2016-06-09 1093 浏览
好多次經過這間店,今日終於去試下佢午餐,剛好不用等!幸運!佢的午餐都過百的,午餐食過百對我說都有點兒貴,我帶著希望可以食到驚喜的心情入去!我們叫了兩個刺身飯!本身諗如果叫有海膽的餐,但如果海膽唔新鮮真係成個飯都唔食得,但最後的決定試下,俾它一個機會!最後係無決定錯,所以刺身都係新鮮同甜的,海膽都好好味,個Wasabi仲係鮮磨,不是用粉沖出嚟的!而且每個飯有好足分量的刺身,個餐仲包埋 前菜和湯!
前菜
1963 浏览
2016-06-07
$126.5 (午餐)
前菜
2016-04-07 1173 浏览
與朋友用了團購優惠去試新日本菜,以兩百多元之價試試價值八百多元的日本菜。我們平日放工時段去試晚飯,坐樓上,店內一個人都没有‥‥先說沙律,份量有點兒不足而且芥辣味道很重,覺得失去沙律的新鮮感覺;之後來的串燒、單雞骨等味道可以的不過不失、壽司的份量挺多的但味道一般,没有什麼驚喜、三文魚刺身等都平平無奇,最大的好處就是餐廳没有人,可以傾計傾很久啊!

我們平日放工時段去試晚飯,坐樓上,店內一個人都没有‥‥
2016-03-31
今日Lunch time 13:05同一個朋友去左呢間餐龐,咁岩有位,所以即刻有得入。咁我地點餐啦,我朋友點左個$88蚊既吉列豬扒滑蛋飯,而我諗住點壽司+烏冬餐既時候,個男侍應表示因為得番一個壽司師傅同埋整壽司需時30分鐘,我表示如果咁耐我就改叫刺身飯 ,而該男侍應亦無再加以警告,咁就落左單喇。過左10分鐘,個吉列豬扒滑蛋飯已經到左,個蛋唔完全唔可以用滑黎形容,乾到爆。但過左陣個刺身飯仍然未到,當時大概踏五左右,搵一個女侍應催左一次,我同佢講想追下個刺身飯,佢聽完「哦」左一句就行左去,唔清楚有無追到。到左踏七左右,搵左另一個女侍應(鬆身衫,似乎係高級d,因為有見佢係咁點人做野),佢表示今日得一個師傅(雖然我見到刺身櫃後有3個師傅,可能果兩個係唔知做乜),所以要等得耐d。該位疑似高級d果位鬆身衫女侍應係些少唔好意思都無,語氣係非常理直氣壯。好,無問題,咁之前我聽錯又好,你無警告我又好,我預計30分鐘。無問題。再等!好喇,踏九,過左35分鐘,再催,再搵番該位疑似高級d果位鬆身衫女侍應,問佢可否幫忙追一下個刺身飯,佢遠處望左一眼刺身櫃,係遠處,亦只係望左一眼,或者佢有鷹眼卦,「整緊架啦你再等
,而該男侍應亦無再加以警告,咁就落左單喇。

好喇,踏九,過左35分鐘,再催,再搵番該位疑似高級d果位鬆身衫女侍應,問佢可否幫忙追一下個刺身飯,佢遠處望左一眼刺身櫃,係遠處,亦只係望左一眼,或者佢有鷹眼卦,「整緊架啦你再等下啦!」好,再等。

踏十,For your information,我14:00要繼續工作,如果要我俾$108(未加一) 得10分鐘(其實都預多左時間,我仲要行番office)食個刺身飯,就算有幾好食,你食到咁趕,食龍肉都無味啦!我同個男侍應講:「麻煩你幫我睇下師傅開始整緊個刺身飯未,如果未既話麻煩幫我cut左張單,因為真係要趕住走!」
呢位男侍應,係連望都無望,直接同遠方女侍應講:「四號cut單呀!」

結論:
就餐廳侍應態度問題:
第一:咁者係鬆身衫女侍應響13:45講大話,佢話師傅整緊但其實根本就唔係,完全無心幫個客追
第二:所有staff,包括女侍應、高級鬆身衫女侍應及男侍應,係一d唔好意思既情緒都完全無表達,你完全feel唔到佢有心同你追單,完全唔打算要comfort個客

就餐廳營運問題:
第一:既然你既壽司廚房得番一個師傅,麻煩經理brief一次所有侍應,有邊一d菜單係要需時,需時幾耐。
第二:如果該客人係堅持點既話,理應再同客人再三確認
第三:如果你同得個客講要等30分鐘,個客係唔會expect等多過30分鐘,就算係都係俾多5分鐘buffer,如果你lunch time時間點lunch set,35分鐘都送唔到食物俾個客,合理咩?

講真,你既lunch set既價錢,由$82到$128都有,都算係中上既價錢,真係完全唔expect呢個service。

希望睇緊openrice又諗緊食唔食呢間既讀者,唔該你三思,唔好俾呢個中上價錢,然後係負數既service。講完。
2016-01-29
2015-03-15 2366 浏览
all in all dissapointed..Peeves:1. cold tofu - 冷奴  more likeba tofu in sauce, no wonder wait staff brought out a spoon. that's not the proper 冷奴  It's Canto's take. Saving grace was it had sea urchin and salmon roe.2. no tuna - was told they had no tuna.. the namesake of the restaurant. tsk tsk.3. no ice for drinks - when I asked for Yuzu wine soda, was told they had no ice. how can the customers expect to have refreshing drinks?4. crumbling sushi - nigiri is an art form. no good if your sushi s
all in all dissapointed..

Peeves:

4. crumbling sushi - nigiri is an art form. no good if your sushi starts to disintegrate when you try to pick it up off the plate. the spoon from cold tofu came in handy to shovel rice and sashimi into mouth.. sigh...
2015-03-07
其實之前經過好多次, 一路都無幫襯過總係覺得個感覺好貴咁咁岩和附近做野既朋友約食飯, 他帶了我來呢度, 在灣仔做野三年來第一次幫襯約12:30, 唔係太多人它有兩層, 地下有壽司吧同幾張枱被安排了上樓上閣樓我點左粒切魚生飯定飯, 有沙律同麵豉湯有三文魚, 吞拿魚同魚子D 魚子大粒到呢 ... :-) 三文魚同吞拿魚都好鮮, 話就話粒切, 查實都有一個手指頭咁大粒$88 另外再加一, 而家好似like 佢既fb 有九折嗯, 應該會再幫襯
其實之前經過好多次, 一路都無幫襯過
總係覺得個感覺好貴咁

約12:30, 唔係太多人
它有兩層, 地下有壽司吧同幾張枱
被安排了上樓上閣樓

我點左粒切魚生飯定飯
粒切魚生飯
, 有沙律同麵豉湯
有三文魚, 吞拿魚同魚子
D 魚子大粒到呢 ... :-)
$88 另外再加一, 而家好似like 佢既fb 有九折

嗯, 應該會再幫襯

2014-12-08
2014-03-28 3598 浏览
Lunch同同事去呢度食。一早訂左位,因為上星期諗住walk-in但冇位,當時實在太天真!哈哈Set lunch有一張A4紙(底加面)咁多款,睇到眼花@@ 原本諗住食牛肋骨飯,但抵受唔住佢寫滿一版都係既刺身飯。最尾叫左帆立貝三文魚籽牡丹蝦刺身飯。上沙律,上埋湯,再等25分鐘,刺身飯終於到!店員話因為只有1個師傅整壽司刺身,同埋好多張單,所以時間耐左。師傅將帆立貝切成薄片鋪0係飯面,三文魚籽沒有想像中新鮮,有點兒「腍」正常份量,牡丹蝦亦無什麼特別好食。有點兒失望,唯有下次再比機會吧!反觀,同事叫同樣既飯,不過佢唔食牡丹蝦,轉做海膽。4舊大的長的海膽再撈飯食,好美味啊!
2014-03-28
2014-03-10 3948 浏览
自從大有商場間正村壽司執笠後,我和老爹已很久沒有吃定食了。是日,他老人家突然記起軒尼詩道有間日本餐廳,並提議去食定食。店舖蠻光鮮的,從高高掛的大紅日式燈籠,可見店家提供定食、刺身、壽司和爐端燒。一踏入門口,店子是長方形的,左手邊是魚生壽司吧,櫃面上可見到招財貓和少量具日本風情的小擺設,以及陳列了不少的清酒,一廚師正在裏邊工作,旁有4個吧座位;另一邊則以直線擺放了4人座的枱凳。我們就座於近廚房出口處的位置,店家以一日式輕紗半掩著出食物的窗口,蠻有特色的。小妹可直望大門口,適時,人客不多,故不算擠迫。背後,也是長而窄的用餐區。用餐期間,樓下滿座,始知樓上也設有用餐區。只見侍應要在狹窄的通道上捧著沉甸甸的茶水、沙律、麵豉湯和食物上樓,蠻困難和辛苦的﹗ 午市套餐有炸物或刺身定食,也有拉麵等,售價由$78-$148不等,豐儉由人。店家有熱茶提供,店員除一名較為親切而勤快的新丁男子外,其餘兩位是木無表情、如機械般穿和服的女侍應。 先送上麵豉湯和沙律,前者有蔥粒和海帶,惜偏鹹了少許;後者主要是生菜,尚算新鮮爽脆,混合香濃芝麻醬同吃,夠晒惹味。老爹要了三文魚海膽飯定食$118,一碗有八大片厚切三文
自從大有商場間正村壽司執笠後,我和老爹已很久沒有吃定食了。是日,他老人家突然記起軒尼詩道有間日本餐廳,並提議去食定食。店舖蠻光鮮的,從高高掛的大紅日式燈籠,可見店家提供定食、刺身壽司和爐端燒。
老爹要了三文魚海膽飯定食$118,一碗有八大片厚切三文魚,油脂分佈均衡,人口肥美豐腴,水準OK,稍嫌未夠冰凍而矣﹗海膽也有三大塊,給得頗為闊綽。挾一塊放入口,海膽雖帶有鮮甜味,但也有一陣苦澀味隱隱地向味蕾四散;雖稱得上嫩滑細緻,但未算入口即化也。圓潤的白飯明顯加了醋,可吃出醋的鮮香,但明顯不是用上靚的珍珠米,嚼起來太黏身,稱不上香糯而煙韌。
小妹的吉列豬扒煮蛋飯拼雜錦刺身定食$80乍看來極為抵食 – 八十大元的飯,還有雜錦刺身,真的嗎?是的,量確實是多,但質卻是劣的﹗
吉列豬扒徒看賣相,已知炸過頭了,有點燶。一咬,豬扒肉質乾、嚡且無味,難以下嚥,量多又如何?白飯份量頗多,但也是黏身的,與香糯煙韌扯不上任何關係。最致命的是 – 半熟洋蔥蛋漿份量極少,無以拌飯也﹗每啖飯都只能硬啃,寧願店家少豬扒少飯,多洋蔥蛋漿。
豬扒飯附上的4片錦雜刺身屬一般水準,應已擺放於室溫一段時間了,較乾身,不夠冰凍,色澤也稍有變色,更談不上鮮甜味。這早在預料之內,故不甚失望。
题外话/补充资料: 加一服務費
2014-03-07
2014-02-28 2442 浏览
有朋自遠方來跟我吃午餐,於是訂了位在這間店面細細的日本餐廳吃,之前來過一次吃晚飯,坐下層,這次坐的是上層,都是同樣的迫。午餐的選擇不少,由於上次在銀雪魚跟牛助骨之間選擇了前者,所以很快便決定了今天的午餐~牛肋骨定食這個定食連同數件刺身及沙律,普普通通不算新鮮。主菜來了,賣相不錯。牛肋肉看上去半生熟的樣子挺吸引,咬下去煮得剛好,再加上珍珠米整體不錯。價錢還可以,但是坐得不太舒服,檯椅有點小,而且上層樓底較矮。
之前來過一次吃晚飯,坐下層,這次坐的是上層,都是同樣的迫。
沙律及刺身
牛肋骨定食
這個定食連同數件刺身及沙律,普普通通不算新鮮。
牛肋骨定食
主菜來了,賣相不錯。
2014-02-07 1994 浏览
今日Happy Friday,我地幾位餵食怪㨂在呢間lunch,预早電話留位及點菜1點準時到,舖細細,有閣樓,迫就迫D,好有日本餐廳feel叫左個迷理三文魚+ 迷理牛肋骨肉飯D三文魚粒及魚籽夠新鮮,份量夠牛肋骨肉,7成熟,有牛味,不俗跟住鰻魚飯,鰻魚外翠,汁亦野未,份量足

1點準時到,舖細細,有閣樓,迫就迫D,好有日本餐廳feel

叫左個迷理三文魚+ 迷理牛肋骨肉飯
D三文魚粒及魚籽夠新鮮,份量夠
牛肋骨肉,7成熟,有牛味,不俗

跟住鰻魚飯,鰻魚外翠,汁亦野未,份量足

2014-02-06 1530 浏览
燒牛肋骨迷你飯,牛肉細細舊肉質都ok,不過如果多d汁仲好前菜 saled菜夠新鮮,個麻汁醬幾好食因我本身唔多鍾意食麻醬,所以平時好少食,但佢呢間麻醬真係ok得迷你魚生角飯魚生都算新鮮,但略欠少咗魚生,因平時出去食,d魚生鋪滿晒d飯

燒牛肋骨迷你飯,牛肉細細舊肉質都ok,不過如果多d汁仲好

前菜 saled
菜夠新鮮,個麻汁醬幾好食

迷你魚生角飯
鮪屋日本料理。久違的光顧很久,很久沒到鮪屋吃飯了,因為Rain 工作地點由灣仔變了柴灣之後,都很久沒到鮪屋用膳了,剛好當天Rain 跟朋友在銅鑼灣參加完活動,就來到這家很久沒到的餐廳,太久沒來了,熟悉的員工都不見了,都是一些新員工,好似不太熟悉工作,工作有點慢...圖片是用 Samsung Galaxy SII 拍攝,因為我忘記了帶相機 LOL...劍魚腩壽司、三文魚腩壽司、忘記了是什麼軍艦、海膽軍艦劍魚腩壽司 蠻肥美的劍魚腩,不錯吃啊~三文魚腩壽司 超肥美,吃完立即想多吃一件...海膽軍艦 一如以往好吃~甘蝦刺身蝦子是Rain 的大愛,每次都吃的=v=鵪鶉蛋串燒突然想吃串燒,煮汁好吃XD蛋壽司、海膽軍艦、牡丹蝦壽司、劍魚腩壽司、三文魚腩壽司蛋壽司 我大愛,甜甜的,熱烘烘...好吃 =3=牡丹蝦壽司 非常鮮,很想多吃一件...不過已經有點飽了...其他三件都是因為好吃再安可的 XD甘魚刺身、帆立貝刺身今天的油甘魚只是比較一般,沒其他的出色~帆立貝刺身 也蠻大的,但沒之前Rain 在這吃到的特大帆立貝吸引...但也很鮮味的 不知道是什麼沙律,友人的~我完全沒吃過XD想看更詳細的文章可到
[美食] 鮪屋日本料理。久違的光顧
劍魚腩壽司、三文魚腩壽司、忘記了是什麼軍艦、海膽軍艦
劍魚腩壽司 蠻肥美的劍魚腩,不錯吃啊~
三文魚腩壽司 超肥美,吃完立即想多吃一件...
海膽軍艦 一如以往好吃~
甘蝦刺身
蝦子是Rain 的大愛,每次都吃的=v=
鵪鶉蛋串燒
突然想吃串燒,煮汁好吃XD
壽司、海膽軍艦、牡丹蝦壽司、劍魚腩壽司、三文魚腩壽司
壽司 我大愛,甜甜的,熱烘烘...好吃 =3=
其他三件都是因為好吃再安可的 XD
甘魚刺身、帆立貝刺身
今天的油甘魚只是比較一般,沒其他的出色~
但也很鮮味的
不知道是什麼沙律,友人的~
我完全沒吃過XD

想看更詳細的文章可到我的網誌~
2013-08-01 999 浏览
其實這裡都來過很多次。有一次來食午餐,侍應更送了VIP Gold Member Card給我,有九折優惠。午餐由$68+10%起。今天選了 鰻魚飯+刺身拼盤($88),餐跟 麵豉湯及 沙律。 麵豉湯一般貨色無特別!  沙律沙律菜雖然不是上等貨色,但是配了芝麻醬很可口。  刺身拼盤跟餐的刺身鮮甜,而且是厚切,有驚喜 !同事不吃刺身,店方安排了熟海鮮及蛋代替,安排貼心。   鰻魚飯這裡的鰻魚飯份量很多,亦很肥美。唯獨是它的飯太軟,沒有口感!(我是不喜歡吃軟飯的!)現在超級市場買了百多元鰻魚還是看不真的時候,這裡的鰻魚也算抵食!今次來的人數較多,所以第一次坐樓上,感覺有點像地震。那女侍應不斷上落送餐,其實都頗辛苦,但她仍然保持笑容。不過,我還是喜歡坐樓下。
鰻魚飯+刺身拼盤($88),餐跟
麵豉湯及
沙律。

麵豉湯
一般貨色無特別!

沙律
沙律菜雖然不是上等貨色,但是配了芝麻醬很可口。

刺身拼盤
跟餐的刺身鮮甜,而且是厚切,有驚喜

刺身拼盤
同事不吃刺身,店方安排了熟海鮮及蛋代替,安排貼心。

2013-07-09
用餐优惠
其他
2012-12-31 645 浏览
平日很多時都只是三幾個同事食飯,但每月總有一天,是成棚人一起吃,就是生日飯了。很喜歡這班同事,做事有效率,大家一早拿定餐牌選好食物,預先打電話去柯打定。所以,大家甫坐低,沙律和麵豉湯已經送上。沙律菜不很新鮮,醬汁又少,循例的吃一點便算。我揀了蔥吞拿魚腩海膽飯定食,吞拿魚飯麻麻,味道其次,溫度是最大問題,暖暖熱熱咁,還好海膽份量都唔少,而且味道尚算鮮甜,挽回點分數。祝壽星女工作順利。

祝壽星女工作順利。
2012-08-31 450 浏览
真是估吾到, 除了炸物太乾其他食物味道好好, 都有80分以上。 以食物份量, 質量來說, 價錢很廉。 我們兩人吃了一個餐有七道菜包括甜品只是490+。 通過Tablemap定位還有10%折扣。 真開心呢!之外服務非常好, 與客人有講有笑, 真的有點在朋友家吃飯。絕對可介紹給其他人。不好意思, 因第一碟什錦魚生, 好快便下了快子沒有拍到照, 其他食物都可以供參考。 事實魚生可算是代表作。 好新鮮。

之外服務非常好, 與客人有講有笑, 真的有點在朋友家吃飯。

絕對可介紹給其他人。

题外话/补充资料: 地點適中, 容易找到。
2012-08-17
庆祝纪念
生日
  • 魚生套餐
2012-06-13 293 浏览
朋友話請我食飯,突然想食日本野,就醒起呢間半年多前的小店。晚市唔算多人,一打電話來都訂到位。見到佢地有兩人餐,價錢唔算貴400左右包加一,但我地都想食生野同飲酒,所以選擇散叫!叫左一板海膽再加壽司飯,海膽好甜,水準保持到!再黎刺身拼盤,店長仲推介左兩食池魚,全部魚生都鮮味,正! 食完生野好似唔太飽,再叫左個蟹膏炒飯,飯粒幾好咬口但可以再乾身一點。原來佢地9點後做緊酒類7折,叫左兩支清酒,好似百幾元支,選擇左凍飲,環境氣氛幾靜,吃住飲酒傾計都幾ok?埋單都9百左右,有酒飲有靚生野食都算合理嘅。
朋友話請我食飯,突然想食日本野,就醒起呢間半年多前的小店。

海膽大大板
刺身拚盤加池魚

埋單都9百左右,有酒飲有靚生野食都算合理嘅。

2012-06-12
庆祝纪念