2023-03-05 57 浏览
長沙灣呢區依家進駐左好多既新美食,除左日本,泰國,法式意日菜等等仲新增左好多以中菜為主打菜式,雞煲,水煮魚大家應該食得多,但係一大條既川式海爐魚又有冇食過呢?今日我同朋友就突發預約左間魚烤爐黎試下,地方都就腳,近長沙灣C2出口,行大概8分鐘就到!名字叫“香辣鮮“,睇黎係食D開胃又惹味既中國菜!入到去環境十分舒適,充滿花草的裝飾,極有中國風風格!再加上位置十分寬敞,木色傢俬做主調,另外服務亦十分週到,會主動上菜,加飲用水,禮貌至上!黎到一定要試一試原條海鱸魚,除左配菜十分豐富之外,包括有豆卜,木耳,金菇,仲有原隻蒜頭,香蔥等等配料己經可以食飽,魚亦都非常大條一條應該3人也可以食到👍另外湯汁酸酸帶小小川香辣完全唔需要擔心怕辛辣的你!加上魚肉愈食愈香,比較鮮滑,食一半己經好飽👍岩哂想食飽滿足既你!
長沙灣呢區依家進駐左好多既新美食,
除左日本,泰國,法式意日菜等等
今日我同朋友就突發預約左間魚烤爐黎試下,
地方都就腳,近長沙灣C2出口,行大概8分鐘就
到!名字叫“香辣鮮“,睇黎係食D開胃又惹味既中
國菜!

入到去環境十分舒適,充滿花草的裝飾,極有中國
風風格!再加上位置十分寬敞,木色傢俬做主調,
另外服務亦十分週到,會主動上菜,加飲用水,禮
貌至上!

黎到一定要試一試原條海鱸魚,除左配菜十分豐富
之外,包括有豆卜,木耳,金菇,仲有原隻蒜頭,
香蔥等等配料己經可以食飽,魚亦都非常大條一條
應該3人也可以食到👍另外湯汁酸酸帶小小川香辣
完全唔需要擔心怕辛辣的你!加上魚肉愈食愈香,
比較鮮滑,食一半己經好飽👍岩哂想食飽滿足既
你!
2023-03-05 55 浏览
深水埗區真係美食天堂😍😍愛吃辣嘅我嚟到長沙灣麻辣小食,魚煲雞煲,米線,應有盡有今日就嚟食佢個麻辣魚煲,仲有酸辣,清湯雞煲魚煲仲有套餐,二人餐仲有小食飲品都幾抵麻辣中辣魚煲,仲會配一款配菜,我地揀了薯粉而魚煲嘅配料都好多,有木耳,豬皮,薯仔,豆卜。一條鱸魚兩份食都好足夠,好大條仲好厚肉食得辣嘅朋友,建議中辣以上,本身唔係食得好辣,但係都覺得唔太辣配料吸入湯汁再配埋飯,食到停唔到口,仲想加多碗飯啖啖魚肉,好肥美魚肉比較實肉唔會一夾就散,炸過外皮,使更香口真係唔夠飽嘅話,薯粉真係唔可以少又麻又辣嘅感覺,飽肚得嚟又好開胃仲有佢哋自製嘅辣椒油,勁香勁辣感覺可以當一道餸,食食吓都食了5,6匙10分我會比7分,味道係可以的,配菜第一款少咗啲,但魚夠大條,仲啖啖魚肉好滿足店內仲有好多小食,就算唔食魚煲雞煲都可以食米線,好多選擇
深水埗區真係美食天堂😍😍愛吃辣嘅我嚟到長沙灣

麻辣小食,魚煲雞煲,米線,應有盡有

今日就嚟食佢個麻辣魚煲,仲有酸辣,清湯

雞煲魚煲仲有套餐,二人餐仲有小食飲品都幾抵

麻辣中辣魚煲,仲會配一款配菜,我地揀了薯粉

配料吸入湯汁再配埋飯,食到停唔到口,仲想加多碗飯
啖啖魚肉,好肥美
魚肉比較實肉唔會一夾就散,炸過外皮,使更香口

真係唔夠飽嘅話,薯粉真係唔可以少
又麻又辣嘅感覺,飽肚得嚟又好開胃

仲有佢哋自製嘅辣椒油,勁香勁辣
感覺可以當一道餸,食食吓都食了5,6匙

店內仲有好多小食,就算唔食魚煲雞煲都可以食米線,好多選擇
2023-03-03 51 浏览
經過長沙灣,發覺附近美食確實是挺多的,基本上就是一整條美食街,突然想食下川菜,所以就簡左呢間香辣鮮🤩餐廳主打雞煲同魚,經過一番思考之後,最後還是想試試這個海鱸魚($268)😝海鱸魚比想像中份量還要多,一開始怕不夠另外還加了一個薯粉(另加$30)🤗大大盤本身已經夠兩至三人食,仲有一些配菜:豆卜、雲耳、薯仔等等,實在想唔飽都好難😂平時比較少吃海鱸魚,估唔到咁滑咁好食,睇黎之後要放入美食list了😋好味指數:9/10性價比指數:8/10餐廳名稱:香辣鮮餐廳地址:長沙灣青山道456號地舖電話:23702228

好味指數:9/10
性價比指數:8/10

餐廳名稱:香辣鮮
餐廳地址:長沙灣青山道456號地舖
電話:23702228
2023-03-02
  • 海鱸魚
2023-03-02 36 浏览
凍凍地就會想食D熱辣辣嘅野~係公司附近見到呢間有烤魚/雞煲食嘅小店~【招牌烤魚.精選海鱸魚🐟】清湯/香辣/酸辣 (BB辣、小辣、中辣、大辣🥵)同行朋友唔係好食得辣,就揀左BB辣,配左蘿蔔諗住食埋D湯味,原條海鱸魚魚味濃郁,配埋酸辣口感好開胃好味💕配料都幾十足,有大豆芽、豬皮、木耳、酸菜、金針菇、土豆、豆卜等,湯底都好多,所以慢慢滾住食就岩岩好啦❣️ 索晒d 味道,先係食酸菜魚的精粹🤣🤣岩晒冬天食😂💕
凍凍地就會想食D熱辣辣嘅野~
係公司附近見到呢間有烤魚/雞煲食嘅小店~
【招牌烤魚.精選海鱸魚🐟】
清湯/香辣/酸辣
(BB辣、小辣、中辣、大辣🥵)
同行朋友唔係好食得辣,
就揀左BB辣,配左蘿蔔諗住食埋D湯味,
原條海鱸魚魚味濃郁,
配埋酸辣口感好開胃好味💕
配料都幾十足,
有大豆芽、豬皮、木耳、酸菜、金針菇、土豆、豆卜等,
湯底都好多,所以慢慢滾住食就岩岩好啦❣️
索晒d 味道,先係食酸菜魚的精粹🤣🤣

岩晒冬天食😂💕
平時Kaka Mama都有鋪食麻辣野🌶️的癮,太耐冇食,今次就放蹤一次去止下癮啦!~ Kaka Mama以前響長沙灣道返過工,過嚟行完開倉,就見到呢間新開的川菜小事店,於是就入去試下!餐牌有好多選擇,有酸菜、🌶️水煮、乾鍋、🐓雞煲、椰子雞煲🐓、烤魚🐟、小炒,真係應有盡有,仲可以叫唔辣;中午仲有午餐、下午茶套餐!仲有涼拌菜、小食,6點前有米線、自家製餃子。今次我哋揀咗二人餐試下,有指定三式小食、五選一主菜,仲包兩碗白飯、兩碗汽水,仲唔洗加一,抵!二人餐(有指定三式小食、五選一主菜、'兩碗白飯、兩碗汽水)$198主菜五選一,可選擇招牌酸菜魚(細)、水煮魚(細)、水煮牛肉(細)、毛血旺、經典乾鍋。先來三式小食比大家食下開開胃,有胡麻醬青瓜、涼拌海蜇、酸辣雲耳。三款都唔太辣,唔食得辣都ok,胡麻醬開胃,雲耳用醋涼拌,海蜇清爽好味~水煮牛肉(細) - 即煮上枱香噴噴熱辣辣🌶️,叫左BB辣,辣度🌶️剛好,麻香十足,牛肉🐮香滑,份量都有10幾塊牛肉,份量好足,下面有大豆芽菜,湯汁唔會太油,撈飯一流!自家製家鄉餃子(酸菜) 熱湯上8隻 / 淨餃子10隻 $46 - 呢欹餡料比較少見,🥟餃子大大粒,酸菜味唔算

二人餐

三式小食(二人餐)

水煮牛肉(細)  二人餐

呢欹餡料比較少見,🥟餃子大大粒,酸菜味唔算好濃!好多肉餡,餃子皮好滑😋!

食物: ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:地方唔算大,屬小店形式,但坐得舒服!
總結:用心製作又足料,下次有機會試下雞煲先! 可以自助落單,自選辣度,走蔥,走芽菜都可以,非常細心。咁多花款,適合過嚟打個邊爐,過下辣癮,嘆杯啤酒一流! 👍🏻🍻🍺

——————————-—————————————

——————————-—————————————
2022-11-14
下午茶
二人餐
三式小食(二人餐)
自家製家鄉餃子(酸菜) 熱湯上 - 8隻
  • 水煮牛肉(細)
2022-12-01 230 浏览
天氣開始轉涼🍂人家經常話:"秋風起,食臘味" 但我就覺得:“秋風起,食羊腩” 比較暖身今日去我經常光顧的香辣鮮,試食一款名為 “香辣嫩羊腩煲”睇賣相已經唔使講 (熱辣辣的羊腩) 用筷子將羊肉送入咀中,輕輕一嚼,厚實而嫩,加濃香湯汁在滿口;最後再加一杯冰凍的酸梅湯,簡直一流😋😋😋 大家不妨可以一試👍
天氣開始轉涼🍂
人家經常話:"秋風起,食臘味"
但我就覺得:“秋風起,食羊腩” 比較暖身
今日去我經常光顧的香辣鮮,試食一款名為 “香辣嫩羊腩煲”
香辣嫩羊腩煲 (套餐)
香辣嫩羊腩煲 (套餐)
2022-12-01 205 浏览
過長沙灣還返幾本設計參考書比朋友,順道一齊食個便飯。見呢間新開嘅餐廳主打酸菜魚有套餐價錢吸引,入座吃個飽酸菜魚二人套餐酸菜魚二人套餐 > 叫咗BB辣,呢個辣度對於唔好辣嘅我哋嚟講都好麻好刺激、邊食邊冒汗中!食酸菜魚當然重點係魚片上,餐廳用嘅生魚片不得了、係超超超嫩滑!肉質細滑少骨、辣辣哋食到上晒癮,加埋煙韌彈滑嘅薯粉、酸菜、芽菜和菇類、超滿足三色小食拼盤> 質素正常,麻醬青瓜幾爽口、海蜇有嚼勁兼爽脆、麻辣雲耳酸辣醒胃有蒜頭香呢個套餐包白飯和飲品

酸菜魚二人套餐酸菜魚二人套餐

呢個套餐包白飯和飲品
酸菜魚二人套餐/三色小食拼盤
酸菜魚二人套餐/三色小食拼盤
三色小食拼盤
無聊由深水埗行到去長沙灣望望隻錶都七點幾雖然唔肚餓但都係早啲食好啲😛離遠見到有間餐廳門口有LED大電視原來係川菜館—————————————————————見個二人套餐都幾抵就入去試試佢啦套餐包左一碟小食一個主菜兩碗靚仔同兩罐汽水小食係三拼嘅 青瓜 海蜇 木耳三款都係中島喜愛嘅😍主菜有水煮牛/魚 毛血旺 乾鍋 酸菜魚最後揀左酸菜魚😂份量適中嫩滑魚肉配上金黃色酸湯原來跟飯都幾好食架喎外加左一碟土匪豬膶係出面食到炒豬潤多數係跟豬雜本身望落嗰座辣椒山已經覺得有啲驚好彩食落都唔算好辣惹味得嚟又唔會太咸 好送飯豬潤厚身食落粉嫩帶爽唔會韌👍🏻—————————————————————➸ 二人餐 $198➸ 土匪豬膶 $88
無聊由深水埗行到去長沙灣
➸ 二人餐 $198
➸ 土匪豬膶 $88
2022-11-27
2022-11-30 108 浏览
香辣鮮(Cheung Sha Wan)呢幾年小編都幾鍾意食辣嘢🌶️ 慢慢接觸多咗川菜 水煮魚🐟都算係其中一個必嗌菜式 今次喺長沙灣青山道搵到間平民川菜館 介紹俾大家🤔🤔~⌖ 二人套餐(水煮魚 + 白飯x2 + 三色小食拼盤 + 飲品x2)💰$198兩個人開心share嗌個set就最啱啦😎 主食五選一 小編揀咗水煮魚🐟 雖然話係細份版 但都好足料🧐 尤其欣賞魚片真係好嫩滑 又無骨🦴 BB辣辣度輕微 麻香味十足 各款配料都好索汁添😍😍 配埋白飯食都唔錯😌三色小食拼盤包括清爽嘅麻醬青瓜絲🥒、爽口嘅海蜇同埋惹味嘅麻辣雲耳🌶️ 飲品就簡簡單單揀咗七喜同忌廉爽下 順便解辣嘛😂😂☻ 回頭指數:7/ 10 ❝ #Amiの九龍覓食記#Fatshit_ami #Dinnertime #長沙灣美食 #香港美食 #港式美食 #食好西 #長沙灣川菜 #川菜館 #中菜館 #水煮魚 #麻辣水煮魚
香辣鮮(Cheung Sha Wan)

💰$198

☻ 回頭指數:7/ 10

❝ #Amiの九龍覓食記
朋友想吃烤魚,又想食性價比高既同事介紹左一間長沙灣好味兼抵吃鋪頭,放工就過黎試下啦。職員服務態度都非常好我地點左清江魚,肉質厚又冇骨叫嘅系BB香辣味,味道超正份量多,仲送薯粉或娃娃菜同埋飲料。魚預先炸至半熟透狀態,記得要滾左先好食。魚肉質好堅實飽滿嫩滑,除左魚超多配菜-薯仔,豆卜,金針茹,大豆芽等。我地仲點左經典乾鍋$148元 份量好多,有八种配菜 ,又香又辣,愛辣者必試,真心推荐味道出色份量多,超級推薦
朋友想吃烤魚,又想食性價比高既

我地點左清江魚,肉質厚又冇骨
,除左魚超多配菜-薯仔,豆卜,金針茹,大豆芽等。

我地仲點左經典乾鍋$148元
份量好多,有八种配菜 ,又香又辣,愛辣者必試,真心推荐

味道出色份量多,超級推薦

2022-11-29
庆祝纪念
生日
2022-11-29 55 浏览
自從上次食過乾鍋,小編個心一直都試唔同鋪頭嘅乾鍋,眼見呢間小店人流不斷,梗係要幫襯下啲小店啦💪🏽餐廳嘅裝修帶有中式元素,用色都幾喜慶feel,例如有幅字/招財貓嘅掛飾、地下有條長長嘅紅地毯等等,而且仲用上木枱咁,感覺好似返咗去中國食川菜👍🏻👍🏻∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴❥ 二人套餐 $198|前菜|主菜|白飯x2 |無酒精飲品x2主菜5揀1: 招牌酸菜魚(細)、水煮魚(細)、水煮牛(細)、毛血旺、經典乾鍋૪ 三色小食拼盤|木耳|海蜇|青瓜爽脆黑木耳,麻酸麻酸嘅味道令人開胃。Q爽海蜇,辣度冇木耳咁勁,但酸度就勁啲啦。清爽青瓜,新鮮。加埋沙律醬,可以解辣。૪ 經典乾鍋| 腩肉|魷魚|蝦|午餐肉|四季豆| 薯仔 |椰菜花|洋蔥小編揀咗小辣,呢度嘅辣,辣中帶鹹,好有四川風味。所有配菜都吸晒呢種愈食愈上癮嘅辣味,送飯一流👍🏻當中嘅腩肉、午餐肉、洋蔥、薯仔更加係吸晒啲精華❕而魷魚、蝦,辣得嚟仲可以食得出自身鮮甜味,口感唔韌、仲好彈牙😋而四季豆、椰菜花,仲好翠綠同爽脆。∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨

❥ 二人套餐 $198
|前菜|主菜|白飯x2 |無酒精飲品x2

૪ 三色小食拼盤
|木耳|海蜇|青瓜
爽脆黑木耳,麻酸麻酸嘅味道令人開胃。
Q爽海蜇,辣度冇木耳咁勁,但酸度就勁啲啦。
清爽青瓜,新鮮。加埋沙律醬,可以解辣。

૪ 經典乾鍋
| 腩肉|魷魚|蝦|午餐肉|四季豆| 薯仔 |椰菜花|洋蔥
當中嘅腩肉、午餐肉、洋蔥、薯仔更加係吸晒啲精華❕
而四季豆、椰菜花,仲好翠綠同爽脆。

2022-11-26 42 浏览
水煮牛肉係❤川菜非常出名嘅水煮菜系,辣味湯中煮熟,牛肉味道香濃,主要是用花椒和乾辣椒來突出川菜麻和辣的獨特風味👍佢嘅辣味屬於中級辣,😘辣味不會在嘴裡停留太久,我叫BB辣同樣好好味!!花椒粒與乾辣椒☺️以小火乾煸好後,醞釀出湯頭麻香帶勁的底蘊,牛肉片燙出粉紅色澤。趁熱上桌,💕牛肉片夾著滾燙湯汁入口。先是肉片的鮮嫩與木耳的清脆,🌶接著一股熱潮由舌尖蔓延,🥢一口四川水煮牛下肚,豆卜,金菇,配料同樣好豐富🥰

2022-11-24 80 浏览
天氣凍凍地最岩係暖野今日經過#香辣鮮 見人流好多裡面坐滿曬人就試下!因為唔太想食辣 所以叫椰子雞煲意想唔到又幾好食 裡面椰子超級多好足料另外叫左半份雞 娃娃菜 同薯粉嗒嗒都有好濃香既椰子味食到飽飽好滿足~ 下次試下佢辣野先 見隔離枱都食得好吸引🤪
天氣凍凍地最岩係暖野
今日經過#香辣鮮 見人流好多
裡面坐滿曬人就試下!

因為唔太想食辣 所以叫椰子雞煲
意想唔到又幾好食
裡面椰子超級多好足料

另外叫左半份雞 娃娃菜 同薯粉
嗒嗒都有好濃香既椰子味
食到飽飽好滿足~

下次試下佢辣野先
見隔離枱都食得好吸引🤪
2022-11-24 69 浏览
住係呢頭附近,成日都心掛掛想食川菜😋呢間幫襯左好幾次,都覺得水準很好,食物款式好多有米線、餃子、涼拌、雞煲、烤魚同小菜都勁多選擇🤩最近見佢地出左啲新菜式,所以又黎食下🤤今次仲特登簡下午茶時段,避開午巿排隊,又可以坐耐啲秘製泡淑魚皮(BB辣)$38必食推介十粒星星,次次黎都一定會叫泡淑味好特別,魚皮切左絲食落好爽口連平時唔食魚皮既朋友仔都話好好味炸魚片頭 $ 25今次食多樣小食,即叫即炸,上桌熱辣辣個皮仲有少少脆😋麻辣子雞(BB 辣)$128特登黎試新推出的麻辣子雞,一上桌川味十足辣椒同雞肉比例幾好,唔係淨係辣椒乾麻辣咸香,味道啱啱好,送酒一流🍻大大杯飲品$30叫左2杯大大杯飲品,份量都幾多2個人可以叫一杯SHARE 都夠👍🏻佢地好多菜式都有唔同辣度比顧客選擇,啱哂啲唔食得辣既人,非常貼心☺️☺️門口仲有個牌,不定時更新,可以方便睇下有咩新菜式推出
住係呢頭附近,成日都心掛掛想食川菜😋
呢間幫襯左好幾次,都覺得水準很好,食物款式好多

有米線、餃子、涼拌、雞煲、烤魚同小菜都勁多選擇🤩
最近見佢地出左啲新菜式,所以又黎食下🤤
今次仲特登簡下午茶時段,避開午巿排隊,又可以坐耐啲

秘製泡淑魚皮(BB辣)$38
必食推介十粒星星,次次黎都一定會叫
泡淑味好特別,魚皮切左絲食落好爽口
連平時唔食魚皮既朋友仔都話好好味
秘製泡椒魚皮
炸魚片頭 $ 25
今次食多樣小食,即叫即炸,上桌熱辣辣個皮仲有少少脆😋
炸魚片頭
麻辣子雞(BB 辣)$128

特登黎試新推出的麻辣子雞,一上桌川味十足
辣椒同雞肉比例幾好,唔係淨係辣椒乾
麻辣咸香,味道啱啱好,送酒一流🍻
麻辣子雞
大大杯飲品$30
叫左2杯大大杯飲品,份量都幾多
2個人可以叫一杯SHARE 都夠👍🏻
大大杯檸賓
大大杯檸檬茶
門口仲有個牌,不定時更新,可以方便睇下有咩新菜式推出
2022-11-23
秘製泡椒魚皮
炸魚片頭
麻辣子雞
大大杯檸賓
大大杯檸檬茶
2022-11-20 106 浏览
天氣一凍左就想食辣 上網見到呢個餐廳推出二人餐都幾抵食 仲要無加一今晚就去淺嘗試試佢❣️情迷抵食二人餐 $198🫥指定小食 x 1🥢三色小食拼盤木耳 海蜇 青瓜絲 黑木耳醃到麻麻辣辣好正 海蜇偏酸唔係太辣青瓜絲留返食主菜時真係太辣頂唔順嘅時候先食 淨青瓜無做任何醃製 清爽解辣無誤🫥主食5選1•招牌酸菜魚(細)•水煮魚(細)•水煮牛(細)•毛血旺•經典乾鍋🥢特色水煮牛肉(細) 估唔到細份都咁大份 今次叫咗小辣多麻 即叫即煮用心製作需時 上枱熱辣辣真正足料 滿滿都是牛肉 除此之外仲有芽菜木耳金針菇豆卜 淨食呢兜都夠 牛肉塊塊滑捋捋 唔會話煮得太老太韌 肉片微微掛湯好啱送飯🫥白飯x2🫥汽水×2
今晚就去淺嘗試試佢

❣️情迷抵食二人餐 $198

🫥指定小食 x 1
🥢三色小食拼盤

🫥主食5選1
•招牌酸菜魚(細)
•水煮魚(細)
•水煮牛(細)
•毛血旺
•經典乾鍋
特色水煮牛肉(細)

🥢特色水煮牛肉(細)

🫥白飯x2

🫥汽水×2