2006-10-03 42 浏览
本約了朋友去吃西餐,卻下著連天大雨,朋友說,雨太大,來不了。什麼?雨太大?我不是來了嗎?唯有自己找吃的,見這裡幾間餐東南亞菜的餐廳,選了這裡坐下。這裡下午沒有餐,只有散叫,就要了黃咖哩牛及油酥餅。黃咖哩賣相不太討好,直覺是有點「螢光」,是個人而言最怕的效果。咖哩帶點甜,完全不辣,吃不到任何香料的味道,椰奶味相當濃重。用油酥餅醮汁,吃多幾口更有點膩。牛肉不提也罷,唯一好處是沒有用鬆肉粉招呼過;油酥餅拍得不夠鬆,中間部份有點實實的,用來醮汁效果當然欠佳,這一味要拍得鬆鬆的才有水準;幾位南亞裔女侍應,有禮貌又服務不錯,見我的紙巾掉在地上,就立即拿另一張來,不錯。連一杯凍咖啡,埋單九十蚊找番幾蚊。絕對不是便宜價,食物質數不很高,不大想到再來的原因。同是坐沒冷氣的路邊,似乎隔離會好一點。

2006-05-29 16 浏览
(25/5/06)黎過四五次,今次覺得特別好味。椰汁咖哩雞─椰味唔係好勁,所以鍾意。不過頗辣。炭燒豬頸肉─切得好薄,個汁勁正!泰國柚子沙律─好多柚子,有大蝦,配酸酸甜甜既汁,好新鮮。油鬆餅,太散。薯仔薄餅,三角形,像麥西哥餡餅,橙色的薯蓉,辣的。銀絲炒芥蘭─銀絲即銀魚干,芥蘭老,如果唔係,都唔錯。巴參帶子炒飯─像豉油炒飯,辣辣的,帶子係急凍的帶子粒,所以好un。整體咸得濟。
(25/5/06)黎過四五次,今次覺得特別好味。
椰汁咖哩雞─椰味唔係好勁,所以鍾意。不過頗辣。
炭燒豬頸肉─切得好薄,個汁勁正!
泰國柚子沙律─好多柚子,有大蝦,配酸酸甜甜既汁,好新鮮。
銀絲炒芥蘭─銀絲即銀魚干,芥蘭老,如果唔係,都唔錯。
2006-02-15 22 浏览
之前(大約差不多一年)已經多左個馬拉餐牌, 本身只係食泰國野. 今日去食lunch,又只係俾個馬拉餐牌我地, 我地終於發現原來馬拉餐牌D食物係貴D既. D Thai food 就不過不失. 但馬拉food就唔多掂, 仲以為個海南雞飯好得, 點之美心快餐仲好食過佢. Why? D飯係超級硬,唔知用D咩米煮既,又唔熱, D雞又無味. 只可以講一句- 正宗既先係咁掛?? 叫左泰式併盤, 就”黎”左馬拉併盤, 貴D ma!! 都費事理論. 有搵苯之嫌..
2006-01-16 17 浏览
難得舊同事請食飯,而且有兩三年未o黎過,當然舉手贊成啦!今次坐樓上,因為裝修過,比以前乾淨又企理o左。油酥餅一定唔少得,仍然保持水準。就算唔用點咖哩汁來食,一樣好有味。泰式炒金邊粉-材料十足,炒得乾身,不會好油。柚子沙律-有少少辣味,再加微酸的柚子,好醒胃。青咖哩雞-我本人覺得唔夠香,菜有兩碟-馬拉盞通菜及炒雜菜,兩碟炒得好夠口火、好夠味,又不會偏鹹。串燒有牛、豬、雞-我只諗了雞肉,唔會鞋口,點了串燒醬味道更好。泰式併盤-我一件都冇食,不過俾同事們清晒,我估味道應該唔差。因為有人請,所以唔知幾多錢。
難得舊同事請食飯,而且有兩三年未o黎過,當然舉手贊成啦!
今次坐樓上,因為裝修過,比以前乾淨又企理o左。
泰式炒金邊粉-材料十足,炒得乾身,不會好油。
柚子沙律-有少少辣味,再加微酸的柚子,好醒胃。
青咖哩雞-我本人覺得唔夠香,
因為有人請,所以唔知幾多錢。
2005-12-23 22 浏览
間唔中都會同D 同事黎呢度食lunch,因為幾近公司,D野食都okay。今日就同boss一齊去左o個度開christmas party。今日食左油鬆餅、蝦餅、炒年糕、豬頸肉、咖哩薯仔、炸魷魚、炒河粉,唔知有冇miss到呢....都唔係好記得lu。炒年糕:同蘿蔔糕D質感冇mud唔同,都幾夠味。豬頸肉:我諗係煎過頭,燶燶地,燶到有D苦,唔得。蝦餅:幾夠蝦味,而且都幾脆,沾甜酸醬食幾好味。咖哩薯仔:D薯仔唔夠淋,搞到唔入味,比較淡。炸魷魚:炸得幾香口,不過好似都幾多粉,味道都唔錯。炒河粉:D汁幾好食,河粉亦頗入味,幾好。油鬆餅:幾香幾鬆,而且煙煙韌韌咁,好食。其實仲有菠蘿炒飯、魷魚圈、柚子沙律、有碟菜同一條唔知咩魚,不過呢幾樣我都冇食到。同場加映聖誕火雞同抽獎,火雞我一向都麻麻,因為D肉真係十分之鞋,而且又冇mud味,好彩有D醬點黎食,咁先冇咁寡。抽獎就真係....好明顯我同我阿哥係同命ga囉,佢今年公司christmas party抽到保溫水壺,我竟然都係,真係冇野好講....另外當然仲有送既香蕉斑戟,呢個就比較硬,不過就好香香蕉味,甜度適中,我都幾鍾意。Overall係冇以前去覺得咁滿意

炒年糕:同蘿蔔糕D質感冇mud唔同,都幾夠味。
豬頸肉:我諗係煎過頭,燶燶地,燶到有D苦,唔得。
蝦餅:幾夠蝦味,而且都幾脆,沾甜酸醬食幾好味。
咖哩薯仔:D薯仔唔夠淋,搞到唔入味,比較淡。
炸魷魚:炸得幾香口,不過好似都幾多粉,味道都唔錯。
炒河粉:D汁幾好食,河粉亦頗入味,幾好。
油鬆餅:幾香幾鬆,而且煙煙韌韌咁,好食。

Overall係冇以前去覺得咁滿意,可能係因為冇左我最鍾意既青咖哩啦(笑),亦可能係由於我地人多,所以要快手整好D野食,質數自然就會下降,希望下次去會好返D啦。
2004-06-10 15 浏览
今日同兩位女同事來蘭桂坊食飯,原本諗住去食咖哩,但唔知邊個話呢度有香蕉斑戟送,在貪小便宜的心態下,就來了幫襯。其實鴻運正店在地下,但二樓私地方有冷氣又新淨,好似較好,於是就齊齊摸上三樓。呢度得一個單位,地方不太大,檯擺等頗密。這裡沒有午市套餐,大路的泰菜都有得供應。三個人,叫了椰汁咖哩雞、炒金邊粉、原盅椰子焗海鮮飯同個肥牛湯河,另外叫了一客油鬆餅。可能三樓不設廚房,而所有菜色都係由地下舖位送上來,所以都要等左一陣至有得食。椰汁咖哩雞呈淺螢光黃色,賣相有點嚇人。味道是椰汁味重過咖哩香味,汁多,用來送飯或點油鬆餅都卓卓有餘,整体計是不過不失;這裡的油鬆餅是由店員剪開小片才上檯的,真的是幾鬆,唔錯;炒金邊粉份量不太多,幾足料,有菜、花生碎、札肉及幾粒蝦等,吃落茄汁下得太重,略酸了一點,水準一般;榔子焗海鮮飯原個椰子上,賣相不俗,但飯是先炒再放回椰子內,是沒有焗過的,徒負這個椰子焗飯之名,可幸味道還不錯,但亦是份量不多,連加一收66蚊是有點不值;肥牛湯河的牛肉完全不肥,雖然幾大塊但味道一般,河粉幾實,呢味又係麻麻地。亦這裡的食物份量是比較少的,我們一男兩女,都可以食清以上食物。兩位店員服務不錯
兩位店員服務不錯,尤其那位南亞裔的女侍應,有求必應又工作勤快。
附送的香蕉斑戟亦如油鬆餅般是剪成一塊塊的,但這個是硬硬的,麻麻地好食,送的都係咁話。
沒有叫飲品,埋單二百多,雖然每人七十蚊左右,不算很貴,但結合食物質數是物非所值,老實講以呢個價錢在呢一區還有大把選擇。
2003-03-18 19 浏览
Lunch time成日o黎幫陳,油蘇餅至好味,五個人食每次都叫起碼三件。其次是甜酸魚柳、同泰式炒金邊粉亦不錯。有次見到楊彩妮都幫陳喎。