餓媽家姐📍尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D2號舖今日同朋友行開尖沙咀,發現一間新開港式小食店,主打炒腸粉同手工漢堡🍔,另外重有多款小食可以選擇,我地就比個手工漢堡吸引左🤣🤣客人可以選擇外賣,亦可以選擇立食添呀~9.芝士黑松露黑毛豬手工漢堡🐖🍔 $64漢堡用料十分豐富,有蕃茄🍅、青瓜🥒、芝士🧀、生菜🥬,而且重有用黑毛豬製作出黎嘅漢堡扒,食落口肉味相當豐富,肉汁滿滿😋配埋黑松露醬好正呀😍😍呢個Burger冇得輸!大大個😍又好食😋脆炸魷魚鬚🦑 +$25魷魚鬚整到係一口size,外脆內軟又彈牙😍又唔會好油膩👍極脆拉絲芝士條🧀 $34總共有4條,熱辣辣整好時即刻食真係可以拉絲㗎🥰但係自己一個人食曬4條會好飽肚,一定要同朋友share呀🤣~中意食芝士嘅人必點👍P.s 可惜今日去到冇曬Barbie pink 酸甜火龍果醬,下次再經過想試下呢個咁特別嘅醬同炒腸粉😍
餓媽家姐
📍尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D2號舖
客人可以選擇外賣,亦可以選擇立食添呀~

9.芝士黑松露黑毛豬手工漢堡🐖🍔 $64

脆炸魷魚鬚🦑 +$25
魷魚鬚整到係一口size,外脆內軟又彈牙😍又唔會好油膩👍

極脆拉絲芝士條🧀 $34

2023-09-06 8 浏览
今日經過尖沙咀,又唔太想自己煮嘢食,所以決定買個外賣返去,見到呢間外賣店個名咁過癮決定試下。陳皮咖喱魚蛋魚蛋有彈牙嘅口感,好彈好Q。咖喱醬汁濃郁香辣,帶嚟一種獨特嘅陳皮香氣,令味蕾嘆為觀止。魚蛋同咖喱嘅結合,味道豐富而且平衡,令人回味無窮。芝士黑松露安格斯漢堡真係超級好味。漢堡包係鬆軟嘅麵包,配上多汁嘅安格斯牛肉餡,每一口都好滿足。芝士嘅濃郁香味同黑松露嘅迷人香氣,完美地融合喺漢堡入面。食落去,滋味濃郁而且有層次感,真係令人欲罷不能。XO醬羊肉炒腸粉超過預期嘅美味。炒腸粉係煙韌嘅口感,唔會太軟又唔會太硬,恰到好處。XO醬嘅香辣味道同鮮嫩多汁嘅羊肉一齊炒,味道鮮美而且有咬勁。每一口都帶嚟一種辣香結合嘅享受,係一個令人驚喜嘅組合。

陳皮咖喱魚蛋

芝士黑松露安格斯漢堡

2023-09-06 22 浏览
今天去了尖沙咀一間叫餓媽家姐,出名手打有機無激素黑毛豬和安格斯漢堡🍔,廚師更是擔任過中,西,酒店,茶餐廳,經驗豐富,精於港台日系創新小食,決定一試😆芝士黑毛豬漢堡🐽🍔 $59厚厚漢堡包住有機無激素黑毛豬,肉質鮮嫩多汁,加入芝士,可以帶來濃郁的奶香和融化的口感,另配上生菜,口感豐富😍慢煮無激素鷄胸沙律 🐔🥗 $65鷄胸保持嫩滑和多汁的口感,而且不含任何添加激素的成分,更健康和天然, 結合新鲜爽脆沙律菜和鷄蛋,口感一流😋脆香單骨鷄翼 $38雞翼炸至金黄脆香,外酥內嫩的口感,十分惹味,原來可另外加錢配上Barbie Pink火龍果醬,下次有機要試試😝整體得分: 4/5味道: 4/5環境: 4/5抵食: 4/5🎇餓媽家姐🎈尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D2號舖

芝士黑毛豬漢堡🐽🍔 $59

環境: 4/5
抵食: 4/5

🎇餓媽家姐
🎈尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D2號舖

已經決定下次試 XO醬牛肉蛋炒腸粉😏芝士黑松露安格斯牛堡🍔黑芝蔴竹炭包幾 eye-catching;黑松露好香,聞到都垂涎欲滴🤤;安格斯漢堡🐮既厚身又 juicy,夾住新鮮嘅青瓜🥒、蕃茄🍅、沙律菜☘️,整個味道同口感都正炎上一口和牛🐮好有牛味,調味又正,口感軟熟,一口接一口😜冰室古早味雞翼🐔雞翼外脆內嫩,又香口
已經決定下次試 XO醬牛肉蛋炒腸粉😏
芝士黑松露安格斯牛堡🍔

炎上一口和牛🐮
好有牛味,調味又正,口感軟熟,一口接一口😜

冰室古早味雞翼🐔
雞翼外脆內嫩,又香口

午餐
  • 芝士黑松露安格斯牛堡🍔
2023-09-04 13 浏览
以為餓媽家姐係常見嘅港台日系街頭小食,原來大廚有中西式、酒店同茶餐廳經驗,唔怪得諗到粉紅色嘅barbie醬 (火龍果味醬),跟得上潮流,又有創意。🔅芝士黑松露黑毛豬漢堡 $64漢堡包脹卜卜,材料好足。黑松露香味撲鼻,而黑毛豬漢堡扒肉味香濃,入口肉質爽口,加埋半溶芝士、新鮮蕃茄同生菜,好滋味🔅炸燒賣+汽水 $20炸燒賣外層少脆,撒上椒鹽粉,惹味 🔅日式鰻魚炒腸粉 $58腸粉同鰻魚同樣滑溜,面頭撒上芝麻,又加入咗爽口嘅香蔥同洋蔥一齊炒,食落無咁單調,而醬汁就用咗日式醬汁,甜甜地。價錢少貴,不過份量好足,女生食一份都可以當一餐

🔅芝士黑松露黑毛豬漢堡 $64

🔅炸燒賣+汽水 $20
炸燒賣外層少脆,撒上椒鹽粉,惹味

🔅日式鰻魚炒腸粉 $58

• 芝士黑松露黑毛豬漢堡
2023-09-04 15 浏览
厚福街超多小食和飲品賣,見到一間賣漢堡和特色腸粉,還很多人買了等取食物,相信味道不錯,所以我也買來食😏💠經典芝士安格斯牛堡 $59漢堡有濃郁的肉味和口感,漢堡上加入芝士,烤時融化,使漢堡芝士融入漢堡.牛堡還加蔬菜、香番茄調味醬等,以增加口感的層次和味道的豐富.另外可跟個人喜好加配其他配料😛💠極脆拉絲芝士條 $34/5芝士條有濃郁的奶酪味,熱辣辣食會有拉絲效果,而且味道更好😋💠XO醬羊肉炒腸粉 $56XO醬帶有辛辣、咸香和海鮮味,同腸粉非常夾.羊肉的羊羶味也非常香濃,配合xo醬也是相當配.腸粉很滑身,咬落香軟😋😋👍🏻

💠經典芝士安格斯牛堡 $59

💠極脆拉絲芝士條 $34/5
芝士條有濃郁的奶酪味,熱辣辣食會有拉絲效果,而且味道更好😋

💠XO醬羊肉炒腸粉 $56
外卖自取
佢地係主打港台日系fusion既特色小食食品全部都係由前專業有多國菜經驗既廚師主理XO醬牛肉蛋炒腸粉一般小食店唔會成日見到既特色炒腸粉成個系列仲有好幾款唔同既口味份量好足又惹味👍🏻而且仲夠晒滑重點係食落唔會超級肥膩既感覺------------------------------芝士菠蘿安格斯漢堡🍔➕配日式炸餃子(3隻)連飲品🥤漢堡系列🍔係佢地近期既最新出品☺️唔同口味都配搭埋優質既黑毛豬🐷安格斯牛🐮牛味不錯👍🏻加埋大大塊菠蘿🍍食落唔會驚太乾🥟炸餃子🥟即叫即炸😉新鮮又夠脆------------------------------咖哩魚蛋拼燒賣一次過可以滿足你兩個願望🤪選擇困難症既朋友仔唔洗怕魚蛋都夠彈牙🦷燒賣雖然唔係超級好食但就絕對食得出唔係普通貨色👅

佢地係主打港台日系fusion既特色小食

選擇困難症既朋友仔唔洗怕

魚蛋都夠彈牙🦷燒賣雖然唔係超級好食
但就絕對食得出唔係普通貨色👅

2023-09-03 14 浏览
餓媽家姐 (尖沙咀)去開尖沙咀,見到呢間漢堡新開,可以買返屋企食❤️❤️仲有Barbie 雞翼,有pink pink 😍😍下次買來食😁芝士煙肉菠蘿漢堡🍔🍔菠蘿🍍鮮嫩多汁,配上經過煙燻處理的煙肉,口感一流👍👍 滿滿的肉香🥓菠蘿和芝士的鮮美😊外觀吸引,麵包表面金黃酥脆,熱融化的芝士🧀🧀再配埋漢堡包好正🤪🤪讓人愉悅的味覺體驗😋😋日式紫薯甘栗薯餅🍠🍠 紫薯的自然甜味😙😙甘栗的香氣👍👍薯餅外層酥脆,內部鬆軟❤️❤️日式小吃十分好味🥰🥰蘋果綠茶🧃🧃蘋果綠茶好清新😉😉 解渴,又唔會好甜😍😍餐廳仲有立食區,可以食埋漢堡再行街shopping😗😗整體評分:4/5味道:4/5環境:4/5抵食:4/5地址:尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D2號舖
餓媽家姐 (尖沙咀)

芝士煙肉菠蘿漢堡🍔🍔

日式紫薯甘栗薯餅🍠🍠

蘋果綠茶🧃🧃
蘋果綠茶好清新😉😉 解渴,又唔會好甜😍😍

餐廳仲有立食區,可以食埋漢堡再行街
shopping😗😗

整體評分:4/5
味道:4/5
環境:4/5
抵食:4/5

地址:尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D2號舖
2023-08-30 11 浏览
位於尖沙咀厚福道口的《餓媽家姐》是一間麻雀雖少,五臟俱全的店舖,有著各式各樣的香港小食, 漢堡包、腸粉、燒賣、魚蛋、撈麵……把街頭的美食更整潔有序地呈現給大家。漢堡包有安格斯和黑毛豬兩大款,安格斯是黑色麵包皮,黑毛豬是啡色麵包皮,每款都有不同的餡料配搭,添加配料只需加八元,價錢經濟實惠,還可以加錢配小食和飲品。「芝士安格斯漢堡+蟹肉忌廉薯餅+可樂」$83厚厚的漢堡夾著生菜、安格斯牛扒、芝士、蕃茄,真材實料,非常美味,個人認為比起百幾元的名牌漢堡包更好吃。「XO醬蛋炒腸粉」$38用XO醬炒腸粉比起加甜醬花生醬的腸粉更別有一番風味,大大盒的腸粉炒蛋非常惹味,食不停口。「魚蛋拼燒賣」$20魚蛋和燒賣真是食極都不厭,但不是間間都好味 ,魚蛋和燒賣蒸得剛剛好,軟熟彈牙,又有魚香味,淋上甜豉油更把味道提升了。

「芝士安格斯漢堡+蟹肉忌廉薯餅+可樂」$83

「XO醬蛋炒腸粉」$38

「魚蛋拼燒賣」$20

2023-08-26
午餐
2023-08-30 7 浏览
尖沙咀開咗間小食店,個名叫做餓媽家姐😂好搞笑~我叫咗芝士黑松露安格斯漢堡包、炎上一口和牛同沙嗲牛肉炒腸粉。❤️芝士黑松露安格斯漢堡包🍔$64安格斯牛肉肉質鮮嫩,滋味濃郁,肉汁豐富。安格斯牛肉本身已經好好食,再配上芝士同黑松露,就更加提升咗味道層次。芝士嘅濃郁香味同黑松露嘅獨特風味,同牛肉嘅鮮味好夾。仲有蕃茄青瓜同生菜,感覺好fresh😋❤️炎上一口和牛$36和牛嘅質地細緻,肉質鮮嫩,每一口都好多汁。即叫即煮,煮嘅時候已經聞到一陣陣香味,聞到都流口水。❤️沙嗲牛肉炒腸粉$42呢個沙嗲牛肉炒腸粉好有鑊氣,非常惹味。沙嗲牛肉使用優質的牛肉切成薄片,肉質鮮嫩多汁,入口即化。成個腸粉充滿咗香料香味,味道濃郁。腸粉經過炒熟後,口感軟綿,同牛肉的口感形成鮮明對比。腸粉吸收晒牛肉同沙嗲醬嘅香氣。

❤️芝士黑松露安格斯漢堡包🍔$64

❤️炎上一口和牛$36

❤️沙嗲牛肉炒腸粉$42
呢個沙嗲牛肉炒腸粉好有鑊氣,非常惹味。

2023-08-29 12 浏览
鵝媽家姐好食過omakase點算好?厚福街呢間小食店真係令我刷新對小食嘅渴求唔好睇佢店舖細,但絕對唔影響質素吸引我嘅一定係粉紅色嘅雞翼,本來因為Barbie電影興起,有啲地方都有粉紅炸雞🍗但一直都未有人陪我食嘅關係呢間外賣店竟然有粉紅雞翼,其實佢係火龍果醬嘅單骨雞翼除咗佢賣相打卡一流,最令我刷新印象嘅一定係佢嘅雞翼即叫即做,我返到屋企都仲係微暖而且好香脆,外脆內嫩真係好好食😋我忍唔住自私食曬,冇留俾屋企人🤪不過佢火龍果醬係有限量供應,食落清新,但我覺得佢個雞翼點唔點醬都係咁好食我已經好想再食佢嘅雞翼🥰🥰🥰🥰我見佢另外主打係腸粉,我就買咗佢嘅人氣腸粉XO醬羊肉炒腸粉,開頭我以為佢嘅腸粉係好普通平時食開嘅腸粉味道,但估唔到用XO醬炒係超級香,而且腸粉軟滑,返到屋企都仲係熱而且唔會硬,羊肉又好香份量又唔少,叫我如何不愛?我仲另外再加咗份小食同撈麵,因為我本身鍾意食香口野又鍾意食芝士,心裏糾結咗一陣我應該要叫芝士年糕定係芝士春卷,但係芝士春卷又好特別好似未見過,店員都推介如果要叫就叫春卷又係有驚喜,返到嚟仲係好香脆,連炸物外賣返到屋企都做到咁真係好出色,而且芝士多,好好味😋但係因為佢本身芝士多
鵝媽家姐好食過omakase點算好?

厚福街呢間小食店真係令我刷新對小食嘅渴求
唔好睇佢店舖細,但絕對唔影響質素

真係好好食😋
我忍唔住自私食曬,冇留俾屋企人🤪

我已經好想再食佢嘅雞翼🥰🥰🥰🥰
但係因為佢本身芝士多會膩,我配埋個撈麵一齊食就啱啱好
經過厚福街真心要買,畢竟我冇後悔買佢嘅嘢食,因為我返屋企真係需要一個鐘時間佢都仲可以做到咁嘅效果😎😎😎

我見到佢poster有漢堡,但係問店員話聽日先有,我下次經過一定要試呀,佢全部嘢食都有驚喜我相信佢個漢堡都可以比到驚喜我🤪🤪
  • XO醬羊肉炒腸粉
  • 芝士春卷
  • 火龍果醬單骨雞翼
2023-08-29 6 浏览
尖沙咀厚福街呢度出名好多嘢飲,今日經過呢度,同朋友買左嘢飲又係呢間新開既小食店度買左嘢食。呢度舖仔細細,但食物種類多多。芝士菠蘿黑毛豬漢堡成個漢堡一望落去已經知道份量好足,大份到個盒都塞唔入咁樣!食落去咬第一啖就感覺到嚿黑毛豬好厚,而且肉質非常結實。配埋酸酸地嘅菠蘿,同埋番茄,以及好好味既芝士醬汁,味道好唔錯。粉紅火龍果汁脆香骨雞翼每一隻單骨雞翼都炸得好甘香,好脆!作為小食黎講,佢不論賣相定係味道都一流!而且佢配上嘅火龍果汁超級特別,味道酸酸甜甜。每一隻雞翼沾上個醬度都會令人胃口大開!炸燒賣每一粒炸燒賣都炸到勁香口,又惹味。而佢嘅外皮炸至脆脆,每一粒都炸至金黃色好吸引。而佢嘅內層能夠保持到燒賣軟口嘅質感,呢一點係最令人覺得想一食再食嘅地方!

呢度舖仔細細,但食物種類多多。

芝士菠蘿黑毛豬漢堡

成個漢堡一望落去已經知道份量好足,大份到個盒都塞唔入咁樣!

粉紅火龍果汁脆香骨雞翼

2023-08-29 3 浏览
開系厚福街 好容易就搵到買啲經典炒腸粉 魚蛋燒賣仲有手打漢堡 成件事好有心機牛油果煙三文魚迷你漢堡細細份幾啱我地啲女仔食牛油果🥑夾系中間 滋潤番個口感多番油潤感 juice d 有啲咸香三文魚 煙燻過香香地估唔到個包咁fresh 迷你漢堡size啱啱好芝士安格斯牛堡經典組合 竹炭麵包咁少見 仲有彈性同手打安格斯 有牛肉香 夾住流心芝士 同番茄生菜都fresh 唔會太油膩其實另外炒腸粉菜式 有穫氣每樣配料都系自家準備 好有心機嫁真係要撐下小店
開系厚福街 好容易就搵到

其實另外炒腸粉菜式 有穫氣
每樣配料都系自家準備 好有心機嫁
真係要撐下小店
2023-08-29 12 浏览
*經典芝士安格斯牛堡每一口都帶著濃郁的芝士味道和嫩滑的牛肉口感,讓人欲罷不能。牛肉的質感非常優秀,口感鮮嫩多汁,肉汁和芝士的結合更是讓人讚不絕口。搭配的麵包也非常鬆軟,將整個漢堡的口感提升至另一個層次。*極脆拉絲芝士條每根芝士條都炸得酥脆,外層金黃,內部濕潤。拉絲芝士的獨特口感和濃郁的奶酪味道絕對令人垂涎三尺。*一口和牛和牛的肉質鮮嫩,入口即化,肉汁滿溢,讓人驚艷。每一口都能品味到和牛肉的獨特風味!*紫薯甘栗薯餅外層酥脆,內部鬆軟。紫薯和甘栗的組合是絕配,紫薯的香甜和甘栗的香氣交織在一起,帶來豐富的口感和味道。無論是單獨食用還是搭配其他菜餚,都能讓人大呼過癮。
*經典芝士安格斯牛堡

*極脆拉絲芝士條

*一口和牛

*紫薯甘栗薯餅

餓媽家姐 尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D2號舖味道評分:☄️(highest_surprise)/☀️/🌤(pass)/⛅️/💨(lowest)☄️芝士煙肉菠蘿漢堡 $59本身諗住試佢地既手打黑毛豬/安格斯漢堡,但我太遲去已經sold out左🥲之後老闆就推薦左依個非常juicy既包比我,專門用煙肉包住菠蘿,令人食出有爆汁的感覺☺️💓依個漢堡有菠蘿蕃茄生菜等等,食落會相對輕盈,食多幾啖都唔會有好大負擔~☄️XO醬羊肉炒腸粉 $56港式味道☺️非常惹味的炒腸粉,份量都非常多,羊肉雖然是薄身,但羊味十足,又夠滑😋我同男朋友爭住食😌勁快就ko左☀️炸燒賣(8粒) $25 + ☀️火龍果粉紅汁 $4炸燒賣係細個的回憶😌宜家一見到有得賣就會忍唔住買!依個即叫即炸的燒賣亦都冇令我失望,幾好味,今次仲專登加左佢地獨家的火龍果粉紅醬,barbie粉紅色非常吸睛💓味道十分清新,酸甜酸甜,好味🤤❤️‍🔥設有少量站位比大家堂食❤️‍🔥手工漢堡係列限量發售,人工手打,售完即止❤️‍🔥食物眾多,主打港台日系創新小食,由專業廚師主理🤩❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥既然你睇到尼度,不妨比個like & comment & follow ~話
餓媽家姐
尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D2號舖

芝士煙肉菠蘿漢堡

☄️芝士煙肉菠蘿漢堡 $59

☄️XO醬羊肉炒腸粉 $56
☀️炸燒賣(8粒) $25
+ ☀️火龍果粉紅汁 $4
❤️‍🔥設有少量站位比大家堂食
❤️‍🔥手工漢堡係列限量發售,人工手打,售完即止
❤️‍🔥食物眾多,主打港台日系創新小食,由專業廚師主理🤩

❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥既然你睇到尼度,不妨比個like & comment & follow ~話比我知你有睇,比啲動力我丫

❤️‍🔥最後既最後,口味尼家野因人而異啦~
芝士煙肉菠蘿漢堡