2023-03-06 271 浏览
🐟鮨鳶 ✨文末優惠✨上次帶完吳先森去享用完香港的omakase,以我的個性怎會少了我母親大的份兒呢,這次就帶了她去木澗的姊妹店鮨鳶,自己阿媽自己養肥計劃,持續進行中~@sushitobihk🌸鮨鳶 25品 Omakase - 先付 / 刺身 / 茶碗蒸し / 寿し / 季節の品 / デザート🥗先 付🔸生果蕃茄 - 加了淡雪鹽,微微的咸味令蕃茄的甜更特出🔸白子醋物 - 超喜歡吃白子~豐富蛋白質又滋陰養顏😂🔸伊佐木薄切 - 加了酸汁啫喱跟紫蘇花,清爽不油膩🐟刺身🔸彷彿魚。就是首圖的魚~配了七色芝麻還有帶香味的食用花四季紅,肉質鮮甜爽口🔸九洲產鯖魚。因為鯖魚不好保存,平時見到的多數都是經過加工醃制,沒想到做成刺身肉質會是嫩滑的口感🔸西澳龍蝦。很爽口彈牙,最有趣是師傅用來裝醬油的瓶子在倒出來時會發出小鳥嗚叫的聲音🔸慢煮安康魚肝。入口即化,但...這次的肝帶少微微腥味,因為我對肝味比較敏感,我媽是覺得沒問題🔸 清酒磯煮鮑魚。很有咬口而且會略帶甜味🔸 深海池魚。魚油甘香鮮嫩肥美🥕茶碗蒸。滑滑嫩嫩的蛋裡面有冬菇跟蟹肉🍣握り🔸帆立貝。師傅用了較特別的切法令到佢可以保留本身既纖維,會吃到一絲絲的口感🔸
🐟鮨鳶 ✨文末優惠✨

@sushitobihk

🥗先 付
🔸生果蕃茄 - 加了淡雪鹽,微微的咸味令蕃茄的甜更特出
🔸白子醋物 - 超喜歡吃白子~豐富蛋白質又滋陰養顏😂
🔸伊佐木薄切 - 加了酸汁啫喱跟紫蘇花,清爽不油膩

🐟刺身
🔸 清酒磯煮鮑魚。很有咬口而且會略帶甜味
🔸 深海池魚。魚油甘香鮮嫩肥美

🥕茶碗蒸。滑滑嫩嫩的蛋裡面有冬菇跟蟹肉

🍣握り
🔸魷魚。放了一大匙的魚子醬在上面,咸鮮的味道
🔸九洲產活赤貝。我的最愛~~鮮甜爽脆
🔸金目鯛。肉質細緻鮮美且油份飽滿
🔸北海道天使蝦配海膽。這個海膽只是配角,吃時在口混合同時吃到蝦的甜還有海膽的濃郁
🔸松葉蟹肉蟹膏。鹹香再配紫菜的爽脆,口感豐富
🔸醬油漬赤身。以秘製醬油輕醃,醬油的鮮香更能帶出赤身的鮮甜
🔸大拖羅。佈滿精緻的魚油花紋,入口即化的油鮨是我母親大的至愛
🔸北海道秋山水產海膽。海膽好好吃好好吃好好吃,重要的事要說3次~
🔸龍蝦雜炊。以前面做剌身的龍蝦頭加上蛋汁做了個簡單的雜炊

🥣魚湯。奶白的魚湯,作為最後暖胃收尾~
🍨デザート。朱古力蛋卷+奈良士多啤梨

✨✨✨✨✨文末優惠✨✨✨✨
現在晚市Omakase二人同行一人半價!值得一去!($1480@一,第二位只需要半價$740)

💲Hkd $1480@人
2023-02-23 235 浏览
熟嘅螢光魷魚配萵筍加酸麵豉 🌟3/5海膽豆腐 吞拿魚腩肉 加尊菜 🌟4/5愛媛縣燒白子配番茄醬 🌟4/5😋 平時食到嘅白子會有少許腥味;但係呢一道白子係先焗過再經處理,食入口完全唔怕腥仲十分Creamy。北海道真蠔 配青檸啫喱 🌟3.5/5北海道原隻紫海膽配三文魚子少許柚子 💰200 🌟4/5😋 需要額外叫嘅海膽,即叫即開,味道十分鮮甜。烏冬 🌟3/5薄切真羽太 🌟3.5/5燒粒貝 🌟3/5煙燻鰹魚 一個配芥末 一個配柚子酸汁蘿蔔肉 🌟3.5/5-北寄貝加竹炭鹽青檸汁壽司 🌟3/5深海池魚配柚子皮壽司 🌟3.5/5-間八魚壽司 🌟3.5/5金目鯛配芝麻壽司 🌟3.5/5-赤貝配海鹽青檸汁壽司 🌟3/5鰤魚 🌟3/5-海鰻配左口魚邊壽司 🌟4/5😋聞說呢一道係師傅係台灣學返黎嘅,食落口肉質肥美仲好香。醬油漬配大拖羅壽司 🌟4/5-北海道野生銀鱈魚壽司 🌟3/5北海道根室馬糞海膽壽司 🌟4/5-食物:8/10環境:7/10服務:7/10-💰 1260HKD,需另加10%服務費。
熟嘅螢光魷魚配萵筍加酸麵豉 🌟3/5
海膽豆腐 吞拿魚腩肉 加尊菜 🌟4/5
愛媛縣燒白子配番茄醬 🌟4/5
北海道真蠔 配青檸啫喱 🌟3.5/5
北海道原隻紫海膽配三文魚子少許柚子 💰200 🌟4/5
😋 需要額外叫嘅海膽,即叫即開,味道十分鮮甜。
烏冬 🌟3/5
金目鯛配芝麻壽司 🌟3.5/5
赤貝配海鹽青檸汁壽司 🌟3/5
鰤魚 🌟3/5
海鰻配左口魚邊壽司 🌟4/5
😋聞說呢一道係師傅係台灣學返黎嘅,食落口肉質肥美仲好香。
醬油漬配大拖羅壽司 🌟4/5
北海道野生銀鱈魚壽司 🌟3/5
北海道根室馬糞海膽壽司 🌟4/5
食物:8/10
環境:7/10
服務:7/10
💰 1260HKD,需另加10%服務費。
2022-12-26 359 浏览
一年容易又老公生日,keep住繼續同老公食Omakase 慶生。今年撰擇咗同事推介嘅鮨鳶日本居酒屋。地點在尖沙咀加拿芬道近諾士佛臺 。 此店位於地牢  ,內分兩部分,外邊係食串燒和食嘅日式居酒屋,似深夜食堂,感覺就像身在日本。再往內轉,原來內有乾坤,別有洞天, 禮貌女店員引領我們進入一個可容納八位客人嘅房間,一張長長嘅bar枱,就係呢度為招待廚師發辦嘅顧客而設。 房間環境舒適,一邊進食嘅時候,廚師哥哥會不停介紹每道菜嘅煮法,同埋食材來源,又好留心客人嘅反應,非常貼心,店姐姐亦好殷勤在附近不停添上熱茶。不過美中不足就係如果你隔離坐咗一啲鍾意高談闊論,嘈吵自私嘅顧客的話,咁其實耳仔都幾受罪亦破壞咗享受美食嘅舒適寧靜環境!  本人其實非常厭惡此種行為嘅人在用餐時間,坐在我附近的。當日都發生類似咁嘅情況,不過廚師哥哥好快已經制止咗高談闊論嘅顧客,示意佢哋放輕聲音講嘢 , 以免影響其他食客 ,呢點都係值得稱讚嘅 。 最近店舖有半價優惠給第二位顧客,所以美食加上舒適環境,性價比都相當高。當日我們 選擇咗Omakase 午餐<和 >,第一位$880, 第二位半價,還有全單九折,激安!
海膽豆腐魚子醬

2022-12-16
庆祝纪念
生日
2022-11-27 285 浏览
聖誕前夕同朋友去食一餐豪華嘅日本餐,廚師發板,間餐廳喺邊度嚟嘅咁佢專食日本餐咁有一個密室,係專食廚師發板嘅,等人齊開席。第一次食廚師發板心情都幾興奮,廚師一道一道菜送上嚟,每道都好精緻。廚師好細心捉到續多菜解釋,只係影咗少少靚相,呢個蟹仔即時製作,所以材料都好新鮮。同朋友買咗支酒去,要額外收貨瓶費你餐飯食咗三千蚊環境質素🏚:❤️❤️❤️❤️❤️衛生程度🧽:❤️❤️❤️❤️❤️美味程度😋:❤️❤️❤️❤️❤️抵食指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️回頭指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️

同朋友買咗支酒去,要額外收貨瓶費
你餐飯食咗三千蚊
環境質素🏚:❤️❤️❤️❤️❤️
衛生程度🧽:❤️❤️❤️❤️❤️
美味程度😋:❤️❤️❤️❤️❤️
抵食指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️
回頭指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️
2022-11-10 292 浏览
朋友請食生日飯,帶左我去呢間幾隱蔽既餐廳,地點在地庫。第一次食Omakase,感覺幾好,可以自己同師傅講唔想食D乜,佢又會配合到,盡量轉比你,朋友係熟客仔,仲送左清酒比我哋,very good😊
朋友請食生日飯,帶左我去呢間幾隱蔽既餐廳,地點在地庫。
午餐
-鮨鳶 🐟上次同朋友食藏鳶居酒屋果陣 以為呢個地庫居酒屋已經夠晒神秘 點知發現原來仲有間好隱蔽既Omakase係度 加上聽到最近餐廳慶祝2周年 第二位會有半價 再全單9折 所以我都快快手咁book 左過黎試下~✨鳶 25品Omakase ($1480/pp) 🔊 9折後$1332 / 半價$666 先付🥗 沖繩水葷配松葉蟹肉 - 食落酸酸甜甜 加埋蟹肉更鮮甜刺身🐟 平目魚 / 一魚兩食 要間住生熟生熟咁食魚身刺身 - 簡單配wasabi 食原有既魚味 用青檸汁提鮮灸燒魚邊 - 魚油非常豐富 迫晒啲油份出黎勁香口 濃郁🐟 右口魚 - 包住芽蔥配柚子皮 + 紫蘇花 + 岩鹽相對地重油過左口魚 而口感比左口魚淋身 個人中意呢款~壽司🍣石垣貝 - 非常爽口 鮮甜🍣富山灣白蝦 - 份量非常有誠意 味道係好甜身🍣北海道帆立貝 - 配上竹炭盬 青檸汁 大大粒又啖啖肉🦪 馬糞海膽豆腐配新鮮海膽黑魚子小小的一口都足以食得到海膽既鮮甜味極重😱🥗 北海道高糖蕃茄 - 真係有如其名 係好清甜 用作清口腔🥚茶碗蒸 - 淋有乾瑤柱茨汁 好鮮香 蛋清鮮香✨🦪 法國生蠔配柚子酸汁啫喱比起日本蠔 法國生蠔入面個海水偏濃
鮨鳶 🐟

上次同朋友食藏鳶居酒屋果陣
以為呢個地庫居酒屋已經夠晒神秘
點知發現原來仲有間好隱蔽既Omakase係度
加上聽到最近餐廳慶祝2周年 第二位會有半價
再全單9折 所以我都快快手咁book 左過黎試下~

✨鳶 25品Omakase ($1480/pp)
🔊 9折後$1332 / 半價$666

先付
🥗 沖繩水葷配松葉蟹肉 - 食落酸酸甜甜 加埋蟹肉更鮮甜

刺身
🐟 平目魚 / 一魚兩食 要間住生熟生熟咁食
灸燒魚邊 - 魚油非常豐富 迫晒啲油份出黎勁香口 濃郁

🐟 右口魚 - 包住芽蔥配柚子皮 + 紫蘇花 + 岩鹽
相對地重油過左口魚 而口感比左口魚淋身 個人中意呢款~

壽司

果然! 蟹殼入面塞滿左蟹膏+蟹子+ 蟹腳既肉
加入偏酸既土助醋 去提鮮 呢個真係好好味 勁鮮甜🤩❤️

季節燒物 / 煮物
🐙 慢煮八爪魚 - 慢煮90分鐘 煮得好軟腍淋好入味💯
🦪 清酒南非鮑魚 - 酒味好香濃 跟飯配鮑魚肝醬 真心好好味

🦪 登台粒貝 - 用左日本煮法 甜啲 主要係食佢原本既鮮味
🐟 慢煮鮟鱇魚肝 - 慢煮1個鐘 口感綿滑無比 入囗即溶🤤
師傅叫要慢慢“妹”下“妹”下 去感受下個肉 唔好即刻咬

壽司
🍣 北海道金線鯛 aka 紅衫魚
燒香左之後 帶番個油香味出黎 配上柚子胡椒 可以解膩提味
而且呢個真係比平時食既紅衫魚較為滑身好多!

🍣 秋刀魚卷 - 用左千本漬做法 加入芽蔥薑牙 - 帶出薑花香

🍣 中拖羅 、 赤身拖羅配黑松露蓉

🍣 增量大拖羅卷 - 配上馬糞海膽 白松露醬 淡雪盬
份量十足 同場其他客人都唔能夠一啖出晒
想講佢既配料多 但係都唔會互相蓋過味道
反而更突出當中既鮮甜味 尤其是馬糞海膽同白松露醬
冇諗過咁多野加埋係可以咗口味 讚喔❤️
🍣 金目鯛 - 又爽口 又肥美

🦐 加大碼北海道牡丹蝦❤️❤️❤️
係用左花雕酒生醃 配蝦頭膏、紫蘇花
味道先係鹹鮮味 再有濃郁酒香甘甜味 好神奇 好好味🤤

🍣 銀鱈魚 - 配上特調面豉醬 甜甜地 魚油豐富

🍣 鰹魚 - 加入三星漬 所以連帶個麵豉醬都帶點微辣

🍣 海膽軍艦 - 馬糞海膽完全唔洗解釋係有幾咁甜 好清新!

湯品
🧉魚湯奶白色 味道濃郁

甜品
🍈赤肉蜜瓜
🍮抹茶奶凍
2022-10-16
2022-10-08 438 浏览
見到有IG KOL介紹呢間,原本見到OpenRice嘅食評呢都有少少卻步,但見佢做緊第二位有半價優惠就試吓啦!一入到去餐廳一見到係居酒屋以為中伏,但原來食廚師發板係有自己一個區域,入到去d裝修都幾靚,serve我嗰台嘅師傅呢就好友善同健談,好詳細咁介紹每一件壽司,我地叫咗$460 十二件嘅餐,啲壽司幾厚身,唔會簿切切,而且都好新鮮,我最鍾意呢有一件係甜蝦再加蝦頭嘅蝦膏,因為個蝦膏超級鮮甜;仲有海膽都好正,佢係落好多,但我竟然掛住食唔記得咗影相😅;佢仲有啲比較少見嘅壽司有一件叫唔知咩血引😂喺出面好少見;食到最後覺得好飽,然後呢師傅已經準備緊夜晚嘅食材,拎咗啲有好多春嘅雌性松葉蟹出嚟拆肉,同埋介紹夜晚個廚師發板係有25道菜,講到好吸引,令人好想試!總括然而呢我覺得係抵食嘅,因為折完之後呢兩位係七百幾蚊,廚師發板來講算平,而且師傅好客嘅態度呢係加分嘅,所以個OpenRice得咁少好評呢係有啲出奇,呢間餐廳呢我係會回頭食的!

• 甜蝦蝦膏壽司
  • 海膽壽司
我地約左食下午,諗住未去過朋友話ok就去試下.我地比原定時間早到咗,侍應同經理都好好服務叫我哋坐一陣斟杯熱茶好快到我哋。到正式入去食嘅時候,見到個着住黑色衫所謂大師傅啲態度真係不得了,有客人只係想問問可唔可以轉嘢食,已經講到明轉唔到唔緊要只是隨口問問,點知個所謂大師傅發脾氣掉刀掉巾,經理侍應同白色衫師傅仔其他客人都見到呆左😡無言。。。跟住又同其他客人講自己又幾勁又幾叻,勁大聲,又喺度貶低隔離白色衫個師傅仔抬高自己。。。。。食物有幾好食都冇用成間舖頭就係俾你一個人黑色衫大師傅🐷整衰哂。。整體來說食物質素OK,每款壽司白衫師傅仔都介紹得好詳細,侍應經理有禮。

整體來說食物質素OK,每款壽司白衫師傅仔
都介紹得好詳細,侍應經理有禮。
午餐
上會我就試過Kura Tobi既居酒屋料理,今次我只係需要轉個靚彎就黎到「鮨鳶」,其實只係入左佢呢間神秘房間,就會搖身一變主打江戶前Omakase。其實做人好簡單,唔洗諗得咁複雜,食物只要對得住價錢,間中食餐好少少,唔通我又會驚比連登仔批鬥咩?👇📌お任せコース25品 - $1680/1人前▪️ 先 付 -▫️ 前菜第一道先食個「沖繩水雲」先,同樣以日式髮菜再配搭酸汁同埋紫蘇花,賣相吸晴之餘,為之後既食材開一開胃先。「北海道白栗米」色澤望落青靚白淨,粟米粒粒均勻,入口完全無渣,質感清爽,帶少少甜香,幾特別。「汁煮鮟鱇魚肝」唯最後一個次序享用,入口果陣非常幼滑,夠哂creamy,即使唔太鍾意食內臟既朋友,完全無腥味,值得一試。▪️ 刺し身 -▫️ 開始進入「刺身六品」環節,先黎個「岩手縣廣田灣真蠔」,曾經榮獲日本第二屆鑑賞冠軍,亦姐係壽司界既最上鏡小姐,原隻上望落真係相當新鮮肥美,食落一樣唔差,口感夠creamy,味道鮮甜,唔錯。「北海道鮫蝶」亦姐係右口魚,師傅將佢分左一魚兩味,左邊係包住芽蔥同埋右口魚裙邊;而另一邊係包住小川赤海膽,兩者面頭灑上岩鹽同埋青檸汁,整體口感軟綿,油脂豐腴,加埋海膽將個
其實做人好簡單,唔洗諗得咁複雜,食物只要對得住價錢,
間中食餐好少少,唔通我又會驚比連登仔批鬥咩?👇
📌お任せコース25品 - $1680/1人前
▪️ 先 付 -
同埋紫蘇花,賣相吸晴之餘,為之後既食材開一開胃先。
沖繩水雲、北海道白栗米、汁煮鮟鱇魚肝
質感清爽,帶少少甜香,幾特別。「汁煮鮟鱇魚肝」唯最後一個
次序享用,入口果陣非常幼滑,夠哂creamy,即使唔太鍾意
食內臟既朋友,完全無腥味,值得一試。
▪️ 刺し身 -
口感夠creamy,味道鮮甜,唔錯。
岩手縣廣田灣真蠔
整體口感軟綿,油脂豐腴,加埋海膽將個味道提鮮得更高點!
北海道鮫蝶
北海道海膽豆腐海膽入口即化,味道鮮甜,面頭蓋上甘海老,入口甘甜,
面頭沾上本身甘蝦蝦膏,濃香惹味,而底部尊菜好似食緊啫喱咁,口感好特別。
北海道海膽豆腐
沙甸魚磯邊卷」裡面夾雜住紫蘇葉芽蔥黃蘿蔔同埋茗荷姐係薑花冧
沙甸魚口感爽脆,魚味突出,配菜完全發揮佢地作用,增加左魚肉既鮮甜度。
沙甸魚磯邊卷
高知縣火炙大拖羅」熟成左3日,所以油份比較重,火炙後油香更加明顯,
入口即化,貿感香滑;而中間夾住中拖羅紫蘇葉,魚味更顯濃郁,好食!
高知縣火炙大拖羅
北海道毛蟹」師傅預先拆哂肉,見到一梳梳蟹肉,啖啖蟹肉相當清甜,
配搭面頭既根室海膽,再用最中餅包住,好似burger一啖過,過足口癮呀!
北海道毛蟹
▪️ 茶碗蒸し -
▫️ 食完刺身,抖抖先,整返個「茶碗蒸」就最好不過,一開蓋見到面頭滲上蟹籽
黑松露、同埋鳴門卷,蛋身夠滑溜,連埋黑松露一齊食,惹味感即刻提升唔少。
▪️ にぎり -
▫️ 終於輪到開始「壽司十款」之旅,第一道「北海道活北寄貝」口感很柔軟,
擠少少青檸汁,搽上豉油,師傅強調食返本身食材原味,相當欣賞呢種
唔花巧但講究既心思。
北海道活北寄貝
伊佐木」人稱雞魚,佢味道比較淡身,但入口爽嫩、鮮甜,
肉質好有彈性,配搭醋漬飯就最岩。
伊佐木
油甘魚BB」師傅利用脫水紙技術熟成左4日,魚味濃郁左之外,反而比平時
油甘魚無咁重油膩感,肉質偏向乾身d,口感更加爽彈。
油甘魚BB
皮剝魚」師傅用返皮剝魚本身既魚肝擺係面頭,魚肝用左同埋醃製,
鹹香份外突出,魚肉口感軟爽甜,煙韌彈牙,好食。
皮剝魚
島根縣手釣池魚池魚仲要手釣真係第一次試,
肉身望落晶瑩通透,紋理清晰可見,比深海池魚更加鮮甜。
島根縣手釣池魚
天草縣小肌魚」無論賣相定味道個感覺都好似秋刀魚
亦係江戶前壽司既代表食材,同樣只需用醋漬醃製,
個魚香味道已經相當突出。
天草縣小肌魚
火炙鯖魚」一連四道火炙壽司,呢個鯖魚經醋漬過後先再燒,
咁樣將鯖魚本身清淡既味道帶出更強烈既焦香,肉質同時亦變得腍滑,唔錯。
火炙鯖魚
火炙吞拿魚面頰」亦姐係吞拿魚面珠墩,賣相睇落真係幾似和牛咁,
油脂香十足之外,肉質爽口有彈性,經火炙過完全無筋位,好滿足。
火炙吞拿魚面頰
火炙吞拿魚腦天」屬於吞拿魚額頭上面既肉,個人認為係吞拿魚
最好食既部分,尤其是用火槍燒過,將魚油香迫哂出黎,夠哂惹味。
火炙吞拿魚腦天
最後一道壽司火炙紅瞳赤鯥」濃濃既油香充斥住味蕾,炙燒後肉質軟滑,
師傅係面頭再放上「北海道吉田產白海膽」,簡直係十級誘惑。
火炙紅瞳赤鯥
▪️ 季節の品 -
▫️ 完左壽司後,基本上都已經9成飽,但見到呢四樣野,胃口又開返出黎,
呢個「橘子水產白海膽」當日贏得排名第14名,色澤望落比赤海膽偏淡身,
入口比較清爽,同時口感真係好似食緊雪糕咁,完完全全融化我的心。
橘子水產白海膽
銀次郎白海膽」因為比較罕有,所以佢係屬於最貴既一種海膽
色澤望落鮮黃出眾,飽滿而挺身,食落佢既水份最高,味道最清甜。
銀次郎白海膽
澳洲黑邊鮑」用左8個鐘慢火熬煮而成,完完全全鎖住鮑魚體內水份,
澳洲黑邊鮑

肉質更顯爽甜煙韌,師傅再係面頭拍打木之芽,將個香味迫出黎,幾有驚喜。
澳洲黑邊鮑
芝士龍蝦」龍蝦肉夠爽甜,就算配搭芝士都唔會太膩,
旁邊仲有沙律菜做配搭,賣相吸引。
芝士龍蝦
▪️ 椀 -
▪️ デザート -
▫️ 食完哂熟食,去到尾聲整返碗熱辣辣既「麵豉湯」暖下胃,你都咪話唔爽,
跟住甜品仲有「靜崗縣赤肉蜜瓜」同埋「宇治抹茶奶凍」。前者蜜瓜清新解膩,
麵豉湯
果種果香認真一絕;而後者由師傅自家製成,奶香十足,夠哂滑溜。
整體呢餐用呢個價錢食到咁驚人既份量,性價比超哂班!
靜崗縣赤肉蜜瓜、宇治抹茶奶凍
銀次郎白海膽
芝士龍蝦
靜崗縣赤肉蜜瓜、宇治抹茶奶凍
2022-06-29 711 浏览
性價比高的隱世omakase店除咗食物質素有驚喜之外師傅亦好細心介紹 而店員服務態度都好好🙌🏻而家25品omakase lunch仲有八折 晚市就九折‼️🌟前菜開胃之選👍🏻醋漬水雲,海膽豆腐 🌟刺身踏入5月係鯛魚既季節 刺身都以時令既鯛魚為主💯📌真鯛肉質爽口 鮮美十足 食落亦煙韌有咬口配以竹炭鹽,柚子鹽作提鮮📌海膽真鯛肉質鮮美既真鯛夾住鮮甜細滑既海膽😋📌右口魚 肉質好滑 加炙燒左既魚邊 加七色芝麻作調味📌北海道帶子, 象拔蚌味道濃郁鮮甜既帶子 簡單配以清新柚子皮象拔蚌刺身好爽脆 配酸汁特別夾 📌紫海膽 即開原隻紫海膽 海水味濃郁甜味高 再加上拖羅蓉 邪惡度💯📌地金目鯛比起金目鯛更為肥美火炙後逼出油香 魚味更突出再加上炸京葱同師傅用魚頭熬既豉油汁口感層次好豐富😋📌鰹魚 師傳先用炭爐輕燒鰹魚 再加上洋葱汁 呢種食法有驚喜👍🏻🌟壽司🍣📌北寄貝 師傳即開北寄貝貝肉又香又鮮甜 口感好爽脆👍🏻📌深海池魚肉質鮮嫩肥美且脂肪結實入口鮮甜爽脆帶油香 再加左海苔醬點綴💯📌中拖羅魚脂比例適中 油脂亦分佈平均 肉質嫩滑 入口係半融化 味道非常甘香 😋📌大拖羅好靚既魚油花紋 炙燒後油香四溢 再簡單配岩鹽 入口即
性價比高的隱世omakase店
除咗食物質素有驚喜之外
師傅亦好細心介紹 而店員服務態度都好好🙌🏻

🌟前菜
開胃之選👍🏻醋漬水雲,海膽豆腐

🌟刺身
踏入5月係鯛魚既季節
刺身都以時令既鯛魚為主💯

📌真鯛
肉質爽口 鮮美十足 食落亦煙韌有咬口
配以竹炭鹽,柚子鹽作提鮮

📌海膽真鯛
肉質鮮美既真鯛夾住鮮甜細滑既海膽😋

📌右口魚
肉質好滑 加炙燒左既魚邊 加七色芝麻作調味

📌北海道帶子, 象拔蚌
味道濃郁鮮甜既帶子 簡單配以清新柚子皮

🌟燒物
日本毛蟹加海膽整成既天婦羅
炸漿好薄脆 包裹住肉質飽滿而鮮嫩既毛蟹肉
再夾埋鮮甜既海膽 兩者非常夾👍🏻

仲有茶碗蒸,湯,夕張蜜瓜同抹茶奶凍
實在太豐富🙌🏻
2022-06-08 678 浏览
HIKARA<光>set $420有12款壽司👇🏻⭐️中拖羅⭐️海膽⭐️魴鮄魚⭐️金扇鯛⭐️油甘魚⭐️帆立貝⭐️鰤魚⭐️伊左木⭐️三文魚子⭐️牡丹蝦⭐️深海池魚⭐️拖羅蓉手卷🍱仲配有前菜🥗海鮮茶碗蒸🥚湯🍲同綠茶奶凍🍵食物款式可以接受 有海膽 拖羅 金目鯛大熱魚類🥰🥰🥰整體食物不過不失🤔無太大驚喜···個人就幾欣賞個綠茶奶凍🍮有好濃綠茶味👍🏻👍🏻👍🏻不過用膳個半鐘 師傅不斷教學徒怎處理食材 如何切魚生 如何溶雪 實在覺得有啲影響心情🥲
HIKARA<光>set $420
⭐️牡丹蝦
⭐️深海池魚
⭐️拖羅蓉手卷

2022-03-24 1183 浏览
朋友帶我去佢餐廳食omakase😋最近只能午市🤧所以2點左右便開吃~很足料~先上了燉蛋、白子(我第一次食🤪)海草等 食材都好新鮮👍🏻sake杯好靚會變色最喜歡是這碟魚😋鮮甜好味然後開始上壽司,食到好飽全部份量都好足👍🏻師傅仲很有禮貌一起飲杯🤣🤣
2022-01-21 1165 浏览
我早兩個星期透過openrice app book 左今日食lunch. 餐廳早一日有透過whatsapp 我確認booking. 我也在15分鐘內覆左會去.點知今日10:30突然whatsapp 通知因「內部理由」今日唔開. 可以考慮佢其他分店. 咁last min 先通知,我打返去餐廳又冇人聽. 個message 話可以考慮佢其他分店. 但係佢個其他分店,1030 又未開. 我都book 唔到架喎! 攪到我陣腳大亂! 餐生日lunch 比呢間餐廳完美破壞!

攪到我陣腳大亂! 餐生日lunch 比呢間餐廳完美破壞!
2022-01-07 1156 浏览
最近愛上左食omakase ,呢間位於尖沙咀加拿芬道嘅「鮨鳶」,推出咗有25品嘅OMAKASE ,$1260/位,包含咗多款前菜、多款刺身、餐前酒、精選壽司八件、季節之品、燒物、煮物、蒸蛋、湯同埋甜品。一共25款嘅日式料理,真係應有盡有啊~非常之豐富!水母刺身、水雲、日式東風螺第一道上嘅菜式非常之開胃,水務母刺身其實即係類似海蜇頭嘅口感,入口爽脆。水雲酸酸地入口滑溜~鱈魚白子白子質感軟滑唔會腥。配搭酸汁、紅心蘿蔔蓉同埋蔥花做調味。兵庫縣室津蠔室津蠔大大隻相當有份量,上面有沖繩海葡萄🍇肥美鮮甜。餐前梅酒食完四款前菜,就嚟一杯梅酒,酒味唔會好濃烈,清香嘅梅味,甜甜地好啱女仔飲。慢煮八爪魚🐙八爪魚都幾大件,配搭柚子胡椒做調味,口感會比平時食嘅淋。活北寄貝刺身呢道菜式好似睇表演咁呀,師傅會喺醬油上邊整一個波波,我就可以用鮮甜嘅北寄貝刺身篤爆個波波點醬油~好有趣!鮫鰈魚剌身+ 燒鮫蝶魚邊鮫鰈魚刺身薄片配搭酸薄啫喱、蔥花,捲埋食,又酸又清爽,好開胃!燒鮫蝶魚邊油分重 ,下面有青檸調味,好美味呀~伊佐木伊佐木魚有淥過,皮嘅部份會煙煙韌韌,口感好特別,上面仲有薑同埋蔥做調味。慢煮36小時鮑魚 質感軟硬

水母刺身、水雲、日式東風螺

鱈魚白子
白子質感軟滑唔會腥。配搭酸汁、紅心蘿蔔蓉同埋蔥花做調味。

兵庫縣室津蠔
室津蠔大大隻相當有份量,上面有沖繩海葡萄🍇肥美鮮甜。

餐前梅酒

慢煮八爪魚🐙
八爪魚都幾大件,配搭柚子胡椒做調味,口感會比平時食嘅淋。

活北寄貝刺身

鮫鰈魚剌身+ 燒鮫蝶魚邊

慢煮36小時鮑魚
質感軟硬適中而且好入味,上面嘅啫喱就係鮑魚汁,仲加咗菊花一齊食。

無花果天婦羅加岩鹽
無花果天婦羅真係第一次食,啱啱炸起好熱,又咸又甜口味好特別。

鱈場蟹肉+海膽+三文魚籽
我的最愛❤️三款撈埋一齊食,口味豐富有層次!

燒鰹魚
鰹魚燒左個面,帶有一點焦香。上面係紫菜甜煮醬+七色芝麻,紅色係山桃(類似楊梅嘅味道)。

三色漬物

海鮮茶碗蒸
入邊好多唔同款式嘅海鮮,雞蛋都好滑溜。

炸池魚仔-香脆可口

壽司八件✨款式主要來講都係魚

🔸鹿兒島深海池魚(配青擰汁)
🔸金目鯛 (配柚子皮)
🔸梭子魚壽司
🔸牡丹蝦壽司-上面有火炙牡丹蝦頭的蝦膏,香味濃郁!
🔸銀鱈魚壽司(配烏魚子粉)
🔸池魚壽司(配黑松露)
🔸拖羅壽司(配淡雪鹽)
🔸海膽壽司

✨熟食✨燒春魚

✨湯✨舞茸菇蜆湯

甜品🍮
抹茶奶凍加黑豆
飯後甜品係抹茶奶凍,香滑得嚟抹茶味濃郁,又唔會太甜~

呢個OMAKASE 總共食咗兩個小時,食物款式多樣同埋職員服務好好,熱情主動~整體來講都相當之唔錯!

2021-12-10 1022 浏览