2023-12-19 132 浏览
第一次食馬祖係食佢既台式養生火鍋 印象佢中午都係湯麵menu 但未有機會去試~最近發現佢開左幾間分店係淨係食養生湯麵 即管試一試😋藥膳麻油雞手工面🍜雞的份量不少,黎到大大碗夾抵食!藥膳濃味 有足料的紅棗、杞子同木耳,但湯底的酒香與麻油香就唔夠重~不過整體CP值都高💯 岩晒現時冬天氣候進補之選👍🏼鹵水雞翼 5隻滷水雞翼都好入味 加餸無得頂✌🏻上湯豬肉餃🥟個湯底同湯麵既湯底好接近 都係香甜既藥膳味 粒粒都好足料🥟冬瓜茶🍹甜度適中既冬瓜茶 分別嗌左兩杯 一杯凍 一杯熱 我個人比較鍾意飲熱既冬瓜茶 因為味道都比較出d😋馬祖台灣養生湯麵館 (厚福街) (尖沙咀)尖沙咀厚福街10號地下A號舖#香港#香港美食#打邊爐#自助餐#中菜#西餐#日本菜#食物打卡#相機食先#食好西系列#好食#好好食#鍾意食#打卡餐廳 #打卡美食#食評#foodie#yummy#yummyfood#hongkongfood#hkfoodie

藥膳麻油雞手工面🍜
雞的份量不少,黎到大大碗夾抵食!

鹵水雞翼
5隻滷水雞翼都好入味 加餸無得頂✌🏻

上湯豬肉餃🥟
個湯底同湯麵既湯底好接近 都係香甜既藥膳味 粒粒都好足料🥟

冬瓜茶🍹

馬祖台灣養生湯麵館 (厚福街) (尖沙咀)

2023-12-17 131 浏览
今日同朋友去咗尖沙咀行街,天氣凍咗好多,好想食一碗熱辣辣嘅湯麵,經過厚福街呢間新開無耐既馬祖台灣養生湯麵館,就急不及待入咗去食啦🥳🥳我叫左個「藥膳桃膠農場雞米線」🍜一上枱嚇親呀,好大碗又足料,絕對夠飽😝藥膳湯底,飲落好清甜,一啲都唔肥膩;雞件新鮮🐓多肉少骨,咬落好嫩滑,件數都幾多,好抵食;除左雞之外,仲有木耳同杞子,滋補、明目又養生,岩哂女士食😍 仲有桃膠,營養豐富且有獨特口感,更具健康價值,令到成碗米線既層次感提高😎配埋飲品同埋小食,呢餐好滿足呀☺️如果想係尖沙咀,搵一間滿足口腹之慾又符合健康需求既餐廳,呢間會係一個好選擇👍🏻

我叫左個「藥膳桃膠農場雞米線」🍜
一上枱嚇親呀,好大碗又足料,絕對夠飽😝

配埋飲品同埋小食,呢餐好滿足呀☺️

2023-12-16 94 浏览
🥢 香辣牛肉湯麵 配冬瓜茶 💰$78牛肉湯底都好濃牛肉味,小辣程度,牛肉唔算好淋,又未去到好韌,麵底揀咗手工麵,手工麵比較粗身有口感,冬瓜茶本身都唔太甜🥢 藥膳養生湯底自選餐 配無糖凍茉莉茶 💰$69藥膳養生湯底唔重藥膳味,有好多龍眼肉同紅棗,湯底就平時嘅清湯濃少少,麵底我揀咗手工麵,其他嘅麵有得揀米線、新竹米粉、油麵,餸揀咗鍋燒牛肉+台灣大甲芋頭貢丸,牛肉就好似吉野家嘅牛肉,冇乜特別😂芋頭貢丸唔夠彈牙,偏淋,但係都多芋頭嘅舖頭好細,午市時間要迫埋一齊坐,都真係幾迫下,如果你想同朋友傾偈就要留意

🥢 香辣牛肉湯麵 配冬瓜茶 💰$78

🥢 藥膳養生湯底自選餐 配無糖凍茉莉茶 💰$69

2023-12-16 61 浏览
馬祖台灣養生湯麵館(尖沙咀)尖沙咀厚福街10號地下A號舖今日自己一個食晏,走咗去厚福街搵食,見呢間麵館幾唔錯咁就試下,座無虛席,果然係好食台灣麻辣凍豆腐 $30係鹵得超入味,吸盡哂啲鹵汁,咬落去咇到成口汁,帶點微辣。夾埋芫茜一齊食仲清新藥膳農場醉雞新竹米粉 配飲品 $68超大個碗,超大碗粉,麵同餸嘅份量都好多,好彩揀咗米粉,無咁飽,比咗隻醉雞脾我,份量好多,醃到好入味,好香酒味之餘仲好嫩滑,大大粒去核紅棗滿佈麵上,而個藥膳湯底好夠味,飲完好暖身,冬天食一流
馬祖台灣養生湯麵館(尖沙咀)

台灣麻辣凍豆腐 $30

藥膳農場醉雞新竹米粉 配飲品 $68
2023-12-14 41 浏览
厚福街新開了一間馬祖台灣養生湯麵館,平時見到門口好多人排隊,今日居然沒什麼人排隊,決定來食食。個湯底真係好養生,以為藥膳湯底應該有點苦,居然個湯底好甜,應該加了不少紅棗。但又不覺很濃的紅棗味,怕食紅棗的朋友也可以試試。我叫了桃膠農場雞米線,成碗麵超級大碗,平時算大食的我也吃剩。有很多桃膠,雞很大塊。午市套餐還有免費飲品,幾抵食。
午市套餐還有免費飲品,幾抵食。
2023-12-14 40 浏览
這間係養生湯麵店,湯底用藥膳湯底,有黨參、當歸、圓肉、杞子、紅棗,加雞熬煮,湯頭又滋補又清甜。我哋點咗芋頭丸手工面香辣湯,加桃膠,桃膠很滋潤,對皮膚都幾好。香辣湯有少少辣,很惹味。芋頭丸芋頭味香濃。另一碗係花枝丸手工面,花枝丸既魚味好香,好鮮味~兩碗既手工面有彈性,口感唔錯。上湯墨魚春捲都幾好,墨魚味香濃。愛文芒果茉莉花茶,清新既芒果茉莉花香,黑糖冬瓜茶比較清甜,好喝~

香辣湯有少少辣,很惹味。芋頭丸芋頭味香濃。

上湯墨魚春捲都幾好,墨魚味香濃。

同朋友👧🏻喺呢條街,肚餓不過有啲趕時間,見到呢間,食碗麵又得食碗粉都得,於是就決定入去開餐,想快脆搞掂🤣朋友要咗 $97「晚市自選麵套餐」,係「小食+主食+飲品」- 小食:上湯浸時蔬(小)- 主食有幾樣嘢要揀: 湯底(六選一)、麵底(四選一)、配料(十選二),咁朋友揀咗:藥膳黑蒜湯+手工麺+蟲草花+ 豬肉餃(3粒)「上湯浸時蔬(小)」:時蔬係生菜,簡單幾好食🤣「藥膳黑蒜湯+手工麺+蟲草花+ 豬肉餃(3粒)」:藥膳黑蒜湯底幾濃郁,蟲草花幾好味,手工麺有少少煙韌🤩仲有「一人套餐」,都係「小食+主食+飲品」,咁我揀咗 $106「藥膳古早牛肉湯新竹米粉」,小食揀咗「上湯高麗菜豬肉餃(3隻)」「上湯高麗菜豬肉餃(3隻)」:細細隻一啖一隻簡單幾好食🤣「藥膳古早牛肉湯新竹米粉」:牛肉有四大件,件件都炆煮得好軟熟😋;仲有兩大件白蘿蔔,亦都幾腍🤩;新竹米粉就幾爽滑🤩飲品:「無糖茉莉花茶」同埋「甘橘檸檬特飲」:2杯都熱辣辣🤩

朋友要咗 $97「晚市自選麵套餐」,係「小食+主食+飲品」
- 小食:上湯浸時蔬(小)

「上湯浸時蔬(小)」:時蔬係生菜,簡單幾好食🤣

「上湯高麗菜豬肉餃(3隻)」:細細隻一啖一隻簡單幾好食🤣

飲品:「無糖茉莉花茶」同埋「甘橘檸檬特飲」:2杯都熱辣辣🤩
2023-12-11 31 浏览
呢間台式養生湯麵館早排喺尖沙咀開咗新分店 店內環境又幾靚喎 晚市套餐人均$100左右 已經有湯麵+小食+飲品✨藥膳農場醉雞新竹米粉 湯底非常清甜足料 見到有好多木耳紅棗 雞件份量足足有半隻咁多 肉質滑嫩有雞味 米粉亦係非常之多 幼身得嚟又索到湯汁🍜✨自選湯麵(兩餸)藥膳養生清雞湯 + 高麗菜豬肉餃 + 墨魚春卷仲可以自選配餸 好似台式車仔麵咁😆清雞湯都好味 味道無醉雞咁甜 餃子同春卷都幾大嚿 味道都ok✨台灣大甲芋頭貢丸大粒彈牙 裡面包住芋頭粗粒 都幾特別 鍾意香口嘅可以揀鹽酥貢丸

✨藥膳農場醉雞新竹米粉

✨自選湯麵(兩餸)
藥膳養生清雞湯 + 高麗菜豬肉餃 + 墨魚春卷

✨台灣大甲芋頭貢丸

2023-12-10 38 浏览
67蚊自選養生湯底午市套餐,可以自選麵底同湯底,仲有兩個配料抵到爛,一餐當兩餐食超級飽超級滿足!藥膳醉雞湯底($67)叫左藥膳醉雞湯底配手工麵,湯頭超甜有驚喜✨有木耳杞子,粗身手工麵超有彈性,補身又飽肚!千析吾好走芫荽,連埋芫荽一齊食湯頭有層次左凍豆腐配麻辣鴨血($32)凍豆腐有淡淡清香酒味,麻辣鴨血鹵得好入味,但下次去會叫其他小食,炸物會比較大份,呢款份量太少吾夠喉芒果苿莉花茶午市跟餐,好大杯抵飲🍨

藥膳醉雞湯底($67)

凍豆腐配麻辣鴨血($32)

芒果苿莉花茶
午市跟餐,好大杯抵飲🍨
2023-12-07
2023-12-07 46 浏览
呢間餐廳製作不同口味嘅台式藥膳湯麵,配搭台式小食同茶飲🇹🇼💗藥膳農場醉雞新竹米粉 ($68)湯底用十幾款藥材熬製超過5個鐘,包括當歸、北芪 、黨參、杞子、雞殼等🐓先飲到紅棗甜味,之後帶藥材甘香同酒香。三黃雞大大件又嫩滑,而新竹米粉相對較硬身🍜💗滷水雞翼 ($28)滷水雞翼炆得軟淋又入味,容易骨肉分離🐥💗鹽酥濃汁手打牛肉 ($30)鹽酥牛丸炸得酥香,食落彈牙爆汁🐮
呢間餐廳製作不同口味嘅台式藥膳湯麵,配搭台式小食同茶飲🇹🇼

💗藥膳農場醉雞新竹米粉 ($68)
藥膳農場醉雞新竹米粉

💗滷水雞翼 ($28)
滷水雞翼炆得軟淋又入味,容易骨肉分離🐥
滷水雞翼

💗鹽酥濃汁手打牛肉 ($30)
鹽酥牛丸炸得酥香,食落彈牙爆汁🐮
鹽酥濃汁手打牛肉
藥膳農場醉雞新竹米粉
鹽酥濃汁手打牛肉
2023-12-04 1755 浏览
來到了尖沙咀的馬祖台灣養生湯麵館,一家以養生湯麵聞名的餐廳,有幾間分店在不同地區。之前在其他分店食過一次,因為他的補身湯仲可以成碗飲,所以今次經過見到尖沙咀有分店,立即去飲返碗靚湯。阿女咁細唔好食咁補,食返個鍋燒牛肉香蔥海苔飯$66。牛肉燒得恰到好處,搭配洋蔥和海苔的鮮美風味,令人食指大動。接著,我嚐了他們的香辣養生湯農場雞手麵,價格為$67。這碗麵條彈牙有嚼勁,湯頭濃郁的辣味讓人胃口大開,鮮嫩多汁的雞肉更是加分不少。除了湯麵,他們的小吃菜單也非常吸引人。我點了他們的鹽酥雞$40。這道小吃外酥內嫩,口感十分迷人。鹽酥雞的皮炸得金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁。鹽酥大甲芋頭貢丸$30。這道小吃外層酥脆,內部有著滑嫩的芋頭口感,很特別,第一次時便愛上。黑糖冬瓜茶和愛文芒茉莉花茶。黑糖冬瓜茶的香甜和冬瓜的清爽相輔相成,是一道清涼又美味的飲品。而芒茉莉花茶則是散發著花香。馬祖台灣養生湯麵館 (厚福街) (尖沙咀)尖沙咀厚福街10號地下A號舖#馬祖台灣養生湯麵館 #尖沙咀美食 #鍋燒牛肉香蔥海苔飯 #香辣養生湯農場雞手麵 #鹽酥雞 #鹽酥大甲芋頭貢丸 #黑糖冬瓜茶 #愛文芒茉莉#尖沙咀#尖沙咀美食

馬祖台灣養生湯麵館 (厚福街) (尖沙咀)

2023-12-01
2023-11-27 89 浏览
近來天氣忽冷忽熱,身體也容易病,所以外出吃飯也選了些較養生的餐廳。餐廳雖位處尖沙咀,但裝潢走木系清新風格,讓人格外放鬆。我們每人選了一個主食,再分享一份小食。藥膳麻油雞手工麵($67)大大碗,一來到已嗅到麻油的香氣,但又不會喧賓奪主,跟藥膳的味道很配,還有大大塊嫩滑的雞肉,十分豐富!藥膳古早牛肉湯白飯($76)的牛肉湯頭甘醇濃郁,配上軟稔入味的牛肉,無論是拌飯還是配麵也很美味!難得的是牛肉份量不少,加上吸滿湯汁的蘿蔔,很適合這個季節吃!鹵水雞翼5隻($39)一看顏色就知道鹵得入味,咬下去也很嫩滑,不錯。飲品選了蜂蜜茉莉花茶和凍檸七,蜂蜜茶散發淡淡茉莉花香,而且茶味不會太濃,是自己很喜歡的口味。

餐廳雖位處尖沙咀,但裝潢走木系清新風格,讓人格外放鬆。

我們每人選了一個主食,再分享一份小食。

• 藥膳麻油雞手工麵
2023-11-27 43 浏览
馬祖台灣養生湯麵館 尖沙咀😋黑蒜藥膳農埸雞手工麵這道菜結合了黑蒜和藥膳的元素,帶來了獨特的風味和健康效益。黑蒜具有濃郁的甜味和柔軟的質地,能為麵條增加豐富的口感。藥膳農埸雞則提供了嫩滑多汁的肉質,讓這道麵更加美味。😋藥膳桃膠農埸雞飯這道菜以藥膳桃膠和農埸雞為主要成分,結合了藥膳的功效和雞肉的鮮美。藥膳桃膠富含膠質和營養素,對皮膚和健康有益。農埸雞則具有天然的鮮味和嫩滑的質地,非常適合搭配飯食。😋鹵水雞翼:鹵水雞翼是一道經典的小吃,以鹵水的方式烹調。雞翼經過慢煮,肉質變得軟嫩多汁,並吸收了鹵水的香味和調味料的風味。這道菜的口感鮮美,帶有微咸的味道,非常適合作為下酒菜或小吃。
馬祖台灣養生湯麵館 尖沙咀

😋黑蒜藥膳農埸雞手工麵

😋藥膳桃膠農埸雞飯

😋鹵水雞翼:
今日嚟咗尖沙咀食好西,揀咗呢間馬祖台灣養生湯麵館🤩果然真心好養生到湯底好好飲,而且上菜速度好快🤟🏻藥膳農場醉雞新竹米粉非常好食,醉雞鮮嫩,而且湯底好鮮甜,配搭埋新竹米粉非常之索湯,勁好食🤤配搭埋鹽酥雞做小食好滋味,鹽酥雞炸到好香脆,但肉質保持好嫩,連埋啲鹽酥雞粉喺表面,好香口惹味🩷另外叫咗個自選米線,揀咗香辣養生湯底配鍋燒牛肉加墨魚春卷😍香辣湯叫咗中辣,但係都可以接受,牛肉好足料,而且個墨魚春卷好彈牙,超好食😆另外叫咗滷水雞翼做小食,滷得好入味,鹹鹹香香好好食😍愛民芒果茉莉花茶非常之好飲,同埋叫咗少甜係真少甜,而且茶底好香,啱晒我呢啲唔鍾意飲太甜飲品嘅人🥳餐廳地點好就腳TST B2出口行一陣就到,而且價錢真心親民,$100唔使就食咗個咁大碗嘅米線連埋小食不得了,仲要有免費嘢飲😚

2023-11-26
2023-11-26 45 浏览
🎈馬祖台灣養生湯麵館餐廳招牌係藥膳養生湯底,可以配飯/ 麵/ 米線,午市套餐送飲品,價值經濟實惠🎈藥膳古早牛肉湯米粉台式牛肉麵嘅湯底再加藥膳都幾特別,湯底藥膳味恰到好處唔會太濃牛肋肉口感唔錯 ,仲有白蘿蔔,煮得幾入味,配埋米粉好飽肚🎈藥膳麻油雞新竹米粉湯底好鮮甜,放滿紅棗、杞子同木耳有淡淡的杞子香味同紅棗味,帶點麻油香,暖笠笠又養生,正正雞件份量都唔少,雞肉嫩滑又大件🎈鹽酥墨魚春捲墨魚春捲炸得香口,外皮香脆內裡魚肉爽滑彈牙,加上調味粉,味道唔錯🎈藥膳生菜以藥膳湯底配生菜,好味又健康🎈茉莉花茶🎈熱咖啡
🎈馬祖台灣養生湯麵館

🎈藥膳古早牛肉湯米粉

牛肋肉口感唔錯 ,仲有白蘿蔔,煮得幾入味,配埋米粉好飽肚

🎈藥膳麻油雞新竹米粉
湯底好鮮甜,放滿紅棗、杞子同木耳
有淡淡的杞子香味同紅棗味,帶點麻油香,暖笠笠又養生,正正

雞件份量都唔少,雞肉嫩滑又大件

🎈鹽酥墨魚春捲

🎈藥膳生菜
以藥膳湯底配生菜,好味又健康

🎈茉莉花茶
🎈熱咖啡