2019-12-11 182 浏览
🔹三餸一麵 ($38) 〔 沙嗲湯 | 豬軟骨 醉饗蛋 生菜 〕..湯底望落已經係超濃郁,飲落帶有花生香,好特別好有香港風味!配上麵食仲曉掛湯,突然有種食緊港式拉麵嘅感覺😂!醉饗蛋係招牌菜,一上枱佢已經好似好脆弱咁,攪到我要就住佢夾其他餸🤲🏻👸🏼個蛋真係好流心,蛋黃柔軟富酒香,唔好酒嘅朋友可能要諗諗,我就好鐘意!😘.豬軟骨好抵食,無諗過有咁多,軟骨炆到好稔好稔,有啲入口即溶,但亦有需要咬兩吓嘅,整體都幾高質!..🤙🏻:傳說中嘅老細真係好好人,臨走仲叫我拎聖誕卡,話每樣一張都得🤣 大家係深水埗一帶可以去食,真係又抵又好味!
2019-12-11 152 浏览
今日去食車仔麵, 要排隊, 15 分鐘左右就入得去, 舖頭唔算大, 出菜唔快,所以人流速度有限 叫左兩碗麵加一個小食1) 牛筋咖喱魷魚自家制滷水牛舌-蕃茄濃湯湯底-生菜底 (非麵底)加 熱檸蜜湯底 - 蕃茄濃湯顏色夠紅, 有啲啲蕃茄味,幾酸下首先, 個人喜歡口感有嚼勁, 彈口少少的牛筋 而佢個牛筋係好淋, 無得咬, 一入口就溶咁濟 , 可能有人喜歡這樣的 口感, 但不是我杯茶至於佢牛舌,同我想像有出入 , 不知道佢用牛舌咩位置,我以為係切片,原來粒上, 不過唔緊要, 味道口感為先佢比的量都多,有4-5 粒左右,但係佢個啲牛舌得一粒係咬得開, 又爽脆, 其他又um 又咬唔開。而佢嗰咖喱魷魚就係後上的, 因為佢話無曬, 要即炒比我哋此圖為兩份呢個唔係炒魷魚, 係咖喱粉撈魷魚, 咖哩係咖喱米味, 咖哩同魷魚味係分開, 不入味, 可能係即炒🤭個檸蜜係檸檬🍋加菜蜜🤭而友人叫左碗 豬紅牛栢葉麻辣雞腎咖喱魷魚-通菜底佢表示,豬紅好味,牛栢葉同麻辣雞腎正常至於咖喱魷魚🦑,comment 同上炸魚餅正常

叫左兩碗麵加一個小食

湯底 - 蕃茄濃湯
顏色夠紅, 有啲啲蕃茄味,幾酸下

首先, 個人喜歡口感有嚼勁, 彈口少少的牛筋

而佢嗰咖喱魷魚就係後上的, 因為佢話無曬, 要即炒比我哋
此圖為兩份

個檸蜜係檸檬🍋加菜蜜🤭

而友人叫左碗 豬紅牛栢葉麻辣雞腎咖喱魷魚-通菜底
佢表示,豬紅好味,牛栢葉同麻辣雞腎正常

至於咖喱魷魚🦑,comment 同上

炸魚餅正常

2019-12-10
2019-11-24 413 浏览
大家今日有無去投票啊?👧🏻今朝就難得乖乖早起身就去左投🙆🏻‍♀️雖然知道投完票不代表改變一切,制度也仍未變,但至少現時能做的我們都盡力去做。.又 難得有個港人真正能抖抖的周末投完票就同👦🏻去拍下拖晚上再黎支持 #黃店今次食既係深水埗區既饗 車仔麵.🔸蕃茄濃湯 通菜底 滷水豬腸 柱候牛楠 冬菇 $38首先,要推薦下個蕃茄湯!!真係濃濃蕃茄味,超喜歡蕃茄既微酸,飲左大半碗!而且應該無咩味精,飲完都無好口渴既感覺~另外,滷水豬腸都不錯,滷水好拰味又夠腍。同埋特別讚讚佢啲餸都超級足料,鮮菇、牛腩等有各有成五六舊,菜底份量亦都多,我感覺有成碟通菜係入面🤣🤣唔似得出面好多車仔麵菜底都得幾條仔😢🔸撈粗麵 滷水牛舌 墨魚腐皮卷 咖哩魷魚 $38滷水牛舌幾厚切,亦都煮得夠腍,不錯。加上車仔麵都唔多有牛舌,難得有都值得試下。撈粗都有附送一碗無味精既湯,感覺店家都實在係有心機做好既小店☺️
大家今日有無去投票啊?
👧🏻今朝就難得乖乖早起身就去左投🙆🏻‍♀️
又 難得有個港人真正能抖抖的周末
投完票就同👦🏻去拍下拖
晚上再黎支持 #黃店
今次食既係深水埗區既饗 車仔麵

🔸蕃茄濃湯 通菜底 滷水豬腸 柱候牛楠 冬菇 $38
另外,滷水豬腸都不錯,滷水好拰味又夠腍。
🔸撈粗麵 滷水牛舌 墨魚腐皮卷 咖哩魷魚 $38
呢到深水埗想食車仔麵,唔想食文記既話,仲可以黎試下呢間。 7點幾鐘晚飯時間呢到,鋪頭出邊已經排左7、8個人,都幾受歡迎😯😯。呢到最特別既係 如果怕食完咁大碗麵會好飽 可以轉菜底😋!岩哂細食想減肥既女仔啦!講返啲配料先:醉饗蛋 酒味幾濃 隻蛋仲有少少流心 推薦~!豬大腸 鹵水幾入味 大腸本身都幾淋 係啲肥膏多左啲😢食完有啲罪惡感豬紅 同樣滷水都幾入味☺️唔錯墨汁墨魚丸 呢個就冇咩特別 鐘意墨汁味既朋友都可以叫呢試下總括呢講 cp值都幾高 湯底雖然唔夠文記濃 但係係黃店 夠哂補數!
講返啲配料先:
醉饗蛋 酒味幾濃 隻蛋仲有少少流心 推薦~!

豬紅 同樣滷水都幾入味☺️唔錯

墨汁墨魚丸 呢個就冇咩特別 鐘意墨汁味既朋友都可以叫呢試下

良心食店買少見少,當然要親身支持出一分力啦!今次要去SSP鴨記買嘢所以去咗街頭呢間車仔麵店醫肚先一去到明明已經2點半,都仲要排隊入條隊真係排極都仲有,香港人犀利最終我哋等咗半個鐘先有位等完都3點,啱啱好下午茶,平咗我唔係好食得辣,所以將所有想試但有辣味嘅嘢擺晒隔離bf嗰碗度一碗有秘製辣汁,有2隻辣椒仔,我嗰碗叫咗蕃茄濃湯兩餸一麵$30;三餸一麵$38;四餸一麵$46我哋2個人叫咗8個餸有日式豬軟骨+鹵水牛舌+柱侯牛腩+蘿蔔+豬紅(辣)+鹵水大腸+牛筋+陳皮魚蛋本來見到出面個牌有鴨血,但入面得豬紅,呢樣係唯一失望嘅地方每碗都有條菜,我哋叫完發覺自己叫嗰啲顏色睇落偏啡,不過好滋味湯底好濃郁,特別蕃茄湯,味道好鮮甜,車仔麵嚟講有蕃茄湯底算難得而秘製辣湯比想像中無咁辣,2隻辣椒我唔多食得辣都食到鍾意辣嘅人一定要叫大辣先得啦!豬紅蘿蔔雞翼尖向來係我食車仔麵必點嘅餸貪佢最易入味!豬軟骨肉質軟腍有咬口,牛筋亦淥得好淋,但柱侯牛腩就反而較遜色,有啲韌難嘴嚼值得一讚係鹵水嘢,牛舌同大腸都好味,牛舌好軟嫩入味,大腸只係bf話好食,我唔食的仲有陳皮魚蛋呀,好少見到會仲有得食!魚蛋彈牙,有陳皮味更難得交換之後
良心食店買少見少,當然要親身支持出一分力啦!
今次要去SSP鴨記買嘢所以去咗街頭呢間車仔麵店醫肚先
一去到明明已經2點半,都仲要排隊入
條隊真係排極都仲有,香港人犀利
最終我哋等咗半個鐘先有位
等完都3點,啱啱好下午茶,平咗

一碗有秘製辣汁,有2隻辣椒仔,我嗰碗叫咗蕃茄濃湯
兩餸一麵$30;三餸一麵$38;四餸一麵$46
我哋2個人叫咗8個餸
本來見到出面個牌有鴨血,但入面得豬紅,呢樣係唯一失望嘅地方

而秘製辣湯比想像中無咁辣,2隻辣椒我唔多食得辣都食到
鍾意辣嘅人一定要叫大辣先得啦!

豬紅蘿蔔雞翼尖向來係我食車仔麵必點嘅餸
貪佢最易入味!
仲有陳皮魚蛋呀,好少見到會仲有得食!
魚蛋彈牙,有陳皮味更難得
交換之後一碗可以有7-8樣餸,嘻嘻

張單仲寫住香港人反抗,真良心店
唔係為生意扮有良心嗰啲
大家識做啦?!
  • 蕃茄濃湯
  • 陳皮魚蛋
  • 鹵水牛舌
❤️深水埗有唔少良心食店💛,呢間就係其中一間,上星期特登同家人去食👩‍👧差不多8點去到,滿座了👬👭👫,等了一陣,店舖面積比細,所以坐得比較迫~叫了自己必食嘅配搭💋蘿蔔好淋,無渣~陳皮魚蛋正呀☺️~唔係度度有得食值得一提係 碎饗蛋 有淡淡酒香~必食🤤(聽到隔離枱想叫 已經賣晒😱)另外,叫左秘制辣汁 唔是太辣,下次再挑戰辣一級😆另外一碗,有叫埋雞翼,都好入味果晚菠菜麵都賣晒,應該好好味仲有其他小食走嘅時候仲有人排隊☺️呢間係好食嘅 會再去幫襯❤️❤️❤️

叫了自己必食嘅配搭💋
蘿蔔好淋,無渣~
陳皮魚蛋正呀☺️~唔係度度有得食
值得一提係 碎饗蛋 有淡淡酒香~必食🤤
(聽到隔離枱想叫 已經賣晒😱)
另外,叫左秘制辣汁 唔是太辣,下次再挑戰辣一級😆
醉饗蛋,陳皮魚蛋,蘿蔔,咖哩魷魚,米粉,秘制辣汁

另外一碗,有叫埋雞翼,都好入味

果晚菠菜麵都賣晒,應該好好味

仲有其他小食

走嘅時候仲有人排隊☺️呢間係好食嘅 會再去幫襯❤️❤️❤️
2019-11-09
醉饗蛋,陳皮魚蛋,蘿蔔,咖哩魷魚,米粉,秘制辣汁
  • 醉饗蛋
2019-10-31 318 浏览
本人本身係同區另一車仔麵店既Fans,但每一次食都覺得好重口味。呢間車仔麵店都係睇網友既推介,地點好就腳,就係西九龍中心附近。同其他車仔麵店落單既方法差不多,都係膠片上mark食材。有唔同既組合,鍾意幾餸就幾餸。仲要見到有飯餐,不過我當日食,餐廳就話無飯餐供應,搞到有啲朋友都離開無食到。不過我覺得,車仔麵店都係專心做麵。介紹番,佢地標榜無味精湯底。我就揀左四個餸,分別係 流心蛋,牛腩,咖喱魷魚同魚皮餃。首先係湯底,都幾清,飲左幾啖都唔口乾。其二,我揀幼麵,無乜梘水味,麵質都可以接受。到餸菜方面,(其實佢擺得都幾靚),蛋有流心,略嫌味道較淡,如果用細碟另上會開心啲,因為啲蛋汁都流左少少落去湯到。牛腩: 唔算硬,不過可以重味少少咖喱魷魚: 份量都okay多,有"o趙"頭最最最驚喜係 魚皮餃 呀!!是咁的,我都真係幾鍾意食魚皮餃,無論係小食店既定潮州粉麵既。點解咁驚喜呢?1. 佢個皮好煙韌,但唔會過厚2. 肉餡夠,粒粒飽滿3. 無乜腥味唔似出邊入x海魚蛋啲貨,當然唔知佢係自家包定係人地交貨,個人口味而言,最推薦係魚皮餃,其二係流心蛋~相信下次可以再食其他餸

不過我覺得,車仔麵店都係專心做麵。

首先係湯底,都幾清,飲左幾啖都唔口乾。
其二,我揀幼麵,無乜梘水味,麵質都可以接受。
牛腩: 唔算硬,不過可以重味少少
咖喱魷魚: 份量都okay多,有"o趙"頭

最最最驚喜係 魚皮餃 呀!!

點解咁驚喜呢?
2019-10-30
四餸車仔麵
魚皮餃
2019-10-30 197 浏览
其實我都幾鍾意食車仔麵…如果行開深水埗既話都會去下文記…不過實在太多人…見呢間“饗”生意唔錯又無咁多人就試下佢…望一望餐牌…選擇唔算太多…仲有好多野賣哂了😥見有個饗字估應該係招牌菜…所以點左醉雞翼雞翼酒味唔太濃…不過入哂味…唯一係雞肉比較硬少少車仔麵就點左魷魚, 豬軟骨同糖心蛋油麵…魷魚調味唔錯…豬軟骨炆得夠腍同入味(最正都係坐忘😍)...糖心蛋就正正常常… 整體唔錯…同埋價錢合理…3餸好似$4×…同埋服務好細心…我一食辣就大汗dup細汗…哥哥仔即刻開大冷氣Um...下次經過會再試其他招牌野…

望一望餐牌…選擇唔算太多…仲有好多野賣哂了😥

見有個饗字估應該係招牌菜…所以點左醉雞翼

雞翼酒味唔太濃…不過入哂味…唯一係雞肉比較硬少少

車仔麵就點左魷魚, 豬軟骨同糖心蛋油麵…

Um...下次經過會再試其他招牌野…

2019-10-26 304 浏览
呢間店開左都有一年多, 住附近嘅我一直都冇去試, 直至最近得知呢間店係良心小店, 一於成家人去支持下!我們點了三碗車仔麵, 醉雞翼及煎餃子. 味道非常好, 很驚喜, 只恨冇一早發現這間店!麻辣湯底非常惹味, 聞落好香! 食得譚仔小辣嘅我都覺得辣, 牛腩夠淋沙嗲湯底帶少許甜味, 蘿蔔很大舊, 豬軟骨都很入味!最後這碗是招牌辣汁, 味道似平時蒜泥白肉嘅蒜辣味, 很開胃! 糖心蛋有花雕酒味, 令人一試難忘!醉雞翼是招牌小食, 很入味!煎餃子外脆內軟, 餡料很多, 賣相似係人手包, 很推薦! 比起一般餃子店還要好食!我們三個人食完都很飽很滿足, 賣單只係百零蚊, 好抵食! 希望更加多人會支持呢類型嘅小店

兩餸車仔麵

沙嗲湯底帶少許甜味, 蘿蔔很大舊, 豬軟骨都很入味!

醉雞翼

醉雞翼是招牌小食, 很入味!

日式煎餃子

2019-10-25
醉雞翼
日式煎餃子
2019-10-14 759 浏览
平時路過成日都想試,今日試到啦!😁😁😁醉雞蛋好食呀!有驚喜!😋😋😋陳皮魚蛋好入味!👍🏻👍🏻👍🏻(我個人本身麻麻地魚蛋,不過,見佢寫陳皮,所以,叫咗)😂😂😂個沙嗲湯底都唔錯! 😃😃😃我見佢個醉雞蛋好食,想試埋佢既醉雞翼,所以,外賣咗醉雞翼返去同屋企人開心share, 屋企人都話好食😋。舖頭唔大,但睇得出佢哋用心制作!環境乾淨,啲野整整齊齊,有別於平時去開既車仔麵舖。👍🏻👍🏻👍🏻
平時路過成日都想試,今日試到啦!😁😁😁

醉雞蛋好食呀!有驚喜!😋😋😋

個沙嗲湯底都唔錯! 😃😃😃

2019-10-14 512 浏览
呢間小店係近期好岀名嘅黄店,原來除左車仔麵外,夜晚仲有串燒食,真係唔係行過見到大大個燈籠都唔知。身為香港人嘅我,緊係要幫襯啦。我地叫左好多海鮮大大力支持,但掛住食有啲都唔記得影相😂。啲海鮮夠哂新鮮,不過菜就細份左啲,如果老闆可以加大啲份量就好啦。隻蝦真係大大隻又彈牙香港人,加油

隻蝦真係大大隻又彈牙

香港人,加油
宵夜
入到去話要外賣,當時接近滿座店員都好nice,叫我坐低慢慢填只係買外賣都感受到人情味嗌左番茄湯底米線(豬紅+豬軟骨+溏心蛋)好細心地湯同麵係分開 唔會浸到淋哂其實唔止相中咁少餸 有一半喺碗底講真番茄湯味道唔夠濃 但都好好食要特別讚一讚花雕溏心蛋 好入味啊可惜唔舒服 無試到個辣汁...身為半個街坊,以後會再幫襯架希望間嘢可以keep住水準同服務態度P.S- 可以揀菜底,健康/減肥之選-店內電視係播有線,等外賣睇電視都舒服D
入到去話要外賣,當時接近滿座
店員都好nice,叫我坐低慢慢填
只係買外賣都感受到人情味

嗌左番茄湯底米線(豬紅+豬軟骨+溏心蛋)
好細心地湯同麵係分開 唔會浸到淋哂
其實唔止相中咁少餸 有一半喺碗底
講真番茄湯味道唔夠濃 但都好好食
要特別讚一讚花雕溏心蛋 好入味啊
可惜唔舒服 無試到個辣汁...
三餸麵

身為半個街坊,以後會再幫襯架
希望間嘢可以keep住水準同服務態度

P.S
- 可以揀菜底,健康/減肥之選
-店內電視係播有線,等外賣睇電視都舒服D
2019-09-29
三餸麵
  • 饗醉蛋
2019-09-29 396 浏览
😋😋😋好食👍🏽~~~~~~夜晚經過試下呢間車仔麵~ 細細間,喺大街地舖,都好易去同埋揾到。~~~~~~老闆啲服務好到加零一,又親切,野食都好好食。叫左個三餸麵,有牛筋丸,雞中翼,粟米豬肉餃,仲加左$7要豆漿。全部都好好食😋👍🏽👏🏼👏🏼👏🏼另外,朋友就叫左兩餃麵加陳皮魚蛋。兩餸叫左豬紅,同醉 饗蛋!個蛋好特別,要試下!~~~~~~仲有,價錢合理👍🏽👻宜家想揾間餐廳食碗麵🍜$40蚊有找,又要好食都好難...
😋😋😋好食👍🏽
2019-09-29
  • 醉饗蛋
  • 陳皮魚蛋
2019-09-23 345 浏览
車仔麵款式多,仲有菜底揀,啱晒唔想食面嘅女仕!我揀左懷舊車仔麵湯底,味道好濃,好香,加埋少辣,好惹味!除左車仔麵,仲有其他嘢食,今冷試左蝦多士,好香口,而且唔會成日油。下次一定再去!

2019-09-23
2019-09-19 246 浏览
暴雨之夜好肚餓,原來已經轉左休息牌,後生仔們都好好咁話做埋我生意,好有愛!夜晚有時唔想食澱粉質,去粉麵舖叫走麵又唔夠飽,呢到最好係可以叫菜底做車仔麵,有生菜通菜選擇,仲要唔洗另外加錢!簡直係女士喜訊,窮人恩物!!推介蘿蔔,醉蛋,豬軟骨,車仔麵黎講選多手工野可以選,看得出來呢班後生仔真係好有誠意想做好間舖!下午茶送飲品,三餸叫價$38 ,仲可以唔洗另外叫碟菜,因為已經係菜底!快d饗噹噹,開到周圍都係分店!

簡直係女士喜訊,窮人恩物!!

快d饗噹噹,開到周圍都係分店!
2019-09-19