2017-05-31 324 浏览
今次啲牛膀勁厚囉咩事😱佢一塊應該有平時既三塊今日個師傅應該冇戴眼鏡 驚切親手指😂酸齋好淋好油 下次都係唔食啦 冇quota🙄湯底就都係勁辣汁最好味🤗價錢:$38
今次啲牛膀勁厚囉咩事😱
佢一塊應該有平時既三塊
今日個師傅應該冇戴眼鏡 驚切親手指😂
酸齋好淋好油 下次都係唔食啦 冇quota🙄
湯底就都係勁辣汁最好味🤗

價錢:$38
2017-05-27 343 浏览
聽了很久麵麵店麻辣蓮藕超好味,今日終於來會一會了。點了4送加麵。份量大亦很足料。麻辣蓮藕很爽,少許油膩,但很夠味,已夠辣。九菜餃沒有肥肉,皮也薄,很不錯。唯蘿蔔有渣。可以再來
2017-05-25 276 浏览
以前成日都會幫襯,可算是熟客仔咁喇~一向都覺得幾好食,朋友未試過,特登約朋友去試吓小儀的店~點知......中伏!嚟到麵店當然要食麵~以下就係可以選擇既item同價錢,以車仔麵嚟講價錢算中上吧!出名既菜甫同辣汁都係任加!我額外買咗樽菜甫拎走,$50一般調味醬的size吧!有點貴,但佢炒飯,湯麵都啱落,可算是百搭的!先嚟咗杯凍豆漿,一飲就知係溝出嚟~無豆味~其實比較想飲紫貝天葵,但賣哂~無法喇~自己唔好彩吧!朋友叫了這幾個餸,據他描述:魚皮:唔夠脆同香口腐皮:正常魚皮餃:正常魚片頭:有咬口,但不太厚,亦不是一般的三角形狀呢碗係我既~雞翼:夠入味,但肉質鬆散酸齋:味道不錯,但中心少少硬木耳:正常沙葛餃:餃內既餡一patpat,完全唔知自己食緊咩我地都點了沙嗲湯底,咸到呢......食咗幾啖,忍唔住叫侍應比碗清湯我地溝淡佢,真係又咸又多味精,食完之後勁想灌水!呢間我諗真係無下次!
以前成日都會幫襯,可算是熟客仔咁喇~一向都覺得幾好食,

先嚟咗杯凍豆漿,一飲就知係溝出嚟~無豆味~
其實比較想飲紫貝天葵,但賣哂~無法喇~自己唔好彩吧!

朋友叫了這幾個餸,據他描述:
魚皮:唔夠脆同香口
腐皮:正常
魚皮餃:正常
魚片頭:有咬口,但不太厚,亦不是一般的三角形狀

呢碗係我既~
雞翼:夠入味,但肉質鬆散
酸齋:味道不錯,但中心少少硬
木耳:正常
沙葛餃:餃內既餡一patpat,完全唔知自己食緊咩

我地都點了沙嗲湯底,咸到呢......

食咗幾啖,忍唔住叫侍應比碗清湯我地溝淡佢,
真係又咸又多味精,食完之後勁想灌水!
呢間我諗真係無下次!
2017-05-24
2017-05-08 408 浏览
今日晏食飯 食到下午茶餐✌🏻車仔麵任選三餸 配豆漿or山渣冰 $38我想食沙葛餃但冇哂😢結果餸揀左:墨魚卷 牛腩 咖哩魷魚🍲湯底:勁辣汁 🍸飲品:山渣冰------------------------------🐙墨魚卷有墨魚丸既口感 但食落係洋蔥味 麻麻🐮牛腩好韌😅🦑咖哩魷魚入味又爽脆 平時食要$12得四條仔好貴有下午茶餐就可以叫😛🌶勁辣汁湯底佢係有啲啲啲啲辣味既沙嗲囉 唔錯既👍🏻🍹山渣冰又幾好飲喎😮山渣味好濃 唔會覺得溝淡哂冇咁甜會更好 好飲😋------------------------------下次會試韮菜餃 見人地食勁大粒有正常餃既兩倍😶
今日晏食飯 食到下午茶餐✌🏻
冇咁甜會更好 好飲😋
下次會試韮菜餃 見人地食勁大粒
有正常餃既兩倍😶
2017-05-02 431 浏览
餸我揀左牛膀同貢丸牛膀有三大片 反貢丸得兩粒有啲奇怪🙄牛膀入味 夠粉 唔會漿住個口 幾好食貢丸普通 冇特別湯我揀左薑酒湯 有啲失望得啲好微弱既薑酒味 溝左勁多水😐要落辣菜甫同辣醬先吊到啲味岀黎😷------------------------------辣菜甫同辣醬雖然用油浸 好肥但真係幾好食 好香好惹味😋下次試下勁辣汁先😋
餸我揀左牛膀同貢丸
辣菜甫同辣醬雖然用油浸 好肥
但真係幾好食 好香好惹味😋
下次試下勁辣汁先😋
2017-04-26 471 浏览
之前見到雜誌有推介過,本人極愛食車仔麵,今日就過去試試。下午茶 3餸麵加豆漿/紫貝天葵 ($38)我記叫左個魚肉春卷 (係幾香)咖哩魷魚 (無味)麻辣蓮藕 (蓮藕係幾爽口,麻辣係好食)酒薑湯 (食吾出係咩味)米線 (好淋)紫貝天葵 (好飲,甜度適中)同碗麵既份糧都唔算多,女仔食可能仲會夠既之後吾夠飽,就叫多個店員推薦既蒜蓉蝦多士($36)個性賣相無幾特別既,用左黑色法包面層係蝦膠鋪面,包底可能搽左蒜油/牛油,再拎去焗即口即焗係幾香口,但成36蚊先得2件,個人覺得真係貴左少少。所以,食一次,試過就算了。
之前見到雜誌有推介過,本人極愛食車仔麵,今日就過去試試。

下午茶

3餸麵加豆漿/紫貝天葵 ($38)

我記叫左個
魚肉春卷 (係幾香)
咖哩魷魚 (無味

麻辣蓮藕 (蓮藕係幾爽口,麻辣係好食)
酒薑湯 (食吾出係咩味)
米線 (好淋)

紫貝天葵 (好飲,甜度適中)

同碗麵既份糧都唔算多,女仔食可能仲會夠既
之後吾夠飽,就叫多個店員推薦既蒜蓉蝦多士($36)

個性賣相無幾特別既,用左黑色法包
面層係蝦膠鋪面,包底可能搽左蒜油/牛油,再拎去焗
所以,食一次,試過就算了。
2017-04-25
其實經常都會幫襯麵麵店, 因為以車仔麵黎講, 麵麵店真係有質素, 而且有我好鐘意飲嘅山渣冰同紫貝天葵我最鐘意食佢嘅餃子, 皮薄料多, 仲有比較少見嘅沙葛餃同辣菜脯提供。另外佢有薑酒湯底揀, 夠特別。所以我都經常介紹身邊嘅朋友去試, 今日又帶咗朋友黎試, 朋友都好滿意。 今次叫咗一份車仔麵, 豬雜撈麵, 蝦多士同煎釀三寶。依間店唯一唔好嘅就係有啲餸好快會賣晒, 本身想食河粉不過賣晒, 所以就叫咗米線, 餸方面就揀咗墨魚卷同埋我每次都會叫嘅麻辣蓮藕, 魚肉春卷,沙葛餃。湯就當然有揀薑酒湯底, 再加勁辣汁。(不過提醒大家勁辣汁真係勁辣, 如果唔食得辣真係唔好加或者落單個時叫佢加少少算)四餸車仔麵 墨魚卷中規中矩, 麻辣蓮藕必食辣辣地又爽口, 睇得出餐廳有嚴選過。魚肉春卷都係車仔麵比較少見, 都好好味。沙葛餃真係誠意之作  皮薄, 入面有好多沙葛而且加咗少少菇吊味。湯底就真係非常少見,而且食完都無乜口渴嘅感覺,應該真係無乜味精,極度推介。豬雜撈麵 - 豬雜好新鮮, 無腥味, 而且味道啱啱好, 唔會太咸, 本人就會加少少辣菜脯撈埋食, 好好味蝦多士 - 又係我每次都會叫嘅, 首先包就加咗啲牛油烤
今次叫咗一份車仔麵, 豬雜撈麵, 蝦多士同煎釀三寶。

四餸車仔麵
墨魚卷中規中矩, 麻辣蓮藕必食

蝦多士 - 又係我每次都會叫嘅, 首先包就加咗啲牛油烤, 好香而且脆口。 蝦滑真係好有口感, 而且份量好多, 好彈牙, 而且有蝦味
煎釀三寶 - 其實想叫茄子, 不過賣晒
最後叫咗尖椒, 紅腸同雲吞。 魚肉都係打得好彈牙, 同埋真係即叫即炸, 而且佢落嘅豉油係甜甜哋, 相信又係餐廳自己調製嘅, 本人就最鐘意尖椒同雲吞
2017-03-09
2017-02-13 6009 浏览
湯選(勁辣汁)真係好辣,但湯不夠熱.白蘿蔔《清甜》,魚肉春卷(算大條,魚肉唔腥,彈牙),大腸(好軟身,入味),牛膀(原汁原味)選粗麵(口感剛好,不會過淋身)另一碗湯選(薑酒湯)好重薑味沙葛餃(第一次見,車仔麵有沙葛餃,餡料滿滿沙葛粒,好爽口,味道清新)墨魚卷(墨魚肉好滑,但欠墨魚的鲜味)麻辣蓮藕(好正!好麻辣,愛辣人士一定試)酸齋(比預期失望,不似食評話炸到脆身的酸齋,而且無另外上枱(已浸在車仔麵湯上)選粉絲(粉絲吸收了薑酒湯,初食(好重薑味越食越暖笠笠(因為薑酒),個人覺得有d辣辣菜甫做配菜一流(好爽口,而且夠辣)一匙菜甫配上薑洒湯底(已經好辣)小食方面蒜蓉炸蝦多士黑色的多士好香脆蝦膠金黃色(好靚)好香脆蝦膠足料(滿滿的),蝦好鲜味車仔麵(麵底,餸,湯底多選擇)愛辣的朋友,湯,餸辣的選擇較多菜心好清甜全單共$166不算太貴(size 大大碗)
湯選(勁辣汁)
真係好辣,但湯不夠熱.
選粗麵(口感剛好,不會過淋身)
另一碗
湯選(薑酒湯)好重薑味
墨魚卷(墨魚肉好滑,但欠墨魚的鲜味)
麻辣蓮藕(好正!好麻辣,愛辣人士一定試)
選粉絲(粉絲吸收了薑酒湯,初食(好重薑味
越食越暖笠笠(因為薑酒),個人覺得有d辣
辣菜甫
做配菜一流(好爽口,而且夠辣)
一匙菜甫配上薑洒湯底(已經好辣)
小食方面

蒜蓉炸蝦多士
黑色的多士好香脆
蝦膠金黃色(好靚)
好香脆
蝦膠足料(滿滿的),蝦好鲜味
車仔麵(麵底,餸,湯底多選擇)
愛辣的朋友,湯,餸辣的選擇較多

菜心
好清甜
全單共$166
不算太貴(size 大大碗)
2017-02-07
2017-02-09 1468 浏览
想念的麵麵店 ❤以前在附近上班, 經常到訪麵麵店, 轉間已經一年多。星期日到尖沙咀逛街突然想吃車仔麵, 特意在柯士甸站下車。太久沒吃, 忘記了它的沙嗲湯底都已很辣😳 但實在太太太想念辣菜甫, 還是要加一點!鹵水雞翼👍🏻👍🏻鹵水蛋👍🏻 咖哩魚蛋👍🏻 蘿蔔👍🏻 只有牛肺不太滿意, 有點腥米粉比米線好味, 米線太淋, 而且沾不到湯的味道辣菜甫是令人回來的原因, 一定要試一點夾開辣椒避免太辣!總括來說還是非常滿意❤
想念的麵麵店 ❤

鹵水雞翼👍🏻👍🏻鹵水蛋👍🏻 咖哩魚蛋👍🏻 蘿蔔👍🏻
只有牛肺不太滿意, 有點腥
米粉比米線好味, 米線太淋, 而且沾不到湯的味道

辣菜甫是令人回來的原因, 一定要試一點
夾開辣椒避免太辣!

總括來說還是非常滿意❤
2017-02-05
午餐
2017-01-06 1043 浏览
今日終於有時間將屋企果一大袋舊衫攞去救世軍回收,袋衫重到呢……放低咗袋衫就去永安睇咗陣床上用品,跟住見反正出開嚟,就去佐敦食lunch,因為旺角我已經食到爛,都唔知食乜好,最後去咗麵麵店食車仔麵。食咗碗4餸1麵車仔麵,店內爆場,只能坐bar枱。4餸分別有椰菜,韮菜餃,牛腩,酸齋,牛腩入味,不過有啲韌,酸齋一定要另上,好好食同幾脆(每次食必嗌),韮菜餃第一次食,有驚喜,幾好味,其實韮菜餃係叫錯咗,我以為我隔離果個係食緊韮菜餃,點知原來係墨魚卷!😂配埋杯開胃山渣冰,Perfect!

配埋杯開胃山渣冰,Perfect!
2017-01-06
  • 酸齋
2016-12-28 871 浏览
當日天氣未轉涼,行到身水身汗行入去,但冷氣壞左,不過一場嚟到,照食!員工態度一般,有人見冇冷氣入嚟之後走左,個男職員即大聲講話人麻煩,都嚟到食就食啦,冇冷氣駛唔駛走呀!另外有女職員同其他職員傾傾下計興奮得滯爆粗,店主應該留意下!當日叫左沙嗲汁蘿蔔,豬腸,紫菜,腐皮魚肉卷⋯湯底冇味,得沙嗲個辣味,但又冇沙嗲味,個湯面成陣油,蘿蔔同紫菜正常野,冇調味都唔會差嘅,個腐皮魚肉卷啲人講到好好味,但佢只係一般街都買倒嘅貨色,重點係豬腸,唔夠味,好林,入面又冇洗得好乾淨,偏肥,好難食!見咁多人推介特意走過去食,點知食倒個成$50嘅冇heart拿渣麵,我同老公都話可一不可再!
2016-12-22
2016-12-28 651 浏览
因為小儀開嘅所以來試下~叫左兩個麵+醉豬耳小食~雞腎大大件好入味,第一次食豬心原來本身冇乜味嘅,諗左好耐試唔試粉葛餃見未見過所以試下,好特別我自己就好鐘意食~醉豬耳好勁酒味👍又夠爽~會再來光顧支持💪
因為小儀開嘅所以來試下~
叫左兩個麵+醉豬耳小食~
醉豬耳
醉豬耳好勁酒味👍又夠爽~

會再來光顧支持💪
2016-12-27
醉豬耳
2016-11-29 846 浏览
今日得閒過來佐敦接家姐收工(但我太早到了 (ㄒoㄒ) ),見到之前大家話好好食既麵麵店就入來試試順便等家姐。叫左一個辣既車仔撈河粉,可以任選4個餸,我既係紅腸,酸齋,豬紅,魚肉春卷。辣既味道適中,好開胃,個魚肉春卷好好食,紅腸也不會太老,下次仲會繼續來~

2016-11-17 1806 浏览
話說陪朋友黎佐敦睇醫生,順便係附近晚餐。朋友話之前食過呢到既湯底好特別,所以就黎試下。初初入到黎覺得佢裝潢都幾Lifestyle, 好似一間文青CAFE咁,環境都幾舒服。餐牌有兩張,一張係自選車仔麵,一張一啲飯,撈麵,小食飲品。我地兩個女仔最後叫左一碗車仔麵,一碗豬扒撈麵,一碗魚肉碗仔翅,都真係幾多野。岩岩叫完,姐姐就拎左呢個水壳黎話係醋,個下個覺得呢到既碗碟都幾特別。先黎野飲,呢杯叫紫貝天葵,酸酸地似山渣水幾好飲。魚肉碗仔翅,佢一拎到過黎,我LIU左一下,即刻同FD講佢好足料。因為碗仔翅有好多魚肉,同埋啲「翅」都幾粗下,同埋佢既結真因為料多唔你因為溝左好多粉,加埋菜「蒲」,醋同胡椒,味道係正既。呢碗小麻辣既豬扒撈粗就差D喇,除左麻辣味,本身既醬汁味較淡,令到佢有啲失色。好彩豬扒都幾嫩同埋本身醃得入味,所以加番分。至於車仔麵呢,真係要讚下佢個湯底幾特別,佢個湯底叫薑酒湯,個味有啲似加平時啊媽煲個啲雞湯,同埋冇平時個啲車仔麵湯底咁油。我地叫左墨魚春卷,魚肉春卷,蓮藕,九菜餃子同埋蘿蔔,墨魚春卷,魚肉春卷好彈牙,蓮藕爽口,蘿蔔幾甜,係九菜餃子有點餡少,但整體黎講都唔錯。Overall黎講,

餐牌有兩張,一張係自選車仔麵,一張一啲飯,撈麵,小食飲品。

先黎野飲,呢杯叫紫貝天葵,酸酸地似山渣水幾好飲。
魚肉碗仔翅
豬扒撈麵
車仔麵
Overall黎講,呢到野食環境都幾好,同埋佢又唔係收得貴,正常車仔麵價錢,所以都幾抵食!
2016-11-16
魚肉碗仔翅
車仔麵
2016-09-15 1874 浏览
903 DJ 小儀開嘅車仔麵店。必點煎釀三寶炸雲吞頂瓜瓜。雲呑裡面有魚肉。炸得剛剛好。唔油膩。配埋個sauce好match 。炸紅腸。囗感一流。厚薄度好似兩塊疊埋一齊咁。好滿足。
903 DJ 小儀開嘅車仔麵店。
必點煎釀三寶

炸紅腸。囗感一流。厚薄度好似兩塊疊埋一齊咁。好滿足。
  • 煎釀三寶