今日嚟到九龍灣麗晶商場呢邊,朋友話想試吓呢間點心雞煲小店,夜晚做緊$228一個魚煲,或者$238一隻雞煲, 配埋兩碗飯一碟山菜,真係超抵食!咁就入咗去試吓啦,價錢超抵仲要好高質素!真心都值得搭車嚟呢邊食😆🍴 五香牛展 $68 (8/10)牛展份量都幾多,非常薄切,食落都有口感幾軟淋,下面有青瓜絲好清新,幾唔錯。🍴花雕豬手 $68 (9/10)豬手好香濃花雕味,好香嘅酒味,豬手好爽口,滿滿骨膠原,好食!🍴麻辣烤魚 配兩碗飯加一碟生菜 $228 (9/10)魚非常大條,好足料啊!有半條魚,木耳,豆卜,洋蔥,蔥,芽菜,辣椒芫荽,小棠菜!麻辣要咗小辣,少少辣同埋少少麻,唔會食得太辛苦過癮之餘又好食,辣嘅程度等如譚仔酸辣!個魚上面用咗豆瓣醬都好香!個魚係鯇魚有炸香過,非常香口,外皮好脆,魚肉好嫩滑,有魚味食得出係新鮮魚!真心呢個價錢呢個質素,仲有兩碗飯一碟菜,真係好抵食好高質!推薦指數: 9/10真心係我食過咁多麻辣魚煲裏邊,最抵食最足料同最高質素,真心食完又唔會口渴重味精,一個魚煲兩個人都食唔晒,可以三個人share食!真心推薦俾大家,雖然位置唔算好方便停車可以食到好嘢都抵啦~

🍴 五香牛展 $68 (8/10)

🍴花雕豬手 $68 (9/10)

🍴麻辣烤魚 配兩碗飯加一碟生菜 $228 (9/10)

推薦指數: 9/10
2022-09-07 57 浏览
🚩麗晶軒自從上個禮拜食完烤魚之後,一直都仲念念不忘🥹今日放工我同媽咪過咗黎再食烤魚,小菜🤤 估唔到食烤魚雞煲嘅地方都可以裝修得咁企理,夏天熱辣辣都有一個好地方食烤魚啦〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈酸菜烤魚 $228凡係晚市食雞煲或者烤魚都會送生菜同埋白飯,呢個價錢來講真係超級抵!由於媽咪話秋天就嚟到唔俾我食咁辣,所以就唔叫麻辣烤魚啦~我冬天一定會再過嚟食!首先一上枱條烤魚真係超級大條,有我隻手臂咁長,底下亦都放左好多蔬菜,小白菜大豆芽豆卜,唔使加錢都有,超級有良心🤤魚肉都算嫩滑,不過可惜用嘅係鯇魚所以會多少少骨,食嘅時候要小心啲😮‍💨🌈 花雕醉雞髀 $58一開始睇佢白雪雪以為冇乜味,點知入口有非常之濃郁嘅酒味~不過不得不讚嘅係雖然佢食得出有酒味,但一啲都唔會苦!雞皮亦都冇乜脂肪,好薄好滑🌈五香牛展 $68牛展薄薄一塊,份量都好多~不過就比較有口感,唔係炆到淋晒嗰啲,味道都足夠!
🚩麗晶軒
🌈酸菜烤魚 $228

🌈 花雕醉雞髀 $58

🌈五香牛展 $68
2022-09-01 59 浏览
—𝗠𝗲𝗻𝘂 𝗼𝗳 𝘁𝗵𝗲 𝗱𝗮𝘆🌿🐥奇味雞煲花雕醉雞脾麻醬青瓜伴雞絲—行開附近見到呢間裝修好舒服精緻既茶樓🫖外面有點心蒸飯攤檔🥢不過我6點黎 晚市就叫下雞煲食✨〰️—2個人所以叫左細雞煲🥢😍份量都幾足不過手殘嗌錯左唔辣🌶🥲相信麻辣雞煲會更加惹味✨✨🤭面頭超多芫茜〰️〰️芫茜lover一定超中意♡麻醬青瓜雞絲啲麻醬唔會太杰身👍🏼配上切得好均稱既青瓜絲🥒正好可以清清啲雞煲味🌸♡花雕醉雞脾雞嫩滑之餘〰️花雕酒中帶有花香味🌸🌸💕餘韻係嘴裏散開💫—💰hkd $258 w/ 10% service charge (2adults💞)📍 Richland Garden Dim Sum Shop G8, G/F, Richland Gardens Commercial & Garage Block, 80 Wang Kwong Road, Kowloon Bay

𝗠𝗲𝗻𝘂 𝗼𝗳 𝘁𝗵𝗲 𝗱𝗮𝘆🌿🐥

餘韻係嘴裏散開💫

📍 Richland Garden Dim Sum
2022-08-31
2022-09-01 379 浏览
🐷知我鍾意食雞煲, 就帶了我來九龍灣麗晶軒試下個雞煲,他話同事們食過都好正😊餐廳環境企理, 坐近窗邊較開揚, 而且新裝修, 坐得好舒服👍晚市主打有雞煲,烤魚,酸菜魚,而我地就食雞煲🤩🤩落單嘅時候我問店員:乜嘢係奇味雞煲?店員話即係原味😊☺️晚市主打$138:麻辣雞煲(小份)➕️一份菜➕️兩個白飯☺️ 雞煲: 勁多芫茜啱曬我呢個芫茜控🤩 芫茜勁香帶出雞煲嘅惹味😋 我哋叫咗小辣,但都勁多乾辣椒😋 另外有乾蔥做配料, 煮淋咗索曬雞煲惹味🤩🤩雞件大大件, 而且勁大舊, 我地叫咗細份雞煲, 比足半隻雞份量, 咬落口麻辣汁出晒來停不到口,白飯撈汁最正👍重點: 食完成個雞煲一啲都唔口渴, 完全冇味精👍👍☺️香辣牛𦟌$68牛𦟌有數之不盡嘅咁多塊,而且塊塊都好厚, 再加上咬落去都好淋,牛味配上辣椒仔好香口,亦有爽脆青瓜伴碟☺️ 麻醬青瓜拌雞絲$38麻醬勁香濃, 而且鍾意嘅辣汁分上, 可以自己調較辣度, 雞絲口感十足再配爽脆清甜青瓜, 簡直一絕麗晶軒: 親民價錢, 但食到用心製作的食物❤️

晚市主打有雞煲,烤魚,酸菜魚,而我地就食雞煲🤩🤩

落單嘅時候我問店員:乜嘢係奇味雞煲
店員話即係原味😊

重點: 食完成個雞煲一啲都唔口渴, 完全冇味精👍👍

☺️香辣牛𦟌$68

☺️ 麻醬青瓜拌雞絲$38

麗晶軒: 親民價錢, 但食到用心製作的食物❤️
  • 麻醬青瓜拌雞絲
  • 五香牛展
  • 麻辣雞煲
2022-08-29 35 浏览
今晚同家人去食飯,揀左呢間中菜酒樓試試。店內環境闊落舒服,較為新式的中菜廳。好適合一家大小一齊聚會用餐。職員非常友善,亦會主動幫忙加湯。晚市有酸菜魚同埋,最後我地揀左酸菜魚。仲可以揀不同配菜1.酸菜烤魚($228 )足料大份新解的鯇魚。肉質軟嫩配上好多不同的配菜和酸菜,非常濃郁惹味。送飯一流。配菜有大量的蒜、干蔥、洋蔥、芽菜、豆卜、黑木耳、白菜仔和芫荽。還配上兩碗白飯和生菜,可以加落烤魚度煮,邪惡。2.五香牛𦟌( $68 )份量十足,配上青瓜,好味3.麻醬青瓜伴雞絲($38 )雞絲份量多,配上麻醬、辣油、青瓜,是一道夏天非常開胃清爽的前菜。下午還有點心食,下次可以同人黎食點心。
今晚同家人去食飯,揀左呢間中菜酒樓試試。

店內環境闊落舒服,較為新式的中菜廳。
好適合一家大小一齊聚會用餐。

職員非常友善,亦會主動幫忙加湯。

晚市有酸菜魚同埋,最後我地揀左酸菜魚。

仲可以揀不同配菜

1.酸菜烤魚($228 )
酸菜烤魚

足料大份新解的鯇魚。
酸菜烤魚
肉質軟嫩配上好多不同的配菜和酸菜,非常濃郁惹味。

送飯一流。

酸菜烤魚

還配上兩碗白飯和生菜,可以加落烤魚度煮,邪惡。

2.五香牛𦟌( $68 )
五香牛𦟌
份量十足,配上青瓜,好味

五香牛𦟌

3.麻醬青瓜伴雞絲($38 )

麻醬青瓜伴雞絲

下午還有點心食,下次可以同人黎食點心。
2022-08-29
2022-08-25 41 浏览
呢日收咗工同朋友約左一齊食飯,就去咗佢屋企附近嘅呢間餐廳食。本身以為屋村酒樓剩係得點心,點知仲有酸菜魚同埋雞煲,價錢幾平之餘,而且足料又大份,裝修都幾高級咁,朋友果然冇介紹錯>酸菜烤魚:好大條魚,差唔多有我半隻手咁大,肉質軟嫩配上酸菜味都幾好味,重點係有得揀辣度,怕辣既朋友可以揀走辣。另外,可能有d位會有少少骨,不過D骨都係比較大條,所以唔洗驚會哽親。入面仲有好多芽菜、芫荽+豆腐卜,食配菜都食到飽飽地>麻醬青瓜伴雞絲:就係雞絲粉皮走粉皮,雞絲份量都幾多,而且唔會好乾咁,食到有肉汁,作為小菜都唔錯。>口水雞(雞脾):難得有得揀雞脾,份量都幾多仲要好多肉,呢款係有少少麻辣,不過我都鐘意食辣,覺得係愈食愈過癮。>生菜:可以加落烤魚度煮,生菜新鮮翠綠,食落都幾爽脆!個餐仲有白飯,但太飽我地就冇食到。雖然等左一陣,但店員送左野飲比我地,覺得都幾好
呢日收咗工同朋友約左一齊食飯,
就去咗佢屋企附近嘅呢間餐廳食。

本身以為屋村酒樓剩係得點心,
點知仲有酸菜魚同埋雞煲
價錢幾平之餘,而且足料又大份,
裝修都幾高級咁,
朋友果然冇介紹錯

>酸菜烤魚:好大條魚,
差唔多有我半隻手咁大,
肉質軟嫩配上酸菜味都幾好味,
重點係有得揀辣度,
怕辣既朋友可以揀走辣。
另外,可能有d位會有少少骨,
不過D骨都係比較大條,
所以唔洗驚會哽親。

入面仲有好多芽菜、芫荽+豆腐卜,
食配菜都食到飽飽地

>麻醬青瓜伴雞絲:就係雞絲粉皮走粉皮,
雞絲份量都幾多,
而且唔會好乾咁,食到有肉汁,
作為小菜都唔錯。

>口水雞(雞脾):難得有得揀雞脾,
份量都幾多仲要好多肉,
呢款係有少少麻辣,
不過我都鐘意食辣,
覺得係愈食愈過癮。

>生菜:可以加落烤魚度煮,
生菜新鮮翠綠,食落都幾爽脆!

個餐仲有白飯,但太飽我地就冇食到。

雖然等左一陣,但店員送左野飲比我地,
覺得都幾好

2022-08-22 47 浏览
估唔到屋苑地方都有呢啲咁高質嘅一盅兩件,真係有啲臥虎藏龍嘅感覺,🤰🏻同爹娘都食得好滿足🤣🌝鮮蝦蒸腸粉可以話係皮薄餡靚,皮整得晶瑩通透之餘仲好滑,入面仲有大大隻爽口彈牙嘅蝦,好耐冇食過咁高質嘅蝦腸🌝原籠馬拉糕唔會太甜亦唔會太油,蒸到十分動L軟熟非常高質娘親唔鐘意食甜野都食多咗舊🌝蝦乾滑雞飯飯粒唔會過硬,吸晒蝦乾同雞啲精華而蝦乾都好大隻,食落鹹鹹哋岩晒撈飯而滑雞肉質亦夠滑嫩🌝蝦餃皇蝦餃皮厚薄適中,而且入面蝦肉好足料,令到蝦餃漲卜卜十分飽滿🌝蟹籽鮮肉燒賣皇唔會太鹹同太油膩(好重要)啲燒賣皮唔會蒸到爛晒,入面又足料,比例岩岩好嘅蝦、豬、蟹籽同冬菇,口感好豐富🌖蜜汁叉燒包包身蒸得好軟熟,但餡料味道稍微重手咗,配埋包食就啱啱好

估唔到屋苑地方都有呢啲咁高質嘅一盅兩件,
真係有啲臥虎藏龍嘅感覺,
🤰🏻同爹娘都食得好滿足🤣

🌝鮮蝦蒸腸粉
可以話係皮薄餡靚,
皮整得晶瑩通透之餘仲好滑,
入面仲有大大隻爽口彈牙嘅蝦,
好耐冇食過咁高質嘅蝦腸

🌝原籠馬拉糕
唔會太甜亦唔會太油,
蒸到十分動L軟熟非常高質
娘親唔鐘意食甜野都食多咗舊

🌝蝦乾滑雞飯
飯粒唔會過硬,
吸晒蝦乾同雞啲精華
而蝦乾都好大隻,食落鹹鹹哋岩晒撈飯
而滑雞肉質亦夠滑嫩

🌝蝦餃皇
蝦餃皮厚薄適中,
而且入面蝦肉好足料,
令到蝦餃漲卜卜十分飽滿

🌝蟹籽鮮肉燒賣皇
唔會太鹹同太油膩(好重要)
啲燒賣皮唔會蒸到爛晒,
入面又足料,
比例岩岩好嘅蝦、豬、蟹籽同冬菇,
口感好豐富

🌖蜜汁叉燒包
包身蒸得好軟熟,
但餡料味道稍微重手咗,
配埋包食就啱啱好

前排去開九龍灣,順便試下一間街坊茶樓,餐廳主打手工點心,而且仲係即叫即蒸;晚市仲有雞煲同埋烤魚供應,而且價錢親民👍!今次就試左佢嘅點心、蒸飯同埋紅燒乳鴿😋◦ 紅燒脆皮乳鴿 ($48)原隻乳鴿對半切開,而且燒到好香,超吸引😍咬落外皮又薄又脆,肉質夠肥美,仲有肉汁好滋味,值得推介!◦ 麗晶蝦餃皇 ($33)蝦餃皮好薄好軟糯,餡料既肉份量都幾多,而且肉質彈牙☺️◦ 蟹籽鮮肉燒賣皇 ($33)燒賣賣相唔錯,好大粒,食落幾彈牙多汁而且唔會太鹹,味道唔錯,不妨一試!◦ 鮑汁叉燒包 ($30)叉燒包外皮蒸到好鬆軟,入面叉燒粒份量好足,鮑汁叉燒好滋味,值得推介😋!◦ 麗晶鮮蝦腸 ($33)腸粉外皮好薄好軟熟,食落口感好滑;原隻蝦肉肉質新鮮彈牙,幾有水準😙◦ 蝦乾滑雞飯($30)上菜時蝦乾香味撲鼻,見到大大隻蝦乾;滑雞大大塊,食落肉質嫩滑;蒸飯份量都唔少,整體配搭好夾,鹹香味好正😝!餐廳位於雖然位於九龍灣,但係啟德站出去會近D,大概7分鐘路程;餐廳室內裝修幾有心思,座位闊落,整體食物質素都唔錯,去開果頭嘅朋友不妨一試👍📍麗晶軒 |@richlandgardendimsum 九龍灣宏光道80號麗晶花園商場地

◦ 紅燒脆皮乳鴿 ($48)

◦ 麗晶蝦餃皇 ($33)
蝦餃皮好薄好軟糯,餡料既肉份量都幾多,而且肉質彈牙☺️

◦ 蟹籽鮮肉燒賣皇 ($33)

◦ 鮑汁叉燒包 ($30)

◦ 麗晶鮮蝦腸 ($33)

◦ 蝦乾滑雞飯($30)

📍麗晶軒 |@richlandgardendimsum
九龍灣宏光道80號麗晶花園商場地下G8號舖
2022-08-19 33 浏览
其實因為以前屋企人係住九龍灣所以自己有時都會去九龍灣行下今次就同屋企人去翻屋村小店食下點心入到去空間都幾多而且有d位置都有佈置以一個屋村小店環境黎講絕對唔錯~而且空間感好明亮坐落都幾舒服٩(´ε` ٩و~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~♪ 麗晶蝦餃皇 $33 (8.5/10) 叫點心叫蝦餃是常識吧!皮薄軟韌而且蝦隻大大粒一口食落去十分滿足呀~♪ 沙田靚乳鴿 $48 (9/10) 乳鴿燒得十分之香脆而且唔會油膩隔離仲有脆片送乳鴿望落外貌都好睇d而且乳鴿一整隻整得特別入味~♪ 鳳爪排骨飯 $30 (8.5/10) 即叫即蒸真係好有茶樓的風格!而且排骨同鳳爪幾舊都係肉痴骨頭唔會比淨係骨頭你已經良心曬♪ 鮑汁叉燒包 $30 (8.5/10) 用鮑汁整既叉燒包你地又食過未~~食落鮑汁真係幾正係新鮮既配搭而且叉燒都好夠肉味~~♪ 香芒奶凍 $26 (9/10) *推薦~食開茶樓會有d掛住以前既香芒布丁所以叫左 估唔到幾有驚喜~!因為奶味好濃既同時同上層既芒果果凍都好夾呀>.<食落唔會太甜而且奶味比較重!
其實因為以前屋企人係住九龍灣
所以自己有時都會去九龍灣行下
今次就同屋企人去翻屋村小店食下點心

入到去空間都幾多而且有d位置都有佈置
以一個屋村小店環境黎講絕對唔錯~
而且空間感好明亮坐落都幾舒服

٩(´ε` ٩و

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

♪ 麗晶蝦餃皇 $33 (8.5/10)
叫點心叫蝦餃是常識吧!
皮薄軟韌而且蝦隻大大粒
一口食落去十分滿足呀~

♪ 沙田靚乳鴿 $48 (9/10)
乳鴿燒得十分之香脆而且唔會油膩
隔離仲有脆片送乳鴿望落外貌都好睇d
而且乳鴿一整隻整得特別入味~

♪ 鳳爪排骨飯 $30 (8.5/10)
即叫即蒸真係好有茶樓的風格!
而且排骨同鳳爪幾舊都係肉痴骨頭
唔會比淨係骨頭你已經良心曬

♪ 鮑汁叉燒包 $30 (8.5/10)
用鮑汁整既叉燒包你地又食過未~~
食落鮑汁真係幾正係新鮮既配搭
而且叉燒都好夠肉味~~

♪ 香芒奶凍 $26 (9/10) *推薦~
食開茶樓會有d掛住以前既香芒布丁所以叫左
估唔到幾有驚喜~!因為奶味好濃既同時
同上層既芒果果凍都好夾呀>.<
食落唔會太甜而且奶味比較重!
這家位於九龍灣麗晶商場,主打即叫即蒸手工制點心,食物質素高,其中乳鴿香脆可口且大大隻,非常抵食👍餐廳裝潢以木系為主,相比傳統大酒樓,這家多點雅致色彩,感覺更舒適☺️原隻沙田乳鴿|$48|8/10乳鴿切件上,大件之餘,外皮香脆,肉質很嫩,食落唔會太咸,隨碟附上香脆蝦片,幾惹味蟹籽鮮肉燒賣皇|$33|7.5/10燒賣皮薄,蝦肉餡多且啖啖肉麗晶蝦餃皇|$33|7/10蝦肉同樣啖啖肉,但餃皮包得唔夠實淨,一夾起便破開鮑汁叉燒包|$30|8/10包皮軟滑剛好,叉燒醬汁濃厚,肥瘦均勻麗晶鮮蝦腸|$33|7.5/10腸粉十分嫩滑,皮簿可以清楚見到蝦肉鳳爪排骨飯|$30|8/10鳳爪與排骨醃得好入味,飯蒸得剛好,粒粒分明,有油香,索曬配料嘅香味

原隻沙田乳鴿|$48|8/10

蟹籽鮮肉燒賣皇|$33|7.5/10
燒賣皮薄,蝦肉餡多且啖啖肉

麗晶蝦餃皇|$33|7/10
蝦肉同樣啖啖肉,但餃皮包得唔夠實淨,一夾起便破開

鮑汁叉燒包|$30|8/10
包皮軟滑剛好,叉燒醬汁濃厚,肥瘦均勻

麗晶鮮蝦腸|$33|7.5/10
腸粉十分嫩滑,皮簿可以清楚見到蝦肉

鳳爪排骨飯|$30|8/10
2022-08-13
1K
2022-08-13 57 浏览
星期六日嘅下午茶時段,個個都衝晒去飲咖啡,大胃就逆流而上去住宅區歎吓街坊茶唔好睇佢開喺屋苑仔,裝修都好靚好舒服即叫即整手工製,質素更係外面未必食到平平無奇嘅一碟牛肉腸,加咗啲陳皮吊香陣味,突出牛肉層次,外皮好綿滑𠻹呢度嘅招牌係紅燒乳鴿,乳鴿雖小,色香味俱全外皮脆薄,封住內裡豐富肉汁,肉質鮮嫩蝦餃燒賣係每次飲茶必嗌嘅孖咇,呢間嘅點心大大粒三啖先食完一甩,每啖都好足料,香濃肉又滑叉燒包做到皮綿餡靚,證明實力之深厚鮑汁叉燒勁juicy,真係食多兩籠唔怕滯由於大胃未食飯,又忍唔住食碗排骨飯,真係very骨,醬汁肉香都滲入粒粒絲苗白米內,食完包再食飯都唔覺膩

唔好睇佢開喺屋苑仔,裝修都好靚好舒服

即叫即整手工製,質素更係外面未必食到

紅燒脆皮乳鴿

呢度嘅招牌係紅燒乳鴿,乳鴿雖小,色香味俱全

外皮脆薄,封住內裡豐富肉汁,肉質鮮嫩

蟹籽鮮肉燒賣皇

蝦餃燒賣係每次飲茶必嗌嘅孖咇,呢間嘅點心大大粒

麗晶蝦餃皇

三啖先食完一甩,每啖都好足料,香濃肉又滑

鮑汁叉燒包

叉燒包做到皮綿餡靚,證明實力之深厚

鮑汁叉燒勁juicy,真係食多兩籠唔怕滯

鳳爪排骨飯

2022-08-13
下午茶
麗晶蝦餃皇
鳳爪排骨飯
2022-08-13 416 浏览
【九龍灣精緻茶樓食雞煲😜麗晶軒】-朋友話佢返工附近有間茶樓🫖日頭可以食點心😌夜晚可以食雞煲同烤魚🐟而且環境乾淨企理🤩琴日去咗試吓今日就同大家呢間九龍灣精緻茶樓💖💖麗晶軒💖💖-麗晶軒位置唔係好近地鐵站🚉係啟德站或者彩虹站步行十幾分鐘先去到🚶🏻‍♀️不過係一條大直路😂跟著Google map就可以🗺 茶樓裝修幾靚😍有種波希米亞風嘅感覺😋以卡其色為主調配上淺色木家居及藤椅😳係咁精緻嘅環境食雞煲😂感覺好新奇🥴食物方面💁🏻‍♀️五點半前係點心時段五點半打後就係晚市時段😎供應雞煲、烤魚、打邊爐配料以及涼菜外賣自取仲有❾折優惠🤪如果我住附近應該會成日外賣返屋企食🥡同埋呢個嘅服務員好好人😍幫我地兜完個雞煲又提我地落菜要搵佢加湯😝仲好勤快咁幫手收走啲裝骨嘅碟🥳值得一讚!-😋奇味雞煲🍲(小)$138💁🏻‍♀️雞煲奉送青菜一碟🥬及白飯兩碗🍚🍚因為朋友同小編都唔食辣🌶所以冇揀到麻辣雞煲😹呢間可能係小編食過最好味嘅雞煲🥘雞煲一上枱就已經香氣撲鼻👃🏻而且份量都幾多吓😳面頭仲好多芫荽🌱🥴雞肉多肉大嚿仲好嫩滑🤤冇一嚿係嚡架👍🏻啲雞好入味😻食到啲豆瓣醬、蔥頭蒜頭🧄同八角香味🫶🏻個醬汁餸飯真係一流😽大家食完仲可以打邊爐🤩佢嘅火
【九龍灣精緻茶樓食雞煲😜麗晶軒】

以卡其色為主調配上淺色木家居及藤椅😳
係咁精緻嘅環境食雞煲😂感覺好新奇🥴

食物方面💁🏻‍♀️五點半前係點心時段
五點半打後就係晚市時段😎
供應雞煲、烤魚、打邊爐配料以及涼菜
外賣自取仲有❾折優惠🤪
如果我住附近應該會成日外賣返屋企食🥡

同埋呢個嘅服務員好好人😍
幫我地兜完個雞煲又提我地落菜要搵佢加湯😝
仲好勤快咁幫手收走啲裝骨嘅碟🥳值得一讚!

😋奇味雞煲🍲(小)$138

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗

花雕醉雞髀

😋花雕醉雞(雞脾)$58
呢個好好味😳好香酒味😍
食落雞肉嫩滑😋帶有點花雕酒味😎齒頰留香😗雞皮食落彈牙🤪推薦大家試吓!

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗

😋五香牛𦟌 $68
牛𦟌筋肉位半透明🐂切成簿片
淋上麻油香氣十足😻相當誘人
五香粉帶出牛肉嘅味道🥴
美中不足嘅係牛𦟌比較乾身🤥

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑

整體來講,麗晶軒環境同食物都相當唔錯😻唯一缺點應該係唔就腳😹住附近嘅朋友真係要試吓👍🏻

📍 麗晶軒 (九龍灣)
九龍灣宏光道80號麗晶花園商場地下G8號舖
💸人均消費:$132
2022-08-12
花雕醉雞髀
五香牛展
放假去九龍灣探親戚,順便試下呢間街坊茶樓🥢🥢點心即叫即蒸,全手工製作🙌🏻~平價得黎又高質,唔怪得咁受歡迎❤️❤️🐥紅燒乳鴿 $48✨乳鴿上枱時已經對半切開,方便食用😋😋入口外脆內軟,肉質夠肥美!味道唔會過鹹,唔錯👍🏻👍🏻🥟麗晶蝦餃皇 $33✨蝦餃皮薄餡靚,外型脹卜卜~~原隻蝦肉、蝦膠包喺裡面🦐,口感豐富❤️❤️🍤蟹籽鮮肉燒賣皇 $33✨燒賣大大粒,上枱個陣仲冒緊煙😍😍食落肉質彈牙,味道鮮甜~推介!!🍞鮑汁叉燒包 $30✨蒸包口感鬆軟,叉燒粒香甜!食多都唔覺膩🤣🤣♨️鳳爪排骨飯 $30✨鳳爪醃得好入味、排骨味道清甜~~飯粒蒸既時間啱啱好,仲索哂配菜既味道🤩🤩🐷蜜汁叉燒腸 $30✨腸粉皮滑捋捋,厚薄適中~~叉燒塊份量好多,蘸少少醬油已經好好味❤️❤️
放假去九龍灣探親戚,順便試下呢間街坊茶樓🥢🥢

🐥紅燒乳鴿 $48✨
乳鴿上枱時已經對半切開,方便食用😋😋
入口外脆內軟,肉質夠肥美!味道唔會過鹹,唔錯👍🏻👍🏻

🥟麗晶蝦餃皇 $33✨
蝦餃皮薄餡靚,外型脹卜卜~~
原隻蝦肉、蝦膠包喺裡面🦐,口感豐富❤️❤️

🍤蟹籽鮮肉燒賣皇 $33✨
燒賣大大粒,上枱個陣仲冒緊煙😍😍
食落肉質彈牙,味道鮮甜~推介!!

🍞鮑汁叉燒包 $30✨
蒸包口感鬆軟,叉燒粒香甜!食多都唔覺膩🤣🤣

♨️鳳爪排骨飯 $30✨
鳳爪醃得好入味、排骨味道清甜~~
飯粒蒸既時間啱啱好,仲索哂配菜既味道🤩🤩

🐷蜜汁叉燒腸 $30✨
腸粉皮滑捋捋,厚薄適中~~
叉燒塊份量好多,蘸少少醬油已經好好味❤️❤️
2022-08-03 56 浏览
鮮蝦蒸腸粉真係足料得黎,皮薄而且好滑嫩,就咁睇都feel到晶瑩通透💕入面總共有六大隻蝦🦐全部都爽口彈牙,仲要配埋韭黃,保留到傳統嘅感覺,值得推薦🙌🏻紅燒脆皮乳鴿即叫即整嘅乳鴿,完全熱辣辣脆卜卜🔥 肉質滑嫩多汁,煮得亦都夠惹味🤤 配埋脆卜卜嘅蝦片,真係cp值好高無得輸✅蝦乾滑雞飯飯量估唔到有咁多🍚而且蝦乾到好大隻好足料,唔係出面個啲細細粒蝦乾,食落幾有鹹香感👅滑雞食落真係口感滑嫩,同埋煮得好入味👍🏻蟹籽鮮肉燒賣皇真係估唔到佢個燒賣好高質,有feel到落足蝦同豬肉,仲有蟹籽同冬菇,絕對落足料,口感好豐富😻 調味亦都調得好好,有味得黎唔會太鹹👑蝦餃皇睇到蝦餃漲卜卜,就知入面有足料嘅蝦肉🤩 食落清清地,唔會有太多嘅調味,食返蝦嘅本質,唔錯👍🏻蜜汁叉燒包叉燒包好軟熟,叉燒嘅料都好多,但調味就重手咗少少,配埋包食就啱啱好😋

蝦餃皇

2022-07-31 507 浏览
忽然口癢癢想吃乳鴿,但一時三刻很難找到便宜又好吃的燒乳鴿🍖結果在九龍灣的麗晶商場找到一間高質素而性價比高的紅燒乳鴨;同時,餐廳的手工制點心賣相精緻,令人滿意😋環境☘️充份運用天然光線,減少燈光的使用,非常環保♻️餐廳的傢具以木系為主,非常乾淨舒服;小雞很喜歡懸掛在天花板上的吊燈,為現場環境鍍上一層優雅色彩💡食物🥩1. 原隻沙田乳鴿🕊($48)🔸 乳鴿拆件上,大隻而多肉汁不在話下,咬下去皮脆肉嫩;加上香脆的泰式蝦餅,更令人回味🍘2. 蟹籽鮮肉燒賣皇🍤($33)🔸大大粒燒賣,它的燒賣皮薄,內餡蝦肉新鮮無雪藏味😝3. 麗晶蝦餃皇🦐($33)🔸蝦肉同樣新鮮彈牙,蝦餃皮薄而大粒,很好吃👍🏼4. 鮑汁叉燒包🍖($30)🔸叉燒包口感鬆軟,包內的鮑汁香甜,叉燒切至細碎,份量多🐷5. 陳皮牛肉腸🫔($28)🔸牛肉的味道香口、皮薄香滑;如果陳皮味再突出會更好🐮6. 蝦乾滑雞飯🍛($30)🔸採用大粒蝦乾,置在雞件上,令雞肉香和蝦乾的味道充斥在飯內,非常香口,份量也剛剛好🐵服務🤵🏼‍♂️員工很友善,更會主動協助調較窗簾,令客人不會覺得太曬🌞總結😆麗晶的餐廳不多,先前如果想去吃點心,更要去位置不近的德福淘大等。但麗晶

環境☘️
充份運用天然光線,減少燈光的使用,非常環保♻️

食物🥩
1. 原隻沙田乳鴿🕊($48)
原隻沙田乳鴿

2. 蟹籽鮮肉燒賣皇🍤($33)
🔸大大粒燒賣,它的燒賣皮薄,內餡蝦肉新鮮無雪藏味😝

3. 麗晶蝦餃皇🦐($33)
🔸蝦肉同樣新鮮彈牙,蝦餃皮薄而大粒,很好吃👍🏼
蟹籽鮮肉燒賣皇、麗晶蝦餃皇

4. 鮑汁叉燒包🍖($30)
🔸叉燒包口感鬆軟,包內的鮑汁香甜,叉燒切至細碎,份量多🐷
鮑汁叉燒包

5. 陳皮牛肉腸🫔($28)
🔸牛肉的味道香口、皮薄香滑;如果陳皮味再突出會更好🐮
陳皮牛肉腸

6. 蝦乾滑雞飯🍛($30)

服務🤵🏼‍♂️
員工很友善,更會主動協助調較窗簾,令客人不會覺得太曬🌞

總結😆
麗晶的餐廳不多,先前如果想去吃點心,更要去位置不近的德福淘大等。但麗晶軒的出現,憑藉其多款式的點心,街坊價的價錢,相信以後大家再不用走太遠,就能享用到精緻手工點心和乳鴿了🤪🤪

2022-07-29
蟹籽鮮肉燒賣皇、麗晶蝦餃皇