2022-06-10 96 浏览
👍🏻 爆料糯米飯(大)糯米飯有大小size之分 身為糯米飯熱血粉絲嘅我梗係要揀個大㗎啦!絕對冇欺場真係爆料 每一啖都食到蝦米、臘腸、冬菇、花生等 糯米飯夠乾身 口感煙韌 唔油膩👏🏻👏🏻👍🏻 煎釀六寶(7件)主打用新鮮鯪魚肉釀制 六款都有試吓 自己私心推介係紅腸、青椒 魚肉好香而且彈牙❤️有魚味👍🏻 粉果粉果飽滿 蒸得剛剛好 皮嘅部份夠薄 並且煙靭🫶🏻配左佢哋嘅秘製辣汁 特別過癮🌶👍🏻 炸墨魚丸炸過既墨魚丸 外脆內彈牙 唔需要過多嘅調味 簡簡單單已經襯托出墨魚嘅鮮味🥰👍🏻 椰汁芋頭西米(熱)非常足料嘅芋頭西米露 最鍾意食到一粒粒芋頭 煲得夠線密👦🏻椰香十足 唔會過甜 拍得住糖水店水準👍🏻 白果腐竹薏米(熱)有冇人同我一樣鍾意整爛隻雞蛋混入去糖水食👻👻白果腐竹都係好足料 每一啖都喺度滋潤緊喉嚨 正!注意事項⚠️- 店舖距離地鐵站只有2分鐘距離 喺附近放工的話可以食啲好嘢先返屋企✅- 店舖主要做外賣生意 但亦有數個站立嘅位置 可以比客人即買即食😉
👍🏻 爆料糯米飯(大)

👍🏻 煎釀六寶(7件)

👍🏻 粉果

👍🏻 炸墨魚丸

👍🏻 椰汁芋頭西米(熱)

👍🏻 白果腐竹薏米(熱)

注意事項⚠️
2022-06-07 67 浏览
今次既theme會係本地美食雖然自己偏好日料/Cafe比較多但係本地美食都不容小覷!事關我都好鍾意食本地野食😋今次介紹呢間係偶然行到天橋底尤其中午附近好多打工仔出沒見到林林總總既檔發現呢個小食又幾吸引種類都幾多有齊我想食既野~
٩(´ε` ٩
~~~~~~~~~~~~~~~~~~♪ 炸墨魚丸 $15 (8.5/10) 墨魚丸係我丸類最鍾意食既一見到有就好興奮🥰而且墨魚丸炸到大大粒真係正食落有墨魚丸平時的口感又有d脆♪ 招牌咖喱 w/ 豬皮蘿蔔 $34 (8.5/10) 街頭小食一定有咖哩豬皮蘿蔔!豬皮煮得少少爽混合咖哩蘿蔔真係惹味!而且豬皮份量都比得好足~♪ 台式麻辣鴨血豆腐 $34 (8.5/10) 估唔到呢度都有鴨血賣😆😆所以我都嘗試左下~鴨血同豆腐浸喺麻辣湯入面超正!♪ 招牌雞雜粉 $38 (9.5/10) *推薦!其實一開頭見到雞雜粉係有d抗拒但係食曬發現最好味就係雞雜粉!湯底好濃!充滿雞的精華配合晶瑩彈牙的水晶薯粉超級正~~而且雞雜份量都好多有雞腎雞肺雞乜乜~好真材實料♪ 爆料糯米飯 $38 (8.5/10) 老闆用心炮製的足料糯米飯🍚唔好睇個碗細但係其實食一半就飽因為老闆壓
今次既theme會係本地美食
雖然自己偏好日料/Cafe比較多
但係本地美食都不容小覷!
事關我都好鍾意食本地野食😋

今次介紹呢間係偶然行到天橋底
尤其中午附近好多打工仔出沒
見到林林總總既檔發現呢個小食又幾吸引
種類都幾多有齊我想食既野~
٩(´ε` ٩

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
♪ 炸墨魚丸 $15 (8.5/10)
墨魚丸係我丸類最鍾意食既
一見到有就好興奮🥰
而且墨魚丸炸到大大粒真係正
食落有墨魚丸平時的口感又有d脆

♪ 招牌咖喱 w/ 豬皮蘿蔔 $34 (8.5/10)
街頭小食一定有咖哩豬皮蘿蔔!
豬皮煮得少少爽混合咖哩蘿蔔真係惹味!
而且豬皮份量都比得好足~

♪ 台式麻辣鴨血豆腐 $34 (8.5/10)
估唔到呢度都有鴨血賣😆😆
所以我都嘗試左下~
鴨血同豆腐浸喺麻辣湯入面超正!

♪ 招牌雞雜粉 $38 (9.5/10) *推薦!
其實一開頭見到雞雜粉係有d抗拒
但係食曬發現最好味就係雞雜粉!
湯底好濃!充滿雞的精華
配合晶瑩彈牙的水晶薯粉
超級正~~而且雞雜份量都好多
有雞腎雞肺雞乜乜~好真材實料

♪ 爆料糯米飯 $38 (8.5/10)
老闆用心炮製的足料糯米飯🍚
唔好睇個碗細但係其實食一半就飽
因為老闆壓得都幾實同比多料
入面都幾多花生同埋肉既~

~~~~~~~~~~~~~~~

● ● 總結 ● ●
其實因為之前幾波疫情老闆都經營艱難
所以依家先轉營做本地小食
如果大家中午唔知食乜的話可以支持下
因為野食都高質價錢都合理的
不過如果唔食辣的朋友就要提醒走辣
2022-06-02 66 浏览
有時放工後唔想食正餐,反而會想食啲小食店,呢間位於灣仔嘅高妹廚房正好啱晒我,佢有賣唔同類型嘅小食、糖水、炒麵,總有一款啱你食。🔸煎釀三寶 每件都好大件,揀咗尖椒、豆腐、茄子同豆卜,新鮮熱辣煎到好香,鯪魚肉味都好好味,佢跟嘅豉油係甜甜地,點埋黎食更加惹味🔸台式麻辣鴨血豆腐 喺小食店竟然可以食到麻辣鴨血,辣度十足帶點麻,豆腐索晒啲麻辣汁,鴨血嫩滑,同麻辣汁絕配!🔸泰式酸辣無骨鳳爪 一兜有成六七隻,鳳爪整得好入味,混合酸、甜、辣嘅味道令人非常開胃!🔸椰汁芋頭西米露食飽之後梗係食甜品啦,西米露好足料,芋頭切到超大粒,而且西米露煮到剛剛好,保持口感🔸腐竹薏米雞蛋糖水同樣係好足料,有成隻雞蛋,腐竹同薏米都好多,甜度適中,作為飯後甜品啱晒!

🔸煎釀三寶

🔸台式麻辣鴨血豆腐

🔸泰式酸辣無骨鳳爪

🔸椰汁芋頭西米露

🔸腐竹薏米雞蛋糖水
2022-06-01 48 浏览
收工經過見到呢間多元化鋪頭,又糖水、又湯水、又小食嘅小店,一於就買少少翻屋企加料啦🤩點知越叫越多🤣見無咩人介紹,一於就介紹比大家🤩-▪️台式麻辣鴨血豆腐 $18⭕️推薦推薦⭕️唔好以為會好辣,其實都還可以!正方形大大塊特厚切鴨血煮到好入味🦆另外裡面仲有最愛嘅蜂巢豆腐,索哂啲汁勁正!▪️南越街頭烤肉串 $38/3串類似免治豬肉嘅肉串,要落去啖啖肉!▪️招牌咖哩豬皮蘿蔔 $20⭕️推薦推薦⭕️呢個絕對係食過最好食嘅嘅咖哩豬皮!呢個豬皮超級爽脆索哂所有咖哩汁,加入少少秘制辣汁,配合清甜無渣嘅蘿蔔讚▪️爆料糯米飯 $38⭕️推薦推薦⭕️估唔到呢個價錢可以買到糯米飯一大碗塞飽個肚🍚入面配料超級無敵多:臘腸、臘肉、炸花生🥜、冬菇、蝦米仔、蝦皮、蔥花,超級大方🤩▪️炸燒賣 $12好在住得近咋!見住店員新鮮即刻掉燒賣去高溫油炸,外皮焦香,要落軟糯煙陣!最正係個辣粉🌶️超級過癮👍🏻
▪️台式麻辣鴨血豆腐 $18

▪️南越街頭烤肉串 $38/3串
類似免治豬肉嘅肉串,要落去啖啖肉!

▪️招牌咖哩豬皮蘿蔔 $20

▪️爆料糯米飯 $38

▪️炸燒賣 $12
  • 招牌咖哩豬皮蘿蔔
  • 爆料糯米飯
  • 炸燒賣
  • 南越街頭烤肉串
2022-06-01 630 浏览
🌸灣仔小店🌸高妹廚房🍢今天恰巧在灣仔閒逛,發現一間非常抵食的港式小食店「高妹廚房」,於是便到小店光顧了數款港式小食作是日下午茶外賣回家品嚐。我們一行2人惠顧了菜式:1️⃣🌟碗仔翅 細 $25碗仔翅自家製作,非常足料,有木耳絲、雞絲、鴨血及冬菇片,質地濃稠香滑,鮮甜、味甘,非常惹味❗2️⃣🌟糯米飯 細 $28糯米飯非常足料,以臘味、冬菇、花生及糯米等材料炒製而成,糯米飯炒得乾身、粒粒分明,口感煙韌有咬口,蝦米香口但不油膩,非常滋味❗️3️⃣🌟台式麻辣鴨血豆腐 $28台式麻辣鴨質感香滑軟嫩,而豆腐能充分吸收秘製麻辣汁精華,味道麻麻辣辣,辣而不燥,非常惹味❗️4️⃣🌟咖喱陳皮魚蛋20粒 $25粒粒咖喱陳皮魚蛋香口彈牙,既帶淡淡甘香陳皮味亦充滿濃郁港式咖喱味,配合小店秘製辣醬,非常惹味❗5️⃣🌟粉果2件 $12粉果外皮晶瑩剔透,質感香滑糯軟,內裏餡料豐富有層次,既有肉的香,也有蔬菜的清新,更有花生爽脆的口感❗6️⃣🌟麻辣牛柏葉 $15/串牛柏葉質台人彈牙,完全不會韌,配合小店秘製麻辣汁,非常入味❗7️⃣🌟炒麵 碗 $15炒麵爽口彈牙,以翠綠香蔥及香濃醬汁等材料炒成,醬汁味四溢,非常惹味❗🌟為是次餐廳用膳的推薦菜色❗🔖整體評分
🌸灣仔小店🌸高妹廚房🍢

美味指數:⭕⭕⭕⭕️
賣相指數:⭕⭕⭕⭕️
抵食指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️
5⭕️為滿分

總括而言,此小店有多款港式風味小食,非常惹味❗️餐廳鄰近灣仔站,交通方便,絕對是灣仔一帶的親民港式小食店之選❗

📍高妹廚房 (灣仔):灣仔柯布連道7C號萬寶樓地下1號舖
2022-06-01
等候时间
15 分钟 (堂食)
碗仔翅
炒麵
  • 咖喱陳皮魚蛋
  • 辣汁牛柏葉
  • 麻辣鴨血
香港地生活所有野都要快,打工仔工時長,有時真係會有返工無放工,這天碰巧來到灣仔工作,在灣仔地鐵站旁有一間小食店就來個快餐之後先搭車。不要輕看小食,佢可以在放工後起了放鬆的作用,估唔到呢間小食店可以做到一絲不苟,每一項細節都很用心地做,每一款小食都做到相當高質。 足料艇仔翅(細) $25超足料碗仔麵,一般基本一定有嘅材料有齊之外,仲有鴨血絲、魷魚絲,令人一試難忘,回味! 炸燒賣(5粒) $12魚肉燒賣經油炸後,外皮金黃香脆,內裡質地軟淋淋,下次經過一定要再試! 爆料糯米飯(細) $28糯米飯炒得相當入味而且足料,每一啖都食到臘肉、蔥同飯,即場食香噴噴熱辣辣絕對係一流,而且份量多,男士們可以當正餐食飽。 秘製辣汁牛柏葉 $15呢個秘製辣汁一定要試,牛柏葉上淋上了辣汁,稍等一會再吃,牛柏葉索盡了辣汁的精華,正! 咖哩陳皮魚蛋 8粒 $12打從疫情開始要帶口罩,已經好少在街吉魚蛋。呢個咖哩汁令我回味細個放學街邊的車仔檔風味,魚蛋肉質有咬口,咖哩味濃。 台式麻辣鴨血豆腐(細) $28麻辣湯底令人想念台灣麻辣火鍋呀,辣味夠帶點麻,鴨血同豆腐入口嫩滑,索曬麻辣湯底,正呀!然後再飲啖可樂,爽呀!

足料艇仔翅(細) $25

台式麻辣鴨血豆腐(細) $28

• 足料艇仔翅
  • 爆料糯米飯
  • 台式麻辣鴨血豆腐
灣仔街頭小食非常之多 今次試左一間好高汁既鋪頭 平時Lunch行過賣雙餸飯 質素都唔錯 過左午市時間搖身一變變成街頭小食 仲營業到凌晨時間tim 最重要呢間既精華真係在於個秘製醬汁🤤咖喱陳皮魚旦 $12/8粒咖喱味超重仲好辣好過癮 醬汁真係好重要 彈牙陳皮魚旦街頭最愛煎釀六寶 $35/7件全部都係純鯪魚肉釀製 有青椒 尖椒 茄子 紅腸 豆腐 豆卜選擇 鯪魚肉都香 最重要佢地秘製辣椒汁超級惹味 啲汁真係調得好好南越街頭烤肉串 $38/3串重烤肉味好有泰式既感覺 肉味香濃有口感 配埋泰式辣醬好有風味台式麻辣鴨血豆腐 $28碗個麻辣紅湯式好好食 夠曬辣味襯托鴨血同豆腐 鴨血口感QQ嫩滑 豆腐吸哂所有湯底味好正椰汁芋頭西米露 (凍)$24碗最後特別係有糖水食 仲要好足料!!西米露勁多一啲都唔馬虎 芋頭粒粒舊大舊 重點係真係好味 凍冰冰食埋以上辣野真係好解辣 仲有其他糖水可以選擇呢點真係好驚喜整體上街頭小食價錢真係算平 重點真係好食同足料 食物種類多樣化都好重要 值得經常黎幫襯😝
灣仔街頭小食非常之多 今次試左一間好高汁既鋪頭

• 煎釀六寶
  • 南越街頭烤肉串
  • 椰汁芋頭西米露
2022-05-10 94 浏览
夜晚收工11:00p.m好多想食既鋪都閂晒門,今日喺地鐵站A2一出,轉左,見到佢重開緊,覺得好神奇,平時朝早係買三文治,晏晝係買三餸飯,估唔到佢咁夜仲有開,一眼俾佢貼住張相既雞雜河粉/薯粉吸引到,決定買碗試食,重麻煩老闆小粉多菜,老闆都好樂意幫忙,返到屋企發覺佢湯同粉會分開放good,用匙羹分開湯嗰層油,飲左一啖湯覺得味道十分唔錯,雞肉味重$38一碗係灣仔已經好抵食。同場見到有類似蔥油燒賣?同埋其他小食,環境乾淨衛生 ,會繼續幫襯嘗試其他野食。
外卖自取
2022-04-29 105 浏览
街頭小吃香港周街可見,但要做到好食又有Heard 既真心買少見少。感受到樣樣都係10幾蚊完全無Hea做,真心做出好功夫值得排隊等食的良心小店店鋪竟然糖水/雞粥/糯米飯/雞雜粉/碗仔翅都有真係估佢唔到今日Order左招牌咖喱豬皮蘿蔔+豉油王炒麵蘿蔔豬皮真心好好好食呀配有有少少辣,個汁正到想加碗白飯蘿蔔做到完全冇渣先係最勁,又淋又入味!必吃價錢5貴,細既都係24蚊,已經好大碗可惜返到屋企已太餓掛住食忘記左影相📸️仲有個豉油王炒麵又係好掂👍🏻無諗過街邊小店炒得如此精湛,完全感受到鑊氣充足,火喉又精湛 豉油王炒麵$15碗炸,我今晚既Dinner$40就攪掂啦❤️外賣其間竟然見到户户送都有做呢間小店,真係灣仔打工仔口福深宵食堂必吃之物

值得排隊等食的良心小店
店鋪竟然糖水/雞粥/糯米飯/雞雜粉/碗仔翅都有
真係估佢唔到

今日Order左招牌咖喱豬皮蘿蔔+豉油王炒麵
招牌咖喱蘿蔔豬皮

蘿蔔豬皮真心好好好食呀

配有有少少辣,個汁正到想加碗白飯

蘿蔔做到完全冇渣先係最勁,又淋又入味!必吃

價錢5貴,細既都係24蚊,已經好大碗

可惜返到屋企已太餓掛住食忘記左影相📸️

仲有個豉油王炒麵又係好掂👍🏻
無諗過街邊小店炒得如此精湛,完全感受到鑊氣充足,火喉又精湛

外賣其間竟然見到户户送都有做呢間小店,真係灣仔打工仔口福
深宵食堂必吃之物

2022-04-29
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
招牌咖喱蘿蔔豬皮
  • 招牌咖哩豬皮蘿蔔
  • 豉油王炒麵
2021-08-03 446 浏览
灣仔區返工+芫荽控,有多一個早餐選擇喇!平時Lunch time路過,見到餐廳主打兩餸飯外賣,實在冇多加留意😂 點知有日返工經過,竟然見到有芫荽蛋治、仲有芫荽蛋牛治etc…雖然係預先整定放晒出嚟,不過拎上手都仲暖暖地既。因為我鍾意熱辣辣咁食,所以攞咗去焗,焗完包皮脆脆地,雖然隻蛋老咗,但因為芫荽真係好香好好味😂所以整體都唔錯㗎~咖啡就普通茶餐廳style港式咖啡,偏澀。不過短短買嘢俾錢一兩分鐘,我都feel到店員好有heart同好nice,支持一下小店~!
灣仔區返工+芫荽控,有多一個早餐選擇喇!

外卖自取
$28 (早餐)