2022-06-01 428 浏览
在元朗兜兜轉轉的一天,發現一間受本地人喜愛的章魚燒 小丸子店,已經重開! ▩原味章魚燒 $36每顆章魚燒內,都有小章魚的下半,或是小章魚的頭部,章魚體積的比例,相對坊間較大粒。 但章魚頭的口感,本人不太喜歡,看到紫黑的顏色,令人有一點卻步。章魚的頭,和下半身的比例,是一比一。希望下次可以找一個喜歡食章魚頭朋友一起再次訪店 ▩章魚頭,雖然知道小章魚原貌是這樣,但仍難以接受,章魚頭的口感並不是本人喜歡的▩章魚下半身這間章魚燒的粉漿,較為軟熟,綿綿口感,加上熱呼呼的溫度,總算眀白受追捧原因。 ▩Menu▩其他客人需要用餐後,自行把紙盒和竹籤扔進店內的垃圾桶中。但小店面積不大,客人坐的位置,與垃圾桶非常相近,而且垃圾桶是沒有蓋,建議店家可以換成腳踏式的垃圾桶。雖然只單一份小丸子,但有漏單,及漏上餐具的情況。

▩原味章魚燒 $36

▩章魚下半身

▩Menu

▩其他

雖然只單一份小丸子,但有漏單,及漏上餐具的情況。
2021-06-20 618 浏览
之前麴町係IG post宣布只係做到今日,6月20號🥺呢日都係我最後一次可以介紹呢間小店,元朗又少左間好食既小店啦😭💛🍡 黑松露章魚燒(4粒) $32我最中意佢地既小丸子係似日式偏淋既口感😙熱辣辣,而且食到大大粒既章魚!黑松露味食落口就係好香濃既黑松露味😝🍡 蔥味章魚燒(4粒) $27呢日同家姐講開冇食過咩味,原來啲基本款我地都冇食過😂又唔想叫原味咁普通,所以叫左蔥味😜除左上面加左堆蔥,都食得出原味既感覺!其實原味都超好食😙🍠 燕麥紫薯球/紫心香芋圓(5粒) $20呢日大膽問店員可唔可以兩樣混埋一齊叫,原來係可以架😍 好開心但原來佢地都一樣係芋泥餡架wor🤣超級香濃芋泥味,岩晒我口味😚雖然又小左間好食既小店,但其他都要繼續努力撐落去😉💛 有緣再見!
之前麴町係IG post宣布只係做到今日,6月20號🥺

🍡 黑松露章魚燒(4粒) $32
我最中意佢地既小丸子係似日式偏淋既口感😙
熱辣辣,而且食到大大粒既章魚!
黑松露味食落口就係好香濃既黑松露味😝

🍡 蔥味章魚燒(4粒) $27
呢日同家姐講開冇食過咩味,原來啲基本款我地都冇食過😂
又唔想叫原味咁普通,所以叫左蔥味😜
除左上面加左堆蔥,都食得出原味既感覺!其實原味都超好食😙

🍠 燕麥紫薯球/紫心香芋圓(5粒) $20
但原來佢地都一樣係芋泥餡架wor🤣
超級香濃芋泥味,岩晒我口味😚

2021-06-04 335 浏览
專賣章魚小丸子🐙🐙🍡🍡真係每粒小丸子都有一隻章魚🐙勁足料🤤蟹籽都多到食哂個底仲有好幸福呀🥰🥰🥰🥰6月底就結業要快d食多幾次啦‼️‼️‼️‼️
專賣章魚小丸子🐙🐙🍡🍡
真係每粒小丸子都有一隻章魚🐙
勁足料🤤蟹籽都多到食哂個底仲有
好幸福呀🥰🥰🥰🥰

6月底就結業要快d食多幾次啦‼️‼️‼️‼️
2021-06-04 257 浏览
本身打咗電話叫佢話10分鐘後拎得夠鐘我就企左喺嗰度等最後等咗45分鐘 先有有幾次想問佢幾時有都冇人理🥲可能佢人手不足啦收錢個人係咁要走入廚房見到佢哋都好似好忙咁出面就大約有六個人等緊佢哋忙到連收貨個人都唔得閒理😂啲章魚小丸子係真係好好食不過阿媽話好鹹😂😂我覺得都可以接受到嘅入面粒章魚都幾大粒啲炸生蠔就真係好好味連呀媽都話好味😋如果我下次再打去叫可能我會一個鐘之後先去拎😂咁啲時間應該差唔多唔洗白等咁耐😅啲時間可以拎來做其他嘢🥲
本身打咗電話叫
唔洗白等咁耐😅
啲時間可以拎來做其他嘢🥲
  • 炸生蠔
2021-05-14 887 浏览
小奇與小辛又出動啦!今晚上網搜尋元朗有咩名物出品,搜尋結果竟然係章魚燒!? 小奇心諗:咪即係小丸子加D沙津醬、燒汁、同埋木魚囉,每區超市廿蚊都有得食嫁啦,使嘜專程黎到元朗食呢?既然係人氣之選,我都決定黎拜會一下。望望餐牌呢度有唔同炸物,全部都係廿零蚊,小食黎講我覺得價錢恰當,又唔算貴。不過今次一心諗住黎食章魚燒,所以我都係睇番章魚燒個餐牌先。店內有8款口味,同老細傾計先知原來之前仲有個期間限定的芫茜口味,今次錯過了>,<我本人係超鍾意食明太子,今次我叫明太子6粒($35)、混合味黑松露2粒同埋蜜糖芥末味2粒($30)試試。比錢個時發現有個小驚喜,原來自備餐盒可以平一蚊!一向奉行走塑既我,今次自備左摺疊盒+玻璃盒,前後總共可以慳番2個餐盒($2)既價錢!等緊食物期間仲比我發現到呢張「買外賣帶盒走餐具」貼紙,我即刻影低分享比大家,睇得出店鋪係好支持環保!好多謝有心推動自備盒買外賣的店鋪,可以比客人有更多的走塑選擇!可能我夜晚先黎少D人排隊,等左大概5分鐘就有得攞。一開始攞過兩個盒都有D手忙腳亂,因為岩岩整起章魚燒全部都好辣手,我都係影完相等多陣先開始食。我先食左至愛既明太子
小奇與小辛又出動啦!

不過今次一心諗住黎食章魚燒,所以我都係睇番章魚燒個餐牌先。

明太子章魚燒

我先食左至愛既明太子味先,果然不失我所望,全盒都係木魚同埋明太子醬,配料多到好似唔使錢咁,岩哂重口味既我。

大大粒章魚

平時最怕就係食到好厚粉同埋全部都係菜既小丸子,好彩呢度既章魚燒唔使用放大鏡都清楚見到,每粒都真材實料好有咬口,誠意推介章魚燒係店鋪必食既小食。

之後試埋黑松露同埋蜜糖芥末味,兩隻味都好有驚喜。
蜜糖芥末味、黑松露味

(蜜糖芥末味個醬甜甜辣辣地,幾過癮)
(望住黑松露個款以為自己叫左兩球曲奇味雪糕)

整體黎講,我好欣賞呢間日本風小食店,加上搵到間支持環保的小店真係唔容易,讚!

總結:
食物味道****(4/5)
食物種類****(4/5)
等候時間*****(5/5)
容易走塑程度*****(5/5)
2021-05-11
3 分钟 (外卖自取)
大大粒章魚
蜜糖芥末味、黑松露味
2021-02-24 728 浏览
作為芫茜控嘅我知道麴町有期間限定嘅芫茜章魚燒,當然要去試下。叫咗雙拼六粒,另一款就揀咗明太子味,自攜容器減一蚊。由於客人眾多,足足等咗成十幾二十分鐘先至有得食,足見小店嘅受歡迎程度。一拎上手,見到小丸子上面鋪滿醬汁,鰹魚碎同芫茜,已經滿心歡喜😍,因為章魚燒內涵固然重要,但外在嘅醬汁同配料都係缺一不可。呢度嘅章魚燒軟硬適中,粉漿唔會太厚,入面嘅章魚粒亦算彈牙有鮮味,質素頗高。味道方面,明太子醬非常濃味,好正👍,啱哂重口味嘅我,相對之下,芫茜醬就冇咁突出,不過食嚟都有陣陣茜香,十分唔錯。

1K
2021-01-23 498 浏览
“雙拼6粒章魚燒:蟹子+黑松露”($38)之前入開元朗醒起呢間好多人推介嘅章魚燒🐙即刻行過去試一試😛章魚燒有分4粒/6粒一場嚟到要咗份6粒嘅雙拼😆雙拼正常加$2黑松露就唔駛加錢😛留意返芝士就冇得雙拼啦分別係蟹子味同黑松露味☺️好彩嗰日唔算太多人等咗大約15分鐘就有得拎😍章魚燒外面少脆入面軟糯包住大大粒章魚🐙黑松露味好香濃☺️相對之下蟹子就普通啲🤣但蟹子份量比得好多☺️加埋燒汁同蛋黃醬都好味嘅☺️最衰我去嗰陣仲未有芫荽味😂如果唔係一定會試🤣
“雙拼6粒章魚燒:蟹子+黑松露”($38)

之前入開元朗
加埋燒汁同蛋黃醬都好味嘅☺️
最衰我去嗰陣仲未有芫荽味😂
如果唔係一定會試🤣
2021-01-10 499 浏览
元朗有好多值得我哋支持,懲罰嘅小店,呢間係其中一間,食完之後我仲念念不忘。位於後巷,位置唔算好易位既舖頭,居然條人龍係源源不絕。餐廳主打章魚燒,仲要有多種口味,真係睇到我眼花撩亂之餘仲心大心細唔識點揀。(最後決定權俾咗男朋友)蟹籽章魚燒即叫即做(由於人龍有啲長度,餐廳仲可以電話落單)所以要有心理準備花上十幾分鐘等候。棒到上手,大大粒熱辣辣,第一啖食落去:係我香港食過最好食嘅章魚燒!外層不黐口,仲有幾分煙韌,醬料配料都相當充足(有多添),入邊粒章魚比起一般大粒,而且爽口彈牙!一盒六粒一分鐘秒清左。餐廳亦都提供好多其他小食,仲有優惠價加配,當日都見到唔少人買住兩三袋,有機會我都要試吓啤小食,同再食多好多次章魚燒先得。餐廳門面好細,但相當有特別,更會為同區餐廳做宣傳,見證到小店之間既合作精神。

2021-01-03 379 浏览
説好的提前電話落單就是可以縮短等候時間, 奈何到達付款等了又等都未完成。 好吧, 那我當沒有提前打電話落單, 門外等足20分鐘, 店內的小朋友問了我兩次號碼, 不知道未瞓醒還是只有金魚般的記憶, 取餐號碼仍是往後叫, 直至我忍不住出聲才快手手給我
2020-12-04 470 浏览
未食呢間之前 朋友都話葵廣有間好好食!我見啲評語有啲都話葵廣嗰間好食D!咁就試吓啦 我哋叫咗個原味~朋友想再食個燕麥丸 等咗大概15分鐘到 就拎咗啦!但係食落去呢⋯竟然唔係好熱 只不過係微䁔 味道係OK嘅但如果下次真係即整 即刻可以食就好😬😬
未食呢間之前 朋友都話葵廣有間好好食!
我見啲評語有啲都話葵廣嗰間好食D!

咁就試吓啦 我哋叫咗個原味~朋友想再食個燕麥丸
等咗大概15分鐘到

但如果下次真係即整 即刻可以食就好😬😬
2020-11-29 399 浏览
今日係雲泉仙館掃墓後,因為仲未食過野,又聽聞元朗有出名芫荽燒墨魚丸,老公好鐘意芫荽,所以就去元朗食下野一去到勁多人排,員工話等十五分鐘,較晒駡中返去,都仲要等,最後由落單到攞到手足足三十分鐘講返啲野食先,完全係值得嘅首先,價錢同旺角某店專食燒墨魚丸比較,每粒都有墨魚仔,粉皮有口感吾似似食空氣包既感覺由於我哋三個人各有喜歡嘅口味,所以叫左三款!芫荽醬加芫荽墨魚丸粒丸入面無芫荽,但係佢嗰芫荽醬同埋啲新鮮芫荽一齊配合食,朋友話好唔錯 (芫荽控)黑松露墨魚丸無論係個醬汁同埋係上面嘅黑松露,仲有啲木魚,成粒丸好食到想尖叫!!食到最後啲醬汁都仲有好多(本人係黑松露控)蟹膏蟹子墨魚丸食落去唔覺得有蟹膏嘅味道,不過蟹子就真係超級多,而且佢嘅木魚同埋醬汁都好多,而且墨魚丸亦都好香脆。成件事配合得天衣無縫總括嚟講,我自己最鍾意食黑松露,第二係就蟹子蟹膏,第三我諗芫荽,雖然我無食,不過朋友話一定要連埋個汁食就好好味

講返啲野食先,完全係值得嘅

由於我哋三個人各有喜歡嘅口味,所以叫左三款!

芫荽醬加芫荽墨魚丸

黑松露墨魚丸
食到最後啲醬汁都仲有好多
(本人係黑松露控)

蟹膏蟹子墨魚丸
食落去唔覺得有蟹膏嘅味道,
成件事配合得天衣無縫

總括嚟講,我自己最鍾意食黑松露,
第二係就蟹子蟹膏,第三我諗芫荽,
雖然我無食,不過朋友話一定要連埋個汁食就好好味
黑松露墨魚院
蟹膏係指墨魚丸
芫荽燒墨魚丸
黑松露墨魚院
蟹膏係指墨魚丸
芫荽燒墨魚丸
2020-10-05 878 浏览
緣分真的是一樣很奇妙的東西,上次在元朗國經過這家章魚燒小店,本來想試,但奈何留肚吃其他黃店就放棄。在網上最近看到此店告急,今次就專門過來支持,其實記憶中沒有這家店的存在,但到達後看到門店就想起了,太有緣了。門面細小,卻有很多小動物和裝飾,價錢方面算是中上,以4或6粒為單位。我是建議6粒裝,因為加配的價格不是差太遠,划算一些。明太子章魚燒   3.8/5分   35元有6粒明太子的醬是不錯的,絕對足夠覆蓋小丸子的表面。小丸子內亦有小小的章魚,味道我覺得是中上水平。之前在葵廣吃過另一間小店,與之相比,我覺得還是葵廣的好味,價格相同。不過,這不是代表此店不好,只是人家更上一層樓。在元朗小巷的小丸子小店與旁邊另一間賣鰻魚炒飯的米店,相映成趣,將來有緣再來可以雙劍合壁就好了。這是一間值得香港人支持的黃店。

明太子章魚燒   3.8/5分   35元有6粒

這是一間值得香港人支持的黃店。
2020-10-03
5 分钟 (外卖自取)
2020-08-13 716 浏览
食過呢間好多次啦!次次食之前我都whatsapp 嗌定唔洗等咁耐😂🎈蟹子章魚燒 $33 六粒章魚燒即叫即做, 新鮮熱辣, 外皮香脆內餡軟軟懦懦包著章魚塊. 醬料、配料蟹子、柴魚片的份量都俾得非常大方. 即場食熱辣辣,但我個人都鐘意拎到返屋企微溫果時,d醬料配料融合埋一齊黎食個口感都好正 😋🎈小店主打章魚燒、但都好其他炸物小食同罐裝果汁、最鐘意飲粒粒白提子汁,好多提子肉. 如果唔想等太耐可以電話落單、通常15分鐘後就可以到店面自取😉

🎈蟹子章魚燒 $33 六粒

2020-02-13
2020-08-01 606 浏览
麴町蜜糖芥末小丸子價錢💲: $33 (6粒)好味程度😋: 4/5服務🍴: 3.6/5環境🗾: /性價比🥢: 3.4/5回頭率😚: 3.5/5-大家應該識有間叫真章魚無雙的章魚小丸子店,今次竟然比我搵到同佢差唔多味既!元朗人有口福啦!😍佢仲要係💛店呀!😝-呢間叫麴町!佢個位置係小巷到所以都幾難搵😂 同埋$33 6粒都唔平,但幾高質🤩 我最唔中意啲小丸仔一舊粉頭咁🤯 但呢個啱啱好,唔覺好大粉味,粉漿熟到恰到好處,有小小黏口個隻,但入面有好大粒章魚塔救,所以又有啲咬口😌 不過重點其實都係蜜糖芥末醬!真係好match,入口遮左小小麵粉味,正🤓 但佢唯一唔好就係唔夠熱可能因為唔係太多人買如果再熱啲會好啲,而家整係暖🧐
麴町
蜜糖芥末小丸子
價錢💲: $33 (6粒)
好味程度😋: 4/5
服務🍴: 3.6/5
環境🗾: /
性價比🥢: 3.4/5
回頭率😚: 3.5/5
2020-07-19 425 浏览
呢間章魚燒口味有好多,仲要即叫即整,熱辣辣,面頭勁多柴魚👍🏻👍🏻第一次食呢間就試左明太子&芝士味但疫情關係就拎番屋企食, 可能因為焗住左就唔係好脆但仲係熱辣辣咖🏹明太子章魚燒;(6粒)🏹面頭超多明太子醬🥰鹹鹹地帶有少少辣幾惹味😋仲有好大舊章魚🏹芝士味章魚燒; (6粒)🏹估唔到佢個芝士係有拉絲效果😍😍第2次小編試左🏹蔥味章魚燒; (4粒)🏹即刻買完係街食, 外脆內軟, 好香既蔥味,但今次啲餡就比上次少, 淨係食到章魚腳😢😢
第一次食呢間就試左明太子&芝士味

🏹明太子章魚燒;(6粒)🏹