2015-11-13 257 浏览
位置係中環心臟地帶,老蘭大斜路旁邊小路入,原來別有洞天,左右兩排都有好多小店,今日如果唔係朋友帶我,跟本唔會留意。大部份位都係露天,100位到啦,喜歡吹水飲酒食煙,一定喜歡呢道。酸辣海鮮粉絲沙律,自家酸辣汁好惹味,調製得唔會太酸,好開胃,食完醒神哂。食泰菜點可以冇啤酒,冇象啤唯有揀SINGHA,啤酒夠哂冰凍,加分!冬蔭功湯,全晚至愛,辣味十足,上面浮動住一層蝦油,呢種正宗冬蔭功湯,可以話香港少有,我自己飲咗兩大碗。蝦醬炒飯,飯炒得好乾身,蝦醬味道重,個人覺得如果隻蛋變造流心荷包蛋,效果可能更佳。
2015-11-06
  • 冬蔭功湯
2015-11-12 192 浏览
約咗D friend落老蘭happy 早咗放工又冇乜”訂”去 叫咗個同行友先飲返兩杯warm up 下 不過今日個lunch都重未食 用都要先祭祭個五臟廟先 費事晏D係班friend面前失準就無謂 三條”冷”係附近㨂咗食泰國嘢 叫咗一打豬 牛 雞沙爹串 豬肉串味道夠曬 肉質嫩滑wor 而雞肉串好正 肉嫩多汁 好juice 夠嫩口 最難得係牛肉串 咬落唔靭夠冧 而且肉質鬆化 而個沙爹醬汁亦都唔差 有磨得極幼細嘅花生 令到醬汁更加香口惹味 自己另外叫多個冬蔭功湯 材料十足 味道非一貫的冬蔭湯 整體口感比較厚身同實在 估計餐廳在烹調高湯環節上下過功夫 令到除了慣常的酸辣味道外 還多了一份濃郁嘅鮮味 個湯正呀
2015-11-06
2015-11-12 474 浏览
Drop by to Central for a meeting, called my friend who's work at Central and grab a quick lunch together. He suggested this road side Thai restaurant, so we can smoke during our lunch. Very close by to Lan Kwai Fong, but not easy to located tho. Ordered Six Pieces of Chicken and Beef Satay with peanut dipping sauce, the satay is grilled perfectly and the dipping sauce is extremely good. I think the dipping sauce are restaurant self made, can actually taste the strong peanut flavour. Pad Tai, fri

Ordered Six Pieces of Chicken and Beef Satay with peanut dipping sauce, the satay is grilled perfectly and the dipping sauce is extremely good. I think the dipping sauce are restaurant self made, can actually taste the strong peanut flavour. Pad Tai, fried Thai noodles with dried shrimp, love the lite sour taste, portion size is enough for both of us to share. Also ordered a Thai style Ice Tea, its a bit sweet compare to the normal Hong Kong style but the taste of tea is actuallu lot stronger.

Overall the food quality is impressive, location is very convenience, 5 min walk from Central MTR station. Love the outdoor dinning area and would def to come again in the weekend for dinner.
2015-11-10
2015-11-12 249 浏览
通常一講起蘭桂芳就會諗起飲野~ 就算係食野, 都可能係連鎖店~ 不過原來蘭桂芳都有好多美食的~ 今日就黎到係榮華里一直上既鴻運~ 聽個名好似食中餐, 但係原來唔係~ 一上到黎, 差唔多全部都係外籍waiter~ 仲可以坐室外~  仲有水煙供應~ 真係好似去左泰國食野咁~芭提亞湯~ 我個friend叫既~ 我自己冇飲~ 不過佢就話唔錯~ 好足料亦好夠濃~蒜容炒辣蝦~ 好多蒜容, 非常邪惡~ 但蝦本身唔太新鮮~ 唔夠爽口~ 不過整體味道OK~菠羅炒飯~ 好地道, 而且飯既軟硬度剛好~ 最怕炒飯D飯太淋~

2015-11-10
2015-11-12 240 浏览
今日同個朋友黎到位於蘭桂芳既榮華里~ 一踏入蘭桂芳就彷彿去左外國一樣~ 到處都聽到英文~ 到達榮華里, 再看看地址, 一直上到最高就是了~ 沿途有好多食店, 有好多外籍的店員在門口拉客~ 不過因為我今日已經好清楚自己既目的地, 就一支箭上左去~ 去到佢可以坐INDOOR同OURDOOR~ 我地揀左OUTDOOR, 更有氣芬~坐下見到其他枱有食水煙, 好得意~ 不過因為我同朋友都唔食煙既~ 就唔試啦~ 食泰國野我通常一坐底就叫杯青檸梳打~ 我地仲叫左~ 燒魷魚, 雞同牛既串燒~ 同埋青curry~ 叫curry咁就梗係唔少得鬆餅啦~LIME SODA, 酸度適中~原條燒魷魚, 好野味~ 亦唔會太UN, D邊燶燶地, 好香口~ 最中意食D腳~ 牛肉串燒, 一D都唔UN, 火喉剛剛好~ 雞肉串一向我最愛~ D肉好嫩滑~ 青CURRY做得好出色~ 好香好滑~ 點埋鬆餅, 絕配是也~

LIME SODA, 酸度適中~

2015-11-09
2015-11-11 128 浏览
加班完畢 忽然間肚子的空虛感覺襲來 便和留下來的同事在附近找點東西醫醫肚子 女同事選了泰國菜 因為說是喜歡她的至愛 時近午夜 簡單的叫了個酸辣醃牛肉 漂漂亮亮的 有紅有綠 賣相好泰國風情 材料有青瓜 西芹 洋蔥 蕃茄和主角牛肉 味道酸酸甜甜又帶點辣 好醒胃的一個前菜 牛肉嫩口不靱 夾雜醬汁令牛肉味道更加突出之後上了個紅酒燻雞翼 先煎過雞翼再來用紅酒燻 雞肉吸收了醬汁的味道 口感同味道都不錯 甜甜的蠻惹味 而另外最吸引我的是那些脆脆的油炸腰果 好脆口噢 叫了個泰式奶茶 味道好地道 配上剛才的脆口腰果簡直為之一絕
叫了個泰式奶茶 味道好地道 配上剛才的脆口腰果簡直為之一絕
2015-11-07
$150 (宵夜)
2015-09-14 247 浏览
蘭桂坊除左西餐之外,原來仲有間泰國餐廳。平時行過有條橫街見到有人可以吸水煙,再行入d轉個灣就見到,就坐低試下。有露天位,但我地當然係揀室內卡位,可以坐得舒舒服服。食親泰國菜必點生蝦,碟蝦上枱果陣好有驚喜,首先有成十隻蝦,夠曬多,而且隻碟都好靚。生蝦新鮮爽口,個汁仲要唔太辣,我食得到,太好喇!再黎個泰式小食拼盤,有四款小食,蝦餅最好食,外層脆卜卜,入面嘅蝦肉好彈牙。春卷都好食,最鍾意入面有我至愛嘅粉絲,春卷皮炸得夠脆。香葉包雞嘅雞肉就乾左d。炒椰菜苗望落綠油油,食落夠蒜香味又夠爽口,炒得好。粉絲蝦煲d蝦味道一般,最正係夠多粉絲,我真係好鍾意食粉絲。

炒椰菜苗望落綠油油,食落夠蒜香味又夠爽口,炒得好。

粉絲蝦煲d蝦味道一般,最正係夠多粉絲,我真係好鍾意食粉絲。
2037 浏览
  • 生蝦
  • 泰炒珍珠椰菜
放假跟寶寶到港島區閒逛一天,晚上來到中環附近覓食,走走來到這家位於蘭桂坊內一條小巷的鴻運泰國美食。餐廳有室內和室外的座位,大熱天時當然要選擇室內的座位啦。可能當日不是周末,晚餐時間餐廳內不算太多食客。食泰國菜當然少不了我最喜愛的生蝦啦!份量蠻多的,看上去還挺新鮮的,可惜明顯看到黑色的蝦腸還在。鮮嫩的蝦肉配上開胃的酸汁,夏日最佳的前菜。主菜點了一個偏甜的青咖喱雞。侍應很快便把青咖喱雞送上來,快得離奇。可能是廚房都預先煮好很多的咖喱吧,稍為翻熱後便很快送上給食客。青咖喱的份量同樣很多,除了雞肉外,還有大量的豆角。帶有椰汁味的青咖喱配上的豆角,味道清新而又吃得健康。雞肉也很鮮滑,伴白飯或是薄餅都很不錯。另外還點了一個大蝦粉絲煲。用料很足,大量的粉絲內藏了不少隻大蝦。粉絲炒得很入味。蝦是蠻大隻的,而且份量很多,可是煮得過火了令蝦肉變老;而且蝦不夠新鮮,所以肉質不夠結實。有青咖喱,當然要點簿餅伴著吃啦。薄餅是整個晚餐中最出色的一道菜。外層稍為烤過,所以變得香脆可口。而且有很多層,吃落口感一流。整頓晚飯的感想是上菜速度都很快,而且每道菜份量都很大。
食泰國菜當然少不了我最喜愛的生蝦啦!
份量蠻多的,看上去還挺新鮮的,可惜明顯看到黑色的蝦腸還在。
鮮嫩的蝦肉配上開胃的酸汁,夏日最佳的前菜。
青咖喱的份量同樣很多,除了雞肉外,還有大量的豆角。
粉絲炒得很入味。
整頓晚飯的感想是上菜速度都很快,而且每道菜份量都很大。
今天經過中環蘭桂坊,正正是晚餐時候,便入去找間食店,竟然在蘭貴坊附近有泰國菜餐廳,便決定一試!這是鴻運泰國美食。一入到餐廳,泰國人店員微笑著問我們想店外或店內就坐,正因炎熱季節,所以我選擇了店內位置,否則店外也有另一番風味。而店內環境也滿滿泰國色彩,有布燈,大象等裝飾,燈光柔和,而且sofa坐位舒適。不久,店員便遞上菜單,給我們推介美食!最後我們點了冬陰功湯,青咖哩蝦,菠蘿海鮮炒飯和燒豬頸肉!先上的是冬陰功湯和燒豬頸肉。冬陰功湯味道濃郁,帶點微辣,少少酸味很醒胃,令我食慾大增,而且湯內材料充足,兩人份量剛好。燒豬頸肉也是一流,值得推介,豬頸肉燒得外脆肉嫩,配上特製醬汁,更是惹味,份量也足夠,算是抵食。不久,店員便送上菠蘿海鮮炒飯和青咖哩蝦。菠蘿海鮮炒飯賣相討好,是原半個菠蘿開邊放上炒飯的,海鮮材料充足,有青口,蝦,尤魚等等,另外還有腰果,菠蘿,提子乾等配料,口感豐富,而炒飯也應該另外跟雞蛋炒上的,一粒粒米飯分明,跟著雞蛋香和不同豐富的食材,味道一流,值得推介。而青咖哩蝦,稀稠程度適中,也不會太辣,很香的青咖哩味道,除了有蝦之外,還有不少豆角,菇類等等,也有青檸和香葉提升泰國風味!整體來
青咖哩蝦,菠蘿海鮮炒飯和燒豬頸肉!
整體來說,在充滿西餐廳的蘭桂坊旁竟有此正宗泰國餐廳,令人回味。價錢合理,食物味道一流,而且服務態度和店內環境也很好,一定推介和再次光顧!
2015-07-06
2015-07-02 283 浏览
放工後約了朋友去中環happy hour, 愈飲愈覺餓,所以在附近看看有沒有些特別的地方吃晚飯,剛好朋友很喜愛吃泰國菜,所以便提議去這間位於蘭桂芳小街的泰國餐廳,如果不是朋友帶路,我應該要花點時間找。雖然位置不太容易找,但地方開揚,主要是outdoor table,蠻熱鬧亦很適合帶外國朋友來,感覺很地道的餐廳。通常去吃泰國菜,有兩款菜式對我來說是必點的,便是冬陰公湯和鮮蝦沙律,今次也不例外,我們還點了雜錦串燒和炒通菜。上菜速度很快,先趁熱飲碗冬陰冬湯,雖然天氣好熱,但我還是喜歡喝熱騰騰的湯。材料非常足,有很多我喜愛的蝦和雜菇,香料味重,味道帶酸,很清新開胃,這分量兩個人都可以分到每人兩碗,不錯! 然後再來鮮蝦沙津,因為平時吃泰國菜都必點的關係,所以要求會比較高少少。這次鮮蝦沙津個人覺得不是太新鮮,而且沒有清理蝦的腸部,可能因此被影響了,但個醬汁很好味醒胃,酸酸辣辣的,味道剛好,友人很喜歡這個。還有雜錦串燒,共有六串,每串都是大大件肉,分別是牛肉和雞肉。可能因為肉粒比較大,所以覺得牛肉串肉質比較韌,雞肉便好很多了,比較嫩滑,配上咖哩汁很香口美味。最後炒通菜中規中距,喜歡這個菜不會炒得太油

冬陰公

鮮蝦沙津
鮮蝦沙津

還有雜錦串燒,共有六串,每串都是大大件肉,分別是牛肉和雞肉。可能因為肉粒比較大,所以覺得牛肉串肉質比較韌,雞肉便好很多了,比較嫩滑,配上咖哩汁很香口美味。最後炒通菜中規中距,喜歡這個菜不會炒得太油,味道不錯。
雜錦串燒
炒通菜

我們離開時,客人愈來愈多,通常是外國人,大夥兒的飲酒聊天,氣氛很好,很有外國小巷feel !
雨後的晚上,有微風,最適合坐在室外喝一杯,吃一點小吃。在中環,我會選擇鴻運泰國菜。因為它雖在熱鬧的蘭桂芳旁,卻不感染急速的節奏,老環境,沿小巷步上,水煙漂香。坐下來看了一下菜單,還是很泰式,選擇很多,很欣賞他們附上大量圖片,先讓眼睛決定胃口。還有,少不了泰國本地啤酒如舊的叫了冬陰公湯 $78 看上去沒什麼特別,喝一口就能喝出好傳統好正宗既泰式酸辣口味,好刺激味蕾,裏面有好好多香料同磨菇,還有滿滿的鮮蝦,所以既帶海鮮既鮮味,也有令人難忘的辛口。 鴻運的招牌沙律 -泰國柚子沙律 $75柚子吩咐了要少辣,可愛的一小碟混有腰果和香料,柚子好清甜多汁,因為是當造既季節,中和左湯既酸辣刺激,一動一靜。來鴻運,當地要吃咖哩。今晚叫了黄咖喱雞肉 $ 80 配葱油薄餅 $ 32。薄餅還是非常好吃,咖喱還是那香滑的椰子香令薄餅變得更不一樣。吃的是汁,雞不錯,也是肉滑無比。最後還有叫了泰式蒸烏頭魚爐 $228單看賣相已拍案歡喜,店員把額外的湯準備好,讓爐內的湯乾了可以立刻添加,以保持海鮮味。說實話,魚身的肉還行,咸菜配菜好吃。但近魚尾部分有點乾,還是廣東蒸魚好吃一點。坐著坐著,越來越多人前來用餐,小巷變得
如舊的叫了冬陰公湯 $78
鴻運的招牌沙律 -泰國柚子沙律 $75
最後還有叫了泰式蒸烏頭魚爐 $228
坐著坐著,越來越多人前來用餐,小巷變得熱鬧起來,也是時候帶著舒暢的心情回家
2015-06-26 298 浏览
今日happy hour 同老友去LKF 榮華里斜路食水煙, 飲酒吹水,坐到懶洋洋,唔知今晚食咩好,佢地話隔離既巷仔食泰國野好出名, 好多鬼佬, 好似去左泰國甘,由於露天,又可以令班煙民繼續飲酒食煙,呢條街仔好少上去...嘩,可以順延續呢種懶洋洋既節奏,又唔洗行甘多路,甘一定要試下, 就決定埋單行上去食飯。未行到,已經有幾個南亚人好熱鬧甘拉客,甘似去左曼谷芭堤雅既大排檔既?上到去,呢個牌仔好似外國唐人街既中華料理? 我地選擇左露天,露天已坐左幾枱外國人,同外面老蘭既熱鬧氣氛完全唔同 , so chill。一坐低,朋友仔當然又係先黎泰啤降降温先,我就已經飲多左,叫左椰青HK 38 解解酒。睇左菜單,全部都係好惹味既泰式口味。我地先叫左同招牌冬陰公湯 HK 78好傳統好正宗既泰式酸辣口味,好刺激,裏面好好多香料同磨菇,仲有鮮蝦,湯帶有海鮮既鮮味,正!冬陰公湯 HK 78食泰菜當時要食咖啡配薄餅啦~~~~黃咖喱豬 HK80咖哩多汁,有薯仔,豬肉,洋蔥。如果唔中意食太刺激又中意椰汁味既,一定要一點呢個黃咖啡。椰汁味香濃,又不會蓋過咖喱既香氣,杰杰的汁沾上葱油餅,真係食極都唔夠!呢個葱油餅 HK
睇左菜單,全部都係好惹味既泰式口味。
我地先叫左同招牌冬陰公湯 HK 78

冬陰公湯 HK 78
食泰菜當時要食咖啡配薄餅啦~~~~

黃咖喱豬 HK80
呢個葱油餅 HK 32 真係好香,麵粉搓得好好,單食都好好味。
最後我地黎個粉絲煲- 粉絲蝦 HK 255,巨碢的粉絲!好大隻蝦呀!蝦湯被粉絲盡情吸收,單係食粉絲都食左三碗,份量可四人分,粉絲煮淋左,如果再彈牙就更正!不過唔煲耐又可能無甘入味呢
食完再睇睇甜品,好想食.... 但三大碗粉絲在肚。。甜品 ?算了留下次吧...
2015-06-02 229 浏览
今次就帶同我哥哥一同去試食泰國食品。裝修方面我是十分滿意的,可是,我的哥哥就說設計有點花巧shocked。真是各花入各眼。點了一杯泰奶茶,茶是用上泰國紅茶。正宗泰國冬陰公湯,调料: 鱿鱼露,冬阴功酱,椰奶,椰糖,诱惑之酸·辣·鲜味柚子沙律:柚子,有時帶點苦味。惹味汁料可作平衡,吃起來,分外滋味,感到味道很多層次。至於嗜辣的朋友可加多些紅辣椒。一級棒呢。印度薄餅:手工製作的印度薄餅外形簡樸味道溫和,配上咖哩吃,喜歡咖哩的朋友一定要嚐試泰式拼盤:入面包括雞卷(細細舊圓形), 蝦餅(脆, 好味!!), 雜菜春卷(普通), , 魚餅(麻麻地)~
點了一杯泰奶茶,茶是用上泰國紅茶。
要嚐試
2014-12-29 454 浏览
It's the worst curry I have ever had in Hong Kong. I ordered a bowl of chicken red curry with a bowl of white rice. The dish looks okay. Unfortunately, the curry taste too creamy, too sweet and oil. It is not spicy at all. As the taste is too unpreasent, I cannot even finish it after eating half of it.  Given the price of $80 per curry dish (+ $15 for a bowl of rice), I would say it is simply a rape.

2014-12-22
2014-12-14 299 浏览
是日又同好友去中環按腳仔, 按一按舒筋活絡, 鬆完當然要醫醫肚, 好友帶我去這間座落老蘭的泰國菜, 行去的時候都有少少隱蔽, 餐廳有分室外及室內, 室外的多是HAPPY HOUR叫小食佐酒, 室內的就好似我們食泰菜, 因大多少人都要食煙, 坐室內的人不算多, 看! 好似有少少包場feel~因外面的檯都很多, 店員都集中在外, 我們點菜時都要舉一陣手才有回應, 幸在店員都是有禮的, 叫完就很快亦遞上餐具& menu!Menu上是中英對照, 推介的就會有圖片! 最款菜式都有自己的no., 如遇上外籍店員又不諳英語說no.都ok!先來的泰式醃生蝦 HK$100, 雖然蝦不算大隻, 但有12隻都算多喇! 肉質還好, 但未有彈牙感, 醬汁酸酸辣辣不算特別突出, 不過不失, 但算是抵食吧!之後就是泰式燒豬頸肉 HK$75, 一整塊豬頸肉燒完再切片, 都有十幾片, 略嫌乾了些少, 還好保留些少油份, 豬頸肉本身不算醃得很重味, 是關豬頸肉是有醬汁配上, 這醬汁是偏濃的, 都算有效地吊出豬頸肉的肉味, 還好!因為想食芒果糯米飯的關係, 就不叫炒飯叫個炒河 - 濕炒河粉 (豬) HK$80, 汁跟配料都
因為想食芒果糯米飯的關係, 就不叫炒飯叫個炒河 - 濕炒河粉 (豬) HK$80, 汁跟配料都多, 有西蘭花, 椰菜花, 紅蘿蔔, 豬肉片, 菇, 總算為這餐添些蔬菜, 反而河粉不算多, 獻汁不會好咸, 河粉不多全部都會占到獻汁, 食完濃味再食這河粉balance一下, so far 都算不錯!
最後就是飽肚甜品 - 香芒椰汁糯米飯 HK$45, 大概有一個芒果, 雖不酸但亦不夠甜, 糯米質地反而不錯, 軟硬度剛好, 反而椰汁不太夠, 味道偏淡口...下次未必再叫...
老實說服務及食物是不錯的, 但又未至於好好食, 不過都值得再來encore!
2014-11-06