2023-04-03 54 浏览
除了四川風味的辣菜式之外,還有比較溫和的雞煲選擇下次還想試烤魚套餐,好像很大一盤很香🔺椰子雞煲$198/半隻❅ 一大煲清甜的椰子水,加入了新鮮椰子肉、馬蹄和杞子,感覺非常養生滋潤❅ 然後就把半隻雞件放進湯裡,煮一會兒就熟了雞肉吸收了椰子的甜味吃下去更加鮮美,雞肉不是瘦的所以熬煮後也不會很鞋旁邊有青檸、指天椒和沙薑豉油,雞肉蘸上後更加鮮私心覺得馬蹄超級甜,椰子肉也很好吃,不知不覺吃光了🔺爆蒜泥白肉$35❅ 雖然看上去好像沒有蒜蓉的蹤影,不過其實是完美混進了辣醬裡面這家的調味很得我歡心,蒜味是吃過之中最重的五花肉片熬煮得剛好,不會很鞋,捲起大量調味一齊吃風味更佳
除了四川風味的辣菜式之外,還有比較溫和的雞煲選擇

下次還想試烤魚套餐,好像很大一盤很香

🔺椰子雞煲
$198/半隻

❅ 然後就把半隻雞件放進湯裡,煮一會兒就熟了
旁邊有青檸、指天椒和沙薑豉油,雞肉蘸上後更加鮮
私心覺得馬蹄超級甜,椰子肉也很好吃,不知不覺吃光了

🔺爆蒜泥白肉

這家的調味很得我歡心,蒜味是吃過之中最重的
五花肉片熬煮得剛好,不會很鞋,捲起大量調味一齊吃風味更佳
2023-03-29 49 浏览
清潤椰子🥥雞煲$198/煲炸魚片頭$25秘制泡椒魚皮$38雙拼無湯餃子$46好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:還有1個月左右就結婚了,好多鎖碎事要做,有點忙,不想煮飯,天氣又有點涼,想吃點火鍋🍲類食物,所以放工去了附近的一間餐廳吃晚飯。要了一個清潤椰子🥥雞煲,有半隻雞。雞沒有厚厚的脂肪,不會好肥,雞肉嫩滑。湯底除了腍腍的椰子肉,還有馬蹄,所以喝起來特別清甜。侍應有給我們青檸,加點青檸汁進湯裡再喝,帶來一股鮮味😋金黃色的炸魚片頭即叫即炸,熱熱的,又彈牙。秘制泡椒魚皮好爽口。要了BB辣,但仍辣的過癮。味道調較得好好,已打算帶愛吃川菜的爸爸來試試。雙拼無湯餃子🥟即韮菜餃子拼酸菜餃子,一共有10隻。餃子大大隻,餡料塞得滿滿的。吃下去有comfort food 的感覺☺️好欣賞店員的服務態度,上桌時少了一隻餃子,原來是因為有隻煮的時候爛了,他們堅持要另煮一隻給我們👍🏻
清潤椰子🥥雞煲
$198/煲
好味指數:😋😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹
推介原因:

金黃色的炸魚片頭即叫即炸,熱熱的,又彈牙。

雙拼無湯餃子
一向鍾意食川菜既我,呢一晚同朋友係長沙灣拎野🛍朋友帶我去附近既川菜小店試下🎈這間位於長沙灣的香辣鮮📍~-原來係以川菜為主既小店🌶主要有烤魚/雞煲揀我同朋友都想食魚🐠所以我地揀左原條海鱸魚香辣小辣♥️好足料上桌,原條的海鱸魚好大條呀✔️同埋見到好多配料,好似有豆卜、薯仔、木耳、豬皮🥬🍠🥔所以成個份量都好多好滿!✅當然仲有芽菜、蔥、蒜等🧄🧅🥕魚肉紮實,真係啖啖肉😋大部份以大骨為主係有小部份有細骨,食既時間要留意呀💡-同朋友驚唔夠,仲加左薯粉,🍜係幼身薯份配埋香辣湯底夠晒惹味😁不過份量都好夠 2個女仔食唔一定要加😂而辣度以小辣泥講比我想像中濃同夠辣🌶🌶唔太食得辣既朋友都要留意下⚠️-估唔到小店的烤魚都幾有驚喜🥳不過位置就真係唔算方便 ‼️如果經過都不妨支持小店呀!
一向鍾意食川菜既我,呢一晚同朋友係長沙灣拎野🛍
朋友帶我去附近既川菜小店試下🎈
這間位於長沙灣的香辣鮮📍~
原來係以川菜為主既小店🌶主要有烤魚/雞煲
我同朋友都想食魚🐠
所以我地揀左原條海鱸魚香辣小辣♥️
好足料上桌,原條的海鱸魚好大條呀✔️
同埋見到好多配料,好似有豆卜、薯仔、木耳、豬皮🥬🍠🥔
所以成個份量都好多好滿!✅
當然仲有芽菜、蔥、蒜等🧄🧅🥕
魚肉紮實,真係啖啖肉😋大部份以大骨為主
係有小部份有細骨,食既時間要留意呀💡
同朋友驚唔夠,仲加左薯粉,🍜係幼身薯份
配埋香辣湯底夠晒惹味😁
不過份量都好夠 2個女仔食唔一定要加😂
而辣度以小辣泥講比我想像中濃同夠辣🌶🌶
唔太食得辣既朋友都要留意下⚠️
估唔到小店的烤魚都幾有驚喜🥳
不過位置就真係唔算方便 ‼️
如果經過都不妨支持小店呀!
薯粉
2023-03-28
薯粉
  • 招牌烤魚
2023-03-28 30 浏览
小店應該係家庭式經營,鋪位細細,座位唔算多*烤魚 (海鱸魚) 🐟 $268有清湯/香辣/酸辣,3款湯底選擇今次叫左酸菜小辣酸菜嗰味都好出,辣就反而唔夠原條烤魚外皮煎到金黃,魚肉厚實,唔會一夾就散👍🏾而且配料都好豐富🥳 有薯仔、豆卜、酸菜、芽菜、豬皮、木耳、酸菜、金針菇、紫洋蔥、原粒蒜頭,全部吸曬湯汁,幾惹味📍 香辣鮮 (長沙灣)長沙灣青山道456號地舖#烤魚 #長沙灣美食 #荔枝角美食 #hkinfluencer #hkkol #hkfoodie #hkblogger #bloggerhk #hklifestyle #香港美食 #美食分享 #美食推薦 #美食日記 #相機食先
小店應該係家庭式經營,鋪位細細,座位唔算多
*烤魚 (海鱸魚) 🐟 $268
有清湯/香辣/酸辣,3款湯底選擇
今次叫左酸菜小辣
酸菜嗰味都好出,辣就反而唔夠
原條烤魚外皮煎到金黃,魚肉厚實,唔會一夾就散👍🏾
📍 香辣鮮 (長沙灣)
長沙灣青山道456號地舖

2023-03-28 30 浏览
收工行開長沙灣嗰頭, 發現細巷入邊都有唔少小店, 因為過咗office hour, 工業區內人流甚少. 覓食時候畀雞煲香味吸引咗就行入咗呢間香辣鮮.小店規模唔大似係家庭式經營, menu種類都好多, 雞煲, 烤魚, 小炒, 乾鍋等. 因為唔餓就簡單嗌咗個雞煲, 蒜泥白肉同餃子. 雞煲份量for兩個人啱啱好, 配料足好惹味. 餃係自家製, 鍾意佢個餃子皮, 煙韌又薄. 如果可以多啲種類揀就好luuuu.食雞煲冇可能唔嗌嘢飲, 就嗌咗58蚊嘅酸梅湯, 我哋兩個人飲. 點知上到嚟畀佢個份量嚇親, 應該都夠4,5個人飲. 又足味. 超值!🐔 香辣雞煲 半隻🐷 蒜泥白肉🥟 雙拼酸菜+韭菜餃子🥤 酸梅湯

🐔 香辣雞煲 半隻
🐷 蒜泥白肉
🥟 雙拼酸菜+韭菜餃子
🥤 酸梅湯
2023-03-22 47 浏览
今晚我去左長沙灣青山道嘅「香辣鮮」,叫咗佢奇辣雞煲 ($168)同爆蒜泥白肉($35),再加埋兩杯大大杯檸底汽水($30先講下奇辣雞煲,雞煲嘅辣度可以自己選擇,我揀咗小辣,而煲入邊除咗雞煲之外,亦都會有洋蔥青瓜同埋蔥 ,洋蔥嘅味道,完全吸收咗湯嘅汁液,淋淋地幾好食,爆蒜泥白肉,比起小辣嘅雞煲更加辣,但係同時亦都非常之入味隔離嘅蒜,都係幾好食,個人覺得爆蒜泥白肉好食過雞煲最後就係兩杯大大杯檸底汽水啦,個杯好大,但份量同一罐汽水差唔多,如果錢錢唔多的話,會建議普通咁叫一罐汽水。

先講下奇辣雞煲雞煲嘅辣度可以自己選擇,我揀咗小辣,而煲入邊除咗雞煲之外,亦都會有洋蔥青瓜同埋蔥 ,洋蔥嘅味道,完全吸收咗湯嘅汁液,淋淋地幾好食,

長沙灣小店實在太多選擇喇,今晚放工就隨便入左香辣鮮試下😊 小店係家庭式經營,位置唔多,但坐得都算舒服😊今次我哋無點到辣雞煲🤣,反而想試吓個椰子雞煲😋٩(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶ 💗 清潤椰子雞煲 (半隻)👍我對湯底都幾講究,飲完第一啖就有驚喜🤩無諗過個湯可以甘甜。湯底裏面有大量椰子肉,馬蹄及杞子,飲完完全無口渴😋 ,證明個湯底係真材實料制作,值得一讚😙至於雞,份量唔算太多。我地唔算大食,半份雞都係啱啱好。雞件味道好濃,無雪味,而且肉質嫩滑。٩(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶ 💗 招牌炸豬排 (2塊)豬扒無厚粉😋 調味適中,肉質夠juicy!
長沙灣小店實在太多選擇喇,今晚放工就隨便入左香辣鮮試下😊

我對湯底都幾講究,飲完第一啖就有驚喜🤩

٩(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶ 💗 招牌炸豬排 (2塊)
豬扒無厚粉😋 調味適中,肉質夠juicy!
2023-03-17 45 浏览
同男朋友黎到長沙灣街頭搵食咁岩見到有間川菜餐廳入到去環境又光猛乾乾淨淨冷氣又充足👍🏻👍🏻裝飾同佈置都好特別我地叫左一個椰子雞煲👍🏻湯底都幾清甜,雞夠滑👍🏻而且點佢既沙薑豉油都好惹味叫左支青島👍🏻好欣賞佢個杯係雪凍過,唔係間間餐廳都會先雪凍個杯,覺得超值得一讚🥰然後叫左個麻辣肚絲,叫左小辣用黎碗白飯一流👍🏻泡椒鳳瓜都好開胃餐廳其實仲有好多惹味雞煲同烤魚、酸菜魚等,只係今次我地想食得清淡d就叫左椰子雞煲😳下次有機會想再試下其他野
同男朋友黎到長沙灣街頭搵食
咁岩見到有間川菜餐廳

2023-03-16 62 浏览
香辣雞煲 $168呢度有半隻雞,雞件大細適中,煮得入味~揀咗BB辣,係好溫和嘅辣,唔食得辣嘅朋友都絕對無問題!雞肉肉質結實,有咬口,而且完全無雪味👍🏻配埋大量蒜頭、洋蔥、芹菜,非常惹味~爆蒜泥白肉 $35滿滿嘅蒜泥浸滿成個碟‼️剩睇樣都知濃郁🤣蒜泥磨到好細,味道完全出晒嚟~肉片厚薄好適中,好容易可以沾上醬汁,呢樣直頭係白飯殺手👍🏻大大杯凍檸檬茶 $30超大杯,2個人share啱啱好🤣餐廳面積唔算大,應該係家庭式經營,感覺好溫馨~座位算幾闊落,唔會坐得好逼👍🏻👍🏻香辣鮮 (長沙灣)長沙灣青山道456號地舖
香辣雞煲 $168
呢度有半隻雞,雞件大細適中,煮得入味~

爆蒜泥白肉 $35
滿滿嘅蒜泥浸滿成個碟‼️剩睇樣都知濃郁🤣

大大杯凍檸檬茶 $30
超大杯,2個人share啱啱好🤣

香辣鮮 (長沙灣)
長沙灣青山道456號地舖
2023-03-15 46 浏览
📍香辣鮮黎到長沙灣唔知食咩好,咁啱朋友話想試下雞煲🫣就黎試下呢間~味道都不錯!鹹酸菜胡椒豬肚 💰198/半隻湯底好好味,好夠鹹酸菜味~我個人都本身都鐘意食覺得幾啱我口味😌仲有淡淡胡椒,煲入面仲有豬肚同雞,份量好多。豬肚清理得好乾淨,無腥味☺️雞件大件肉質嫩滑~爆蒜泥白肉 💰35蒜泥好多~舖滿曬係白肉🤤白肉份量都大大份,肉係比譚仔再厚身少少,食落口真係爆蒜好正🤣

📍香辣鮮

鹹酸菜胡椒豬肚 💰198/半隻

爆蒜泥白肉 💰35
2023-03-13 63 浏览
Sichuan food has emerged as one of the most popular cuisine in HK in the last couple years. The Sham Shui Po/Cheung Sha Wan area is probably one of the most famous Sichuan restaurant hubs. Today I visited Spicyum in that area as they had spicy hot pot available in the afternoon.Mala Pork TongueTender thin slices of pork tongue as a cold appetizer. I'm a confident spicy eater and their super spicy level did satisfy me!Pepper Chicken Pot with Pork TripeRequested extra pepper in the pot. Fragrant w

Mala Pork Tongue

Requested extra pepper in the pot. Fragrant white pepper soup base with lots of pickled cabbage and onions. Pork tripe was cut into bite-size pieces. The chicken itself was also smooth flavorful.

The friendly staff reminded us about their promotion on Tsing Tao which was buy 4 get 1 free. Exactly what we needed!
2023-03-10 68 浏览
出開去長沙灣,想搵個地方食啲惹味d嘅嘢,搵到呢間香辣鮮小店,約好朋友兩點鐘去食烤魚。烤魚咁啱冇曬貨,下次大家過嚟食之前可以打定電話問一下,不過雞煲都好想試, 所以毫無懸念。去到嘅時候兩點鐘店裏面都坐滿曬人,都值得一讚,店面細細,又唔會為咗做多一兩枱客夾到啲枱pat pat 黐 pat pat咁坐。仲要間左個似廂房嘅位置👍🏻湯底嘅中嘅椰子肉已經煮淋晒,入口椰香清甜滑溜, 唔覺意真係會當咗椰子肉係主菜咁清曬😋我哋後加咗一個蒜泥白肉 ,味道比賣相更有 ,但味道真心喜歡, BB辣嘅麻辣蒜泥唔會一味得濃蒜味,同麻香都好平衡,夠惹味,連大大片2/8肥瘦肉片和椰子雞煲很搭配。

2023-03-10 47 浏览
口痕痕想食辣野,亂入左一間食烤魚雞煲既舖頭,好彩無中伏坐得都幾舒服,座位幾闊落!香辣雞煲 $168 (半隻雞)上枱見到成煲紅卜卜,以為會好辣,好彩唔係🤣🤣,煲滾之後好香噴噴,雞煲好足料,雖然叫左半隻雞,但份量都好夠兩個人食,雞件大大件,肉質幾滑,叫左少辣都唔係話好辣,辣度岩岩好!除左雞外,仲有好多唔同既配料,例如青瓜、大蔥、菜等,另外再叫左碗紅薯粉,放落雞煲一齊煲,吸哂啲精華,好惹味!爆蒜泥白肉(少辣)呢個重口味之選,叫左雞煲,緊係食埋呢款,名副其實爆多爆蒜,白肉肥瘦均勻,搭配蒜茸,超重口味yummy!!!
口痕痕想食辣野,亂入左一間食烤魚雞煲既舖頭,好彩無中伏
坐得都幾舒服,座位幾闊落!

香辣雞煲
香辣雞煲 $168 (半隻雞)

爆蒜泥白肉(少辣)

2023-03-09
香辣雞煲
2023-03-09 34 浏览
又係時候繼續九龍區之旅啦😊今次就去到長沙灣嘅「香辣鮮」度食雞煲先☺️香辣雞煲 $168/半隻雞煲當然配料非常之重要啦😬呢個雞煲嘅配料有蔥、薑、洋蔥🧅、蒜頭🧄、再加上秘製醬汁,啲雞亦入哂味,味道都唔差😋秘制泡椒魚皮 $38呢個魚皮辣度岩岩好,用黎做前菜 或 送酒都一流☺️非常之開胃😋味道:😋😋😋 3/5環境:😋😋😋 3/5服務:😋😋😋 3/5價錢:😋😋😋 3/5翻食:😋😋😋 3/5

香辣雞煲 $168/半隻

秘制泡椒魚皮 $38

味道:😋😋😋 3/5
環境:😋😋😋 3/5
服務:😋😋😋 3/5
價錢:😋😋😋 3/5
翻食:😋😋😋 3/5
2023-03-08 59 浏览
早幾日見天氣涼涼地咁啱有經過長沙灣,就入咗呢間餐廳度。餐廳都算大,每張枱都隔左啲距離坐得舒服,好啱同啲朋友團聚。本身想叫雞煲,但係見到有鴨煲,好似幾開胃就嗌咗個酸蘿蔔鴨煲。因為實在太肚餓,所以叫咗個爆蒜泥白肉食住先,呢個小食不得之了,超級多蒜蓉,但又唔會食到個口好臭,加埋啲肥肉一齊食超正。鴨肉煲得好淋,同埋啖啖肉,加埋個蘿蔔食好夾,我哋叫咗BB辣但係都偏辣,所以如果唔係太食得辣嘅就建議嗌BBBBBBB辣。唯一唔好嘅地方就係配料比較少,如果可以加多少少蔬菜係個煲度會更加正。