2007-05-26 13 浏览
兩個人今晚食左香蔥豚肉, 三文魚卷, 拉麵沙律, 焗芝士豆腐生蠔. 份量都好多, 食唔晒.香蔥豚肉: 味道都okay, 但個芥辣醬就唔係好夾, 唔點醬會好味d.三文魚卷: 味道okay. 鐘意食芝士既話會鐘意.拉麵沙律: 好多人講過, 係好食之選. 冷麵配芝麻醬好好食.焗芝士豆腐生蠔: 芝士加蠔都幾"流", 但味道okay.
三文魚卷: 味道okay. 鐘意食芝士既話會鐘意.
焗芝士豆腐生蠔: 芝士加蠔都幾"流", 但味道okay.
2007-05-21 2 浏览
想食好野, 到了魚一丁. 看了看餐牌, 全是較昂貴的食物. 我們叫了芝士焗薯仔雞, 三文魚+ 三文魚子飯. 三文魚+ 三文魚子飯. 感覺就頗普通啦..... 反而芝士焗薯仔雞好好味, 日式得來帶一點廣東餸味道, 餸飯一流~
2007-02-26 3 浏览
晏晝睇完戲,過左CWB諗住去行花市...<br />入去迫之前,同朋友去左li度食飯...算係團年la...kaka...<br />因為大家都唔係咁肚餓,所以只係叫左個sushi同2個小食...<br /><br />sushi係6件gei...好細件...好在大家都唔餓jei...細細件其實都幾漏...因為有cheese...<br />雞肉土豆芝士燒...唔錯...比想像中大碟...<br />白汁焗豆腐+生蠔(唔記得個名la..)...好漏...但好好味...kaka...
晏晝睇完戲,過左CWB諗住去行花市...<br />
<br />
2006-12-10 7 浏览
薑餅人父母結婚週年紀念, 大膽叫他們嘗試日本菜, 最終他們只吃熟食, sashimi就由我, 薑餅人和他妹妹包辦.1.八款刺身–其中類似魚背的刺身入口很肥美, 滿口油香. 另一款類似蚌既刺身很爽甜.2.北海道長香腸–卷到成餅蚊香咁, 香口但唔咁肉香.3.相撲鍋–有紹菜, 金菇, 三文魚頭和腩, 雞件, 蟹脚. 湯很甜, 很飽肚.4.牛肉炒烏冬–牛肉夠淋, 方形烏冬煙勒彈牙.5.炸雞飯–雞肉彈牙, 微辣既汁很開胃.6.拉麵沙律–已評了很多次, 不詳述.7.蒸蛋–嫩滑清甜.

2.北海道長香腸–卷到成餅蚊香咁, 香口但唔咁肉香.

4.牛肉炒烏冬–牛肉夠淋, 方形烏冬煙勒彈牙.

5.炸雞飯–雞肉彈牙, 微辣既汁很開胃.

6.拉麵沙律–已評了很多次, 不詳述.

7.蒸蛋–嫩滑清甜.
2006-11-23 1 浏览
薑餅人陪我去修理手機, 之後去食飯. 因不太餓, 所以今晚選擇輕食.只叫了五款魚生和一丁拉麵沙律.五款魚生都算新鮮, 特別係三文魚和八爪魚.拉麵沙律良食到碟底有D水汪汪, 唔夠乾.

只叫了五款魚生和一丁拉麵沙律.

五款魚生都算新鮮, 特別係三文魚和八爪魚.

拉麵沙律良食到碟底有D水汪汪, 唔夠乾.
因同朋友要趕下場, 求其去咗一丁解決…以前好鍾意食呢度嘅魚生飯, 但隨住日子碗嘢 size 愈嚟愈細一年少過一年咁。( 70 蚊我唔覺值囉!)咁我咪求其揀咗個類似照燒雞定食~ 味道都唔錯, 燒得都幾靚,唔會太生太熟, 個汁都okay 嘅!人少少的話,我諗下次去麻布茶房叫個set lunch 算lu!呢度人多叫嘢食, 種類又多d, 咁咪抵d 囉!因晏去, 三點會埋一埋吓數, 部長呢個時候殺出嚟, 雖然佢係”的”個侍應過嚟收錢, 但見到佢兇神惡煞咁驚驚地囉!簡單嚟講服務唔會特別好或特別差…
因同朋友要趕下場, 求其去咗一丁解決…

咁我咪求其揀咗個類似照燒雞定食~

呢度人多叫嘢食, 種類又多d, 咁咪抵d 囉!

簡單嚟講服務唔會特別好或特別差…
2006-10-27 1 浏览
我係魚一丁的fans,所以都食過好多間魚一丁架啦,不過呢間係食得最多,因為我覺得佢坐得幾舒服(其實珠城果間總好丫,不過宜家做左一生..>_<)次次去都一定會叫佢個拉麵沙律+芝麻醬,可以話係人間極品丫!!跟住一般都係叫佢果次特選..幾次都有驚喜..真係好鍾意食佢服務就次次唔同啦..有時好好有時麻麻..不過都唔會一肚火既一家4口一般都600幾..真係幾好

跟住一般都係叫佢果次特選..
幾次都有驚喜..真係好鍾意食佢

服務就次次唔同啦..有時好好有時麻麻..不過都唔會一肚火既

一家4口一般都600幾..真係幾好
2006-10-27 4 浏览
This Japanese restaurant is always so-so on my list, mostly because it is mainly a traditional sake and snacks place and food is secondary. I never would expect too much from it and the last time I came here it is actually pretty bad.But today when I went there I was pleasantly surprised with its sushi. The Sushi is actually very good and much closer to expensive restaurants than Genki. I personally think they are slightly better than even the fresh sushi market in SOGO Basement. Toro and Hamach

But today when I went there I was pleasantly surprised with its sushi. The Sushi is actually very good and much closer to expensive restaurants than Genki. I personally think they are slightly better than even the fresh sushi market in SOGO Basement. Toro and Hamachi are very tasty. Other stuff (considered them as snack for drinks) are still ok.

Same noisy place as before but apparent on weekdays the waiting time is much less. Will come again for the sushi alone.

呢間日本餐廳一向我都覺得好一般,原因居酒屋一向不太重視食品。所以對呢間都冇乜期望。上次去仲感覺幾差添。

不過今日去到真係有驚喜。啲壽司真係幾好,近貴價餐廳多過元氣。我覺得仲好過祟光地庫個壽司市場添。托羅同油甘魚都正。其他食物都係當佐酒算啦。

居酒屋就一貫的嘈,但周日等嘅時間就少好多。如果淨食壽司會再嚟。
2006-10-26 1 浏览
和朋友仔黎食飯.兩個人叫了三樣.一丁拉麵沙律,好多人叫的,簡單但好味,拉麵夠凍及爽口,蕃茄粒有葷茄味,芝麻醬好香,很清新及美味.自家製暖豆腐,它標榜手製豆腐.所以試下.得一塊豆腐,跟一碟仔蔥花,木魚絲及淡豉油.食吾出有甚麼特別,豆腐不滑又沒有濃豆味.在Citysuper買十幾蚊一塊好食得多.三文魚卷,一碟六件,兩個人食,太多了.卷面有黑魚子,都吳錯.不過小人都係吳會再黎.
和朋友仔黎食飯.兩個人叫了三樣.

不過小人都係吳會再黎.
2006-10-18 1 浏览
一日心血來潮想吃魚一丁,上開飯見到有八折,即時打去問,點知已經完左,但十月中又返來喎~,咁就留返尋日來吃吧。一向知道魚一丁偏貴的,有備而戰,只叫別人推介的。一開始叫了冷豆腐,d汁好好味,見到個豆腐底度有紋,心裡即覺得好似百福豆腐係盒度了出來一舊就放上碟,hah,a 四十八大元正,貴就貴d,好在還好吃~ 唔夠滑。三文魚及三文魚子飯。係咪我太少吃魚生飯呢?為什麼佢地既魚生飯係熱架???d飯係出煙架,魚生都係暖架。令我諗起明將壽司的溫暖壽司,明將的壽司舊飯是暖的。初初以為d飯係未凍得切啦~ 食食下發覺中間係熱到有煙出的,而waiter哥哥說~ 他們的魚生飯,飯是熱的而魚生是凍的。可能飯太熱,魚生都熱得熟了一半,好怪好怪,接受唔到,而且魚生不滑,又不香,未知是否因為半熟了的關係?燒牛肉沙律,幾好味道,好香,d醬汁配得妙~雞肉土豆芝士燒,正呀~ 真係好好味。我最喜歡吃芝士。d雞肉外層係脆架~ 應該係焗過,又不太乾,恰到好處,加埋薯仔, 即係土豆啦,同埋果d燒雞汁同溶晒既芝士,正呀~ 必叫的。最後賣單199.8已打八折,好在打了八折,否則用二百六十蚊來吃呢d野很不抵。在峰sushi狂吃也是百四元一

燒牛肉沙律,幾好味道,好香,d醬汁配得妙~

最後賣單199.8已打八折,好在打了八折,否則用二百六十蚊來吃呢d野很不抵。在峰sushi狂吃也是百四元一個人。如果用二百蚊去巴sushi食呢,款式選擇都多一點。

魚一丁會比較適合人多去,因為佢地一樣食品都幾重份量,當然價錢都係咁上下~ 火鍋二百元一個,要是兩個人吃就真的很飽了還用吃其他嗎。

要吃,講好食,比這裡好吃的還有很多呢。

值得一讚,加水很快,waiter and waitness的反應亦快,但係真係坐得唔舒服,呢間魚一丁好嘈好迫。

2006-09-25 1 浏览
之前做過魚一丁waiter,對於我黎講都算幾奢侈,朋友生日諗住食一次咁多,竟然發現今個禮拜做緊8折,哈~不嬲都知魚一丁好忙,所以叫極無人應我都接受到既....印象中叫左以下幾樣野:拉麵沙律兩個(芝麻醬)--必叫架喇,8個人分都唔太夠,D生菜同蕃茄好食,如果少D人分,拉麵多D個口感會更好.自家製冷豆腐:對豆腐無咩興趣,但係係幾滑既,ok雞肉土豆芝士燒-不嬲覺得好食~~正呀~~再食既話一定會翻叫.鱈魚山芋餅-我覺得唔錯,的確有D似棉花糖,一人一舊岩岩好,再多就會滯.三文魚卷-哈,最少人食依個,其實普通喇,當壽司食下都無妨.日式蒸蛋-幾滑呀,D朋友覺得幾好,我對蒸蛋無咩感覺.鱈場蟹雜菇粥-最唔掂依個,無乜米,唔係粥都算,D蟹肉同菇唔太多都算,個問題係個湯好似加左好多味精,飲左第一啖已經覺得口乾,無再飲落去...牛肉炒烏冬-試左少少,無咩感覺滑蛋豬扒飯-D蛋都幾好食,豬扒都算夠大,不過不失喇.一人一個飯set-叫飯set完全為左個麵豉湯,好鍾意飲~~~其實去居酒屋叫壽司刺身食,除非你對依D食物好有要求,如果唔係去壽司舖食會好D囉,係居酒屋食對於我黎講真係燒錢...同埋越多人分就越好喇,試多幾款

自家製冷豆腐:對豆腐無咩興趣,但係係幾滑既,ok
三文魚卷-哈,最少人食依個,其實普通喇,當壽司食下都無妨.
日式蒸蛋-幾滑呀,D朋友覺得幾好,我對蒸蛋無咩感覺.
牛肉炒烏冬-試左少少,無咩感覺
滑蛋豬扒飯-D蛋都幾好食,豬扒都算夠大,不過不失喇.

其實去居酒屋叫壽司刺身食,除非你對依D食物好有要求,如果唔係去壽司舖食會好D囉,係居酒屋食對於我黎講真係燒錢...同埋越多人分就越好喇,試多幾款,因為魚一丁D野少人分都幾滯...
唔受切餅費,我覺得D waiter忙有忙好,唔會騷擾我地,又識加茶喎~
2006-09-23 6 浏览
幾年前魚一丁剛剛開時覺得好好食,之後發現越黎越差,有一段時間無幫襯。近來食返,又覺得ok左。今次同家人食飯,原本想book羅素街個間,點知full哂,於是就黎左世貿呢間,6點半可以食到8點,今晚都幾爆。叫左一向好鍾意既一丁拉麵沙律,啲拉麵真係幾好食。魚生拼盤﹑壽司拼盤同牛肉炒烏東就無咩特別。成吉思汗羊肉有少許'蘇'味,茄汁芝士豆腐扒幾得意。鱈場蟹粥就唔得,得啲湯,好少粥,下次唔好叫。埋單$610,原來做緊8折,抵左。今餐我請,幾難得,哈~~~

2006-08-01 2 浏览
魚生雜錦~ 一般,但似乎物非所值天富羅~ 可以啦炸蠔~ ok海膽壽司~ $30一件,物非所值,完全無鮮味彩虹卷~ okxx烏冬~ 湯底好味,烏冬一般
魚生雜錦~ 一般,但似乎物非所值
天富羅~ 可以啦
炸蠔~ ok
海膽壽司~ $30一件,物非所值,完全無鮮味
彩虹卷~ ok
xx烏冬~ 湯底好味,烏冬一般

2006-07-10 6 浏览
平常大多會去海港城和九龍灣的分店, 食物質素均尚可, 今次為了遷就在香港區工作的朋友, 所以選了銅鑼灣世貿, 真想不到同一集團但質素相差甚遠. 我們一行3人選了(1) 燒魷魚–ok, 與平常的一樣, 但我覺得和民的燒魷魚更美味(2) 一丁拉麵沙律–好味, 與平常的一樣, 拉麵夠爽身, 放在拉麵上的蕃茄粒很清甜及爽口, 配上香滑的芝麻醬, 很美味(3) 大蝦天婦羅–比平常的差, 天婦羅雖是熱的, 大蝦亦爽口,但包著大蝦外層的炸脆’醬’卻很, 像是’翻炸’(4) 吉列炸蠔–ok, 蠔的size雖是少了一點, 但仍算甜(5) 鷄肉土豆芝士燒–應改名為炸麵粉土豆芝士燒, 待應送上時我見炸鷄件的份量比平常的大還暗自歡喜, 原來只是外面的炸脆’醬’比平常的大和厚了很多, 還幸食物味道尚可, 我們只好把鷄肉和大大件炸脆’醬’分開才進食, 非常失敗下次我會去海港城和九龍灣, 不會再挑選此分店了.

我們一行3人選了

下次我會去海港城和九龍灣, 不會再挑選此分店了.
2006-07-03 3 浏览
第一次食魚一丁,我們揀了要除鞋的座位,有特色嘛!今次一共叫了五樣東西,包括拉麵沙律、芝士焗雞肉、豆腐鍋、三文魚籽飯等等,其中以拉麵沙律最好味,推介推介!其餘的味道也不錯,但整體上偏鹹了點。服務也是一流的,只要一揚手,服務生就識反應,又不會太煩人,不錯不錯。價錢比想像中平宜,五樣菜式共三百多元,有機會也會再幫襯。
第一次食魚一丁,我們揀了要除鞋的座位,有特色嘛!

價錢比想像中平宜,五樣菜式共三百多元,有機會也會再幫襯。