2017-10-27 59 浏览
一早與姐姐吃早餐!早餐都好多選擇漢堡魚柳加炒蛋餐那顆蛋,特地用滑嫩煎蛋的方式幾更令人討好魚柳本身有白汁附上的!麵包還多了包草莓果醬!擠上果醬在麵包上看起來很好吃呢!特別喜歡包身那種彈性貼心附上黑胡椒粉及鹽包讓你隨個人口味斟酌灑用!這個就是我的魚柳漢加蛋餐口感豐富蛋份量很多,據說早餐裡頭的散蛋是用了兩顆蛋不過價格卻貴了30是不是很貴呢?忘記早餐也有附薯餅哦咖啡只要加1 元 就是即磨咖啡特別香濃!一個精神飽滿的開始就由這咖啡帶起了
一早與姐姐吃早餐!早餐都好多選擇
漢堡魚柳加炒蛋餐
那顆蛋,特地用滑嫩煎蛋的方式
幾更令人討好

魚柳本身有白汁附上的!
麵包還多了包草莓果醬!
擠上果醬在麵包上看起來很好吃呢!
特別喜歡包身那種彈性
貼心附上黑胡椒粉及鹽包讓你隨個人口味斟酌灑用!
這個就是我的魚柳漢加蛋餐口感豐富

蛋份量很多,據說早餐裡頭的散蛋是用了兩顆蛋
不過價格卻貴了
30是不是很貴呢?
忘記早餐也有附薯餅哦
咖啡只要加1 元 就是即磨咖啡
特別香濃!一個精神飽滿的開始
就由這咖啡帶起了

2017-10-14 41 浏览
即使只是一個價值$10的麥當勞阿華田窩夫新地筒,雖然外型不討好顏色還有點像💩,雖然那條朱古力條不脆甚至有點淋,雖然阿華田味不算好濃郁亦不算假,但TGIF就是食什麼都特別好味,至少過過口癮也不錯。
即使只是一個價值$10的麥當勞阿華田窩夫新地筒,
雖然外型不討好顏色還有點像💩,
雖然那條朱古力條不脆甚至有點淋,
雖然阿華田味不算好濃郁亦不算假,
但TGIF就是食什麼都特別好味,
至少過過口癮也不錯。
阿華田窩夫新地筒
2017-10-13
等候时间
4 分钟 (外卖自取)
阿華田窩夫新地筒
2017-09-27 33 浏览
呢排麥叔叔除左出左賣晒廣告既“西尾抹茶”系列之外,仲出返之前都出過既阿華田系列-個日放工有啲失落,朋友又未到,唔想四周圍行就去左麥叔叔到坐底諗住食杯阿華田系列既雪糕開心下,順便坐下抖下咁等朋友仔放工-點知原來呢間麥叔叔係無甜品站既corner所以無阿華田雪糕賣-好彩呢度有Mccafe~咁都可以揀返杯阿華田脆脆黎飲住等朋友見中杯同大杯只係相差2蚊,所以我就要左杯L size既“阿華田泡沫脆脆”HKd$28雖然同一般既阿華田無乜分別,但佢個奶泡都打得幾滑~加埋有我最中意既脆脆,所以都唔錯呀

等候时间
5 分钟 (堂食)
2017-09-22 24 浏览
之前食過一次 我都唔知原來有沙律醬可能佢已經少到我感覺唔到佢既存左今日再食入面有好多沙律醬 好食好多而且雞同包都夠熱 夠脆 芝士半溶 好好味😛而主角牛油果醬雖然多過上次🥑但我依然食唔到牛油果味 不過又唔怪得佢既牛油味本來就唔係好重味既野😶所以下次可以叫牛油果雞堡走牛油果囉肥少啲 味道又冇分別😂
之前食過一次 我都唔知原來有沙律醬
牛油味本來就唔係好重味既野😶
所以下次可以叫牛油果雞堡走牛油果囉
肥少啲 味道又冇分別😂
2017-09-21 22 浏览
最近M 記出新野梗係試下要左杯熱抹茶朱古力同抹茶紅豆撻原來飲品叫中杯就可以$13加購價換個撻咁樣計落仲平過飲細杯抹茶紅豆撻店員會翻熱 流心效果係吾錯而且底部好多紅豆粒 口感一流至於撻身口感有點似PIE and TART既鮮奶撻入口吾可以話好濃茶味 紅豆味反而出D至於個飲品飲落無咩朱古力味比一般抹茶鮮奶既抹茶味都吾足係飲到底部個時重味D 因為有D抹茶粉沉底整體就吾太甜 中意試新野既朋友可以一戰但未至於令人回味既程度
最近M 記出新野梗係試下

係飲到底部個時重味D 因為有D抹茶粉沉底
整體就吾太甜 中意試新野既朋友可以一戰
但未至於令人回味既程度
2017-08-06 50 浏览
大熱天時要等人真係頭都痕 行到途中見到麥記招牌 就即刻入去涼冷氣🏃🏻‍♀企係mc cafe既廚窗前見到唔同既小食 突然腦海中記起段新聞話mc cafe新推出既黃色千層蛋糕賣到斷市 而家眼前居然俾我見到賣剩一舊!大熱天時橫招都要等人就不如花少少錢舒舒服服地等!芒果蛋糕層層置($17)最底層其實係海綿蛋糕 之後每層班戟皮都夾有芒果慕斯同芒果肉粒 食落果味十足 口感鬆軟 但如果慕斯鋪得更平均同薄會更好 而家稍嫌太甜了同太多cream...仔細睇表面有minion既身影 幻想到如果一整個蛋糕個效果應該會好吸引 抹茶豆奶 ($24)大熱天時仍然選擇飲熱野都係一種堅持 豆奶味突出 反而主角抹茶味較失色 不過整體口感幼滑

芒果蛋糕層層置($17)

抹茶豆奶 ($24)

用餐时段
下午茶
2017-06-25 67 浏览
今日係旺角經過M記甜品站..醒起自己有兩張coupon可以換芭菲食..又未食過..連有呢樣野都唔知..所以order左一杯士多啤梨同一杯oreo朱古力試下..制作都需時..賣相唔錯..食落係平時新地雪糕既味道..但口感係雪芭..都幾得意...入面既料都係新地既士多啤梨同朱古力醬...只係面頭多左d oreo餅仔同kitkat餅..但可能因為係雪芭既關係..溶得好快...要好快食..如果唔係有coupon..其實唔會花十幾蚊食一杯..都係鐘意傳統新地多d..😂😂

2017-03-16 101 浏览
出呢篇食評,主要係想懷念一下玉子將軍漢堡。希望麥當勞方面,可以加佢落正式餐牌上面,可以長期享用。將軍漢堡同玉子將軍漢堡暫時都每年會推出一次,但時期實在太短暫,仲會係想食果陣,可能已經售罄。漢堡扒加上醬汁,再配上熟蛋,亦都係唔少人,包括我既心中最愛。若果可以一路都有得食就好喇。

2017-03-15 109 浏览
牛油果控既我,見到呢個新包一直都好想試吓,今次經驗絕對令我體會到咩叫圖片只供參考我初初仲好天真咁諗,相入邊啲牛油果醬多到唧晒出嚟,咁食起上嚟咪好麻煩囉。原來麥當勞係知道我哋點諗架佢為咗比我哋食得斯文啲淑女啲,專登將啲牛油果醬搽得有咁少得咁少...少到只係隱約見到少少綠色(咁既話為咩要試呢個包?)仲要好扁..值得一讚嘅係 我幾鍾意佢用既包裝紙,中間撕開一半三角形咁包住個包,啲醬汁兜住唔會周圍漏不過 蓋唔過佢欺騙我感情既傷心

(咁既話為咩要試呢個包?)
仲要好扁..
不過 蓋唔過佢欺騙我感情既傷心
2017-02-28 341 浏览
唔知痴左邊條根,呢幾個月鍾意左食紫薯,以道係薯仔,蕃薯等都唔食。 呢家係會買紫薯返屋企蒸同焗,哈哈!所以麥當當出紫薯雪糕係最偉大既出品。 睇完戲肚子餓餓地又未到食飯時間咪去買杯雪糕食囉。 個職員好好心機咁整左杯五個圈既軟雪糕俾我,而且係企身既,幾靚。雪糕質地夠滑. 唔知係咪天氣凍呢,我慢慢食個雪糕,成十幾分鐘都唔溶唔滴。 紫薯味算濃, 一路食,個鼻都聞到嗰種香味。Oreo筒好夠脆, 不過唔夠Oreo 味. 如果唔驚肥, 真係好想食多幾次.

如果唔驚肥, 真係好想食多幾次.
2017-02-25
等候时间
3 分钟 (外卖自取)
曾同度過漫長的歲月~關心你每處為你看多一點~時日度過亦全不變樣~天天有你伴我創造美好 麥當勞與你~共享作天今又明天(錫錫),不禁要唱出黎,我不是麥難民,但我經過流連, 作為一個毒L,去到MK,單拖食早餐,靜靜地食早餐,打下機,又要坐得耐,又要平,果然,去返我至喜愛的麥記,有個位,懷疑係為我而設,面壁+有差電,縮埋一角差電狂打機,爽呀!自助點餐機無聲落order,溝通都費事(除非...大家心照),點餐後攞個牌坐底自然有人比餐你,好方便! 食物都唔洗點講,但好想講既係,食野有時好講分店同彩數,呢間正常,薯餅好食就緊,蛋份量正常,熱香餅ILIKE EAT,享受自我既早餐。

2017-01-31 147 浏览
今日年初三同爸爸媽媽食韓餐,食完去行吓,諗住消化吓之制,就見到麥當奴甜品站,呢排呢個紫薯雪糕簡直洗左ig個版,啲朋友就又食左了,所以勁恨食!Daddy 食左紫薯味新地筒 ($6),我同媽媽就食紫薯雪糕加Oreo筒($9) (即係個筒係$3?係咪咁計?!). 個筒就無新地筒同鬆化,但都係脆,都幾有朱古力味。紫薯夠矖香,又夠creamy,都重紫薯味,冰點都夠,唔會好快溶,上面有粒小Oreo,又夠靚又多種口感,滿足!
2017-01-30
等候时间
3 分钟 (外卖自取)
1-2/01/2017連續兩日出all Day breakfast,為食既我當然唔會錯過啦⋯⋯我打算叫個熱香餅豬柳套餐之際,發現原來套餐要成$32.8/個,都只不過係比多杯可樂,所以果斷地叫單點 ,一樣有齊:三塊熱香餅、一塊豬柳同一塊薯餅,盛惠$22.8啦啦唔知係味特別的日子會即叫即做關係,熱香餅比日常早餐吃的更香軟更好吃。至於吃法真的是每人的吃法不一致,友人用了三塊牛油塗三塊熱香餅既比例吃,更不落糖漿都揚言好好吃而本人是傳統的吃法:熱香餅落少少牛油同少許糖漿咁食,本人表示熱香餅最好吃最原始的餐是我們最親愛的''老麥''

啦啦

熱香餅加豬柳
熱香餅加豬柳
2016-12-11 257 浏览
繼Create your taste後麥當勞又推出另一度身訂造系列The Signature Collection,兩者分別在於Create your taste由包開始到入面既材料都係完全任你配搭,而The Signature Collection係預先設定左三種主題配搭,揀完主題後配菜已經Set定左,客人主要係選擇邊款包同中間塊肉。The Signature Collection價錢:單點漢堡$30跟餐$41.5跟餐加大$45.5主題方面我今次揀左清新田園風味,一見到有牛油果我就決定左揀佢啦~清新田園入面包含牛油果,生菜,蕃茄,同芝士。包我就揀左Bagel,我本身好鐘意食Bagel果種實實韌韌既質感,之前麥當勞都推出過Bagel早餐,超好食,可惜完左推廣期我就無機會食到啦~為左跟Shake shake薯條我加大左個餐,Shake shake粉揀左柚子胡椒味,柚子味好突出,小清新幾好味。個餐既包裝係型格黑色+雞皮紙,特別得黎帶點型,酷酷的~我鐘意個黑色薯條盒包既材料令我有少少失望,因為我係為左牛油果而揀佢,但實質上牛油果少到食唔出,材料都係新鮮既,菜夠Crunchy,醬汁有少少似Ca

The Signature Collection價錢:

單點漢堡$30

跟餐$41.5

跟餐加大$45.5

The Signature Collection
包既材料令我有少少失望,因為我係為左牛油果而揀佢,但實質上牛油果少到食唔出,材料都係新鮮既,菜夠Crunchy,醬汁有少少似Caesar salad既醬但多啲香草味,塊芝士係淡味既芝士。
整體黎講材料配搭方面既靈活性比Create your taste低,佢已經預先配好材料,咁揀既時候就可以更快捷揀配搭好既味道。如果鐘意上至麵包下至醬汁都自己揀鐘意既口味咁就揀番Create your taste啦。

大家都各有特色,對於我黎講最大既分別就係材料多樣性,Bagel係只有The signature collection先有供應,而入面既材料例如蔬菜、醬汁等大家都各有不同。各有各優點
2016-12-10
等候时间
5 分钟 (堂食)
$45.5
2016-12-04 69 浏览
今天的午餐我又到m記解決了,m記真是窮人恩物。沒什麼胃口,只叫了一個豬柳蛋漢堡,$10。一個漢堡,就包括一個蛋,一塊豬柳,還有芝士,營養是足夠的,而且吃完就飽。因為怕口乾,所以叫店員給我一杯水。簡單又滿足的午餐!
今天的午餐我又到m記解決了,m記真是窮人恩物。
沒什麼胃口,只叫了一個豬柳蛋漢堡,$10。
因為怕口乾,所以叫店員給我一杯水。
簡單又滿足的午餐!
2016-12-04
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
  • 豬柳蛋漢堡