2008-12-09 78 浏览
每食滿$100送$20 留返下次使用上個星期二去食叫左清炒河蝦 ,合桃薰蛋, 豬耳, 則魚湯 ,酒釀芝麻湯丸, 鱔糊, 應該還有一個菜但唔記得叫什麼, 埋單$8xx (連停車場收費一齊計)
每食滿$100送$20 留返下次使用

豬耳
豬耳
  • 合桃薰蛋
2008-08-31 47 浏览
我向附近番工, 間唔中會去食, 但係一次比一次唔好食.連拷雙方都唔好味啦, 仲可以叫D 咩特式菜呀....塊金華火腿一d 味都無, 中間塊脆脆又唔脆另外叫左生煎包, 都oK, d 豬肉幾香; 上海粗炒好普通, 我覺得茶餐廳會炒得好味D.椒鹽豆腐都ok, 唔係好咸, 都煎得好香.

我向附近番工, 間唔中會去食, 但係一次比一次唔好食.
連拷雙方都唔好味啦, 仲可以叫D 咩特式菜呀....
塊金華火腿一d 味都無, 中間塊脆脆又唔脆

椒鹽豆腐都ok, 唔係好咸, 都煎得好香.
脆拷雙方, 一d 都唔脆, $38一塊
椒鹽豆腐味道不太濃, 都幾好
上海粗炒, 我唔會再叫
今餐唯一好食的..生煎包
今餐唯一好食的..生煎包
2008-08-10 58 浏览
公司飯局,因其中一位上海來的同事推介這兒,就來試試. 總括來說,一個字:貴. 先說說吃了什麼:冷盤合桃薰旦好醉豬手好鹽水鴨一般海哲頭一般,無咩味但好爽卥水鴨舌一般主菜清炒河蝦無食, 但同事話幾好蜜汁火方都ok干煸四季豆ok葱油餅甜品南瓜八寶飯西瓜酒釀芝麻湯丸飲品女兒紅加話梅其中,蜜汁火方和南瓜八寶飯都是要預訂的. 可能我地唔識食,真係唔覺得話好好食同好特別. 蜜汁火方好甜, 有同事話太過甜. 南瓜八寶飯係日本南瓜, 中間釀了糯米飯. 南瓜幾大過, 好粉好甜, 加埋糯米, 真係濟到上喉龍頂. 埋單三千蚊左右. 後來得知那個用火腿,蕃薯,蓮子做的蜜汁火方要500大元. 每粒湯元要10幾蚊一粒. 真係oooo左咀. 好彩公數. 自己去就一定唔會.
冷盤

卥水鴨舌
一般

主菜
清炒河蝦
無食, 但同事話幾好
蜜汁火方

女兒紅加話梅

一件要50蚊的蜜汁火方
南瓜八寶飯
2008-06-05 43 浏览
今次一行8人黎食,叫左燻蛋、元蹄、樟茶鴨、小籠飽、煎蛋角、沙鍋雲吞雞、另兩味由部長姐姐幫建議既餸,一個係魚兩味、一個好似係炒筍絲。合桃燻蛋:必食,膽固醇高都要食。紅燒元蹄:夠稔,但好肥,怕食肥者唔好叫。樟茶鴨:好味。小籠飽:一般。煎蛋角:用湯跟菜苗浸住上,無咁乾都幾好食。沙鍋雲吞雞:好大煲,人少唔好叫,我地都食唔晒,偏咸。魚兩味:好好味,又無骨。一個好似係炒筍絲:一般。食完再叫甜品:豆沙鍋餅:OK!高麗雪糕:幾特別,有兩款味雲呢拿&芋頭,但個人唔中意食芋頭。酒釀丸子:OK!芝麻湯圓:OK!整餐算係合格水準,服務唔錯,待應反應都幾快,缺點係枱與枱太迫。

合桃燻蛋:必食,膽固醇高都要食。
紅燒元蹄:夠稔,但好肥,怕食肥者唔好叫。
樟茶鴨:好味。
小籠飽:一般。
煎蛋角:用湯跟菜苗浸住上,無咁乾都幾好食。
沙鍋雲吞雞:好大煲,人少唔好叫,我地都食唔晒,偏咸。
魚兩味:好好味,又無骨。
一個好似係炒筍絲:一般。

食完再叫甜品
豆沙鍋餅:OK!
酒釀丸子:OK!
芝麻湯圓:OK!

• 樟茶鴨、紅燒元蹄、合桃燻蛋
2008-02-09 30 浏览
近年經濟暢旺,吸取了去年教訓,所以早一星期前已訂了位。試過尖咀的老飯店,今次又試試北角這間,看看那間水準較好。合桃燻蛋-未入口已有陣陣茶香味,溏心的蛋黃像黃金般色澤光亮;而合桃夠酥脆甘香,可惜份量太少,好快已清碟,大家都不太夠喉。捧捧雞-即是雞絲粉皮,雞絲及粉皮,但最主要的芝麻花生醬,味道唔夠,我再要加芥辣來吊味。紅燒元蹄-那層勁厚極多骨膠原的豬皮,在座的三位男士們就大口大口的品嘗,我真是無膽嘗試,極其量只吃了那些瘦肉,淨肉也不弱,肉質入味而鬆化。松子黃魚-炸得金黃香脆,甜酸味適中,可惜魚肉過鹹,最後吃淨了好多。干煸四季豆-肉碎不夠辣,但很惹味。而四季豆也炒的夠乾身,不油膩。天氣持續寒冷,點了幾款澱粉質來暖暖胃,有上海粗炒、上海湯麵及蟹粉小籠包,上海湯麵不及粗炒好,湯麵不是味噌濃湯底,不合老豆的要求;蟹粉小籠包勁多湯汁,可惜沒有蟹粉的鮮味,與普通的小籠包差不多。不過要讚的是做了紅蘿蔔來墊底,不會一夾黐墊易穿。甜品是煎八寶糯米飯,有白糯米及黑糯米選擇,我們要了黑糯米,一來夠香口,二來也較健康。雖然不是七彩繽紛的八寶飯,看不出那8款材料,但味道一流,煎得香脆又煙韌。最後每枱還送了冬柑來賀團
近年經濟暢旺,吸取了去年教訓,所以早一星期前已訂了位。

試過尖咀的老飯店,今次又試試北角這間,看看那間水準較好。

最後每枱還送了冬柑來賀團年。
(非会员)
2007-09-24 27 浏览
睇完d人評價, 未去試吓lor .我唔覺得咁好食, 一d驚喜都冇, 仲要貴. 叫個, 蟹粉豆苗要$400 仲要係個餐牌冇價錢, 估佢唔到要400 就叫左, 都算, 食完, 腸胃炎, 痾嘔6日5個人食, 每人食左$280 ,貴到爆
5個人食, 每人食左$280 ,貴到爆
2007-09-16 32 浏览
追補食評。幫襯最少兩次,整體良好,最難忘是流沙燻蛋,好有風味,明知膽固醇高都要多吃幾個(每份半個)
追補食評。

2007-08-12 17 浏览
昨晚來慶祝友人生日,叫了1個2人套餐,再散加多1個份量1)薰蛋拼夫妻肺片-薰蛋: 有2隻,開邊切,中央蛋黃溏心到漏,入口薰味10足,帶小"nor",幸好無over到-夫妻肺片: 切得好薄,肉的部份唔多,大部份是類似透明膏,平時好少食這味菜因是出名辣,所以唔知這個比例是否正確。入口只是小辣,惹味,應是改良版,連我都食到,不錯2)清炒蝦仁-蝦仁細隻,但好在都爽,小鮮尤其加埋醋食-幾好3)担担麵-額外多加1碗-有肉碎,麵質唔會軟晒,適中,湯底仲滲有花生,麻醬味,温和,只帶小辣,好味,食完唔覺膩,唔知是否我肚餓呢?4)蒸素餃-1籠4隻,皮做得好薄,又軟,饀料唔佑是咩菜粒。雖是用素材料,但味道1d都唔單調5)海中寶-額外多加1盅-開蓋望落去有好多料-冬菇,花膠,瑤柱碎...-覺得最差這味因有咁多料嘅話,個湯理應好鮮,但就出奇地淡(當然唔喺誇張到好似水咁啦),但d料食落又無晒味,真喺唔知點解,仲收$60/盅添6)高力雪糕-額外多加1粒-蛋白與雪糕之間是1層薄糯米皮,雪糕是vanilla味,幾vanilla味,份量算多,要食到好中心才feel到雪糕的凍-ok,如平時食得太多高力豆沙,這也是不錯選擇,
昨晚來慶祝友人生日,叫了1個2人套餐,再散加多1個份量

1)薰蛋拼夫妻肺片

2)清炒蝦仁
-蝦仁細隻,但好在都爽,小鮮尤其加埋醋食
-幾好

3)担担麵
-額外多加1碗

4)蒸素餃

5)海中寶
-額外多加1盅
-開蓋望落去有好多料-冬菇,花膠,瑤柱碎...

6)高力雪糕
-額外多加1粒
-ok,如平時食得太多高力豆沙,這也是不錯選擇,因唔喺間間上海店有得食
-記得第1次食高力雪糕是tst的雪園,當時用了我最喜愛的芋頭味,還是很難忘

7)生果盤
-是西瓜片,附埋淮鹽
-ok

-味道整體適中,比較温和,中庸,而且辣道亦明顯調低,但又唔喺唔夠味喎
-環境絶對唔喺時尚style,不過是老式整潔
-食到7點左右,好full
-服務幾好,可以間不中同你"針"茶
-埋單後送了張$100coupon,無限食幾多錢都用得,好實際同直接的優惠
2007-08-11 20 浏览
香港上海菜老字號;甫進門已感受到老店的獨特氣息。烤雙方是該店推介美食。
(非会员)
2007-08-10 24 浏览
因婆婆係上海人, 今年生日訂咗老飯店, 之前多數食灣仔世紀酒店地庫一字嘅老上海.嘩, 簡直兩回事.老上海保持到水準, 但今次唸住試下另一間老字號吧!食物不平, 但座位太迫, 一望就覺得好有壓迫感.我叫咗2隻薰蛋,素鵝,醉鴿,蛋黃蝦,四季豆,小籠包, 一家人都食唔飽, 最後切個大蛋糕食.首先個薰蛋跟合桃都唔錯, 醉鴿幾入味,小籠包亦有湯汁,但蛋黃蝦$180就貴之餘咸蛋只係喺蝦殼; 四季豆太乾,埋單成九百七十, 食唔飽味道又失望, 不會再去.
2007-07-12 20 浏览
不是太鐘情上海菜,但老飯店是少數我會光顧的上海店之一。燻蛋必吃,一流溏心蛋。烤雙方也是至愛,其他如素鵝等冷盤樣樣喜歡。上次試了個高力雪糕,一絕。我向來不嗜甜品,但異常喜歡高力豆沙的蛋白皮,這個高力雪糕的組合太妙,沒有豆沙的甜膩,蛋白又炸得剛好不是太油。好。

2007-05-09 20 浏览
一間老字號的上每菜館,這次有少量的現金作招來,就試試一些廉宜的菜式。雖然菜式平凡,但味道的確是想不到的恰到好處!可見廚師的真功夫!此處有相片:http://www.fotop.net/fanshu/HK_Old

此處有相片:
2007-03-24 21 浏览
幾個朋友聚舊,選這裡,因為要將就在附近工作的兩個大帝。在香港吃上海菜,頭幾名從來都是那幾間,留園之去,又補上留園雅聚,也沒有多大分別。這裡如同陸鷺,永遠都是二、三線,不能說是差,起碼有好幾味菜都仍有老上海師傅的手勢。星期五晚七時許,全場滿座,檯擺得很密,插針不下。好醜在這裡都吃了多年,點菜不看菜牌也沒有難度,又幾位都是老朋友,不用什麼特別菜色,簡簡單單已可以。要了冷盤四併、樟茶鴨、蜜汁火肪、螞蟻上樹、雲吞雞及清炒豆苗一碟。冷盤要了薰蛋、素鵝、肴肉及海哲。薰蛋是這裡其中一味出色的前菜,煙薰味淡淡的不過重,蛋黃絕對的溏心,連在中間的芝麻合桃都香脆美味,仍然出色。席上友人問:「不怕蘇單紅1號嗎?」我立即說:「誰不敢吃?我唯有捱義氣吧!」這裡的素鵝是炸的,以冬菇絲作餡,非平時的煙薰版,不過就較香口,外皮是脆脆的,啤酒良伴;肴肉不過不失,廋的部份不夠爽;海哲不過不失,至少穩陣;樟茶鴨是全炸的,好處是炸得都幾香脆,壞處是,等如一隻炸鴨。可幸鴨肉幾夠味嫩滑,加上碟邊的夾餅,很快清碟;蜜汁火肪肉質太硬了一點,雖然蜜汁很香甜,但跟老上海相比,差得遠了;螞蟻上樹這裡的版本是醬油烘粉絲,是晚的烘得幾乾又夠味

樟茶鴨是全炸的,好處是炸得都幾香脆,壞處是,等如一隻炸鴨。可幸鴨肉幾夠味嫩滑,加上碟邊的夾餅,很快清碟;蜜汁火肪肉質太硬了一點,雖然蜜汁很香甜,但跟老上海相比,差得遠了;螞蟻上樹這裡的版本是醬油烘粉絲,是晚的烘得幾乾又夠味,不知何解,吃時忽然諗起大榮華的「炒長遠」;雲吞雞要了一隻,一人分到三碗,湯底味鹹鮮,雲吞有肉有蝦的,加條菜,幾豐富;炒豆苗,夠油水,少吃了;

甜品要了高力豆沙,上檯是塌塌的,賣相奇差,但吃落熱辣辣,又不錯。

幾位較高級的侍應服務都周到,一揚手就來;其他就還有改進的空間,如見人客在進食途中也要換碟的,遲一點換不行嗎?

埋單一千零八十,不算很貴。
2007-03-17 15 浏览
尋晚,約左阿爸、阿媽、阿妹同男朋友一共5個人去食.因為阿妹佢地之前已經黎食過,根據佢地既意見,最後我地叫左~鹽水鴨拼醉雞 - 兩樣既味道都幾好,不過鹽水鴨就略嫌唔太夠味,反而醉雞就好香清炒河蝦 - 幾爽口,味道就稍為咸左d炒鱔糊 - 好味,唔油紅燒元蹄 - 肥肉連皮煮得好好味,入口即化,不過瘦肉部分就真係好瘦,雖然未至於咬唔到,不過就好有湯渣feel銀絲卷 - 一條蒸一條炸,蒸既夠熱亦都幾軟熟,不過炸既就麻麻,唔脆之餘仲要有d韌高力豆沙 - 熱辣辣,豆沙唔過甜,好味生果(西瓜)- 主要講既唔係d西瓜好唔好味,而係佢地會跟一樽話梅粉俾你,最重要既亦唔係d話梅粉好唔好味,而係一樽好似胡椒粉咁多既話梅粉,佢地賣$68一樽食物平均$80-$200,視乎你叫d咩啦,點心類既就會平d,好似碟河蝦咁就會貴d,要$160一碟.至於服務方面,所有侍應都幾好招呼,加茶換碟都好快,係冷氣唔多夠,坐坐吓真係有d焗埋單5個人,扣左張$100既coupon之後,總數$7xx

清炒河蝦 - 幾爽口,味道就稍為咸左d

炒鱔糊 - 好味,唔油

高力豆沙 - 熱辣辣,豆沙唔過甜,好味

埋單5個人,扣左張$100既coupon之後,總數$7xx
2006-12-24 21 浏览
上星期五同一班同事靜雞雞約埋去北角老飯店做冬. 可能受上海話老師影響, 總覺得老飯店比其他地方好味同正宗,尤其北角呢間... (以前老師間中會安排去上海總會食飯, 好耐無收到佢call 啦, 唔知係咪總會轉左人, 佢地班老上海覺得無咁好食呢?) 同樣老飯店,硬係覺得尖咀美麗華果間味道偏甜, 無咁啱食.我地一行八人, 叫左三個頭盤: 醉鴿, 素鵝加合桃醺蛋. 主菜點左松鼠黃魚, 沙鍋牛尾, 冬姑菜心加蟹粉豆苗. 另外再黎一客小籠包.我至愛嘅醉鴿同醺蛋都重係咁好味. 其他食物都ok 啦!唯獨係果味牛尾, 我就覺得一般. 佢個味道其實好唔錯, 但係呢, 唔知點解, 連埋層皮一齊炆, 但d皮又炆得夠"淋", 咪唔夠好味囉. 我覺得我自己用紅酒炆果d 好食好多, 哈哈!佢地菜上得夠快, 就晒我地食晏趕頭趕命嘅schedule.咁大家食到飽飽, 最後用佢地奉送嘅沙糖桔做甜品, 都真係十分美好架! 埋單送番二百幾蚊coupon, 即係引我地再去架遮... 咁講, overall 都算得上一頓好唔錯嘅冬至午飯嘅!