2021-05-10 94 浏览
之前在中環吃過馬祖,簡直就是一試難忘。沒想到天后都有,放工之後,可以過來吃晚餐。今天的餐牌跟中環還是小小不一樣。但是也是同樣大份我點了一份台灣番茄🍅湯麻辣拉麵配了蘿蔔,豆仆還有包心菜。還叫了一份麻辣木耳,滿足了我對於麻辣的所有要求。因為天氣潮濕,要多吃一些提升陽氣的食物,例如辣椒,以方便排除體內水份。 服務員不到5分鐘就把麵做好,端上來了。真是好大一份,下次需要讓他少麵,或者選特別餓的時候過來吃。蘿蔔很清甜,麻辣湯夠勁道還有鮮美的番茄🍅入味又有維生素。滿足一整天的營養。 ....馬祖台灣養生湯麵館 (留仙街)天后留仙街3號雅景樓地下B號舖

馬祖台灣養生湯麵館 (留仙街)
天后留仙街3號雅景樓地下B號舖
2021-05-09 35 浏览
今日嚟到天后搵吓嘢食,見到有間馬祖台灣藥膳湯米線又好似幾吸引喎,就決定入去試下!餐牌價錢唔貴,款式都相當多!包括有養生農場雞湯麵系列,古早牛肉湯麵系列,香蔥海苔飯系列,同埋養生湯飯系列!當然佢嘅招牌菜應該係花膠湯底同埋藥膳湯底系列啦!但竟然比我見到有芫荽雞湯喎🤩鍾意食芫荽嘅朋友一定要去試吓!但由於我真係好掛住台灣嘅藥膳湯底,所以就叫咗碗台灣藥膳醉雞米線,由於米線可以轉做台灣幼麵,所以就決定轉幼麵啦!另外叫左碟紅油抄手同埋無糖茉莉花茶!🍡台灣藥膳醉雞幼麵湯麵上菜的時候就已經遠遠地聞到好重的藥膳味,令到我迫不及待想試吓個湯底!飲咗一啖湯就發現藥膳嘅味道比想像中淡口味左少少,冇台灣咁重口味!至於雞肉方面,由於係醉雞,所以雞肉唔算太滑嫩,但係就有花鵰嘅味道🥰🍡紅油炒手紅油抄手個皮好薄好滑,同辣椒油嘅配搭簡直正😋

餐牌價錢唔貴,款式都相當多!

🍡台灣藥膳醉雞幼麵
藥膳醉雞湯米線

🍡紅油炒手
紅油抄手

紅油抄手個皮好薄好滑,同辣椒油嘅配搭簡直正😋

• 台灣藥膳農場醉雞湯米線
2021-05-09 33 浏览
台`灣花膠農場醉雞湯米線($69)米線大大碗,超足料,雞同花膠有5-6大舊,抵食。一定要讚個湯,唔會咸到腎虧,藥膳味濃,酒味啱啱好,為此而來🐒呢個價唔expect花膠用上等貨,味道冇腥、油溢味,都唔會好似食橡筋咁,可接受嘅!啲雞雖然大大舊但唔嫩滑,就差咁啲。如果唔中意酒味嘅推薦食台灣藥膳蟲草花雞湯米線($55),一樣試到個藥膳湯。😋🍗滷水雞翼($36/5隻)好搞笑,反而雞翼肉質啱啱好😂😂 fd表示呢個雞仲好食。雞翼好入味,如果嘢食溫度熱啲就好啦,🍹水蜜桃紅茶(+$10)冇乜特色嘢飲選擇,呢杯味道正正常常,好在有得少甜🤪朱古力牛奶雪香(+$13)雪香算menu上比較特別啲嘅嘢飲,甜度啱啱好,朱古力味夠,仲有我最中意嘅麥片咬下
台`灣花膠農場醉雞湯米線($69)

🍗滷水雞翼($36/5隻)

🍹水蜜桃紅茶(+$10)
冇乜特色嘢飲選擇,呢杯味道正正常常,好在有得少甜🤪

朱古力牛奶雪香(+$13)
2021-05-06
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 台灣藥膳蟲草花雞湯米線
2021-05-08 29 浏览
最近喺外面食得太唔健康啦,係天后發現一間主打養生湯米線嘅餐廳,補一補身先!湯底鮮甜,足料,價錢公道,好抵食!餐廳裝修新淨,座位足夠。花膠醉雞湯米線 $70湯底配料有紅棗,木耳,杞子,龍眼,芫荽等等,好足料,湯底好鮮甜。花膠有成三四塊,好爽滑。醉雞肉好鮮嫩,都有四五舊,好抵食!米線煮較軟糯,好掛湯。蕃茄麻辣農場雞湯米線$60蕃茄湯底好濃郁,真係有新鮮蕃茄喺入邊。叫咗中辣,辣道啱啱好,但唔係好麻。配料有木耳,芫荽,雞肉同樣有四五舊。滷水雞翼 $26雞翼有三隻,滷水味入味,雞肉滑嫩,好好味。麻辣木耳$26木耳大大塊,爽滑又香辣,份量仲好多添,食到好飽啊!

花膠醉雞湯米線 $70

蕃茄麻辣農場雞湯米線$60

滷水雞翼 $26
雞翼有三隻,滷水味入味,雞肉滑嫩,好好味。

麻辣木耳$26
木耳大大塊,爽滑又香辣,份量仲好多添,食到好飽啊!
2021-05-06 760 浏览
🍴鹵水雞翼5 隻🐥跟餐加37 蚊5 隻雞翼個鹵水汁醃得唔錯帶 d甜味 同豉油香 雞皮比較爽彈 雞肉肉質盡吸鹵水汁比較有咬口👍🏻 🍴麻辣白菜豬肉餃🌶️🥟跟餐加 26 蚊豬肉餃既餃皮比較爽滑 估計係自家包 入面既 豬肉 juicy 🐷白菜都幾爽甜 再加埋 帶有芝麻香既麻辣汁 都幾惹味🌶️ 🍴蕃茄麻辣牛肉湯米線70 蚊🌶️🐂好足料既米線 有五條牛肉 台灣既牛肉麵通常一條條 好肥味 而且佢整得好淋好入味 🐮兩件白蘿蔔大得黎又整得夠淋 盡吸湯汁 而佢既米線有 d似上海麵 圓柱身而且比較爽彈 比較有口感 而佢個湯底 一食落去好有蕃茄濃湯既香味🍅而後續帶 d麻辣香味 十分唔錯既湯底 🍴台灣藥膳農場醉湯幼麵 56 蚊🍜🐥大中碗麵 佢個湯底好香甜 驟眼睇有紅棗紀子葱花仲有好多爽口既木耳 當然仲有好香濃既雞湯味 而幼麵 比較爽口 盡吸湯汁 😍 雞肉都幾多 皮夠爽彈 雞肉既肉質都幾彈牙 唔錯🐥#台灣麵 #米線 #幼麵 #牛肉麵 #蕃茄 #藥膳 #雞湯 #雞翼 #水餃 #菜肉餃Score 平均分 <7.8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hy
🍴鹵水雞翼5 隻🐥

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#馬祖台灣養生湯麵館
天后留仙街3 號雅景樓地下 b號鋪
~~~~~~~~~~~~
2021-05-06
2021-04-22 84 浏览
🎶一個人原來都可以盡興以前覺得一個人食飯好慘,仲記得細個個陣,見住爸爸一個人食飯,總係有種好孤獨既感覺🙈但原來人大左,係好渴望有me time😂左行右行唔知食乜好,又唔太想食甘飽,食下午茶就岩哂🥰•藥膳雞湯配黑木耳貢丸麵 $33🥃跟餐送無糖茉莉花茶麵底可以揀米線/台灣幼麵,轉手工麵$2揀其他飲品$6份量比想像中多,杯野飲都勁大杯😯 性價比高👍🏻湯底藥材味唔重,反而紅棗味濃好多,睇相都見到超多紅棗🤩 邊食麵邊飲湯,基本上已經飽哂🤣
🎶一個人原來都可以盡興
但原來人大左,係好渴望有me time😂

左行右行唔知食乜好,又唔太想食甘飽,食下午茶就岩哂🥰

•藥膳雞湯配黑木耳貢丸麵 $33
🥃跟餐送無糖茉莉花茶
麵底可以揀米線/台灣幼麵,轉手工麵$2
揀其他飲品$6

份量比想像中多,杯野飲都勁大杯😯 性價比高👍🏻
2021-04-06 1027 浏览
前陣子因為工作,經常捱夜至半夜三四點🙈所以早幾天和媽媽在天后逛街後,就去了這間台式養生湯麵補充元氣😚一入門口,就聞到陣陣的藥材味,未食都覺得很健康😍 而我們到達時已兩點多,就可以享用下午茶套餐,價錢真的很便宜,食物的款式也很多元化👍🏼👍🏼——————————🔹藥膳清雞湯滷水雞翼蘿蔔米線 $37媽媽對於藥膳湯底情有獨鍾,一上菜就俾份量嚇倒,勁大碗湯,湯裏有龍眼肉、杞子和紅棗,味道濃郁和有當歸香氣😍令人想飲多幾啖而滷水雞翼的顏色很深,食起來味道剛好,很入味‼️相反蘿蔔沒有太大驚喜,不算太淋,亦沒有吸收湯底的精華🙈🔸田園蕃茄湯肥牛及唐生菜台灣幼麵 $37+$3本身我叫香辣番茄湯,但上菜時才發現是田園蕃茄湯🙈🙈但湯底一樣很好飲😋裏面有不少蕃茄肉,香甜濃郁~肥牛大大塊,沒有太多肥👍🏼唐生菜吸收了甜甜的湯底,想再食多啲😚而台灣幼麵相對米線容易變稔,但會更加吸汁,正合我口味😍🔹朱古力牛奶雪香 +$9起初看見英文寫上milkshake,以為是奶昔,但原來是朱古力和牛奶,有很香朱古力味😚加上上面穀物脆脆,口感更豐富👍🏼
——————————
🔹藥膳清雞湯滷水雞翼蘿蔔米線 $37
藥膳清雞湯滷水雞翼蘿蔔米線

🔸田園蕃茄湯肥牛及唐生菜台灣幼麵 $37+$3
田園蕃茄湯肥牛及唐生菜 台灣幼麵

而台灣幼麵相對米線容易變稔,但會更加吸汁,正合我口味😍

🔹朱古力牛奶雪香 +$9

藥膳清雞湯滷水雞翼蘿蔔米線
田園蕃茄湯肥牛及唐生菜 台灣幼麵
朱古力牛奶雪香
2021-03-24 162 浏览
一直都超欣賞呢間馬祖台灣養生湯麵館佢哋喺天后都有分店好興奮正值下午茶時間 睇吓有啲咩揀~即刻叫咗一碗台式鍋燒牛肉飯(細)香辣三杯雞飯(細) 台式牛肉飯可以話係台式料理嘅代表佢幾乎係每家每戶都識整嘅料理 非常深入民心 唔識做菜都會易上手牛肉同埋青菜嘅比例各一半 食落去唔會太多茨汁 另外仲有杯嘢飲送真係好抵!叫咗我最愛嘅香芋雪香原來雪香嘅意思係解杯芽 杯芽含有豐富嘅膳食纖維 連埋香甜嘅芋頭味 大大杯 正呀!另外三杯雞飯雞件都好多仲有豆腐卜同樣都有好多青菜紅蘿蔔做伴碟 好有營養飲品方面點左愛文芒果汁 跟餐只係加$6平時出邊都好少飲得到 芒果香甜 好抵飲台灣花膠農場醉雞湯米線真係大大塊花膠俾你食 呢個價錢相當實惠🤩🤩
一直都超欣賞呢間馬祖台灣養生湯麵館

佢哋喺天后都有分店好興奮
正值下午茶時間 睇吓有啲咩揀~

即刻叫咗一碗台式鍋燒牛肉飯(細)

香辣三杯雞飯(細)
台式牛肉飯可以話係台式料理嘅代表
佢幾乎係每家每戶都識整嘅料理
非常深入民心 唔識做菜都會易上手
牛肉同埋青菜嘅比例各一半
食落去唔會太多茨汁 另外仲有杯嘢飲送
真係好抵!叫咗我最愛嘅香芋雪香

原來雪香嘅意思係解杯芽
杯芽含有豐富嘅膳食纖維
連埋香甜嘅芋頭味 大大杯 正呀!
另外三杯雞飯雞件都好多仲有豆腐卜

真係大大塊花膠俾你食
呢個價錢相當實惠🤩🤩
2021-02-24
2021-03-12 152 浏览
見到多好評話性價比高 就入左嚟試下總結而言 好抵 仲抵過茶記早餐份量仲超大份 女仔未必食得哂但睇下你追求d咩 我就未必有下次原因 「太淋」米線到餃子皮都淋到浸左成日咁 扣哂分 湯好重紅棗味 少量淡味藥材 易入口的遠道入嚟食就不了 重點都係抵 唔算好食 終於明d好評大部分都係哩個point🤣
見到多好評話性價比高 就入左嚟試下

湯好重紅棗味 少量淡味藥材 易入口的
遠道入嚟食就不了

重點都係抵 唔算好食
終於明d好評大部分都係哩個point🤣

自從踏入2字頭 就慢慢開始了解多左養生😆女人唔保好易老啊😹無論係外在嘅保養,內在保養 飲食習慣都好影響身體健康~~所以今次就試左呢間養生藥膳台灣麵店🍜仲有好多湯底選擇添!.👅蕃茄麻辣牛肉麵 $69一黎到就比佢嘅份量嚇親 勁大碗啊😱好多麵 牛肉 蘿蔔都勁大舊飲第一口蕃茄湯底時🍅覺得好濃~但慢慢飲落去就覺得 湯底係味道上較單一 飲得岀有用茄膏同茄汁🤣不過 當然都見到好多蕃茄粒係碗麵度嘅🍜但始終覺得🙈味精感略重而牛肉方面🥩:肉質軟腍、牛味濃我揀左台灣手工拉麵 麵條有咬口 唔會淋到一pat嘢咁~當然唔少得養生嘅元素:就係湯底其實會見到加左好多紅棗❤️、藥膳材料.👅麻辣木耳 跟餐加配+ $25木耳好大塊啊 發現呢度啲嘢好似全部都巨大化左咁🤣調味我覺得唔夠麻辣🌶可以再辣啲就過癮啦.👅凍奶茶 跟餐 + $2老實講 個奶茶幾好飲咁大杯好抵 我一口氣飲曬lu🤣奶味偏重🥛質地好滑———📍馬祖台灣養生湯麵館 (留仙街) (天后)天后留仙街3號雅景樓地下B號舖...

👅蕃茄麻辣牛肉麵 $69

一黎到就比佢嘅份量嚇親 勁大碗啊😱
好多麵 牛肉 蘿蔔都勁大舊
飲第一口蕃茄湯底時🍅覺得好濃~
不過 當然都見到好多蕃茄粒係碗麵度嘅🍜
但始終覺得🙈味精感略重

而牛肉方面🥩:肉質軟腍、牛味濃

我揀左台灣手工拉麵 麵條有咬口 唔會淋到一pat嘢咁~

👅麻辣木耳 跟餐加配+ $25

老實講 個奶茶幾好飲
咁大杯好抵 我一口氣飲曬lu🤣
奶味偏重🥛質地好滑
———
📍馬祖台灣養生湯麵館 (留仙街) (天后)
天后留仙街3號雅景樓地下B號舖

• 蕃茄麻辣牛肉麵
  • 麻辣木耳
2021-03-06 95 浏览
見到有台灣同養生呢啲字,即刻好想入去食,主打養生麵店,打開餐牌花多眼亂,呢款花膠醉雞湯米就完全啱晒我心水,一定要試!以為湯會好大陣藥材味,又唔會喎有驚喜,香濃雞湯帶點酒香,飲完一啖接一啖,仲有兩件鱈魚膠,醉雞份量都多有三四件左右,配上木耳同紅棗有益養生👍🏻成碗麵都好豐富,差啲連湯都飲曬😆阿仔就食古早牛肉麵,大讚牛肉煮🉐️入味而且淋,麵煙銀有口感,份量大大碗啱曬男仕及年青人。阿仔仲order左好耐冇食嘅滷水豬大腸,真係入味到不得了,食完後更加想去台灣掃街呀😆

最高峰嘅時期會一個星期食三日,值得令人一再回頭嘅「馬祖」🥴除左湯底真材實料用心熬製之外,份量仲要慷慨又實惠😋今日帶埋屋企人黎到天后分店食,佢地都邊食邊讚不絕口🥰《台灣花膠農場醉雞湯米線》 $69 5 / 5 🤤🤤🤤🤤🤤超大碗嘅米線,配料豐富,雞件有髀有翼,好大舊;花膠係完整一大片,唔係碎濕濕😍 講明養生湯底,紅棗、杞子令到湯底好甜好滋潤,加上淡淡嘅碎雞味😋真係會忍唔住飲晒啲湯🙈《椰子雞湯白菜豬肉餃及花枝丸台式手工麵》 下午茶$36 4.5 / 5 😍😍😍😍😍咁啱嚟到下午茶時段,價錢抵左一半,但份量竟然唔減,抵食成咁好過份😫😫😫 花枝丸爽口多汁,入面真係有大大粒墨魚粒😍 +2蚊轉嘅台式手工麵比米線更索湯,同埋好鍾意佢煙un嘅口感👍🏻 椰子湯底好清甜,椰香濃郁,又係好岩女士嘅滋補湯底☺️《紅油抄手》 $32 4 / 5 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻同平時食到嘅紅油抄手唔同,哩度嘅麻香較重,辣油嘅麻辣充滿後勁,幾過癮😛《香芋雪香》 4 / 5 🤤🤤🤤🤤冰凍芋頭沙冰😋雖然甜左少少🤏不過芋頭味仍然香濃😋 配搭最上層加左穀物脆片,爽爽脆脆好有層次👍🏻

《台灣花膠農場醉雞湯米線》 $69 5 / 5 🤤🤤🤤🤤🤤

超大碗嘅米線,配料豐富,雞件有髀有翼,好大舊;

椰子湯底好清甜,椰香濃郁,又係好岩女士嘅滋補湯底☺️

《紅油抄手》 $32 4 / 5 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

《香芋雪香》 4 / 5 🤤🤤🤤🤤

用餐时段
下午茶
  • 台灣花膠農場醉雞湯米線
  • 椰子雞湯農場雞湯米線
  • 香芋雪香
2021-02-28 105 浏览
呢間馬祖間鋪之前都係吃台灣野好似叫台北101咁上下,發生過火警之後就無做,之後就轉咗做馬祖。由於大體裝修沒有什麼改變,令到我無特別關注佢。直至前排行開天后又咁啱經過先發現間鋪頭轉咗。反正未吃 lunch好奇心驅使下,我就入去試一試,睇下係咪同之前個間一樣。打開餐牌好彩唔一樣叫咗蕃茄米線同三杯雞飯,個米線係大碗又蕃茄湯底又夠濃,好好吃,由於個量比較多,女仔有機會吃唔哂,至於個三杯雞飯呢,D雞肉係好食好入味可惜D飯唔得同埋D汁唔夠,令到碗飯比較乾,埋單大約100,算係抵食,所以要求不多~比較推薦吃麵

2021-02-28 95 浏览
-馬祖台灣養生湯麵館 🍽-以為台灣淨係得養生火鍋出名?其實用養生湯底整麵都唔錯嫁😋馬祖出名D藥膳湯/椰子雞湯等等-椰子雞湯農場雞米線🥥 $58呢度D麵真係勁大碗😳平時食三哥都要叫少米既我真係飽到行唔郁🤣椰子雞湯非常濃滑個湯底飲到有椰子既清甜😌雞件亦好滑👍下次決定試個藥膳湯🤤-自選米線配搭包2配料🍜 $46小編另外就試左沙茶湯底因為平時出面食多數都係麻辣/酸辣😂沙茶湯勁香但又唔會話太咸味道岩岩好同米線係絕配😉配料就揀左香辣三杯雞肉/花枝丸/魚腐/肥牛😍三杯雞係必點個雞係煮到勁入味😋花枝丸係手打所以入面真材實料有花枝粒😉魚腐同肥牛就普通🤣-追加小食: 滷水雞翼$35/ 麻辣白菜豬肉餃$25滷水雞翼好正滷到勁入味D肉炆到勁林😋麻辣餃就正常冇乜特別🤣-跟餐飲品🥤: 水蜜桃紅茶/愛文芒果汁跟餐送飲品凍飲只係加$2仲要勁大杯🤣飲品就正常台灣個陣味唔係糖漿味😉-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅
馬祖台灣養生湯麵館 🍽

🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅
2021-02-27
  • 椰子雞湯米線
2021-02-28 120 浏览
以前在天后返工最鍾意同同事四圍食嘢,最近放假去搵舊同事,佢地推介呢間新開無耐嘅養生店。午餐時間都幾多人,不過位子都坐得舒服。向來都好鍾意食米線,見到椰子雞湯農場雞湯米線好吸引,就點了來吃。湯底非常香濃椰味,飲落去成個人暖曬,真係好想飲曬成碗。雞肉就好嫩滑,肉質好好,啱曬喜歡養生的我。舊同事點的藥膳花膠農場醉雞飯同樣出色,個藥膳花膠湯雞味好濃,還有大大塊花膠,真係好補😋無諗過咁足料,夠曬養生之餘好多雞肉。另外點了個紅油炒手,沒有落味精的,當小食share最適合不過。下次要再來養下生👍🏼

藥膳花膠農場醉雞飯

下次要再來養下生👍🏼