2023-06-29 1429 浏览
蒸籠飯必吃!十年來吃過最多飯的一餐🥹💖💓‼️每桌都點了這個金蒜青衣柳蒸,好吃!!▪️金銀蒜青衣柳蒸籠仔飯 $80這飯大概是三人份量。這道兩人吃,也會飽!上面的蒜蓉很爆香,再加上飯裡面的蔥油!這兩樣搭配蒸飯吃,真的會在你嘴裡來個巴哈的交響樂🥹🥹🥹🥹💖因為是蒸飯,所以魚的味道也擁抱每顆飯粒🫂微缺點是真的蠻油的,而且荷葉香氣沒很重,但茶餐廳$80有湯有飲料,還有這個份量!已經很不錯了~✨除了魚🐟,還有雞🐔配料選擇。▪️南瓜燜排骨煲 $76另外一個也不錯吃!排骨份量真的很多,而且調味也是蠻重的。稍微可惜是南瓜不是嫩的,是有點脆口的。這間蠻不錯的,店員也蠻有香港人特色(比較直率、不拘小節😂🤫)而且還有素食菜單,不是只有一兩樣選擇的那種!裝修也是蠻有心思,這間茶餐廳真的不錯不錯!

▪️金銀蒜青衣柳蒸籠仔飯 $80

除了魚🐟,還有雞🐔配料選擇。

▪️南瓜燜排骨煲 $76

金蒜青衣柳籠蒸飯
南瓜燜排骨煲
金蒜青衣柳籠蒸飯
南瓜燜排骨煲
  • 籠蒸飯
2023-05-18 822 浏览
叫左個蒸排骨飯,蒸左40分鐘影都無。一般打工仔無可能等到,老細亦毫不自在。雖然話係黃店,不過Sor,無預冰室要等成8個字都無野食。得閒無野有兩個鐘以上既朋友再去試啦
叫左個蒸排骨飯,蒸左40分鐘影都無。
一般打工仔無可能等到,老細亦毫不自在。
雖然話係黃店,不過Sor,無預冰室要等成8個字都無野食。

得閒無野有兩個鐘以上既朋友再去試啦
2023-05-18
2023-02-28 951 浏览
叫咗個午餐XO醬海鮮炒烏冬,前後等咗25分鐘終於上檯,不過呢到同其他茶記嘅有d分別,呢間餐廳對海鮮嘅定義係蟹柳&嗚門卷,除左呢兩樣野就無其他料,將3條蟹柳&嗚門卷切開就當係海鮮,建議可以改名做XO醬蟹柳嗚門卷炒烏冬。除此以外,到訪餐廳當日香港正發生駭人分屍案,餐廳員工竟然以此開玩笑,介紹青紅蘿蔔例湯為帶有死者名稱的湯,難以想像有人可以毫不尊重死者,滿帶笑臉的向各食客開玩笑,呢間餐廳我應該唔會再幫襯。
叫咗個午餐XO醬海鮮炒烏冬,
前後等咗25分鐘終於上檯,
不過呢到同其他茶記嘅有d分別,
呢間餐廳對海鮮嘅定義係蟹柳&嗚門卷,
除左呢兩樣野就無其他料,
將3條蟹柳&嗚門卷切開就當係海鮮,
建議可以改名做XO醬蟹柳嗚門卷炒烏冬。

除此以外,到訪餐廳當日香港正發生駭人分屍案,
餐廳員工竟然以此開玩笑,
介紹青紅蘿蔔例湯為帶有死者名稱的湯,
難以想像有人可以毫不尊重死者,
滿帶笑臉的向各食客開玩笑,
呢間餐廳我應該唔會再幫襯。

2022-12-05 1091 浏览
💛 #深水埗 #香港人冰室去開深水埗買嘢,順便喺附近食嘢,喺街邊揾咗間裝修好靚嘅冰室「香港人冰室」就入咗去試🥰入面仲有幅香港夜景嘅畫喺牆,超靚!當日兩點幾去食,午餐同下午茶都食到😝🐥 乾炒黑椒雞扒烏冬 ($40/ 下午茶餐 配飲品)我揀咗個雞扒烏冬,下午茶餐份量都幾多!烏冬鹹鹹香香好滋味,雞扒都好多!(喺烏冬下面仲有好多,幅相影唔晒!)雞扒炒得好香口又唔會鞋,好味😋🐣 焗葡汁雞扒飯 ($54/午餐 配飲品及例湯)焗葡汁雞扒飯係午餐,焗飯係蛋炒飯底, 又香又好味! 葡汁甜甜哋又creamy,又唔會太重口味,好推薦,雞扒都好大塊🤤
💛 #深水埗 #香港人冰室

🐥 乾炒黑椒雞扒烏冬 ($40/ 下午茶餐 配飲品)

🐣 焗葡汁雞扒飯 ($54/午餐 配飲品及例湯)
2022-10-07 821 浏览
Weekend見天氣好去食個早餐☁️嗰區靜靜地幾舒服😌我哋排咗20分鐘隊就有位有得揀室外或者室內~~餐廳入面嘅裝修幾精緻✨嘢食選擇亦幾多😻𝙁𝙤𝙤𝙙🥓Bacon Benny 呢個benny係用Butter Biscuit做底~好鬆脆香口😻✨配上Tomato Relish即係特別調製嘅蕃茄醬🍅 可以中和返Hollandaise sauce 嘅油膩感~~🥯Lox & Bagel個bagel好香芝麻味✨口感好煙靭~除咗大大塊煙三文魚之外,仲加咗厚厚一層Cream Cheese🧀另外仲有生菜🥬同埋醃洋蔥🧅令到成個配搭更加refreshing😻❣️🧇Waffles Single 個窩夫勁香😻口感煙靭,好鬆軟~個topping我哋揀咗Honey Whipped Mascarpone🍯淡淡蜜糖味加芝士香味🧀同個窩夫勁夾🫶🏻建議大家都揀呢個topping!! 💛𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨☕️Flat White 🍫Mocha
Weekend見天氣好去食個早餐☁️

嗰區靜靜地幾舒服😌

我哋排咗20分鐘隊就有位
有得揀室外或者室內~~
餐廳入面嘅裝修幾精緻✨

𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨
☕️Flat White

🍫Mocha
2022-09-23 478 浏览
附近新記冰室🍳🍞🍗。應該唔會唔識呢間茶記,有好多artists 都去過打卡,呢到芝士🧀麵又出曬名, 不過我今次黎已經食左lunch,係tea time,所以依度最出名嘅芝士汁豬頸肉煎蛋撈公仔麵要留返下次。未講食物之前,講下個環境先,裝修環境同冰室一樣,餐牌係枱玻璃入面,一入去感覺好有冰室feel😍。📜是次餐廳簡評: 呢間冰室簡直係童年回憶呀,芝士撈丁一定要試📌,西多紅豆冰都唔可以走寶。冰室環境淨,唔會好逼,夠闊落👍🏻 ———————————————————————————✊重點推介:1⃣️ 流心芝士🧀鹹牛肉包🥐:真係好邪惡呀!好足料,勁多芝士醬和鹹牛肉,重有流心蛋。一🔪刀切落流晒蛋汁🍳,不過真係太重口味,over咗少少鹹左啲。2⃣️ 黃到金厚西多士🍞:呢個西多超高質,勁厚身,厚度比一般多估計有50%,西多士又厚又鬆軟,金黃酥脆既外層🤩,加埋鬆軟既麵包唔係嗰個超creamy butter 🧈 ,一啖有齊兩種口感🤤,最重要係入面既花生🥜醬勁多,食完成個口都係又香又濃又幼滑既花生🥜醬,勁足料,一定要試📌3⃣️懷舊紅豆冰:而家唔係度度仲有呢款咁懷舊嘅紅豆冰飲嫁啦,所以嗌左黎試🙈 。紅豆冰大大杯,紅豆幾綿密

———————————————————————————
✊重點推介:

3⃣️懷舊紅豆冰:而家唔係度度仲有呢款咁懷舊嘅紅豆冰飲嫁啦,所以嗌左黎試🙈 。紅豆冰大大杯,紅豆幾綿密,仲要好多添,加埋啲淡奶煉奶,真係正到爆😌
———————————————————————————
可口指數😋(五粒💛為最高分)
1⃣️ 流心芝士鹹牛肉包:💛💛💛💛🤍
2⃣️ 黃到金厚西多士:💛💛💛💛💛
3⃣️ 懷舊紅豆冰: 💛💛💛💛💛
4⃣️ 炸雞中翼:💛💛💛🤍🤍
2022-09-01 500 浏览
香港人冰室(Cheung Sha Wan)🫣呢間冰室小編成日經過但一直冇機會試 今日趁着平日少啲人整返個下午茶😛😛 食完直程好似食咗午餐咁好飽肚~⌖ 乾炒黑椒雞扒烏冬 🐔💰$40烏冬軟硬適中 炒得好有鑊氣🔥 黑椒味夠出🤤🤤 雞扒好嫩滑 配埋洋蔥、芽菜、香蔥、芝麻 令到成個菜式都好惹味😍⌖ 熱好立克💰$0(跟餐價)熱飲杯上嘅擺設幾得意🐱 估唔到茶記咁有心思🤣🤣 好立克味道濃郁 正常發揮~⌖ 涼瓜牛肉飯 🐂💰$40其實小編都幾鍾意食涼瓜🙊 呢款涼瓜苦得黎帶甘 加上海量嘅牛肉 用埋豆豉調味 整體都幾夾😙😙 醬汁又夠多好啱撈飯! 份量幾足😋⌖ 凍奶茶💰$3(跟餐價)茶味較突出嘅港式奶茶☕️ 唔錯唔錯😌☻ 回頭指數:7.5 / 10 ❝ #Amiの九龍覓食記#Fatshit_ami #desserttime #長沙灣美食 #深水埗美食 #港式美食 #港美食 #食好西 #長沙灣茶餐廳推介 #長沙灣茶記 #深水埗茶記 #乾炒烏冬 #乾炒黑椒雞扒烏冬 #涼瓜牛肉飯 #熱好立克 #凍奶茶 #港式奶茶 #香港人冰室 #港式茶記 #港式茶餐廳
香港人冰室(Cheung Sha Wan)

⌖ 乾炒黑椒雞扒烏冬 🐔
💰$40

⌖ 熱好立克
💰$0(跟餐價)

⌖ 涼瓜牛肉飯 🐂
💰$40

⌖ 凍奶茶
💰$3(跟餐價)
茶味較突出嘅港式奶茶☕️ 唔錯唔錯😌

☻ 回頭指數:7.5 / 10

❝ #Amiの九龍覓食記
2022-08-19 322 浏览
上星期係社交平台群組見到有人介紹就去咗呢一間餐廳食飯😋見到IG都有好多人介紹呢一間餐廳好有驚喜,所以就去咗試!今次就叫咗呢一個乾炒牛河必叫之選,口感層次非常豐富,吃起來有肉汁,咬下去好有滿足感,成件事啱啱好😍
今次就叫咗呢一個乾炒牛河
2022-08-01 222 浏览
又有個好姊妹要移民啦,於是梗係要帶佢食餐好嘅,咁就可以一齊靜靜地傾吓計!於是就搵咗呢一間餐廳食飯,入到去之後呢間餐廳嘅環境裝修好正,十分舒適可以俾我哋放鬆吓都幾爽😋叫咗呢個沙嗲牛肉麵我很喜歡這個,沙嗲嘅味道真係食極都唔厭,好juicy,有咬口又有肉香,大大的享受啊💯
叫咗呢個沙嗲牛肉麵
2022-07-14 257 浏览
早排姊妹提議去咗呢一間餐廳食嘢😊睇到喺social media都有好多人都話呢間餐廳好正,就今日要去獎勵自己!同大家分享下坐低見到有我至愛—雞髀薯條我很喜歡這個,輕咬就散開,吃起來有肉汁,非常惹味,好好食😋
又一間抵食又好食嘅街坊茶記,吸引到我短時間內幫襯兩次。第一次一支公下午茶時間嚟到,叫咗黑松露煙肉蔥花滑蛋潛艇配凍檸茶,潛艇嘅餡料用咗中式嘅烹調方法,本來有啲格格不入,不過又幾好味喎😂,滑蛋夠滑有蛋汁,配埋炒過嘅煙肉同蔥花,都算幾惹味。個包有少少甜味,係我鍾意嘅味道,整體唔錯。第二次兩個人嚟,都係下午茶時間,先嚟個班蘭西多士配沙律,西多士炸得幾靚,明顯唔係用萬年油,入面嘅班蘭醬甜甜哋幾好食,不過同傳統嘅西多士比較,始終都係花生醬好食啲,如果想食斑蘭嘅話,建議叫另一個下午茶餐班蘭鮮油多;至於沙律就係最傳統嗰隻,都好耐冇食過啦,難得可以懷舊下。再叫個香蒜牛油雞中翼配薯格,雞翼嘅煮法又係好中式,就係煎完之後將蒜蓉淋上面,有啲搞笑,但食落又幾惹味喎😂,至於薯格都幾正,夠熱夠脆。

2022-06-06 2228 浏览
做完運動之後嘅最佳後續,就喺嘆個下午茶先散水,雖然小弟對長沙灣呢區都唔太陌生,不過,今次嘆下午茶嘅地點「香港人冰室」就喺由老友引路,位處後街嘅順寧道,比較閒靜。叫得冰室,就即喺茶記,內裡喺典型茶餐廳格局,左右兩邊喺卡位,中間就喺啲4人方枱,感覺幾實都覺得有少少逼。而一邊牆身貼上香港嘅璀璨夜景大圖,加上店家嘅大名,整體都幾乾淨企理,我哋就接近下午茶時段尾嚟,所以,客人都差唔多食完走晒。簡單嘅調味料、紙巾放晌枱上,各式餐具就放晌枱側抽櫃,又喺經典嘅便民設定。嚟食下午茶,目標就喺下午茶餐啦,平平哋嘅有啲三文治同包類,貴啲、又飽肚啲嘅有薯條沙律餐、炒粉麵餐,慣例包熱飲,凍飲加$3。此外,晌卡位旁嘅牆身,貼咗張斑蘭鮮油多餐,小弟對呢個有興趣喎,因為平常都鍾意食菠蘿油,但呢度就無供應,正好搵佢做替代。斑蘭鮮油多 $29送到嚟,晌外圍側邊睇唔覺得乜嘢,但拎上手睇睇中間,厚厚一大片嘅安佳牛油,咁先似樣。雖然,多士就烘得唔夠深度,外層未喺好脆口,亦只喺微暖,但一口咬落冰涼嘅牛油片,真喺幾爽,而裡面搽咗唔少斑蘭醬,微微甜,陣陣斑蘭香,跟牛油好夾。熱奶茶嚟到茶記,熱奶茶喺必然之選,最鍾意喺用上大瓦杯,既喺情
斑蘭鮮油多 $29

斑蘭鮮油多
斑蘭鮮油多
熱奶茶

嚟到茶記,熱奶茶喺必然之選,最鍾意喺用上大瓦杯,既喺情懷,又較保溫。奶茶嘅色澤好對辦,深褐色得嚟有光澤,入口茶底醇厚之餘,茶、奶嘅比例好,味道平衡,口感幼滑,喺一杯沖得有水準嘅奶茶。
熱奶茶
斑蘭西多士配沙律 $36

友人話佢西多士食唔少,大多數中間都喺花生醬底,但見呢度斑蘭醬,咁就要試試,為減低少少罪惡感,所以,就配健康啲嘅港式生果沙律。佢話斑蘭西多味道唔錯,入口鹹鹹甜甜,而啲沙律亦幾好食,食落有份兒時情懷。
斑蘭西多士配沙律
公司三文治拼薯條 $45

另一邊兩位友人就夾埋食一份公司三文治,連埋啲薯條,真喺好大份,絕對夠兩個人食,而且,啲公司三文治用料十足,計有餐肉、火腿、生菜、蕃茄、雞蛋,啲包又烘得夠脆,再者,啲薯條香脆不油,做得認真。
公司三文治拼薯條
做完運動,再食個輕怡下午茶就特別爽,難得此時此刻客人又唔多,多謝老友嘅好介紹!
2022-05-19 231 浏览
落咗咁多日雨,終於好天可以出去食早餐為咗方便我揀咗樓下嗰間茶餐廳叫咗個常餐,入面不外乎係有沙爹牛麵火腿奄列,呢2樣野唔算特別突出, 不過佢個沙爹味都算濃, 但又唔會話好咸, 比起坊間既沙爹牛麵, 佢做到嘅平衡係比較符合我個人口味不過, 最重要最重要就係佢加$3就可以有一個迷你嘅菠蘿油,我特別鍾意食呢間茶餐廳嘅菠蘿油,最主要嘅原因係佢啲包係自家焗出嚟,拎上手食落去係好脆好新鮮而且佢杯茶走亦都非常出色,茶味同甜味配搭得恰到好處, 完全表現出香港嘅味道!
落咗咁多日雨,終於好天可以出去食早餐

今日收工行過見到有間香港人冰室,係香港人就當然要入去試下啦!金銀蒜青衣柳蒸籠仔飯($78)即叫即蒸,上枱保證熱辣辣,金銀蒜好香,青衣柳啖啖肉好結實同彈牙,一啲都唔鬆散,粒粒分明既炒飯底仲有淡淡荷葉味,非常惹味!果然好似老闆甘講份量好大,一大籠兩個人share食再叫多個鑊氣小炒就岩岩好!巨峰椰果七喜特飲(跟餐加$10)消暑又開胃,又有粒粒既椰果有得咬下,正!落完單,靚仔哥哥仲好親切咁問飲唔飲湯,推介無味精老火例湯,今日就係霸王花,好足料,真係飲曬成碗都得!老闆同員工都好傾得好friendly,真係當你朋仔甘吹水,見到都好多街坊熟客仔黎幫襯,下次行開呢頭要再黎試其他小菜先!

金銀蒜青衣柳蒸籠仔飯
霸王花例湯
巨峰椰果七喜特飲
金銀蒜青衣柳蒸籠仔飯
霸王花例湯
巨峰椰果七喜特飲
2022-04-28 194 浏览
近排經過呢間餐廳,見到幾多人食,所以就決定試下🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰下午茶餐抵食,仲要包埋飲品😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍我地仲叫左啲小菜一齊share😋😋😋😋😋😋薯仔牛柳好入味,而且份量好大份🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪海南雞同樣好滑😚😚😚😚😚😚😚😚😚😚😚😚😚😚😚😍😍😍😍😍😍😍

下午茶餐抵食,仲要包埋飲品😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍

我地仲叫左啲小菜一齊share😋😋😋😋😋😋

薯仔牛柳好入味,而且份量好大份🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪

海南雞同樣好滑😚😚😚😚😚😚😚😚😚😚😚😚😚😚😚😍😍😍😍😍😍😍