2024-01-06
最近同朋友聚會去左喺尖沙咀嘅一間日式餐廳,入到去之後,會覺得好溫馨。個裝潢簡單而現代,有啲日本風,好令人放鬆同享受。最推介嘅佢地既冬天special menu - 「冬日之幸卷」 🎄。將幸卷拼成聖誕樹嘅樣,仲有星星形狀嘅玉子,而且食落好豐富。幸卷外面包滿海苔碎,上面有甜蝦,裡面有三文魚同青瓜絲,口感好豐富!另一個推薦嘅菜係「火炙燒玉子串」 🍢。呢款燒玉子上面有一層好厚嘅芝士,入面仲有啲壽司飯,同平時嘅玉子燒唔同,好值得一試~我平時好鍾意食壽司,所以試下「左口魚壽司」🍣。左口魚嘅油脂好豐富,壽司飯煮得好軟糯,絕對係用心之作~仲有一款限定菜,就係「日本雞心串」 🐔。雞心肉汁好多,入口唔會乾,有驚喜!如果鍾意甜味,可以試下「煙肉香荔串」 🥓🍈。煙肉包住甜美嘅荔枝肉,入口甜甜地,每串有三小舊,同朋友share食就岩哂最後仲有「原隻特製蒜蓉燒茄子 」 🍆。蒜蓉味好濃,雖然茄子有啲濕潤,但份量好足夠,絕對係值得試嘅美味菜式最後人均都係$200左右,難得喺尖沙咀食到高質又好味既居酒屋,佢既午市定食都係$80-$100, 款式好多,喺附近返工既打工仔絕對值得一試~味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 環境:⭐️⭐️⭐️⭐️ 服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
餐廳:鳥炎屋 🍽️ 地址:尖沙咀亞士厘道17-19號4樓