2020-09-08 108 浏览
之前有睇電視節目介紹過呢間鯛魚湯店,除左出名湯底之外,菜單仲有大大隻原隻龍蝦、鮮蟹、帶子三文魚湯飯,每日限量發售,我個日晚上去已經賣哂😖下次要再早一點去到先得.汁燒雞扒定食 $78呢個價錢有前菜、湯同主食,餐廳唔收加一,其實都幾抵食,質素方便唔錯,睇到份雞扒已經好想食🤤醬汁濃稠收汁,雞皮好薄,完全冇油,肉質結實飽滿,搭配醬汁一齊食,香嫩不膩口,真係幾高質,旁邊仲有大量既沙律菜,加左我最鍾意既芝麻醬🥰滿意的一餐
汁燒雞扒定食 $78
2020-09-02
2020-09-07 188 浏览
太多假期累積咗,趁住今日唔太忙,香港九龍就圍去。夜晚我就過咗鰂魚涌等埋女朋友收工,順便試下依間一直都好想去試嘅鯛魚魚湯專門店。店舖門口同裝修風格都係日式風格,環境都幾舒適。我哋各自點咗兩個主食,分別係鯛魚片魚湯湯飯、同埋吉列豬扒定食。鯛魚片魚湯湯飯會喺你面前點著一個微弱嘅火暖住個湯飯。其實個湯飯本身已經煮熟晒,所以唔使等佢滾起先食嫁,因為個火力都唔足以煲返滾個湯飯。講返個鯛魚片魚湯湯飯,鯛魚味鮮甜香濃,除咗鯛魚味,仲有一陣淡淡嘅木魚香味,非常之好味。而鯛魚片亦都有成十塊八塊,塊塊都起哂骨、淡淡肉。吉列豬扒定食、跟一份前菜、湯同白飯。湯可以選擇鯛魚濃湯、或者味增湯。咁嚟得依度食嘢,我就唔覺得有咩理由唔要鯛魚濃湯喇。鯛魚濃湯味道果然香濃鮮甜。唔知係咪有錯覺,感覺同湯飯有輕微差別,依碗鯛魚濃湯嘅味、比湯飯嘅鯛魚湯更鮮味。雖然話依度係鯛魚魚湯專門店,但吉列豬扒一啲都唔遜色,豬扒夠軟熟、炸少粉厚度算係適中,亦唔覺過乾過硬。聽講九龍城開咗分店,下次過九龍城再食先。

吉列豬扒定食

聽講九龍城開咗分店,下次過九龍城再食先。
吉列豬扒定食
鰂魚涌海堤街除左日頭做office生意之外,晚上好多店舖都會繼續開,今晚就去到呢間以鯛魚魚湯做主打既小店,我覺得裝修都幾貼心,左邊放置多張雙人座位,而右邊一排都係一人位,一個食飯既客人又唔會尷尬,餐廳又活用空間呢一點幾好🥰------吉列豬扒定食 $85 7/10定食有中華沙律、魚湯、沙律菜同埋主食吉列豬扒,色澤差一點點,炸得未夠金黄同埋欠缺香氣,而且豬扒偏薄身,不過粉漿都幾薄,皮同肉唔會分離,食落脆口,肉質唔韌,旁邊仲有日式醬汁同沙律醬,我就覺得日式醬汁比較好味😋沙律份量都幾大方,可以中和炸物的熱氣感,不過米飯唔係珍珠米,呢點有點美中不足魚湯平時食開定食都係配麵豉湯,但呢到緊係配最出名既鯛魚湯,湯呈奶白色🤤聞到濃濃既魚香,第一啖飲到魚既鮮甜味,第二啖飲到好重既胡椒同薑味,有點搶喉🙈

------
吉列豬扒定食 $85 7/10

魚湯
2020-09-05
唔知點解我無時無刻都會諗起海鮮,可能我特別為食啦,又或者本身海鮮就係有一種邪惡既魅力。如果你要我揀一樣食物做我最好既朋友,我都會揀佢,因為我知道朋友呢種關係,間中搵下佢,聚下舊就可以,唔需要成日見。而最近係鰂魚涌呢間「鯛魚魚湯專門店」,岩岩認識佢就一見如故!👇📌每 日 限 量 發 售 - (震撼價)▪ 原隻波士頓 · 龍蝦湯飯 - $138▫ 有蟹自然有龍蝦啦,另外一款重點海鮮一定要推薦呢個龍蝦湯飯,食落肉質完全無雪藏味,非常鮮甜爽彈;而當中仲有京蔥、木耳絲配菜,口感份外豐富;湯底用左濃郁既鯛魚湯,飲落天然清甜,撈埋個飯一齊食,真係不得不讚呀!▪ 鯛魚濃湯 · 鮮蟹湯飯 - $138 ▫ 最震撼莫過於呢個鮮蟹湯飯,能夠成為招牌當然有佢既賣點啦,上枱果陣會有個小火爐保持溫度。而熬製出黎湯底睇落奶白色,果然係落足料呀,一大隻原隻肉蟹蓋蓋住成個湯飯,裡面仲食到一梳梳既蟹肉、同埋蟹膏,鮮甜無比;而湯飯吸收哂魚湯既鮮香味,夠哂飽肚呀。
唔知點解我無時無刻都會諗起海鮮,可能我特別為食啦,

我都會揀佢,因為我知道朋友呢種關係,間中搵下佢,

聚下舊就可以,唔需要成日見。而最近係鰂魚涌呢間

鯛魚魚湯專門店」,岩岩認識佢就一見如故!👇

📌每 日 限 量 發 售 - (震撼價)
原隻波士頓 · 龍蝦湯飯 - $138

食落肉質完全無雪藏味,非常鮮甜爽彈;而當中仲有京蔥木耳絲配菜,

真係不得不讚呀!

鯛魚濃湯 · 鮮蟹湯飯 - $138

一大隻原隻肉蟹蓋蓋住成個湯飯,裡面仲食到一梳梳既蟹肉

同埋蟹膏,鮮甜無比;而湯飯吸收哂魚湯既鮮香味,夠哂飽肚呀。
题外话/补充资料: 原隻波士頓 · 龍蝦湯飯
2020-09-01
  • 原隻波士頓 · 龍蝦湯飯
  • 鯛魚濃湯 · 鮮蟹湯飯
2020-08-30 108 浏览
我好喜歡飲魚湯,見到呢間用鯛魚做base,同坊間不同,而且只此一間,就去左試🤓🦀鯛魚濃湯鮮蟹烏冬個湯底個個都吾同,呢個真係有原汁原味鮮甜蟹味。蟹嘅size 中等,都有肉食到,味道清淡,都有少少蟹膏。呢個價錢,比到原隻蟹已經好不錯。烏冬default 咗稻庭,所以好滑,想特別就改羽衣烏冬,侍應話會扁身少少,下次可以再試!🐟鮑魚花膠湯飯呢個湯相對地鮮甜,乳白色,配上啲木耳絲,仲有紫菜,魚卜等,好豐富😍花膠真係好多塊,鮑魚就少左啲,得2隻🙊吾夠喉🤓飲晒啲湯真係好飽好滿足,一試難忘🥰最後,叫左杯蜜桃成熟時 ,即係蜜桃汁再加紅茶,晚市做緊半價$12,甜度岩岩好,紅茶濃而不澀。

🦀鯛魚濃湯鮮蟹烏冬
🐟鮑魚花膠湯飯
2020-08-20 81 浏览
本身屋企都住得遠,唔常去鯽魚涌,難得去附近工作,當然要搵啲好野食下啦,行行下見到間餐廳門口排曬隊,好奇睇下原來係食海鮮烏冬,喺店外已經聞到好鮮甜既魚湯味,等左一陣就有得入啦入到去店舖環境唔大,行日式風格裝修,比較簡單。每張枱相隔空間唔遠,但餐廳衛生措施做得幾好,每張枱都有塊膠板隔住,客人都食得安心,仲有單人坐位,方便獨食的客人。食物方面,叫左個招牌菜,鯛魚濃湯鮮蟹湯飯,個湯非常鮮甜,我好憎魚腥味,都可以飲到,我同朋友一向都中意飲魚湯,我地都同時大讚呢這款魚湯,好易入口又順口,最正就係一邊食湯飯、一邊飲湯,好快就食完,隻蟹好大隻都好多膏,食曬都夠飽朋友叫左個吉列豬扒烏冬,份量都算多。手打稻庭烏冬煙韌彈牙,唔會愈食愈淋,豬扒即叫即炸,炸粉唔厚,而且夠大塊,而且即炸同鬆脆,肉質唔韌,配埋沙律醬,真係好邪惡另外叫左小食,係餃子雞翼,食落好得意,雞翼入面有餃子餡,唔會太飽,傾住計食會忍唔住一隻接一隻,野飲經店員推介,叫左兩杯特飲,蘋果樂園同埋紫色夢幻,唔算太甜,岩曬岀面好熱既天氣,紫色夢幻既梳打好透心涼,配合埋下面啲果肉,都幾好味同幾有層次。總括來講,店員態度幾好好,有主動介紹邊款海鮮較新鮮,同

總括來講,店員態度幾好好,有主動介紹邊款海鮮較新鮮,同推介邊款飲品,岀面好少見咁好既服務態度,下次一定再幫襯!
2020-07-26 118 浏览
難得週末揸左車嚟港島呢邊搵食,諗起朋友之前介紹過係鰂魚涌有一問日本野,食魚湯烏冬幾正,門口仲可以泊車,一於試下!環境:地方唔大,但都算坐得舒服。要讚嘅係呢度防疫功夫做到足,一入門口探熱同比客人用消毒酒精就當然唔少得,枱與枱仲有膠片隔開,令食客食都食得放心!食物:去到己經係下午茶時間,原來有下午茶餐,都食抵食,平均都係五十蚊左右,仲包野飲,而且份量真係唔講得笑,睇賣相完全唔似係下午茶份量!當日,我哋叫左一份吉列豬扒同泡菜豚肉便當,一個加左五蚊轉地獄湯底,另一個加十八蚊轉鯛魚湯底,話哂呢度出名就係鯛魚湯,無理由唔試嘅!吉列豬扒便當:豬扒好大塊,而且即炸,所以好鬆脆,而肉質都唔會太韌,配埋毫不吝嗇嘅沙律醬簡直正!湯底方面地獄湯幾正,辣度唔算話好辣,而且仲有泡菜做配菜,鍾意食辣嘅可以試下!泡菜豚肉便當:豚肉嘅份量都好多,而且味道濃沃。而湯底方面鯛魚湯底魚味好香濃,食落好清新,剩係飲都知道落足料!

環境:

食物:

吉列豬扒便當:

泡菜豚肉便當:

2020-07-25
  • 吉列豬扒魚湯烏冬
2020-07-17 90 浏览
今晚約咗兩個朋友一齊食飯,佢哋話想一間有好多款式嘅日式餐廳食晚飯,其中一個朋友推介係鰂魚涌嘅呢間餐廳,橫掂大家都係住喺呢區,所以大家都一齊嚟呢間,大家喺門口等咗大概20分鐘 (都真係幾多人)叫咗一個沙律食,上面有好多明太子,平時好少食到,算係今晚比較有特色嘅菜。我就叫咗呢個最出名嘅花膠魚湯烏冬,好有鮮味同埋佢啲花膠都非常有咬口。我朋友就叫咗呢度嘅鮮蟹烏冬,係原隻咁俾一隻好多高嘅蟹你,勁吸引。當然仲有叫呢度嘅小食啦,呢個炸蝦卷非常新鮮。仲有呢個牛柳粒,呢個就不過不失啦。整體來講呢間都係一間性價比比較高嘅一間餐廳。

當然仲有叫呢度嘅小食啦,呢個炸蝦卷非常新鮮。

仲有呢個牛柳粒,呢個就不過不失啦。

整體來講呢間都係一間性價比比較高嘅一間餐廳。
2020-07-17 87 浏览
之前在網上見到朋友分享,所以也收藏這家日本料理店。店如其名,以鯛魚湯作湯頭,可以伴湯麵或是湯飯。光是看著餐牌已經垂涎欲滴,味道吸引。日本帶子魚湯烏冬一向很喜歡喝魚湯,不過也是很怕那魚腥味。這款魚湯呈奶白色,易入口,不嗜魚湯的朋友也能接受,而我則一邊吃烏冬、一邊呷著湯,差不多喝到底了。烏冬份量多。這款手打稻庭烏冬,扁身滑口,可能烹煮得久了,不算太煙韌彈牙。滿滿的配料鋪滿在麵上,如海藻、京蔥、油揚絲、木耳絲及黃菜絲;巧妙地利用這些材料,令整碗麵的口感層次同時提升。日本帶子巨型大顆、共三粒,肉厚堅挺。原隻波士頓龍蝦烏冬澎湃的原隻龍蝦,新鮮肥美,肉質爽彈;侍應窩心提示,龍蝦浸在湯中一會兒就好了,令其鮮味突出,不然肉質變老,那就浪費了這隻肥美的龍蝦了不太好吃了。另外還點了一份小食開心分享呢。汁燒烏賊燒一上枱那陣陣汁燒味濃香撲鼻,烏賊比想像中大隻飽滿,有肉汁,咬下去也很入味;而且易於咀嚼,不會太靭,有驚喜!
之前在網上見到朋友分享,所以也收藏這家日本料理店。
店如其名,以鯛魚湯作湯頭,可以伴湯麵或是湯飯。
光是看著餐牌已經垂涎欲滴,味道吸引。
日本帶子魚湯烏冬
日本帶子巨型大顆、共三粒,肉厚堅挺。
原隻波士頓龍蝦烏冬
澎湃的原隻龍蝦,新鮮肥美,肉質爽彈;
另外還點了一份小食開心分享呢。
汁燒烏賊燒
而且易於咀嚼,不會太靭,有驚喜!
2020-07-13 442 浏览
同朋友兩個人放工去去食飯,咁岩就睇到呢間鯛魚魚湯專門店,好似好得意就入左去。本身想叫個鯛魚魚湯飯黎試下,不過見到咖喱吉列豬扒又忍吾住試下啦。好在呢個套餐亦有包鯛魚魚湯。吉列豬扒定食 $95個餐上到黎份量都幾多,除左魚湯同咖喱吉列豬扒飯之外仲配左生菜同中華沙律,吾洗怕食油炸野太邪惡同油膩。另外亦將少量咖哩分開上,應該系想配合翻吾同客人既喜好? 畢竟亦有人中意少汁,不過我吾系,所以就一路沾一路食 吉列豬扒岩岩炸好,所以好熱同好脆。而炸衣亦吾算厚而且吾會豬肉同炸衣分離,可以講做得吾錯。然後咖哩就中規中矩,系日式既甜咖哩,怕辣既人可以放心。跟著就系主角鯛魚湯,入面有落少少既蔥,湯飲落去既感覺吾會太單調,另外因爲落左少少胡椒粉調味,所以令魚湯既濃郁既味道帶多一點味道,總括而言都好好味不過我亦偷偷嘗了一下朋友的魚湯飯,兩種魚湯既味道不一,魚湯飯應該沒有落太多的調味,主要由海鮮帶出鮮果。兩種魚湯感覺都不一樣,所以大家兩種都可以試下鮑魚花膠魚肚湯飯 $138聽講鯛魚湯仲好補身體,係呢個時世簡直岩晒😂有兩隻原隻鮑魚仲有超多花膠同魚肚啖啖都係靚材料,正左: 水蜜威尼斯 $18右: 星空荔枝$12

吉列豬扒定食 $95

鮑魚花膠魚肚湯飯 $138

左: 水蜜威尼斯 $18
右: 星空荔枝$12

2020-07-07
2020-07-12 104 浏览
係太古坊返工都一段時間,今次終於有機會嚟試下呢間出名食魚湯嘅舖頭。Menu有分常設同特別Menu,鍾意試新野嘅我就揀咗特別Menu上嘅波士頓龍蝦烏冬。店鋪好細心,龍蝦都係處理好曬,剪到方便食客先上碟,餐廳亦都會提供蝦鉗,十分方便。龍蝦味幾濃,唔會有雪藏味,而配上呢度著名嘅魚湯,成件事真係好夾!誠意推薦呢間舖頭,CP值好高!同事叫左個帶子三文魚子湯飯,佢話令人回味十足,上面放左四塊刺身級既帶子,配上醬油三文魚籽醬油漬同鯛魚湯飯,鮮味十足,$128一豌既價錢抵到爛。叫多左個小食:明太子沙律,份量好多而且啲菜好新鮮,明太子唔會太咸,推介!

2020-07-11 1887 浏览
自小就很喜歡飲魚湯,健康又有營養,在家也時常煲魚湯,沒有想過出街揾食也可以嘗到足料魚湯,而且價非常實惠。鯛魚魚湯專門店,位於鰂魚涌港鐵站附近,步行幾分鐘就可到達,十分方便。顧名思義,餐廳主打鯛魚魚湯🐟🐟🐟,可配烏冬,麵或湯飯,上餐時附有火爐,可保持魚湯溫度。餐廳地方不大,大約三十個座位左右,單人座位面向牆壁,自成一國,其他二人或四人座位設有隔板,入坐前亦有量體溫,做足防疫措施👍。既然係魚湯專門店,當然要試魚湯,朋友點了原價$188嘅波士頓龍蝦湯飯,現在震撼價$138,真係好抵食,原隻波士頓龍蝦,賣相超靚,啖啖肉,加埋奶白色嘅魚湯,鮮甜美味;我就點了鮑魚花膠湯飯,同樣是美味的鯛魚湯底,有兩隻鮑魚,多塊花膠,口感軟滑,充滿魚湯鮮味,配搭特別,份量幾多,滋潤養顏,味道很好👏。飲品方面,名稱和賣相都很美,點了蜜桃成熟時和星空荔枝,跟餐同樣是+$12,大杯抵飲,味道清甜。環境是一般日式餐廳格局,地方不大,但食物質素頗高,尤其是鯛魚湯非常足料,價錢實惠,配埋飲品每位都係一百多元,服務員勤快有禮貌,座位雖然有點窄,整體都很滿意😍。

原隻波士頓龍蝦湯飯

原隻波士頓龍蝦湯飯

鮑魚花膠湯飯

鮑魚花膠湯飯

蜜桃成熟時、星空荔枝

2020-07-08
2020-07-10 69 浏览
店家的魚湯與一般的雜魚湯底不同採用營業價值較高的鯛魚,低脂肪又高蛋白質每天堅持用大量鯛魚及秘製配料經十多小時餚製三公斤鯛魚只可出八小碗湯鯛魚經焗、炒、餚才能呈現牛乳奶白色,味道鮮甜安格斯蕃茄鯛魚濃烏冬 - $88安格斯牛肉肉味濃郁、柔軟且多汁其脂肪分佈均勻,呈大理石花紋,肉質鮮嫩多汁入口細緻香甜多汁的肉質及持久不散的回韻蕃茄湯加上招牌鯛魚湯,味道酸中帶甜,非常醒胃此外,配料有大量木耳切條、紫菜等等很豐富蕃薯蜆蝦魚湯烏冬 - $88蕃薯蜆較一般的巨型,肉質飽滿,也較滑嫩虎蝦體積很大,肉質肥厚爽脆,鮮味十足濃郁鯛魚湯,帶有膠質,味道鮮甜吉列炸豬扒 - $58豬扒入口肉質鬆軟、內脆外嫩,同時吃到肉鮮味再佐以日式醬汁及沙律醬,很滋味還伴些芝麻醬沙律,味道清新,中和炸物的熱氣感墨魚丸&烏賊 - $36墨魚丸除墨魚肉外,還加入墨汁呈黑色,口感特別的彈牙及鮮味小烏賊帶甘鹹鮮味,又有點嚼勁
店家的魚湯與一般的雜魚湯底不同
採用營業價值較高的鯛魚,低脂肪又高蛋白質
每天堅持用大量鯛魚及秘製配料經十多小時餚製
三公斤鯛魚只可出八小碗湯
鯛魚經焗、炒、餚才能呈現牛乳奶白色,味道鮮甜

安格斯蕃茄鯛魚濃烏冬 - $88
安格斯牛肉肉味濃郁、柔軟且多汁
其脂肪分佈均勻,呈大理石花紋,肉質鮮嫩多汁
入口細緻香甜多汁的肉質及持久不散的回韻
蕃茄湯加上招牌鯛魚湯,味道酸中帶甜,非常醒胃
此外,配料有大量木耳切條、紫菜等等很豐富

蕃薯蜆蝦魚湯烏冬 - $88
蕃薯蜆較一般的巨型,肉質飽滿,也較滑嫩
蕃薯蜆蝦魚湯烏冬
虎蝦體積很大,肉質肥厚爽脆,鮮味十足
濃郁鯛魚湯,帶有膠質,味道鮮甜
吉列炸豬扒

吉列炸豬扒 - $58
豬扒入口肉質鬆軟、內脆外嫩,同時吃到肉鮮味
吉列炸豬扒
再佐以日式醬汁及沙律醬,很滋味
還伴些芝麻醬沙律,味道清新,中和炸物的熱氣感
墨魚丸&烏賊

墨魚丸&烏賊 - $36
墨魚丸&烏賊
墨魚丸除墨魚肉外,還加入墨汁呈黑色,口感特別的彈牙及鮮味
小烏賊帶甘鹹鮮味,又有點嚼勁
2020-07-09
2020-07-06 62 浏览
今日Lunch 黎到呢到食 座位望落都多最好既系有一人座位 岩哂我番工食lunch 雖然一人座位 但都幾闊 坐得舒服😌但個冷氣就唔系好夠😂 我食到滴哂汗🥵呢間出名系魚湯 所以就叫左個 吉列日本蠔手打稻庭烏冬 $85烏冬滑身 扁身彈牙口感 份量正常 配料很多👍🏻 健康 魚湯味道不是太突出但有魚既鮮甜 真材實料🙂三個炸蠔真系好正 好大隻 炸衣薄 食得出系岩岩炸起 蠔一咬落去好juicy🤤配上蛋黃醬 不會太搶味🤗不過個沙律就麻麻地 應該擺左好來😂呢間主打魚湯 我覺得個湯值3/5分喇系蠔值得俾高分 下午茶會平好多 可以下次再試下 食下午茶的話😬
今日Lunch 黎到呢到食 座位望落都多

呢間主打魚湯 我覺得個湯值3/5分喇
系蠔值得俾高分 下午茶會平好多
可以下次再試下 食下午茶的話😬
2020-07-06 88 浏览
唔講唔知原來鰂魚涌都有好多隱世美食咁啱有一日去開果頭做嘢就四圍行吓睇吓有咩好嘢食啦哎呀..!行過呢一間餐廳比門口嘅餐牌大大隻嘅龍蝦吸引住😆原隻波士頓龍蝦湯烏冬 $138🦀 鯛魚濃湯鮮蟹湯烏冬 $138原鍋上枱,影張靚相,第一時間當然係要試下個湯底先啦!嘩🤩真係好鮮甜嘅魚湯味,唔係加咗味精嗰種!(最後啲湯係比大少飲晒😅)龍蝦同蟹都係大大隻,你以為呢個價錢唔會新鮮得去邊?!咁你就錯曬啦!真係好鮮甜而且仲食到海水味嘅新鮮,一啲雪味都冇😎👍🏻
唔講唔知原來鰂魚涌都有好多隱世美食
咁啱有一日去開果頭做嘢