2023-07-01 959 浏览
每次嚟嚫Megabox都係行宜家傢俬或者睇戲,平時去開都係食快餐多,今次我哋揀咗點心做午餐。咁有傳統嘅名但裏面格局都好新式,除咗窗口位嘅座位,感覺似餐廳多啲。價錢比一般酒樓貴少少,不過食物係唔錯嘅。食完先喺門口見到呢個set,每人一個都抵。彩虹蝦餃,除咗顏色特別,裏面嘅餡都做得唔錯。熔岩流沙包,個餡流沙得嚟有個厚度,唔會一搣開就漏晒出嚟。甘筍鹹水角,呢個做得好好味,賣相又可愛。春風得意腸,擺盤幾好,味道可以。風騷蛋散,每逢酒樓有必點。招牌鳳城炒飯,雖然味覺上無特別,不過係炒得幾好,粒粒分明又唔油膩。

食完先喺門口見到呢個set,每人一個都抵

彩虹蝦餃,除咗顏色特別,裏面嘅餡都做得唔錯

熔岩流沙包,個餡流沙得嚟有個厚度,唔會一搣開就漏晒出嚟

甘筍鹹水角,呢個做得好好味,賣相又可愛

春風得意腸,擺盤幾好,味道可以

風騷蛋散,每逢酒樓有必點

2023-06-02
2023-06-09 1003 浏览
2個人帶住小朋友,又唔想去mega box 的親子餐廳。就在openrice 搵到鳳城。佢有可愛豬仔包及小鳥點心,而且下午茶時段重有set for 2....再配多個 灌湯餃,地方大又坐得舒服。下午set 低食,灌湯餃好似糊仔,無味道
下午set 低食,灌湯餃好似糊仔,無味道
雀籠下午茶
雀籠下午茶
2023-06-07 751 浏览
在香港,順德菜不算是很普遍的選擇,但我在Megabox找到了一家質素不錯的餐廳,強烈推薦。餐廳的環境和裝修都很好,座位也很舒適,就算是假日客人也不算多,一行2至3人都可以安排坐在大桌上。我看到門口貼著說用餐時間為90分鐘的告示,但服務員卻告訴我不需要理會這個時間限制,應該是因為當時客人比較少,沒有等位的情況。總的來說,食物很好吃,外形也很用心,但服務方面比較普通。價格合理,我會再回來的。

2023-06-02
2023-05-14 757 浏览
今日係母親節,周圍都好難搵位,但都俾我哋搵到MegaBox的鳳城1954酒樓,可以慶祝母親節!去到酒樓,我們都有一張大枱,環境都坐得舒適, 1家13人可以一起午餐,若果大家大夥兒吃午餐,這裏都有很多圓枱可以容納!食物方面,點心都不錯,而且他們有一些很精緻的包點,全部都是動物樣子,小孩子見到會很開心!另外我們都點了一些點心,比較特別的,例如牛仔骨陳村粉,很野味!另外都點了鳳城炒飯,炒飯味道香,大家都很喜歡❤️

2023-04-22 1277 浏览
黎過幾次,見出面所有嘢加晒價,佢呢set下午茶仲末加價,真心抵食。仲要座得舒服空間夠,夠靜。佢寫2位用,以下午茶黎講係啱數,不過,其實大部份我食嘅。本身原價一籠點心都要四十幾,而家餐內,有唔同款可以試喎。綠色係抹茶流心奶黃包,另一個係奴心奶黃包同叉燒包,全部包身都軟綿奶黃好滑。佢嘅燒賣心真正,首先上面有櫻花蝦感覺好特別,燒賣饀味夠爽身,肉新鮮唔梅,如唔叫呢個餐,我都會黎食燒賣。蝦餃都正常爽蝦,少豬肉,不過無燒賣咁得我歡心,可能出酗大部份酒樓蝦餃都做到水準,反而燒賣有水準得黎咁童叟無欺比較少嘅。但係個咸水角最唔好食,一來師父炸到好油,二來無乜饀料,空心,油而無乜味,呢個其實可以轉其他如蘿蔔酥會更好。芒果布甸甜度適中,足料芒果,如可再多少少魚膠粉再爽身更佳,加上正彩色棉花糖好夾同好有驚喜一甜一脆。而最正嘅係佢嘅小鳳依人,我次次食完都再叫多一籠打卡再打包返屋企嘆。46蚊三隻,一般台灣鳳梨酥價錢,有造形又新穌,上枱時仲熱嫁,呢我不二之選。
仲要座得舒服空間夠,夠靜。
佢寫2位用,以下午茶黎講係啱數,不過,其實大部份我食嘅。

本身原價一籠點心都要四十幾,而家餐內,有唔同款可以試喎。

小鳳依人

小鳳依人
2023-04-01 1141 浏览
Visited this place for a friday supper, and it was quite pricey than we’ve expected.The fried rice was the first dish to be served. It had nice 鍋氣 and the flavour was well balanced. Shrimps, cha siu, tomatoes, eggs…there’s quite a variety of ingredients for this fried rice.Moving on will be their dim sum. I personally love their shrimp dumplings! The shrimps were al dante in texture and well seasoned, not to mention that the dumpling skin was thin enough to see through the pretty colours. The sa

招牌鳳城炒飯

Moving on will be their dim sum. I personally love their shrimp dumplings! The shrimps were al dante in texture and well seasoned, not to mention that the dumpling skin was thin enough to see through the pretty colours. The same goes for their signature dumplings which their shrimps stood out once again.
彩虹蝦餃

The rest of the meal was okay, including some regular dim sum like salted yolk bun, steamed red date cake, and so on, but personally I find it quite overpriced when there are cheaper options nearby. Regardless, their shrimp dumplings and signature dumpings are must-try dishes which worth paying a visit.
鳳城水餃

彩虹蝦餃
鳳城水餃
2023-03-04 1188 浏览
老友兩年未有飯聚,口罩令解除,即刻約埋成班人晚餐;諗住懷舊下,揀咗愉景新城老店鳳城。主要點咗啲 signature菜式:炸粉果、蓮藕餅、炸鮮奶、水餃、生炒糯米飯⋯炸物偏油膩,味道亦大不如前,價錢當然不平。最不滿係9pm左右已經趕客,應該冇下次😡
香港順德菜唔算普遍係megabox搵到呢間幾有質素不得不推薦下環境裝修坐得幾好假日黎講,客人都算少一行2,3人都可以安排到坐大枱我見門口貼住話用餐係90分鐘,但侍應又話唔洗理,應該係因為少人冇人等位今次同屋企人黎搵食,由我決定點菜點知失左手,唔係野食唔好食係因為我點左大部分都係炸野,笑死因為我見好多signature 既順德菜都係炸野,點下點下就冇理到,哈哈總結黎講,食物係好食,而且外形上都好花心機present 出黎服務就普通正常吧價錢可以,會再回頭➽紫砂茶壺燉螺頭湯 $92 位侍應放低以為搞錯左,黎左壺茶原來係特色用一個紫砂茶壺裝住個燉湯然後倒少少湯出黎個茶杯度,細飲小飲特色創意分好高而且,用茶壺有好處,係可以存溫,飲到尾都仲係好熱,出晒煙咁正,最喜歡飲熱湯個湯好甜好濃郁,每壺都有少量湯渣有龍眼﹑杞子﹑螺頭﹑瘦肉略嫌螺頭唔多,我個壺得一細粒,可惜價錢有點少貴,但配合返味道同特色,而且湯量也不少,還是推薦➽龍袍四季豆(蛋黃醬) $72呢個正到不得了勁邪惡外層蛋黃醬好香郁,而且皮也不厚入口好粉脆,快溶正呀➽脆皮咕嚕肉 $148一黎就見到半隻菠蘿,又以為落錯野又係特色菜菠蘿裝住既係咕嚕汁
香港順德菜唔算普遍
係megabox搵到呢間幾有質素
不得不推薦下

環境裝修坐得幾好
假日黎講,客人都算少
一行2,3人都可以安排到坐大枱

今次同屋企人黎搵食,由我決定點菜
點知失左手,唔係野食唔好食
係因為我點左大部分都係炸野,笑死

服務就普通正常吧
價錢可以,會再回頭
➽紫砂茶壺燉螺頭湯 $92 位

侍應放低以為搞錯左,黎左壺茶
原來係特色
用一個紫砂茶壺裝住個燉湯
然後倒少少湯出黎個茶杯度,細飲小飲
特色創意分好高

而且,用茶壺有好處,係可以存溫,飲到尾都仲係好熱,出晒煙咁
正,最喜歡飲熱湯

個湯好甜好濃郁,每壺都有少量湯渣
有龍眼﹑杞子﹑螺頭﹑瘦肉
略嫌螺頭唔多,我個壺得一細粒,可惜
價錢有點少貴,但配合返味道同特色,而且湯量也不少,還是推薦
➽龍袍四季豆(蛋黃醬) $72

呢個正到不得了
勁邪惡
外層蛋黃醬好香郁,而且皮也不厚
入口好粉脆,快溶
正呀
脆皮咕嚕肉
➽脆皮咕嚕肉 $148
一黎就見到半隻菠蘿,又以為落錯野
又係特色菜
菠蘿裝住既係咕嚕汁
每食一舊就隨自己喜歡去點汁,好處係唔會將個咕嚕肉浸腍,而且也可點多點少自由選擇

咕嚕肉都好正
炸皮不厚,肉係帶點肥的,肉汁保持到
➽招牌鳳城炒飯 $158

炒得爽身
醬油汁都好香
而且料都放好多,蝦都唔少而且大隻
好食
大良炸鮮奶6件
➽大良炸鮮奶6件 $78

炸鮮奶係順德招牌菜
呢間餐廳都做得好
奶餡綿滑
1954蝦多士
➽1954蝦多士 $30/件

呢個只係叫左兩件,好彩,因為都幾大件
同屋企人SHARE
蝦肉鮮既,都爽彈
配合埋多士好味
脆皮BB鴿
➽脆皮BB鴿 $78隻
炸得是夠脆的,不錯
小鳳依人(鳳梨酥)
➽小鳳依人(鳳梨酥) 3件 $46
外形討好的點心
做到小鳥的形狀
而且好彩既係個餡都好食,鳳梨味香郁,帶少少酸味
有樣有實力
2023-01-28
$307.25 (晚餐)
脆皮咕嚕肉
大良炸鮮奶6件
1954蝦多士
脆皮BB鴿
小鳳依人(鳳梨酥)
2023-01-18 1454 浏览
午餐要book位先食到,呢個價位本身預期係會好食,但結果十分失望。成餐飯食左超過15款點心,唯一稱得上符合預期水準只有灌湯餃,但器皿太細基本上一攞起就會穿。開枱叫茶比漏左茶包、蝦餃個皮一夾就爛、燒賣太多肥豬肉唔夠香、炸豆腐等左大半個鐘先上菜但個皮淋左又唔熱、炸軟殼蟹都係淋的、炸鮮奶口感似薯蓉無鮮奶味等等。本身一班人慶祝想食餐好少少的中菜,但食完大家都好失望。同一價位附近仲有其他飲茶選擇,唔會再幫襯!

2023-01-15 1164 浏览
Book左6點,8點交枱6點入座6點十五分鐘落單7點未話未上得其中一樣仲要話冇要改蠔油上我算。坐到7:35只係食得兩碟離晒譜。下次唔會再食我book早時間就係想早啲食完早啲走經理又話人多隔離幾枱遲黎都食完每碟上完要等30分鐘
Book左6點,8點交枱
經理又話人多
隔離幾枱遲黎都食完

每碟上完要等30分鐘
2022-11-26 1492 浏览
Happy Friday 午餐同同事慶生,好耐冇飲茶,一於食中式去鳳城一定要食兩樣野,脆皮炸子雞同西米布甸炸子雞絕對有保證,皮脆肉嫩,雞味重有肉汁鮑汁鳳爪,係唔夠淋,但d汁好香加咗魷魚多一份海味嘅鮮牛仔骨陳村粉, 睇落好似好咸但食落又剛剛好,牛仔骨有幾塊淋但有幾塊有筋混醬腸粉,做型win, 而我哋嘅主角就係混醬蜜汁火腿配包,好少見呢款點心,好特別,蜜汁火腿味道好配個包仔一齊食叉燒包,🐷做型好得意,立即變咗一個唔普通嘅叉燒包咸水角,又係可愛做型🥕🥕🥕甜品杏仁茶同西米布甸杏仁茶,好香有杏仁味但唔重西米布甸,外皮有d QQ彈彈有d奇怪,內心好滑好香吉士味,加埋小小蓮蓉,完美總括食物味道係好,加上得意做型有分加同事唔知用邊度訂位有9折

去鳳城一定要食兩樣野,脆皮炸子雞同西米布甸

炸子雞絕對有保證,皮脆肉嫩,雞味重有肉汁

鮑汁鳳爪,係唔夠淋
,但d汁好香加咗魷魚多一份海味嘅鮮

混醬腸粉,做型win, 而我哋嘅主角就係混醬

叉燒包,🐷做型好得意,立即變咗一個唔普通嘅叉燒包

咸水角,又係可愛做型🥕🥕🥕

甜品杏仁茶同西米布甸
杏仁茶,好香有杏仁味但唔重

總括食物味道係好,加上得意做型有分加

同事唔知用邊度訂位有9折

2022-11-25
午餐
庆祝纪念
生日
2022-11-22 899 浏览
鳳城酒家嘅點心 灌湯餃最出名佢嘅灌湯餃係好好食 味道份量夠而且仲好足料但其他點心可以用難食嚟形容睇menu覺得點心嘅名好特別點心嚟到嘅時候擺盤好靚 睇落都好精緻好特別當然價錢亦比一般嘅點心貴啦但係…….估唔到春卷竟然係凍而且淋 一啲都唔脆😖三個好可愛嘅包都係凍 入面仲要冇流心對啲點心真係好失望 但由於太多人嘅關係Staff都忙到唔得閒 都冇諗住叫佢地換過籠但勝在環境好光猛 地方夠大 一啲都唔逼一家大細去食的確係夠曬闊落希望可以改善下食物質素 控制點心時間
鳳城酒家嘅點心 灌湯餃最出名

但勝在環境好光猛 地方夠大 一啲都唔逼
一家大細去食的確係夠曬闊落
希望可以改善下食物質素 控制點心時間
2022-11-21 693 浏览
好耐無嚟鳳城飲茶了,今日行開megabox就嚟食下,排隊都要差唔多半粒鐘了,入到去睇餐單見好多點心都幾特別了,就點咗牛肉球,牛仔骨同腸粉試下😋全部都真係唔錯,仲有好多想試
2022-11-16 612 浏览
三點三,下午茶,想試吓食港女下午茶,見到佢門口有個三層架嘅下午茶餐,叫做「伍肆點聚」,感覺好特別,於是一枝箭就衝左入去試啦呢個餐平日一至五就$98兩位星期六日及公眾假期就$168兩位都係下午兩點到五點供應第一層係三個包,原本以為三個都係豬仔包原來另外嗰兩個係心心眼🤣分別係熔岩流沙包青趣奶皇子豬嘜叉燒包第二層係蝦餃燒賣分別係櫻花蝦燒賣彩虹鮮蝦餃最後一層鹹甜點分別係小鳳伊人甘筍鹹水角彩棉香芒布甸原本都以為食完會好快肚餓,會好快食晚餐,結果食完都幾飽下,唔鍾意西式下午茶嘅都可以試吓呢個中式嘅下午茶,感覺更加特別有趣
呢個餐平日一至五就$98兩位
星期六日及公眾假期就$168兩位
都係下午兩點到五點供應
第一層係三個包,原本以為三個都係豬仔包
原來另外嗰兩個係心心眼🤣
甘筍鹹水角
彩棉香芒布甸
五肆點聚
2022-11-03 595 浏览
歌嚟睇傢俬發現呢度原來有間咁唔錯嘅中餐廳,好多傳統特色小菜,真係驚為天人。呢個龍蝦汁腐皮卷,腐皮真係掛住d湯汁 真係好正啊!而且 內涵十足!可愛嘅鹹水角喺蘿蔔嘅造型好得意呀。當然一定要叫哩個特色嘅小菜,炸左嘅灌湯餃真係好傳統號特色啊。黎個夾包都好有特色,甜甜地嘅蜜汁再加上金華火腿,夾埋哩個軟軟嘅包真係好好食呀。抵食之選 68蚊竟然咁鬼大肉 仲有下邊嘅陳村粉同呢個啲醬汁好夾阿仲有哩個一蟹3食,炸到脆卜卜,炸蟹鉗小朋友最愛,啖啖肉!好彈牙! 蟹蓋 釀蟹肉 好鮮味 好味!

可愛嘅鹹水角喺蘿蔔嘅造型好得意呀。