2023-12-19 30 浏览
今日放左工!即刻過黎TKO Gateway呢間麺匠八醫肚仔,食餐豐富慰勞自己的身心。餐廳細細間,店舖清潔整齊,整體感覺不錯!食物😋😋😋😋😋環境🤩🤩🤩🤩服務😍😍😍😍😍咖喱叉燒肉飯咖喱叉燒肉飯真係一個超級美味嘅選擇😋!米飯煮得啱啱好,叉燒嘅肉質又鬆化又多汁👍🏻,加埋嗰陣陣香濃嘅咖喱味,真係食落口感超級滿足😊。咖喱汁嘅口味岩岩好,唔會太辣,又唔會太淡,啱哂唔同人嘅口味。搭埋個配菜嘅青菜,令成碟飯更加均衡,又健康!😍呢個咖喱叉燒肉飯係我食過最好食嘅一個,作為午餐或者晚餐嚟講都一流!👌🏼下次一定會再嚟食!芒果雪花冰大大盤芒果🥭雪花冰❄️,真係見到都心心眼,正到極!呢碗冰充滿濃郁芒果味,香甜又濃郁,入味有芒果布甸,芒果冰,黑糖珍珠,白凉粉和原汁完味芒果肉。

食物😋😋😋😋😋
環境🤩🤩🤩🤩
服務😍😍😍😍😍
咖喱叉燒肉飯
芒果雪花冰
2023-12-19 23 浏览
好耐冇食雪花冰啦了,收工一於自己走去試下坑口TKO Gateway個間麺匠八!想要為大家推薦的芒果雪花冰’s 芒果新鮮味甜、芒果經過嚴選, 品質較佳,雪花冰的綿密度也高。雖然天氣有點凉,但無阻我對雪花冰的喜愛。咖喱叉燒肉飯真係飯堂裡面的隱藏版美食😋!咖喱味道濃郁香辣,叉燒肉則係烤得外焦裡嫩,肉質鮮嫩多汁,吸滿咗咖喱嘅精華,非常入味👍。每一啖咖喱叉燒肉都能夠感受到滿滿嘅香氣同層次感,令人食慾大增🍛。而且,佢哋將叉燒肉切成薄片,鋪設在白飯之上,再淋上一層層嘅咖喱汁,簡直係配合得天衣無縫😍。加上一啲蔬菜嘅配搭,不單止提升咗菜式嘅色彩,亦為整體味道增添咗一份清新。食嘅時候將咖喱同叉燒同飯一齊拌勻,每一口都滿載着咖喱嘅香辣同叉燒嘅甜味,實在太滿足🤤。呢個咖喱叉燒肉飯,無論係午餐定係晚餐,都係一個好好嘅選擇,推薦俾每一個愛咖喱嘅朋友!👏芒果啫喱冰冰嘅芒果果肉滿滿,酸酸甜甜十分開胃,用吸管一啜還能吃到充滿啫喱粒,大大增加芒果香氣,整體酸甜清爽! 邊飲邊食生果係幾好嘅享受,幾清涼嘅感覺。其實坦白講呢間麺匠八還不錯,雖然不是說非常的高級,但是卻還蠻好吃的。價錢合理,味道中上……還要吃得出心機。
新開喺屋企附近,想食好耐就試吓。落咗單之後就嚟第一杯奶茶,服務員匆匆忙忙擺低就算,俾包糖跌咗落地下都唔執返。已經有啲燥燥地,諗住算啦。點知嚟到所有嘢都唔好食,所以非常之失望。竟然連奶茶都唔好飲,淡到成杯水咁有啲嬲嬲地。另一杯嘢飲就正正常常啦,再食埋佢碗拉麵,就真係嬲到爆。碗拉麵就好似煮咗勁耐勁淋嘅公仔麵咁,啲面係超級超級淋。真係未食過拉麵係咁樣囉。依間餐廳冇服務態度可言之外,食物質素仲要係非常之差。真係唔會有下次!
2023-12-18 17 浏览
麵匠八位於坑口TKO gateway 1樓,每逢食飯時間都有唔少人等位,可以話係街坊至愛嘅飯堂🥢麵匠八咁受歡迎,除咗環境別致,坐得舒服之外,最重要係食物款式多,價錢相當親民,所以好多學生都會幫襯⚡️🍜酸湯肥牛拉麵:酸湯係有酸菜嘅湯底,依個係台日fusion拉麵,食落幾好食😋湯底仲有股清甜味,味道有層次🥣除咗肥牛之外,仲有半隻溏心蛋、木耳絲同荀片,料嚟講算幾齊!❄️牛奶雪花冰:OREO牛奶雪花冰係我最愛嘅甜品之一,佢嘅滑溜冰塊配上oreo嘅香味,真係喺口裏化開,一試難忘👍!OREO嘅酥脆同牛奶雪花冰嘅滑溜感覺完全就係一個極致嘅互補,兩者結合咗之後造就咗一種強烈但又平衡嘅口感,食落口完全係一種享受🍨。而且,牛奶嘅香濃滋味同oreo嘅巧克力餅干味結合喺一齊,簡直係無敵搭配😍。食落口之後,喺口腔裏再度釋放出嚟,你可以一邊享受到牛奶雪花冰嘅細膩口感,一邊又可以享受到oreo嘅香酥口感,真係好食爆炸🎉。而且,無論喺炎夏嘅午後,定係冬天嘅時候,都好適合食呢款甜品,我真心推薦畀大家試下呢款oreo牛奶雪花冰👏,快啲去試吓,保證你會愛上佢架!😘

2023-12-18 65 浏览
午餐試下呢間嘢,見佢事事正正,諗住正正常常,普通拉麵咁。點知竟然逼到我第一次打食評,奉勸各位睇到呢篇文知難而退。首先拉麵嘅重點有三個(你當我自己作啦):湯、麵、料,呢到癲到係冇一樣合格,如果唔係自細啊媽教我粒粒皆辛苦,我真係食到一半就走。講番先我嗌左豚骨叉燒拉麵同黑鬼叉燒拉麵; 1️⃣湯-兩邊都係水到差過屋企包公仔麵,個底味係味精拉麵但你當落多一碗水入去。2️⃣麵-漲到癡筷子,冇味得黎,食完濟到少少想嘔(完全唔誇)3️⃣料-最正常,已經講緊係急凍嘅水平食完個拉麵再睇個單70幾一碗,再睇到open rice個啲饍稿,就做成我呢篇文。完。

講番先我嗌左豚骨叉燒拉麵同黑鬼叉燒拉麵;
3️⃣料-最正常,已經講緊係急凍嘅水平

老公見咁多人比差評,就去試吓究竟有幾差。呢個諗法真係好奇怪,俾錢去試啲唔好食嘅嘢😳 穩穩陣陣挨個30餃子拉麵,因為拉麵唔好食都仲有餃子食落肚 😆 本身唔係咁鍾意食拉麵,覺得佢好鹹,好油,但我都冇用大丸嘅Standard去試呢一碗麵。首先試咗一啖湯,都OK嘅,有蒜味,唔算太鹹,亦都唔油,過關!食一啖面,urrrr…. 佢肯定唔係拉麵,質地似林左嘅公仔麵,未至於要放棄佢,但係就唔可以抱住一個食拉麵嘅心態去食。至於餃子就,穩穩陣陣,不過不失,細細隻,雪藏餃子, OK。$66連+1 ,對得住個價錢我只可以話。

至於餃子就,穩穩陣陣,不過不失,細細隻,雪藏餃子, OK。

$66連+1 ,對得住個價錢我只可以話。
味噌炸餃子拉麵
2023-12-16
2023-12-13 38 浏览
麵匠八門口長期都有人排隊,我梗係都要去試一試🌟酸湯肥牛拉麵首先,第一款就係酸湯肥牛拉麵🍜,佢既拉麵好彈牙,份量十足,收埋好多拉麵,呢個湯底既味道好獨特😎湯底味道濃厚酸而不鹹,湯底可以話落足心思,每一啖都飲到店主的心思,好想飲晒佢既湯添😄肥牛同樣好入味,厚薄適中,肉質嫩滑配拉麵食就一流,然後面頭加上京葱,更添香味。食完呢個拉麵真係好滿足😍🌟咖喱吉列海鮮飯今次試咖喱吉列海鮮飯,一共有3條炸蝦,水準好高,炸蝦外層炸得鬆脆,冇油膩感,佢哋嘅日本炸蠔真係太好食🤤脆脆嘅外皮包裏住鮮嫩多汁嘅蠔肉,一囗咬落,蠔汁即時爆出,每粒蠔都炸得恰到好處,珍珠米粒粒分明好味道,以呢個價錢嚟講,真心抵食😄
麵匠八門口長期都有人排隊,我梗係都要去試一試

🌟酸湯肥牛拉麵

🌟咖喱吉列海鮮飯
2023-12-12 240 浏览
放左同老公搵野食,老公係TKO Gateway見到個咖喱吉列豬扒飯,突然話好想食,咁就一於食呢度啦!我地就叫左個咖喱吉列豬扒飯和咖喱吉列海鮮飯,再每人叫左杯野飲,老公去邊度都係例牌凍檸茶,真有港式風味😂😂😂咖喱吉列豬扒飯咖喱香度🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛外脆內酥吉列豬扒無人不愛,咬落去香脆的口外層伴隨著肉汁係口中飛散開去,口裏面就好似演奏音樂咁,充斥著油揚的香味😂再加上實實在在的咖喱香,立即提高整體的享受,猶如被交響樂的音韻包圍一樣。咖喱吉列海鮮飯咖喱香度🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛🍛吉列海鮮有炸蝦🍤和炸蠔🦪,而且每款有三隻,豐富得很,炸蝦炸蠔都炸得非常靚,均勻的金黃色立即令人食慾大增。再點上濃香十足的咖喱,味道非常同凡響。仙草鮮奶清爽口感🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩呢杯仙草鮮奶充滿奶香味,飲落去又滑又順喉,仙草又滑又清爽,好味度爆發。凍檸茶清爽口感🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩酸酸甜甜凍檸茶,檸檬味和紅茶味非常平均,兩種味道同樣存在,但又唔失色,調配得非常好。

咖喱吉列豬扒飯
清爽口感🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩

凍檸茶
清爽口感🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩
2023-12-12 33 浏览
近期收工經過將軍澳有間日式拉麵店,網上好高人氣,裝修又靚,特登叫埋好閨蜜一齊去試吓👯‍♀️入到去見到好有日式風格,閨蜜表示好喜歡💛先嚟個咖喱吉列豬扒飯 🍛,吉列豬扒炸到酥脆金黃,咬落流岀大量豬扒汁,外脆內軟,口感豐富。而咖喱微辣,閨蜜表示好喜歡,十分開胃同惹味💙跟住食返個豚骨叉燒拉麵🍜,好有心思,賣相靚靚,搭配住濃郁嘅豬骨湯,叉燒口感滑順。每一啖都散發住濃郁嘅豬骨味道,令人食到停唔到口❤️再飲埋黑糖珍珠奶茶🧋,好欣賞佢嘅黑糖珍珠,甜度啱啱好,奶茶順滑好味,非常適合邊飲邊同閨蜜傾偈,一大享受💚仲有芋香芋泥🍠,材料份量十足,不能錯過!芋香香氣撲鼻,入口有回香既芬芳香味,必試💖好有心思設計又靚既餐廳,建議各位如果要食盡早book位,因為真係好多人🔥

2023-12-12 19 浏览
前排先去完日本旅行,又好掛住日本茶啦!見網上介紹間日式餐廳,所以特登叫埋同事放工一齊去試下,呢間餐廳叫麺匠八,餐廳環境乾淨企埋,裝修又靚靚的,有櫻花同燈籠好日式💁🏻‍♀️首先好欣賞蒲燒鰻魚丼飯,鰻魚外酥內嫩,肉質鮮嫩多汁。搭配上蓬鬆白飯上,每一啖都能感受到鰻魚濃郁香氣同獨特既甜味。丼飯上仲有加入了青瓜、蛋絲同鰻魚醬汁,增添了層次感同風味。絕對是一道令人回味無窮既美食享受💋。呢間店嘅厚切咖喱叉燒肉飯真係非常之好食😋!一上嚟嘅嗰瞬間,濃郁嘅咖喱香味已經令人食指大動,飯與咖喱係呢盤裏面緊密相擁,再加上叉燒肉嘅滲透力,令到飯嘅口感顯得更鮮美。叉燒肉方面,真係搞到一定嘅厚度,每一口都有肉嘅實在感覺,肉嘅嫩滑與咖喱嘅濃厚口感,融和得剛剛好,飲一口,個口感真係絕👍!烹調準確,唔會變得乾身或者太硬,尤其係切面位置,更加展現出拿捏得宜嘅火侯。至於飯嘅部分,香味佳,口感綿密,而且吸收咗咖喱汁嘅粒粒飯令人更是痴心妄想,例如像我咁,食完之後還在回味🥰!放心,呢個厚切叉燒肉咖喱飯一定會滿足到你每一種味蕾嘅需求!上星期先食完呢間餐廳,而家睇返啲相又想再食啦,已經約定同事下次試吓佢嘅拉麵同甜品🥳

媽咪放假難得可以同我一齊食嘢,太耐冇食日本嘢,我哋就揀咗麺匠八。呢間餐廳其實之前都食過,我哋就一心想食拉麵嘅,我哋見到佢其他嘢又俾佢吸引住,最後決定唔食拉麵,但係我哋就叫咗芒果雪花冰同蒲燒鰻魚丼飯,兩個一齊share。首先,蒲燒鰻魚丼飯係一道令人垂涎欲滴嘅日本料理,帶有獨特嘅廣東口味。首先,見到呢碗香氣撲鼻嘅蒲燒鰻魚丼飯,我嘅表情係😍!一啖入口,鰻魚柔軟多汁,口感綿麗,真係太美味啦,令我即刻露出咁個表情:😋。鰻魚受到炭火輕烤,令到表面金黃酥脆,加上細膩嘅鰻魚肉質,好好食到心癢癢,我嘅表情會係😄。啲鰻魚丼飯上緊紗沙律,炒蛋,同埋青蔥絲,色彩繽紛,令食物更具層次感,我嘅表情又會變成😍。米飯係用日本進口嘅高級米煮熟,每粒飯粒飽滿,口感Q彈有嚼勁,讓我嘅表情改變成為😋。整碗飯煮得剛剛好,米飯吸收咗蒲燒鰻魚嘅汁液,味道香濃鮮美,令我滿足到嘅表情係🤤。蒲燒鰻魚丼飯嘅配搭精準,每啖都能感受到魚肉嘅鮮美味道,一口接一口,欲罷不能!我嘅表情變成咗🥰。而且,份量十足,食到撐咗都仲想食多啲,令我唔禁露出顧盼自喜嘅表情:😁。整體而言,蒲燒鰻魚丼飯係一道令人食指大動嘅佳餚,每次食完都會留下滿足而滿意嘅表情:😊。
然後當然要整返個好吸引嘅飯後甜品,望到佢哋嘅Menu有好多款選擇,最後我哋就決定食返個酸酸甜甜嘅芒果雪花冰,送到嚟真係見到勁大份,芒果酸酸甜甜咁,真係夠晒Fresh 。

呢間餐廳其實已經食咗三次,每次叫唔同嘅食物都keep到水準,次次都非常之滿意!對佢哋嘅食物質素都相當之有信心,一定會繼續幫襯。
2023-12-11 35 浏览
見依間日本嘢唔係太貴,就諗住試吓~本身對佢都係無咩期望,純粹想醫吓肚,點知質素真係唔太合格呢☹️✴️蕃茄肥牛拉麵✴️拉麵煮得好腍,一pat pat咁,從來未食過依個質感嘅拉麵👎🏻其次就係湯底,蕃茄味係完全欠缺的,反而味精味突出,好無誠意👎🏻最後就係肥牛,肥牛咁多脂肪都可以咁柴,真係無言😢✴️咖喱吉列豬扒飯✴️比較正常,起碼吉列豬扒都叫厚肉~咖哩完全無料,睇嚟用粉開的👎🏻✴️芒果雪花冰✴️見佢有甜品就試埋,雪花冰嘅芒果味係糖漿開,味道較單調,係咩芒味味~配料就尚算正常,如果芒果再多啲就更好🙃

蕃茄肥牛拉麵

✴️蕃茄肥牛拉麵✴️

咖喱吉列豬扒飯

✴️咖喱吉列豬扒飯✴️

芒果雪花冰

✴️芒果雪花冰✴️
2023-12-07 66 浏览
🍱蒲燒鰻魚丼飯有成差唔多半條鰻魚,充滿陣陣醬油鰻魚香,鰻魚燒得又夠焦脆,鰻魚汁滲晒落飯入面,真係忍唔住會一啖一啖咁食,再加上蛋絲酸瓜口感味道更加豐富,仲要有碗麵豉湯,非常滿足呀!🍜豚骨叉燒拉麵拉麵既豚骨湯好濃,豚骨味濃,湯底好香,仲有啲骨膠原感覺,粘粘地好香口,叉燒都燒得好焦香,同豚骨湯係完美配合呀,加埋啲筍絲雲耳絲,又有溫泉蛋,又有紫菜,熱辣辣咁食,超舒服呀!🥛鮮奶仙草芋圓呢度既甜品都真係好唔錯呀,芋圓好粘,煙煙韌韌,香甜好味,仙草又凍又滑,加上紅豆,再同鮮奶撈埋一齊,更加香甜!🍧牛奶雪花冰雪花冰好大碗,好濃香牛奶味,又有Oreo碎,仲有黑珍珠,凍冰冰,又軟綿又硬,兩個人share就岩晒啦!🥤飲品凍檸茶夠晒新鮮,檸茶酸酸甜甜,味道岩岩好,抹茶紅豆鮮奶就苦甜中和得岩岩好,夠滑夠甜,兩杯都好好飲!
🍱蒲燒鰻魚丼飯
🍜豚骨叉燒拉麵
🥛鮮奶仙草芋圓
🍧牛奶雪花冰

🥤飲品
2023-12-07 26 浏览
🪐今次係第二次幫襯,上次食過一次覺得超好食,簡直係住係呢度既居民福利,今日肚空空,就跟朋友一齊去多次,呢度既環境同上次一樣咁企理,咁乾淨,上次食過既今次會想試下其他款,呢度既出餐速度有效率,我就叫了味噌雞扒拉麵,😇呢款拉麵既份量非常豐富,佢既雞扒係分開上,仲有成碟咁多,要胃口大既人先可以食得晒咁多,佢既雞扒仲有自家醬汁,再加埋外皮香軟,食起上來啖啖雞香,成碗拉麵唔好睇少,份量都好多,佢既溏心蛋超好食,做得好入味,中間既熟度剛剛好,😉成碗拉麵同湯汁融為一體,跟上雞扒好夾味。🎀而我朋友就叫了呢個咖喱吉列豬扒飯,望上去都好有日式既感覺,佢既咖喱味道濃郁,唔會太過辣,☺️叫做人人都接受到既口味,加上飯一齊食特別滋味,可值得推薦係吉列豬扒,做得好惹味,咬一下佢既外層夠晒香脆,中間既豬扒軟棉棉夠鬆軟,真係一間好食不錯既拉麵餐廳。
2023-12-07 28 浏览
大食妹又黎搵食啦!今次黎到將軍澳,一間充滿日本風味既餐廳!裝修都係日本既紅風格,門口又有棟櫻花樹,非常有氣氛!主食就係咖喱吉列豬扒飯,咖喱係日本咖喱,甜甜辣辣,有少少椰香,辣味唔係太重,係好香既咖喱,咖喱都好稠身,密度好高,吉列豬扒就炸得金黃香脆,豬扒肉唔會好鞋,口感好好,粉嫩色既豬肉好腍,味道好香,加上軟糯既日本珍珠米,超正的(*^o^*)甜品就係芒果雪花冰,真係估唔到一間日本餐廳都會有甜品,仲要係雪花冰,芒果味好濃,真係用新鮮芒果整出黎既芒果冰,又有一粒粒既鮮芒,仲有珍珠,勁大碗,仲有芒果布甸,性價比真係超高呀(≧∇≦)