餐厅: 鰻工房
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-09-30 1540 浏览
假日和朋友到尖沙咀逛逛,先到附近的鰻魚專門店吃午餐。店舖剛開門,成為當日第一組食客。店內的裝潢以日式和風為主,猶如置身在日本小店。每個座位的蓋可打開放置隨身物品。座位充足,以一人至四人座位為主。沙羅鰻蛇丼($198),Mega size 鰻魚,一大個碗也放不下一大條厚身的鰻魚,要加用一隻碟盛載,帶來視覺上的震撼。鰻魚厚肉,刺少,主要在中間,很容易分間開來。鰻魚上也有一支旗仔,提醒人注意有刺。魚肉夠厚,澆上燒汁,增添鰻魚的惹味。鰻魚底下的玉子卷非常嫩滑,同樣份量十足。綠茶($12),綠茶粉以熱水拌勻。茶味濃郁,有濃郁的綠茶香味。也可請店員加熱水,調整綠茶的濃度,配便當吃很合適。白燒生燒鰻魚丼($188),套餐升級+$18,有玄米茶、酸爽鹹菜、鰻魚肝白貝湯和温泉蛋。鰻魚肝白貝湯鹹度適中,上桌時燙熱,內有無沙蜆肉。温泉蛋蛋香十足,把鰻魚沾一點蛋黃和蛋白,以蛋香提升鰻魚的鮮味。白燒即是沒有加醬的蒲燒,將鰻魚烤熟,是最基本的烹調鰻魚方式,能嚐到鰻魚最原始的風味。鰻魚切件,燒得香脆,魚肉在炙燒後變得彈牙,整件以香脆彈牙為主。

綠茶

温泉蛋
鹹菜

白燒生燒鰻魚丼($188)套餐升級+$18,有玄米茶、酸爽鹹菜、鰻魚肝白貝湯和温泉蛋。鰻魚肝白貝湯鹹度適中,上桌時燙熱,內有無沙蜆肉。温泉蛋蛋香十足,把鰻魚沾一點蛋黃和蛋白,以蛋香提升鰻魚的鮮味。白燒即是沒有加醬的蒲燒,將鰻魚烤熟,是最基本的烹調鰻魚方式,能嚐到鰻魚最原始的風味。鰻魚切件,燒得香脆,魚肉在炙燒後變得彈牙,整件以香脆彈牙為主。
题外话/补充资料: 加一服務費
2024-09-15
綠茶
2024-07-29 3103 浏览
《鰻工房 - 尖沙咀》近期唔知點解突然之間好Hit食鰻魚,位於尖沙咀既鰻魚店我已經留意咗好耐,今次趁冇咩人嘅時候就入去食咗個late lunch,去嘅時候唔使排隊,但係我哋走嗰陣時啲人已經要等位啦🤣餐廳嘅裝修有啲和風,Menu入面嘅食物種類唔算好多,近排仲出咗人氣大熱嘅熱香餅漢堡,不過入邊包住鰻魚同芝士🤤配搭極級邪惡,我今次仲要食咗個Double鰻魚添💁🏻‍♀️雙層芝芝鰻堡 $108呢一個漢堡嘅麵包用咗熱香餅代替,夾住咗兩片厚厚嘅鰻魚同埋芝士,蒲燒鰻魚果汁本身甜甜地,同熱熔咗嘅芝士味道勁合拍,所以就算個熱香餅唔加糖漿都已經好夠甜味,食落都幾濃味㗎🥰如果覺得兩片鰻魚太Heavy的話可以揀返單片嗰一款,一人食燈或者當下午茶都絕對夠飽㗎💁🏻‍♀️白燒生燒活鰻丼 $188 套餐升級+$18另一款我同事就揀左鰻魚丼飯配套餐,入面有鹹醃菜、味噌湯同埋溫泉蛋作配菜,平時食蒲燒鰻魚就多,白燒活鰻的確比較少食到😉第一次試覺得個感覺都幾好,用白燒嘅方式燒製鰻魚,可以令到層皮脆卜卜,個肉質都幾彈牙爽口,用少少鹽調味已經好好食,都幾下飯架
《鰻工房 - 尖沙咀》

💁🏻‍♀️雙層芝芝鰻堡 $108

💁🏻‍♀️白燒生燒活鰻丼 $188 套餐升級+$18

2024-07-23
2024-06-27 400 浏览
位於尖沙咀嘅鰻工房,由地鐵站N2出口行幾分鐘就到。餐廳內部佈置同座位都好有和風感覺🎎最吸引嘅當然係佢地出品嘅鰻魚美食啦🤤🐉沙羅曼蛇丼 $198雖然落單紙上面都有標注係Mega size,但真係冇諗過蒲燒鰻魚可以咁巨大😱上菜一刻眼界大開,不愧為鰻工房名物蒲燒鰻魚即叫即燒,色澤金黃,泛起點點油光,賣相吸引👍🏻相當貼心提醒鰻魚有小骨,但唔影響食用口感鰻魚鮮嫩,燒汁微甜,配上微燻焦脆的口感,十分好味Mega鰻魚底下仲有大件玉子燒咬落有層次感,味道清甜,平衡到鰻魚嘅油膩感🍱二重鰻魚丼 $148二重鰻魚分別係蒲燒鰻魚同埋穴子(星鰻)蒲燒鰻魚味道同樣好味,份量適中穴子細細條卷成一團,肉質纖細,口感比較柔軟嫩滑入面仲帶有少少柚子甜酸味道,食落好清新+$18 就可以升級成套餐套餐有溫泉蛋、鹹菜、鰻魚肝白貝湯同埋汽水🥣鰻魚肝白貝湯味道鮮甜,仲有隻蜆仔可以食人均消費都係$200,Mega size蒲燒鰻魚實在太抵食,十分飽肚滿足❤️
位於尖沙咀嘅鰻工房,由地鐵站N2出口行幾分鐘就到。

餐廳內部佈置同座位都好有和風感覺🎎
最吸引嘅當然係佢地出品嘅鰻魚美食啦🤤
🐉沙羅曼蛇丼 $198
上菜一刻眼界大開,不愧為鰻工房名物
蒲燒鰻魚即叫即燒,色澤金黃,泛起點點油光,賣相吸引👍🏻
沙羅曼蛇丼
相當貼心提醒鰻魚有小骨,但唔影響食用口感
鰻魚鮮嫩,燒汁微甜,配上微燻焦脆的口感,十分好味
Mega鰻魚底下仲有大件玉子燒
咬落有層次感,味道清甜,平衡到鰻魚嘅油膩感
🍱二重鰻魚丼 $148
二重鰻魚分別係蒲燒鰻魚同埋穴子(星鰻)
蒲燒鰻魚味道同樣好味,份量適中
穴子細細條卷成一團,肉質纖細,口感比較柔軟嫩滑
入面仲帶有少少柚子甜酸味道,食落好清新
二重鰻魚丼(套餐)
+$18 就可以升級成套餐
套餐有溫泉蛋、鹹菜、鰻魚肝白貝湯同埋汽水
溫泉蛋

🥣鰻魚肝白貝湯
味道鮮甜,仲有隻蜆仔可以食
鰻魚肝白貝湯

2024-06-23
二重鰻魚丼
二重鰻魚丼(套餐)
鰻魚肝白貝湯
2024-06-03 3697 浏览
好耐冇食過鰻魚,好掛住日本食嗰碗鰻魚飯。星期六特登帶老公嚟呢間尖沙咀小店嘆個鰻魚午餐,記得好幾年前喺銅鑼灣店食過一次好正,但係而家銅鑼灣嗰間已經冇咗了。沙羅鰻蛇丼 $198呢個係期間限定Maga size鰻魚丼,鰻魚超級大條,有成個前手臂咁長,勁誇張。鰻魚勁肥美肉厚,蒲燒得好香,有少少燶焦香。食一啖鰻魚,然後一大啖鰻魚汁伴飯,真係勁滿足。條沙羅曼蛇底下,仲有一大塊厚燒肉子,玉子甜甜地,濕潤柔軟,用嚟餸飯又係勁正。三重鰻魚丼 $208有齊生燒鰻魚、蒲燒鰻魚同埋穴子,生燒鰻魚燒到皮脆卜卜,肉質爽脆,蒲燒鰻魚肥美甘香,穴子即係鰻魚BB肉質細嫩細嫩,啲飯可以自己加好多鰻魚汁,再紫菜絲蛋絲伴飯好好味。我哋仲加咗$18轉套餐,有溫泉蛋、鹹菜、鰻魚肝白貝湯同埋玄米茶。值得一提,鰻魚肝白貝湯好鮮甜,好驚喜。店員教我哋可以保留三份一嘅飯向店員索取昆布高湯,然後加入紫菜、芝麻成為茶漬飯,變成另外一種食法。食到最後有啲膩用呢種食法好適合,可以清清味蕾減油膩感。

沙羅鰻蛇丼 $198

三重鰻魚丼 $208

午餐
3天前 0 浏览
.今日出尖沙咀做嘢❣️一直都好想食呢間鰻魚專門店🤗所以去咗食個lunch😋真係好有驚喜😍三重鰻魚丼$208呢個set lunch真係好抵食‼️有生燒鰻魚🐟蒲燒鰻魚同埋穴子,生燒鰻魚燒到皮脆卜卜,肉質爽脆,蒲燒鰻魚肥美甘香,穴子肉質細嫩,鰻魚汁撈飯一流‼️仲要可以自己加幾多都得💯佢哋呢個set lunch仲有蜆肉海苔湯而唔係一般麵豉湯👍🏻📍鰻工房 (尖沙咀)尖沙咀赫德道1-3號利威商業大廈地下7號舖

三重鰻魚丼$208

📍鰻工房 (尖沙咀)
尖沙咀赫德道1-3號利威商業大廈地下7號舖
2024-11-11 0 浏览
今日同朋友到尖沙咀食飯,我們去到餐廳不需要等位就可以入座 。我們叫了兩個套餐,白燒生燒鰻魚丼和二重鰻魚丼首先,白燒生燒鰻魚丼的呈現令人驚艷,鰻魚的表面微微焦香,散發出淡淡的炭火香氣,搭配上新鮮的米飯,口感柔軟,米粒分明。鰻魚的肉質鮮嫩,入口即化,搭配上特製的醬汁,帶有一絲甜味。而二重鰻魚丼則是另一番風味,這道菜的特色在於層次感十足的鰻魚,底層是經過精心烹調的鰻魚,表層則是另一種鰻魚片,兩者的口感形成鮮明對比,讓人驚喜。整體而言,鰻魚肥美多汁又好味,而且做法選擇上都有很多 。

我們叫了兩個套餐,白燒生燒鰻魚丼和二重鰻魚丼

整體而言,鰻魚肥美多汁又好味,而且做法選擇上都有很多 。
2024-10-29
2024-11-11 115 浏览
尖沙咀有間 🎏主打鰻魚料理日式餐廳😍 餐廳裝潢散發濃厚日本小店氛圍🍣菜單選擇非常豐富,主要以鰻魚為主打,提供多款美味料理,包括📜鰻魚丼飯🍚鰻魚飯堡 🍔鰻魚蕎麥麵🍜鰻魚串燒 🍢各式小食 🍱, 仲有期間限定嘅滑蛋牛舌飯👅所有主食仲可以升級做套餐💵 套餐包括溫泉蛋、日式漬物、鰻魚肝白貝湯同玄米茶 🍵🍳 滑蛋牛舌丼期間限定,嫩滑牛舌同香濃滑蛋口感豐富✨🐟 三重鰻魚丼食勻穴子、蒲燒鰻魚同白燒鰻魚三種不同口感,鰻魚即叫即燒,新鮮鰻魚,每一口品鮮美味道😍 🥚 溫泉蛋低溫慢煮雞蛋,口感滑嫩,增添層次感🍽️ 🥒 鹹菜清爽口感,平衡主菜豐富味道🌱 🍲 鰻魚乾白貝湯鰻魚乾同白貝,湯頭鮮美,搭配丼飯非常夾 🥢鰻工房📍赫德道1-3號利威商業大廈地下7號舖

🍳 滑蛋牛舌丼
期間限定,嫩滑牛舌同香濃滑蛋口感豐富✨

🐟 三重鰻魚丼

🥚 溫泉蛋
低溫慢煮雞蛋,口感滑嫩,增添層次感🍽️

🥒 鹹菜
清爽口感,平衡主菜豐富味道🌱

🍲 鰻魚乾白貝湯
鰻魚乾同白貝,湯頭鮮美,搭配丼飯非常夾 🥢

鰻工房
📍赫德道1-3號利威商業大廈地下7號舖
2024-11-10 0 浏览
係附近做完野就睇下有咩食,見OpenRice 大量好評就諗住實冇死,點知有種中伏嘅感覺呢個慢煮牛舌日本溫泉蛋丼真係好難食,啲牛舌硬到阿媽都唔認得,咬咗好耐都咬唔開,完全吞唔到跟住呢個蒲燒鰻魚丼,如果佢可以俾多少少汁嚟撈吓飯都冇咁乾,仲要我明白鰻魚會有細骨,但係我係接連食到啲好大條嘅骨,所以食嘅時候真係要非常非常小心,而且鰻魚嘅肉質好腍,一啲都唔彈牙,比較起其他嘅鰻魚飯,就比較失色,起碼人哋都有啲汁撈下飯

蒲燒鰻魚丼
慢煮牛舌日本溫泉蛋丼
燒鰻魚串
2024-11-06 0 浏览
知道朋友鐘意食鰻魚,上網睇左好幾間鰻魚專門店,呢間位置方便,約埋佢一齊去食!我地分別叫咗一款平啲同貴價因嘅鰻魚飯,睇吓到底有咩分別!生燒鰻魚丼,$188,第一次聽生燒鰻魚,佢有分白燒同汁燒,我揀咗白燒,即係只用鹽調味去燒,無加醬汁,食落去同平時醬汁燒嘅好唔同,幾有口感,魚肉幾爽彈,不過鰻魚嘅份量都幾少,呢個價錢都算貴。佢個飯有紫菜、雞蛋絲。另加$18轉套餐,套餐有溫泉蛋、鹹菜、鰻魚肝白貝湯同飲品。蒲燒鰻魚玉子丼,$98,正所謂一分錢一分貨,呢個平一半,絕對有原因,鰻魚同平時食開嘅分別不大,玉子幾大舊,但我覺得太老,而且飯入面無咩蒲燒汁,可能係因為生燒鰻魚太好食,對比比較大。

另加$18轉套餐,套餐有溫泉蛋、鹹菜、鰻魚肝白貝湯同飲品。

呢間專門用鰻魚作主打嘅小店, 用鰻魚做出多款不同款式丼飯,小食。最特別應該叫《沙羅曼蛇丼》嘅丼飯,用上超大size 超長嘅蒲燒鰻魚做賣點,因為份量太大,估算過自己當天食量後, 決定選擇叫其他嘢。 平時比較少會食生燒鰻魚 , 問過店員生燒鰻魚會用上本地即劏鰻魚來生燒,咁要了一份生燒鰻魚丼(白燒)。 另加$18包溫泉蛋·鹹菜 ·鰻魚肝白貝湯 和飲品。剛燒好嘅生燒鰻魚放到枱前,聞到好香嘅焦香味 。 放到入口魚皮脆,魚肉厚身爽彈牙,夠肥美,咬出來嘅肉汁鮮,甜,食得出鱔肉相當新鮮 。 至於丼飯嘅飯亦煮得不錯。 其他湯·溫泉蛋等就正常發揮 。

2024-10-31 120 浏览
最近好耐冇見朋友,所以就搵間日本嘅餐廳同朋友聚下。入到去,見到佢嘅鰻魚萬花筒,真係令人垂涎欲滴。啲鰻魚經過燒過,散發住香魚油味,食落真係超香。唔止咁,佢嘅溫泉蛋更係一絕!呢碗溫泉蛋,啲蛋汁咁滑順,一啖落去,簡直係絲滑無比。而啲鰻魚肝白貝湯都係值得一試。湯底濃郁,啲鰻魚肝同白貝令湯更加鮮甜。最令人興奮嘅莫過於佢哋嘅三重鰻魚丼啦!三款鰻魚——蒲燒鰻魚、生燒鰻魚同穴子,一齊擺落碗入面,賣相真係吸引。而且如果你食到三分之一,可以叫店員加入昆布高湯製成嘅鰻魚茶漬飯,自行加芝麻同紫菜,味道更加豐富,鮮甜之餘,又有另一番風味。「鰻工房尖沙咀」嘅餐點真係令人驚喜。如果你鐘意日式料理同埋鰻魚,呢度絕對係一個值得一試嘅地方!絕對唔會讓你失望,下次再去尖沙咀,一定會再光顧。

2024-10-31 102 浏览
生燒鰻魚,鰻魚肉質口感爽彈,燒到剛剛好,保留魚肉鮮嫩有魚肉汁。生燒食法可以食到鰻魚本身既味道,口味較純樸同較清新。我自己比較呢種小有既食法。鰻魚外層魚皮脆香,入口小小盪口,真係熱熱辣既叫既燒。 二重鰻魚丼入面有蒲燒鰻魚同穴鰻。,同生燒鰻魚肉質相反,肉質淋滑肉嫩外,外層燒過有焦香。用燒汁燒過後味道上較甜,鰻魚魚肉肉質入味。 穴鰻係比較細既鰻魚,比較食落去內質比較嫩同細。同樣用左蒲燒方式一樣淋滑軟滑。 我地叫左2個餐都用18蚊升級套餐,有溫泉蛋,鹹菜,鰻魚肝白貝湯,仲配飲品。黎到比想象中豐富。我地叫左玄米茶都幾解渴同幾解膩。 溫泉蛋同飯一齊配勁香滑,而個白貝湯都好清甜好似無味精,仲有一隻蜆係入面又幾鮮甜。

2024-10-30 168 浏览
因間鋪細細間 好彩個日 6點幾去到 都唔洗要排隊入到去係雖然有啲迫冇計 但環境裝修都ok好有日系feel叫咗 沙羅鰻蛇丼一上黎 都比想像中好大條鰻魚下有玉子 份量黎講 因加埋汁 算係足 同埋汁食食下鰻魚都膩所以對我黎講係飽生燒鰻魚 (白燒)但唔記得係叫丼燒得都唔差 一食落去襯熱食好彈牙 好正 😋但冇飯 都可以叫加湯 兩人一齊分 我地就啱啱好食完都飽加埋湯 湯飯都ok會冇咁油膩 又可以當就咁湯飲清下個口整體 值得一食 而且會想再食價錢上都ok性格比都中上 都高推介去食
因間鋪細細間

推介去食
2024-10-27
3K
2024-10-18 294 浏览
係香港實在難搵到一間好味嘅鰻魚店,最近就發現了一間位置於尖沙咀,主打鰻魚嘅日式料理店,無妨試吓。牆上掛上鰻魚製作資料,食用方法….確是貼心。三重鳗魚丼(蒲燒鰻魚,生燒鰻魚,穴子)賣相相當吸引。蒲燒鰻魚燒汁非常惹味,入口即化嘅口感另人難忘。生燒鰻魚燒得魚皮脆卜卜,肉質厚實有嚼口。穴子綿綿滑溜,味道濃厚,慢慢溶化於口腔內。紫菜,蛋絲,青豆滿滿鋪上飯面,再加上流漿嘅溫泉蛋,真一流。鰻魚肝白貝湯好鮮甜,完美的午餐。
牆上掛上鰻魚製作資料,食用方法….確是貼心。

三重鳗魚丼(蒲燒鰻魚,生燒鰻魚,穴子)
賣相相當吸引。
蒲燒鰻魚燒汁非常惹味,入口即化嘅口感另人難忘。
生燒鰻魚燒得魚皮脆卜卜,肉質厚實有嚼口。
穴子綿綿滑溜,味道濃厚,慢慢溶化於口腔內。
紫菜,蛋絲,青豆滿滿鋪上飯面,再加上流漿嘅溫泉蛋,真一流。

鰻魚肝白貝湯好鮮甜,完美的午餐。
2024-10-18
2024-10-11 288 浏览
鰻工房係鰻魚專門店😆今次黎到食佢地個招牌沙羅鰻蛇丼,真係勁巨兼好味🥰💫 沙羅鰻蛇丼 $198上餐個陣真係俾佢嚇親!係長過前臂嘅鰻魚🥰勁大條呀!食咗一啖先發現鰻魚下面仲有嚿玉子🤣🤣🤣啱晒放工勁肚餓嘅人去食✨會食到好飽肚,份量多到兩個人share都ok!仲有小旗仔提醒多骨,好細心~👍🏿鰻魚都好好食,超級入味,肉質鮮嫩肥美🤗最後可以問店員攞昆布高湯加入個丼到,再自己加紫菜同埋芝麻,呢個係勁好食!!推介一定要試🫶🏻💫 慢煮牛舌日本溫泉蛋丼 $68 (升級套餐+$18)啲牛舌好軟腍同埋甜甜地,$68嚟講算係抵食!+$18仲跟多一隻溫泉蛋+鰻魚肝白貝湯(都係飲到一半先發現有蜆喺入面,出其不意嘅餐廳🤣)+餐飲呢一set都好有飽足感🥰好啱食量中等嘅人另外飯入面都會有啲紫菜、蛋絲同埋枝豆✨📍鰻工房 (尖沙咀)尖沙咀赫德道1-3號利威商業大廈地下7號舖

💫 沙羅鰻蛇丼 $198

💫 慢煮牛舌日本溫泉蛋丼 $68 (升級套餐+$18)
啲牛舌好軟腍同埋甜甜地,$68嚟講算係抵食!

📍鰻工房 (尖沙咀)
尖沙咀赫德道1-3號利威商業大廈地下7號舖