2005-10-10
哈哈! 我生日大日子, 一家人同我去左馳名o既華商銀行公會食晚飯.佢地等埋我放工, 8:00先到達, 時間比較晏, 裡面只係得兩三檯. 知道都幾早收爐, 所以即刻點菜:1) 大千蝦球-- 為左佢先特登黎呢度食飯. 第一碟上, 同姐姐興高采烈一人夾左一隻最大o既, 咬左一啖, 兩個人不約而同被自己眼前半隻蝦上o既黑色小粒所吸引...有鬚嫁! 我地兩隻蝦每隻上面都有一隻小小蟑螂!!!唔係!蟑螂都算, 仲要打孖黎? 即刻叫侍應黎, 佢見到即刻幫我地換左佢, 媽媽想換第二樣, 但係我想食呢樣, 所以都係叫佢換同一款. 第二碟最後先上, 個汁辣辣地好冶味, 蝦好彈牙, 但係因為有蟑螂陰影, 打左折扣.2) 脆皮金莎雞-- 雞皮好脆, 雞肉滑, 好味.3) 金銀蛋莧菜-- 味道幾淡, 隨莧菜有好多雜草, 好明顯菜檔送菜黎後無揀菜, 求其d播(可能就快收工啦).4) 瑤柱什菌浸菜-- 味道清, 瑤柱份量較少.店家為左歉意, 送左碟小果盤, 蜜瓜同哈蜜瓜都好甜.總括而言, 小菜味道有水準, 但係廚房師傅懶左d, 而且生唔得. 埋單三百鬆d, 無加一價錢好相宜. 本身應該係好愉快o既生日晚宴, 因為小動
2) 脆皮金莎雞-- 雞皮好脆, 雞肉滑, 好味.
4) 瑤柱什菌浸菜-- 味道清, 瑤柱份量較少.
店家為左歉意, 送左碟小果盤, 蜜瓜同哈蜜瓜都好甜.
總括而言, 小菜味道有水準, 但係廚房師傅懶左d, 而且生唔得. 埋單三百鬆d, 無加一價錢好相宜. 本身應該係好愉快o既生日晚宴, 因為小動物o既出現, 未能盡興, 有d遺憾...