2024-12-30
路過紅磡,順便入咗嗰間麥當勞醫下肚。一踏入店內,感覺真係好唔錯,光線柔和又明亮,座位寬敞舒適,坐低就有種放鬆嘅感覺。而且餐廳靠邊嘅位置有大面積嘅玻璃,望出去視野開闊,用餐心情都靚晒。唔講唔知,間唔中仲有雀仔飛入嚟,成個用餐氣氛相當歡樂。叫咗個經典組合,蘋果批、魚柳包、朱古力奶昔同薯條。蘋果批外表金黃,好似一件精緻嘅小點心,咬落去,酥皮 “沙沙” 聲,蘋果餡酸甜適度,果香四溢,有新鮮蘋果嘅口感,食完仲有陣陣回味,真喺下午茶嘅不二之選。魚柳包嘅賣相都好吸引,打開包紙,熱辣辣嘅香氣撲鼻。一口咬落,魚柳嘅外皮炸得恰到好處,脆卜卜,裡面嘅魚肉嫩滑多汁,混合埋酸酸甜甜的醬料,夾雜住鬆軟嘅麵包,口感豐富,味道融合得相當好,每一口都好滿足。朱古力奶昔亦唔會令人失望,奶昔質地濃稠,一吸入口,醇厚嘅朱古力味瞬間散開,甜度剛剛好,冰涼嘅口感喺口裡打轉,又解渴又解饞,就好似飲緊一杯液態嘅朱古力甜品,相當滋味。唯獨薯條有啲失準。拎上手嘅時候已經感覺唔對路,薯條軟趴趴,完全冇咗平時新鮮炸起嗰份酥脆。望落去顏色暗沉,明顯放咗有一段時間,食落一啲都唔爽口,有啲薯條甚至變得乾癟,口感大打折扣,真喺好掃興。明明麥當勞嘅薯
唯獨薯條有啲失準。拎上手嘅時候已經感覺唔對路,薯條軟趴趴,完全冇咗平時新鮮炸起嗰份酥脆。望落去顏色暗沉,明顯放咗有一段時間,食落一啲都唔爽口,有啲薯條甚至變得乾癟,口感大打折扣,真喺好掃興。明明麥當勞嘅薯條一向都喺招牌,今次呢批咁嘅質量,實在令人有啲失望。