2022-11-09
昨晚去到陌生的屯門,和屯門牛牛食飯🐮距離屯門市廣場大約十幾分鐘路程的置樂花園,有一間掛著紅燈籠、木系裝修,充滿日本風情的居酒屋。坐進裡面,播著孤獨的美食家影片,有點像回到鄉下般lol/🌟角切刺身和風沙津 先來一客沙津前菜🥗爽脆的新鮮椰菜絲、生菜碎,混和了鮮甜的三文魚籽、角切的三文魚、油甘魚和甜蝦一隻,配酸酸甜甜的和風柚子醋,清新開胃!/⭐️三色拖羅三色拖羅有赤身、中拖羅和大拖羅,每款各有兩片,一啲都唔薄架~赤身肉質柔軟,唔怕粗鞋,沒有油脂,單純吃魚的味道中拖羅脂肪分佈開始多,又有適量的魚味大拖羅油脂最重,不過又未去到爆脂,唔怕食到個咀油淋淋。/⭐️日式餃子(6隻) 煎餃子餡料豐富,是滿滿的肥豬肉,調味適中,每人食兩隻都飽左一半🤭/⭐️日式鰻魚蛋包飯 一上枱見倒原條鰻魚,好足量啊🤩鰻魚下的滑蛋包裹著軟熟的白米飯,中間還有些洋蔥絲和芝士。而且鰻魚厚肉又唔算好多骨,配甜甜的燒汁撈飯吃也很不錯!/🌟巨峰提子生啤 $60雖然我唔飲酒,但試左朋友一啖,估唔到都算易入口🍺生啤帶甜甜的巨峰提子味,唔怕藥水,幾好喎~/⭐️凍柚子檸檬茶凍檸檬茶幾清新,低糖,岩哂唔飲酒又唔飲汽水既我🙌🏻/環境方面,枱與枱之間有距離
🌟角切 刺身和風沙津
⭐️三色拖羅
三色拖羅有赤身、中拖羅和大拖羅,每款各有兩片,一啲都唔薄架~ 赤身肉質柔軟,唔怕粗鞋,沒有油脂,單純吃魚的味道 中拖羅脂肪分佈開始多,又有適量的魚味 大拖羅油脂最重,不過又未去到爆脂,唔怕食到個咀油淋淋。
⭐️日式餃子(6隻)
⭐️日式鰻魚蛋包飯
🌟巨峰提子生啤 $60
⭐️凍柚子檸檬茶
凍檸檬茶幾清新,低糖,岩哂唔飲酒又唔飲汽水既我🙌🏻
/ 環境方面,枱與枱之間有距離感,重點可以慢慢坐傾吓計!店員親切又有禮,是一個街坊相聚的好地方☺️