著養生鍋。******************************養心殿台式養生鍋位於一個馬鞍山商場之內。養心殿內的裝潢和其他分店都一樣,以中式為主,臨近新年,還掛滿了揮春。火鍋湯底可以選2款味道,以價錢高的為收費。此外,還有些小吃、精選肉類和時價海鮮的選擇。火鍋配料還有餃子肉丸,蔬菜或麵類。飲品都有些涼茶汽水供應,還有些啤酒選擇。只要Like Facebook,便可以送上無酒精,指定飲品一杯,確實優惠。現在的飲品還多了不同旳選擇,包括了豆奬、花茶。果味啤酒和咸檸7都有供應。火鍋醬油茶介每位收取HKD20,是自助形式,擺放在某些角落之中,任食客自行前取。醬油配料包括了些蒜泥、蒽粒、芫茜粒、辣椒粒、麻油和醋。還月台式茶供應。酸菜白肉鍋 HKD128 及 寧神養心鍋 HKD168,便以美人鍋 HKD188收費。酸菜白肉鍋底內除

養心殿台式養生鍋位於一個馬鞍山商場之內。

火鍋配料還有餃子肉丸,蔬菜或麵類。

現在的飲品還多了不同旳選擇,包括了豆奬、花茶。

果味啤酒和咸檸7都有供應。

醬油配料包括了些蒜泥、蒽粒、芫茜粒、辣椒粒、麻油和醋。

還月台式茶供應。

酸菜白肉鍋底內除了有酸菜、白肉、蕃茄之外,還有寛麵,湯底酸得來開胃,只是個湯底都那麼多食材可以讓人吃飽。

寧神養心鍋當中包括了川芎、白芷、天麻、當歸、雞、豬肉和魚,整個湯充滿著川芎、白芷和當歸的香味,湯底非常之甜美,喝上又能讓身體很溫暖。湯底充滿著川芎、白芷、天麻、當歸 的香氣,喝上一碗湯,已感覺身體多了一份暖意。

酸菜白肉鍋,可以追加一份酸菜白肉,服務員便送多一份酸菜白肉,酸菜一點都不會很酸,略帶甜味,味道不錯。鍋底內的寛麵也快熟,還吸入不少湯味道,確實好味。

自家製鮮蝦雲吞半份 HKD42、梅菜豬肉丸半份 HKD36、黑松露蝦丸半份 HKD48,無論是丸或是雲吞,都是自家製。

自家製鮮蝦雲吞,雲吞一半是肉然後夾了蝦一隻,所以細細粒一隻,吃上也是剛剛好一口,帶點肉汁也算不錯。

梅菜豬肉丸,加入梅菜的豬肉丸特別清甜,新鮮肉制成,更加好味,是必吃之選。

黑松露蝦丸,蝦丸都幾彈牙,黑松露也很清香,不會搶了蝦丸的味道,確實是不錯。

霜降肉眼肥牛 HKD178,肥牛色澤鮮紅,脂肪又均衡,不會太肥,切得厚薄適中,所以很快便熟了,口感也不錯。

唐生菜 HKD58,生菜也很新鮮,所以吃上口爽脆又清甜,好味。

杞子圓肉露,只要like facebook便可以送上一杯。杞子圓肉露非常潤喉,還有點略甜。圓肉份量也不少,所以如此又甜又潤。

還有甜品,每人一個雪糕球,每天提供的味道都有所不同,這夜選上了豆腐雪糕和抹茶雪糕。雖然雪糕球雪得有點冰在雪糕面,只是放在室溫之中一會,便可以吃上雪糕。

豆腐雪糕的豆腐味都幾清,又不會很甜,味道有點像豆漿似的,也是不錯。

抹茶雪糕抹茶味都幾香,又不會帶苦味,,確實不錯。

• 酸菜白肉鍋
  • 寧神養心鍋
  • 梅菜豬肉丸
  • 霜降肉眼肥牛
  • 唐生菜
  • 杞子圓肉露
2019-02-04 923 浏览
無錯今晚又去食了!因其質素不錯故食過返尋味,朋友住馬鞍山今晚話食飯訂餐都落在我身上,記得馬鞍山都有「養心殿台式養生鍋」,那我非常落意訂位!朋友都話這裡私人空間感好,食物又新鮮又特別,大伙兒都讚我選得好!🤣🤣🥢鴛鴦鍋 $128識叫緊係叫鴛鴦鍋喇!一次過可以食到二款湯底,我們選了酸菜白肉鍋,清淡中帶酸甜特別醒胃,我最愛食是 QQ 寬粉吸收了酸菜湯更滑溜。另一邊鍋是麻辣鍋,朋友愛食鴨血還特意免費追加多一份飽嘗滋味。🥢鹽酥雞 $58每次我都必食,香酥脆嫩再加上香氣撲鼻極之邪惡美食喔!但我鍾意😍。🥢手工丸拼盤 $108粒粒手打有鵝肝墨魚丸、黑松露蝦丸、芝士牛肉丸、墨魚丸、蝦丸同梅菜豬肉丸,粒粒口味不同口感爽口彈牙,非常豐富。🥢水蓮餃(半份) $42都是每次必食的,之前都提及過水蓮是台灣野菜學名為「龍骨瓣莕菜」,含豐富維生素B12 清脆多汁,這麼健康養生當然必食。🥢萵筍朋友話萵筍要來吸湯底精華, 令人回味。🥢霜降肉眼肥牛 $178霜降牛沒有雪花鬆化,但我就是喜愛脂肪比較小,夾一片放鍋裡涮十下時間剛好即可送進口裡品嚐。$18 支無酒精飲料啱哂我朋友!每間分店都是統一設計風格因為當晚沒有我喜愛的芋圓,

🥢鴛鴦鍋 $128

🥢鹽酥雞 $58
鹽酥雞😍

🥢手工丸拼盤 $108

🥢水蓮餃(半份) $42

🥢萵筍
朋友話萵筍要來吸湯底精華, 令人回味。

🥢霜降肉眼肥牛 $178
$18 支無酒精飲料啱哂我朋友!

每間分店都是統一設計風格

因為當晚沒有我喜愛的芋圓,來結帳的經理見到我失望樣送了這杯百香果沙冰給我們,好窩心好香甜啊!

2019-01-31
鹽酥雞😍
1. 鴛鴦鍋 (麻辣鍋(小辣)+美人鍋)($188)🌶識揀一定係揀鴛鴦鍋,我哋揀咗麻辣鍋+美人鍋,麻辣鍋陣陣辣椒香,又刺激味蕾,入面仲有唔少多種藥材,同埋有爽滑鴨血同吸晒湯底精華嘅凍豆腐,仲奉送多鴨血一份,真心好正呀😋美人鍋一樣吸引,有豐富膠原蛋白嘅桃膠,仲有嫩滑嘅烏雞,湯底入味又清甜,好啱女士食用呀!彤樂評分:9/102. 極上雪花肥牛($188)油脂分佈好適中,口感軟腍,牛味突出,略嫌偏細塊彤樂評分:8/103. 厚脂黑毛豬梅花豬($168)🐷厚脂黑毛豬真心厚肉,肉質鮮嫩,一啲都唔韌,放美人鍋都好有味😋彤樂評分:9/104. 日本牡蠣(6隻)($138)大隻又滑身,味道都好新鮮,不過偏粉感彤樂評分:7/105. 炸午餐肉($58)🐽呢個真係超驚喜,超推介!可以唔落湯就咁食,外皮仲係微脆,加啲湯,就更好惹味彤樂評分:9.5/106. 黑松露蝦丸(半份)($48)黑松露好濃郁,每啖除左有彈牙口感嘅蝦丸,仲有黑松露不斷湧出彤樂評分:8/107. 自家製極品水餃(半份)($42)一食就好似食緊鳳城水餃嘅味道,超多料,加左木耳好爽口,真係必點呀👍🏻彤樂評分:8.5/108. 自家製韭菜餃(半
1. 鴛鴦鍋 (麻辣鍋(小辣)+美人鍋)($188)🌶
鴨血

極上雪花肥牛

2. 極上雪花肥牛($188)
油脂分佈好適中,口感軟腍,牛味突出,略嫌偏細塊
彤樂評分:8/10

3. 厚脂黑毛豬梅花豬($168)🐷

日本牡蠣(6隻)

4. 日本牡蠣(6隻)($138)
大隻又滑身,味道都好新鮮,不過偏粉感
彤樂評分:7/10

5. 炸午餐肉($58)🐽
彤樂評分:9.5/10

6. 黑松露蝦丸(半份)($48)
黑松露好濃郁,每啖除左有彈牙口感嘅蝦丸,仲有黑松露不斷湧出
彤樂評分:8/10
自家製韭菜餃(半份)、自家製極品水餃(半份)、黑松露蝦丸(半份)

7. 自家製極品水餃(半份)($42)
彤樂評分:8.5/10

8. 自家製韭菜餃(半份)($42)
餡料好足,皮都好薄,不過就有啲韭菜臭青味啦🙈
彤樂評分:6/10

9. 雪糕(益力多)🍨
食完邊爐,埋單前會送一球雪糕俾每一個,我揀左益力多,真心好似飲緊益力多咁,但又唔會咁濃甜,好滿足呀😍
鴨血
  • 黑松露蝦丸
一直很愛台式麻辣火鍋,係香港都食到真係好幸福💕一行四人平日晚上來到,完全不用等~鴛鴦鍋 (麻辣鍋(小辣)+美人鍋)雖然很愛吃辣,但都一定要點鴛鴦鍋中和一下。小辣麻辣鍋一上就非常香,吃完尾都仲入到口不會過辣,麻辣感令口唇麻痹的感覺好正🤤重點是不會好像一些其他火鍋會一層厚辣油係面,食完唔會覺得負擔好大!另一重要是鴨血!無臭味也非常滑,食唔停,好彩可免費加一次~而美人鍋同辣鍋味道完全相反,烏雞唔燉製的湯底入味之餘非常甜!仲有唔少桃膠,好正!極上雪花肥牛有牛的鮮味,脂肪分佈平均,香腍口感不錯!厚脂黑毛豬梅花豬意外地豬肉比牛更出色!而且比較厚切更有口感!日本牡蠣(6隻)非常大隻熟左都無咩縮水,好新鮮!炸午餐肉好奇試一下炸午餐肉,非常厚切!外面炸到熱熱脆脆很好吃😋黑松露蝦丸(半份)蝦丸好彈牙,非常爽口!而且好特別地加了黑松露味,更加香!雪糕甜品送雪糕球,點了綠茶味,偏甜但對食完火鍋來講都非常清新😆

極上雪花肥牛
有牛的鮮味,脂肪分佈平均,香腍口感不錯!

厚脂黑毛豬梅花豬
意外地豬肉比牛更出色!而且比較厚切更有口感!

日本牡蠣(6隻)
非常大隻熟左都無咩縮水,好新鮮!

炸午餐肉
好奇試一下炸午餐肉,非常厚切!外面炸到熱熱脆脆很好吃😋

黑松露蝦丸(半份)
蝦丸好彈牙,非常爽口!而且好特別地加了黑松露味,更加香!

雪糕
甜品送雪糕球,點了綠茶味,偏甜但對食完火鍋來講都非常清新😆
  • 厚脂黑毛豬梅花肉
2019-02-02 95 浏览
放假日,星期六商場內人流不算多,平常晚上會吃打邊爐既養心殿,今次試下佢地既午市套餐。午市套餐由58至78不等,附送台式燉湯、配菜同飲品。最後選擇了照燒牛柳粒套餐,套餐份量相當豐富,有湯,有前菜,有主菜加埋飲品。前菜三小碟不同款式,有甜海帶、泡菜、酸蘿蔔粒。個人喜歡佢既甜海帶同泡菜,食唔停口。燉湯入面有烏雞,杞子既材料,飲落去順口,飲得出經過時間製作。最有驚喜既主菜,安格斯牛柳粒。原本以為會是少少一碟配白飯。但主菜已佔一大碗份量。辣椒是個點綴,味道不是辣的。牛柳粒很入味,充滿醬汁,不會煮得過熟,咬口剛剛好,醬汁味道甜甜的,配合肉燥飯來吃,真心不錯。午市套餐這樣的價錢,除主菜外,還有其他附送的,性價比高,有空再來中午時候品嚐它的其他午市套餐。

午市套餐由58至78不等,附送台式燉湯、配菜同飲品。
照燒牛柳粒

燉湯

午餐
照燒牛柳粒
2019-01-30 68 浏览
養心殿近年都幾興食,試過一次覺得吾錯後再黎一嘗!行到店鋪附近,已經聞到一陣藥材味,好香今次叫左個麻辣湯底同養心鍋,養心媧藥材味充足,麻辣湯底香得黎吾太辣,好易入口麻辣鍋配鴨血及千葉豆腐好夾!令人一食再食!叫左吾少餸,值得一讚既係牛肉片、水餃同蟶子,好足料又新鮮!響鈴同老油條都係鬆脆,係值得一試既餸!牛栢葉就不過不失,蟹棒亦可以一嘗~呢到既生啤都吾錯,hoegarden大大杯,飲住黎打邊爐好暢快整體黎講呢間係吾錯的,環境衞生都好,不過價錢略貴,每樣份量亦吾算多。

麻辣鍋配鴨血及千葉豆腐好夾!令人一食再食!

2019-01-29
2019-01-29 62 浏览
今晚和朋友一起打邊爐,選了一間在新商場的火鍋店,因為平常吃香港的火鍋吃得多,所以選擇了台式火鍋。有很多不同的優惠,所以也很吸引。來到店舖門口,已經聞到香濃的藥材湯底味,湯底相當足料,所以湯也很值得一喝。印象特別深刻的食物有手切牛肉,肉質相當鮮嫩;即炸響鈴也是一絕,不像超市買的那樣硬,腐竹味較重;黑松露蝦丸的黑松露味相當突出,即使在麻辣火鍋湯底撈出來,仍吃得出黑松露味;最後就是餃子,包得相當結實,十分彈牙。最重要是可以有一個寧靜的空間跟朋友相聚!不錯。
有很多不同的優惠,所以也很吸引。
最重要是可以有一個寧靜的空間跟朋友相聚!不錯。
2019-01-29
  • 即炸脆響鈴
  • 手切肥牛
  • 餃子拼盤
2019-01-26 47 浏览
Hot pot is one of the good choices in winter. This is the second time I eat in this restaurant and is the best option to have hot pot in Ma On Shan. This is the Taiwan style broth and looks decent for its design. You could choose whatever seasoning you want. Now this restaurant have member card scheme but I am lazy to join. I would definitely recommend Deluxe Chicken Broth (美人鍋) which my girl nearly finished it. The soup is very good for health and full of collagen. It is very good for lady to

The soup is very good for health and full of collagen. It is very good for lady to order it. Also, it includes one whole chicken except the head and pat, haha.
The chicken meat is soft and with good taste. Eating and drinking the soup and the content inside already made you full. If you are peach resin fans, you must love it. This broth is full of peach resin together with meat of longan, Chinese lyceum, jujube, Chinese date which make the soup excellent. You just cannot help drinking one after the other.

QQ noodles

It is really chewy and is a good match with the soup.

Homemade white water snowflake dumplings,
Compared with eating inside the dumpling, I will prefer to eat the water snowflake individually.

Squid paste
Taste good and wont have a lot of flour inside

Beef balls stuffed with cheese and prawn balls with truffle
Really have a lot of cheese. Can easily taste it different from the one brought in the wet market

bean curd sheet
just normal
2019-01-08
2019-01-24 77 浏览
平日晚上黎到呢間養心殿,之前已經聽好多人話呢間好好食,我都好期待呀,叫左個美人鍋配養生鍋,兩個都超級好味,又勁足料,冇諗過有咁多人參又咁大隻雞呀!店員仲提醒我地打邊爐前要飲左湯先!食物方面我地嗌左黑松露蝦丸,又叫左蝦雲吞,冇諗過黑松露同蝦係咁夾,每一啖都夾雜住黑松露既味道!老實講,個湯好味到我根本冇乜點過醬料,哈哈!仲有叫左個羊肉片,竟然唔腥wor! 同埋好薄身,基本上淥一淥就熟左嚕。值得推薦!臨走竟然仲有糖水食,打完邊爐成身慶合合,個糖水好貼心咁係凍架!幫手降降溫~

2019-01-23 60 浏览
今晚黎到養心殿打邊爐,店員都好有禮貌呀,環境黎講好古色古香,等左一陣就入座啦,可能平日夜晚啦,餐廳唔算好逼好多人,都幾舒服。點餐紙,店員好細心幫手order左個湯底先,再俾我地慢慢叫野食~我地叫左鴛鴦鍋,有美人鍋同養生鍋,嘩不得了,美人鍋個湯超好味呀,我一黎已經飲左兩碗,入面有桃膠、又有半隻雞、仲有超多桂圓好足料;養生鍋方面仲有好多人參,淨係個湯都已經超多野食!野食方面真心推薦鴨片,勁滑勁好食!完全冇諗過鴨可以咁滑,個墨魚滑又係好正,超級彈牙,加埋蟹籽係上面,好好食個響鈴都好正呀,好大舊唔似出面街買果d,同埋佢唔係好油~最仲有個糖水tim!! 今次係食芋圓

個響鈴都好正呀,好大舊唔似出面街買果d,同埋佢唔係好油~

最仲有個糖水tim!! 今次係食芋圓

• 蟹籽墨魚滑
2019-01-20 72 浏览
之前係出面分店食過一次養心殿養心火鍋就愛上了,而家馬鞍山WE GO MALL都開分店,我地又好回味,於是又去食喇馬鞍山分店都一樣係8:30PM前結帳同離座有七折優惠,我地係在當日先BOOK位嘅,一去到就可以直入喇,所以建議想去嘅朋友都要預先BOOK位,咁就唔駛係門口等咁耐喇。火煱湯底我地選了鴛鴦鍋,可以兩款口味都試下。(美人鍋+養生鍋 HKD$188)美人鍋有半隻烏雞同桃膠,D烏雞除咗係湯底,仲可以食,D肉仲好嫩養生鍋就有人參、鴨血等等。蟹棒 HKD$48千層凍豆腐 HKD$48 (原來係養生鍋入面都有,所以其實唔另外點都得)極上雪花肥牛 HKD$188自家製水餃和黑松露蝦丸 HKD$42(半份) + 48(半份)黑松露蝦丸,好正,D丸好爽口彈牙,配合黑松露感覺好新鮮好好味,個蝦丸立即高級咗蟹籽墨魚滑 HKD$88蟹籽墨魚滑都係好爽口彈牙!響鈴 HKD$68炸午餐肉 HKD$58寬粉條 HKD$38 寬粉條好有咬口

養生鍋就有人參、鴨血等等。

蟹棒 HKD$48
極上雪花肥牛 HKD$188

蟹籽墨魚滑 HKD$88
蟹籽墨魚滑都係好爽口彈牙!

響鈴 HKD$68

炸午餐肉 HKD$58

寬粉條 HKD$38
寬粉條好有咬口
题外话/补充资料: 7:00PM前埋單有半價優惠 8:30PM前埋單及9:30PM後入座有七價優惠 環境很大,有好多枱,不過都係BOOK咗先穩陣。 唔好嘅地方係地下有D滑,要小心D行。 以前埋單之後有甜品送,而家冇咗喇。 餐廳人手不足。 商場有免費穿梭巴士可以由新港城搭過去,都幾方便。
2019-01-19
  • 手工丸