餐厅: 魚米 (V Walk)
资讯:

2022-08-28 127 浏览
lunch最鍾意去魚米食粉麵佢最出名就係魚湯米線同煎封原條魚馬友麻辣湯米線招牌魚米 馬友魚夠新鮮 煎封完都唔怕乾身配上指定醬汁加少少蔥 鍾意食魚嘅要試下麻辣湯揀左小辣 佢嘅辣度低過其他米線店魚湯魚蛋魚片肉燕餃豬肚米線魚蛋魚片都幾有魚味 加餸每款6蚊幾合理肉燕餃幾特別 豬肚乾淨軟身魚湯清清地 食完唔口渴腐皮墨魚卷腐皮又薄又脆包住彈牙墨魚滑配以甜酸醬汁 非常開胃 白灼牛肉非常新鮮嫩滑 仲有大量芽菜底配少少辣汁豉油 味道一流 香茅雞翼明顯鮮製冇翻炸 大大隻皮脆肉嫩果醋豬軟骨豬軟骨大大舊煮得夠腍又入味 加配特飲只需+15我地叫左黑糖涼粉奶茶同水蜜桃QQ椰果大大杯都幾抵飲 QQ椰果好好咬
lunch最鍾意去魚米食粉麵

豬軟骨大大舊煮得夠腍又入味

加配特飲只需+15
我地叫左黑糖涼粉奶茶同水蜜桃QQ椰果
大大杯都幾抵飲 QQ椰果好好咬
第一次食這間以魚為噱頭的連鎖米線舖,最近被它的平價特色烤魚吸引了,更可以選擇自己喜歡的魚類🤩 店員服務好,餐廳乾淨企理,裝潢偏休閒風格,座位寬敞舒適,適合朋友或家庭聚會🥂價錢偏低至中,好適合附近街坊食,食物質素不錯,份量正常,抵食👍🏻 食物選擇多,唔怕冇嘢啱食晚市二人消費:$265(超飽,有食淨😣═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═💖💖💖食評💖💖💖𝑴𝒂𝒊𝒏 𝑪𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆🐟特色烤魚 - 珍珠斑 魚湯湯底 配白飯 ($88)✨ 烤魚睇落唔大煲,但絕對夠飽👍🏻 珍珠斑偏細條 多魚骨,但勝在魚肉夠鮮嫩,配料又豐富又健康,特別一提 有薯粉片,好煙韌好好味🤤 想食清淡必定叫魚湯 味道清甜,完全唔會熱氣🐟原條魚米線 - 左口魚 酸辣湯底 配烏冬 ($78 +$6)✨ 推薦左口魚!好大條,魚骨魚肉容易分離,外皮夠脆,肉質結實 口感一流,配上醬油真係超好味🤤 推薦轉烏冬,烏冬係較粗身同扁身 特別煙韌彈牙😍 酸辣湯底好夠味,好多酸菜,個人建議辣味可以更重𝑺𝒏𝒂𝒄𝒌𝒔🦑腐皮墨魚卷 Deep Fried Squid Aberdeen Pizza (4件) ($28)✨爽口彈牙,配甜酸醬十分好味😆🥬魚湯浸生菜 Fre

晚市二人消費:$265(超飽,有食淨😣

═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═

💖💖💖食評💖💖💖

𝑴𝒂𝒊𝒏 𝑪𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆
🐟特色烤魚 - 珍珠斑 魚湯湯底 配白飯 ($88)✨

𝑺𝒏𝒂𝒄𝒌𝒔
爽口彈牙,配甜酸醬十分好味😆

🥬魚湯浸生菜 Fresh Vegetable with Fish Soup ($18)✨
健康之選,份量多,但部份菜不新鮮

𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕
🥣南北杏木瓜雪耳 Papaya Soup with Almond and White Fungus (套餐+$11)✨
飯後食依個甜品好滋潤解膩,木瓜軟硬適中,雪耳質感爽口,整體甜味較重

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔
🍹黑糖涼粉奶茶 Brown Sugar Jelly Milk Tea (套餐+$15)✨
好特別的配搭,意外地好味,涼粉分量多,建議黑糖味可以更濃

🍹凍金桔蜜 Kumquat Lime Juice (套餐+$10)✨

🫧餐廳不設加一費用🫧
2022-08-25 173 浏览
同朋友行開vwalk,又想食辣野,見到魚米有個水煮牛系列,立即去試下♥️餐廳環境闊落企理,而且牆上的魚好吸引,好舒服,燈就有舊漁家色彩🤩☺️炸腐皮魚角$19炸腐皮角大大件,咬落有咬口,而且點酸辣醬好夾,外脆魚肉彈牙☺️腐皮墨魚卷$28墨魚味香同鮮甜,而且咬落有雜豆,加上熱呼呼脆口,香口☺️炸鮮蝦韮菜餃$29韭菜味濃郁, 一咬落去蝦汁彈出, 蝦肉鮮甜大舊, 又有咬口夠彈牙♥️☺️炸魚腐$28爽口魚肉够滑,炸得好脆,又做到魚肉軟熟☺️水蜜桃qq椰果雜果够多,大大杯,好解渴♥️☺️涼粉紅豆冰朋友話涼粉又爽口,而且紅豆味重,唔會過粉甜☺️麻辣八寶米線$53➕️刀削麵$4好多酸菜,腐皮索晒麻辣味,辣得來好惹味,而且好多牛肉,豬腩肉同豬潤♥️👍 刀削麵麵條够長同無斷☺️水煮牛➕️准山麵 $59+ $4水煮牛,唔會加硬得個辣字而係辣得來惹味,牛肉勁多,勁淋,腐皮木耳都好多,絕對索曬湯,芫荽勁多而且好香口,同水煮牛有寬粉♥️份量勁多。准山麵份量也多,相中係已比了一少部分比朋友☺️涼粉紅豆食完辣野,食返個甜品中和下,紅豆係天然甜,而且大粒够淋又有咬口☺️熱冬瓜茶食完甜品,兩個中女認為好凍,又飲反杯冬瓜茶中和返🤩

☺️炸腐皮魚角$19

炸腐皮角大大件,咬落有咬口,而且點酸辣醬好夾,外脆魚肉彈牙

☺️腐皮墨魚卷$28
墨魚味香同鮮甜,而且咬落有雜豆,加上熱呼呼脆口,香口

☺️炸鮮蝦韮菜餃$29

☺️炸魚腐$28

爽口魚肉够滑,炸得好脆,又做到魚肉軟熟

☺️水蜜桃qq椰果
雜果够多,大大杯,好解渴♥️

☺️涼粉紅豆冰
朋友話涼粉又爽口,而且紅豆味重,唔會過粉甜

☺️麻辣八寶米線$53➕️刀削麵$4

☺️水煮牛➕️准山麵 $59+ $4

准山麵份量也多,相中係已比了一少部分比朋友

☺️涼粉紅豆

☺️熱冬瓜茶
食完甜品,兩個中女認為好凍,又飲反杯冬瓜茶中和返🤩
  • 水煮牛
  • 炸鮮蝦韮菜餃
  • 炸墨魚卷
  • 水蜜桃qq椰果
  • 炸腐皮魚角
2022-08-23 278 浏览
位於南昌深旺道28號V Walk 2樓 L2-146號舖的魚米 - 原條魚米線專門店 (南昌店),主打性價比高的魚湯米線。由地鐵站A2出口步行至餐廳,全程也是室內,不需要日曬雨淋,十分方便。。P11 - 煎封比目魚 配米線 - $65(Deep Fried Flat Fish - with Rice Noodle)六十多元的晚餐,頗為化算,而且男士也能餵飽。比目魚炸得外面脆口,裡面的魚肉仍能保持嫩滑,還可以點少許豉油來吊味。晚餐去到中段,比目魚賣光了,可見這款鮮相當受歡迎。朋友則覺得,這款煎封比目魚略為熱氣了少許。米線的份量則慷慨又豪爽,質感軟硬適中,不會過腍。米線內還有其他配菜,如腐皮、韭菜、蔥花、雪菜等,令米線的味道更豐富。魚湯味道濃厚,但又不會過鹹。。R52 - 特式烤魚 - 原條馬友 - $88(Fourfinger Threadfin Fish)配菜:芽菜、寛粉、蘿蔔、腐竹、雲耳(Side Dishes: Bean Sprouts, Wide Noodles, Radish, Tofu Skin Rolls, Black Fungus)~烤魚口味:清湯~米線轉白飯。這款烤魚上

P11 - 煎封比目魚 配米線 - $65

六十多元的晚餐,頗為化算,而且男士也能餵飽。

朋友則覺得,這款煎封比目魚略為熱氣了少許。

R52 - 特式烤魚 - 原條馬友 - $88
(Fourfinger Threadfin Fish)
配菜:芽菜、寛粉、蘿蔔、腐竹、雲耳
~烤魚口味:清湯
~米線轉白飯

這款烤魚上桌時的賣相頗為震撼,窩底有一個小火爐,可以保持烤魚的熱度,火爐大約在用餐中期熄滅。筆者不太能吃辣,所以湯底點了清湯口味。

馬友魚有事先炸過,裡面的肉質也是嫩口的。寛粉質感煙韌,吸滿了魚湯的腐竹口感滑嫩。去到中期,蕃茄變得軟腍,湯底增添了蕃茄微酸的味道。菜單上本身還有鴨血作配菜,店員遺憾地指出這配料未能供應,較為可惜。

R19 - 魚湯魚蛋魚片 - $35
(Fish Ball, Sliced Fish Ball with Fish Soup)
魚蛋和魚片是餐廳的招牌菜,當然要試試,這款菜可以一次過試到兩款魚蛋。

白魚蛋質感爽口彈牙,而且尺寸適中。魚片是將魚片頭切半,比白魚蛋味道更為香口。

U3 - 南北杏木瓜雪耳 (凍)(套餐配甜品加 $11)
(Papaya Soup with Almond & White Fungus)
甜品的溫度比想像中高,不是十分冰凍,只是室溫。這款甜品感覺滋潤養顏,木瓜軟硬度適中,雪耳質感爽脆清新。

時令推介 - 豆沙芝麻球 - $18
豆沙芝麻球即點即炸,上桌時圓鼓鼓的,賣相誘人。外面脆口,芝麻香氣濃郁,中間煙煙韌韌,豆沙餡料不會過甜。

V26 - 鹹檸檬七喜 (套餐飲品升級加 $15)
(7-up with Salted Lemon - Cold)
朋友點了這款港式特飲,先用匙子輕輕壓扁鹹檸檬再開動。特飲味道豐富,中和了七喜本身單調的甜味。

V30 - 黑糖涼粉奶茶(套餐飲品升級加 $15)
(Brown Sugar Jelly Milk Tea)
涼粉頗有嚼勁,但可惜的是,飲品的味道略淡。過淡的原因可能是沖調師傅加水加得太多了。

魚米 - 原條魚米線專門店 (南昌店)
地址:南昌深旺道28號V Walk 2樓 L2-146號舖
2022-08-17
  • 煎封比目魚 配米線
2022-08-18 89 浏览
呢一間真係抵食環境10分好有好多分店真係好唔錯極力推薦大家侍應服務10分好超級nice仲有啊我哋食咗烤魚 有唔同味道可以俾我哋揀同埋條魚大大條的我哋食咗馬友魚仲有好多唔同嘅腐皮米粉仲有白飯任揀我哋亦都嗌咗原隻烤魚配上白飯仲有牛腩蘿蔔超級入味大大片送飯一流我哋亦都嗌咗一啲炸物 花生紅豆煎堆超級好食吹口仲有嗌咗炸雲吞 真係要熱辣辣趁熱食呀配上特製醬汁超級好味入味仲有啊我哋仲解咗凍飲適合炎炎夏日真係好唔錯大家快啲去食
呢一間真係抵食環境10分好有好多分店真係好唔錯極力推薦大家
送飯一流
仲有啊我哋仲解咗凍飲適合炎炎夏日
真係好唔錯大家快啲去食
2021-12-14 460 浏览
今日返工好攰呀。一放工就即刻去搵嘢食,去到v walk商場睇下有乜嘢好食。行咗一陣去到魚米餐廳,望咗佢個餐牌一陣,就入嚟呢間食嘢啦。我叫咗個豬扒菜飯,嗰時好肚餓,我叫店員寫多飯。開頭仲諗住叫多樣小食,因為太肚餓喇,但係都係等陣先等個飯嚟咗之後先再睇下肚唔肚餓先再叫啦。飯餸一嚟到真係好多飯喎,啲豬扒仲係啱啱炸起熱辣辣脆卜卜,好好食呀。估唔到求其搵一間餐廳都可以咁好食,下次都會再嚟呢間,再試下其他嘅菜式先。

豬扒菜飯

2021-11-27 207 浏览
去海邊走走回來逛逛Vwalk,餓了覓食看到餐牌還不錯,沒有等位,環境安靜整潔,服務態度也很熱情,多次提醒我小心,感覺很溫馨我們點了兩人套餐,本以為不夠吃,發現量還是蠻足的飲品點了一熱一冷柚子蜜,我自己添加了三杯水柚子蜜還是甜的,多春魚加上檸檬汁,味道真的很不錯,魚肚滿滿的魚子,非常讚,兩個人消費142.價格很公道,打算下次嘗試麻辣水煮黑魚,看著很有食慾
去海邊走走回來逛逛Vwalk,餓了覓食看到餐牌還不錯,

2021-11-27
上次食完lunch之後 覺得太正決定要食多一次咁就外賣左返屋企因為差唔多10點冇得堂食(´Д` )大概好似都係$65左右 咁就叫咗腐皮角 多春魚 普通魚湯 炸醬 炸醬啲肉粒比較大 不過都好味嘅咁就比較重口味啲唔會好淡送米線食都好正魚湯比我想像中好飲 唔係一啖飲落去就好似味精湯咁咸 比較偏甜少少 今次啲酸菜都唔算太酸又係甜少少唔知係咪因為魚湯嘅關係 成個湯感覺清清地 我都幾鍾意❤️ 另外,腐皮角 都好好味 上邊有啲胡椒粉 食落好香浸一浸湯底仲正 今次再食多春魚同上次一樣 都係脆卜卜 又係連骨食都得 食米線最緊要一定係分湯上 咁先可以唔驚吸晒啲湯原汁原味

大概好似都係$65左右 咁就叫咗腐皮角 多春魚

食米線最緊要一定係分湯上 咁先可以唔驚吸晒啲湯原汁原味
今次係第一次試 咁就叫咗酸辣湯底 入面本身有少少炸醬芽菜仲有酸菜 咁我簡單講吓酸菜先 真係冇譚_咁好食嘅同埋唔夠酸 呢一點真係爭咁啲!!但係其他方面真係好好味同預期中有啲唔同有驚喜(≧▽≦) 湯底真係好出色 魚湯再加酸辣湯底嘅感覺 唔單止好開胃 都唔太辣 唔食得辣嘅朋友我覺得都可以試吓 另外仲叫咗豬軟骨同埋多春魚 兩樣餸雖然貴少少 大概$65左右 但係份量就真係唔少得啦😏😏一睇個碗就知道有幾大碗啦! ! !我咁大食都覺得好飽😂😂份量真係好夠 多春魚係即刻炸 脆卜卜超好味 特別係多春魚個頭😍😍好正! ! !雖然佢個外表可能唔係好靚唔算太吸引冇金黃色嘅皮 但係味道就真係一流 另外要再讚下嘅係 果醋豬軟骨 同平時食嗰啲豬軟骨有啲唔同 比較酸酸甜甜少少 🤏🏻再加埋酸辣湯底其實好開胃😋😋😋豬軟骨梗係要夠淋啦 呢一間嘅豬軟骨係真係超級淋😋下次一定要再試吓食其他嘢

湯底真係好出色 魚湯再加酸辣湯底嘅感覺

2021-07-19
2021-07-26 200 浏览
今晚本人約7:00到V WALK店買外賣,在收銀處點餐時,男店員態度已是一般,愛理不理,似乎不太想做,我點完餐拎飛後便一直站在店舖門口等,並沒有離開過,不久見到一包外賣放在店內的櫃枱,但從來沒有店員出來叫外賣飛號碼,我以為是其他客人的外賣,但等了15分鐘我的外賣仍未有,覺得奇怪,便進入店內查問男店員,原來一直放在店內的外賣是我的,我問他為何出了外賣但不通知客人拎,男店員說他一直在埋數,沒空睇外賣,當時店內只有4枱客人,完全不繁忙,另一名女店員也沒事做,只站在櫃枱旁,有外賣都不拿出來,很奇怪的一間店🤬
2021-07-26
15 分钟 (外卖自取)