餐厅: 鰻工房
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-08-05 109 浏览
每次去日本,都聽友人介紹去邊度有好味鰻魚飯食,香港食唔到架。下次日本之旅要稍後先出發,今晚就黎呢間專食鰻魚嘅食店開餐先。店內面積一眼見晒,日系佈置,都幾似日本食店感覺。望下餐牌食咩先未食先飲杯玄米茶及可樂 ($12),解一解渴先。為慶祝日本傳統鰻魚祭,滑蛋鰻魚丼星期一至五中午12點至下午3點半,只需$38,真係一碗雲吞麵嘅價錢咁上下就有得食。晚市時段係($58),加$18可升級做套餐,有溫泉蛋,醃菜,鰻魚肝白貝湯及飲品。就係眼前所見咁多樣嘢啦。個滑蛋鰻魚與飯係分開上,就咁單食完全無負擔,當然加埋飯食就多一重口感及滿足感。甜味嘅滑蛋與鰻魚配合係偷飯賊。想講埋個鰻魚肝白貝湯,夠熱度,比起配傳統麵豉湯較為清甜,可以清空一下鰻魚嘅膩感,唔錯。睇食評唔少客都會叫佢…………………. 沙羅鰻蛇丼 ($198)一場黎到,點都想會下佢真身嘅………………………….出場啦!  望見佢真係傻了眼,超大條蒲燒鰻魚,要多用隻碟先可以放得到。要用刀叉切開嘅鰻魚都係第一次……哇哈哈!飯盒內仲有蛋卷,咁就黎一口厚切鰻魚蛋飯,超滿足。仲有另一種食法 :再自行加紫菜及芝麻,清空一下口腔內嘅鰻魚味,還完基本步。原條巨大鰻魚之
店內面積一眼見晒,日系佈置,都幾似日本食店感覺。
望下餐牌食咩先
未食先飲杯玄米茶及可樂 ($12),解一解渴先。
要用刀叉切開嘅鰻魚都係第一次……哇哈哈!
飯盒內仲有蛋卷,咁就黎一口厚切鰻魚蛋飯,超滿足。
仲有另一種食法 :
再自行加紫菜及芝麻,清空一下口腔內嘅鰻魚味,還完基本步。
原條巨大鰻魚之份量,一個人確實難以食晒,可以同友人分享都唔錯。
相信打開機嘅朋友都聽過「沙羅曼蛇」呢隻game,估唔到成為我今天桌上嘅美食😍沙羅曼蛇丼 $198其實有一半係為咗打卡嗌 ,上枱時真係覺得好震撼,鰻魚大約有2.5部iPhone咁長,好誇張!溫馨提示:鰻魚比較多骨,小心燒鰻魚油脂豐富,加上甜香鰻魚汁確係美味;但正如店方所提及魚骨比較多,魚肉口感較為軟稔,而食晒就比較溜。鰻魚下是厚厚的玉子燒,蛋味足但不夠嫩滑,加上令人百吃不厭的珍珠米,鰻魚控必點。唔想食飯嘅朋友仍有其他選擇芝芝鰻堡 $108麵包用上較有口感的鬆餅,當然除咗主角充滿焦香的燒鰻魚之外,仲有味道濃郁的芝士,口感十分豐富,創新之餘也不錯👍🏻隨套餐附上鰻魚肝貝湯溫泉蛋玄米茶

沙羅曼蛇丼 $198

溫馨提示:鰻魚比較多骨,小心

唔想食飯嘅朋友仍有其他選擇

2024-07-20
午餐
  • 沙羅鰻蛇丼
2024-08-02 93 浏览
門面非常有日本家庭式經營的餐廳新登場 !!沙羅饅蛇丼 $198特大饅👀 肉眼睇有30-40cm長🐉肉質軟腍 和有彈性(Q彈Q彈)而且鮮甜的鰻魚 配上鰻魚汁 一絕!分量多 兩個人都可以食😂店員介紹食法😉保留三份一的鰻魚丼,向店員索取昆布高湯加入芝麻,紫菜昆布高湯,鰻魚茶漬飯完成✅加入高湯後可以解油膩 鰻魚肉汁變得更加鮮甜另一種食法,加入湯飯,可以解油膩,令到鰻魚肉質更鮮甜。 令到你食慾倍增 !一試難忘!大癲👅新登場!!芝芝饅堡 $108 加$15有套餐 ,分別有溫泉蛋 鹹菜 鰻魚肝 白貝湯 和飲品湯的味道好鮮甜、第一次食的饅魚肝並沒有臊味 只有鮮味!香甜鬆軟,配合雙層流心芝士淡淡鰻魚肉,加鬆軟班戟,一級棒👍🏻鰻魚的維生素A、E以及脂肪中含有的多元不飽和脂肪酸等,都有較高的含量。 它的鋅含量約為菠菜的3.7倍,鈣含量約是牛乳的2倍。另外這家餐廳的服務非常好,店員溫和有禮,招呼周到。 推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️💫

門面非常有日本家庭式經營的餐廳

新登場 !!

沙羅饅蛇丼 $198

特大饅👀 肉眼睇有30-40cm長🐉

肉質軟腍 和有彈性(Q彈Q彈)

而且鮮甜的鰻魚 配上鰻魚汁 一絕!

分量多 兩個人都可以食😂

店員介紹食法😉

保留三份一的鰻魚丼,向店員索取昆布高湯

加入芝麻,紫菜昆布高湯,鰻魚茶漬飯完成✅

加入高湯後可以解油膩 鰻魚肉汁變得更加鮮甜

新登場!!

芝芝饅堡 $108

加$15有套餐 ,分別有

溫泉蛋 鹹菜 鰻魚肝 白貝湯 和飲品

湯的味道好鮮甜、第一次食的饅魚肝並沒有臊味 只有鮮味!

香甜鬆軟,配合雙層流心芝士淡淡鰻魚肉,加

鬆軟班戟,一級棒👍🏻

它的鋅含量約為菠菜的3.7倍,鈣含量約是牛乳的2倍。

另外這家餐廳的服務非常好,

店員溫和有禮,招呼周到。

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️💫
2024-07-30 88 浏览
位於尖沙咀的鰻工房,以木系裝潢配合昏黃燈光,充滿日本風情日式鰻魚專門店,多款不同配搭選擇食厭咗快餐店嘅班戟漢堡?可以試試店家新推出的芝芝鰻堡!鰻魚比漢堡扒更match!即叫即做的超厚pancake,質感鬆軟而且充滿熱度,帶有楓糖漿甜味,配上蒲燒鰻魚及半溶芝士,風味更勝一籌!升級套餐有漬物、鰻魚肝白貝湯及飲品沙羅鰻蛇丼Mega size的鰻魚肥美厚肉,塗上特製蒲燒鰻魚汁,散發陣陣香甜焦香,肉質嫩滑,細骨不算多,被炙烤得油香四溢,就連玉子燒中心也能吃到鰻魚香。一碗鰻魚飯有兩種吃法,第一吃先吃原味再來二食,倒入昆布高湯,加芝麻及紫菜,就變成傳統的茶漬飯
位於尖沙咀的鰻工房,以木系裝潢配合昏黃燈光,充滿日本風情

日式鰻魚專門店,多款不同配搭選擇

升級套餐有漬物、鰻魚肝白貝湯及飲品

沙羅鰻蛇丼

一碗鰻魚飯有兩種吃法,第一吃先吃原味

再來二食,倒入昆布高湯,加芝麻及紫菜,就變成傳統的茶漬飯

• 芝芝鰻堡
2024-07-25 129 浏览
無假飛日本,又口痕想食鰻魚飯,不妨一試鰻工房😀係尖沙咀無意發現這間癮世抵食的鰻魚飯專門店。叫左兩個鰻魚飯,都係兩舊水,希望大家多支持香港經濟😂1. 鰻魚萬花筒$68 轉餐+$18 有湯有溫泉蛋有飲品(但原來本身已經有隻溫泉蛋,好抵呀,多左隻就比友人)2. 原條蒲燒鰻魚丼$118

叫左兩個鰻魚飯,都係兩舊水,希望大家多支持香港經濟😂
1. 鰻魚萬花筒$68 轉餐+$18 有湯有溫泉蛋有飲品
(但原來本身已經有隻溫泉蛋,好抵呀,多左隻就比友人)
2. 原條蒲燒鰻魚丼$118
鰻魚萬花筒
鰻魚萬花筒
2024-07-23 125 浏览
鰻工房@尖沙咀🪡尖沙咀赫德道1-3號利威商業大廈地下7號舖💰$100-$150鍾意食鰻魚既我,期待咗食依間餐廳好耐❤️啱啱營業人流都好多,好快就坐滿成間餐廳。餐廳以日式風格裝修,一入去感覺似去咗日本居酒屋🏮,超級有feel。🍔芝芝漢堡套餐 $128Woo原來鰻魚可以做漢堡,見係新推出一定要試試,原來係用鬆餅夾住雙層芝士&鰻魚,非常足料,口感豐富,mix埋一齊味道又幾夾! 套餐仲包埋温泉蛋&鰻魚肝白貝湯,超級鮮甜👍🍣沙羅曼蛇丼 $198今日既主角嚟啦,第一次見到咁誇張鰻魚,長度同我隻手臂一樣長,建議要兩個人share,鰻魚肉質鮮嫩,入口即化,鰻魚丼仲搭配埋玉子燒& 香噴噴飯,食落唔會咁容易膩。⚠️強烈推薦第二種食法,將三分一既飯&鰻魚,撈落去昆布高湯食,鰻魚茶漬就完成✅我覺得係將鰻魚味道再昇華,仲可以解膩!
鰻工房@尖沙咀

🪡尖沙咀赫德道1-3號利威商業大廈地下7號舖
💰$100-$150

🍔芝芝漢堡套餐 $128

🍣沙羅曼蛇丼 $198

我覺得係將鰻魚味道再昇華,仲可以解膩!

2024-07-14
  • 沙羅鰻蛇丼
一向對鰻魚都抗拒唔到嘅我,終於搵到一間我覺得係可以encore 嘅鰻魚飯(無論佢係蒲燒定係生燒,都好好味期間限定嘅沙羅鰻蛇嘅份量真係好大好足料!!真心其實食晒成條鰻魚已經好飽!極度建議同鋪頭講要少飯😂😂😂另外再 order 咗一個生燒鰻魚丼,對於我嚟講生燒鰻魚丼嘅份量係啱啱好同埋佢真係燒得好香,鰻魚係入口即化,個皮都燒得好脆!另外再 order咗燒鰻魚肝串,呢個都係燒得好好🔥總括而言,依家鰻魚店係真係可以無限encore同埋佢等候或者上菜嘅時間其實都好快!
期間限定嘅沙羅鰻蛇嘅份量真係好大好足料!!
真心其實食晒成條鰻魚已經好飽!極度建議同鋪頭講要少飯😂😂😂
另外再 order咗燒鰻魚肝串,呢個都係燒得好好🔥
總括而言,依家鰻魚店係真係可以無限encore
同埋佢等候或者上菜嘅時間其實都好快!

2024-07-15
2024-07-17 130 浏览
鍾意食鰻魚嘅朋友千祈咪錯過🙌必試位於尖沙咀人氣小店「鰻工房」✨沙羅鰻蛇丼鰻魚屬Mega Size🤩上枱見到嗰刻真係「嘩」咗一聲❗️❗️用刀叉切鰻魚真係第一次😆鰻魚燒得外焦肉滑 蒲燒醬汁香甜味美 送飯一流 揭起鰻魚 下面有厚厚玉子和暖粒粒米飯🍚朋友係鰻魚控 一路食一路讚👍🏿三重鰻魚丼三重鰻魚指生燒鰻魚+穴子+蒲燒鰻魚 丼飯砌得靚靚仔仔 +$18配埋溫泉蛋、鹹菜、鰻魚肝白貝湯、玄米茶 非常豐富❤️最愛生燒鰻魚 皮脆肉鮮 有種幸福的味道🥰
✨沙羅鰻蛇丼
三重鰻魚丼
最愛生燒鰻魚 皮脆肉鮮 有種幸福的味道🥰
2024-07-17 149 浏览
想吃日式鰻魚一定不要錯過呢間專注日式鰻魚料理的專家。不論裝橫或食品出品都充滿日式風情。沙羅鰻蛇丼 ($198)是期間限定,不容錯過,鰻魚有一個手臂那麼長,鋪在一碗熱騰騰的飯上,鰻魚表面烤得金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁,配上店家自製的特製醬汁,每一口都能感受到鰻魚的鮮甜滋味。直接吃,配飯食或跟玉子燒食有不同風味。雙層鰻魚班戟 ($108) 這道雙層鰻魚班戟用了兩層班戟夾住雙層鰻魚和雙層芝士。班戟鬆軟可口,搭配有創意的日式料理。玄米茶 ($12)作為清爽的飲品,這道玄米茶香氣撲鼻,回甘悠長。搭配鰻魚料理非常適合,可以清爽一下味蕾。喝完一杯之後店員還會為你加水。鰻魚肝白貝湯 ($18)這道鰻魚肝白貝湯湯頭鮮美,湯里有白貝和紫菜,既可以開啟味蕾,也可以舒緩口感。這家日式鰻魚專門店對於鰻魚料理愛好者來說,這裡無疑是不容錯過的好選擇。
想吃日式鰻魚一定不要錯過呢間專注日式鰻魚料理的專家。
不論裝橫或食品出品都充滿日式風情。

沙羅鰻蛇丼 ($198)
是期間限定,不容錯過,

雙層鰻魚班戟 ($108)

玄米茶 ($12)

鰻魚肝白貝湯 ($18)

2024-07-16 127 浏览
同朋友好耐冇見,聽朋友推介一間位於尖沙咀好正既日本鰻魚料理小店,咁啱我哋都超鍾意食鰻魚,於是我哋就嚟試吓😋一入餐廳,很有日本小店嘅感覺,侍應殷勤有禮,為我們推介菜式,我們選擇了兩款餐廳嘅招牌鰻魚定食沙羅鰻蛇丼:估唔到size咁大,第一次食咁大條嘅鰻魚,長度有我朋友既前臂咁長😆鰻魚肥美,而且鮮嫩多汁,蒲燒汁好香,外層仲燒到有少少焦香,而且好在完全冇骨,鰻魚下面仲有一大舊厚燒玉子,玉子甜甜地又軟滑,用嚟送鰻魚飯勁正👍🏻生燒鰻魚丼飯(白燒)套餐:侍應哥哥建議我哋可以試吓呢個生燒鰻魚,鰻魚由生燒到熟,而且不加醬汁燒,原汁原味,果然冇介紹錯,鰻魚嘅外皮燒到好脆,裏面嘅鰻魚肉鮮甜有肉汁,充滿油香,用嚟送飯一流👍🏻套餐還包括有前菜、湯、溫泉蛋,前菜有日式醃菜茄子,味道唔錯,幾開胃,湯是鰻魚肝白貝湯,湯超級鮮甜,好足料,溫泉蛋質素都唔錯👍🏻本身侍應哥哥推介可以剩返三份一嘅飯,加入昆布高湯、紫菜、芝麻整茶漬飯,可惜今次太飽冇辦法試,下次約多啲朋友一齊試吓👍🏻

沙羅鰻蛇丼:
生燒鰻魚丼飯(白燒)套餐:
2024-07-16 128 浏览
位於尖沙咀的「鰻工房」是鰻魚控必到之處 😻 價錢相宜卻能感受到日本風味🎐 回味無窮呀😚▫️❥$𝟮𝟬𝟴 三重鰻魚丼:穴子、白燒活鰻、蒲燒鰻魚整齊的放在碗中,單看賣相已讓人垂涎欲滴🤤尤其喜歡白燒活鰻,魚皮香脆、肉質爽口,鮮味滿分🧡💚✂︎❥$𝟭𝟴𝟴 生燒鰻魚丼: 可選汁燒或白燒,汁燒多了甜甜的醬汁✨木盒中的米飯鋪上了紫菜、蛋絲,精緻得很🩵🩷 倒入溫泉蛋拌勻更是美味🤤+$18便可升級套餐,有溫泉蛋、漬物等🤓

▫️
❥$𝟮𝟬𝟴 三重鰻魚丼:
尤其喜歡白燒活鰻,魚皮香脆、肉質爽口,鮮味滿分🧡💚

✂︎
❥$𝟭𝟴𝟴 生燒鰻魚丼:
可選汁燒或白燒,汁燒多了甜甜的醬汁✨

+$18便可升級套餐,有溫泉蛋、漬物等🤓
2024-07-15 112 浏览
最近睇IG成日見到好多朋友喺呢間餐廳打卡今次終於有機會嚟試吓餐廳座位闊落,裝修偏日式風格估唔到餐廳竟然可以將鰻魚創作更多款唔同嘅菜式芝芝鰻堡餐廳緊貼潮流,將鰻魚加上鬆餅,去唔到日本食McGriddle,都可以嚟鰻工房試吓鰻堡。鰻堡好足料, 有雙層芝士鰻魚,好厚好抵食, 鰻魚加上甜甜地既鬆餅,估唔到都幾夾沙羅曼蛇丼之前上網睇都知好大條,但估唔到一上枱比想像中更巨型,要用到兩個碟先可以裝得晒,一個人真心冇可能食得晒,鰻魚底部亦都有玉子,配着一齊食可以冇咁膩,食淨三份一仲可以問店員拎昆布高湯,製作屬於自己嘅茶漬飯,一丼兩食,我個人更鍾意茶漬飯,食落比較清新每人$200都唔使,已經食得好飽,真係好抵食
最近睇IG成日見到好多朋友喺呢間餐廳打卡
今次終於有機會嚟試吓

餐廳座位闊落,裝修偏日式風格

估唔到餐廳竟然可以將鰻魚創作更多款唔同嘅菜式

芝芝鰻堡

沙羅曼蛇丼

每人$200都唔使,已經食得好飽,真係好抵食
2024-07-11 103 浏览
餐廳以和風溫馨既裝潢風格,以木材和竹作為主要元素,座位唔算太多,所以一到中午時分,有機會要排隊。沙羅鰻蛇丼($198)餐牌寫住鰻魚mega size,一上菜成條鰻魚足足有一個成人既手臂長度,份量相當驚人,鰻魚插住多骨注意旗子,但食落唔覺有太多魚骨,建議鰻魚襯熱食,魚肉鮮嫩,燒得焦香可口,底下有玉子燒和紫菜飯,玉子燒蛋香味好夠,口感香滑。雙層芝芝鰻堡($108)新登場既產品,依家充滿人氣既Pancake漢堡,以兩片Pancake配搭極邪惡雙層芝士同埋雙陪既鰻魚,估唔到兩者日式風格融合一齊效果唔錯,Pancake特別香甜鬆軟,芝士亦同時惹味濃郁。加配套餐(+$18)加套餐其實都幾抵,$18有埋溫泉蛋、鹹菜、鰻魚肝白貝湯和玄米茶或可樂,pancake漢堡沾上溫泉蛋味道十分融洽,鰻魚肝白貝湯有清一清油膩感覺既作用,整體都推薦加配套餐。

沙羅鰻蛇丼($198)

雙層芝芝鰻堡($108)

加配套餐(+$18)
2024-07-03 106 浏览
午市一客鰻魚飯味道可比美超市外賣,零服務下午市要加一,所有份量非常小氣。鰻魚應該係急凍咬落去會有煙韌完全吃不到蒲燒的味道。今日係第一次但唔會再去!可能晚市會比較好。
2024-07-03
2024-07-02 103 浏览
最近係社交平台成日比E間鰻工房洗版, 今晚係尖沙咀收工就順便去試試去! ✨️沙羅曼蛇丼終於試到E款Maga size嘅鰻魚丼, 實物超震撼, 鰻魚超級大條勁誇張! 鰻魚肥美肉厚, 燒得好香, 一啖鰻魚一啖飯, 真係勁滿足!✨️三重鰻魚丼有齊生燒鰻魚、蒲燒鰻魚同埋穴子, 一個丼有哂幾款唔同嘅鰻魚, 加錢轉套餐會有埋溫泉蛋, 漬物同鰻魚肝白貝湯, 蒲燒鰻魚肥美香甜, 生燒鰻魚外層脆口, 肉質脆彈, 穴子肉質細嫩鮮味, 食到得番3分之1仲可以問店員加昆布高湯, 去一去油膩感
✨️沙羅曼蛇丼
✨️三重鰻魚丼