2023-08-02 76 浏览
#元朗#鹵家性價比高既燒味鹵水餐廳😋😋🪭🪭最近天時暑熱 食野無乜胃口口乾乾就想飲啖湯 去到鹵家入面一坐底店員就送上老火湯 -粟米紅蘿蔔湯 之後叫個涼拌小食降降溫1️⃣話梅涼瓜片呢款小食 夏天食就岩哂 好少見其他餐廳有 感覺好特別話梅酸酸甜甜 配上苦瓜 消暑開胃 同時無苦澀味🤤2️⃣蒜汁豬頸肉豬頸肉上鋪滿秘制蒜汁 有啲似豆瓣醬就算平時唔太食得辣既朋友 都可以接受 夠哂惹味 每片豬頸肉爽口彈牙👍🏻3️⃣秘制鹵家鴨拼蜜汁叉燒王鴨片肉質唔會韌 每片色澤均勻好靚仔🤤😍 配搭埋佢既醬料感覺似甜酸醋 幾fresh叉燒肥瘦適中 鹵味係幾有水準高質平民燒味✅經濟得黎 醬汁配料都特別 配飯一絕 值得一試下次再食有啲想試佢既酒仙醉雞卷#18區美食#燒味#鹵味#涼拌#美食日記#小食#餐廳#foodporn#foodphotography#instafood#hkig#hkfoodie#instadaily#foodie
#元朗#鹵家

經濟得黎 醬汁配料都特別
配飯一絕 值得一試
下次再食有啲想試佢既酒仙醉雞卷

2023-08-02 74 浏览
今日帶朋友來到元朗,選了一間在元朗有一定名氣的食店-鹵家。店舖由前酒店師傅主理,質素毋庸置疑。我們兩人點了兩份套餐,加一份小食,價錢非常相宜,性價比高。首先來的是秘汁鹵家鴨,鹵水汁香濃,鴨肉嫩滑。師傅烹調的時間非常準確,鹵水香味既能滲入在鴨肉中,亦不會過熟。接著來的是鹵水大腸頭,大腸頭不會太肥,鹵水香味十足,必食之選!最後來的是蜜汁叉燒皇,叉燒肥瘦適中,邊位有少少燶邊,食落既脆口,肉汁亦十足。叉燒上枱時仍然是熱辣辣,超級好食!套餐除了跟飯外,亦跟無味精湯/飲品,我們點了一個無味精湯試試,湯料十足,味道鮮甜,明顯是無味精的。餐廳除了堂食外,亦設外賣,在我們食晚飯的過程中,已有不少街坊過來斬件叉燒、叫份鹵水鴨回家品嘗,可見元朗人已經對這間餐廳並不陌生。

我們兩人點了兩份套餐,加一份小食,價錢非常相宜,性價比高。

2023-07-25 60 浏览
以前成日因為叉燒而去鹵家,近排突然想食,所以有一晚就去咗食晚餐。7:30鐘左右都要等一等,不過都好快入咗,我叫咗一客叉燒配飯,叉燒偏瘦,而且冇以前咁入味,亦都唔係燒到焦香,仲有少少柴皮添,整體有啲失望。
2023-07-20 83 浏览
住咗喺元朗咁耐都仲未試過呢一間,突然想食叉燒就試一試酒仙醉雞卷擺盤算係有心思,每塊雞卷上面都有粒杞子,而且一放上枱已經聞到好香酒味食入後悔先有淡淡藥材味,然後再有酒香味散發出來,有驚喜蜜汁叉燒王套餐(配飯➕凍檸茶)肉質夠嫩,而且蜜汁好夠,再加埋脆邊配飯食真係一流👍🏻絕對推薦例湯都好夠味,無咩味精味,屋企味道秘汁鹵家鴨套餐(配飯➕例湯)新嘗試,鴨肉夠滑,唔算嚡口,而個醬汁就好估唔到,比較濃既藥材味,而且每片都夠入味,唔錯
住咗喺元朗咁耐都仲未試過呢一間,突然想食叉燒就試一試

酒仙醉雞卷

食入後悔先有淡淡藥材味,然後再有酒香味散發出來,有驚喜

蜜汁叉燒王套餐(配飯➕凍檸茶)

肉質夠嫩,而且蜜汁好夠,再加埋脆邊
配飯食真係一流👍🏻絕對推薦

例湯都好夠味,無咩味精味,屋企味道

秘汁鹵家鴨套餐(配飯➕例湯)

2023-06-29 112 浏览
鹵家元朗教育路68號兆豐樓地下10及14號舖⏰營業時間:星期一至日 11:30 - 22:00 (逄星期三休息)另一半係燒味之愛好者,佢話元朗呢間鹵家係佢食過最正嘅燒味,講到咁誇就陪佢食吓啦!一入店舖見到海報有大廚個樣,原來佢之前係五星級酒店老師傅!即刻充滿期望,食物性價比高,家庭式經營,老闆娘非常熱情親切,睇得出好用心經營呢間餐廳!蜜汁叉燒王舊舊叉燒有烤烘過既微微焦香!醬汁上花了不小功夫調制!叉燒的厚度適中,肥瘦均勻,入口有微微的焦香,加上濃稠入味的醬汁,讓人吃了回味無窮。這道菜的特色在於它的肉質鮮嫩多汁,梅花肉食落鬆軟🥹肥瘦適中,送飯一流!秘製鹵家鴨除了蜜汁叉燒王之外,佢嘅滷水都相當出色!秘製鹵水鴨肉質鮮嫩多汁,入口有微微的嚼勁,加上經過精心調製的滷汁,一試難忘,仲有d豆芽菜舖底。小食我地揀鹵水大腸頭,$48,價錢都好抵!大大碟!肥瘦適中,入口油脂豐富,而且鹵水好香,配埋豆腐食,溫度上枱時偏熱,抵讚,唔同其他餐廳通常係凍,呢間小店好體貼,細節位掌握得非常好! 老黃瓜赤小豆扁豆豬骨湯(無味精)功效係去濕清熱,生津,降血壓,好適合夏天飲!大大碗湯,材料豐富又夠營養~老火湯無添加味精,入

鹵家
元朗教育路68號兆豐樓地下10及14號舖

蜜汁叉燒王

秘製鹵家鴨

老黃瓜赤小豆扁豆豬骨湯(無味精)
功效係去濕清熱,生津,降血壓,好適合夏天飲!大大碗湯,材料豐富又夠營養~老火湯無添加味精,入口清甜,抵讚~

餐廳所有食物製作認真,色香味俱全,種類都好多,價錢又夠親民,難怪我另一半都係長期食客,果然好推介。
><識食一定揀飲無味精住家湯佛手瓜栗子南北杏甘筍豬骨湯袪濕清熱 生津降血壓頭抽豉油雞(68)雞皮色澤油潤亮麗皮爽肉嫩帶豉油甘甜底下爽脆芽菜沾上油香梅子脆燒鴨(72)份量慷慨 燒鴨皮薄肉質做到juicy唔嚡口加上梅子醬很下飯鹵水大腸頭(52)腸內嘅脂肪清理得好乾淨 完全冇膩意 爽滑富彈性 滷水香味四溢很入味話梅涼瓜片(42)夏天食啱晒好開胃 酸酸地回甘 平時麻麻地涼瓜嘅我都夾多件><><><><><><><><><><鹵家元朗教育路68號兆豐樓地下10及14號舖
識食一定揀飲無味精住家湯
佛手瓜栗子南北杏甘筍豬骨湯
袪濕清熱 生津降血壓
頭抽豉油雞(68)
雞皮色澤油潤亮麗
皮爽肉嫩帶豉油甘甜
底下爽脆芽菜沾上油香
梅子脆燒鴨(72)
份量慷慨 燒鴨皮薄
肉質做到juicy唔嚡口
加上梅子醬很下飯
鹵水大腸頭(52)
腸內嘅脂肪清理得好乾淨
完全冇膩意 爽滑富彈性
滷水香味四溢很入味
話梅涼瓜片(42)
夏天食啱晒好開胃 酸酸地回甘
平時麻麻地涼瓜嘅我都夾多件
><><><><><><><><><><
鹵家
元朗教育路68號兆豐樓地下10及14號舖
2023-06-06 104 浏览
餐廳係以家庭式經營,大廚退休前係米之蓮一星餐廳做過,燒味十分出名店舖簡約黃色燈光,令人好暖好似返咗屋企感覺🤣座位唔多,繁忙時段就一定要排隊,建議早啲去 🟡鹵家鴨 $72肥美嘅鴨底層有芽菜,有菜又有肉,個豉油汁甜甜哋仲有白醋附上,一般嘅滷鴨好多都唔夠入味好淡,佢哋夠味又唔會好咸👍🏻🟠叉燒王$78個人喜好鐘意瘦叉,佢係一舊肉再痴住少少肥膏,都可接受,佢做到外皮焦香。追求肥叉嘅人可能會失望花雕鴨舌拼海蜇 $74鴨舌好爽 好香又入味 好重酒香👅海蜇爽爽哋 夏天必食 舌王要選擇🤙🏻佢哋湯水都係好健康無落味精,完全係mami嘅味道,晚上諗唔到食咩 又係一個好選擇

🟡鹵家鴨 $72

🟠叉燒王$78

花雕鴨舌拼海蜇 $74

每次經過呢間都係出面聞到鹵水香味不過每次都話下次經過再黎食 🥲而且門口成日都好多人排隊 🤔由細住到大係元朗一次都無黎過 😂今次真係吸引左入去食一次 🤤聽講係由五星級酒店既師傅打理 😧相信都一定食物品質保證 👍🏻🌟老火湯第一啖飲落口 😳飲得出的確唔係味精湯黎⁉️豬骨肉都煲到冧哂 配埋老黃瓜 夏天清暑清熱既作用💦岩哂呢排咁熱既天氣補返下 🫶🏻飲湯下所謂連渣都食埋代表一定係好飲 🤣🌟話梅涼瓜片 💰$42一道非常令人開胃既菜式 🤤首先好用心擺盤 切得好靚好夠薄片 細個最怕食涼瓜 因為覺得好苦 😵但呢到浸埋梅子既清甜味蓋過左涼瓜原有既苦澀反而再有回甘既口感出黎 🍋又清涼爽既感覺 真係食到停唔到口 🤟🏻🌟秘汁鹵家鴨配白飯 💰$72滷水野真係整得好出色上枱擺得好齊整 靚靚仔仔 🙆🏻‍♂️滷水味都好入味 滲透肉既每一層 🤤令到肉汁保持到鮮嫩 唔會令人食落感覺好鹹 推返左我都滷水既認知 😳😳又可以配搭白醋一齊食🌟蜜汁叉燒皇配白飯 💰$78十分推介 👍🏻👍🏻身為一個叉燒 點會唔試下佢地既叉燒 🍖半肥瘦適當 🤤叉燒邊燒到有些小脆 面頭又有蜜糖味 🍯肉質又唔會覺得柴口同靭 配埋白飯一齊食真係飯都想食多幾碗 🤣🤣
每次經過呢間都係出面聞到鹵水香味

配埋白飯一齊食真係飯都想食多幾碗 🤣🤣

🌟凍檸茶 💰+ $3

啤啤推介指數:🐻🐻🐻🐻/5粒
2023-05-24 1564 浏览
【元朗•鹵家】✨ 🐝@thelufamily2016————————————————————————平民食肆之性價比高燒味鹵水餐廳 由五星級酒店老師傅主理 窩心美味之選 每日新鮮製作 茶餐廳格調 食物性價比高 啱曬我呢啲成日食燒味鹵水既麻甩妹😋🍯|皇牌鴛鴦併:蜜汁叉燒王+梅子鴨|HKD 88 舊舊叉燒有烤烘過既微微焦香 入口味道有別平時食既 醬汁上花了不小功夫調制 梅子鴨重點落於醬料 梅子味濃 鴨肉肥瘦均勻 肉質嫩 兩者比較下叉燒更為出色 🍚🥩🪿💦🍯|話梅涼瓜片|HKD 36好好味 每片苦瓜都經過精心雕琢 擺盤有賣點 切得大細均勻 口味清新 陣陣嘅梅子味包住咗苦瓜 咬落去仲有梅子嘅清甜味散發出嚟 有五星級酒店水準 健康之選 值得推介🫐🫑🫑🏋⛹🤾🍯|酒仙醉雞卷|HKD 52每片醉雞卷都配上杞子 雞卷塊塊大細適中 酒味唔會太濃 入口感覺到皮肉 雞肉小量脂肪 性價比高 食完一舊又一舊 🍶🐔🐤🐥🥠🍵|住家老火湯-佛手瓜栗子南北杏甘筍豬骨湯|跟晚市套餐送冇味精住家老火湯 味道清甜足料 岩曬我呢啲鍾意飲湯既人 仲要跟餐送 真心覺得無味精 好有住家感覺🍵🥕🌽💦🐖🦴
【元朗•鹵家】✨ 🐝@thelufamily2016
————————————————————————

🍯|皇牌鴛鴦併:蜜汁叉燒王+梅子鴨|HKD 88

🍯|話梅涼瓜片|HKD 36

🍯|酒仙醉雞卷|HKD 52

🍵|住家老火湯-佛手瓜栗子南北杏甘筍豬骨湯|跟晚市套餐送
  • 話梅涼瓜片
2023-05-04 179 浏览
秘汁鹵家鴨飯,🥢鹵家鴨的份量很足,外皮色澤好靚,肥厚適中,肉質軟嫩,一點都不老。而且非常入味,鴨味十足,👍但不會過於油膩,底下還有芽菜,加埋鹵水汁更是美味。白飯也很出色,軟綿綿的口感讓人感受到家的溫馨。🍚我還把鹵水汁淋在飯上,😙結果整碗飯都吃完了。酒仙醉雞卷,這款小吃在店內非常有名,雞肉卷浸泡醉人酒香。🐤如果以小吃來說,絕對不會太少,非常划算!這家餐廳的住家老火湯,不加味精,而且每天都有不同的口味!🥕我推薦試試青紅蘿蔔豬骨粟米湯,它喝起來清甜不油膩。

2023-04-26 140 浏览
一個人經過 見openrice好多好評。入去試下店裏坐位不多點了叉燒飯 及一個大腸食叉燒飯不算特別。也算比較好。但同水平比他價錢便宜都大把選擇。卤水大腸不錯 。有一半肥。後面那些就好瘦
一個人經過 見openrice好多好評。入去試下

店裏坐位不多

點了叉燒飯 及一個大腸食

卤水大腸不錯 。有一半肥。後面那些就好瘦
🌟餐廳:鹵家📍地址:元朗教育路68號兆豐樓地下10及14號舖💰價位:~$50 - $100⏰營業時間:星期一至日 11:30 - 22:00 (逄星期三休息)📱電話:2363 0355一講開元朗既燒味滷水店,朋友仔就推介我去試下呢間「鹵家」,主打蜜汁叉燒,各式滷水菜式及自家涼伴小食~今晚就約埋朋友黎呢度食飽先返屋企~———————————————————🔹合掌瓜紅蘿蔔煲豬骨湯一坐底店員就送上老火靚湯滋潤下先~合掌瓜紅蘿蔔煲豬骨湯,材料豐富又夠營養~老火湯無添加味精,入口清甜,抵讚~———————————————————🔹話梅涼瓜片自家制主打小食~涼瓜片以話梅及醋浸制,入口保持爽脆,帶點酸酸甜甜,完全冇苦澀味道,係一款好開胃既涼菜~———————————————————🔹蒜泥豬頸肉蒜泥豬頸肉上層鋪滿大量蒜泥,夠哂惹味~豬頸肉肉質爽彈,味道濃郁,用黎送飯一流~———————————————————🔹蜜汁叉燒王招牌菜式~蜜汁叉燒王厚薄適中,半肥瘦之餘,大大件咬落好彈牙~醬汁濃稠入味,甜甜地好夾叉燒,撈飯岩哂,好出色~———————————————————😋味道:4/5🏢環境:4/5💁🏻‍♀️服
🌟餐廳:鹵家

💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
餐廳主打既燒味滷水,制作認真而且色香味俱全~食物方面,更提供各式套餐及中式小菜,食物種類夠哂多元化,價錢又夠親民,深受街坊歡迎~
2023-04-14
2023-04-20 116 浏览
自從有次食過鹵家,佢已經變成我地如果想食燒味同家常飯既食堂。今日諗唔到食咩又去左滷家,叫左佢個皇牌叉燒王同蒜香豬頸肉晚餐,再加左碟金錢肚小食。我自己就轉左老火湯,男朋友就飲凍檸茶。今日個老火湯係佛手瓜粟子南北杏甘荀豬骨湯,飲到無落味精個種老火湯既鮮甜。叉燒皇真心正,食親個quality都高,啲肉質本身靚,本身半肥瘦啱啱好,燒又燒得好又淋又juicy,出去燒味檔加斬料一定食唔到。豬頸肉煮得超淋,配埋啲蒜好香,送飯一流!個小食京蔥金錢肚都幾大份,雖然係小食既價錢,但唔係小食size,哩款辣辣地好惹味。賣單兩個人$200有找,仲要其實飽到有啲食唔晒,做平日飯堂係一流。見餐廳內有寫推薦醉雞卷,下次黎再試過!

豬頸肉煮得超淋,配埋啲蒜好香,送飯一流!

見餐廳內有寫推薦醉雞卷,下次黎再試過!

• 蜜汁叉燒皇
  • 蜜汁叉燒王
2023-04-10 127 浏览
今日去元朗教育路出名嘅燒味店,食幾道家常便飯😋 招牌菜一定要點🫰🏻🍚食神叉燒飯名不虛傳🍳太陽蛋煎到卜卜脆,叉燒肉到有少少燶邊超正,叉燒鬆軟半肥瘦剛好🥣跟餐送住家老火湯有紅蘿蔔粉葛豬骨, 真材實料,湯味濃郁沒有味精感🍗頭抽豉油雞飯雞髀好滑嫩, 半隻大雞髀睇到都流口水🤗仲有配菜芽菜,香味頭抽味道剛好同新鮮🐔酒仙醉雞卷凍食醉雞卷, 賣相吸引,看起來很考功夫的一道菜,杞子花雕,酒味吾會濃,小朋友都啱食 🌟家常便飯有驚喜🌟老闆熱情🌟好彩今日過左中午時段唔使排隊
今日去元朗教育路出名嘅燒味店,食幾道家常便飯😋

招牌菜一定要點🫰🏻
🍚食神叉燒飯

🥣跟餐送住家老火湯
有紅蘿蔔粉葛豬骨, 真材實料,湯味濃郁沒有味精感

🍗頭抽豉油雞飯

🐔酒仙醉雞卷

🌟家常便飯有驚喜
🌟老闆熱情
🌟好彩今日過左中午時段唔使排隊
2023-04-10 111 浏览
聽朋友講呢間餐廳好好食,廚師以前喺高級酒店嗰度做大廚,呢一日嚟到試,果然好多捧場客。原來價錢都抵食😍餐仲有湯飲。個湯好清甜,啲湯渣都好足料😀醉雞卷嘅酒味好香,而且底下面仲有啲青瓜絲,非常之好味。見到張相諗起,又想再食🥹叉燒燒得好香,半肥瘦!好靚嘅叉燒,好香!雞有附送薑蓉,雞下面有好多芽菜。隻雞好有雞味,勁好食😍我覺得值得一讚嘅係佢啲飯真係煮得好好食!好熱,好有飯香!食完呢一餐之後我應該會成日嚟😍😍真係好好食😋
聽朋友講呢間餐廳好好食,
廚師以前喺高級酒店嗰度做大廚,
呢一日嚟到試,果然好多捧場客。
原來價錢都抵食😍

餐仲有湯飲。個湯好清甜,啲湯渣都好足料😀

叉燒燒得好香,半肥瘦!好靚嘅叉燒,好香!

雞有附送薑蓉,雞下面有好多芽菜。
隻雞好有雞味,勁好食😍

我覺得值得一讚嘅係佢啲飯真係煮得好好食!
好熱,好有飯香!
食完呢一餐之後我應該會成日嚟😍😍真係好好食😋