三五知己叫了(美人鍋和麻辣鍋),美人鍋可以的,但麻辣鍋叫了(中辣)有失望,因為不辣和缺乏了麻辣感~這間火鍋食材新鮮,雪花肥牛和手切牛也可以,環境富有特色!中午時分至七點半前埋單很抵食有半價,我們消費了$800 ,最可惜我們有兩架車,他們10分不願意給我們多一張單作免費泊車飛,所以令我們最尾都幾反感~為了公平起見我們唯有叫他分單,才能爭取了多一張免費泊車卷(因為商場內消費滿$300可有泊車免費優惠)坦白說我們確實消費了$800!也沒有理虧(慳多張車票、無左多單生意)戇居
三五知己叫了(美人鍋和麻辣鍋),美人鍋可以的
,但麻辣鍋叫了(中辣)有失望,因為不辣和缺乏了麻辣感

這間火鍋食材新鮮,
雪花肥牛和手切牛也可以,環境富有特色!
中午時分至七點半前埋單很抵食有半價

(慳多張車票、無左多單生意)戇居
2018-09-12 185 浏览
約咗朋友去打邊爐,仲要入到馬鞍山,今次試吓新開商場嘅養心殿火鍋。呢間的分店一直有食開,質素都係有信心保證。佢有好多啤酒選擇,最正係有幾款生啤!打邊爐啤酒係好緊要嘅!火鍋湯底我哋叫咗酸菜白肉拼麻辣湯底,淨係個湯底都好多嘢食,啲酸菜白肉即係五花腩,非常爽口,一啲都唔覺得油膩。麻辣湯底嘅鴨血同豆腐都好受歡迎,所以我哋免費追加嗰份選咗鴨血。打邊爐一定要食牛肉、羊肉、牛柏葉,呢間竟然有黑牛柏葉,正!最鍾意呢間火鍋店嘅火鍋料可以揀半份或者一份,咁就可以試多幾個唔同嘅食材!而且價錢好均真,叫本分唔會收多你!呢個手打丸嘅拼盤有六款唔同嘅丸,款款都幾好食!食完仲有甜品送,係好好味嘅雪糕球!榴槤味最正!

佢有好多啤酒選擇,最正係有幾款生啤!

打邊爐啤酒係好緊要嘅!

呢個手打丸嘅拼盤有六款唔同嘅丸,款款都幾好食!
食完仲有甜品送,係好好味嘅雪糕球!榴槤味最正!
2018-09-08 187 浏览
老友在馬鞍山新屋入伙,相約上去坐吓,但係佢唔識煮嘢食,所以坐完就要出街食入伙飯。佢屋企有個新開張嘅商場叫we go mall,有新開張台式火鍋,梗係要去食麻辣火鍋啦!呢間係麻辣火鍋嘅大阿哥,港九新界都有分店,仲要係幾正宗嘅麻辣火鍋!我哋叫咗鴛鴦喎,一邊係麻辣火鍋,一半係酸菜白肉鍋!兩個湯底都非常好味,麻辣湯底有鴨血同豆腐,鴨血好滑好入味,仲可以免費追加一份!酸菜白肉鍋,酸酸地都好開胃,白玉好爽好彈牙!配料用料都好新鮮,叫了美國肥牛及羊肉,一樣好食。其他食材質料上佳,炸響鈴非常新鮮,即叫即製,食完再Encore 多一碟!

酸菜白肉鍋,酸酸地都好開胃,白玉好爽好彈牙!
配料用料都好新鮮,叫了美國肥牛及羊肉,一樣好食。
2018-09-02 190 浏览
吹水會員又再進行大召集,精明的會長提議吃養生火鍋。一班豬朋狗友半男半女,所以火鍋都分開了兩邊:美人鍋加養生鍋是也。美人鍋有烏雞及桃膠,骨膠原濃重。養生鍋有很大陣中葯材的味道,更有大顆人參!正是一邊滋陰、一邊補氣,雙管齊下!未放材料前我們都淺嚐數口湯,眾人大讚!因為湯底勁正,灼的食材自然甚佳。除了不同的豬牛肉片之外,小人最喜歡乃是豬粉腸,洗得乾淨,外爽內糯,趁養生湯一流。蟹籽墨魚滑相當彈牙;響鈴是熱脆的;而水餃更有韮菜味、麻辣味等,極之豐富。滋補又養身,登上吹水會登峰頭號之列!
吹水會員又再進行大召集,精明的會長提議吃養生火鍋

美人鍋拼養生鍋
肥牛片一

肥牛片二

豚肉片一

豚肉片二

豬粉腸

響鈴、餃子 & 菜
滋補又養身,登上吹水會登峰頭號之列!
午餐
豬粉腸
響鈴、餃子 & 菜
  • 響鈴、餃子&菜
2018-09-02 128 浏览
朋友間近期流傳呢間養心殿台式養生火鍋開到成行成市,氣勢好勁下,於是就同屋企人去試下。目標清晰,嚟得食佢,緊係叫佢個招牌養生鍋湯底啦。佢地個養生鍋係用火腿、雞、豬肉肴製,仲加咗人蔘、鴨血、千層凍豆腐、紅棗、龍眼乾、…總之一上檯睇見個湯底好豐富。我習慣係湯濃時先飲一啖湯試下原味,用有蔘味嘅沙底嚟打邊爐真係第一次,真係貴氣返晒嚟呀。 我哋叫咗羊肉片、極上雪花肥牛、黑松露蝦丸、響鈴、餃子拼盤、鴨血、凍豆腐、炸午餐肉、烏冬。羊肉、肥牛都好新鮮。但我想推介黑松露蝦丸,又香又彈牙。 另外都推介餃子拼盤,因為啲餃子都好大粒好飽滿,魚皮餃好好味,韭菜餃簡直係一咬即刻爆曬d韭菜出嚟。飲品方面,我地叫咗1樽杞子菊花圓玉露,都幾清甜。今次4個人一齊養生,埋單1200左右。

羊肉、肥牛都好新鮮
。但我想推介黑松露蝦丸,又香又彈牙
。 另外都推介餃子拼盤
,因為啲餃子都好大粒好飽滿,魚皮餃好好味
,韭菜餃簡直係一咬即刻爆曬d韭菜出嚟。
飲品方面,我地叫咗1樽杞子菊花圓玉露,都幾清甜

今次4個人一齊養生,埋單1200左右。

2018-08-31 132 浏览
早排聽到住馬鞍山同事話黎左食,幾好食咁...咁啱我番馬鞍山搵媽咪...媽咪又生日...又有人揸車...咁就去試下啦店舖開晌馬鞍山私樓區個新小型商場入面,如果唔係揸車去...都有少少唔就腳。我地叫左養心鍋同養生鍋養心鍋浸味我真係接受唔到...相反媽咪鍾意呢個多啲..養生鍋我就覺得幾好味...個手切牛都係必食...好好味呀!牛柏葉唔駛叫!響鈴又係必叫,黎到仲熱辣辣,應該係即炸嘅,我哥仲空口食左兩條...不過就比較油!啲丸呢...蝦丸好味...牛丸聽講好騷...其他火鍋料都係一般啦埋單二千蚊....有啲貴喔...
早排聽到住馬鞍山同事話黎左食,
幾好食咁...
咁啱我番馬鞍山搵媽咪...媽咪又生日...
又有人揸車...咁就去試下啦
店舖開晌馬鞍山私樓區個新小型商場入面,
如果唔係揸車去...都有少少唔就腳。
我地叫左養心鍋同養生鍋

養心鍋浸味我真係接受唔到...相反媽咪鍾意呢個多啲..
養生鍋我就覺得幾好味...
個手切牛都係必食...好好味呀!
牛柏葉唔駛叫!
響鈴又係必叫,
黎到仲熱辣辣,應該係即炸嘅,
我哥仲空口食左兩條...不過就比較油!

啲丸呢...蝦丸好味...
牛丸聽講好騷...

其他火鍋料都係一般啦

埋單二千蚊....有啲貴喔...
2018-08-31 2591 浏览
馬鞍山一向被喻為「食物沙漠」,唔好話火鍋店,就連比較好d既餐廳一開都排滿晒人,最近知道馬鞍山開左我幫襯開既養心殿,咁近我屋企,又點可以唔去幫襯下?!是晚星期四,估唔到7 :00 左右已經人頭湧湧,未至於要排隊等位,不過都十分多人!好彩間店既座位多,我哋一行四人都無大問題!養心殿主打台式養生火鍋,除左火鍋外,有好多配料都係台式食品,有d仲係飛機直送! 配料種類之多,足足有2 頁紙,每個類別都有好多選擇,真係好難揀呢!醬料方面貴精不貴多,因為本身個鍋既味道都十足,而且配料都幾新鮮,唔駛點醬汁都好好食,當然加d蒜汁,葱,辣椒同醬油都幾惹味!湯鍋喺落單後無耐就送到,參味濃郁,而且配料都非常豐富,有桂圓乾,鴨血,當歸,紅棗等材料,除左參味仲帶d甜味!食開養心殿都知佢哋既質素有保證,今晚都唔例外,極上雪花肥牛肥瘦均勻,賣相吸引,牛味重!至羊肉就鮮味十足,味道有少少膻,不過經過個湯底洗禮後,又會變得鮮甜! 今晚我哋食既配菜同湯鍋,其實除左肉類外,佢哋既丸類同餃類都係好好食,餃既餡料都鮮味十足,隻隻都大大粒,想食晒咁多隻味,可以叫餃子拼盤,每款有2粒!另外特別推介香脆十足既響鈴,仲有有咬口既鮮味鴨血

另外特別推介香脆十足既響鈴,仲有有咬口既鮮味鴨血,都係值回票價既配料!

食完貼上fb先知,原來好多朋友都問我呢碟炸午餐肉喺邊有得食? 我而家先知原來咁多同好,喜歡午餐肉既朋友千祈唔好錯過,炸完既午餐肉,仲香口!

今晚既飲品係自家製杞子菊圓肉露,菊花味突出,都幾潤喉,用嚟降降火就最好不過!

• 養生鍋
  • 餃子拼盤
  • 極上雪花肥牛
2018-08-29 115 浏览
今晚朋友約到馬鞍山食飯,朋友話好耐無打便爐,難得呢幾日風高氣爽,就一於食個火鍋。上open rice搜索一番,發現呢到的邊爐未吃過,兩人便起行。餐廳有點古代中國特色。茶芥醬料每位要$20見到餐牌上個酸菜白肉鍋有得免費再送肉喎,咁就點左呢個湯底。湯底酸酸開胃,又有蕃茄等各蔬菜,感覺健康。倆個人點少少餸先。響玲:打便爐中我的最愛,香脆可口。千層凍頭腐係我另一喜歡,難得呢到有,每一口都浸滿湯底,真係那快感少有。丸類方面點左個拼盤,樣樣試d,全部手打,彈滑有致,丸都係手打質感最佳。肉方面就點左一口肥牛粒,嚼勁十足。最後最值得一提係原來有甜品送架,吃完便爐清清喉嚨很不錯,好彩有店員願意開聲同我地講,唔係真係唔知道,成餐飯最窩心係呢句。

餐廳有點古代中國特色。茶芥醬料每位要$20

倆個人點少少餸先。

響玲:打便爐中我的最愛,香脆可口。

肉方面就點左一口肥牛粒,嚼勁十足。

2018-08-25 132 浏览
男人話要慶祝紀念日又想打邊爐所以就㨂左黎養心殿,7:30前埋單有5折優惠,8:30前埋單就有7折優惠入到去好古式古香咁,枱與枱之間有足夠既空間,坐得好舒服醬汁要出去拎,我覺得個蒜泥汁好香好正我地一次過落單,所以會一次過送過黎,好吸引咁叫左個鴛鴦鍋(美人鍋+養生鍋),我覺得2個湯都好好味,而男人就唔太鍾意人參味,所以佢鍾意美人鍋多啲,我飲左超多湯終於可以食嘢了,有男人最愛既牛肉,佢話好好味,之後仲要叫多碟牛胸爽,佢食到好滿足。而我就最想食鴨血,好滑,食到唔停得口。我地叫左鵝肝墨魚丸同黑松露蝦丸,首先試左個蝦丸先,好勁黑松露味,好正,而個墨魚丸就覺得麻麻地。黑柏葉就普通無特別。枱旁邊會有個呢啲嘢(唔知叫咩)用黎整寬粉條最好,寬粉條比平時既紅薯粉淋啲,唔係好吸到啲湯既味道,唔知配麻辣鍋會否match 啲呢分享養心殿 facebook 及簽到打卡就免費送杯飲品突然間話有杯沙冰送,枱枱都有,飲第一啖先知味道,係柑桔檸檬,好清新8:30前埋單有7折優惠,但只可以比現金,如果比信用咭就只可以得72折優惠,好彩咁啱夠現金,但回到家再仔細咁諗,其實72折都只係相差20-30蚊左右啲侍應好nice,會主動

入到去好古式古香咁,枱與枱之間有足夠既空間,坐得好舒服

醬汁要出去拎,我覺得個蒜泥汁好香好正
我地一次過落單,所以會一次過送過黎,好吸引咁

鴛鴦鍋(美人鍋+養生鍋)

分享養心殿 facebook 及簽到打卡就免費送杯飲品

侍應好nice,會主動幫忙加湯幫忙調較個爐既火力,但可惜送錯2次食物黎我地張枱
2018-08-23
庆祝纪念
纪念日
鴛鴦鍋(美人鍋+養生鍋)
2018-08-25 118 浏览
今日男友黎接我收工,話要帶我去打邊爐。我:你到底係有幾想我死?最近天氣又熱又局仲同我打邊爐?點知佢話原來養心殿係馬鞍山開左新分店,咁近我咁又真係無理由唔食既,好啦原諒你啦^^新分店位於馬鞍山新SHOPPING MALL "WE GO MALL",馬鐵大水坑站一上地面直行5-10分鐘就可以到達。門面都係一貫既宮廷風格,搞到最近煲劇上腦既我即刻上身人黎明扶本宮回宮!連配料既碗都好宮殿風湯底都係養生為主,但本宮有本宮既至愛酸菜白肉鍋!(尖叫聲唔該!)酸度適中開胃,白肉食落唔UN而且陣陣肉香,最緊要係呢個湯已經有埋寬粉,仲可以免費追加多一碟酸菜白肉!我個人建議一開始就可以追加定,因為可以將酸菜放埋落去一齊滾下個湯,咁就可以更惹味喇~霜降肉眼肥牛油脂分佈均勻,淥5-10秒已經食得,牛味夠,而且肉質都唔會過UN炸午餐肉人氣必食!厚切午餐肉再炸真係邪惡萬分!黑松露蝦丸(半份)黑松露味好香,而且係手工丸既關係彈牙多汁老油條又係必食推介!我就係鍾意佢夠老!非常硬身,所以你放落湯就算滾左5分鐘先食都係脆口!仲要索哂D湯汁,真係太好味喇!雖然WE GO MALL 交通未算係最方便,但終於係新界開左一間我愛既

門面都係一貫既宮廷風格,搞到最近煲劇上腦既我即刻上身

人黎明扶本宮回宮!

連配料既碗都好宮殿風

湯底都係養生為主,但本宮有本宮既至愛

酸菜白肉鍋!(尖叫聲唔該!)

霜降肉眼肥牛

炸午餐肉
人氣必食!厚切午餐肉再炸真係邪惡萬分!

黑松露蝦丸(半份)
黑松露味好香,而且係手工丸既關係彈牙多汁

老油條

雖然WE GO MALL 交通未算係最方便,但終於係新界開左一間我愛既邊爐都係一件好事既黎既,起碼唔使再過海先啦~
2018-08-24 136 浏览
話說lunch同屋企人黎左馬鞍山wego mall分店一試,我叫左個藥膳燉排骨加碗白飯,我地13:30坐低,1430先黎個類似瘦肉湯既物體,冇藥味都算,你等左成粒鐘等左d咁既野,冇回頭
藥膳燉排骨
2018-08-22 113 浏览
作為馬鞍山嘅朋友,已經習慣咗要係其他區覓食,難得係屋企附近開咗新商場,仲要有幾出名嘅養心殿火鍋,唔洗點排隊都試到,實在係馬鞍山人之福😍 預約咗七點半,唔洗排隊,入面都幾多人。環境有啲古色古香,而且有曬間隔,方便同朋友吹水唔怕騷擾到人。湯底多選擇,比較特別,今次就試下酸菜白菜鍋。湯底相當足料,有薄腩肉、透明彈口嘅粉條同酸菜,食曬湯底嘅料已經飽曬😂 兩個人叫咗六款食物,其中即炸響鈴,手工丸同烏龍面最令人驚喜!平日唔係特別鍾意食響鈴,但呢個即炸響鈴真係好酥脆,浸一秒即刻食就剛剛好。手工丸款式好多,選擇困難症嘅人揀拼盤就最安全。重點係每一款都好好味,好特別,有黑松露味、有芝士流心、墨魚、鵝肝等,每次都要放入口先知係咩味,好有開彩嘅感覺!甚至連梅菜豬肉味都有,實在太有創意😂烏龍面放到最後先食,雖然面嘅單價係最平,但實在係一大重點,吸曬湯底嘅精華。而且份量也不少,加埋都每人都食咗兩碗。另外仲食咗一口牛、農場嘉美雞同鮮蝦滑,份量比想像中多,而且質素都符合價錢。今晚食得好飽,遲啲有機會可以試埋其他食物!食飽之後係海旁散步行返屋企,成件事非常圓滿!

湯底多選擇,比較特別,今次就試下酸菜白菜鍋。

2018-08-17 2164 浏览
而家天時咁熱,但係朋友依然嘈住話要嚟呢度打邊爐,到底有咩咁吸引?好啦,就成全朋友一次,而且見呢間餐廳都算新開,不妨順便試試佢實力。我地晚上6點就到達餐廳,估唔到裡面已經幾乎坐滿食客!美人鍋$188從來未試過食咁清甜,而且感覺咁滋補養生嘅火鍋底,飲完第一啖已經覺得值回票價!未開始打邊爐我已經飲左3碗湯啦鍋底仲有巨多桃膠喺裡面,桃膠富含膠原蛋白又高纖,女仔食真係會有份外滿足嘅感覺架黑松露蝦丸半份$48呢個手工丸真係好好味黑松露味好突出,蝦丸亦打得夠扎實,入口感覺好好,下次如果有機會再嚟嘅話都一定會食返呢個黑松露蝦丸!!即炸脆響鈴$68響鈴送到上枱嘅時候仍然有微暖,而且仲聞得到有一種啱啱炸起嘅氣味,未食已經覺得餐廳對食物質素有相當高嘅標準。極上雪花肥牛$188份量適中,色澤同埋雪花好靚好均勻,牛肉味亦都夠香濃,值得推介。整體嚟講我覺得餐廳嘅食物質素真係相當高,侍應服務態度亦都夠友善,而且仲好勤力;坦白講,呢一餐嘅價錢談唔上平民化,但係佢的而且確係值回票價。

美人鍋$188

極上雪花肥牛$188

即炸脆響鈴
極上雪花肥牛
2018-08-12 183 浏览
馬鞍山友人帶我去新商場,順道嚐嚐被港人追捧的養心殿。叫了鴛鴦鍋,一邊是美人鍋,另一邊是養生鍋。我們超級喜歡藥膳味,湯底一煮開,我我們就連續喝了幾碗。點了一碟靚牛,一卷卷的放在碟上,賣相相當吸引。且牛味香濃,友人讚不絕口,一直吃一直吃。蜂巢豆漿吸收了湯頭,滿滿的藥膳味留在口腔內,很香很上癮。沒想到秋葵用來打邊爐會這麼好吃,非常香脆。喜歡吃黏黏的可以煮久一點,不過會容易變黃變黑,所以要好好控制煮的時間。芋頭有預先煎煮過,所以放在鍋內一會便可吃。而雜錦丸亦很吸引,挺彈牙的。其實湯底及食材是不錯的,但價錢實在太貴,吃這些不算貴價食物都要每人三四百元.......
馬鞍山友人帶我去新商場,順道嚐嚐被港人追捧的養心殿。

蜂巢豆漿吸收了湯頭,滿滿的藥膳味留在口腔內,很香很上癮。

2018-08-12 167 浏览
養心殿同朋友食過好幾間,今自馬鞍山呢間新開就嚟呢到試下!湯底我今自揀咗美人鍋...鍋裡面有完隻烏雞,金華火腿仲由桃膠添呀,唔怪得個侍應話呢個係屬於甜湯湯,完來咁滋寶!我地兩個人另外再叫多碟千層凍豆腐,鵝肝墨魚丸,農場野菌同霜降肉眼肥牛。未開始打邊爐之前試飲咗個湯底先。美人鍋清清地唔會有浸藥材味而且個湯底有原隻烏雞好足料!鵝肝墨魚丸各半份,鵝肝墨魚丸真心推介!墨魚丸夠彈牙,鵝肝夾雜喺入面味道好突出!打邊爐當然要有肥牛,肥牛當然唔少得。一來快熟可以快食,二來肉嫩。豆腐係我最愛,吸哂湯汁,好味!鮮菇,金茹菜。經典組合,茹經過仔細清洗食唔到任何苦味!食材新鮮,湯底火侯十足,特別一讚內場侍應,有禮相待,我都明白服務業係比較辛苦,特別係做火鍋。當中有一位係較為年長既侍應。佢多次提點我地用餐小心,更多次幫我地加湯。非常細心!