2021-09-11 203 浏览
呢間cafe其實我想試好耐,本來想揀打卡靚d嘅富士山咖喱飯,但結果被呢個日式沙律飯吸引。成碗好多健康沙律菜,加上帶子刺身、蟹棒、牛油果、溫泉蛋,絕對係健康輕食之選。🍀📸 是日餐單🥢ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ ꜱᴜʀɪʀɴɪ ꜱᴄᴀʟʟᴏᴘ ᴅᴏɴ ᴡɪᴛʜ ᴏɴꜱᴇɴ ᴇɢɢ 牛油果蟹棒帶子溫泉蛋丼

📸 是日餐單

下午茶
2021-08-27 911 浏览
因為我好鐘意食牛油果關係,平時枕住有機會都會黎食佢個牛油果溫泉蛋多士😋 ($78)但隔左一段時間再黎,水準已唔同以前了。 以前佢既多士係兩塊原整既;一邊牛油果,一邊溫泉蛋。以同一價錢黎講,依家得返一塊多士分兩份...另外,今次旁邊既沙律菜落得太多醋,令到多士都浸到d醋影響口感味道。 我叫佢左柚子蜜糖雞翼😋($58)有5隻雞翼味道口感唔錯,但其中一隻唔太熟 。 服務方面: 多士上枱時,無附上餐具就離開。 我請佢比餐具我時, 佢拎左叉同匙羹比我。最後我要求另外一位員工拎刀給我。 當我告知員工雞翼唔熟時,佢好有禮貌地講唔好意思,我地會同廚房講。 但直至我離開,我還未見到有任何行動。 今次有點失望,水準都不如以前了。

但隔左一段時間再黎,水準已唔同以前了。

我叫佢左柚子蜜糖雞翼😋($58)
有5隻雞翼味道口感唔錯,但其中一隻唔太熟

服務方面:

但直至我離開,我還未見到有任何行動。

今次有點失望,水準都不如以前了。
每次係ig見到個富士山飯就真係好想試下~去唔到韓國包車🥺就落下層試呢間吧😜撞正好彩7:30前交檯就可以😌❤️推介指數: 7/10 😎會再回訪嗎: ❌(打卡就好)等候時間:0mins(平日6:30PM)—————————————————————😍富士山黑豚肉咖哩飯 $118 (7/10)個人覺得呢個係純打卡😢富士山真係整到好似樣搞到有啲掛住日本😻但味道就真係冇咩驚喜啲飯因為要企身所以硬硬地唔係好好食😣藍色部分嘅飯味道同普通飯冇咩分別而咖喱汁好多但偏淡好似食到淡而無味嘅咖喱咁😅黑豚肉片多但佢嘅肉質唔滑👀好嘅係佢份量係真係多不過只可以話係打卡必叫😂😍手沖玫瑰牛茶漬飯 $118 (7/10) 一黎就見到佢用牛肉卷成玫瑰真係好可愛🌹我朋友食嘅表示麻麻地食到一半就放棄了😂不過份量挺多呢🤔總結而言對比起K11 Art嘅Floom Floom我覺得K11的好好多🥲環境真係幾靚有文青feel打卡一流至於味道對比個價錢就唔值得黎😔黎一次就算了🙁—————————————————————💯小編分數表5️⃣以下:不合格😣 (小編好少比呢個分🥺)6️⃣:其中一些食物唔好食7️⃣:整體普通8️⃣:值得一試🤪9️⃣:必試🥳🔟:呢種程度應
每次係ig見到個富士山飯
就真係好想試下~
去唔到韓國包車🥺
就落下層試呢間吧😜
撞正好彩7:30前交檯就可以😌

❤️推介指數: 7/10
😎會再回訪嗎: ❌(打卡就好)
等候時間:0mins(平日6:30PM)
—————————————————————
富士山黑豚肉咖哩飯
😍富士山黑豚肉咖哩飯 $118 (7/10)
個人覺得呢個係純打卡😢
黑豚肉片多但佢嘅肉質唔滑👀
好嘅係佢份量係真係多
不過只可以話係打卡必叫😂
手沖玫瑰牛茶漬飯

😍手沖玫瑰牛茶漬飯 $118 (7/10)
一黎就見到佢用牛肉卷成玫瑰

至於味道對比個價錢就唔值得黎😔
黎一次就算了🙁
—————————————————————

💯小編分數表
5️⃣以下:不合格😣 (小編好少比呢個分🥺)
6️⃣:其中一些食物唔好食
7️⃣:整體普通
8️⃣:值得一試🤪
9️⃣:必試🥳
🔟:呢種程度應該不能挑剔吧~
2021-08-15 581 浏览
今日放假打算同朋友去cafe食嘢,所以就試咗呢間。一入到去發現裝修偏向殘舊,相信都有一定嘅歴史😂😂。企係門口睇咗陣餐牌,考慮咗一陣,我同朋友都決定試下佢!💡餐廳收取加一費🌟富士山黑豚肉咖喱飯 $118打卡一流嘅菜式,成個feel好日系。咖哩係偏甜個種,肉片唔鞋,味道都ok。🌟秘製牛油果忌廉海鮮意粉 $108呢個意粉一上完菜,侍應就話個意粉俾漏咗野我哋,話幫我地加翻。之後再重新一碟個陣發現原來係俾漏咗啲海鮮我地😂😂。講翻個味道先,牛油果係啱啱好熟,撈埋落啲忌廉到一齊食,味道好夾。意粉好creamy,啲意粉索哂啲汁,入口每一啖都有陣陣忌廉味😋。

💡餐廳收取加一費

🌟富士山黑豚肉咖喱飯 $118

富士山黑豚肉咖喱飯

🌟秘製牛油果忌廉海鮮意粉 $108

秘製牛油果忌廉海鮮意粉
秘製牛油果忌廉海鮮意粉
2021-08-05 1054 浏览
鳥語cafe好出名嘅富士山咖喱飯🍛cafe,終於得閒有時間可以上去食,中午時間都好多人,full哂個場,好彩有book位☺️,環境都OK,可以影下相呃下like😆富士山黑豚肉咖喱飯~$118店員一拎上枱,忍唔住叫左出聲,嘩好靚食落係青咖喱,不太辣,味道不過不失,但外觀贏曬柚子蜜糖雞翼~$58柚子味適中,不太甜,不太鹹,好Fresh嘅感覺,值得一試焗芝士帶子牛油果伴無花果沙律~$118芝士味不太重,牛油果伴無花果,加埋一齊幾好食,真係好鍾意食牛油果,鍾意食牛油果嘅朋友可以試吓,不錯鳥語 :🏠:尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈10樓☎️ :5425 4733
鳥語cafe

富士山黑豚肉咖喱飯~$118

店員一拎上枱,忍唔住叫左出聲,嘩好靚
食落係青咖喱,不太辣,味道不過不失,但外觀贏曬

柚子蜜糖雞翼~$58

柚子味適中,不太甜,不太鹹,好Fresh嘅感覺
,值得一試

焗芝士帶子牛油果伴無花果沙律~$118

鳥語 :
🏠:尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈10樓
☎️ :5425 4733
  • 富士山黑豚肉咖喱飯
  • 柚子蜜糖雞翼
2021-07-29 632 浏览
富士山黑豚肉飯🗻用青咖喱做底,咖喱味好濃好香。豚肉略嫌比較肥同埋比較韌🙈另外下層紫藍色嘅飯應該加咗碟豆花,但其實食唔出味道。飯較硬,但可能要硬身啲先可以整到富士山形狀🤔蜜糖柚子雞翼🐣雞翼好夠大隻👍🏻另外因為新鮮炸出嚟,所以即使加咗柚子醬喺上面都仲係脆脆地😆而且好欣賞雞翼入邊仲係好嫩滑,做到鎖住肉汁既效果,正😋藍金橘柚子Smoothie成杯偏向沙冰質地,但中間又會有少少碎冰, 整體來講夠棉。而且成杯滿滿嘅柚子果肉,飲到成口都係🤤好滿足蟹肉草莓他他沙律🦀🍓最上層有加咗檸檬汁嘅牛油果蓉,第二層同最底層都係加咗沙律醬嘅蟹肉,第三層係草莓。另外側邊都有沙律菜做伴碟。成個食落去酸酸地好開胃,但之後就覺得越食越酸🙈但整體來講味道幾好本身以為呢間淨係打卡Cafe,但食落又覺得真係唔錯😆
富士山黑豚肉飯🗻

蜜糖柚子雞翼🐣

藍金橘柚子Smoothie

蟹肉草莓他他沙律🦀🍓

本身以為呢間淨係打卡Cafe,但食落又覺得真係唔錯😆
  • 柚子蜜糖雞翼
2021-07-18 941 浏览
網上面極力介紹鳥語,地點在尖沙咀藍馬商業大廈10樓中午來的時候不多人,好多位可以坐,但是店員偏偏就要安排我們坐榻榻米,話其他枱留位,我們滿不高興地除鞋入坐,坐得十分之不舒服,枱又細張又狹窄,並且枱底癡立立好污糟,完全不敢放隻腳入枱底。但是為了朋友只好忍耐著,朋友好期待食富士飯。富士山黑豚肉咖喱飯HKD118富士山飯蓝色和米色有兩種顏色是很好看,上枱凍冰冰,飯吃起來好硬,兩色沒有什麼不同的味道,至於咖喱醬汁很濃稠味道好淡和帶點甜不辣還算可以,配菜滿豐富,黑豚豬肉口感嚼勁。Hot  marshmallow Drink HKD55在點餐時同店員說清楚要少糖,但係配上懸浮棉花糖甜度立即升高,我真的好怕太甜的飲品,只係飲了一啖,奶泡打的很細緻整體來說食一次已經足夠不會再來幫襯。
網上面極力介紹鳥語,地點在尖沙咀藍馬商業大廈10樓

富士山黑豚肉咖喱飯HKD118

Hot  marshmallow Drink HKD55
在點餐時同店員說清楚要少糖,但係配上懸浮棉花糖甜度立即升高,我真的好怕太甜的飲品,只係飲了一啖,奶泡打的很細緻[强]

整體來說食一次已經足夠不會再來幫襯。

難得book到最後一張榻榻米枱🤩 同三五知己傾計打卡幾好feel~ 不過張枱有啲窄,要伸腳有啲難度,坐得耐會腳痹,要久唔久轉下姿勢坐~ 每樣野食既外貌同配搭都好有心思又特別,所以做到大熱cafe係有原因既,離遠都見到有網紅影緊相!價錢嚟講喺尖沙咀都正常,不過服務方面人手有啲少,所以有時叫野有啲慢。有fd生日,所以叫左餐廳畫碟,效果唔錯~(5 😍 係滿分,🤩係半分)牛油果蟹棒帶子溫泉蛋丼🥑🦀️♨️🥚🍚 (好味指數:😍😍😍😍😍)— $108所有材料都配合得很好,望落好似食緊田園沙律咁綠油油,賣相精緻,但絕對唔寡!牛油果好清新配埋溫泉蛋,連埋流心蛋漿撈埋日本飯真係好正,仲有酸酸地又濃郁既蛋黃醬,全部夾埋好creamy,唔會漏得嚟又好滿足~ 蟹棒鮮甜,而燒過既帶子香口,中間半熟係刺身既質地,有鮮味得嚟嫩滑!旁邊有好多撈左醋既沙律菜,唔會有草青味,開胃健康!鳥語全日早餐🌞 (好味指數:😍😍😍😍)— $128配搭豐富得嚟又有驚喜,個早餐有牛油果醬🥑多士、黑松露炒蛋🥚、沙律菜、煙三文魚、燒大菇、腸仔、焦糖蘋果🍎!多士配牛油果醬呢個組合配合翻餐廳主打牛油果既主題,清新香滑,配埋香脆既多士幾滿足!炒蛋嫩滑,

(5 😍 係滿分,🤩係半分)

鳥語全日早餐🌞 (好味指數:😍😍😍😍)— $128
配搭豐富得嚟又有驚喜,個早餐有牛油果醬🥑多士、黑松露炒蛋🥚、沙律菜、煙三文魚、燒大菇、腸仔、焦糖蘋果🍎!多士配牛油果醬呢個組合配合翻餐廳主打牛油果既主題,清新香滑,配埋香脆既多士幾滿足!炒蛋嫩滑,松露醬味幾香同出;撈左醋既沙律菜開胃,中和翻煙三文魚既鹹味,而個三文魚肉質油潤唔錯!白香腸味道正常,大菇燒得有啲乾,尚算香口,加埋焦糖蘋果幾有創意,係用法式既煮法煮富士蘋果,表面有層薄薄脆脆既焦糖,連埋輕輕煎過既蘋果食起嚟幾特別,同平時食嗰種煮到好淋兼有玉桂味既焦糖蘋果唔同!

牛油果胚芽白朱古力配懸浮棉花糖 🥑⚪️🍫 (好味指數:😍😍😍😍)— $55
個🐷棉花糖真係好cute😍 咁啱個公仔好啱我心意!飲到最尾都棉花糖依然喺道,真係唔捨得食~ 唔會好甜之餘口感軟綿,好治癒~ 好似未飲過白朱古力,雖然有唔少人都話甜,但小編個人覺得都ok,加上飲落去滑得嚟有一粒粒既胚芽同牛油果粒,口感豐富得嚟清香!

榛子朱古力配懸浮棉花糖 🌰🍫 (好味指數:😍😍😍🤩)— $55
個fd嗰杯既棉花糖都好得意🤩 榛子味幾重,反而朱古力再濃啲會再好啲,不過味道就相對普通,係常見既配搭,如果可以加啲唔同既配料可能會有驚喜啲~

焙茶芝士蛋糕🍰 (好味指數:😍😍😍😍🤩)— $48
又香濃既焙茶味同芝士味,味道都幾match,亦係傳統紐約芝士蛋糕既質感,柔滑厚實,餅底都鬆脆有牛油香,又唔會太細件!畫碟都畫得唔錯~
焙茶芝士蛋糕

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍
焙茶芝士蛋糕
  • 牛油果蟹棒帶子溫泉蛋丼
2021-07-11 666 浏览
有時想搵間cafe打下卡,但最怕就係要係門口大排隊,預唔到時間之餘食唔到亦會失望☹️ 呢間cafe 就可以預先打電話去book位,而且仲可以預訂生日寫名碟😍想找間不用排隊的靚靚cafe慶祝生日冇難度🥳#Main富士山黑豚肉咖哩飯 $118🌕🌕🌕🌕🌑看睇外觀就知十分打卡-able 😍 Cafe 將飯染成藍白色造成富士山的樣子,咖哩是青咖哩,並不會很辣。整體味道也不過不失,造型已經值回票價😍#Pasta風乾火腿卡邦尼配溫泉蛋 $88🌕🌕🌕🌕🌑意粉汁十分濃郁,入口已是滿滿的cream味😋 而且風乾火腿與醬汁很夾,整體味道不錯🥰#小食柚子蜜糖雞翼 $58🌕🌕🌕🌕🌑這裏的雞翼絕對有驚喜,表面香香脆脆的,柚子蜜糖份量適當,不會令雞翼過甜。另外雞翼亦堵塞分入味,唔會話食到裏面就冇味,推介!#甜品富士山戚風蛋糕 $58有看V小姐文章都應該知道V小姐不好甜🙈 而這款沒有多餘調味的戚風蛋糕就很適合V小姐口味😍 簡單的戚風蛋糕配上焦糖脆脆,但又不失外觀,simple is the best 😍 整體🌕🌕🌕🌕🌑環境🌕🌕🌕🌕🌑V小姐今次預先預約了店內的tatami座位 (訂座時員工會問想坐tatami 定窗口位🙈

#Main

#甜品
富士山戚風蛋糕 $58

整體🌕🌕🌕🌕🌑
環境🌕🌕🌕🌕🌑
V小姐今次預先預約了店內的tatami座位 (訂座時員工會問想坐tatami 定窗口位🙈),tatami 位置背後是一道灰色水泥牆,打卡十分有feel! 另外餐廳仲有免費生日碟提供,只要打電話去訂位時remark就得架喇😉
大家行入鳥語就攞定相機出黎la📸味道整體正常,不過裝修行文青路線,配合打卡滿分既菜色,都幾適合一班姐妹或者情侶傾計談心❤️—————————————————📍富士山黑豚肉咖喱飯 (7/10)招牌菜一定係呢個富士山黑豚肉咖喱飯🍛,用蝶豆花汁將部分飯染成藍色,然後好細心咁整成富士山形狀🗻賣相實在非常吸引😍咖哩屬於日式甜咖喱,好易入口。不過豚肉就比較乾,其他配料例如蘆筍都比較硬。📍明太子忌廉汁意粉配三文魚子 (5/10)賣相無富士山咖哩飯咁特別,味道屬於正常水平🍝忌廉味比較重,明太子就唔係好食得出。勝在有三文魚子🐟增加口感。
大家行入鳥語就攞定相機出黎la📸
—————————————————
📍富士山黑豚肉咖喱飯 (7/10)

📍明太子忌廉汁意粉配三文魚子 (5/10)
2021-07-04 964 浏览
👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻呢間坐落於尖沙咀嘅樓上cafe,環境頗為舒適。👧🏻今次係平日嘅lunchtime光顧,冇提前book枱,當時店內嘅人流不算多,冇大街上嘅擠擁同壓迫,亦冇用餐時間嘅限制,可以放心傾耐啲計都唔怕阻住下一位客人🤣座位方面可以選擇靠窗嘅梳化座位🛋普通座位🪑或者Tatami。但因為👧🏻懶得除鞋嘅關係就揀咗最近嘅座位坐低咗🤣首次試食👧🏻就揀咗賣相睇落最呃likes嘅富士山黑豚肉咖喱飯🍛同柏士圖青醬雪糕海鮮意大利麵🍝✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧ 1)富士山黑豚肉咖喱飯🍛 $118一擺低👧🏻即刻心心眼😍賣相真係好靚好呃到likes🤣黑豚肉同雜菌等等嘅配料都好足料🤤分量亦都夠晒大份!但略嫌咖喱相對稀身同埋淡味,撈飯食嘅時候有少少遜色🙈如果可以濃稠啲會更加好食!😍賣相:🌕🌕🌕🌕🌑😋味道:🌕🌕🌑🌑🌑 2)柏士圖青醬雪糕海鮮意大利麵🍝 $138呢個意粉睇落都好特別🌟擺低先試下個雪糕筒🍦可能浸係啲醬入面嘅關係,口感比較淋身,冇乜脆卜卜嘅感覺🙈之後將青醬雪糕球同淡忌廉加意粉撈勻,質感尚算creamy,但味道較為清淡🤔覺得再濃稠啲的話,味道都會加以提升💪🏼海鮮配料方面只有幾隻蝦同埋帶子仔
👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻

✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧

1)富士山黑豚肉咖喱飯🍛 $118

😍賣相:🌕🌕🌕🌕🌑
😋味道:🌕🌕🌑🌑🌑

富士山黑豚肉咖喱飯

2)柏士圖青醬雪糕海鮮意大利麵🍝 $138
呢個意粉睇落都好特別🌟擺低先試下個雪糕筒🍦可能浸係啲醬入面嘅關係,口感比較淋身,冇乜脆卜卜嘅感覺🙈之後將青醬雪糕球同淡忌廉加意粉撈勻,質感尚算creamy,但味道較為清淡🤔覺得再濃稠啲的話,味道都會加以提升💪🏼海鮮配料方面只有幾隻蝦同埋帶子仔🍤但勝在洋蔥同雜菌份量多!所以都夠料餸晒啲意粉!🤣

😍賣相:🌕🌕🌕🌑🌑
😋味道:🌕🌕🌑🌑🌑

總括黎講,食物嘅賣相的確吸睛🤩但食物嘅味道仍有進步空間💪🏼但環境算係安靜舒適,如果志在打吓卡、呃吓likes嘅話,都可以一試嘅😚

✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧

✨整體評分✨(5分滿分!)
🏠環境:🌕🌕🌕🌗🌑

☎️ 5425 4733
2021-03-19
午餐
2021-07-02 472 浏览
[鳥語]💛🚩富士山黑豚肉咖喱飯 $118影相呃like 一流😂咖喱汁係比較日式咖喱唔辣👌豚肉正正常常😌🚩風乾火腿卡邦尼配溫泉蛋 $88Parma Ham 夠鹹👍撈埋隻溫泉蛋整體卡邦尼OK😊🚩秘製牛油果忌廉海鮮意粉 $108利申:我唔係幾鍾意食牛油果所以呢個意粉就係食海鮮同意粉😂不過可以讚下隻蝦幾大隻🤪不過鍾意食牛油果嘅朋友仔都可以一試🤪🚩薯條配雙色醬牛油果松露蛋黃 $58想要都有小食嘅可以叫😛正正常常嘅薯條🍟總結時間🥰建議係三至四個朋友仔去食😀可以叫多啲唔同嘅菜式一齊share❗️菜式都幾新穎同埋選擇都多👍
[鳥語]💛

建議係三至四個朋友仔去食😀
可以叫多啲唔同嘅菜式一齊share❗️
菜式都幾新穎同埋選擇都多👍
2021-06-25 835 浏览
見食評咁多人話好咪試下囉。上星期日同男朋友同細佬約左食lunch.諗住求其試下啦,咪叫佢必食既富士山咖哩飯,影相係睇落唔差既。喂,無味既?D咖哩勁水,個飯壓到勁實又硬。另外叫左個溫泉蛋牛油果包,呢個算正常放得入口。可能本身好難唔好食😂另外叫左個牛油果軟殼蟹意粉,味道正常,但唔夠熱,(應該話唔暖)最大問題係,佢地用d碗碟全部都係爛同崩,呢樣好影響形象,唯一覺得幾好食既,係個芝士黑松露薯條😂所以無下次嚕
見食評咁多人話好
咪試下囉。
上星期日同男朋友同細佬約左食lunch.
諗住求其試下啦,
咪叫佢必食既富士山咖哩飯,
影相係睇落唔差既。
喂,無味既?
D咖哩勁水,個飯壓到勁實又硬。

另外叫左個溫泉蛋牛油果包,
呢個算正常放得入口。
可能本身好難唔好食😂

另外叫左個牛油果軟殼蟹意粉,
味道正常,但唔夠熱,(應該話唔暖)

最大問題係,佢地用d碗碟全部都係爛同崩,呢樣好影響形象,

唯一覺得幾好食既,係個芝士黑松露薯條😂
所以無下次嚕
2021-06-16 782 浏览
本來滿心期待黎食 點知相同實質質素差好遠🤧野飲味道好啖 奶蓋唔好飲( ・ᴗ・̥̥̥ ) 細細杯$48都幾貴食物方面就飯好食過意粉 不過都係一般般打卡黎講就好靚 但食物質素麻麻😕

本來滿心期待黎食 點知相同實質質素差好遠🤧
食物方面就飯好食過意粉 不過都係一般般
打卡黎講就好靚 但食物質素麻麻😕
尖沙咀厚福街一帶都是食肆,而藍馬商業大廈就樓上餐廳為主,這次來到的鳥語 Floom Floom 以仿日式洋食的主題,有榻榻米也有居酒屋的木椅,也有經常見到的粉紅霓紅燈元素,打卡元素滿滿呢。餐廳招牌就是懸浮棉花糖飲品系列, 每杯飲品都會加上一舊隨機動物造型的棉花糖, 浮在飲品上面開心游水啊! 豆豆B就要了榛子朱古力$55 配上一隻熊貓寶寶在浸溫泉。而普通飲品,當然也可以加10元,就可以有棉花糖小朋友快樂暢泳啦~!以店家命名的烏語茶 $38 就沒茶,是沒茶, 牛奶在底下咖啡在上的飲品。。。日式牛柳煎蛋咖哩飯$78 太陽蛋外觀幾美好, 咖哩好淡,牛肉好罕有只得6粒,味道呢,就缺了牛味。。。照燒豚肉紫菜飯 $78 飯粒也乾身, 似,是似是烘了的飯底,但米粒口感好失色,菇有菇味,豬沒豬味,個照燒汁味道就。。。。浸溫泉的熊貓寶寶好可愛啊!!

照燒豚肉紫菜飯
日式牛柳煎蛋咖哩飯