2023-06-08 40 浏览
想去旅行有冇又冇假放,唯有搵啲正宗異地菜食下🤣🤣近近地就試吓呢間新加坡菜~ 所有嘢份量都好大 特別係個小食拼盤😂😂另外仲叫咗兩碗喇沙麵 湯底好好 完全唔係嗰啲味精味~~兩個奶茶亦都唔會太甜,可惜太飽,如果唔係一定會食埋斑斕咖央多士 上網見到啲相勁吸引。。🫠🫠💸💸馬拉go輕食 小食拼盤 $88招牌喇沙蝦麵 $98喇沙蝦面配燒豬頸肉 $88樽仔拉茶 $28斑斕奶茶 $32📍馬拉go紅磡馬頭圍道 63號啟岸巷子1樓8號舖

💸💸

📍馬拉go
紅磡馬頭圍道 63號啟岸巷子1樓8號舖
2023-06-02
2023-06-07 18 浏览
近年土瓜灣有好多重建項目所以依家除左街鋪之外仲多左商場行下!今日黎左啟岸巷子一樓食星馬菜😙.🌟招牌蝦麵 $98蝦麵係呢度嘅必點之選🍜蝦湯湯底濃郁 而且摻摻非常掛湯 鮮味十足而且仲好足料 除左魚蛋、豆卜之外 仲有碟烤海鮮分碟附上烤海鮮有原隻大蝦🦐、烤魚🐟同埋蜆 當中烤魚好有驚喜肉質軟腍又有豐富油脂 入口即溶好易食🤤.🌟檳城什錦椰香喇沙 $88另一款就揀左喇沙湯底湯底唔算辣 適合鐘意食少辣嘅朋友🌶️燒豬頸肉非常出色 肉質啱啱好 唔會乾水😎.🌟班蘭麥脆咖央多士 $48食完麵會想再食個甜品 呢個多士睇落好吸引香脆嘅多士中間夾左肥仔牛油🧈同咖央醬超吸邪惡但係實在太好食 所以減肥都係遲啲先算😝.🌟斑蘭奶茶 $32樽仔凍奶茶茶味香濃 唔會俾啲冰整淡晒仲有淡淡嘅斑蘭味🧋.🌟話梅柚子梳打 $30呢排咁熱都想飲下清涼嘅飲品話梅柚子酸酸甜甜好解渴☺️.店鋪的骰但係五臟俱全 仲有好多店主嘅珍藏所以特別有人情味😉
近年土瓜灣有好多重建項目
所以依家除左街鋪之外仲多左商場行下!
今日黎左啟岸巷子一樓食星馬菜😙

🌟招牌蝦麵 $98

蝦麵係呢度嘅必點之選🍜
蝦湯湯底濃郁 而且摻摻非常掛湯 鮮味十足

而且仲好足料 除左魚蛋、豆卜之外 仲有碟烤海鮮分碟附上

烤海鮮有原隻大蝦🦐、烤魚🐟同埋蜆 當中烤魚好有驚喜
肉質軟腍又有豐富油脂 入口即溶好易食🤤

店鋪的骰但係五臟俱全 仲有好多店主嘅珍藏
所以特別有人情味😉
班蘭麥脆咖央多士
2023-06-02 46 浏览
餐廳係啟岸巷子,冇諗過一間小店服務咁貼心。喇沙麵非常好味,配料足,仲有比較少見嘅魔鬼魚,海鮮鮮味! 個湯可以同廚講辣度,啱個人口味。大廚話個湯冇加任何化學味精,真材實料。食完又真係冇好口渴。天氣熱,叫左杯班蘭奶茶,唔太甜,好有特色! 另外外賣多2樽番去慢慢嘆。大廚仲好好服務,好緊張野食水平,好主動問啱唔啱食。店員都好有禮貌,好有人情味嘅小店! 整體講,食物質素好好,服務又喜出望外,性價比十分之高! 土瓜灣區必選。

2023-06-02
午餐
  • 樽仔班蘭奶茶
2023-05-20 44 浏览
今日上菜慢左啲 老闆就每枱送左一盒糯米糍,本身都等到有啲啲唔耐煩,因為等左成半個鐘先有嘢食,收到盒糯米糍之後即刻開心番😌😌。咖央多士幾好食😋。多士微燶,好香脆,咖央醬搽得幾厚,又唔會話太甜,牛油份量就同平時差唔多。椰香斑蘭卷真係值得一試,好多椰絲,斑爛外皮幾煙韌,好似平時食crepe啲皮咁🤤🤤。什錦喇沙有魚肉、蜆同蝦,都幾豐富下😍😍。喇沙有啲辣,摻摻嘅油麵幾彈牙,有咬口。喇沙入面就有豆卜、火腿,芽菜同小棠菜等等,賣相幾吸引。 香茅豬扒好大份,大過我手掌少少,雖然黑醬油麵有少少鹹,但都真係幾抵食😋😋。🍽斑蘭麥脆咖央多士: HK $48🍽️椰香斑蘭卷:HK $58🍽️濱城什錦喇沙:HK $78🍽️香茅豬扒黑醬油馬拉乾拉麵:HK $78

🍽斑蘭麥脆咖央多士: HK $48
🍽️椰香斑蘭卷:HK $58
🍽️濱城什錦喇沙:HK $78
🍽️香茅豬扒黑醬油馬拉乾拉麵:HK $78
餐廳面積不大,只有十多個座位,牆上同吧枱面放左店主嘅figure,好warm嘅感覺🦐招牌蝦麵 $98可以揀辣同唔辣。估唔到係分開有一碟燒物,有蝦,大峴同魔鬼魚,海鮮磯燒味好香。魔鬼魚肉質好滑嫩,入面有d軟骨可以食埋。作為招牌菜式,湯底蝦味真係好濃郁,🍡斑斕伴雞肉卷串串飯 $78斑斕雞肉卷做型好特別,雞肉粒外層微脆,雞肉食起黎有陣陣斑斕葉香味,有點似拆開左嘅斑斕葉炸雞。🍳太陽蛋鋪係飯面,伴有峇拉辣醬同煙肉紅蘿蔔絲,辣醬好香帶馬拉盞香味。仲可以揀乾伴麵,食落會有飯咁乾身。🥪斑蘭麥脆咖央多士 $48一直都好鍾意食咖央多 目標係搵晒香泡好女食嘅咖央多!呢個絕對可以歸類好食!用麥包嘅多士賣相更吸引,多士烘得香脆,咖央椰香味滿滿,帶淡淡斑蘭香味。牛油同咖央比例平均🧋斑蘭奶茶 $32呢到有唔少特色自家製樽仔飲品。斑蘭奶茶口味比較甜,似泰式奶茶🍿爆谷樽仔咖啡 $32爆谷嘅焦香味好濃,咖啡味同焦香味平衡

🦐招牌蝦麵 $98
招牌蝦麵

魔鬼魚肉質好滑嫩,入面有d軟骨可以食埋。
招牌蝦麵

作為招牌菜式,湯底蝦味真係好濃郁,

🍡斑斕伴雞肉卷串串飯 $78
斑斕伴雞肉卷串串飯

🥪斑蘭麥脆咖央多士 $48

斑斕麥脆咖央多士

🧋斑蘭奶茶 $32

🍿爆谷樽仔咖啡 $32
爆谷嘅焦香味好濃,咖啡味同焦香味平衡

爆谷樽仔咖啡
斑斕伴雞肉卷串串飯
斑斕麥脆咖央多士
爆谷樽仔咖啡
2023-05-11 41 浏览
早前與同事在土瓜灣下班,發現啟岸一樓開了一家馬拉餐廳 店內特色牆幾吸精餐廳是即叫即做的, 因此吸引了不少食客主打惹味叻沙、馬拉撈麵及特色飯食當天叫了檳城什錦椰香叻沙配燒豬頸肉、招牌檳城蝦麵 及班蘭麥脆咖央多士~🍜檳城什錦椰香叻沙配燒豬頸肉溫泉蛋惹味之選😍 叻沙帶很香椰香味 配肥瘦適中的豬頸肉不錯忽視 湯底微辣不過火 🔥另有燒蝦🦐~🦐 🍜招牌檳城蝦麵 蝦麵用新鮮蝦頭熬製,煮到好濃味配參參份量都唔少 正啊💕配燒蝦跟大粒沙白 款款新鮮更有溫泉蛋 非常足料~☕斑蘭樽仔奶茶️帶斑蘭椰香味 甜度岩岩好👍🏻👍🏻👍🏻~🍞班蘭麥脆咖央多士 用麥包製多 超脆包面咖央不算太甜------------------------------

餐廳是即叫即做的, 因此吸引了不少食客
主打惹味叻沙、馬拉撈麵及特色飯食

~
🍜檳城什錦椰香叻沙配燒豬頸肉溫泉蛋
惹味之選😍
叻沙帶很香椰香味 配肥瘦適中的豬頸肉
不錯忽視
湯底微辣不過火 🔥
另有燒蝦🦐

🦐 🍜招牌檳城蝦麵
蝦麵用新鮮蝦頭熬製,煮到好濃味
配參參份量都唔少 正啊💕

甜度岩岩好👍🏻👍🏻👍🏻

🍞班蘭麥脆咖央多士
用麥包製多 超脆包面
咖央不算太甜

餐廳位置不大,但裝修擺設也不馬虎,一入去右邊有幅好吸睛的花花特色牆,十分適合女士們來打卡,而店內的四周甚至乎門口位置放了很多店主珍藏高達模型和幪面超人的figuer,還有其他各式各樣的collections ,男士們進來也會因此而愛不釋手,男女老友都有得打卡呀! 🔮招牌檳城蝦麵    一上枱就已經聞到濃濃嘅蝦味, 未食麵先飲湯,湯底應以大量嘅海鮮和蝦殼仲有秘製辣醬和一些東南亞香料熬製而成,湯頭濃郁呈深橙色,第一啖入口真的不咁“嘩”咗一聲,蝦味濃郁鮮香回辣,10分有層次,湯汁偏糊身一點,非常掛汁,海鮮蝦香味在口裏徘徊久久不散,好正呀!,配料亦10分有睇頭:有燒烤大蝦🦐,大大隻燒到連個蝦殼都係脆身的;兩粒大蜆,蜆肉脹卜卜非常新鮮,是老闆每朝直接去海鮮檔買的;再特別啲係有一個炸香了的魔鬼魚塊,肉質非常嫩滑又香口;最喜歡那兩粒脆口的豆卜,完全吸收了湯汁入口有爆汁之感;魚蛋又彈牙;仲有一隻溫泉蛋,輕輕一篤蛋汁流出,混埋吸收蝦湯的滲滲麵底(油麵+米粉)一齊食,超級滋味,勁推之選👍 🔮香茅豬扒黑醬油馬拉乾撈麵   香茅豬扒煎到外面金黃色,賣相吸引,而且份量也不少,入口非常軟腍一點,也沒有乾柴之感,而

🔮招牌檳城蝦麵

🔮香茅豬扒黑醬油馬拉乾撈麵
香茅豬扒煎到外面金黃色,賣相吸引,而且份量也不少,入口非常軟腍一點,也沒有乾柴之感,而且香茅醃得十分入味,乾撈麵彈牙,黑醬油拌汁亦帶點蒜香,非常香口惹味

🔮仁當肉碎烤餅
這個馬拉小食十分特別,烤餅即叫即做,所以要大概等20分鐘先會上菜,烤餅口感像烤過的酥皮,非常香脆,傳統馬拉仁當咖喱炒成的肉碎惹味香濃,微辣又帶甜,唔單止拌烤餅好食,我仲覺得拌麵或者拌飯都會好正呀!
2023-05-06 307 浏览
位於土瓜灣啟岸的馬拉料理餐廳。土瓜灣啟岸是一個兩層高的商場,設計時尚;而當中的啟岸巷子更是近來興起的一條食街,一條以日系裝潢及佈滿燈籠為主的小巷子,很多高質的餐廳已紛紛進駐在此;商場風格獨樹一幟,與土瓜灣週邊的舊樓及建築物很是格格不入,形成了一個疏離孤立的景象,很有趣。餐廳正正位於啟岸巷子二樓,踏出扶手電梯便可見到;餐廳小小一間,座位不多,但企理整潔,裝修富有東南亞色彩,從佈置及裝潢便能感受出店主有滿滿的心機.ᐟ  ⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆ ° 招牌檳城蝦麵 $98° 檳城什錦椰香喇沙 $88° 斑蘭麥脆咖央多士 $48° 話梅柚子梳打 $32✨招牌檳城蝦麵 招牌檳城蝦麵用木盤盛著,賣相相當吸引;麵的配料有魚蛋、流心蛋、豆卜及粗芽菜,另外也有一隻燒虎蝦、大蜆及炸石斑會另碟上;湯底帶有濃郁的蝦膏味,伴隨南洋風味的馥郁香氣,鮮甜味美! 這個湯底真的很有驚喜!燒虎蝦燒得外脆內嫩,鮮味十足;其他配料也是入味非常,水準之上! ✨ 檳城什錦椰香喇沙其實早前已在喇沙關注組看到有人推介這家的喇沙麵了;這次一試,果然是名不虛傳!椰香喇沙獨有的椰香奶味非常濃稠,配上喇沙的香辣更是使
位於土瓜灣啟岸的馬拉料理餐廳。
餐廳正正位於啟岸巷子二樓,踏出扶手電梯便可見到;

⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆

° 招牌檳城蝦麵 $98
° 檳城什錦椰香喇沙 $88
° 斑蘭麥脆咖央多士 $48
° 話梅柚子梳打 $32

✨招牌檳城蝦麵

✨ 檳城什錦椰香喇沙
椰香喇沙獨有的椰香奶味非常濃稠,配上喇沙的香辣更是使人食指大動,非常惹味!
麵底滲滲爽口彈牙,非常掛湯,色味俱佳!
配料的豬頸肉也是相當出色,外皮帶有微微的焦香味,軟滑爽彈!

✨斑蘭麥脆咖央多士
多士鬆鬆脆脆的,厚身的牛油加上班蘭咖央醬,雖然邪惡但真的很美味啊~! ♡

✨話梅柚子梳打 $32
話梅微微回甘,配搭柚子醬的清新果香,酸酸甜甜,清新解渴!
2023-04-20 78 浏览
今日接放學,去咗一間附近嘅馬來西亞嘅餐廳位於啟岸巷子二樓嘅小店,環境裝修簡潔,又富有東南亞色彩。招牌檳城蝦麵賣相好吸引,碗麵上面放咗一大隻燒虎蝦,下面仲有好多料(烤豬頸肉、豆卜、流心蛋、魚蛋、芽菜、草菇),都算足料。燒蝦食落好香,燒豬頸肉保留到肉汁,外面有少少焦香。湯底有香濃椰香和有喇沙嘅香辣,惹味,整體唔錯怡寶芽菜雞飯配清雞湯雞肉鮮甜嫩滑,雞皮薄身唔多脂肪,配上油香飯,啱我胃口。雞件份量算多,所以食得好飽。附上三款配雞醬汁:薑蓉、酸辣汁、自製醬汁。另外,清雞湯好清甜,有雞味,無加味精,飲完無口渴感覺
今日接放學,去咗一間附近嘅馬來西亞嘅餐廳
位於啟岸巷子二樓嘅小店,環境裝修簡潔,又富有東南亞色彩。

怡寶芽菜雞飯配清雞湯
另外,清雞湯好清甜,有雞味,無加味精,飲完無口渴感覺
2023-04-19 56 浏览
🌴馬拉GO😎 講起馬來西亞一定諗起班蘭 拉茶 喇沙 椰子🥥⋯⋯💯好推薦呢到既班蘭椰香卷 外皮煎到微脆 帶淡淡既班蘭香 中間椰糖餡甜度岩岩好 好自然既甜味 唔會死甜🫶🏻🫶🏻🫶🏻主食方面叫左檳城蝦麵同椰香什錦喇沙 2款麵底都要左摻摻 油麵有啲煙韌 米粉爽口 2款湯底都好濃郁 蝦麵好香蝦米🦐味 喇沙就好香香料同椰子味 2款湯比較 喇沙味道更豐富每款麵基本上都有青瓜🥒紅蘿蔔絲🥕 肥肥短短既芽菜 幾條菜🥬 小量煙肉絲 2粒豆卜同魚蛋 仲有隻流心蛋🥚添 魚蛋好彈牙 豆卜係我鍾意既硬身些少個款 比較有豆香餸方面 豬頸肉🐷好香香茅味 魚肉🐟厚身彈牙 蜆肉嫩滑 唔會過熟 唔錯

2023-04-13 87 浏览
對於土瓜灣都唔太熟嘅我哋,想搵食都係網上睇吓先,自從上次去完馬拉個咖央多士同咖喱麵勁好味,就一直念念不忘,見到有馬拉餐廳,二話不說要去試吓佢。首先講吓佢嘅嘢飲先,個咖啡勁香濃,而且又唔會好甜,奶茶茶味香濃又滑,佢似係整好咗,放入雪櫃整凍佢,唔會加冰所以無淡味左。檳城椰香咖沙好吸引,有燒豬頸肉同埋蝦,睇得出有用心嘅燒😍咖沙湯超濃郁,啱晒重口味嘅我,材料都好豐富,有一條條既魚片,豆腐卜,溏心蛋,豆芽。斑蘭麥脆咖央多士之前係馬拉有食過,真係好好食,班蘭味配搭牛油同咖央醬好夾,而且脆卜卜,又唔會太甜!同我係馬拉食既味道一樣😆香港反而好少食到咁正宗。咖喱牛腩佢個咖喱好香濃,唔會好奶,真材實料👍🏽點菜個陣會問我地食唔食辣,我地好鐘意食辣所以呢款對我地黎講係岩晒口味!如果唔食辣既朋友老闆都會迎合口味唔放辣,鍾意食辣咖喱嘅朋友唔可以錯過呢款,牛腩炆得好淋,薯仔都軟熟有少少薯蓉嘅口感配搭埋咖哩好好食😋呢間嘅咖喱真係唔可以錯過!

斑蘭麥脆咖央多士

咖喱牛腩
位於土瓜灣的馬拉菜小店,價錢非常親民,員工也好親切,是值得支持的地道小店!🤩我們叫了招牌檳城蝦麵和檳城椰香叻沙,蝦麵轉了摻摻,即是米粉加油麵,吃起來更有層次感!麵入面的配料有魚蛋、流心蛋和粗芽菜,豐富有口感!這個麵還跟豬頸肉/海鮮,兩個都煎香好惹味🔥最後我們還加了斑蘭麥脆咖央多士做甜品,多士微焦帶牛油香,還灑上了椰絲,好吃!樽仔拉茶好香滑也不會太甜,南洋樽仔咖啡是偏白咖啡的風味,兩個都很地道☕️

2023-04-03 133 浏览
上網喺叻沙麵關注組見到曾經有人提及過呢一間位於紅磡啟岸嘅馬來西亞餐廳,好多人都比好評,我自己都非常鍾意食叻沙,所以見完客同同事特登行去嗰邊食,對於我來講味道不過不失,唔算話非常好味,湯味唔濃又唔辣,有啲唔到胃感覺,應該有好多舖頭嘅味道都比佢更加好,而且份量唔算好多啲面都比較少,我食完之後大約4:00開始肚餓,而我同事叫左一份海南雞飯,份量同樣覺得唔多,味道都工常不過雞肉唔算好滑,我覺得以佢哋嘅份量同味道定價偏高左少少。
馬拉Go—一間位於土瓜環既新加坡/馬來西亞小店,馬拉菜係香港雖然唔算罕見,但要搵一間夠地道而又好味道既馬拉餐廳亦唔係咁易🥸 呢間餐廳主打各種喇沙麵食、檳城蝦麵及泡飯等,味道夠晒惹味正宗;其中檳城椰香喇沙食到啖啖椰香,令整體更creamy入味;而咖央多士等特色小食,外層非常香脆,邪惡得黎同樣唔會過分甜膩~ 不得不提斑斕樽仔拉茶,奶味同茶味平均,而且口感香濃順滑!個人覺得係幾出色既一間特色食店🙋🏼‍♀️
2023-03-25 45 浏览
成日聽人講土瓜灣有條好有特色嘅街,今晚終於黎朝聖下。原來呢邊有好多特色小店,今晚就揀左食馬拉菜。特色班蘭拉茶|茶底濃而不澀,入口好滑帶有淡淡班蘭味😋班蘭麥脆咖央多士|食馬拉野最鍾意就係個多士❤️多士烘到好鬆脆,夾埋厚厚既牛油同班蘭咖央醬,好出色!香茅豬扒黑醬油乾撈麵|豬扒一入口就有好香香茅味🥰煎得岩岩好肉質仲好嫩滑。黑醬油有陣特別既焦香,味道濃郁甜甜地,好惹味!雜錦檳城蝦麵|湯底鮮味十足,好香蝦味,辣辣地好開胃!最鍾意佢個湯底唔會好油膩👍🏻配料仲有燒蝦,大蜆同炸石斑,大蜆大大粒好鮮甜,個魚又炸得好滑!迷你蝦多士|估唔到有咁多舊😂蝦多士炸得爭香脆,中間既蝦膠爽口彈牙,必叫⭐️⭐️⭐️班蘭椰香卷|用班蘭汁造成既外皮煙煙韌韌好香班蘭味,內餡係滿滿既椰絲,口感好豐富🤤而且唔會太甜,值得一試!

特色班蘭拉茶|

茶底濃而不澀,入口好滑帶有淡淡班蘭味😋

班蘭麥脆咖央多士|

香茅豬扒黑醬油乾撈麵|