2019-01-14 77 浏览
前幾日想吃個阿華田雪糕,但已經售罄,想不到今天就新出福岡草莓雪糕。雖然今天天氣又轉涼了一點,但都貪新鮮要試下。麥當勞會定期推出新口味,但未必每款都好吃,所以先叫份量最細的朱古力脆皮草莓新地筒。看到麥當勞姐姐細心把草莓雪糕卷成一圈圈,之後反轉把雪糕浸入朱古力醬,拿起等兩三秒等朱古力醬凝固,就完成了!先咬開脆皮,脆度還好,朱古力香就沒有。雪糕凝實軟滑,有陣陣草莓香,新地筒鬆化,整體來說可以一試,但未能迷上。
2019-01-14
有一堆野叫外賣, 咁諗住用 app order 費事逐樣叫啦, 成兩舊水咁去到畀錢, 已經等得特別耐, 拎到返去先發覺 McCafe D 野一樣都冇畀, 成半張單七八十蚊野都係 McCafe D 野咁我已經要拎拐杖仲要行十幾廿分鐘返去拎? 唔好玩啦, 當我當黑啦

2018-10-11
等候时间
20 分钟 (外卖自取)
Ordered two meals through the app for the first time and last time. Called two times and they said they'd call back but didn't. App advertises 30 min delivery and food arrived 1 hour and 30 minutes late. Food was cold. Surprise.
2018-02-26 159 浏览
老麥又出新口味嘅雪糕,之前紫薯味已經麻麻地,唔知今次士多啤梨又點呢望隻色就少女心爆發,櫻花色超靚呀但食同望係兩回事嚟,佢隻味係平時新地個隻士多啤梨醬味加啲牛奶咁,食落去唔會話假,但好人造feel ,同薯紫一樣麻麻地啦,唔會話好難入口嘅,但唔會翻頭食多次。如果唔係扭紋應該會更似藥水味,好彩叫咗扭紋,有啲牛奶味中和下。點解麥當勞唔出翻好立克同阿華田味呢。好食好多仲好多人鍾意,甜得嚟又唔會膩,果味太藥水啦
老麥又出新口味嘅雪糕,
之前紫薯味已經麻麻地,唔知今次士多啤梨又點呢

望隻色就少女心爆發,櫻花色超靚呀

但食同望係兩回事嚟,
佢隻味係平時新地個隻士多啤梨醬味加啲牛奶咁,
食落去唔會話假,但好人造feel ,
同薯紫一樣麻麻地啦,唔會話好難入口嘅,
但唔會翻頭食多次。
如果唔係扭紋應該會更似藥水味,
好彩叫咗扭紋,有啲牛奶味中和下。

點解麥當勞唔出翻好立克同阿華田味呢。
好食好多仲好多人鍾意,甜得嚟又唔會膩,
果味太藥水啦

2018-02-15
其他
2018-01-18 85 浏览
情牽甜品站話說上次食左個期間限定士多啤梨蛋糕脆脆麥旋風 好希望之後我就冇特別想食麥當勞雪糕呢一日咁岩又OT 一OT就好想食軟雪糕公司附近ge軟雪糕就得麥當勞咁岩 有一間有甜品站係附近今期係做緊多重朱古力雪糕加格格脆同可可米本身我係想食可可米 可惜今日賣晒你冇睇錯 係賣晒!!!咁我就揀左格格脆x朱古力麥旋風叫左多曲奇即係Oreo份量好多 朱古力唔係話好重 所以食落唔會好濟又唔會溶得好快 呢個係我鍾意食麥旋風其中一個原因可以慢慢食不過食食下都有d甜呢個好值得推介食完飽飽 要努力工作
情牽甜品
公司附近ge軟雪糕就得麥當勞
咁岩 有一間有甜品站係附近
今期係做緊多重朱古力雪糕加格格脆同可可米
本身我係想食可可米 可惜今日賣晒
你冇睇錯 係賣晒!!!
咁我就揀左格格脆x朱古力麥旋風
不過食食下都有d甜
呢個好值得推介
食完飽飽 要努力工作

2017-09-07 94 浏览
麥當勞不斷推出新嘅甜品款式! 今期出既,簡直係全民大愛,「國民冰淇淋」阿華田系列冰淇淋多款選擇! 最基本 雪糕新地筒都係HKD 6特濃阿華田味,濃厚口感!比原裝阿華田自己出嘅雪糕還要好味! 希望佢可以打入麥當勞主板!

阿華田系列冰淇淋

多款選擇! 最基本 雪糕新地筒都係HKD 6

特濃阿華田味,濃厚口感!比原裝阿華田自己出嘅雪糕還要好味!

希望佢可以打入麥當勞主板!
2017-04-09 174 浏览
我地生活總黎唔開M記 咁岩落去睇下仲有無得食落左架個三個包就見到有新包食 我就叫左個芝味蘑菇安格斯!一拎到餐之後個包裝都已經型過人一拎上手個包仲熱熱地 唔會好似平時咁壓到變晒形佢入面有洋蔥 生菜 芝士 蘑菇 最重要有塊安格斯牛肉 一食落去塊牛都幾香濃 幾有肉味,加上有兩層芝士 更加香!食落去都唔會同膩因為佢有蕃茄 生菜 蘑菇 (正 好惹味)咁夾埋一齊食都好清新加上BBQ醬 仲有蛋黃醬(?) 口感一流~岩鍾意食肉既朋友!最後都係配埋薯條同橙汁尼間都做得好好 薯條仲熱而且又夠咸!大家快啲去試下新包啦~
我地生活總黎唔開M記 咁岩落去睇下仲有無得食落左架個三個包

一拎上手個包仲熱熱地 唔會好似平時咁壓到變晒形

佢入面有洋蔥 生菜 芝士 蘑菇
最重要有塊安格斯牛肉

一食落去塊牛都幾香濃 幾有肉味,

加上有兩層芝士 更加香!

食落去都唔會同膩

最後都係配埋薯條同橙汁尼間都做得好好 薯條仲熱而且又夠咸!

大家快啲去試下新包啦~
等候时间
15 分钟 (堂食)
  • 芝味蘑菇安格斯
2016-11-29 152 浏览
今日食完晚飯, 又想食個甜品, 於是走去M 記食柸雪糕先. 其實食左咁多次都依然覺得咁好味, 由其係佢上面個D脆脆, 真係食唔停口, 所以都真係忍唔住寫返篇 OpenRice, 我覺得全柯華田味最好味...yummy yummy !! 因為佢有柯華田濃厚既味道, 真係好似飲緊朾華田咁, 冰涼透心既感覺, 而家仲要天氣凍凍地...Wakaka....正. 希望唔好咁快轉新口味啦, 日日食都唔覺厭...WAKAKA..
今日食完晚飯, 又想食個甜品, 於是走去M 記食柸雪糕先.

2016-11-28
宵夜
2016-03-20 198 浏览
放假帶著姪女外出買東西,姪女拉著說要吃薯條雪糕,作為姑姐的我都有點肚餓,便決定去M記食個餐。還在考慮食什麼套餐時,見到新出的脆脆黑椒漢堡套餐,便買了下來和姪女一起吃。現在M記食物都是下單後才即做出來,但是薯條還是腍腍地,一點都不脆口。脆脆黑椒漢堡,塊漢堡都幾厚肉,但是黑椒汁弄到個包都有,賣相已大打折扣了。更沒想到吃下時那些脆脆已有一半是腍了,那麥味和黑椒汁不算很夾,真的不太懂欣賞這個新品脆脆黑椒漢堡。

脆脆黑椒漢堡餐
脆脆黑椒漢堡
等候时间
5 分钟 (堂食)
下午茶
2016-02-23 132 浏览
紫薯近期好hit,就係hit到連麥記都要追上呢個潮流,出埋紫薯雪糕!出乎意料地,用料好足,紫薯味濃到不得了!但係都食得出係紫薯粉溝出黎既紫薯味,唔太天然,不過價錢咁平,都合理既。可惜實在太甜,比起原味重要再甜得多,所以搞到食完十分口渴!
$5.5
2015-11-29 207 浏览
小時候,每次爸爸在帶我上學前吃的西式早餐,咖啡奶茶我都只有光看的份兒,沒有機會喝這些只屬於大人的飲品,汽水在茶餐廳裡也是稀有之物,沒有得喝。鮮奶嘛,雖然是健康飲品,但也只是偶然在吃甚麼營養餐的時候,才會喝到。最常喝的,就只有好立克與阿華田這兩種當年的兒童飲品兩大恩物。事實上,這兩種經典飲品直到現在仍然是茶餐廳的必備之物,奶白色的好立克甜味較高,那些半溶不溶的啡黃色半固體狀麥精碎更是這飲品的亮點,教童年的我喜愛萬分。相對來說,朱古力色的阿華田甜度沒有好立克般高,那輕微得可以的苦味更令人印象難忘,一喝便能愛上。雖說小時自己也不太搞得清楚阿華田、朱古力與荷蘭唂咕的分別,但總之,好喝便了。隨著歲月流逝,年月漸長,小時候常喝的阿華田、好立克已經愈來愈少喝了,取而代之的先是喝得滿肚是氣,身心舒暢的可口可樂,再而是香濃的咖啡、奶茶,以至檸茶、檸水等飲料,即使仍有喝到,也只是偶一為之而已。但其實,阿華田與好立克的味道自己仍是喜歡的。就好像「麥當勞」已推出一段時間的「阿華田 x 朱古力扭紋新地」,自己便一直躍欲試。只是這吸引的甜品不是每間「麥當勞」都有得吃,而且有時候自己在經過有這甜品售賣的「麥當勞」時

但其實,阿華田與好立克的味道自己仍是喜歡的。就好像「麥當勞」已推出一段時間的「阿華田 x 朱古力扭紋新地」,自己便一直躍欲試。只是這吸引的甜品不是每間「麥當勞」都有得吃,而且有時候自己在經過有這甜品售賣的「麥當勞」時,又往往因為時間不對而沒有購買,所以一直到了最近的某一天,自己才終於吃到。

坦白說,自己極少在「麥當勞」吃甜品,幫襯得最多的就只有一我甚為喜歡的「朱古力奶昔」而已,但這「阿華田 x 朱古力扭紋新地」實在吸引,而且味道也實在好,朱古力與雲尼拿新地本來雖然也還不錯,但在撒上了大量未溶的阿華田粗粒粉末之後,美味度就立刻大幅提升,朱古力與雲尼拿新地與阿華田粗粒粉末兩者所產生的化學作用,絕對地令 1+ 1的答案改寫,不再是簡單的 2,而是比 2為大的 3。無論在口感上和味道上都變得更加複雜,更有層次,更加好味。
這只售 $8,材料簡單的甜品,吃上一杯,已令自己十分滿足了。
$8 (其他)
  • 阿華田 x 朱古力扭紋新地
2015-06-25 297 浏览
做野咁辛苦,放假當然要對自己好d,特別係同老公一齊放假。今日一早起身,老公就自己走左落去買早餐,佢10次有9次都係買mcdonald,因為夠近,而今次都唔例外。佢買左個早晨全餐比我,唔知係咪我太耐冇買過,原來依嫁一個咁既餐都要成30蚊,真係食米唔知米貴。而且今日唔知係唔係太遲落去買,所以連隻炒蛋都特別樣衰。個包好更又小小熱都冇,隻炒蛋碎晒咁,又冇味,最正常係塊豬柳,食落去都仲係熱,又唔會太油,仲有塊薯餅,係夠熱,係好脆,不過好油,仲痴住張紙。下次要食都係早DD去買啦!
做野咁辛苦,放假當然要對自己好d,特別係同老公一齊放假。
而且今日唔知係唔係太遲落去買,所以連隻炒蛋都特別樣衰。
下次要食都係早DD去買啦!
2012-12-01 106 浏览
晚飯過後 , 總想吃些小甜點 , 正好遇上麥當勞有新雪糕金榛朱古力脆脆 , 有新地 , double 新地同麥旋風 , 就揀左個最平o既新地試一試 , 售價是 $ 7 店員遞來時睇起身只有好少朱古力榛子醬 , 要求要加多少少 , 店員則提醒我地會過甜果然係比古力醬更甜 , 不過個榛子味好香 , 脆脆係平時食新地筒o個個筒 , 好似威化咁加埋 d 花生粒 , 整個味道同金莎幾乎一模一樣加o係軟雪糕上 , 係幾特別幾好食o家 =)## double 就係多一層 , 價錢貴一倍 , 麥旋風就係拌勻而已 , 睇圖好似仲有埋 oreo
晚飯過後 , 總想吃些小甜點 , 正好遇上麥當勞有新雪糕
就揀左個最平o既新地試一試 , 售價是 $ 7
店員遞來時睇起身只有好少朱古力榛子醬 ,
要求要加多少少 , 店員則提醒我地會過甜
果然係比古力醬更甜 , 不過個榛子味好香 ,
脆脆係平時食新地筒o個個筒 , 好似威化咁
加埋 d 花生粒 , 整個味道同金莎幾乎一模一樣
加o係軟雪糕上 , 係幾特別幾好食o家 =)
## double 就係多一層 , 價錢貴一倍 ,
麥旋風就係拌勻而已 , 睇圖好似仲有埋 oreo
2012-11-29
2012-05-23 18 浏览
三月下旬‧晴要找個地方坐下寫點東西,來了這裡。未喝過這裡的「茶」,就來一杯什麼喜瑪拉雅山奶茶。灑了個茶字在上面,影起相上來有點款。喝起來豆乳味十分濃,茶味淡。好在不太甜,二十多元一杯,還算是這樣。不過,就沒有多大興趣試綠茶那一款了。
三月下旬‧晴

要找個地方坐下寫點東西,來了這裡。

未喝過這裡的「茶」,就來一杯什麼喜瑪拉雅山奶茶

不過,就沒有多大興趣試綠茶那一款了。
豆乳味濃
下午茶
用餐优惠
試食活動、團購、信用卡優惠、其他
2011-10-28 31 浏览
由於家住附近,所以間中晚上下班會光顧這間M記~一向食品都過得去......可能本人平日多數只吃"魚柳飽","麥樂雞"和間中限定的"玉子將軍漢堡",已很久沒有嘗試其他....但今天突然很想吃"雞"飽,於是點了多年沒吃的"麥香雞"飽....誰不知....只吃了兩口已吃不下去.....全因那塊"麥香雞"又乾又硬又難咬.........天呀!!這是我今天唯一的正餐,卻難吃得我想哭......ps~圖為放棄後影的~~
超級差
由於家住附近,所以間中晚上下班會光顧這間M記~
一向食品都過得去......
誰不知....只吃了兩口已吃不下去.....
全因那塊"麥香雞"又乾又硬又難咬.........
天呀!!這是我今天唯一的正餐,卻難吃得我想哭......

ps~圖為放棄後影的~~
2011-10-14