2018-12-12 5483 浏览
冬天終於嚟到🧣 #小秘書 啲大褸又係時候出場🤩 不過呢🤔年頭喺洗衣舖拎返嚟嘅外套... 等到今朝先得閒打開個膠袋拎件 #絨褸 出嚟著🤪撞正今晚約咗「大小姐」慶祝生日,仲要係食傳統韓國菜... 唉 奶嘢!當 #絨褸 遇上 #燒肉🔥一定吸哂啲肉味啦!拿拿聲拎個環保袋出嚟包到件褸實一實先至夠安心😅 因為主角遲遲都未出玩,大家已經餓到一個點,唯有幫手揸主意「點菜」😝 我哋 (5個人) 叫咗個4人餐,貪佢有牛🐮有豬🐷又有蝦🦐,仲有人參雞湯、又有泡菜煎餅。不過我哋仲慌死唔夠飽,加單加咗個芝士年糕炒麵、牛肋骨湯,同我至like嘅辣豆腐湯😋 一於不飽無歸🍻望到面前嘅6小碟 #泡菜,都知 Seoul House 首爾家韓國料理 好慳家,魚仔數埋唔夠廿條、其餘嘅泡菜都係得一兩注😅慌死我哋食多咗唔叫嘢食咁😅😅 #首爾家 嘅上菜速度認真一流,加上有「靚姐姐」幫我哋手 #燒肉,我哋唔夠個半鐘就食哂所有嘢lu🥴 雖然網上嘅人都話 #首爾家 啲餸菜做得好傳統、好好,不過我就覺得味道爭咁啲,要辣嘅食物唔夠辣、牛扒太肥,塊扒有1/4都係肥肉,燒起嚟唔知點解又無哂啲肉味👉🏻👈🏻不過都係果句啦,出嚟食飯都係為咗同朋友聚一聚

不過都係果句啦,出嚟食飯都係為咗同朋友聚一聚,有時食咗咩落肚真係無留意😆 臨走嘅時候,先發現門口有棵由燒酒樽疊起嘅 #聖誕樹🎄 加埋啲閃燈... 好靚呀🥰 大家一於嚟張selfie 先返屋企啦🤳
2018-12-11
2018-12-04 966 浏览
首爾家已經去過幾次食午餐,感覺係好味同抵食。我老公每次都點牛肋骨湯飯,因為食過好幾間香港的韓國菜館都找到不首爾明洞那間既味道,雖然「首爾家」也不是完全一樣,但他還是滿意的。我點的是韓式辣炒豬肉配飯,太多吃不完。前菜有4款,見到其他客人就算一個人去也會比4款的,而且是無限續。就算在首爾當地,最基本既泡菜不一定每家也好食,有些會過鹹或太辣,但「首爾家」每次都保持水準同新鮮,不錯。另外,首爾家的waiter/waitress眼見有韓國人既生仔女,就算係香港人也是懂韓語的。在𨋢口見到是由韓國人主理的報導,希望繼續加油!
首爾家已經去過幾次食午餐,感覺係好味同抵食。

2018-11-06 1174 浏览
這間店都開咗一段時間,也都幫眕咗好多次,終於都有心機寫下佢。這間都好傳統,因為好多侍應都係韓國人,要用英文溝通。有識廣東話嘅,但可能都係韓國人,🤪Menu好多嘢食,比附近的XX寶多,而且比較便宜。今日叫咗炆牛肋骨,水準冇問題,好味。味道偏甜,我喜歡。好大舊肉同好厚,正。前菜都好食,竟然有腸仔,🤪。最後有橙食。小插曲,同事叫的豬落錯單,來了雞,換返豬。上枱豬肉好似座山咁,佢分埋俾我地食都食吾哂。haha。
2018-11-01 1213 浏览
相約舊同事飯聚,同事話喜歡正宗舊式韓食,不想只吃炸🐔,走一走傳統路線。此店侍應及客人都是韓國人,我們👩👩👩好像去了韓國旅遊。😂睇得韓劇多,看見主角有幾款常見食物都吃得好滋味,就嘗一嘗拌飯、炒粉絲、炸醬麵及豆腐湯。傳統味道比較炸🐔芝士更有風味👍👍😋

2018-10-29
用餐时段
平日夜晚去不用等位, 入面大部份職員都是韓國人。 環境都幾清淨舒服。我自己就嗌左海鮮刀削麵! 一開始都會附送前菜, 如泡菜, 芽菜等, 有6款。刀削麵的湯底清清地, 湯底比較糊身, 刀削麵都幾彈牙, 但就比較幼身體。 海鮮種類較少, 只有一隻蝦和青口, 味道還可以。另外, 重嗌左泡菜煎餅。煎餅都大份, 煎餅邊邊都脆, 但入面略厭漿粉太多, 比較淋身。如果入面挺身d, 會好食好多。 煎餅入面都多泡菜, 味道尚可。我朋友就嗌左個排骨湯飯, 味道好淡, 所以不推介大家嗌。總括而言, 環境都幾舒服, 價錢都算合理, 味道就不過不失啦。
海鮮刀削麵

另外, 重嗌左泡菜煎餅。
泡菜煎餅

我朋友就嗌左個排骨湯飯, 味道好淡, 所以不推介大家嗌。

2018-10-03
2018-09-13 1543 浏览
啱啱去完韓國,好掛住韓國嘅嘢食,所以今日就特登嚟到首爾家食韓國菜啦。嗰日係星期日,我哋冇book到位,大約六點上到去,等左十分鐘到就有位啦。不過去到差唔多七點嘅時候,餐廳滿座,門口都有唔少人喺度等位。我最掛住嘅就係韓國嘅燒肉同埋佢嘅人蔘雞。所以梗係叫咗呢兩樣野啦,除咗呢兩樣野,仲叫多咗碟泡菜炒飯。同好多韓國餐廳一樣,都係會免費提供前菜,個人覺得佢嘅泡菜幾好食,偏辣而且都幾濃味,大家記住要食多啲啦,可以免費添加㗎。先講燒肉,當日我哋只係兩個人,所以只係叫咗一個五花腩,佢嘅五花腩唔算係好肥嗰種,啱女仔。我好怕食到一啲好肥嘅肉,會好易食到好膩嘅感覺,個人會好快無胃口。我哋燒嘅時候,店員都會時不時過嚟幫我地去燒d肉,幾好服務㗎!跟住就係我最鍾意嘅人蔘雞湯。碗人蔘雞湯好清甜,而且個雞煲得好淋,入面有兩條人參,個湯真係好好味,我真係一滴都無剩!至泡菜炒飯,用泡菜炒飯真係好野味,除咗泡菜之外,仲加咗啲紫菜,芝麻,煎蛋,夠曬濃味!

2018-09-01 1359 浏览
2018年9月1日 雨, 係銅鑼灣F1出口,行幾分鐘就到。佢可以由酒店或行前幾部有專lift到。大部份待應都係韓國人,唔識講廣東話,都係手指指,就溝通到。除左佢地缺乏笑容之外,其他都好好。我地4個人食叫炆牛肋骨,烤牛肋骨,五花腩,炒粉絲,豆腐湯,炸雞,炒年糕,米酒。埋單都係一千左右。 食物夠快出來,而且好味道。佢既招牌菜牛肋骨真係好食,但我地最應為好食係豆腐湯同炒米絲。豆腐湯夠鮮味而且辣得來係香既,正。炒粉絲夠彈牙又唔un , good。這間店,我會再來。
2018-09-01
庆祝纪念
生日
  • 韓式炒粉絲
  • 韓式純豆腐湯
在香港要找韓國餐廳不難,但要找像樣的韓國餐廳還真不容易,加上很多開一陣子就營運不住,這家這麼多年還在就知道品質有保證.這裡最有趣是檯墊寫了一些簡單韓語,教大家怎樣用韓語點菜~~ 看似吃傳統菜的內部,原來還可以烤肉~~所以我們就點了五花肉來烤了~五花肉肉質還不錯,不會太肥膩,點一點醬吃還真是會吃不停~我喜歡這裡是它甚麼都有得吃~~烤肉以後,我們又點了飯類:拌飯和紫菜包飯不得不讚這裡的傳統菜很有當地風味,溫情洋溢的味道,而且飯粒很軟糯,很好吃~朋友堅持要吃泡菜煎餅,雖然自己不太喜歡吃,但它沒有很辣,而且點了醬汁後更容易入口,加上它很足料,泡菜和麵粉的比例大概有7:3吧,所以口感都特別好想不到來到這還有機會吃到炸雞,份量不算大,剛好滿足我們的慾望,外層炸得很脆,卻沒有過多的油膩感. 對對對!大家一定要吃炒粉絲!!它的粉絲炒彈牙又不會太鹹,重點是有超級多的蛋絲!!!這裡的座位安排不錯,所以坐得頗舒服,建議大家和家人一起來吃~~首爾家韓國料理地址:銅鑼灣邊寧頓街13-15號隆堡柏寧頓酒店1樓營業時間:11:00-23:00

這裡最有趣是檯墊寫了一些簡單韓語,教大家怎樣用韓語點菜~~

首爾家韓國料理
地址:銅鑼灣邊寧頓街13-15號隆堡柏寧頓酒店1樓
營業時間:11:00-23:00

2018-05-28 1182 浏览
Went to this Korean restaurant with my family for dinner. Besides beef rib and pork, We also ordered kimchi tofu soup and pan fried Korean style dumplings. The kimchi tofu soup tastes good with little spicy, but the pan fried Korean style dumplings is just okay and nothing special... the meat is fresh but the service can be improve as the staffs were always chatting themselves

2018-04-08 1264 浏览
女朋仔最鐘意食韓國野!本人就一向不太喜歡,但去食過午餐都還可以試下。來到餐廳,沒有太多食客,只有兩,三枱,可能是週六吧。一坐底侍應就放低兩個Manuel,起碼超過40個lunch set,可以話十分多樣化,我就叫左個鐵板豬肉,女朋友就叫左個炸醬麵。首先,來左4道韓式前菜,但味道就一般般,只有薯仔比較特別,味道會偏甜。之後主菜及湯都陸續送來,湯的味道十分咸,唔知係咪叫正常,所以我就頂唔順叫個侍應俾杯茶我地 (一入來時候,店員忘記給我們茶或水)。反而佢啲茶又幾好飲!兩個主菜我們share左少少俾大家,炸醬麵的味道不錯,味道都是較甜。至於我個鐵板豬肉味道都幾好,基本上跟其他韓式餐廳一樣,無驚喜無投訴,不過他們的鐵板沒有太多油,感覺上較健康,因為一般的餐廳會落很多油,十分奇怪。總括來講,可以一試,因為實在太多選擇,下次有機會我都會再試多一次*服務員-2位 1位是香港人,1位是韓國人基本上入到去香港侍應完全沒有服務可言,即使落單時都沒有與我們對答,我們講完lunch set號碼後就轉頭走!總覺得香港是旅遊之都,給點笑容😊大家都開心啲!香港人笑下la

*服務員-2位
1位是香港人,1位是韓國人
2018-04-07
2018-04-07 846 浏览
好耐之前去食過不錯。諗住同屋企人食 ,點知失望而回 。今次食物退步 服務差 尤其短髮的中年女待應 好似得罪佢咁 只有一位韓國男侍應服務好一點燒牛肋骨 $138不錯肉眼牛扒$238 差 又鞋又冇肉味五花肉 差炆牛肋骨 $128不錯 辣炒芝士年糕拉麵$88 好鹹韓式炸雞 $148非常普通 醃豬皮$88大蝦$138 4隻 好唔新鮮覆盆子酒$110開瓶費$100 6大1小埋單共$2220 咁嘅價錢大把選擇餐前小碟 韓國餐廳平時食完可以再加 尼間叫佢加 黑晒口面同你講只可加一次 㨂2款 韓國菜多的是 食完唔會再去 除非想受氣
好耐之前去食過不錯。
諗住同屋企人食 ,點知失望而回 。

燒牛肋骨 $138不錯
開瓶費$100

6大1小埋單共$2220 咁嘅價錢大把選擇

韓國菜多的是 食完唔會再去 除非想受氣
2018-03-24 744 浏览
和朋友都是韓式燒肉發燒友!見到呢間分數甘高,就黎試下,但真心好失望!點左牛肋肉(菜單第一個),五花肉,芝士年糕拉麵和米酒。牛肋肉一點牛肉味都沒有,五花肉非常不新鮮,吃完成口濃既不新鮮豬肉既”壓”味 芝士年糕拉麵超軟身,好爛既感覺,煮得太耐!以上食物差都算。。我地飲既米酒正正常常,因為系支裝倒出黎,但最差系個服務,我地系食野期間,只要停一停,個眼鏡既經理/老闆就走過黎想收走啲碗碟 ; 連碗酒,我地仲有少少但停一停無飲佢又想收走埋 講真我地吾系坐得耐,8點先開始,到 8點45分左右佢已經系甘睇我地枱系甘想收晒所有未食完但我地停一停既野,好想趕我地走做下一枱甘。。。以後一定吾會黎!

點左牛肋肉(菜單第一個),五花肉,芝士年糕拉麵和米酒。

芝士年糕拉麵超軟身,好爛既感覺,煮得太耐!

以後一定吾會黎!
2018-03-23
2018-03-23 680 浏览
其實今次已經係第三次呢啲間餐廳,第一兩次嘅印象都唔錯,嘢食幾好, 所以再返嚟呢度食嘢!但係今次真係好失望,食物質素參差,服務態度差!前菜:做得唔錯嘅!燒牛肉,燒五花肉:食物質素OK ,但服務態度真係好差,阿姐姐燒完五花肉,將啲肉擺埋一邊,叫我地食得,但係即刻又幫我地燒牛肉,咁好似唔係好衛生喎,生熟擺埋一齊!咁我食唔食好呢?之後舊牛肉仲燒到竉晒😵燒秋刀魚:冇特別!石頭鍋飯:個石鍋唔夠熱,但係個飯嘅配菜份量都OK!海鮮蔥油餅:嗰粉漿勁厚,煎得一啲都唔脆!好失望!韓式炒粉絲:算係最好味嘅一個!同台有兩個小朋友,最離譜嘅係上菜不停喺小朋友個頭上,好危險😥嗰個服務員淨係掛住傾計,冇人理你,加水要叫識加!Sorry,我諗真係冇下次,今次太失望啦!

前菜:做得唔錯嘅!
燒秋刀魚:冇特別!
石頭鍋飯:個石鍋唔夠熱,但係個飯嘅配菜份量都OK!
海鮮蔥油餅:嗰粉漿勁厚,煎得一啲都唔脆!好失望!
韓式炒粉絲:算係最好味嘅一個!

Sorry,我諗真係冇下次,今次太失望啦!
2018-03-23
2018-03-19 793 浏览
慶祝好友生日,最緊要係坐得舒服,傾下計,飲兩杯,懷念過去😅呢間位於銅鑼灣,座位寛闊,枱與枱有一定距離,價錢算平的韓式料理係唔錯選擇。佢有好多種類食物,唔一定要由頭燒到落尾燒到成面油。侍應有啲係韓國人,大部份都係《女仔》😏。乾淨整齊。但當然都要燒少少肉食下餸下酒水先。先黎韓燒必食牛肋骨,何解必食應該唔洗點講,食慣韓燒都知佢,牛味夠,肉夠多汁,夠淋身,加塊生菜包住食,正😎>五花腩,厚度剛好,唔會薄ee,夠豬味😎>芝士年糕,我唔太好呢款菜,好似食面粉咁,菜式嘅問題😐>雜菌湯,開始飲多酒了,呢個時間飲啖熱湯100分😂😂飲下酒,再吹下水,下囡,滿足回家😂😂
慶祝好友生日,最緊要係坐得舒服,傾下計,飲兩杯,懷念過去😅
>五花腩,厚度剛好,唔會薄ee,夠豬味😎
>芝士年糕,我唔太好呢款菜,好似食面粉咁,菜式嘅問題😐
>雜菌湯,開始飲多酒了,呢個時間飲啖熱湯100分😂😂
飲下酒,再吹下水,下囡,滿足回家😂😂
五花腩
五花腩
牛肋骨
雜菌湯
2018-02-22 532 浏览
New dinner menuVery very goodIt's amazing!! I tried new dishes tonight. And it was really good!!It was 108HKD but i heard that if i come at lunch time, it will be cheapper. The lunch price is just 88HKD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
New dinner menu

Very very good

It's amazing!!

2097 浏览
2018-02-22