2024-09-03
平時講開日式料理嘅麵食,第一時間會諗起拉麵或沾麵,但原來呢間叫「麺屋こころ 」嘅日本撈麵都好出名,喺日本起家,而家已經開到全球有50幾間分店。荃灣西呢間分店採用黑金色嘅型格格調,餐枱餐凳都係用咗簡約設計風格,坐得幾舒服。🍊叉燒撈麵賣相非常吸引,叉燒肥瘦相間,肉質記結實又肥美,口感層次豐富,而且煎香後豚肉味更為濃郁,配上辣肉碎、紫菜、筍、香蔥、蒜頭、日本溫泉蛋等配菜,一齊攪勻食帶有微辣嘅味道,麵條係餐廳每日自家製,口感彈牙,又重小麥味,之後可以加入胡椒同自家製昆布醋再攪勻食🍊 鹽味撈麵有筍、紫菜、蒜頭、火箭菜等做配菜,撈勻後鰹魚嘅鹹香味同埋麻油嘅香味,麵條口感彈牙,之後可以加入胡椒同自家製昆布醋再攪勻食,除咗鹽嘅鹹味仲有燥嘅酸味,夏天食完撈麵感覺特別涼快🍊 NOMIMONO 茶飲我哋仲嗌咗日本麥茶同烏龍茶,餐廳嘅茶飲用咗日本有機茶葉,飲落去茶味特別香濃,口腔充滿茶香味,而且無添加防腐劑,新鮮又健康📍荃灣大河道100號海之戀商場1樓1005號舖位置就腳:🍊🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊🍊整體CP值:🍊🍊🍊🍊
🍊叉燒撈麵
🍊 鹽味撈麵